MINIPUT 2016 (22a Mostra de TV de Qualitat)

Page 1

Organitzen:

Amb la col¡laboració de:


Tots els programes s’emetran en V.O. subtitulada a l’anglès

PRESENTACIÓ Amb Paco Escribano (coordinador nacional d’INPUT), Ingrid Guardiola (coordinadora del MINIPUT) .

mesura que crea un absurd retrat de l’època en què els joves intenten trobar un sentit al món que els envolta. El seu professor d’alemany està fascinat amb Hitler, el d’art no pot controlar les seves hormones i el d’educació física, el racisme. Rundfunk és un antídot contra els drames sentimentals adolescents a l’època de l’institut. Va dirigida a aquest públic, així com als joves d’entre 20 i 35 anys que van compartir la sèrie a través de milions de comentaris a les xarxes. Actualment ja està en marxa la segona temporada.

PRISON SONGS (Documental musical, Austràlia, 48 minuts, SBS) Amb la presentació de Sira Abenoza (independent, Filosofia a la presó). Un documental musical que s’endinsa en l’empresonament indígena,

un dels temes més candents a Austràlia. Els indígenes tenen 27 vegades més probabilitats d’acabar tancats a la presó que la resta de ciutadans. Aquesta desproporció es produeix arreu d’Austràlia, però empitjora al nord. Els cineastes van passar mesos dins la Berrimah Prison, al nord d’Austràlia, on el 80% dels reclusos són indígenes. Són culturalment diversos, pocs parlen anglès, però la música forma part de les seves vides. Prison Songs està estructurat com un musical i com un documental. La història és una crònica de les seves vides i circumstàncies. Canten i ballen des de la presó, i la música dóna una nova dimensió als presos, normalment ignorats o poc escoltats. Les audiències van votar-lo com un dels millors programes de l’SBS i ha obtingut molts premis i reconeixements.

Presenta la sessió doble Sergi Vicente (director de BTV). Convidats: Dennis Kragelund (director d’Addicted to my phone) i Nicolas Veul (director, videoconferència).

SUPER STREAM ME (Crossplataforma, Holanda, 120’, fragment 20’, VPRO) Experiment radical emès en directe (radical livestream experiment) que investiga el significat de la privacitat en l’era digital. Dos joves cineastes emeten la seva vida ininterrompudament al llarg de quinze dies en una pàgina web de la VPRO, gràcies a les microcàmeres enganxades als seus cossos. Aquestes imatges van acompanyades de dades sobre el funcionament del seu cor, els seus estats d’humor i la geolocalització dels personatges. El livestream es va convertir en un documental de quatre capítols. Inspirats pel llibre The Cycle, de Dave Eggers, els dos personatges trenquen el límit entre la seva vida online i offline. Què passa si els altres veuen tot el que fas? Quin ésser humà esdevens si la teva vida és una actualització permanent? El que havia començat com un joc va esdevenir insuportable.

ADDICTED TO MY PHONE (Documental, Dinamarca, 40 minuts, TV2) Emmagatzamem totes les nostres vides i secrets en els nostres mòbils i esperem que la nostra informació (imatges, contactes, missatges...) romandrà privada, però no podem estar-ne segurs. TV2 revela com n’és de fàcil recuperar informació privada del mòbil d’una manera legal i sense notificar-ho a l’usuari. Les empreses internacionals tenen lliure accés als nostres mòbils a través de les apps o de diversos serveis. Quins són els perills i els límits de l’accés al big data per part de les empreses?

RUNDFUNKD (Sèrie, Holanda, 12 minuts, KRO-NCRV) Amb la presentació de Francesc Escribano (director de Minoria absoluta). Comèdia sobre dos millors amics, el Tim i l’Erik, que han passat el seu temps intentant fer el menys possible durant el seu any final a l’institut. La sèrie combina la comèdia d’esquetxos amb el drama, en la Organitzen:

Amb la col·laboració de:

CARFACE (Curt d’animació, Canadà, 5 minuts, NFB). Un Chevrolet Bel Air de 1957 fa una versió icònica de la balada americana “Que sera, sera”. La banda del radiador es transforma en un parell de llavis, cantant ritmes tranquil·litzadors, mentre un cor espectacular de cotxes l’acompanya. Una sàtira mordaç sobre el poder de les grans companyies petrolieres, Carface és una comèdia musical a gran escala de la mà del dibuixant Claude Cloutier. El curtmetratge va estar nominat al millor curt d’animació en els Oscar 2016.

JIMMY’S WAR-SOLDIER SEEKING ANSWER (Documental, Dinamarca, 44 minuts, DR) Amb la presentació de Maria Soliña Barreiro (professora del Tecnocampus Mataró). Convidat: Nynne Duváa (directora). L’any 2006 Jimmy Solgaard era un soldat de 25 anys que va decidir anar a l’Afganistan. Tot tenia sentit quan era allà, però avui dia té dubtes seriosos i està intentant trobar respostes. Ha matat gent per les raons correctes? Ha matat la gent equivocada? Realment va diferenciar els civils afganesos? Els polítics i les forces armades han donat l’autèntica imatge de la guerra? En Jimmy té dificultats per fer front a aquestes preguntes angoixants i està realment frustrat; per això s’embarca en un viatge, per intentar trobar sentit al que ha fet i a la mateixa guerra. En parla amb els polítics, amb el personal militar i amb altres responsables. El viatge es va fent més dolorós a mesura que li van arribant les respostes.

BÍPEDS (Websèrie, Suïssa, 3 minuts, RTS) Bípeds és una comèdia seriada que pren les convencions utilitzades en els documentals d’animals i les aplica a escenes quotidianes que involucren éssers humans joves. De l’articulació del llenguatge fins a la processó del casament, la sèrie ens descobreix totes les peculiaritats que fan d’aquests animals socials un dels més variats tipus d’homínids. Veiem els joves David, Laura i Leo desenvolupar-se en el seu hàbitat natural, però amb la peculiaritat que, tecnològicament, la sèrie està pensada per a mòbils i amb la possibilitat d’acoblar-hi diferents pantalles per potenciar la narrativa.

THE CAMBODJAN SPACE PROJECT (Documental, Austràlia, 75 minuts, BBC) Amb la presentació de Manel Jiménez (professor de la Universitat Pompeu Fabra). L’any 2009 Julien Poulson, un músic australià errant, entra en un bar de karaoke a Phnom Penh. Al micròfon hi ha Srey Thy, una noia pobra de poble que somia a convertir-se en una cantant professional. La seva trobada els porta a un romanç apassionat i a la formació d’una banda de rock and roll fascinant, “The Cambodjan Space Project”, que va aconseguir agitar una gran audiència arreu del món. Utilitzant amb mestratge i inventiva els gràfics i el material d’arxiu, que inclou home movies del rei de Cambodja Sihanouk, ens trobem davant d’una història íntima de desafiaments interculturals i creatius que van de l’antic regne Khmer d’Angkor fins als carrers de Brixton i els estudis de la Motown a Detroit.

THE ADVENTURERS OF MODERN ARTPICASSO AND HIS GANG 1909-1916 (Sèrie cultural, França, 51 minuts, ARTE) Amb la presentació de Jordi Balló (UPF). El documental ens submergeix en la vida parisenca de principis del segle XX. A través d’il·lustracions, animacions i documents originals, la sèrie, com si fos una ficció, traça el període de l’art modern. Alguns dels protagonistes del documental són Pablo Picasso, Max Jacob, Guillaume Apollinaire, Gertrude Stein, Kiki de Montparnasse, André Gide, André Malraux o Robert Capa, entre d’altres. En aquest episodi Picasso respon a Matisse amb Les senyoretes d’Avinyó. El quadre és causa d’escàndol i marca el començament del cubisme. No gaire temps després, però, la comunitat es fractura. Picasso, ara ric després d’un èxit de vendes, deixa Bateau-Lavoir. Apollinaire se’n va al cor de Saint-Germain. El poeta Max Jacob és un dels pocs bohemis que continua vivint en la misèria de Montmartre. Quan la Primera Guerra Mundial esclata, els amics d’ahir se’n van per sempre.

L’EFECTE FUKUSHIMA

Sessió presentada per Joan Úbeda (director de Media 3.14, Grup MEDIAPRO).

DIGGIN DOWN DEEP (Puppet talk show, Japó, 30 minuts, fragment, NHK) Aquest programa de varietats utilitza titelles per discutir assumptes personals que sovint són massa sensibles per parlar-ne públicament. El primer episodi té dos convidats: la Miki, una “xicota professional”, i l’Hiroshi, un ex CEO el negoci del qual es va ensorrar. Les “xicotes professionals” són dones que només tenen cites amb actors i esportistes famosos i que són conegudes per les seves habilitats de seducció. En el programa, la Miki revela les seves sorprenents tècniques. L’Hiroshi explica la seva història, de ser milionari a dur una vida miserable. Molta gent se sent més còmoda revelant la veritat des d’identitats anònimes.

CATS FROM KITTENLANE (Real life show, Holanda, 12 minuts, VPRO) En una casa de nines gegant de Kitten Lane, la mare Mimi viu amb els seus quatre gatets: Django, Kate, Lotty i Patrick. El pare Lucas treballa a Dubai com a caçador de ratolins. Quan la Mimi se’n va a treballar, el mandrós oncle Badlwin, que viu a la planta baixa, es compromet a cuidar els seus cosins. A Badlwin li importen més el Bloody Mary i les migdiades que no pas la família, i de fet és el majordom Ed, una tortuga aficionada al karaoke i sobretot a cantar cançons de Frank Sinatra, qui els vigila. Es tracta d’un nou programa sobre la “vida real”, però aquest cop protagonitzada per uns gatets. És una sèrie que va començar amb pocs diners i d’una manera una mica casual i que s’ha convertit en un programa de molt d’èxit.

FOLK TALE COURT ROOM: THE TRIAL OF THE THREE LITTLE PIGS (Courtroom drama, Japó, 15 minuts, NHK) Aquest programa és una innovadora fusió de contes i drama judicial. Es tracta de portar a judici els clàssics personatges que tots coneixem. El primer episodi se centra en Els tres porquets. En el conte, el malfactor és el llop que ve a menjar-se els porcs, però en aquest programa l’acusat és el porc més jove. El programa no dóna un veredicte, i està dissenyat per ajudar els nens a aprendre com llegir els sentiments de la gent, a examinar les coses des de diferents perspectives i a expressar les seves idees acuradament.

RADIO GAGA (Reality talk series, Bèlgica, 45 minuts, VRT) Amb la presentació de Miquel Garcia (cap de Nous Formats de TV3) i Michel Vanhoven (director), Joris Hessels (presentador). Joris Hessels i Dominique Van Malder, amics, actors i responsables de Radio Gaga, viatgen amb la seva emissora de ràdio mòbil i automanofacturada a vuit llocs de Bèlgica, on passen dies per fer una ràdio local extraordinària. En aquest episodi es transmetrà des d’un centre de rehabilitació. Ells distribueixen receptors perquè la gent pugui escoltar l’excèntric programa en què es combina la música amb entrevistes a residents. Radio Gaga va a la recerca de matisos, d’humor, d’emocions i, sobretot, de bandes sonores lligades a enclavaments geogràfics específics.

MOMENTS OF CAMPAIGN (Equador, 52 minuts, fragment 20 minuts, RTVECUADOR) Amb la presentació de Matilde Delgado i Núria Garcia (professores de la Universitat Autònoma de Barcelona). 17 de febrer del 2013: Rafael Correa guanya les eleccions i es converteix en president de l’Equador per tercera vegada. 42 dies abans s’embarcava en una campanya frenètica al ritme de discursos, viatges i cançons. La pel·lícula segueix Rafael Correa, l’off the record de la campanya, centrant-se en els detalls, en allò que aparentment manca d’importància, però que sovint és més revelador que els moments èpics de qualsevol personatge públic. Més que un registre d’un esdeveniment històric específic a l’Equador, el documental reflexiona sobre les formes contemporànies de la vida política i la seva posada en escena.

SESSIÓ ESPECIAL CAMPANYA: A QUIN PREU? Introducció a càrrec de Francesc Vilallonga (URL) i conduït per Mònica Planas (professora de la URL, periodista). Amb la presència de Ventura Durrall (Alcaldessa), Toni Soler (Polònia), Gabriel Rufián (ERC), David Fernández (CUP) i alguna sorpresa. Després de dues eleccions consecutives i de gairebé un any de campanya política per activa i per passiva, el MINIPUT ha volgut centrar-se en la relació entre els partits polítics i en la comunicació i la propaganda públiques. En aquests darrers dos anys hem vist com els polítics es lliuraven a programes d’entreteniment com El hormiguero (La Sexta), En tu casa o en la mía (TVE) o Espejo público (Antena 3) de Susanna Griso. També veiem com agafa més embranzida la sàtira política (del clàssic Polònia, de TV3, a El Intermedio, de La Sexta), com els programes d’infotainment passen dels current affairs a la política (El objetivo, Salvados, La sexta noche, Las mañanas de la Cuatro o de qualsevol de les altres cadenes), com els festivals i algunes sales de cinema s’omplen de pel·lícules a mig camí entre el documental i la propaganda (Metamorfosis, Alcaldessa, Informe general II...), i també veiem nous formats, com la websèrie documental que Alberto Garzón va fer durant la campanya (Garzón on the road). Estem en un moment en què sengles balls afortunats (Soraya, Iceta) aconsegueixen redimir les polítiques i redreçar la imatge dels partits respectius, un moment en què els polítics generen més polèmica i són objecte de més atenció pública pel que diuen a Twitter que no pas pel que fan al Parlament. La campanya ja no és un moment puntual de la vida d’un partit, sinó una cursa de fons permanent i en múltiples direccions. En aquesta sessió analitzarem, amb els seus protagonistes, la complexa relació que hi ha avui dia entre els mitjans tradicionals, els nous mitjans de comunicació i la classe política.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.