Page 1

ПРОЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ ПРОЛЕТНИ

ПРАЗНИЦИ


Т 1 МАРТ-БАБА МАРТА АР

1М А Б БА ТА Р А М

Баба Марта е традиционален български празник. На този ден се връзват мартенички-бели и червени. Имат именден всички с името Марта, Мартин и др. През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.


Свети Четиридесет Мъченици (9 март) • Църквата е посветила този празник на 40 войници, арменци по произход от град Севастия, които изповядвали християнската вяра и загинали за нея. Към нея народът е прибавил празнуване на „Баба Шарка” – Сипаницата. На този ден окичват плодните дръвчета с мартеници


БЛАГОВЕЩЕНИЕ 25 БЛАГОВЕЩЕНИЕ 25март март

• БЛАГОВЕЩЕНИЕ 25 март е неподвижен християнски БЛАГОВЕЩЕНИЕ 25 март е неподвижен празник, утвърден празник, утвърден през VІІ в.християнски Православната църква деня, църква в който Архангел Гавраил явяваГавраил през VІІотбелязва в. Православната отбелязва деня, в който се Архангел нана Дева зададаи съобщи и съобщи Божията чезачене тя и ро се явява ДеваМария, Мария, за Божията воля, воля, че тя ще ще зачене и роди Месия. Тази дългоочаквания Месия. Тазидългоочаквания хубава блага вест дава и наименованието на хубава блага вест дава и наименованието на Празника. празника. В народния календар денят е известен като Благовец или "половин Великден", защото поверието гласи, че тогава долитат кукувиците и лястовиците и известяват на хората благата вест за идващата пролет. Именници: Благовест, Благовеста, Благой, Блага


14 април - МАРТИНИЯ

Малък църковен празник, който само на места е известен с някои обредни практики. Християнската църква чества св. Мартин, римски папа, който се бори срещу учението на монотелитите.


ВЕЛИКДЕН • Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват възкресението на своя Господ Иисус Христос. Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстната седмица. Празнува се три дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“. При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма „Св. Възкресение“, при слизането на Благодатния огън.


Великден • В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата,а после на всички останали от семейството. След този ритуал боядисването се поема от младите жени в къщата. На Великден всички се чукат с яйца. Който победи се казва, че неговото яйце е борак.


Тодоров ден • Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. На този ден, както и на 17 февруари ,църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Почитта към св. Теодор е засвидетелствана още в ранните векове.


Лазаровден • Лазаровден или Лазарница е християнски празник, носещ името на Свети Лазар. Така се казва защото името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус и когато той умира, и е погребан три дни след смъртта си, Бог казва - "Лазаре стани!", и съживява Лазар. Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата , но винаги в събота.


Лазаровден • По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница). Младите жени набират цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Момите, наричани „лазарки“, се събират в дома на една от тях. След това, пременени в традиционни фолклорни носии, обикалят къщите из селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и дребни подаръци. В миналото, на Лазаровден, момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.


ЦВЕТНИЦА • Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост.


Цветница • На този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.


• .


fggggggggggggggg  

ffffffffffffffgggggggggggggggggf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you