MINIPUT 2020 (26a Mostra de TV de Qualitat) - CAT

Page 1


ENTRADA GRATUÏTA INSCRIPCIÓ ON-LINE: WWW.MINIPUT.CAT

FACEBOOK.COM/MINIPUT @MINIPUTBCN #MINIPUT2020 El MINIPUT és possible gràcies a l’INPUT. La programació d’enguany recull el millor de les tres últimes edicions d’INPUT (2017, 2018 i 2019) i els textos del programa estan elaborats a partir dels catàlegs d’INPUT. Més info a www.input-tv.org La programació pot patir modificacions a causa de les mesures de seguretat adoptades per la Covid-19. Per veure la versió actualitzada, consulteu la pàgina web: www.miniput.cat Tots els programes s’emeten en V.O. subtitulada a l’anglès.

Sessió 1 (10.00h - 11.30h)

Sessió 2 (11.45h - 13.20h)

Sessió 4 (15.45h - 17.00h)

Sessió 5 (17.15h - 19.00h)

10.00h

11.45h

15.45h

17.15h

PRESENTACIÓ DE L’ACTE

PHONE OF THE WIND: WHISPERS TO LOST FAMILIES

SESSIÓ ESPECIAL VIDEOJOCS

INNOVACIONS TECNOLÒGIQUES A LA TV: DE PATRICE BARRAT A OPERACIÓN TRIUNFO

A càrrec de Francesc Escribano (coordinador nacional d’INPUT) i Montse Pujol Solà (coordinadora del MINIPUT).

10.15h RADIO FACE

Irlanda del Nord, 29’, reality, BBC One Northern Ireland. Presenten: Anna Rotger i Sergi Molina (estudiants UB). Aquest format reality converteix les persones que truquen al telèfon de la ràdio en estrelles de televisió. A les persones els encanta discutir, debatre, compartir històries, interrogar i parlar en general. En aquest programa de ritme ràpid, les persones que truquen per telèfon es converteixen en celebritats nacionals mentre son filmades discutint els grans problemes del dia amb un conegut presentador de programes d’entrevistes. Un grup recurrent de membres extravagants, divertits, obstinats i argumentatius del públic protagonitzen la sèrie expressant les seves opinions mentre els coneixem de primera mà. Dirigit per un presentador carismàtic, cada programa presenta quatre històries que han estat notícia. Amb càmeres col·locades a cotxes i taxis, sales d’estar i cuines, gimnassos i oficines, els espectadors obtenen una visió única de la vida quotidiana de les persones que truquen. Un gran èxit d’audiència i xarxes socials a la BBC d’Irlanda del Nord.

10.50h OUR LAND

Finlàndia, 16’, experiment interactiu, Yle. Presenta: Bruno Gallardo (estudiant UPF). Debat per videoconferència amb Harto Hänninen (responsable del projecte). Això és un experiment en el qual Yle, la televisió pública finesa, va obrir els seus arxius al públic. Tothom hi podia participar i reeditar o modificar el metratge com volgués. L’objectiu del projecte era obtenir una mirada fresca de Finlàndia i els finesos. Es van rebre 372 curts, més dels que s’esperaven. Gent de totes les edats i de tots els camps van participar, amb peces molt creatives que parlen del present, del passat i del futur de Finlàndia. Tots els curts van ser publicats i encara estan disponibles a Yle Areena. El projecte també es va poder veure en museus de Finlàndia. A la televisió es van emetre sis episodis de 30 minuts, cada un centrat en un tema concret.

Japó, 49’, documental, NHK. Presenta: Natxo Garrido (psicòleg clínic de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa). En un poble japonès destrossat pel tsunami del març del 2011, hi ha una cabina amb un telèfon que no està connectat. És el “telèfon del vent”, on la gent hi va a trucar les persones estimades que van morir amb el tsunami. La gent del poble veu com algunes comunitats es reconstrueixen, però d’altres encara estan en procés de dol i no poden avançar amb les seves vides. Per ells, el “telèfon del vent” és una manera d’obrir els seus sentiments i començar a treballar el dol. Aquest documental permet als espectadors sentir alguns dels emotius missatges de les persones que fan servir el “telèfon del vent”.

Presenta: Roc Massaguer (periodista especialitzat i youtuber especialitzat en videojocs). Debat per videoconferència amb Tonny Christensen i Lasse Jørgensen (creadors i directors Ragnarok)

RAGNAROK

Dinamarca, 32’, eSport en directe, DR (fragment de 10’). Les televisions públiques de Dinamarca, Noruega i Finlàndia col·laboren en aquesta retransmissió d’eSports en directe, un esdeveniment que va unir audiències a Minecraft, Instagram, televisió, YouTube i les seves respectives pàgines web i aplicacions. Tres equips nacionals (un de cada país) lluiten entre ells en un món de Minecraft generat pels usuaris, amb comentaris en directe d’un presentador i joves influencers de Minecraft.

NERD: DRAGONSLAYER666

12.45h THE SECRET DIARY OF HENDRIK GROEN

Països Baixos, 32’, sèrie de ficció, Omroep MAX. Presenta: Cristina Froilan (estudiant UAB). Potser en Hendrik Groen és vell, però encara no està mort, i no té previst fer-ho aviat. És cert, les seves passejades diàries es van escurçant i visita el metge sovint. Tècnicament, és una persona gran. Però per què la seva vida hauria de consistir només en beure cafè a la residència i esperar el final? En Hendrik Groen ens ensenya la seva residència i tots els pros i contres de viure-hi. Té molt sentit de l’humor i no té por d’ensenyar com són les coses a la residència. Amb el seu grup d’amics, intenta afegir una mica de color a la seva vida i surten per anar a casinos o a classes de pintura, fet que no agrada a la direcció. És l’u de gener. Comença un nou any i en Hendrik l’afronta amb un petit canvi: comença a escriure un diari personal.

Finlàndia, 14’, web sèrie de ficció, Yle Areena (VOD). Aquesta web sèrie és una de les primeres que s’endinsa al món dels eSports. DragonSlayer666, el protagonista de la sèrie, és un gamer dedicat i decidit l’única ambició del qual és convertir-se en una estrella professional d’eSports. Quan la seva mare destrueix el seu ordinador, DragonSlayer666 es veu obligat a sortir de la seva habitació, enfrontar-se al món real i aprendre el significat de l’amistat i del treball en equip. Aquesta sèrie multiplataforma, que ha batut rècords d’audiència, estava destinada a un grup d’audiència molt concret: gamers adolescents intensius. El concepte consisteix en una web sèrie i contingut original guionitzat per a les xarxes socials. Els diferents nivells són part de la mateixa narrativa i conjuntament creen un univers immersiu. És la sèrie finesa més popular de la història de Yle Areena.

16.35h #WORK_IN_PROGRESS

Sessió 3 (13.35h - 15.15h) 13.35h WELCOME TO LEITH

Estats Units, 86’, documental, PBS. Presenta: Alba Sidera (periodista i autora del llibre Feixisme Persistent). Aquest documental narra l’intent d’apropiació d’un petit poble de Dakota del Nord per part del famós supremacista blanc Craig Cobb. A mesura que el seu comportament es fa més amenaçador, les tensions augmenten i els residents busquen desesperadament maneres d’expulsar el seu veí no desitjar. Els cineastes es plantegen algunes qüestions. Què fer quan un supremacista blanc arriba a la ciutat? Com es descobreix que ho és? Com retratar-lo i quant d’espai se li dóna dins la pel·lícula?

Israel, 20’, web sèrie, Channel Hot 8. Presenta: Gerard Cobo (estudiant Tecnocampus). Una web sèrie que ajunta coneguts youtubers israelians i activistes socials que pertanyen a diverses comunitats de la societat israeliana. La trobada d’aquests dos mons, tan diferents l’un de l’altre, presenta un angle sorprenentment interessant de la societat israeliana i els seus múltiples reptes. Els youtubers i activistes intenten iniciar diàlegs nous, complexos, divertits, commovedors, sense por de tocar nervis sensibles.

Presenten: Mercè Oliva (UPF) i Ingrid Guardiola (UdG). 45’. L’INPUT va ser un dels primers escenaris on es van veure programes que utilitzaven les noves tecnologies i que aprofitaven l’abaratiment i transformació dels equips de gravació i de les càmeres domèstiques amb finalitats creatives, narratives i comunicatives. Però les innovacions tecnològiques han anat un pas més enllà al llarg d’aquests anys. Quins han estat els canvis tecnològics a la televisió pública més destacats de les últimes dècades? Com ha afectats els continguts i al lloc de l’espectador? Sessió a càrrec d’Ingrid Guardiola (UdG, investigadora cultural) i Mercè Oliva (UPF).

18.00h ELS FORMATS MÉS INNOVADORS EN TEMPS DE CORONAVIRUS

Presenten: Miquel Garcia i Manel Raya (Laboratori de Formats de la CCMA). 60’. Presentació d’un recull dels formats més innovadors de les televisions de tot el món durant l’últim any. Les tendències i les fórmules més transgressores. Com han respost les televisions a la situació del confinament, a les exigències de producció conseqüència de la pandèmia i a les necessitats d’adaptar-se a unes noves demandes socials? A càrrec de Miquel Garcia i Manel Raya, del Laboratori de Formats de la CCMA, un servei de la Corporació per observar noves tendències, bones pràctiques i innovació en televisió.

Sessió 6 (19.15h - 20.45h) 19.15h TELEVISIONS: OBLIGADES A COL·LABORAR

Presenta: Àlex Gutiérrez (periodista). Participen: Pere Buhigas (director de RTVE Sant Cugat), Sigfrid Gras (TV3), Sergi Vicente (betevé). 45’. Cada televisió ha reaccionat com ha pogut davant la pandèmia. Mes enllà de volcar-se en la seva missió informativa durant les primeres setmanes més crítiques de la pandèmia, totes han tirat endavant accions on hi destaca una lògica col·laborativa. Algunes han impulsat pactes amb el teixit cultural i social més pròxim per oferir-se com a ‘escenari’ de concerts o altres activitats que no es podien fer de manera presencial. D’altres s’han coordinat amb les autoritats educatives per pal·liar la manca de classes presencials amb una programació especial. Representants de RTVE, TV3 i betevé i una fila zero de convidats conversen sobre com les televisions públiques s’han adaptat a les adversitats de la pandèmia.

20.00h ESCENARI 0

Presenta: Manel Jiménez (UPF). Participen: Juan Carlos Martel (director teatral), Clara Roquet (guionista). 45’ La sessió vol reflexionar sobre la relació entre l’escena i la pantalla: com l’espai domèstic, com a escenari artístic en viu, ha generat propostes audiovisuals inèdites durant el confinament. Algunes d’elles recuperen determinats mecanismes televisius; altres, apunten a la invenció de nous formats. El focus es posa sobre els creadors, i sobre què fan per donar sortida a les seves iniciatives. L’objectiu de la sessió és explorar com les solucions que presenten acaben reinventant els formats. Co-organitza:

Col·laboren:

Amb el suport de: