Page 1

INSTITUCIONET E TRASHËGIMISË KULTURORE TË VIZITUESHME Sezoni Turistik 1 Maj - 15 Tetor 2018


MUZETË PARQET ARKEOLOGJIKE MONUMENTET E KULTURËS


MUZETË


MUZEU KOMBËTAR I PËRGJIMEVE “SHTËPIA ME GJETHE”

Ndërtesa e njohur si ‘Shtëpia me gjethe’ (e quajtur kështu jo vetëm për shkak të bimës kacavjerrëse që mbulonte fasadën

E Hënë – E Dielë 9:00 - 19:00 +355 699676116 www.muzeugjethi.gov.al info@muzeugjethi.gov.al

, por edhe për shkak të historikut të saj si një nga degët e sigurimit të shtetit, është kthyer tashmë në Muzeun Kombëtar të Përgjimeve.

700 lekë, kategoria “të rritur” 350 lekë, kategoria “pensionistë/invalidë” 300 lekë, kategoria “familje” 210 lekë, kategoria “student" Falas < 8 vjeç


MUZEU KOMBËTAR “GJETHI” I hapur për vizitorët më 23 Maj 2017, ai është muzeu më i ri në Shqipëri. Ky muze i veçantë rrëfen një pjesë

E Hënë – E Dielë 9:00 - 19:00 +355 699676116 www.muzeugjethi.gov.al info@muzeugjethi.gov.al

të historisë së diktaturës shqiptare nëpërmjet veprimtarisë të Sigurimit të Shtetit.

Tur Virtual

I Ri


MUZEU KOMBËTAR I ARTIT MESJETAR KORÇË Fondi i tij ka mbi 7 mijë objekte kulti e arti, kryesisht ikona e më pak punime guri, druri,

E Hënë – E Dielë 9:00 - 19:00 +355 675138333 355 684127575 www.muzeumesjetar.gov.al muzeumesjetar@hotmail.com

metali e tekstili të krijuara nga mesjeta e hershme deri në fillim të shek. XX prej artistësh anonimë e të mirënjohur, nga treva të ndryshme të vendit.

700 lekë kategoria “të rritur” 500 lekë, kategoria “grup” 350 lekë, kategoria “pensionistë/invalid” 300 lekë kategoria “familje” 210 lekë kategoria “student”


MUZEU KOMBËTAR I ARTIT MESJETAR KORÇË Veprat e autorëve anonimë të shekullit XIII – XIV dhe

E Hënë – E Dielë 9:00 - 19:00 +355 684127575 egjanci@yahoo.it

të tjerë të mirënjohur si: Onufri, Onufër Qiprioti, mësues Kostandini, Jeromonaku, Shpataraku, Selenicasi, vëllezërit Zografi etj. ndodhen në këtë muze.

I Ri


MUZEU KOMBËTAR I FOTOGRAFISË “MARUBI” Muzeu Kombëtar i Fotografisë “Marubi” është i

E Hënë – E Dielë 9:00 - 19:00 +355 22 400 500 www.marubi.gov.al info@marubi.gov.al

pari muze i fotografisë në Shqipëri i hapur në Maj 2016 nga fondi arkivor i fotografisë së Fototekës Kombëtare “Marubi”. 

700 lekë kategoria “të rritur” 500 lekë, kategoria “grup” 350 lekë, kategoria “pensionistë/invalidë” 300 lekë, kategoria “familje” 200 lekë, kategoria “student”


MUZEU KOMBËTAR I FOTOGRAFISË “MARUBI”

E Hënë – E Dielë 9:00 - 19:00

Muzeu Kombëtar i Fotografisë “Marubi” ruan dhe

+355 22 400 500

promovon vlerat e një koleksioni fotografik të shekujve XIX - XX, pjesë e të cilit janë Marubët e

www.marubi.gov.al

pasardhësit e tyre. Momentet e rëndësishme të jetës shoqërore, kulturore, sportive e deri politike janë dokumentuar në këtë muze, duke fiksuar kështu rrjedhën e pakthyeshme të kohës.Ju mund të bëni një tur virtual mbi 60.000 negativët e dixhitalizuar të fondit “Marubi”.

Muze Virtual

I Ri


MUZEU ARKEOLOGJIK DURRËS

Periudha ilire dhe antike greke në tre fazat e saj shfaqen fuqishëm në këtë muze.

E Hënë – E Dielë 9:00 - 19:00 +355 52222806 +355672013408 drkkdurres@yahoo.it

Kombinuar me periudhën romake, në këtë muze ju mund të prekni lashtësinë me detajet e saj.

Bileta 300 lekë

I Ri


MUZEU HISTORIK KOMBËTAR OBJEKTE QË TREGOJNË 60.000 VITE HISTORI

E Hënë – E Dielë 9:00 - 19:00 +355 4 2223977 www.mhk.gov.al muzeuhistorikkombetar@yahoo.com

Muzeu Historik Kombëtar është institucioni muzeor më i madh në Shqipëri dhe një nga më të rëndësishmit.

Bileta 200 lekë


GALERIA KOMBËTARE E ARTEVE Galeria Kombëtare e Arteve është institucioni kombëtar, qendror, muzeor, studimor dhe shkencor

E Hënë – E Dielë 9:00 - 19:00 +355 4 222 6033

koordinator@galeriakombetare.gov.al www.galeriakombetare.gov.al

ku ruhen, prezantohen dhe promovohen vlerat e trashëgimisë kombëtare të shtetit shqiptar në fushën e arteve pamore.

Bileta 200 lekë


MUZEU KOMBËTAR “GJERGJ KASTRIOTI”, KRUJË Muzeu Kombëtar “Gjergj Kastrioti Skënderbeu” është

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355 5 1122225 +355692156764 muzeu.gjkskenderbeu@yahoo.com

ndërtuar në kalanë e famshme të Krujës, kryeqendra e shtetit të arbërit. Në pavijonet e ndryshme janë ekspozuar objekte prej qeramike, bronxi, hekuri, bakri, faksimile të ndryshme, ikona origjinale, shkrime, këmbanë e vitit 1462, shpata origjinale të shekullit  XV etj.

Bileta 200 lekë


MUZEU KOMBËTAR ETNOGRAFIK, KRUJË

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355 692156764

Banesa karakteristike qytetare të vitit 1764 është monument kulture i kategorisë së parë.Pamja e plotë e zejeve të ushtruara jo vetëm në Krujë, si dhe mënyra e

muzeu.gjkskenderbeu@yahoo.com

jetesës duke filluar 300 vjet më parë jepen të plota në mjediset dhe objektet e ndodhura në to. 90% e objekteve të këtij muzeu janë origjinale dhe funksionojnë edhe sot.

Bileta 300 lekë


MUZEU KOMBËTAR ETNOGRAFIK, BERAT Muzeu ndodhet në një godinë dykatëshe trishekullore, tipike e trevës beratase. Në të shpaloset kultura popullore etnografike e trevës së Beratit, si edhe ajo e Shqipërisë së Jugut. Gjithashtu, në muze është ngritur një sallë në të cilën

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355 3232224 +355695186517 www.beratmuseum.gov.al agronpolovina@muzeumet.gov.al.com

është imituar një rrugicë mesjetare me dyqane tradicionale në të dy anët e saj.

Bileta 200 lekë


MUZEU KOMBËTAR IKONOGRAFIK “ONUFRI”, BERAT  Muzeu Kombëtar "Onufri", është përshtatur në ambientet e Kishës

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355 3232224 355 695186517 www.beratmuseum.gov.al agronpolovina@gmail.com

“Fjetja e Shën Mërisë”, në Kalanë e Beratit. Në të janë përfshirë një fond i pasur ikonografik dhe disa objekte të shërbesës. Gjithashtu, në muze ndodhen ikonat e vendosura në ikonostasin e praruar të kishës të cilat janë vepra të piktorit Joan Çetri. Në vitrina janë të ekspozuara edhe disa tekstile dhe objekte metalike, të cilat dëshmojnë për një traditë artizanale të një niveli të lartë të Trevës së Beratit.

Bileta 200 lekë


MUZEU KOMBËTAR I PAVARËSISË VLORË  Muzeu Kombëtar i Pavarësisë, i krijuar në vitin 1936 në Vlorë, është muzeu i parë shqiptar. Ndodhet në ndërtesën ku ka qëndruar qeveria e parë shqiptare. Në të janë ekspozuar objekte origjinale të kohës që

E Hënë – E Dielë 9:00 - 17:00 1 Korrik – 10 Shtator 8:00 – 11.00 /17.00 – 22.00

+355 692065390 muzeupavaresia@yahoo.com

pasqyrojnë, dokumente të rëndësishme të periudhës së Rilindjes e të Pavarësisë, si dhe vepra të ndryshme arti kushtuar kësaj periudhe, pesha e së cilës i kalon caqet lokale.

Bileta 100 lekë


MUZEU ARKEOLOGJIK KORÇË Muzeu Arkeologjik, Korçë është vendosur në dy banesa karakteristike korçare të fillim shekullit XIX, të cilat janë monumente kulture. Muzeu ka rreth 1200

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355692834720 +355672076748

niko_kotherja@yahoo.it doriankallanxhi@hotmail.com

objekte të ekspozuara, shumica me përkatësi nga epoka e neo-eneolitike, bronzit dhe epokës së hekurit.

MUZEU I ARSIMIT KORÇË Vizitorët vendas dhe të huaj mund të njihen në Muzeun e Arsimit me historinë e shkollës së parë shqipe, përkushtimin dhe sakrificat e rilindasve tanë për çeljen e shkolles shqipe.

Bileta Muzeu Arkeologjik 200 lekë Muzeu i Arsimit 100 lekë


PARQET ARKEOLOGJIKE


PARKU KOMBËTAR BUTRINT  Është cilësuar nga gazeta e njohur britanike “The Guardian” si një nga parqet më të bukur në Europë. “… rrënoja mahnitëse greke, romake, osmane. I ndodhur në

E Hënë – E Dielë 9:00 - 19:00 +355695270066 www.butrint.al pkbutrint@yahoo.com

pjesën jugperëndimore të vendit, është një destinacion që duhet të vizitohet patjetër nga adhuruesit e historisë së lashtë; krenohet me një numër të konsiderueshëm vendesh arkeologjike dhe konsiderohet si një “mikrobotë e historisë shqiptare…”

700 lekë 500 lekë, kategoria “Grup +12” 300 lekë, kategoria “Familje”


PARKU ARKEOLOGJIK APOLONI

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355 672234118

Apollonia si qytet u themelua në fillim të shekullit të shtatë para Krishtit nga kolonizatorët grekë që vinin

nga Korinti. Të dhënat e para të pranisë së tyre janë të

parkuarkeologjikapolloni@yahoo.com

dokumentuara rreth vitit 588 para Krishtit. Emrin qyteti e mori për nder të perëndisë Apollon

400 lekë 300 lekë, kategoria “Grup +12” 150 lekë, kategoria “Familje”


PARKU ARKEOLOGJIK BYLIS Bylisi, si një nga ngulimet Ilire, është një nga qendrat më të rëndësishme arkeologjike në Shqipëri.

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355 692186291 nexhmisulaj@gmail.com

Bylisi është një destinacion turistik i pëlqyeshëm. Vizitorët që shkojnë aty mrekullohen jo vetëm nga pamja, panorama e shfaqur, por edhe nga monumentet dhe mënyra e restaurimit të tyre.

Bileta 300 lekë


PARKU ARKEOLOGJIK SHKODËR Kalaja “Rozafa”, është objekti më i rëndësishëm i Parkut Arkeologjik Shkodër. Ajo dominon mbi një kodër shkëmbore

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355 222043409 +355 672853928 helidon_sokoli1980@yahoo.it

ndërmjet lumejve Drin dhe Buna, në hyrjen juglindore të qytetit të Shkodrës. Ndër objektet më të spikatura monumentale dhe historike të kalasë veçojmë: Barbakanin në hyrje të Kalasë i shekullit XV, Kishën e Shën Stefanit ndërtuar në shekullin XIII,  si dhe Kapitenerinë e periudhës Veneciane që sot shërben si Muzeu i Keshtjellës.

Bileta 200 lekë


PARKU ARKEOLOGJIK LEZHË Kalaja e Lezhës është shpallur për herë të parë monument kulture në vitin 1948. Me propozim të

E Hënë – E Dielë 9:00 - 19:30 +355 692789684 +355 222043409 ded.margjoni@gmail.com drkk_shkoder@hotmail.com

Ministrisë së Kulturës në vitin 2005 kalaja dhe zona përreth saj shpallet park arkeologjik.

Bileta 100 lekë


PARKU ARKEOLOGJIK  AMANTIA FINIQ ORIKUM

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355 699550086

drkkvlore@yahoo.com

Bileta 200 lekë


PARKU ARKEOLOGJIK  ANTIGONE

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355 695426871

Antigonea ishte një qytet i ndërtuar nga mbreti Pirro, në nderim të bashkëshortes së tij Antigona. Sipas historianit

drmkgj@hotmail.com

grek Plutarkut, ky qytet u lind nga dashuria dhe u shkatërrua nga urrejtja. Parku Arkeologjik Antigone është një pasuri kombëtare arkeologjike e historike. Bazilikat paleokristiane dhe mozaiku kushtuar Shën Kristoforit janë disa nga objektet interesante të këtij parku.

Bileta 200 lekë


HYRJE FALAS TË GJITHE VIZITORËT SIPAS KALENDARIT TË FESTAVE ZYRTARE DHE DITËVE QË LIDHEN ME TRASHËGIMINË KULTURORE BRENDA DHE JASHTË VENDIT • 14 mars - Dita e Verës • 22 mars - Dita e Nevruzit • Dita e Pashkës Katolike (ndryshon çdo vit) • Dita e Pashkës Ortodokse (ndryshon çdo vit) • 18 Prill - Dita Ndërkombëtare e Monumenteve & Dita Botërore e Trashëgimisë Kulturore • 1 Maj - Dita Ndërkombëtare e Punonjësve • 18 Maj - Dita ndërkombëtare e Muzeve • 21 Maj - Dita Botërore e Diversitetit Kulturor për Dialog dhe Zhvillim • 5 Qershor - Dita Botërore e Mjedisit • Dita e Bajramit të Madh (ndryshon çdo vit) • Dita e Kurban Bajramit (ndryshon çdo vit) • 4 Shtator - Dita e Shenjtërimit të Nënë Terezës • 27 Shtator - Dita Botërore e Turizmit • 29 Shtator – Dita Kombëtare e Trashëgimisë Kulturore • 28 Nëntor - Dita Flamurit dhe e Pavarësisë • 8 Dhjetor - Dita Kombëtare e Rinisë • 25 Dhjetor – Krishtlindjet


MONUMENTET E KULTURÃ&#x2039;S


AMFITEATRI DURRËS Bileta 200 lekë

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355 52222806 +355672013408 drkkdurres@yahoo.it


KALAJA E BERATIT Bileta 100 lekë

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355 3232393 +355696355636 beratkulture@yahoo.com


KALAJA E GJIROKASTRËS Bileta 200 lekë

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355692661377 drmkgj@hotmail.com


KALAJA E PORTO PALERMOS Bileta 100 lekë

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355 692707303 drkkvlore@yahoo.com


KALAJA E KANINËS Bileta 100 lekë

KALAJA E HIMARËS Bileta 100 lekë

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355 692707303 drkkvlore@yahoo.com


MANASTIRI I MESOPOTAMIT MANASTIRI I 40 SHENJTORËVE

Bileta 100 lekë

E Hënë – E Dielë 9:00 - 18:00 +355 692129629

Bileta 100 lekë

drkkvlore@yahoo.com


Adresa: Rruga Aleksandër Moisiu, nr 76, ish Kinostudio “Shqipëria e Re” Tiranë Email: info@kultura.gov.al www.kultura.gov.al

Profile for Ministria e Kultures

Institucionet e trashëgimisë  

Institucionet e trashëgimisë  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded