__MAIN_TEXT__

Page 1

2018. március 2

.

Ingyenes

1/1. szám

EXTRA MELLÉKLET: Rákóczi térkép

Mindspace a Józsefvárosról pont ennyi oldalban

Mélyinterjú Kobrizsa Ádámmal 2. oldal

8. oldal

A VIII. KERÜLETI ÉSZAK-KOREA

Mindszenty - a Józsefváros legelhallgatottabb tere

. 4. oldal

3. oldal

józsefvárosi

HOROSZKÓP 7. oldal

A TÉ VéM. azaz

Tér Érzékel Város Meditációk

4. oldal

TIPPEK

JÓZSEF VÁROSI GAZD ÁKNAK, POLGÁROKNAK, HÁZTARTÓKNAK 5. oldal

5. oldal


URBANISZTIKAI definiátor

Mélyinterjú Kobrizsa Ádámmal József: Üdvözlöm Ádám, köszöntöm a kedves olvasókat! Kobrizsa: A számból vette ki a szót. J: Vágjunk is rögtön a közepébe; háromszor három, mínusz egy? K: Nyolc. J: És miért nem hét? K: Az nem a mi dolgunk. J: Ha a Józsefváros állat lenne? K: Szabadtartású puputeve J: Önre érezhetően nagy hatással volt Afrika. Hány zöld oszlop szegélyezi a Horánszky utcát? K: A páratlan oldalon 178. J: Nem csak a páratlanra vonatkozott a kérdés, de lépjünk is túl ezen. Ha egy padot lebetonozhatna a kerületben, azt hova tenné? K: Az egyik parkolónak használt telekre. J: Ön szerint a nyolc az új hét? Amennyiben igennel válaszol, egy körből kimarad. K: Akkor nem. J: A Rákóczi szabadságharcnak van köze ahhoz, hogy az azonos nevű téren ki lehet cselezni a BKV ellenőröket azzal, ha lifttel megyünk le a metróba? K: Azt hiszem nem, de ebben most nem vagyok teljesen biztos. J: Köszönöm a válaszokat, további sok sikert! K: Direkt csak 7 kérdés volt?

BEVONÁS

egy online felület, ahol megoszthatod mi tetszik, nem tetszik a nyolcadikban. Az ötleteket, kritikákat szavazataiddal a lista élére hozhatod, így kiválnak azok a velősebb, többséget foglalkoztató ügyek, amiket érdemes lesz tovább gondolni.

folyamat, ami során az érintettek megszólításra kerülnek és lehetőséget kapnak a véleménynyilvánításra és a részvételre. Enélkül nincs közösségi tervezés.

WORKING WITH THE CITY

városélénkítés, ami figyelembe veszi a helyi értékeket, emlékeket és közösséget, és a kultúrát helyezi a beavatkozások középpontjába.

beszélgetések és ötletelések sorozata a helyi intézményekkel arról, hogy hogyan tudnának aktívan bekapcsolódni a kerület eseményeinek és színtereinek alakításába. PLACEMAKING

Egy nonprofit szervezet, aminek a fókuszában az élhető város áll. Kreatív ötletek megmozdításával a városlakók és környezetük összehangolásával foglalkozik. A skála a városi játékoktól, történetíró pályázat, kulturális és szakmai eseményeken át, a negyed defibrilálási kísérletekig terjed. Idén a Rákóczi-Mikszáth tengelyre fektetik a hangsúlyt. Szeretnék inspirálni az intézmények és a helyi közösség egymás felé nyitását, teret adni közös elmélkedéseknek és vízióknak, majd ezekből építkezve olyan kisebb-nagyobb léptékű beavatkozásokat és történéseket megvalósítani, amitől egy kicsit más élmény lesz itt végig sétálni. POP UP SPACE azaz az irodnánk: Horánszky utca 27.

2

BETTER BUDAPEST

elmélet és eszköztár egyszerre. A városi közterek történeteinek, örökségének és szereplőinek megismerése. Újra kapcsolódás a környezettel és annak kollektív újra gondolása.

KULTURÁLIS ALAPÚ VÁROS REHABILITÁCIÓ

PSZICHOGEOGRÁFIA

kutatási módszer, aminek célja megfigyelni és leírni azokat a hatásokat, amikkel az urbanizmus, vagy a várostervezés hat a városlakók lelkületére, szellemére és viszonyulásaira.

A VIII. KERÜLETI ÉSZAK-KOREA Az orosz Gazprom vezető: Alexey Miler háza, a japán Minami Torishime Repülőtér, az alaszkai Gakona falu mind a 218 lakosával, az iraki Babylon és a József utcai Mindszenty József tér. Vajon mi lehet a közös ezekben a terekben? Mi az a láthatatlan kapocs, ami összeköti ezeket a helyszíneket és szinte sóvárogva könyörög, hogy napvilágra kerüljön? Egyes olvasóinkat sokként is érheti a válasz: a Google maps egyiket sem mutatja/ismeri el helyszínként. Nem meglepő azonban az a kijelentés, hogy ezek közül talán a legtöbbet a VIII. kerületi láthatatlan térért tudunk tenni. Március 29-én - József születésnapján - közösen kérelmezzük a GoogleMaps oldalát, hogy vegyék észre és ismerjék el az 1924-ben pornói (ma Pornóapáti) címzetes apáttá nevezett katolikus egyházi kulcsfiguráról elnevezett teret! Várunk mindenkit a téren, hogy együtt nyomjuk meg a kérvény kitöltése után a „SEND” gombot!

3


A környék múltja cseppet sem hasonlít mai külalakjára vagy akár funkcióira. A mai Rákóczi tér helyén jött létre a város téglaégetője 1730 körül, a közelben kezdtek épülni az ott dolgozók vályogházai és az első fogadók. A környéken fellelhető nem is olyan kevés kocsma első elődjét Mayer Mihály „Kőszáli Zergéhez” néven nyitotta meg 1766-ban, majorságok, gyümölcsösök és dűlőutak mentén a mai Horánszky – Bródy Sándor utca sarkán. A krimót sajnos tíz év után be kellett zárni, de a 19. század elején a ház mellett, újonnan nyíló utca a Zerge (Gemsen) nevet kapta. Az 1838-as árvíz után épült új házakba költöztött később Szendrey Júlia, Krúdy Gyula, Szabó Lőrinc és pl. Pilinszky János is. Sőt az utca fontos csomópontjába, a mai Vörösmarty Gimnáziumba jártak a Pál utcai fiúk Vörösingesei is. Az irodalmi erők úgy zubogtak errefelé mintha minden gyerek tollal született volna. Idővel talán a kulturális közeg vonzása miatt is megjelentek a gazdagok lakhelyei, mint például az 1896-ban épült Emich (később Dessewffy)-palota. Ez időtájt Mágnásfertály (milyen kifejező!) volt még a környék neve, melyet hamarosan már Kis Vatikánra kereszteltek: itt volt a premontreiek tanulmányi háza, a ciszterciek kollégiuma és rendháza, valamint a jezsuita női szerzetesrend fővárosi központja. A háború után a Makarenkó, majd 1990 óta a Horánszky nevet kapta az utca.

l

A TÉVéM.

azaz

Tér Érzékel Város Meditációk

Van egy üres órád és kimozdulnál? Szeretnél mélyre menni gyorsan? Nesze: Bemelegítés: Állíts be a visszaszámlálót a telódon 5 percre. Állj meg stabilan a város egy random kiválaszott pontján. Csukd be a szemed. Lélegezz be mélyen majd fújd ki a levegőt olyan lassan és teljesen, amennyire csak tudod. Ezt ismételd meg még háromszor. Most lassan csukd be a szemed és fordítsd a figyelmedet a téged körülvevő hangokra. Ha elkalandozol, mindig térj vissza és kezd előröl. Mikor megcsörren a visszaszámlálód, lassan kinyithatod a szemed. Készen állsz. SloMo I.

Válassz ki egy utcasaroktól-utcasarokig tartó járdaszakaszt, amit jól ismersz.

4

Sétálj végig ezen az útszakaszon 20-30 perc alatt, tehát természetellenesen nagyon lassan. Figyelj arra, hogy milyen új élmények érnek ezen a tempón. Szagok? Emberek? Épületek mérete? SloMo II.

Sétálj két utcasaroknyit az előző gyakorlatnál egy kicsit gyorsabban, de még mindig nagyon lassan. Most a feladatod, hogy séta közben közben, csak a házak legmagasabb szintjét nézegesd. Próbáld meg elképzelni kik lakhatnak ott és milyen lehet az életük. A következő számban páros feladat lesz!

TIPPEK JÓZSEFVÁROSI GAZDÁKNAK, POLGÁROKNAK, HÁZTARTÓKNAK Március elsejével hivatalosan beköszöntött a tavasz.

PALÁNTÁZÁS

Aki szeret a saját balkonterményébe harapni, az jó, ha sürgősen elkezd palántázni. A magokat március elején érdemes a lakásban földbe nyomni, hogy április közepén már kiültethető, életerős palánták legyenek. INDUL A FOTOSZINTETIZÁLÁS

Ha meleg márciusunk van, elkezdhetjük a szobanövények kitelepítését a gangra, erkélyre. Tudta ön, hogy vannak olyan növények, amiket ha tavasztól őszig napon tartunk, télre simán betehetünk akár az ablaktalan fürdőbe is? Ilyen például a legtöbb Aloe fajta és a Beaucarnea, azaz a buzogányfa is. ÁTÜLTETÉS, VEDLÉS, VEDELTETÉS

TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS JÓZSEFVÁROSI VISZONYLATOKBAN

ABLAK

Egy tisztes ember nem pucol ablakot minden hónapban, hanem évente egyszer-kétszer kampányszerűen ráveszi magát. Ehhez a legjobb eszköz az újságpapír. Ez a kiadvány, sőt sajnos még a Józsefvárosi magazin se a legalkalmasabb erre a célra. Használjunk fekete-fehér, jó nedvszívó képességű sajtóterméket, mint például az Élet és irodalom. FÖLÖSLEG

Tavasszal gyakran rájövünk, mennyi tök felesleges dolgot halmoztunk fel. Ezeket ne a kukába vagy mellé tegyük, hanem adjuk a Dankó utcai Oltalom Egyesületnek.

A muskátlikat és a szobanövényeket márciusban egyaránt át kell ültetni, vagy legalább friss földet önteni rájuk és levagdosni a barna szélű leveleket.

Délre Mentünk

GERILLA KERTÉSZET ÖNKÉNTELENÜL

Megfigyeltem, hogy amióta a haraszt és páfrány osztagokat a gangon tartom tavasztól őszig, a szétszóródó spóráiknak köszönhetően a régi bérházunk repedéseiből spontán nőnek ki az utódaik. Szerintem támogatandó.

A március kiszámíthatatlan lesz, mint mindig, de pár fontosabb sarokpontot érdemes kiemelni. Mindjárt 4-én, a hó első vasárnapján meleg lesz a József utca - Német utca sarkán. Mivel itt inkább talajközeli légáramlásokról beszélhetünk, ez főleg a kisnövésűeket érinti. Az ezt követő héten vagy keddre vagy csütörtökre virradóra a Rákóczi téri Metró Gejzír vékony

rétegben fagyni fog, ha feltöltik :(

5


Helyek a nyolcban Géza, Retro Ószeres / Te l e k i t é r i p i a c

„Ez egy tipikus nyolcadik kerületi hely, az utolsó bolhapiacok egyike, mert sorra zárnak be.” Géza alkalmazott, a főnöke évek óta gyűjtögeti a mindenféle árut. Van itt minden, a síléctől a VHS kamerán át, egészen a legrégebbi műanyag akció figuráig. Géza nyolcadik kerületi lakos, a piacozás előtt már mindennel foglalkozott, eredetileg szakács. „Itt aztán mindenki megfordul, mondom, nyolcadik kerület. Szeretek itt dolgozni, annak ellenére, hogy hideg van. Nagyon szeretik az itteni dolgokat, de minél olcsóbban. Mindenből alkudnak. Én itt lakok 18 éve. A nyolcat lehet szeretni, meg lehet utálni. Én a közeget szeretem, az egészet, amilyen, meg amilyen volt.”

6

KO N F E K C I Ó Ha önnek a divat nem létk érdés, vagy az, de szeretne rajta változtatni, várja önt a Konfekció di vatház! A jövö és letünt korok divatja másodk ézböl! Szemléletváltás a görcsös magyar ruházkodásban. (Víg u. 22.)

Xy / M a y a & C o . second hand Az üzlet már lassan egy éve üzemel a Népszínház utca 32. szám alatt. A családi vállalkozás keretében működő afrikai turi nem csak ruhákra szakosodott, még hennát és afrikai hajfonatot is kínálnak. Mindenfajta ember megfordul erre, gazdagok és szegények is betérnek, szóval ha teheted, kedves olvasó, te is tegyél így, szépen kiválogatott, igényes másodkézből kapott ruhákat és kiegészítőket találhatsz.

Bea / ISBN könyv + ga l é ri a „Művészettörténész vagyok és kurátor. Nagyon éreztem, hogy hiányzik egy ilyen bolt Budapestről.” Bea a Víg utca 2. szám alatt lévő szuterént alakította át egy még nyugatról is megirigyelhető szuper kortárs könyv és galéria térré. A könyv részleg valójában egy művészeti szakkönyvesbolt, csak kortárs művészettel kapcsolatos kiadványok között lehet szemezgetni, és nem csak galériákból meg múzeumokból érkezők, hanem sok függetlenek között is, amiknek sokszor nincs azonosítója. A tér azon túl, hogy vizuálisan rabulejtő, többfunkciósként működik, mert nem csak kiállításmegnyitókat rendez Bea, hanem beszélgetéseket is, és egyéb együttműködésekre is nyitott.

CORVIN-NEGYED

TISZTVISELOTELEP

Corvinosok, járjatok nyitott szemmel! Rengeteg frissen betelepített telekommunikációs munkatársat köszönthetünk a negyedben. Ez mindenképp hatással lesz az eddigi (pár)kapcsolatainkra.

Gondolhatjuk, hogy fáink rügyezése otthonmaradásra, elcsendesedésre késztet, ám kertvárosrészünk árnyas utcái így is tartogathatnak számunkra meglepetéseket.

CSARNOK NEGYED

KEREPESDULO

A Bérkocsis utca jobbkezes utcáit nagy alázattal tartsa tiszteletbe, jobbról érkezőként pedig suhanjon eggyel kisebb hittel átitatva a szabálybetartók népes hada felé.

Mivel Kerepes a kétharmadát a temető foglalja el, ezért mind a párkapcsolatokban, mind a munkában békés márciussal számolhatnak az itt “élők”. LOSONCI NEGYED

GANZ NEGYED

Munkában gazdag tavaszkezdésre számíthatunk. De néha tekintsünk fel a NIKE logózás monotonitásából, mert lehet, hogy sorsunk kerekének meglendítője mindvégig mellettünk varrt. Chúng ta có thể mong đợi một mùa xuân bận rộn trong công việc. Nhưng đôi khi chúng ta nhìn vào sự đơn điệu của nhãn hiệu NIKE, bởi vì có thể số phận của chúng tôi đã vượt xa chúng tôi. MAGDOLNA NEGYED

Könnyen beleeshetünk a magdolnai magányba, ám érdemes ilyenkor teliholdas tisztviselői sétákkal méregtelenítenünk. SZÁZADOS NEGYED

Magánéletében javulás várható. Amen�nyiben jelenleg nincs magánélete, akkor pláne!

A Füvészkert tavaszi kínálata üdítően hathat kimerülőfélben levő téli tartalékaira. Érdemes egy séta keretében egy pillantást vetnie erre, no meg arra. PALOTANEGYED

Önnek ebben a hónapban sem lesz sok gondja. Ha ezt mégsem így látja, vállaljon szociális munkát a kerület többi negyedében. ORCZY NEGYED

A park területén óvatosan sportoljon. Amennyiben nem szokott sportolni, változtasson életmódján! NÉPSZÍNHÁZ NEGYED

A Fekete Delfin bezárása miatt érzett fájdalmát próbálja úszással/önkénteskedéssel enyhíteni!

7


az info@mindspace.hu-ra írjon a jeligével!

Káros szenvedélyektől mentes, mély érzésű kedves nőteremtés ismerkedve ép idegrendszerű, életvidám, független férfival 44 éves korig, kinek lelke átragyog szemei tükrében. Aszcendensüket ismerő, sütés-főzésben jártas, enyhén kreolos sziklamászók előnyben.

Néha napján dohányzó, heti egyszer berúgó, mindjárt harmincas, független hölgy keresi kerületileg hozzá illő párját. Motor, macska van. Diploma nincs. Fülbevalósok, bajszosok, kétkezi munkások, betegszállítók előnyben. A kor nem számít.

Húszas krézi lány keresi azt a krézi srácot, aki egy-egy vittulás bebaszás-kavaráson túl gondolkodik, és az sem árt, ha az égett szeszen túl, az égett rántottámat is szereti. Jelige: rámvalaholegyférfivár

Jelige: Conti utca

Párt keres? Írjon nekünk: info@mindspace.hu vagy hozza be hirdetését: Horánszky utca 27.

Jelige: pillangós határban

1 2 3 1

4 5

2

6 3

7

4 5 6 7

Tetszett a kiadvány? Gyűlölte? Megjelenne? Perelne? megtalál minket itt: www.mindspace.hu és itt: info@mindspace.hu és itt: VIII. Horánszky u. 27.

8

Négy lába van Lehet Hanglemez József krt. 68. múzeum Conti vicc utcaszereplő Híres VIII. kerület városrészeinek száma ........................... Kálmán (tér)

Profile for Mindspace

8 Oldal / március  

Városi szamizdat a nyolcról és az éppen formálódó, vagy már ezeréve fellelhető közegről. A havi egyszer megjelenő kisformátumú újságot a Min...

8 Oldal / március  

Városi szamizdat a nyolcról és az éppen formálódó, vagy már ezeréve fellelhető közegről. A havi egyszer megjelenő kisformátumú újságot a Min...

Advertisement