Page 1

Kalendari i përbashkët Shqipëri-Kosovë 2016


Kosove

16 shkurt 2016

Koncert i Ansamblit Popullor Ky event organizohet ne kuader te festes per "Pavaresine e Kosoves" "Pavaresia e Kosoves

Prishtine

12-28 shkurt

Ekspozita "Udhetim ne qytetin Kadarean"

"Ekspozita “Udhëtim në qytetin Kadarean”ndërton një rrugëtim të kryqëzuar mes tekstit dhe imazhit, duke bërë të perceptueshëm për publikun një nga specifikat më interesante të veprës së Ismail Kadaresë: shkrimin e qytetit; që nga Gjirokastra e përjetshme e romaneve Kronikë në gur, Breznitë e Hankonatëve; Çështje të marrëzisë; Darka e gabuar etj deri te Tirana me “bulevardin Broadway”; Stambolli me “Aya Sofinë”; Moska e flirteve dhe Parisi letrar. Mbasi do të hapet për publikun e në Shqipëri më 12 shkurt- 28 shkurt në BKSH, eskpozita do të udhëtojë në Kosovë, në kuadër të Javës së Bibliotkeave, duke e përfshirë kështu edhe Kosovën në kremtimet specifike të 80-vjetorit të Ismail Kadaresë. Hapja e ekspozitës do të shoqërohet edhe me prezantime shkencore mbi veprën e Kadaresë dhe interpretimin e saj. Parashikohen gjithashtu edhe promovime të përmbledhjeve studimore dhe bibliografive të konceptuara pikërisht për këto kremtime."

Elbasan, Shqipëri

Mars 2016

Festivali Folklorik Tipologjik Kombëtar të Këngës Popullore Qytetare

Në Festivalin Folklorik Tipologjik Kombëtar të Këngës Popullore Qytetare që do të mbahet në muajin Mars në qytetin e Elbasanit do të ftohet të marrë pjesë një grup folklorik përshëndetës nga Kosova.

Prishtine, Kosove

28 Mars 2016

Nenshkrimi i Memorandumit Qellimi ketij memorandumi eshte: ndërgjegjësimin e rëndësisë dhe nevojës për të siguruar mbrojtje ligjore në të gjitha fushat e pronësisë intelektuale te Bashkepunimit midis 2 (PI) në zhvillimin e mëtejshëm të sistemit të tyre të mbrojtjes së pronësisë zyrave tona homologe

intelektuale,njohjen e avantazhit të bashkëpunimit bilateral dhe si rrjedhojë duke patur dëshirën për të përforcuar këtë aktivitet në fushën e mbrojtjes së pronësisë intelektuale,njohjen e rëndësisë së bashkëpunimit në fushën e pronësisë intelektuale për zhvillimin ekonomik dhe social për të dyja vendet.

Kosove

Prill 2016

Koncert i Muzikes se Dhomes

Ky event organizohet ne kuader te bashkepunimit ndermjet 2 institucioneve


TOB Tiranë

2 Prill 2016

Baleti Sylphide me koreografi te I.Kernit

Do te zhvillohet ne Tob me balerine nga te dy vendet

TOB Tiranë

3 Prill 2016

Baleti i Kosoves ne TOB

Me nje shfaqje baleti te tyre

Kosove

14-19 Prill

Protokoll i bashkepunimit BKSH dhe BKK

"Mes Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë dhe Bibliotekës Kombëtare të Kosovës Në kuadër të Javës së Bibliotekës në Kosovë (14-19 prill), Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë dhe Biblioteka Kombëtare e Kosovës do të nënshkruajnë protokollin e bashkëpunimit për të fazës së dytë të “Konferencës së Bibliotekonomisë” e cila në fund të vitit 2015 shënoi edicionin e saj X-të. Duke qenë se kjo dekadë bashkëpunimi e ka kryer më së miri misionin e saj përmes dialogut dhe debatit profesional, konsultimeve e këshillimeve, tashmë gjykohet që ky bashkëpunim i strukturuar të na shpjerë në produkte konkrete të cilat do të mbajnë logot e të dy bibliotekave. Të gjitha këto do të ishin në funksion dhe shërbim të lexuesve të të dy shteteve, ashtu siç do të jenë edhe në funksion të albanologjisë dhe dijeve të tjera. Java e Bibliotekës në Kosovë është një veprimtari që organizohet nga Biblioteka Kombëtare e Kosovës dhe Ambasada e ShBA-ve në Prishtinë. Këtë vit zhvillohet edicion i XIV i saj. Java e Bibliotekës në Kosovë është shndërruar në një manifestim tradicional shumë të rëndësishme për jetën kulturore dhe zhvillimin e bibliotekave në Kosovë. Gjatë ditëve të Javës mbahen ligjërata profesionale nga lektorë shqiptarë dhe amerikanë; organizohen promovime botimesh; çelen ekspozita të ndryshme; nënshkruhen marrëveshje; dhurohen koleksione bibliotekare në një ditë të caktuar që cilësohet Dita e donacioneve. "

Prishtinë, Kosovë

14-15 Prill

Konferencë ndërkombëtare "Kultura dhe Edukimi"

Të ftuar përfaqësues të Ministrive të Arsimit dhe Kulturës së Kosovës, Shqipërisë, Kroacisë, ekspert të EU.


Prishtine, Kosove

26 Prill 2016

Celebrimi i Dites Boterore te "Në kuadër të Ditës Botërore të Pronësisë Intelektuale, ditë e cila festohet në mbarë botën nga shtetet anëtare të Organizatës Botërore të Pronësisë Intelektuale Pronesise Intelektuale çdo 26 prill, Zyra Shqiptare për të Drejtat e Autorit, në bashkepunim me Zyren - 26 prill 2016. homolge te Kosoves do te organizojne nje Konference e cila ka për qëllim ngritjen e vetëdijes për rëndësinë e të drejtave pronësore intelektuale. Për më tepër, konferenca do të fokusohet në të arriturat e institucioneve kosovare të Pronësisë Intelektuale. Ne kete Konference Shqiperia do te ndaje eksperiencen e saj si dhe sfidat e perbashketa ne kete fushe

Prishtine

Maj 2016

Komedia "Genjeshter pas Genjeshtre"

Shfaqje e TKEKS në Prishtinë.

Korçë, Shqipëri

Maj 2016

Festivali Folklorik Tipologjik Kombëtar të Sazeve dhe Orkestrinave Popullore

Në Festivalin Folklorik Tipologjik Kombëtar të Sazeve dhe Orkestrinave Popullore që do të zhvillohet në maj në qytetin e Korçës do të ftohen të marrin pjesë edhe grupe nga Kosova.

prishtine/ Maj 2016 PRIZREN

shfaqje teatrale

Shkëmbim eksperiencash profesionale në lëvrimin e teatrit lëvizës, duke zhvilluar elementin kukull.

Prizren

2 Korrik 2016

"Nje popull, nje komb" (spektakel edukativoargetues)

Njohja e publikut kosovar me artin dhe artistët e Cirkut Shqiptar

Prizren

5-16 Gusht 2016 DokuFest

shfaqje filmash te retrospektives, pjese e fondit te AQSHF, ne perputhje me perzgjedhjen e organizatoreve

Kukaj, Prishtine

Gusht 2016

EtnoFest

shfaqje filmash dokumentare ne lidhje me traditat popullore dhe etnografine

Peje

25 Gusht 2016

Anibar

shfaqje filmash te animuar nga fondi i AQSHFse

Tiranë

29 Shtator

Tryeza : "Të rinjtë në Trashëgimi".

Në kuadër të Ditës Ndërkombëtare tëTrashëgimisë

Tiranë, Shqipëri

29 Shtator

Paradë e Valleve, Këngëve dhe Kostumeve Popullore.

Dita Ndërkombëtare e Trashëgimisë. Do të ftohet edhe një grup nga Kosova.


SHTATOR 2016

Festivali Folklorik Tipologjik Në Festivalin Folklorik Tipologjik Kombëtar të Rapsodëve dhe Instrumentistëve Kombëtar të Rapsodëve dhe Popullorë që do të zhvillohet në shtator në qytetin e Lezhës është parashikuar që Instrumentistëve Popullorë të ftohet një grup dhe disa individe nga Kosova.

SHTATOR 2016

festivali folklorik "YLBERI i PRISHTINES"

FTESE PER PJEMARRJE NE FESTIVAL

Tiranë, Shqipëri

27-28 Tetor

Konferencë Ndërkombëtare Shkencore (dy ditore): "35 vjet Muze Historik Kombetar".

Pervjetori i MHK

Vlorë, Shqipëri

Nëntor 2016

Sesion/Konference Shkencore " 80 vjet Muze "

Me rastin e 80 Vjetori i Krijimit të Muzeut të Pavarësisë, Vlorë

Gjilan

Nentor 2016

Muzikal "Te cmendurit Adams"

Shpenzimat per transport trupe, dekori dhe akomodim në vleren 450.000 Leke do te mbulohen nga TKEKS

Prishtinë, Kosovë

2016

Zef Shoshi Ekspozite Vetjake Ideja e projektit “ZEF SHOSHI - EKSPOZITE VETJAKE” është krijimi i ekspozite me vepra te autorit për publikun e gjerë të Kosovës për moshat e reja dhe për atë ne Galerine Kombetare te që nuk ka asnjë informacion mbi veprat e artistit. Ideja e projektit ““ZEF SHOSHI Kosoves

Lezhe

- EKSPOZITE VETJAKE ” - shtrihet në paraqitjen e një koleksioni të pa ekspozuar më parë në vizatim, pastel, akuarel.etj. Veprat mendohet të jenë rreth 70 punime. Ato do të përzgjidhen duke pasur parasysh kronologjinë e krijimit të punimeve të piktorit në vite. Ekspozimi i koleksionit do të organizohet në sallën ekspozitave të Galerisë Kombëtare të Kosovës, në Prishtinë.

Prishtine

2016

"Hapesire Vibrim Energji" Ekspozite e skulptures moumentale te skulptorit Helidon Xhixha

Ekspozita ka per qellim te beje te njohur artin e vecante, te suksesshem e me shume emer te skulptorit shqiptar me banim ne Dubai. Veprat do te ekspozohen ne Galerine Kombetare te Kosoves dhe ne disa mjedise te jashtme ne hapesirat historike te qytetit

Tiranë, Shqipëri

Nëntor 2016

Workshop Ndërkombëtar "Trashëgimia kulturore dhe Partneriteti Publik , Privat"

Workshop Ndërkombëtar i organizuar nga Ministria e Kulturës së Shqipërisë , në kuadër të Presidencës Shqiptare të CoMoCo SEE 2016

Kultura Hapesira jone e perbashket  

Kalendari i perbashket kulturor Shqiperi-Kosove, 2016

Kultura Hapesira jone e perbashket  

Kalendari i perbashket kulturor Shqiperi-Kosove, 2016

Advertisement