MMA Magazin

Page 1

Br: 1, godina: 1, 2011. Cena: 249 din

FIGHTING CHAMPIONSHIP SANJA SUČEVIĆ

PrVa Dama SRPSKOG MMA ZORAN SARIĆ

MMA MENADŽER

isHrana mma BORACA

VELIČKOVIĆ

BOJAN PaUL DaLEY 15 sEmTEX CHAMPIONS www.mmamagazin.rs

1


2


www.mmamagazin.rs

3


Reč urednika

miXED marTiaL arTs magazin www.mmamagazin.rs | office@mmamagazin.rs |

Generalni direktor:

Dragan Tešanović

dragan.tesanovic@gmail.com

Urednik:

Aleksandar Radosavljević rodjamma@gmail.com

Zamenik urednika:

Igor Špadijer

infitnes@gmail.com

Tehnički i grafički urednik:

Srđan Ilić Lektura:

Željka Ilić

zeljka@mmamagazin.rs

Dizajn i prelom:

Srđan Ilić

shojke@gmail.com

Mateja Ðorđević

mateja@mmamagazin.rs

Saradnici:

- radosmt@gmail.com - sleepy84@gmail.com

Predstavljaćemo vam borce, organizacije, klubove; vršiti edukaciju na svim poljima vezano za tehnike, ishranu, fizičku pripremu... Uz sve to, na našem sajtu www.mmamagazin.rs potrudićemo sa da postavljamo video materijal sa aktuelnih dešavanja i predstavljanjem MMA sporta. Ispred redakcije MMA magazina hteo bih da vam se zahvalim na ukazanom poverenju, a mi ćemo se truditi da ga opravdamo kvalitetom.

- powerm500@gmail.com - info@kaizenmma.com - jiujitsukula@yahoo.com

Nic-Trade d.o.o.

Prvoboraca 7; 11000 Beograd

Dizajn i prelom:

ZoonCreative d.o.o. www.zoon.co.rs

Štampa:

Politika a.d.

Cetinjska 11, 11000 Bеоград

Distribucija:

Pregrevica 4 11000 Beograd

4

krenuta je nova stranica srpskog MMA sporta, a ovogodišnja dešavanja na borilačkoj sceni definitivno su to i potvrdila. Kao prva zemlja u regionu, imali smo rijaliti šou koji je pokrenuo dešavanja sa mrtve tačke, nakon čega su usledili i mnogobrojni turniri. Imali smo prilike da ugostimo jednu od najboljih evropskih organizacija – WFC, a kao kruna svega, napravljen je i veliki domaći turnir kakav dolikuje našoj zemlji, Tesla FC. Borci su pokazali ogroman potencijal uz koji se ne moramo brinuti za budućnost. Temelji su postavljeni za jaku domaću scenu. MMA revolucija je upravo počela!

- kettlebellserbia@gmail.com

Izdavač:

Distri Press

O

Rođa

Kako bismo imali uvid u sva domaća i svetska dešavanja, došli smo na ideju prvog domaćeg MMA magazina, sa ciljem približavanja sporta sve brojnijoj publici i zaljubljenicima u ovaj sport.

shojke@mmamagazin.rs

Radoš Joksimović Luka Perišić Nikola Kovačev Milan Jovanović Mark Lajhner Dejan Tešić

Aleksandar Radosavljević

OGLAŠIVAČI

MOZZART - kladionice Delta City 93 FU KRU Johnny Tattoo Centar Štamparija DOGA Sport Klub Car Dušan Silni Strong Balance TESLA II Ultimate Nutrition Borilački klub Fight Shop Sport Vision Toyota Centar Leon Strong Gym Spark Gym MMA SRBIJA

2 - 19 - 51 str 3 str 7 str 8 str 9 str 15 str 23 str 27 str 37 str 39 - 61 - 63 str 41 str 43 str 47 str 51 str 49 str 57 str 64 str


SADRŽAJ: PaUL DaLEY

BOJAN VELIČKOVIĆ

28 str

12 str

58 str

LELa JEČMENICA

SUČEVIĆ SANJA

24 str

isHrana mma BORACA 52 str

ZORAN SARIĆ

16 str

Kratke MMA vesti

6 str

WFC 15 champions

10 str

Bojan Veličković

12 str

Zoran Sarić

16 str

TESLA - Počeci

20 str

Sanja Sučević

24 str

Paul Daley - Semtex

28 str

Miša Bačulov

30 str

Jelica Lela Ječmenica

32 str

TESLA II - Najava

36 str

MMA Suplement paket

38 str

Kaizen MMA Akademija

40 str

Moj ugao - Strongman

44 str

Osnovi treninga snage

48 str

Ishrana MMA boraca

52 str

MEČEVI

54 str

32 str

TEsLa FigHTing CHAMPIONSHIP 20 str

www.mmamagazin.rs

5


KRATKE MMA VESTI Autor: Radoš Joksimović

Održan prvi MMA turnir u Jagodini

Sa druge strane, mladi Novak Šakotić je do sada zabeležio dve amaterske pobede. Meč je počeo veoma oprezno, Novaku je pošlo za rukom da sruši Milojka i stavi ga u nezgodnu poziciju, da bi posle nekoliko odličnih udaraca u parteru plasirao polugu ruke (armbar) i uspeo da sebi donese prvu profesionalnu pobedu.

Uzbudljivi mečevi pred jagodinskom publikom Jagodina je po prvi put bila domaćin jednog MMA turnira. Stanovništvo ovog grada naviklo je na česte kik-boks priredbe, a sada su pokazali da su ljubitelji i ovog sporta – u velikom broju su ispratili MMA turnir i pored toga što je na njemu učestvovao samo jedan domaći takmičar.

Glavna borba večeri je i te kako opravdala očekivanja publike. Dva teškaša, Dejan Novaković iz Bora i Viktor Vasić iz Bijeljine, ispunili su sva očekivanja i pružili zaista uzbudljiv meč. Viktor je od samog početka dominirao odličnim nožnim udarcima i ručnim kombinacijama. Novaković je pokušavao da prevede borbu u parter ali nije uspeo. Nekoliko puta je uzdrmao protivnika ručnim udarcima, no to nije navelo Vasića da odstupa od svoje taktike – uspešno se branio od bacanja i zadavao veliki broj udaraca. Sredinom druge runde Vasić odlično pogađa Novakovića i uspeva da ga nokautira. Publika je mogla uživati u četiri poluprofesionalne i pet profesionalnih borbi. Turnir je bio veoma dobro organizovan, sve je bilo na visokom nivou, a borbe su se održavale u heksagonu (kavezu sa šest uglova). Glavni deo večeri (profesionalne borbe) otvorili su Vaso Bakočević i Miroslav Janić. Perspektivni Bakočević je, kao i uvek, zbog svojih izlazaka na scenu postao miljenik publike. Njegov protivnik iz Kraljeva je inače iskusan bokser, koji je u dosadašnja dva meča ostvario obe pobede. Od samog početka Vaso je krenuo agresivno, uspevajući efektno da ruši protivnika. Janić je probao da udavi Bakočevića giljotinom, što je ovaj izbegao i zatim serijom udaraca došao do pobede. U drugoj borbi glavnog dela, jedan od najboljih greplera, Aleksandar Rajačić, ostvario je ekspresnu pobedu. Uspeo je da u drugom minutu završi Ivana Kneževića i doneo sebi treću uzastopnu pobedu. Svakako, ostaje pitanje u kom pravcu će se razvijati Rajačićeva karijera i koliko će napredovati u ostalim segmentima. Treći profesionalni meč je za širu javnost svakako bio jedan od najinteresantnijih. Učesnici su bili dva dobro poznata momka iz rijalitija Put ka Vatrenom Ringu, Danijel Kokora i Slobodan Maksimović. Maksimović je uspeo da uspostavi svoj ritam od samog početka, zadao je nekoliko dobrih kombinacija koje je završio lou-kikovima, a Kokora je sa druge strane nekoliko puta odgovorio haj-kikom. Maksimović nakon jednog klinča baca Kokoru. Sa gornje pozicije u parteru Maksimović važi za jako opasnog borca, i ovoga puta je to i pokazao. Sa nekoliko serija udaraca uspeo je da prođe Kokorin gard, a kasnije da dođe i do ful-maunt pozicije, gde je upakovao triangl i uspavao protivnika. Uverljiva pobeda Maksimovića. Kraljevčanin Milojko Nikolić i Beograđanin Novak Šakotić delili su kavez u pretposlednjem meču večeri. Milojko je iskusni bokser koji je u jedinom MMA meču u dosadašnjoj karijeri ostvario pobedu nokautom.

6

Prvi MMA turnir u Jagodini je protekao u odličnoj atmosferi i sportskom ponašanju. Bilo bi lepo da se bar dva puta godišnje održava turnir u ovom gradu, čija publika definitvno zna da uživa u borilačkim sportovima.

Borbom protiv nasilja 8 Osmi humanitarni turnir

Ronin Gym po osmi put organizuje turnir u humanitarne svrhe. Turnir će biti održan u maloj hali Spensa, a publika će imati prilike da vidi veliki broj amaterskih MMA, K-1 i moi-tai mečeva u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. U glavnom delu večeri očekuju se i tri profesionalna meča. Specijalni gost revije biće moi-tai zvezda Faldir Čabari, član holandskog tima The Beast from the East. Sav prihod od ovog turnira namenjen je fondu Bitka za bebe.


Održan prvi WFC Challengers Rezultati prvog WFC Challengers turnira

KRATKE MMA VESTI

Najveća MMA organizacija u regionu, World Freefight Challenge, odlučila je da mladim borcima pruži šansu da se u okviru serije ‘Challengers’ turnira izbore za svoje mesto na velikim WFC turnirima. Na prvom turniru serije učestvovala su dva talentovana momka iz CDS MMA tima, u pitanju su Nemanja Uverić, finalista Puta ka vatrenom ringu, i Vaso Bakočević. Nekoliko puta je ozbiljno uzdrmao stamenog slovenačkog borca desnim krošeom, međutim, Vrbinac posle jednog klinča krošeom šalje Uverića na pod i stompovima dolazi do pobede.

Uverić se u uvodnom delu borio protiv neporaženog Primoža Vrbinca. Od početka meča Uverić je uspeo da drži borbu na nogama i dominira odličnim ručnim tehnikama.

www.mmamagazin.rs

Mladom crnogorskom borcu Vasu Bakočeviću pripala je čast da se bori u glavnoj borbi večeri. Opšte je poznato da meč u kome je jedan od aktera Vaso ne može nikako biti dosadan. Bakočević je za protivnika imao Mihu Utrošu, iskusnog borca i pionira MMA i greplinga na ovim prostorima. Meč je bio jako neizvestan. Vaso je imao nekoliko dobrih šansi za pobedu – u prvoj rundi je imao bek-maunt i gušenje koje je ispustio, a kasnije je nekoliko puta uspeo ručnim tehnikama znatno da uzdrma protivnika, dok je sa druge strane Miha, uz svoju prednost u visini i dužini, nožnim udarcima i kolenima uspešno pogađao našeg borca. Sudije su na kraju presudile nerešeno, što je i bila realna odluka.

7


KRATKE MMA VESTI Nemanja Milošević ostvario dve pobede

Ubedljiv protiv slovačkih boraca na njihovom terenu

Velika nada srpskog MMA i istaknuti predstavnik CDS MMA tima, Nemanja Milošević, imao je u Slovačkoj verovatno i najveći izazov u dosadašnjoj karijeri – njegov protivnik je bio Rastislav Hanulaj, istaknuti MMA i sambo borac. Nemanja je u većini svojih mečeva do sada pobeđivao zahvaljujući vrlo dobrom poznavanju rvačkih i parternih tehnika. Ovoga puta nije imao nimalo lak zadatak, budući da je Rastislav zbog dobrog poznavanja rvanja i samboa uspeo da zadrži borbu u stojećem stavu.

w: tetoviranje.rs f: dzoni koji tetovira t: 064 110.25.88

8

Međutim, to mu nije mnogo pomoglo, jer je Milošević bio odlično spreman i u meču je pokazao da iz dana u dan napreduje u udaračkom delu. Uspeo je da pobedi sudijskom odlukom. I pored brojnih povreda koje je zadobio u meču, Milošević je odlučio da nedelju dana kasnije ponovo uđe u ring, ovoga puta sa neugodnim Josefom Kvasničkom. Njihov prvi meč u Novom Sadu bio je veoma naporan, i Nemanja je tada ostvario pobedu rearnaked choke zahvatom. Ovoga puta meč je bio još teži. Uz veliku prednost u visini, Josef je sredinom prve runde ilegalnim udarcem Nemanji polomio nos, što je našem borcu dodatno otežalo put do pobede. I pored toga, Nemanja je uspeo da bude bolji u svakoj od tri runde, dominirao je u razmenama i odlično bacao svog protivnika, i na kraju zasluženo proslavio jednoglasnom odlukom sudija. Milošević je u ovim mečevima pokazao zavidan napredak u udaračkim tehnikama. U svojoj 21. godini ostvario je sedam uzastopnih pobeda, ukupno osam u dosadašnjoj karijeri, što je veoma dobar podatak.


www.mmamagazin.rs

9


15

CHAMPIONS

RADOSAVLJEVIĆ U BORBI ZA POJAS U TEŠKOJ KATEGORIJI Jedna od najjačih evropskih organizacija i najjača organizacija na našim prostorima, World Freefight Challenge, već pet godina sa uspehom priređuje turnire na najvišem nivou.

k

ada je u pitanju Balkan, WFC organizacija postavila je određene standarde. Prvi su uspeli da na svoje turnire dovedu velika svetska imena, organizuju vrhunske medijske kampanje, a pored toga, zahvaljujući sjajnim dešavanjima u ringu i van njega, privukli su veliki broj gledalaca na svoje borilačke događaje. Do sada su organizovali četrnaest kvalitetnih turnira sa MMA i K-1 borbama, na prostorima Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bugarske. WFC organizacija je za kraj godine zakazala jedan od najvećih događaja u Evropi kada su borilački sportovi u pitanju. Hala Tivoli u Ljubljani će 18. decembra biti popunjena do poslednjeg mesta, gde će ljubitelji ovog sporta moći da isprate mečeve modernih gladijatora širom Evrope i sveta. Ovaj petnaesti po redu turnir će biti od posebnog značaja zato što ćemo imati priliku da vidimo tri šampionske borbe – u igri će biti šampionski pojas za prvaka sveta u velter, srednjoj i teškoj kategoriji! Od samog početka su na WFC turnirima učestvovali mnogi srpski borci, a ovoga puta učešće će uzeti Dušan Džakić i Aleksandar Radosavljević, istaknuti predstavnici MMA kluba Car Dušan Silni. Talentovani Zemunac će u jednoj od uvodnih borbi pokušati da obezbedi meč za titulu u velter kategoriji na proleće sledeće godine. Dušan je jedan od naših najpoznatijih boraca, borilačku karijeru je započeo kao jako mlad i prvi sport u kom se oprobao bio je kik-boks. Sa 17 godina je imao svoj prvi profesionalni MMA meč, i od tada je odlučio da se maksimalno posveti ovom sportu. U karijeri je zabeležio deset profesionalnih pobeda i sedam poraza. Poslednja dva meča je odradio na WFC turnirima, gde je ostvario obe pobede. Opravdao je poverenje vlasnika najveće MMA organizacije na Balkanu, i sada uverljivim nastupima pokušava da dobije priliku za šampionski meč. Ovoga puta Džakić će imati vrlo težak zadatak, jer će njegov protivnik biti trenutno najbolji austrijski borac u velter kategoriji, Gerhard ‘Mašina’ Gorevuda. Gerhard je već šest godina profesionalni MMA borac, a poslednje tri godine je bez poraza. Sa uspehom se borio u srednjoj i velter kategoriji širom Evrope. U svom pobedničkom nizu ostvario je šest pobeda, od kojih je pet završeno prekidom u prvoj rundi. Član je najboljeg MMA kluba iz Beča, Team Stockmann. Dok će se Dušan Džakić truditi da dobije svoju šansu, Aleksandar ‘Rođa’ Radosavljević je svoju zaslužio još davno. U glavnoj borbi večeri publika će imati prilike da uživa u meču dva najbolja teškaša WFC organizacije, posle kog će iz ringa samo jedan izaći kao šampion. Popularni Rođa je borilačku karijeru započeo trenirajući džudo još od detinjstva. U ovom sportu je ostao petnaest godina ostvarujući zapažene rezultate – bio je član juniorske reprezentacije, višestruki šampion države i vicešampion Balkana, učesnik evropskog prvenstva u Ukrajini. Nakon niza godina posvećenih džudu odlučio je da se oproba u drugim borilačkim sportovima, pa se okrenuo kik-boksu i brazilskom džiju-džicu. Sa MMA se susreo kada su ga prijatelji pitali da im pomogne oko bacanja i sparinga za njihove mečeve – koncept najsavremenijeg borilačkog sporta mu se svideo, te je odlučio da mu posveti što više pažnje.

10


Počeo je aktivno da se takmiči i od tada je zabeležio jedanaest profesionalnih pobeda i tri poraza, od kojih su dva bila zbog posekotine. Na turnirima WFC organizacije ostvario je pet pobeda u poluteškoj kategoriji. Povodom ovog meča Radosavljević je za prvi broj našeg magazina dao sledeću izjavu: „Ovaj meč predstavlja pečat jednog poglavlja mog sportskog života. Na zimu 1991. sam prvi put ušao u salu i počeo da se bavim borilačkim sportovima. Od tada pa do danas praktično sam ceo život u sportu. Taj pojas će biti kruna cele moje karijere, koja traje dvadeset godina. Nakon mnogobrojnih mečeva koje sam pružio WFC organizaciji, došla je ponuda za titulu, ali u teškoj kategoriji. Jednostavno, toliko želim taj pojas da nisam mogao da odbijem, pa makar i u kategoriji iznad moje. „Nandora jako cenim kao borca. Smatram da je hrabar, srčan i u svim svojim mečevima daje maksimum, a pored toga ima i izuzetne fizičke predispozicije. Ali da ne verujem u sebe, ne bih ni prihvatio meč. Tehnički sam bolji u svim segmentima borbe. Prosto znam da sam za klasu bolji borac, i to ću i dokazati u ringu. Ne plaše me težinska razlika i fizička snaga. Nikada nisam bio sigurniji u sebe i taj pojas može biti samo u mom vlasništvu.“ I pored velikog samopouzdanja i vrhunskih borilačkih kvaliteta, da Radosavljević neće imati nimalo lak zadatak garantuje nam najbolji austrijski teškaš Nandor Gelmino. Džin iz Beča, visok 193 cm i težak oko 115 kg, pre MMA karijere bio je uspešan takmičar u tekvondu i nosilac je crnog pojasa u tom borilačkom sportu.

Oprobao se i u profesionalnim K-1 mečevima, kao i u greplingu. U ovom trenutku iza njega stoji veoma profesionalna Team Stockmann asocijacija, koja je do sada na veoma dobar način vodila njegovu karijeru u kojoj je uspeo da zabeleži sedam pobeda, tri poraza i jedan nerešeni meč. Njegov najupečatljiviji trenutak u karijeri je meč u Beogradskoj areni protiv Semija Šilta, koji je četiri puta bio K-1 prvak i borac najvećih svetskih MMA organizacija. „Rođa je jako dobar borac, jedan od najkompletnijih u WFC organizaciji. Nosilac je crnog pojasa u džudu i bio je šampion Srbije, odličan je u rvačkom delu a voli dosta i da boksuje. Moj poslednji protivnik je bio Ajlin Ahmić, takođe dobar džudista, i mnogo toga sam naučio iz tog meča. Puno radim na svom boksu, rvanju i parteru i trudim se da se popravim u svim segmentima borbe, kako bih bio što bolje pripremljen za meč protiv Radosavljevića. „Moja očekivanja su velika, treniram dva puta dnevno i samo nedeljom odmaram. Dosta sam snažniji i tehnički puno bolji, ali svestan sam da će meč biti veoma težak. Neka bolji pobedi!“ – izjavio je Nandor Gelmino povodom predstojećeg meča. Prvi čovek WFC organizacije, Zlatko Mahić, dobiće svog prvog šampiona u teškoj kategoriji: „To će biti borba mojih snova, jer su to dva borca koje najviše volim. Obojica su već dobro poznati WFC publici, tako da će i sa te strane biti puno pažnje. Posle ovog meča dobićemo najboljeg teškaša u regionu. Nema veze ko će pobediti, za mene su njih dvojica već šampioni.“

KOMPLETNA LISTA MEČEVA:

Autor: Radoš Joksimović

BOJAN KOSEDNAR

ERTAN BALABAN

AJLIN AHMIĆ

GERALD TUREK

DENIS PORČIČ

IZIDOR BRUNEA

MIRAN FABJAN

NDOMBI KANDE

ADRIJAN MITU

ŠKODRAN VESELI

DUŠAN DŽAKIĆ

GERHARD GOREVUDA

www.mmamagazin.rs

NAJAVA

LJUBOMIR GEDŽEV IVICA TRUŠČEK za pojas prvaka u velter kategoriji BOR BRATOVŽ SVETLOZAR SAVOV za pojas prvaka u srednjoj kategoriji ALEKSANDAR NANDOR GELMINO RADOSAVLJEVIĆ za pojas prvaka u teškoj kategoriji

11


INTERVJU

Bojan Veličković

TRENIRAJTE, VERUJTE U SEBE, I USPEH JE NEIZBEŽAN!

b

ojan Veličković, rođen 18. decembra 1988. godine u Novom Sadu, talentovani je srpski MMA borac čija je karijera u velikom usponu. Posle samo godinu dana profesionalnog bavljenja MMA, Veli je uspeo da napravi veliko ime u ovom sportu. Sigurno ćemo ga dugo pamtiti kao prvog borca iz naše zemlje koji je uspeo da ostvari pobedu u Americi. U dosadašnjoj karijeri nije osetio ukus poraza, a ostvario je pet pobeda. Za početak, možeš li nam reći kako si se susreo sa borilačkim sportovima? Moj prvi susret sa borilačkim veštinama dogodio se kada sam sa dvanaest godina počeo da treniram džudo, koji je bio i ostao moja omiljena borilačka veština. Zašto si se opredelio baš za taj sport? Za džudo sam se opredelio iz više razloga. Kada sam bio mali, moj otac se bavio borilačkim veštinama, i džudo mi je na neki način ostao u sećanju kao vrlo lep i zanimljiv sport, uz pomoć kog mogu lepo da se razvijem i ojačam, što je, složićete se, vrlo bitno u tom periodu odrastanja. Još jedan od razloga bio je taj što sam pre džuda trenirao dosta timskih sportova kao što su fudbal, vaterpolo i slično, i tada sam dobio želju da osetim kako je to boriti se za sebe, ne zavisiti ni od koga. Kako je izgledao tvoj prvi trening? Svog prvog treninga se ne sećam u potpunosti, ali znam da je ispunio moja očekivanja i da sam od tog momenta znao da ću se borilačkim veštinama baviti dosta dugo! Zašto si prestao da treniraš džudo i kojim sportom si nastavio borilačku karijeru? Pravog razloga se ne sećam, čak mislim da nije ni postojao. Nekako su me društvo, škola i mladalačko ludilo odvukli od sporta na neko vreme. A posle pauze od nekoliko godina, počeo sam da treniram tajlandski boks, moi-tai.

12


“OVDE MORAŠ DA SPAVAŠ, DIŠEŠ I JEDEŠ MMA“

Reci nam nešto više o tvojim pripremama za meč u Americi? Nekoliko dana posle osvajanja rijalitija saznao sam da će moj odmor biti veoma kratak, to jest, da ga praktično neću ni imati, jer dva meseca nakon toga ponovo ulazim u oktagon sa veoma dobrim i iskusnim borcem u Denveru. Posle nedelju dana odmora, pripreme sam nastavio sa timom ljudi sa kojima sam i dosad radio, a to su Zoran Vujačkov, Bogdan Stojčić, Ivan Jurković i kompletan Family Fight Team, MMA klub Car Dušan Silni, i na kraju – moj kondicioni trener, koji me je podigao iz mrtvih posle povrede kolena – Bogdan Ilić. Tri nedelje si proveo u jednom od najboljih MMA klubova današnjice, u American Top Team-u. Kakva su iskustva?

Doživeo si solidne uspehe u tajlandskom boksu i K-1. Da li planiraš opet da se takmičiš u tim disciplinama?

Da li si posle ostvarenog uspeha u serijalu odlučio da tvoja dalja karijera ide samo prema MMA mečevima?

Trenutno tako nešto nemam u planu, ali što da ne, takva opcija nije nemoguća!

Posle osvajanja titule pobednika u rijalitiju shvatio sam da je MMA nešto što stvarno volim i nešto čemu želim da se posvetim i nastavim da pravim dobre rezultate.

Usledio je susret sa prvim rijaliti programom vezanim za borilačke sportove – Put ka vatrenom ringu. Zašto si se prijavio? Prijavljivanju u rijaliti je poprilično doprineo moj veliki prijatelj i kolega u borilačkim veštinama, Dragan Gagi Tešanović, na čiji nagovor sam poslao prijavu. Kakva iskustva ti je donelo učešće u PKVR? Kroz ovaj rijaliti sam stekao dosta iskustva kada je u pitanju sam sport, a pored toga sam stekao i nekoliko vrlo dobrih prijatelja! Razlog zbog kog si prešao sa tajlandskog boksa na MMA? Učešće u rijalitiju me je nateralo da se upoznam sa drugim borilačkim veštinama kao što su brazilski džiju-džicu i rvanje, koji su mi se veoma svideli, ali pored toga, tu je i povratak džudo treninzima!

www.mmamagazin.rs

Koji meč ti je do sada bio najteži i zbog čega?

Nakon odličnog početka priprema u Srbiji, završni deo se odigrao u Majamiju, u ATT-u, koji je prava fabrika za pravljenje boraca. Treninzi sa kojima sam se tamo susreo pokazali su mi šta je zapravo život jednog MMA borca. Jedan od momaka koji me je dočekao rekao mi je: “Ovde moraš da spavaš, dišeš i jedeš MMA“, što se već posle par dana pokazalo kao potpuno tačno!

Izdvojio bih polufinalni meč sa Svetislavom Nikolajevim, jer sam tada ušao u kavez nakon pauze od skoro godinu dana, posle povrede ligamenta kolena. Iz rijalitija si izašao bogatiji za jedno pravo prijateljstvo, sa Slobodanom Maksimovićem, koji takođe niže uspehe u profesionalnim borbama. Kako komentarišeš to? Prijateljstvo sa Slobodanom je jedan od najvećih razloga što će mi Put ka vatrenom ringu ostati u lepom sećanju. Na njegove pobede gledam kao na svoje, i naše druženje i treniranje se nastavilo i posle emitovanja emisije. Moram da pomenem da smo se zajedno spremali i za TFC, na kome smo obojica učestvovali.

13


INTERVJU

Bojan Veličković

American Top Team ima mnogo poznatih i proslavljenih boraca. Ko ti je najviše pomogao kada je trening u pitanju? Što se treninga tiče, moram da kažem da mi je dosta momaka izašlo u susret, a momci koji su mi posebno pomogli da napredujem bili su Hektor Lombard i Tijago Alveš, borci koji su u samom vrhu svojih kategorija. Znamo da si imao vrlo malo slobodnog vremena – na koji način si ga trošio i ko od boraca je bio pravi drugar i van sale? Tempo kojim se trenira u Americi je veoma naporan i slobodno vreme sam uglavnom koristio da odmaram uz neki dobar film ili neku zanimljivu knjigu. Što se druženja sa momcima iz ATT-a tiče, najviše vremena sam provodio sa već pomenutim Hektorom Lombardom, čovek mi je stvarno puno pomogao. Kakva su bila tvoja očekivanja pre meča, ako uzmemo u obzir to da si se borio protiv domaćeg borca koji do tada nije imao poraza? Kao i uvek – ne trošim previše vremena razmišljajući o svojim protivnicima, nego se više koncentrišem da svoje pripreme odradim što bolje i da što spremniji izađem na meč. Opiši nam atmosferu u svlačionici, ulazak u kavez i dešavanje u njemu? Atmosfera u svlačionici je bila dosta tmurna, budući da sam bio u plavoj svlačionici koja je namenjena gostujućim borcima, a to su uglavnom na dosadašnjim turnirima bili gubitnici.

14

Međutim, kako je vreme prolazilo tako je raspoloženje bilo sve bolje, jer su u prva četiri meča borci iz plave svlačionice odneli pobede, da bi do mog meča, koji je bio deveti po redu, rezultat bio 7-1 za plavu svlačionicu. Tada je usledio moj izlazak na scenu. Taj trenutak ne mogu da vam opišem, nešto neverovatno, moj prvi internacionalni nastup, i to daleko od granica naše zemlje, bez trenera u uglu, prepušten samome sebi i svestan toga da je preda mnom prekretnica u karijeri. Uspeo sam da nokautiram svog protivnika u prvoj rundi! Nakon pobede imao si lep doček od strane fanova i prijatelja. Ko je to organizovao i da li ti je prijalo? Moj dolazak i proslavu pobede organizovali su naši sunarodnici koji žive u Denveru. Moram da kažem da se dočeku sa tradicionalnom srpskom hranom nisam nadao. Na moju veliku žalost, nisam mogao da uživam u njoj, jer sam sledećeg dana imao oficijelno merenje za koje sam skidao kilažu. Kako su mediji i vlasnik Vatrenog ringa prokomentarisali tvoju pobedu? Na osnovu komentara i njihove reakcije, mislim da me pre meča nisu shvatali previše ozbiljno, pošto su posle meča ostali bez teksta i komentari koje sam čuo bili su isključivo pozitivni. Ono što je meni najbitnije jeste to da i organizatori i publika žele opet da me vide na jednom od sledećih turnira.

Planovi za budućnost? Kada možemo očekivati tvoj sledeći meč? Planovi su mi da se vratim za Ameriku, treniram naporno i pokušam da nastavim da pravim dobre rezultate. Sledeći meč se može očekivati krajem godine, ali još nisam siguran da li će to biti na prostorima naše zemlje ili u inostranstvu. Mi ti svakako želimo puno uspeha. Za kraj, da li imaš nešto da poručiš našim čitaocima? Hvala vam puno. Moram da kažem da mi je veliko zadovoljstvo što dajem intervju za prvi MMA časopis u Srbiji, i da mi je veoma drago što se radi na popularizaciji MMA na našim prostorima, što ovaj časopis najbolje pokazuje. Želeo bih da poručim nešto svima koji misle da je nemoguće dostići vrh: pre samo tri-četiri godine bio sam sasvim običan klinac koji je počeo da trenira kako bi se izvukao sa ulice i da bi malo lepše izgledao, i evo me sada – nisam na vrhu, ali verujem da ću ga jednog dana dostići. Trenirajte, verujte u sebe, i uspeh je neizbežan!

Bojan Veličković w: www.sherdog.com/fighter/ Bojan-Velickovic-76620

Autor: Radoš Joksimović


www.mmamagazin.rs

15


ZORAN SARIĆ

* PRVI SRPSKI MENADŽER U NAJVEĆIM AMERIČKIM ORGANIZACIJAMA

M

* U SALI SA SVETSKIM BJJ ŠAMPIONIMA * KAKO JE STVOREN ATT

oja borilačka karijera počela je 1995. godine, kad sam počeo da treniram kik boks u Subotici, odakle sam inače rodom. Godine 1996. otišao sam u Švedsku, gde sam takođe trenirao kik boks, da bih se 1998. godine preselio za Ameriku, gde sam jednog popodneva sticajem okolnosti trenirao na peščanoj plaži sa prijateljima, razmenjujući ručno-nožne tehnike, kada su nam se pridružila dva momka za koje se, po njihovom naglasku, moglo reći da su iz južnih delova Amerike.

Momci su nam prišli su nam i pitali da sparinguju sa nama, što smo mi, naravno, prihvatili. To mi je bio najkraći sparing u životu, budući da sam već nakon dva-tri udarca završio na podu i bio prisiljen na tapkanje, odnosno predaju. Međutim, nisam hteo da ostane na tome – probao sam još dva puta da sparingujem sa njima, ali se sve završilo u parteru, gde su me bukvalno ispreskakali, izvukli polugu ruke, davili i ko zna šta još... Nikada se nisam osećao toliko nemoćno da, jednostavno, što god da sam probao da uradim, nije mi uspevalo da se odbranim. Ubrzo sam odlučio da više ne sparingujem sa njima jer je postajalo potpuno besmisleno, a iz priče sam kasnije saznao da su iz Brazila i da je njihova disciplina brazilski džiju-džicu. To isto veče sam završio u njihovom trening centru i počeo da treniram sa njima. Taj trening centar je bio American Top Team, tada tek osnovan od strane ljudi koji su činili deo Brazilian Top Team-a -a i bili sveži došljaci iz Brazila, ali zato poznata svetska imena brazilskog džiju-džicua – Rikardo Liborio, trostruki nacionalni brazilski šampion, 1996. godine šampion sveta, crveni i crni pojas, sedmi stepen od strane Karlsona Grasije.

Cain Velasquez i Zoran Sarić

16

Tu je, zapravo, počela moja profesionalna karijera bavljenja brazilskim džiju-džicuom i MMA.

boraca koji su trenutno šampioni ili veterani najjače svetske MMA organizacije, UFC.

American Top Team se od tada, kad smo trenirali na 150 kvadrata, veoma razvio i postao jedan od vodećih u svetu, i po opremljenosti na preko dve hiljade kvadrata, ali i samim kvalitetom trenera i članova, sa više od trideset profesionalnih MMA

Bio sam potpuno oduševljen snagom džiju-džicua i samog partera. Posle šest meseci treninga, na prvoj dodeli pojasa, ostao sam bez reči kada me je Master Rikardo Liborio prozvao i, umesto zelenog, dodelio mi plavi pojas.


To znači da sam preskočio ceo ciklus dodele pojasa, što se kod pravih džiju-džicu Mastera retko dešava, da takvu čast ukažu studentima. Nakon četiri godine treniranja partera sve sam se više usavršavao i postajao kompletniji borac, pošto mi je tada stendap bio mnogo jača strana. Međutim, uz samo moje interesovanje prema disciplini i prema instruktorima šampionima sa kojima sam trenirao, džiju-džicu je postao moja specijalnost. Ipak, moja priča se ne završava tu. Braća Fertita su 2002. godine kupili UFC, što je bila odskočna daska za MMA sport koji je u to vreme rastao velikom brzinom. Posle svojih 38 mečeva u parteru, odlučio sam da počnem sa amaterskim MMA borbama, kada sam, sa ličnim rekordom od 14-0, od strane svojih trenera dobio zeleno svetlo za nastupe u profesionalnim MMA mečevima. Godine 2006. imao sam tri profesionalna meča u Majamiju, Los Anđelesu i Tampi, od čega sam prva dva završio polugom ruke i davljenjem, a treći nokautom. Toliko sam bio „zaražen“ MMA sportom da me ništa drugo nije zanimalo. Ceo život mi je bio MMA i društvo sa kojim sam se družio, i sve ostalo što sam radio bilo je samo MMA. Međutim, spletom okolnosti, zadobio sam tešku povredu na sparingu za vreme rvanja, krenuo sam kući sa treninga i onesvetio se za volanom. Sledeće čega se sećam bila je bolnica gde su mi doktori rekli da imam pukotinu po celoj dužini sternuma (grudne kosti), što me nije toliko zabrinjavalo, jer su povrede u ovom sportu česte, koliko me zabrinulo saznanje da će za oporavak biti potrebno godinu dana.

Royce Gracie, Zoran Sarić i Antônio Rodrigo Nogueira Ubrzo nakon povrede, razgovarao sam sa kolegama borcima koji su me posavetovali da možda ne bi bila loša ideja da im budem menadžer, budući da je u tom periodu bilo oko osamdeset profesionalnih boraca u našem klubu, a samo jedan menadžer koji nije mogao da postigne ugovaranje mečeva i sponzora za sve borce.

Izdvojio bih nekoliko boraca: Majk Braun (SAD), šampion WEC; Kalib Strarnes (Kanada), UFC veteran; Benži Radak (SAD), višestruki šampion IFL, ELITE XC; Tijago Gonsalves, višestruki šampion Brazila; Horhe Bezera, BJJ šampion sveta; nama poznati Miodrag Petković (Srbija) i Goran Reljić (Hr), UFC veteran…

Od samog početka mi se ta ideja svidela, pa sam počeo taj posao kako bih ipak ostao u istom sportu. Ubrzo sam završio Fakultet za menadžment u sportu, osnovao kompaniju MMA Manager i u potpunosti se posvetio tome. Vrlo brzo sam dogurao do menadžerske kuće koja je po rejtingu Atletskog Saveza bila druga u Americi.

Kroz vreme, kako je sport napredovao, sam posao menadžera otvorio mi je put ka poznanstvima i mogućnostima da svakodnevno radim i komuniciram sa ljudima iz samog vrha ovog sporta, počevši od vlasnika UFC-a, preko boraca svetskih šampiona kao što su Kain Velaskes, Rendi Kotur, Anderson Silva, Sent Pjer, Met Hjudžis i drugi.

Na listi boraca MMA Manager kompanije trenutno se nalazi 38 profesionalnih boraca širom celog sveta, sa potpisanim dugogodišnjim ugovorima o menadžmentu.

Ni najmanja preopterećenja mi nisu bila dozvoljena, što je počelo da me baca u razmišljanje šta i kako dalje...

Randy Couture i Zoran Sarić www.mmamagazin.rs

17


Često smo imali priliku da se družimo sa holivudskih zvezdama, sa kojima smo provodili dane posle mečeva uz snimanje filmova i TV reklama. Pored menadžerstva boraca za mečeve, MMA Manager bavi se i menadžerstvom boraca i glumaca u filmskoj industriji u kojoj je sve veća potražnja za ovakvim tipom momaka, a sve veći uspesi naše kompanije očigledni su i u samim filmovima u kojima su naši borci čak više puta učestvovali: Nikad ne odustaj / Never Back Down (2008) – Džimon Honsu; Crveni pojas / Redbelt (2008) – Majk Goldberg, Rendi Kotur, Enson Ino, Rodrigo Santoro; Veliki Sten / Big Stan (2007) – Don Fraj; Kralj škorpiona 2 / The Scorpion King 2 (2009) – Šejn Mejn; Borac / Warrior (2011) – Erik Epl, Entoni Džonson.

Godine 2008. sam se vratio MMA borbama i imao još tri meča u Portoriku, Meksiku i Argentini, i poslednji ponovo u Meksiku, koji su mi doneli nove pobede – jedan meč davljenjem i tri nokautima. Kako je vreme teklo, Atletski savez je bio sve stroži sa zakonima koji su se definisali na pravnoj osnovi iz meseca u mesec, i budući da sam imao dozvolu za menadžerstvo, nisam više mogao profesionalno da se borim u Americi jer bi to bio sukob interesa. Bio sam u velikoj dilemi šta dalje, ali posle kraćeg razmišljanja, jednostavno nisam mogao da ostavim na cedilu borce o čijim karijerama se brinem i koji su mi bili kao familija, te sam odlučio da se povučem iz mečeva.

Pre godinu dana sam se vratio u Srbiju iz porodičnih razloga, pa sam u međuvremenu, kao zaljubljenik MMA sporta, odlučio da otvorim trening centar Ultra Fight Club u Subotici, koji se nalazi na 900 kvadrata aktivnog prostora. U sklopu hale imamo profesionalni Event Series heksagon kavez prečnika devet metara, 120 kvadrata strunjača, kardio poligon, teretanu, vreće za udaranje i prodavnicu sportske američke opreme, kojom je i sam trening centar opremljen. U trening centru rade posebni treneri za svaku disciplinu – brazilski džiju-džicu, rvanje, kik boks, MMA, tajlandski boks, kao i za kondicione treninge. Mislim da se u Srbiji MMA razvija velikom brzinom i da je još ovakvih trening centara potrebno, jer potencijal boraca kao što su Dragan Tešanović, Aleksandar Radosavljević, Dragan Bakula i ostali treba usavršavati i iskoristiti na najbolji mogući način, kako bi od njih napravili što bolje i kompletnije borce. U velikom interesu mi je da ovaj sport zaživi na zavidnom nivou u Srbiji, pa sam se iz tog razloga založio maksimalno. U svakom pogledu se trudim, počevši od organizovanja trening kampova i seminara, pa sve do organizovanja mečeva sa Ultra Fighting Championship organizacijom.

Zoran Sarić w: www.mmamanager.net

Quinton Rampage Jackson Wanderlei Silva

18


www.mmamagazin.rs

19


TESLA FC

n

akon WFC turnira u Portorožu, upoznali smo čoveka iz Novog Sada koji je bio jedan od prijatelja glavnog finansijera WFC te godine. Na sreću, obojica smo dobili mečeve, tako da smo imali velikog povoda za slavlje. Na žurki organizovanoj posle turnira razgovarali smo sa novostečenim poznanikom, koji nas je pitao o mogućnosti pravljenja takvog turnira u našoj zemlji. Kao iz topa smo odgovorili kako je to preskup projekat i kako nismo sigurni da li bismo se upustili u tako nešto. Ipak, na njegovu inicijativu, počeli smo da sklapamo konture projekta, s obećanjem da ćemo od njega dobiti potrebnu finansijsku podršku. Vreme je prolazilo, ceo plan koji smo napravili počeo je da dobija na ozbiljnosti, i kada je došao red na novac koji nam je obećan, čovek je prosto isključio telefon!

Ostali smo u šoku… Nemi! Na tome se završilo.

Prošlo je dosta vremena od tada i naša želja da napravimo turnir je polako počela da se gasi, sve dok se nismo sreli sa našim velikim prijateljem Đorđem Vučkovićem. Načeli smo temu o turniru i situaciji koja nas je zadesila, na koju ni on nije imao komentar. Međutim, bio je oduševljen celom idejom i, ništa ne obećavajući, organizovao je sastanak sa kompanijom Mozzart bet. Posle tog sastanka znali smo da je samo pitanje dana kada će se održati turnir. I to dana koji mi budemo odredili! Posle nebrojenih Noći ratnika, Noći gladijatora i sličnih popularnih naziva, želeli smo da nazovemo turnir nekim potpuno suprotnim imenom, pozitivnim i prepoznatljivim za našu zemlju. Tako se i javio Nikola Tesla, najveći domaći um, čovek za koga zna cela planeta.

Zvaćemo se: TESLA Fighting Championship!

NA NAMA NIJE SAMO ZADATAK DA NAPRAVIMO DOBAR TURNIR. NA NAMA JE ZADATAK DA POKAŽEMO PRAVU SLIKU MMA SPORTA. 20

Na nama nije samo zadatak da napravimo dobar turnir. Na nama je zadatak da pokažemo pravu sliku MMA sporta, koja, nažalost, nije postavljena na mesto koje zaslužuje. Dakle, prvo smo morali da razbijemo stare predrasude, a zatim da postavimo nove standarde. TESLA Fighting Championship je to uradio! Naravno, ništa od toga ne bi bilo izvodljivo da se nije sakupio tim ljudi sa istim ciljem – da po prvi put na našim prostorima u ovom sportu naprave nešto kvalitetno.


NAŠA NAJVEĆA NAGRADA JE TO ŠTO SMO ZADOBILI POVERENJE LJUDI ZA KOJE SMO SIGURNI DA ĆE DOĆI I SLEDEĆI PUT. Mozzart bet nam je isprva izašao u susret samo zbog ličnog poznanstva sa Đorđem Vučkovićem, ali na kraju smo opravdali ukazano poverenje, uz mogućnost nastavka saradnje i u narednim turnirima. Štamparija DOGA i njen vlasnik Šćepa su nam bez ikakve preporuke pružili sve što je u njihovoj mogućnosti – od promotivnog materijala, pa sve do kontakata za što bolju promociju turnira. Pored toga, ostvarenju ovog projekta značajno je doprinelo i naše poznanstvo sa menadžerom Draganom Novičićem, čovekom koji je obavio veliki posao oko tehničke realizacije, kao i sa Igorem Špadijerom iz firme Ultimate Nutrition,, inače Nutrition jednim od najzaslužnijih ljudi za celokupnu organizaciju.

www.mmamagazin.rs

I ko onda kaže da više nema zdravih i pozitivnih ljudi! Kako je vreme prolazilo, a ujedno se bližio i kraj rijaliti serijala Put ka vatrenom ringu u kome smo imali uloge trenera u svojim ekipama, datumi našeg turnira i završnog dela rijalitija počeli su da se poklapaju. Tako se i rodila ideja da polufinale i finale serijala budu baš na našem turniru. Ovu ideju smo izneli Uglješi Jokiću, prvom čoveku projekta PKVR, koji nas je u tome u potpunosti podržao, što se ispostavilo kao najbolji potez – kako za sam turnir, tako i za rijaliti šou.

Finale je prevazišlo sva očekivanja!

Prava slika MMA sporta u Srbiji, svi ciljevi PKVR serijala su ispunjeni – kako sama popularizacija sporta, tako i selekcija boraca spremnih da ih u dogledno vreme gledamo na najvećim svetskim turnirima. U cilju što bolje promocije turnira, ali i samog sporta i takmičara, došli smo na ideju organizacije javnog treninga i zvaničnog merenja takmičara, sa konferencijom za štampu.

21


TESLA FC Iako potpuna novina na našim prostorima, ovo je ustaljeni redosled dešavanja u najvećim organizacijama, ka kojima i mi težimo. Domaćin događaja je bio Delta City, i veliki broj posetilaca koji su se tog dana našli u tržnom centru nije ni znao šta je „javni trening“, niti šta da očekuju. Ipak, na oduševljenje svih prisutnih, promocija je prošla fenomenalno. Takmičari su imali vremena da prezentuju svoje znanje i tehnike, što su uradili na najbolji mogući način.

Budući da je WFC neposredno pred naš događaj organizovao turnir u Pioniru, koji je sa par hiljada ljudi delovao pusto, odluka je pala na Halu sportova, za koju se ispostavilo da je idealna za ovakvu vrstu dešavanja. Odličan raspored sedenja, sve je jako pregledno, atmosfera koju odavno nismo videli na borilačkim događajima.

Prvi TESLA Fighting Championship je mogao da počne!

Bila je to odlična uvertira za spektakl koji ih je očekivao u Hali sportova. Dan pred samo takmičenje organizovali smo zvanično merenje i konferenciju za štampu, a promoteri su nam bili Zorana Pavić i Nenad Borovčanin. Zorana, koja je veliki obožavalac borilačkih sportova, maksimalno nam je izašla u susret, a imali smo i tu sreću da je aktuelni evropski šampion u boksu, Nenad Borovčanin, bio u mogućnosti da nam pruži podršku. Zaista, početak kakav se samo poželeti može za jednu novoformiranu organizaciju. Sve je prošlo odlično, uz dobar odziv medija, budući da smo konferenciju pravili u subotu po podne. Bilo je malo dileme oko hale koju bismo uzeli za prvo takmičenje – opcije su bile hala Pionir ili Hala sportova Novi Beograd.

Profesionalna rasveta, ozvučenje, led ekran, video-bimovi, direktan prenos samog turnira, pet kamera, bubnjari, otvaranje turnira u emisiji Veče sa Ivanom Ivanovićem… Sve je to bilo potrebno za spektakl kakav smo želeli da priredimo. Naravno, bilo je tu i dosta propusta sa tehničke strane, koje smo, na svu sreću, videli samo mi. Najvažnije je bilo to da je publika otišla kući zadovoljna. Da su mediji samoinicijativno sledećih nekoliko dana pisali samo o TESLA Fighting Champinship-u. Da nismo čuli ni jednu jedinu lošu kritiku. Ostvarili smo ono što smo i zacrtali: postavili temelje za zdravu priču sporta, koje ćemo se držati i u budućnosti. U izboru borilišta dvoumili smo se između ringa i heksagona, i na kraju je, iz sigurnosnih razloga, odluka pala na jedini licencirani heksagon u zemlji, koji smo dovezli iz Subotice.

DA SMO IMALI MOGUĆNOSTI, NAJRADIJE BISMO OSTAVILI SLOBODAN ULAZ ZA TAJ PRVI TURNIR. 22

Heksagon je mnogo sigurnija varijanta za takmičare koji forsiraju dosta rvanja u svom stilu borenja. Često se dešava da takmičari u borilištu prođu kroz konopce, što nikako nismo želeli da dozvolimo na našem turniru. Naravno, postoji mogućnost pojačane zaštite sa pet ili šest konopaca, koju mi nismo uspeli da obezbedimo. Budući da je ring predviđen za borbe u stojećem stavu i u nedostatku konopaca može doći do ispadanja iz borilišta, definitivno smo se opredelili za heksagon – univerzalno borilište predviđeno za borbu u svim njenim segmentima: stojećem stavu, klinču, parteru. Najčešće pitanje koje su nam ljudi postavljali bilo je: kako je moguće da cena karte bude tako niska s obzirom na visok nivo produkcije celog događaja? Jednostavno, želeli smo da ljudi dođu i po prvi put vide kvalitetnu organizaciju ovakvog dešavanja, a da je u domaćoj produkciji. Da smo imali mogućnosti, najradije bismo ostavili slobodan ulaz za taj prvi turnir, samo iz razloga što bolje promocije sporta.

Naša najveća nagrada je to što smo zadobili poverenje ljudi za koje smo sigurni da će doći i sledeći put.


Listu borbi smo napravili u skladu sa borcima koji su bili dostupni u tom trenutku. Istina, bili smo pomalo iznenađeni brojem nezainteresovanih boraca, budući da se takmičenja tako retko organizuju u našoj zemlji.

Šansa da steknu početno iskustvo i izgrade se što je bolje moguće za veće ciljeve koji ih očekuju u budućnosti. To je mogućnost kakvu nismo imali mi, niti iko pre nas. Zato smo napravili odličnu odskočnu dasku za sve momke koji vrede, a na svu sreću, ima ih u velikom broju!

Jednom prilikom smo najavili pravu malu MMA revoluciju, ali je to prošlo nezapaženo. Mislim da će nas ovaj put mnogo ozbiljnije shvatiti. Sada barem znamo na koga se možemo osloniti u budućnosti, i za koga će uvek biti mesta na našem turniru, a znamo i ko će moći da ga posmatra samo iz publike. Ta odluka je bila njihova, ne naša, tako da mi i nemamo za čim da žalimo.

TESLA Fighting Championship w: www.teslafc.com Autor: Aleksandar Radosavljević

Dragan Tešanović

Bez obzira na to, ovim turnirom ostvaren je jedan od primarnih ciljeva TESLA Fighting Championship-a, a to je promocija mladih boraca.

www.mmamagazin.rs

23


Njeno ime je Sanja Sučević, i ona je prva dama domaćeg MMA sporta. Živi i trenira u Kuli. Završila je Ekonomski fakultet, trenira i takmiči se u tajlandskom boksu (moi-tai) i MMA. Radi kao instruktor i drži grupne i individualne treninge. Trenira u klubu Constrictor fight team u Kuli koji se bavi tajlandskim boksom, MMA i džiju-džicom, sa trenerom Dejanom Tešićem.

Otkud ljubav prema borilačkim sportovima?

Oduvek sam imala želju da se bavim nekim borilačkim sportom, ali u mom gradu baš i nisam imala nekog izbora. Počela sam da treniram tajlandski boks i potpuno se zaljubila u taj sport. Posle je došao i MMA, ali moi-tai će uvek biti moja najveća strast.

Da li si se bavila nekim drugim sportovima pre nego što si odlučila da se boriš?

Nikada! Moi-tai je početak mog sportskog života, i zato u to i ulažem toliko energije i ljubavi.

Kako si odlučila da prelomiš i uđeš u ring, a kasnije i u oktagon?

Nije tu bilo nekog velikog „lomljenja“. Naporno sam trenirala, i svakako želela da se oprobam u svemu tome. Naravno, u tome mi je mnogo pomogao moj trener Dejan Tešić.

Kakvi su tvoji rezultati do sada?

Prvak države u K1 2010, prvak države u K1 2011, prvak Balkana 2011, 2 nokauta u Borbom protiv nasilja,, MMA Austrija – nokaut…

Da li je bilo izgubljenih mečeva?

Da, u Ženevi pre nekoliko meseci, borila sam se u MMA meču protiv višestrukog šampiona sveta i Evrope u tajlandskom boksu, Karle Benites. Svaka čast Karli, odličan je borac… To je bilo odlično iskustvo za mene, ali biće i revanš!

24


Kakav je osećaj boriti se u ringu?

Nema ništa lepše nego znati da te svi bodre i navijaju za tebe, kako ljudi koji me poznaju, tako i oni koji ne. Ali znam da je to moja publika, i onda je osećaj stvarno sjajan. Mada, postoji tu i loša strana: mnogo više treme, očekivanja... Kada je strana publika u pitanju, naravno da svako za svoje navija, to je normalno, tako da nikome ništa ne zameram.

Kako žene kod nas gledaju na borilačke sportove, posebno na one brutalnije, poput MMA?

Kako gledaju? Dovoljno je samo reći da ih u ovim sportovima nema... Ali ipak, mislim da MMA kod nas tek sada dobija određenu popularnost i nadam se da će u skorije vreme biti sve više protivnica i da ću imati sa kim da se borim i kod nas.

Kako izgledaju tvoji treninzi pred meč?

Moji treninzi van sezone i oni kada su pripreme manje-više su isti, treniram naporno uvek, bez preterivanja. Van sezone treniram dva sata dnevno i trčim, a kada su pripreme treniram i dva puta po dva sata, uz trčanje. Puno fokusera, sparinga, taktike.

Koji je tvoj omiljeni borac u svetu i kod nas?

Svetski broj 1, Anderson Silva – njegova tehnika je fascinantna, kretnja tokom borbe... Stil nam je sličan, tako da je on jedan od mojih omiljenih boraca. Pored njega, tu je i Džabar Askerov, odličan borac, neverovatno jak i stabilan, sa perfektnim zadnjim direktima i kikovima.

www.mmamagazin.rs

INTERVJU Sanja Sučević Znam ga i lično, i mogu reći da je i jako dobar čovek. I GSP… šta reći za njega što svi već ne znamo – staložen, miran, a vrhunski borac. A kod nas – Dragutin ‘Beli’ Milošević (MMA) i Gojko Vuković (moi-tai – Ronin Gym). On mi je uvek bio uzor, gledajući njega, uči se tajlandski boks.

Bila si i na Tajlandu?

Da, bila sam na Tajlandu, i trenirala svaki dan dva puta. Nadam se da ću i ove godine otići na mesec dana. Bilo je zaista fenomenalno, puno toga sam naučila i mogu reći da sam puno napredovala. Fantastično iskustvo!

Kako reaguje okolina kada sazna čime se baviš? Imaš li njihovu podršku?

Naravno da imam podršku, a od koga je nemam nije mi ni potrebna. Kada sam počinjala, ljudi su mislili da je nemoguće da neko ko ima 50 kilograma može da bude borac – sada više niko to ne spominje. Imam podršku roditelja, sestre i prijatelja, i to mi je sasvim dovoljno!

Borilački sportovi se svode na zadavanje ali i na primanje udaraca, a poznato je da se žene plaše fizičkog bola. Kako ti gledaš na to?

Mislim da žene u životu mogu da prime mnogo više udaraca nego bilo koji muškarac. Kako fizički bol, tako i psihički, mislim da je ženama poznatiji. Ja, ako ne dobijam udarce, ne mogu ni naučiti kako od njih da se odbranim, jer ne znam od čega treba da se branim. Dobijam udarce i zadajem ih, i to je sasvim normalno. Ne bojim se udarca, a ako ga dobijem, on mi daje još više snage da nastavim dalje do pobede.

25


INTERVJU Sanja Sučević PKVR Strongman

Na koji način posmatraš protivnika i šta je to što ti podigne nivo adrenalina toliko da želiš da povrediš nekoga?

Prvi i osnovni princip po kom posmatram protivnicu jeste: bez potcenjivanja! Onog momenta kada čujem svoje ime i kada dođe vreme ulaska u ring, adrenalin se budi. Ne želim nikoga da povredim, to je sport i nas dve smo obe spremne na ono što treba da se desi. Ali moram priznati, uopšte mi nije žao ako nekoga povredim, jer ipak svi znamo koji je rizik ako uđeš u ring ili oktagon.

Da li si svoju veštinu nekada primenila na ulici?

Uh, bilo je momenata... Nikada mojom inicijativom, ali bilo ih je.

Koje su ti omiljene tehnike i udarci?

U borbi se sve upotrebljava, ali od omiljenih: supermen udarac, haj-kik, bek-fist, a u parteru – giljotina.

Šta bi poručila našim čitaocima za kraj?

Bavite se borilačkim sportovima, nije to ništa strašno, naprotiv! Bavljenjem borilačkim sportovima napreduje kako vaše telo, tako i um.

Kakvi su ti planovi za budućnost, hoćemo li moći da te vidimo negde u skorije vreme?

Da, i te kako ćete moći da me gledate! Nakon učešća sportskom rijalitiju na Happy televiziji, u oktobru sam na svetskom prvenstvu u kik-boksu, a pred kraj godine verovatno učestvujem na do sada najvećem MMA takmičenju u Srbiji: Tesla Fighting Championship.. A krajem decembra – ponovo Tajland.

Sa kim bi volela da uđeš u ring?

Karla Benites – revanš!

Da li žena gubi na ženstvenosti ako se bavi sportom kojim se ti baviš?

Ima žena koje su po prirodi manje ženstvene od drugih, i mislim da se one češće bave borilačkim sportovima. Ja verujem da sam fizički ženstvena, ali sam i jako temperamentna, i verovatno odatle potiče moja ljubav prema borilačkim sportovima.

Sanja Sučević

Constrictor fight team Autor: Dejan Tešić

26


www.mmamagazin.rs

27


Pol ‘Semtex’ Dejli, profesionalni MMA borac i jedan od najboljih MMA udarača, rođen je 21. februara 1983. godine u Londonu. U svojoj karijeri borio se u najboljim evropskim i svetskim organizacijama. Svojim mečevima je uspevao da upotpuni svaki turnir na kojem je učestvovao. Po nezvaničnim top-10 listama, već nekoliko godina je broj jedan u Evropi, a broj devet u svetu. Okitio se šampionskim pojasevima Cage Rage i FX3 MMA organizacija. Njegov dosadašnji bilans iznosi 27 pobeda, 10 poraza i 2 nerešena meča!

p

uno pozdrava od MMA fanova iz Srbije. Kada si počeo da treniraš i koji je to borilački sport bio? Pozdrav za sve čitaoce. Sa borilačkim sportovima sam se upoznao kao jako mali, počeo sam da treniram karate sa sedam godina.

Koji te je put naveo da se takmičiš profesionalno u MMA? Video sam UFC i bio sam impresioniran. Tada sam posvetio svoj život borilačkim sportovima, koji su moja strast.

28


Ko je najviše uticao na tebe tokom odrastanja? Svet, previše ljudi… Ima mnogo dobrih ljudi koji su mi pomogli u životu. Da li pamtiš svoj prvi meč? Kako je protekao? Da, bio je to Extreme Brawl turnir u Engleskoj, nokautirao sam protivnika za trideset sekundi. Sa 20 godina si imao profesionalni MMA debi, u 23. si već bio šampion najveće evropske organizacije, Cage Rage. Koliko ti to znači? Zaista mi mnogo znači, Cage Rage je bila fantastična organizacija, i jako sam ponosan što sam se borio tamo i bio šampion! Šta smatraš svojim najvećim profesionalnim uspehom? To što sam sposoban da živim svoj život onako kako sam sanjao.

Od 27 pobeda, 20 si ostvario nokautom. Poznat si kao jedan od najboljih MMA udarača. Da li razmišljaš da pređeš na profesionalni boks? Ne, ukoliko budem hteo da menjam discipline, preći ću na K-1. Često treniraš u centru Mike’s Gym sa Badrom Harijem i Melvinom Manhofom. Da li su ti ponudili učešće u nekom K-1 meču? Još uvek ne, ali ćemo razmisliti o tome u budućnosti, ipak je MMA najkompletniji i najsavremeniji borilački sport današnjice. Na listi deset najboljih mečeva WFC organizacije tvoj meč protiv Juniora Barate je na desetom mestu. Šta nam možeš reći o tome? Nisam se dobro spremao za tu borbu i nisam znao šta da očekujem, ali je to bio sjajan meč i dobra pobeda. To mi je bio prvi put da se borim po pravilima u kojima je dozvoljeno šutiranje i gaženje protivnika u parteru. Najbolja MMA runda u ovoj godini je definitivno bila u tvom meču protiv Nika Dijasa. Kako to komentarišeš? Da, to je bio spektakularan meč, pun preokreta. Sledećeg puta ću pobediti sigurno!

www.mmamagazin.rs

INTERVJU Paul ‘Semtex’ Daley Reci nam nešto o tvom poslednjem meču protiv Jordana Radeva? Meč protiv Jordana Radeva je bio jako težak. Imao sam problema sa skidanjem kilaže, ali posle dva uzastopna poraza dao sam sve od sebe da pobedim, i uspeo sam u tome. Svaka čast Jordanu, bio je težak protivnik, mnogo toga je izdržao u prve dve runde! Koji su tvoji planovi za budućnost? Trenutno imam zakazan meč u Kanadi, sredinom oktobra. Daću sve od sebe da ostvarim uverljivu pobedu i vratim se u sam vrh svoje kategorije. Mi ti se zahvaljujemo što si izdvojio vreme i dao intervju za prvi broj prvog srpskog MMA magazina. Želimo ti puno uspeha. Poslednje reči za naše čitaoce i tvoje fanove? Daću sve od sebe da budem još bolji borac nego što jesam. Ja vama takođe želim puno uspeha sa MMA magazinom! Pozdrav!

Paul ‘Semtex’ Daley w: www.semtex.tv

Autor: Radoš Joksimović

29


Autor: Igor Špadijer

Kako je nastao projekat Borbom protiv nasilja. Zašto je tajlandski boks najbolja stend-ap baza za MMA. Zbog čega „amaterski MMA” postaje sport budućnosti. Kada je Miša Bačulov zbog povrede kolena prekinuo perspektivnu košarkašku karijeru, verovatno nije ni slutio da će ga život odvesti u svet borenja gde je zabeležio veoma zapažene rezultate. Svoju borilačku karijeru započeo je u Kik-boks klubu Vojvodina, kod čuvenog trenera i reprezentativca Miodraga Jotića.

Z

bog velike želje da se takmiči, svoj prvi javni nastup nije imao kao kik-bokser – jer je njegov trener mislio da je prerano da počne sa mečevima – već je to bez njegovog znanja, i to posle samo tri meseca treniranja, učinio kao bokser BK Novi Sad, zabeleživši tom prilikom svoju prvu pobedu. Miša se vrlo brzo iz boksa vratio u discipline ful-kontakt, kik-boks i tajlandski boks. Kao takmičar i reprezentativac Srbije ostvario je uspehe osvojivši dve srebrne medalje na prvenstvima Evrope, i bronzanu sa balkanskog šampionata. Svoju karijeru nastavio je kao profesionalac u Češkoj, kao borac kluba Rasant Gym, za koji je zabeležio čak deset pobeda iz jedanaest mečeva. Ubrzo potpisuje ugovor sa čuvenim Peter Aerts timom iz Holandije, za koji nastavlja uspešno da se takmiči. Razgovor sa Mišom Bačulovim započeli smo najzanimljivijim delom njegove takmičarske karijere. Kakav je osećaj biti član tima koji predvodi K-1 legenda Piter Arts? Kada sam stigao u Holandiju, prvo sam došao u kamp Remija Bonjaskog, koji je bio prezadovoljan mnome kao sparing partnerom. Moj stil borbe mu nije odgovarao i nije mogao da se poigrava sa mnom kao sa drugim sparing partnerima, pa su naši sparinzi više izgledali kao mečevi sa mnogo nadmudrivanja i neočekivanih obrta. Njegov trener je insistirao da ostanem, ali me je prijateljska atmosfera koju sam osetio u kampu Pitera Artsa odvukla da postanem član tog tima.

30

sam dobio ponudu da odradim MMA meč sa borcem iz Koreje. Protivnika sam nokautirao posle samo minut i po udarcem laktom iz klinča, koji mu je naneo posekotinu zbog koje nije mogao da nastavi borbu. Zbog čega nisi nastavio sa MMA mečevima?

Miša Bačulov i Remi Bonjaski Kako je sparingovati sa Piterom Artsom? Uh, Piter je majstor i opasan udarač. Njegov nadimak je „Drvoseča” jer udara neverovatno jako i oštro. Na svaki moj udarac on mi je duplo vraćao. Ali i pored svega toga, na njega nikada nisam mogao da se naljutim, jer je izuzetno dobar čovek i vrhunski sportista. Osim Artsa i Bonjaskog, izdvojio bih da sam trenirao i sparingovao sa Tajronom Spongom, Bjornom Bregijem, Muradom Buzidijem i mnogim drugim velikanima ovog sporta. U svojoj karijeri imao si i jedan profesionalni MMA meč. Kakva su tvoja iskustva sa MMA? Dok sam vežbao na Tajlandu i usavršavao tehnike tajlandskog boksa, u blizini mog kampa trenirali su grepleri. Dva meseca sam intenzivno učio tehnike bacanja i poluga, kada

Zbog povrede ramena na meču u tajlandskom boksu morao sam da prekinem sa karijerom. Napravio sam veliku grešku kad sam, i pored teške povrede, nastavio da se borim i tako dodatno oštetio svoje mišićno tkivo i kost, zbog čega sam usled dugog oporavka ispao iz takmičarskog ritma. Nikada više nisam uspeo da se vratim u željenu formu. Kada si se vratio u Novi Sad, uradio si mnogo stvari na popularizaciji borilačkih veština. Za početak, osnovao si klub u kome se trenira vrhunski tajlandski boks, Ronin Gym. Kako si odlučio da klub tako nazoveš? Ronyn Gym sam osnovao sa svojim prijateljem Zoranom Vujačkovim, koji je radio kao pomoćni trener u Kik-boks klubu Vojvodina. Nas dvojica smo prošli kroz mnogo evropskih kampova i škola u kojima smo zajedno upijali znanja. Kada je došlo vreme, rešili smo da sve naučeno donesemo u naš Novi Sad i da to znanje prenesemo mlađim generacijama. „Ronin” je inače moj borilački nadimak, koji sam stekao jer sam kao „samuraj lutalica” obilazio sve poznate trening kampove po Evropi i svetu. Taj nadimak mi je dodelio moj prijatelj Bernard Kaplin, promoter čuvene organizacije The Champion Club.


Ti tvrdiš da je tajlandski boks najbolja MMA stend-ap baza? Znamo da je u klubu Ronin Gym trenirao Nenad Pagonis, dvostruki šampion sveta i neprikosnoveni borac u K-1, moi-taiju i kik-boksu. Ko je sve od poznatih MMA boraca sa domaće scene trenirao kod vas?

Miša Bačulov i PiterArts Da li i drugima preporučuješ da budu „ronini“ i da traže veštinu tako što će sakupljati znanje obilazeći sale i kampove? Moj put je bio takav. Kada sam ja počinjao da treniram, nije postojalo mesto gde bi borac mogao da objedini sva iskustva najboljih evropskih kampova i onoga što se radilo na Tajlandu. Sistem izgradnje boraca koji forsiraju Tajlanđani meni lično ne odgovara, moj stil je drugačiji. Ali isto tako, moram da priznam da sam na Tajlandu znatno unapredio svoje nožne udarce, udarce laktovima i borbu u klinču. Velika je sreća što danas svi oni koji hoće da treniraju tajlandski boks mogu to da na najbolji način da praktikuju u Ronin Gym centru, jer su u njemu prikupljena borilačka iskustva stečena po celom svetu, koja smo mi uspešno objedinili u našem klubu.

Tajlandski boks je najkompletnija stend-ap baza i zato je omiljen kod MMA boraca. U tajlandskom boksu, osim svih udaraca i poteza koji postoje u boksu i kik-boksu, rade se i udarci laktovima, kolenima i vrlo efikasna bacanja iz klinča. U našem klubu su trenirali mnogi poznati MMA borci kao što su Dragan Gagi Tešanović, koji je dve godine redovno iz Beograda dolazio u Novi Sad na treninge, zatim Aleksandar Rođa Radosavljević, Mark Lajhner, Bojan Veličković – koji je ponikao u Ronin Gym-u, Nemanja Milošević, Sanja Sučević i mnogi drugi.

Miša Bačulov

Moj cilj je bio da dovedem ljude iz svih borilačkih veština i da zajedno napravimo promociju koja će nas okupiti oko ideje da borba jeste sredstvo kojim se sprečava nasilje. Ako vi jednog mladog i temperamentnog momka sklonite sa ulice, uvedete u salu, počnete da ga podučavate borilačkim veštinama i zdravom sportskom duhu, na taj način će ideja „borbe” biti iskorišćena da se od potencijalnog nasilnika stvori zdrava ličnost, dobar sportista i kvalitetan građanin ovog društva. Veoma uspešno promovišeš amatersku MMA scenu. Kakvo je tvoje mišljenje o amaterskom MMA i kakva je budućnost tog sporta u Srbiji?

Organizovao si manifestaciju Borbom protiv nasilja, koja na pravi način promoviše svet borilačkih sportova. Kako je započet ovaj projekat i kako si došao na ideju za ovako originalan naziv? Prva manifestacija Borbom protiv nasilja organizovana je 2009. godine na novosadskom kupalištu Štrand, i od tada ih je organizovano još sedam. Ove godine po prvi put promovišemo borbu za profesionalnog moi-tai prvaka Srbije, pod pokroviteljstvom WBC federacije, čiji sam promoter. www.mmamagazin.rs

UPOZNAJTE

Amaterski MMA ima veliku budućnost. To sam shvatio kada sam video koliko su amaterske borbe interesantne i kako mladi momci ostavljaju srce u ringu, časno se boreći i izazivajući ovacije publike. Takođe, amaterski MMA je osnova iz koje će se u budućnosti pojavljivati vrhunski profesionalni MMA borci. Moj zaključak je: bez jake amaterske scene MMA nema budućnost!

31


mma JER Lela zene znaju zasto

Jelica Lela Ječmenica po mišljenju mnogih važi za devojku sa najharizmatičnijom lišnošću u fitnes i foto modelingu. Njene fotografije ste imali prilike da vidite u mnogim časopisima i reklamama za najpoznatije brendove. Lela za MMA magazin odaje tajnu svog besprekornog izgleda i načina treninga, i otkriva nam zašto MMA počinje da dominira nad drugim sportovima osvajajući srca ženskog dela publike. Mnoge devojke bi želele da izgledaju kao ti. Šta je sve potrebno učiniti da se postigne tako besprekorno zategnuta linija? Nema tu neke posebne magije: rad, red, disciplina, upornost i odricanje. Sve je stvar napornih treninga i režima ishrane. Treniram šest dana u nedelji – ujutro radim kardio vežbe, obično trčim ili vozim bicikl, dok po podne imam trening u teretani (sa tegovima). Što se tiče ishrane, jedem puno svežeg voća i povrća, i naravno „njeno veličanstvo“ piletinu, i pijem mnogo vode tokom čitavog dana. Koliko dugo se baviš sportom i koje si sve sportove trenirala? Kao dete želela sam da se oprobam u raznim sportovima, trenirala sam plivanje, tenis i slično. U srednjoj školi sam počela da se bavim plesom i na tome sam se zadržala devet godina, a onda sam krenula da vežbam u teretani i evo, već šest godina traje ta ljubav.

32


MMA FUN:

Jelica “Lela” Ječmenica

Da li si trenirala borilačke sportove? U osnovnoj školi trenirala sam kik-boks, najviše iz radoznalosti. Želela sam da znam šta je to što treniraju dečaci iz mog razreda. Nažalost, nisam se dugo zadržala u tom sportu. Kakvo je tvoje mišljenje o MMA? Da li ga smatraš surovim sportom? Mislim da su počeci MMA bili jako surovi. Među borcima je postojala velika razlika u kvalitetu i stvari se još nisu bile iskristalisale. Danas postoje akademije za MMA u koje klinci dolaze bez ikakvih iskustava u nekom borilačkom sportu. Tamo uče sve tehnike koje se koriste u MMA, a naročito kako da se brane i izvlače iz opasnih situacija. Na taj način se dobijaju kompletni borci i te borbe više ne izgledaju surovo kao nekada. Smatram da su danas samo MMA treninzi surovi, ne i sam sport. U svetu je počela prava ekspanzija MMA kondicionih treninga prilagođenih svima koji žele da steknu snažno i pokretno telo. Da li bi u svoj sistem treninga uvrstila vežbe koje rade MMA borci? Mene su u MMA disciplini prvenstveno i privukli naporni i veoma maštoviti treninzi. U ovom sportu se koriste elementi mnogih borilačkih veština, zato su i treninzi veoma raznovrsni i zanimljivi. Kada se uželim žestokih vežbi, u svoj sistem ubacim i nekoliko kondicionih treninga koji sadrže vežbe koje rade pravi MMA borci. Jedino što još nisam probala jeste da se zaronim u veliku kantu punu leda, kao što to radi Vanderlej Silva!

www.mmamagazin.rs

33


Omiljeni MMA borac i zašto ga izdvajaš od drugih? Fjodor Jemeljanenko! Borio se u mečevima protiv najboljih svetskih boraca i dobijao, zadržao se u vrhu najduže. Poslednja tri meča je izgubio i definitivno mu je vreme da se povuče. Podjednako je dobar u svim tehnikama koje se koriste u MMA. Jedna od zanimljivih stvari u vezi sa njim jeste to da je bio dugogodišnji prvak u ruskoj borilačkoj veštini sambo, koja je odlična baza za MMA. Kod njega mi se sviđa i to što je van ringa i oktagona izuzetno smiren, dok je u borbi jako agresivan, prava zver. Po tvom mišljenju, iz kog razloga se sve više devojaka odlučuje da prati MMA mečeve? MMA je tipično muški sport koji sve više počinju da gledaju i devojke, i taj trend će se sve više pojačavati. One romantične verovatno prate MMA jer ih to vraća u prošlost, u vreme vitezova koji su se borili prsa u prsa zarad ljubavi svojih dama. Borba dva mužjaka! Šalu na stranu, mislim da devojke koje odlaze na MMA mečeve zaista iskreno vole taj sport i uživaju u toj surovoj snazi i veštini boraca.

34


MMA FUN:

Jelica “Lela” Ječmenica

Kakvo je tvoje mišljenje o devojkama koje se bave MMA sportom? Žena-ratnik, zvuči savršeno… Ranije, u legendama, uloga žena je bila da prate svoje ratnike, hrabre ih i oplakuju. Razlog mnogih ratova i borbi bile su žene, ali se o ženama borcima malo priča i zna. Generalno, za svaku ženu je bavljenje bilo kakvim sportom od velike kako fizičke tako i psihičke važnosti. Treniranje bilo koje borilačke veštine kod žena poboljšava samopouzdanje, sigurnost, samostalnost i samokontrolu. Mišljenja sam da žene mogu da budu opake u borilačkim sportovima, to su izuzetno jake, karakterne i nadasve vrlo harizmatične ličnosti. Moram da izdvojim Đinu Karano, koja je po meni najseksipilnija „fajterka“, žena-zmaj! Da li ćeš 24. decembra doći u Halu sportova da ispratiš najveći MMA turnir u Srbiji?

www.mmamagazin.rs

35

foto: Miloš Marković - Mr. BIG

Autor: Igor Špadijer

Naravno da ću doći, ne bih to propustila ni za šta na svetu. Vidimo se 24. decembra u Hali sportova!


2

TESLA FIGHTING CHAMPIONSHIP II 24.12.2011. HALA SPORTOVA NOVI BEOGRAD

Nakon više nego uspešnog početka, sa zadovoljstvom najavljujemo Tesla FC2. Nove mlade zvezde, predvođene Bojanom Veličkovićem, Nemanjom Uverićem, Slobodanom Maksimovićem i mnogima drugima, dobiće mogućnost da se oprobaju u Teslinom heksagon. Takođe, po prvi put ćemo imati priliku da u Srbiji vidimo ženski MMA i našu najbolju takmičarku Sanju Sučević. Kao meč večeri i posebnu poslasticu turnira, najavljujemo povratak Dragana Gagija Tešanovića. Iako je na poslednjem meču najavio da je oproštajni, to se još neće desiti! Ovaj put će imati možda i najtežu preperu (prepreku?) u karijeri – njegov protivnik biće italijanski borac Mateo ‘The White Guy’ Minoncio, uvek neugodni i izuzetno agresivni italijanski borac, koji zaista ostavlja srce u borilištu. Iza sebe ima preko trideset mečeva, među kojima su neki bili i sa najvećim evropskim imenima MMA sporta. Uz odličnu produkciju i fenomenalne mečeve pogledajte najveći borilački događaj u zemlji, TESLA Fighting Championship 2.

Dragan Tešanović

Mateo Minonzi

36

Josif Al Said

Sanja Sučević

Vaso Bakočević

Rajačić Aleksandar

Bojan Veličković

Nemanja Uverić


www.mmamagazin.rs

37


TRAINING

MMA Suplement Paket

Kada prvi put uđete u salu gde se trenira MMA i naporno odradite svoj trening, prvo što treba da učinite posle toga jeste da odete do najbliže prodavnice i uzmete kvalitetnu suplementaciju.

m

MA borac je veoma specifičan sportista koji u svojoj fizičkoj spremi treba da sjedini sve komponente koje krase jednog vrhunskog borca. Uklopiti u jednom sportisti brzinu kik-boksera, snagu i eksplozivnost rvača ili džudiste, kao i izdržljivost greplera, veliki je izazov za svakog kondicionog trenera. Kada se započnu pripreme, prvo što trener pomisli jeste: da li će borac uspeti da izdrži sve napore koji ga očekuju a da pritom izbegne pretreniranost, koja može izazvati katabolizam (propadanje mišića), celokupno slabljenje organizma, pad imunog sistema, hronični umor, povrede, slabost i malaksalost. Kada se pravi plan razvoja fizičke snage MMA borca, osim vežbi snage, brzine i izdržljivosti, jednako važan segment u pripremama je dobro isplaniran odmor, ishrana i suplementacija.

38

Suplementi za MMA borce Vitamini i minerali, pravilno raspoređeni u toku celog dana, obezbeđuju svežinu, čiste organizam i čuvaju imunološki sistem. Omega-3 pije se uz svaki obrok zajedno sa vitaminima. Omega-3 je veoma lekovito ulje koje se preporučuje u medicini i zdravoj ishrani već dugi niz godina. Ovo ulje je potrebno borcima jer obezbeđuje normalan rad organizma, jača nervni sistem, otklanja stres i pojačava imunološko stanje organizma. Whey protein (protein surutke) ishranjuje i obnavlja mišiće. Obavezan je deo ishrane boraca u toku celog dana, naročito neposredno nakon treninga. Beta alanin otklanja umor iz mišića i poboljšava izdržljivost. Ovaj suplement se, zajedno sa inozinom, pokazao kao veoma dobar dodatak ishrani za MMA borce.

Beta alanin treba uzimati bez prekida dvanaest do četrnaest nedelja, budući da u poslednjim nedeljama korišćenja daje pun efekat. Tribulus Terrestris podiže nivo prirodnog testosterona i samim tim daje snagu borcu. Glutamin, kreatin i BCAA – ove suplemente je važno uneti neposredno pred trening, kao i nakon njega. Oni sprečavaju propadanje mišića usled fizičkih napora i otklanjaju umor, naročito kod treninga pod visokim temperaturama, koje su pogubne za organizam i mišiće, a česte su u salama za vežbanje. Dekstroza, ili još bolje Waxy Maize (najsavršenija formula za oporavak glikogena), uzima se odmah nakon treninga kako bi se obnovio glikogenski rezervoar energije i osvežio organizam.


Full Combat MMA suplement paket Na našem tržištu se nedavno pojavio veoma kvalitetan suplement paket koji je ponudila firma Ultimate Nutrition. Naučnici iz ove kompanije napravili su pet proizvoda koji treba da pokriju sve dnevne potrebe za suplementacijom koje ima jedan MMA borac. Kada su u pitanju proteinski suplementi, posebna novina u ponudi je Full Combat Protein od čak šest vrsta proteina, obogaćen korisnim supstancama. Pored njega, na tržištu se nalazi i vrlo kvalitetni Full Combat Mass Gaining, koji se pije nakon treninga kao poseban obrok. Pravi specijalitet za MMA borce predstavljaju dva proizvoda nazvana Pre Combat i Post Combat.

www.mmamagazin.rs

Pre Combat se koristi pre treninga i podiže fizičke performanse MMA borca, dok se Post Combat uzima odmah nakon treninga i služi za oporavak. Uz ova četiri proizvoda, tu je i sagorevač nazvan Full Combat Final Round, koji pomaže kod spaljivanja suvišnih masnih naslaga i borcima pruža dodatnu energiju za najteže napore na kraju treninga, koji je po pravilu predviđen za kondicione vežbe (trbušnjake, sklekove, skokove…). Korišćenjem ovog paketa uz dodatak vitamina, minerala i Tribulus Terrestris suplementa, dobija se vrhunski MMA suplement paket koji u sebi sadrži sve što je MMA borcu neophodno za treninge i pripreme za meč.

ULTIMATE NUTRITION w: www.ultimatenutrition.rs Autor: Igor Špadijer

39


PREDSTAVLJAMO

Kaizen MMA akademija – Beograd nastala je 2008. godine i osnovao ju je Mark Lajhner, bivši trener i takmičar najuspešnijeg srpskog MMA kluba Car Dušan Silni. Osnovna ideja pri stvaranju Kaizen akademije bila je da se vežbačima u Beogradu pruži do tada neviđen nivo profesionalnosti i kvaliteta treninga kakav se pre mogao iskusiti samo u inostranstvu, kao i da se naglase pozitivne vrednosti borilačkih veština, koje se u mnogim klubovima često zapostavljaju zarad uspeha na takmičenju.

c

ilj osnivanja Kaizen akademije, između ostalog, bio je i da se MMA približi ljudima koji nisu isključivo borci, pa tako danas u Kaizenu treniraju polaznici svih nivoa fizičke pripremljenosti, iskustva, godina i pola. Političari, režiseri, studenti, poslovni ljudi, bivši sportisti i mnogi drugi – svi zajedno treniraju u Kaizen akademiji u prijateljskoj atmosferi i uz visok nivo instrukcije, jer Kaizen pre svega odlikuje visok stepen organizacije i profesionalizma. Šta zapravo znači „Kaizen“? To je koncept preuzet iz japanskog sveta biznisa i znači „kontinuirani napredak”, što je i životna filozofija osnivača Kaizena – Marka Lajhnera. Ta filozofija je kamen temeljac svega u Kaizenu i manifestuje se na razne načine. Za primer navešćemo česta putovanja trenerskog kadra u inostranstvo radi usavršavanja, što polaznicima pruža priliku da iskuse MMA na najbolji mogući način. U Kaizenu se vežba MMA, tajlandski boks i grepling. Ono što je kuriozitet jeste i to da u Kaizenu postoji pet različitih nastavnih programa (za svaku grupu), koji se konstantno unapređuju da bi vežbači imali najbolji mogući ugođaj i kako bi trenirali po najsavremenijim metodama.

40

Vodeći se maksimom „Ako tretiraš svoj posao kao hobi, bićeš plaćen kao za hobi. Ako tretiraš svoj posao kao posao, bićeš plaćen kao za posao”, Mark Lajhner je organizovao Kaizen kao preduzeće, i velika pažnja se poklanja marketingu. Pored visokog kvaliteta usluge, sofisticirani marketing je razlog što Kaizen ima stopetnaest članova, što je verovatno najviše u odnosu na sve MMA klubove u Srbiji. Kao i svako ozbiljno preduzeće, Kaizen je definisao svoju Misiju, svoju Viziju i Vrednosti koje služe kao „svetionik”.

m

isija

Svaki dan pružamo obuku najmodernijeg borbenog sistema današnjice, u pozitivnoj i prijateljskoj atmosferi i uz vrhunski kvalitet instrukcije.

v

izija

Kaizen MMA akademija prenosi najpozitivnije vrednosti borilačkih veština sa papira u realan život. Naša akademija je mesto gde vežbači dobijaju najbolje od oba sveta – filozofiju tradicionalnih borilačkih veština i upotrebljivost MMA. Mi izvlačimo najbolje iz ljudi, aktiviramo njihove resurse i pomažemo im da ispune svoje potencijale.

N

aše vrednosti

Naše vrednosti su kompas za naše delovanje i opisuju kako se ponašamo u svetu. Zadovoljstvo članova: Samo kada su članovi zadovoljni možemo se smatrati uspešnima. Neprestano usavršavanje (Kaizen): Bilo da je u pitanju naš borbeni sistem, ili pružanje što bolje usluge našim polaznicima. Sudija proglašava Stefana Božića (Kaizen MMA) pobednikom na njegovom profesionalnom debiju.


Kaizen na kombat grepling (amaterski MMA) takmičenju u Zagrebu.

Najmoderniji borbeni sistem: Kroz dugogodišnje iskustvo i saradnju sa najvećim svetskim stručnjacima.

Briga za drugoga: Trening u kontrolisanim uslovima sa naglaskom na trening SA partnerom a ne PROTIV njega. Samo zajedno možemo napredovati. Nenasilno i razumsko rešavanje konflikta: Umesto „razgovora pesnicama”. Aktiviranje resursa kod polaznika: Nijedna druga aktivnost ih ne aktivira toliko kao MMA. Samopouzdanje: Kroz težak trening i savlađivanje MMA elemenata dolazi i poboljšano samopouzdanje. Edukacija: Obrazovanje o funkcionisanju tela i mozga. Zdravlje: Poboljšan kvalitet zdravstvenog statusa. Zahtevan i zabavan trening: Najteža ali i najzabavnija aktivnost. Iako je zamišljena kao pre svega rekreativna akademija, u Kaizenu treniraju i borci, amaterski i profesionalni. Pružajući najbolje od oba sveta – filozofiju tradicionalnih borilačkih veština i upotrebljivost modernih, kao i visok nivo instrukcije u prijateljskoj atmosferi, Kaizen MMA akademija je pravo mesto za svakoga ko želi da se bavi borilačkim veštinama. www.mmamagazin.rs

KAIZEN MMA AKADEMIJA w: www.kaizenmma.com w: www.youtube.com/user/ KaizenMMAakademija

Autor: Mark Lajhner

41


FIGHT

j

Salaverry Position

KAIZEN AKADEMIJA

Autor: Mark Lajhner

edna od najčešćih pozicija u parteru je sajd-kontrol i mnogi stručnjaci smatraju da je bolja od maunta. U ovom serijalu ćemo vam pokazati kako da izdominirate protivnika udarcima u ovoj poziciji, i na taj način završite borbu. Cilj je uspostaviti dominantnu poziciju tako što ćemo zarobiti obe ruke protivnika i prisiliti ga na predaju udarcima. Ova pozicija ima mnogo naziva (Salaverry position, crucifix, beatdown position...), a u Kaizenu je nazivamo „udarački sajd-kontrol“.

Slika br. 1: Nalazimo se u sajd-kontrol poziciji i počinjemo da udaramo protivnika.

Slike br. 3a i 3b: Takođe ruku možemo „pregaziti“ tako što ćemo okružiti rukom i uhvatiti protivnika za ručni zglob.

Slika br. 2: Protivnik sprečava naše udarce hvatajući nas za biceps.

Slike br. 4 i 5: Spuštamo protivnikovu ruku na strunjaču i prelazimo kolenom i cevanicom preko nje. Spuštamo glavu na pod da protivnik ne bi mogao da izvuče levu ruku. Cilj je zarobiti obe ruke. Slike br. 3 i 4: Guramo ruku napred i „gazimo“ preko protivnikovog bicepsa.

Slika br. 6: Započinjemo sa udarcima u glavu protivnika.

42

Slike br. 7, 8 i 9: Da ne bi primao udarce, protivnik pokušava da oslobodi zarobljenu ruku, koja završava između naših nogu. Hvatamo protivnika za ručni zglob i povlačimo njegovu ruku ka svojoj glavi.

Slika br. 10: Pravimo triangl nogama, stežemo butine jednu ka drugoj i na taj način potpuno zarobljavamo desnu ruku protivnika. Pomeramo se skroz ka vratu protivnika, gde je najmanja šansa da nas zbaci mostom, i završavamo borbu udarcima. Obe ruke protivnika su zarobljene i veoma je teško izvući se iz ove pozicije.


www.mmamagazin.rs

43


Imali smo retko zadovoljstvo da audiciju snimamo u predivnom zdanju zastupništva za Harley Davidson, Wild Goose. Za tu priliku je iz Amerike doputovao gospodin Sven Bin, vlasnik organizacije Rings of Fire, kao i naš dragi prijatelj iz Hrvatske, Zvone Brala, a u half liniji – Đorđe Vlajić i moja malenkost. Kao dva najbolja MMA borca Srbije predstavljeni su mi Gagi i Rođa, koji su za tu priliku bili „stručna provera kandidata”. Ono: malo da ih prevuku preko strunjače...

Rijaliti koji je borilački sport vratio u žižu interesovanja. Novo poglavlje srpske MMA scene.

z

a mene je Put ka vatrenom ringu počeo onog trenutka kada me je na poslu sekretarica obavestila da me je zvao dotični Đorđe Vlajić. Dok sam bio na kratkoj pauzi za kafu, čovek je našao moj broj telefona u firmi u kojoj sam zamenik direktora. Mislim da sam u međuvremenu, dok se nisam vratio na službenu dužnost, dobio i imejl na temu „rijaliti sa MMA borcima”. Moram da priznam da sam se automatski zainteresovao i počeo na internetu da guglam Đorđa, Rings of Fire, domaći MMA... tako da me ponovljeni poziv, pola sata kasnije, nije zatekao potpuno nespremnog. Da budem iskren, do tada me domaća MMA scena nije puno zanimala. Ne kažem niti da je loša niti dobra, ali nakon boravka u Americi, gde sam – delimično poslom ali i iz ličnog zadovoljstva – bio u prilici da gledam, upoznam i treniram neke zvezde našeg sporta, povratak u Srbiju mi nije odmah pobudio interesovanje za nekog Rođu ili Gagija. Ovo za Rođu i Gagija je naravno šala, ali nije ni daleko od istine. Kroz razgovor sa Đoletom sam dobio obrise njegove ideje o rijalitiju, čak mi je poslao i nekoliko linkova nekog engleskog rijalitija na koji ne bismo smeli preterano da ličimo. Tu je naravno i večiti uzor The Ultimate Fighter, koji je umnogome zaslužan za popularizaciju MMA, ali i za učvršćivanje dominantne pozicije federacije UFC. Usledili su brojni dugotrajni telefonski razgovori, mejlovi i SMS poruke, dok se na kraju nismo videli. Pošto sam ja oženjen čovek, sa decom, Đole se ljubazno ponudio da dođe u Niš. Odmah je stekao simpatije mojih klinaca donevši im igračke u vrednosti od preko sto evra. I tako je stvoren motorni deo priče. Kako sam kasnije saznao, naš glavni sponzor Wild Goose Dragan Harley Davidson je insistirao da me Đole kontaktira, pa je tako i bilo. Upoznavanje sa Draganom koje je kasnije usledilo bilo je kao da sam video starog prijatelja nakon nekoliko godina, osećaj kao da se oduvek znamo. Kako kaže stara poslovica – sa nekim ljudima se upoznaješ, a sa nekima prepoznaješ. U celu priču je punog srca ušao i veliki zaljubljenik u MMA Uglješa Jokić, suvlasnik ozbiljne produkcijske kuće Doktor, i kostur cele ideje je bio zaokružen. Uskoro smo definisali i datum audicije i pustili takozvani buzz internetom i medijima. Očekivali smo makar trideset prijavljenih, ali na naše veliko i iskreno iznenađenje, brojka je bila četiri puta veća, i to kandidata iz cele bivše SFRJ. Nešto zbog termina, a nešto zbog daljine, na sam dan audicije pojavilo se manje ljudi nego što je prijavljeno, ali i dalje u optimalnom broju.

44

Kvalitet i luksuz objekta i Harley okruženje bile su jedine stvari koje su nam išle na ruku tog preterano dugog dana – testiranje sedamdeset kandidata za dvanaest sati svakako nisu. Puna koncetracija sve vreme i zurenje u polugole muškarce dok rešavaju osnovne testove motorike, izdržljivosti i osnova MMA, nemilosrdno su praznili baterije tročlanom žiriju. Bilo je raznih likova. Neki nisu imali predstavu ni šta znači skraćenica MMA, drugi su imali solidnu ideju o tome. Neki su bili zabavni, neki dosadni, neki iskreni a neki su lagali. Sve u svemu, ceo dan gledanja u muškarce u vešu kako se mrdaju, valjaju i crvene nije baš moja definicija odličnog provoda, ali eto. Vredelo je. Odabrali smo dvadesetoricu koji imaju potencijala, a mogli smo barem još toliko da ih selektujemo. Kako je vreme teklo, naša osnovna ideja je samo ojačala. Uverili smo se, mnogo više nego ranije, da u Srbiji postoje kvalitetni i perspektivni borci koji se još nisu ogledali u MMA i od kojih možemo napraviti „finalni proizvod”, dovoljno dobar da potpiše ugovor sa Svenom Binom. Uslovi za prijavljivanje kandidata su možda bili malo čudni i neočekivani: da kandidati imaju iskustva u borilačkim veštinama, što više to bolje; da nemaju profesionalnih ili amaterskih mečeva u MMA, i da pri tome nisu osuđivani. Pravo prijavljivanja imali su momci iz celog regiona, kako bismo bili sigurni da ćemo odabrati stvarno najboljeg.


Nakon primarne audicije, gde smo od nekih sedamdeset kandidata sveli broj na dvadeset, usledilo je okupljanje u Beogradu u hotelu Kasina, koji nam je, kao baza, poslužio za odlazak kod vodećih učitelja dominantnih borilačkih veština – boksa, džiju-džicua, rvanja, kik-boksa… Dragan Ignjatović, Mića Jotić, Goran Kasum, Jovan Milićević i Jovan Manojlović Kameni – imena koja svakom poznavaocu ulivaju strahopoštovanje – kao učitelji borilačkih veština, nesebično su stavili svoje znanje i resurse na raspolaganje putnicima ka vatrenom ringu. Tome treba dodati i dril Specijalne antiterorističke jedinice (poznatije po skraćenici SAJ) pod budnim okom Nikole Kovačevića i Željka Mojsilovića, i naši momci su bili spremni za uvodna MMA iskušenja. Posle svih tih treninga za „stojku”, odnosno borbu u stojećem stavu rukama i nogama, tranzicije i partera, došao je i dan de, kada su snage odmerili narandžasti i crni tim. Namerno ne zalazim u detalje jer sam ja bio rukovodilac narandžastog tima koji je glatko izgubio, pa ostajemo samo na opštim informacijama. Mečevi su održani u Subotici, u klubu Zorana Sarića Ultra Fight, koji ima najbolji (možda i jedini pravi) oktagon u Srbiji. Kod momaka se videla blaga trema od velike želje da pokažu kvalitet, ali su ih nedostatak iskustva i stres možda za nijansu sputali da se predstave u najboljem svetlu. Nakon borbi u Subotici i pobede momaka koji će se boriti u finalu, usledila je kreativna pauza tokom koje smo dogovarali kako da produciramo sam događaj. Jedna od najzrelijih ideja bila je oformljivanje nove organizacije, sa respektabilnim imenima MMA sporta na čelu, u koje svi imaju neograničeno poverenje. Tako su finalne borbe donele dvostruku korist za MMA sport u Srbiji – zaokružen je i priveden kraju do sada neviđeni koncept MMA takmičenja kod nas, i podjednako bitno, dobili smo profesionalizovanu MMA organizaciju Tesla Fighting Champinoship. www.mmamagazin.rs

Naravno, svi mi iz PKVR smo imali svoje ideje i svoje predloge – a da budem iskren – do samog finalnog dana i strahove. Šta ako bude prazna sala? Šta ako se neko od boraca ne pojavi? Šta ako budu slabe i nezanimljive borbe? Na kraju krajeva, šta ako zataji nešto od tehnike? Naruku nam je išlo to što je serijal otkupila Happy televizija, pa smo imali veliku pokrivenost i ozbiljnu gledanost. Kasnije je prava preuzela i OBN televizija, što je bio još jedan veliki plus i nada da će superfinale proći na nivou naših očekivanja. Dan pred finalne borbe bila je zakazana pres-konferencija, koja je pružila i prvi nagoveštaj veličine i pompeznosti samog sportskog događaja. Izbor lokacije, sama priprema i organizacija preskonferencije, kao i prisustvo brojnih novinara i TV kamera – sve je ukazivalo na to da u domaćem MMA duvaju novi vetrovi. Više nismo andergraund ekipa koja se mlati bez pravila. Pružamo MMA kakav je u svetu, a to znači profesionalizam u svim segmentima: borci, osoblje, organizacija, oprema, izveštavanje, opremanje iventa… Cela stvar je počela ozbiljno da liči na solidne produkcije koje sam imao prilike da vidim po Amerikama.

Pres-konferencija i merenje protekli su u najboljem redu, iznad naših očekivanja. Pribojavali smo se neće doći dovoljno boraca, novinara, publike – bez razloga, pokazalo se. Poseban detalj je činjenica da nije više bilo onog nezdravog nesportskog animoziteta među borcima, kao što je to bio slučaj na pojedinim MMA događajima u prošlosti, već su momci bili u izuzetno sportskom i – za MMA možda čak i previše prijateljskom raspoloženju. Publika i novinari su sa velikom pažnjom ispratili prezentaciju događaja, najave borbi, merenje, slikanje… Ja sam se polako opuštao i prestajao da lomim prste. Naručio sam i drugu koka-kolu. U nekoliko izjava koje sam dao tom prilikom podvukao sam da je MMA sport, a ne borba petlova – ne bijemo se na ulici, nego se nadmećemo u ringu. Nisam mogao ni da sakrijem zadovoljstvo što nas je i nekoliko mejnstrim medija ispratilo. Srpski MMA je tu zvanično krenuo uzlaznom putanjom. Pres-konferencija bila je održana u subotu po podne, a već u nedelju se pojavilo nekoliko lepih novinskih izveštaja koji su najavljivali MMA spektakl. Kao i svakoga dana, tog nedeljnog jutra sam se istuširao, obukao šuškavac i otrčao 12 kilometara. Nakon toga, par serija od po hiljadu trbušnjaka i nekoliko desetina hiljada sklekova…

45


MOJ UGAO

Strongman

Lažem, naravno. Celo sam jutro bio zabrinut i na Fejsbuku javljao ljudima šta se dešava „večeras u Hali sportova na Novom Beogradu”. Neprestano sam slao SMS poruke i u pauzama se javljao Gagiju i Rođi da ih bodrim: „Ne brinite ništa. Stotine ljudi su mi se najavile da dolaze”. Mator sam ja da ne znam da lažem kad treba. Kako ni iz drugog pokušaja nisam mogao da doručkujem, odlučio sam da izađem iz hotela Kasina, koji je sponzorski ispratio naše potrebe. Šetao sam centrom Beograda kao diler u akciji, sa mobilnim telefonom na uhu, proveravajući da li će svaki pojedinačni novinar i fotograf da dođu. Nervoza i panika koje su se smenjivale kod mene celog dana počele su da se gube dok sam kolima prilazio Hali sportova. Kao iskusan sportski analitičar amater, već na parkinzima oko Hale sam osetio atmosferu velikog broja ljudi koji su došli na čekani sportski događaj. Mnoštvo automobila i dugo kruženje po komšiluku da nađem parking prvi put u životu mi nisu zasmetali. Naprotiv. Priželjkivao sam da ne nađem mesto za parking u radijusu od dva kilometra. Da ne zaboravim da spomenem milijardu „semenkara“. Oni nikad ne omanu – što je događaj posećeniji, ima ih više.

Na ulazu u Halu: profesionalno obezbeđenje, policija, neki ljudi u odelu, kamere, puno znatiželjnika… A ja naravno nemam akreditaciju. Ispostavilo se da mi nije bila ni potrebna: kao da su me prepoznali. Da li zbog frizure ili konstitucije – ne znam. Prvi utisak kad sam kročio u halu je verovatno ono što će sa sobom poneti veći deo publike. Prelep oktagon, kristalan zvuk, videobimovi koji menjaju boje i mesto dejstva u ritmu sa muzikom…

domaćih, već prekaljenih MMA boraca, bili su odlična šema koja će držati pažnju publike dovoljno dugo i kvalitetno.

Opaaa! Ovo već liči na nešto. Letimičnom proverom sam utvrdio da svi u parteru imaju akreditacije oko vrata, pa je tu i obezbeđenje, pa svako sedište ima natpis kome je namenjeno, pa se fotografi, kao mitraljesci, strateški raspoređuju…

Ako me pamćenje dobro služi, najviše borbi je završeno u prvoj rundi, neke u parteru a neke nokautom. Kao što to dolikuje ovakvoj manifestaciji, najlepša je bila finalna borba, u kojoj je Bojan Veličković mudro sačekao Nemanju Uverića da se „ispuca”, da bi ulovio njegov trenutak nepažnje i plasirao gušenje giljotinom.

Hala se polako punila i ja sam od zabrinutog organizatora polako postajao znatiželjan posmatrač. Uživao sam u svemu. Neka je malograđanski, ali mi se dopalo što su moja četiri mesta sa natpisom „Strongman” bila na idealnom mestu u parteru, pa me sačekala vodica u flaši, pa se slikale neke curice sa mnom… Od znatiželjnog, postao sam i zainteresovani posmatrač. Gagijeva i Rođina ideja se pokazala odličnom: dva para boraca iz serijala Put ka vatrenom ringu i još sedam parova

Početak borbi je kasnio par desetina minuta, ali je čekanje samo izoštrilo atmosferu među publikom, tako da je prva borba legla baš kako treba. Iz meča u meč uživanje posetilaca je raslo – veći deo borbi publika je ispratila na nogama, a ni mi organizatori nismo bili ravnodušni.

Dakle Bojan je taj. Bojan Veličković je pobednik serijala i odlazi u Ameriku kao putnik ka Vatrenom ringu. I kao u holivudskom filmu, naše višemesečno angažovanje je dobilo srećan kraj. Na najbolji mogući način, u punoj sali, sa fenomenalnim borbama, publikom koja bodri i medijskom pažnjom kao nikada do sada. MMA je postao sport i kod nas. Beleška na margini: Kao kruna svega usledio je, krajem avgusta, SMS sa nekog, meni nepoznatog broja. Kaže SMS da je naš šampion, Veli the Serbian master of Ring of Fire, pobedio u svojoj prvoj borbi na Novom kontinentu. Svog protivnika je uništio u prvoj rundi, otvorivši mu obe arkade pre nego ga je poslao u carstvo snova.

Bojan Veličković je našao svoj put ka vatrenom ringu.

STRONGMAN w: http://blog.b92.net/blog/ 7668/Strongman/

46


www.mmamagazin.rs

47


OSNOVI TRENINGA SNAGE MMA BORACA

TRAINING

Poznato je da je MMA jedan od najzahtevnijih sportova te je uobičajeno da se o fizičkoj pripremi i zdravlju vrhunskih boraca često brinu čitavi timovi trenera, lekara, nutricionista, kiropraktičara... Na našim prostorima ovakvi uslovi su zasad nedostižni, pa su borci često prepušteni sami sebi. Ovaj tekst namenjen je pre svega MMA borcima koji žele bolje da se informišu o fizičkoj pripremi, a posebno o treningu snage.

N

ajvažniji ciljevi treninga fizičke pripreme MMA borca treba da budu: razvoj anaerobne izdržljivosti, snage, eksplozivnosti i brzine. Pored ovoga, posebnu pažnju treba obratiti na prevenciju povreda, što se postiže primenom dobro izbalansiranog treninga snage, upotrebom posebnih vežbi za jačanje određenih (rizičnih) mišićnih grupa (pre svega mišića rotatorske manžetne – rotator cuff), kao i radom na razvoju optimalne fleksibilnosti i mobilnosti.

METODE

Prema V. Zaciorskom, postoje tri načina da se postigne maksimalno mišićno naprezanje: 1. Metodom maksimalnih mišićnih naprezanja – podizanjem maksimalnih opterećenja; 2. Metodom ponavljajućeg opterećenja – podizanjem submaksimalnih opterećenja do otkaza;

48

3. Metodom dinamičkog naprezanja – podizanjem submaksimalnih opterećenja najvećom mogućom brzinom. Metod maksimalnog naprezanja smatra se najdelotvornijim metodom za razvoj snage. Ovim metodom postiže se najveći porast snage povećanjem kako intramuskularne koordinacije (koordinacije između motornih jedinica jednog mišića), tako i intermuskularne koordinacije (koordinisana kontrakcija više mišića). Pri ovom metodu podižu se težine veće od 90% 1 RM (1 RM je skraćenica za 1 repetition max, tj. najveća težina koju sportista može da podigne u jednom ponavljanju za određenu vežbu). Broj ponavljanja se najčešće kreće između 1 i 5.

Piše: Nikola Kovačev Ovaj metod je vrlo naporan za centralni nervni sistem, pa se ne preporučuje duža primena bez promene primenjenih vežbi. Pošto zbog upotrebe maksimalnih težina postoji povećan rizik od nastanka povrede, ovaj metod se ne preporučuje manje iskusnim vežbačima.

Metod ponavljajućeg naprezanja, osim na porast snage, pozitivno utiče i na hipertrofiju mišića. To ovaj metod čini izuzetno korisnim kada uz povećanje snage želimo da povećamo i mišićnu masu sportiste. Budući da se u ovom metodu ne koriste maksimalna opterećenja (uglavnom između 60% i 80% 1 RM), manji je i rizik od nastanka povrede u odnosu na metod maksimalnih naprezanja. Zbog ovoga, a i činjenice da se vežbe izvode u većem broju ponavljanja, ovaj metod vrlo je pogodan u radu sa manje iskusnim sportistima, koji na ovaj način imaju priliku da nauče i usavrše tehniku izvođenja vežbi.

Prilikom primene metoda maksimalnih naprezanja vežbe ne treba izvoditi do otkaza.

Ketlbel sving


Metod dinamičkog naprezanja je izuzetno koristan za razvoj eksplozivnosti. Pri ovom metodu sportista submaksimalno opterećenje podiže maksimalnom mogućom brzinom, što za rezultat ima povećanje stepena prirasta snage. Dakle, za najkraće moguće vreme ispoljava najveću moguću silu. Ovo je izuzetno važna sposobnost u većini sportova, a naročito u MMA gde borac treba da bude u stanju da snažno udari protivnika ili izvede bacanje.

IZBOR VEŽBI

Opterećenje se pri upotrebi ovog metoda uglavnom kreće između 50% i 75% 1 RM. Vežbe se izvode onoliko puta koliko je moguće održati veliku brzinu izvođenja – najčešće je to 2 do 3 ponavljanja, a izuzetak su treninzi kada se radi na takozvanoj eksplozivnoj izdržljivosti ((power endurance). Iako je eksplozivna izdržljivost endurance svojevrstan oksimoron (kako je to istakao jedan poznati trener zadužen za pripremu nekih od najboljih svetskih MMA boraca), ovu sposobnost je moguće i neophodno razvijati.

Preskakanje konopca

Izbor vežbi uvek treba da se zasniva na višezglobnim vežbama koje aktiviraju najveći broj mišićnih grupa. Ovde prevashodno spadaju: čučanj, mrtvo dizanje, iskorak (sve varijante), zgibovi (sve varijante, po potrebi sa dodatnim opterećenjem), penjanje uz konopac, sve vrste horizontalnih vučenja (veslanja), propadanja (po potrebi sa dodatnim opterećenjem), potisci iznad glave (pre svega militari-pres i puš-pres), kao i horizontalni potisci (najpoznatiji predstavnik ove grupe je benč-pres, oko čije se svrsishodnosti u treningu MMA boraca često vode rasprave). Uz njih svakako treba uključiti i vežbe koje se posebno fokusiraju na mišiće takozvanog kora ili jezgra (mišići abdomena i donjeg dela leđa), zatim na vratne mišiće, kao i vežbe za jačanje stiska.

Čučanj sa tegovima www.mmamagazin.rs

Naravno, pri treningu eksplozivnosti, na prvom mestu su nabačaj i trzaj (mada ove vežbe zahtevaju malo više vremena da se razvije zadovoljavajuća tehnika), skokovi, bacanja raznih predmeta (najčešće medicinskih lopti), ali i takozvane strongmen vežbe kao što je prevrtanje gume.

49


TRAINING PrimEna

Kada se planira raspored i učestalost treninga snage (i treninga fizičke pripreme uopšte), mora se voditi računa i o ostalim obavezama koje borac ima u toku radne nedelje. Ovde se pre svega misli na treninge koje borac radi u matičnom MMA klubu. Pored ovih treninga, tu su često i treninzi u drugim klubovima gde se radi na popravljanju pojedinih aspekata MMA borbe: boks, rvanje, džiju-džicu, tajlandski boks (moitai). Uz sve to treba uzeti u obzir i činjenicu da većina naših boraca ima i posao i/ili studira. Zbog svega navedenog, važno je kako će se treninzi fizičke pripreme uklopiti u često vrlo zbijeni raspored MMA borca. Borci koje ja treniram najčešće rade treninge fizičke pripreme dva do tri puta nedeljno, što znači da neretko imaju po dva treninga dnevno. Da bi izdržali ovolike napore, neophodno je da maksimalno obrate pažnju na oporavak – pre svega na odmor, ishranu i suplementaciju. Ono što možemo učiniti da bismo borcu omogućili što više vremena za odmor (a direktno je vezano za trening) jeste da trajanje treninga fizičke pripreme ograničimo na 45 do 60 minuta. U zavisnosti od ciljeva koje želimo da postignemo, ovi treninzi često traju i kraće.

Posle temeljnog zagrevanja Slobodan je radio sledeće vežbe: 1. Čučanj sa klupicom – posle nekoliko serija zagrevanja radio je pet serija od 3 do 5 ponavljanja sa pauzama od 3 do 5 minuta. 2. Hodajući iskorak sa vrećom s peskom (sandbag) – tri serije po 25 metara. Hvat je takozvani rvački. Pauze minut do minut i po.

Uzimajući u obzir broj treninga u toku nedelje, udaljenost meča, ciljeve treninga i trenutni nivo spremnosti borca, vežbe možemo organizovati na razne načine. Najčešće su to podele po principu guranje-vučenje, gornji deo tela – donji deo tela, ili se radi celo telo (ponekad sa akcentom na određene pokrete ili mišićne grupe). Ono što sledi jeste primer treninga Slobodana Maksimovića Limpa, jednog od naših najperspektivnijih mladih boraca, inače takmičara MMA kluba Car Dušan Silni. Ovaj trening radio je nekoliko nedelja pre vrlo uspešnog nastupa na nedavno održanom Tesla Fighting Championship turniru (pobeda u prvoj rundi, amerikana). Na ovom treningu akcenat je još uvek bio na razvoju snage, konkretno donjeg dela tela.

3. Ketlbel sving u kombinaciji sa preskakanjem konopca. Ovu kombinaciju radio je 10 minuta bez pauza: deset svingova nakon čega preskače konopac do početka sledećeg minuta, kada ponavlja svingove, i tako bez prestanka do isteka 10 minuta. 4. Izdržaj na lopti – dve serije od 60 sekundi, sa 60 sekundi pauze.

Dakle, ovo su osnovni principi treninga snage za MMA borce. Postoje različiti načini primene ovih principa i ideja u praksi. Ovo je samo jedan od njih. Uz malo dodatnog istraživanja i eksperimentisanja svaki borac bi trebalo da bude u stanju da sastavi sebi odgovarajući trening snage, ili bar da izbegne greške koje bi ga unazadile na putu ka vrhunskoj fizičkoj pripremljenosti.

O AUTORU:

Izdržaj na lopti

Nikola Kovačev je viši sportski trener i sertifikovani RKC ketlbel instruktor. Suvlasnik je teretane Leon Strong gde radi kao trener, a zadužen je i za fizičku pripremu većine takmičara MMA kluba Car Dušan Silni.

LEON STRONG GYM w: www.leonstrongfitness.com 50

Autor: Nikola Kovačev


www.mmamagazin.rs

51


ISHRANA

Josif Al Said

ISHRANA MMA BORCA U PERIODU PRIPREMA ZA MEČ

Veliki broj MMA boraca ima višak od deset i više kilograma pre ulaska u takmičarske pripreme. Skidanje telesne težine i postizanje vrhunske forme velike su tajne MMA boraca. Ovom prilikom želimo da vam prikažemo kako da kvalitetno izgubite kilograme, a da pritom ostanete sveži i spremni na sve izazove koji vas očekuju na treninzima.

m

MA borac Josif Jole Al Said se za turnir WFC 13 prijavio u kategoriji do 77 kilograma. Josif je pre početka priprema težio oko 85 kg, i nikada se do sada nije takmičio u nižoj kategoriji. Na merenju izvršenom dan pred meč imao je tačno 77 kilograma, i osećao je da se nalazi u životnoj formi. Svi koji ga se sećaju sa ranijih mečeva i koji su ga tog dana videli na merenju, bili su zapanjeni njegovim dobrim izgledom i izražajnim mišićima. MMA magazin vam ekskluzivno predstavlja Joletov način ishrane u periodu priprema za meč! Kako si uspeo da skineš 8 kilograma i dobiješ tako mišićavu muskulaturu? Josif Al Said: Svi koji me poznaju znaju da sam oduvek imao problema sa viškom kilograma. Borio sam se u kategoriji do 84 kg – koja nije moja prirodna kategorija – samo zato što nisam sebe doveo u red i svoje telo sveo na prirodnu kilažu, bez viška masnih naslaga. Međutim, jednom prilikom mi je prijatelj iz kluba, Nemanja Milošević, doneo knjigu o ishrani MMA boraca, The Dolce Diet autora Majka Dolčea, bivšeg pauerliftera i MMA takmičara. Uz savete iz te knjige započeo sam svoje pripreme. Kako si se osećao tokom tog režima ishrane? Da li si imao dovoljno energije i snage da izdržiš sve što se od tebe zahtevalo na treninzima?

52

Josif Al Said: Trenirao sam dva puta dnevno – ujutro lagano trčanje i sprintovi (drugi dan vežbe snage), dok je popodne bilo predviđeno za MMA, rad na tehnikama i sparinge. Sve vreme priprema osećao sam se dobro. Imao sam dovoljno snage za sve što se od mene zahtevalo, dok su se kilogrami vidno topili. Da li ti je opadala snaga dok si gubio kilograme? Josif Al Said: Ne! Snaga mi je ostala, čak sam u nekim vežbama i napredovao u kilažama. To me je veoma radovalo, i davalo mi dodatnu snagu da izdržim režim ishrane i treninga. Na WFC 13 borio si se protiv odličnog borca iz Hrvatske, Ivice ’The Terror’ Truščeka, za koga u MMA krugovima važi da je izuzetno dobro fizički spreman. Kako si se ti osećao na tom meču i da li ti je u odlučujućim momentima borbe nedostajalo snage ili kondicije? Josif Al Said: Svi koji su gledali meč videli su koliko je žestok bio tempo borbe. Trušček je odmah posle meča izjavio: „Da je još koji minut potrajalo, izgubio bih meč“. Nije imao više energije da se bori i poslednjim atomima snage uspeo je da me pobedi. Mene je, kao i uvek do sada, velika želja sagorela u odlučujućim trenucima borbe. Ali to je već stvar iskustva, koje ću vremenom kao borac dobiti.

Ishrana i navike Josifa Al Saida u pripremnom periodu: DORUČAK:

Kuvani spanać (oko dve šake), ¼ glavice crnog luka, 2 kriške mladog sira, 5 belanaca, 1 žumance, 120 gr pilećih prsa, šolja zelenog čaja, jabuka. Vitamini Super Complete Formula, i obavezno – omega-3. NAPOMENA: Doručkujem sat i po pre jutarnjeg treninga.

TrEning:

Kardio ili vežbe snage, zavisno od programa za taj dan. Neposredno posle treninga spremam sledeći obrok: merica Full Combat Protein suplementa, 5 supenih kašika ovsenih pahuljica, 4 kašike brusnica ili suvog grožđa. Uz sve to dodajem i malo cimeta, kako zbog ukusa, tako i zbog boljeg razlaganja ugljenih hidrata. Ovom kombinacijom sastojaka dobija se veoma ukusan proteinski obrok, bogat prostim i složenim ugljenim hidratima. Ovaj obrok mi je veoma važan, jer hrani moje telo i nadoknađuje energiju izgubljenu tokom treninga.

RUČAK:

Spanać, 150 gr pilećeg belog mesa, 50 gr pirinča, ½ paradajza, ¼ glavice crnog luka, krastavac, jabuka, kašika maslinovog ulja. Vitamini Super Complete Formula i omega-3.


mma TrEning

Posle treninga pijem Post Combat za oporavak i spremam proteinski obrok sa Full Combat Proteinom, ovsenim pahuljicama, brusnicama i cimetom. Uz ovaj obrok pojedem i šaku badema ili mešavinu badema, kikirikija i indijskih oraha.

VEČERA:

Spanać, 50 gr pirinča ili makarona, 120 gr pilećeg belog mesa, ½ paradajza, ¼ glavice crnog luka, jabuka, kašika maslinovog ulja, šolja zelenog čaja. Vitamini Super Complete Formula i omega-3

Dva obroka nedeljno po slobodnom izboru

U toku nedelje sam imao dva obroka po slobodnom izboru. Sredom sam nakon treninga uvek išao u restoran i jeo piletinu sa pirinčem, a za desert

palačinke sa duplim premazom nutele. Nedelja mi je bila dan za odmor, i tada sam za ručak imao obrok po slobodnom izboru, koji se uvek završavao slatkim desertom. Ova dva obroka u toku nedelje veoma su važna, jer uspevaju da vam utole želju za hranom koju volite i koje ste se odrekli, pune vam rezervoare energije i, što je najvažnije, ovi obroci neće remetiti proces gubitka masnih naslaga.

Pijte što više tečnosti!

Unos tečnosti je veoma važan, naročito u pripremnom periodu. Zbog velikog gubitka tečnosti tokom treninga može doći do dehidratacije organizma, što je veoma opasno za borce.

SPANAĆ, CRNI LUK I MASLINOVO ULJE

Primetili smo da se u svakom obroku nalaze spanać, crni luk i maslinovo ulje? Josif Al Said: Spanać je veoma zdrava namirnica zbog visokog sadržaja vlakana, gvožđa, vitamina i minerala. Spanać će vas nahraniti, zašititi i neće uticati na dobijanje kilograma. Crni luk pospešuje varenje, čisti krv i ubrzava metabolizam, a maslinovo ulje, osim svojih već poznatih lekovitih svojstava, ima veoma važnu ulogu u gubitku masnih naslaga.

SUPLEMENTACIJA

Koliko je bitna suplementacija za MMA borce? Josif Al Said: Ako želite da ozbiljnije trenirate MMA, onda morate da koristite dodatnu suplementaciju. Whey proteini (Protein surutke), glutamin, kreatin, beta alanin, BCAA, Pre Combat, Post Combat, vitamini i minerali, omega-3 – ovi suplementi su postali obavezni u ishrani svakog MMA borca koji želi ozbiljno da gradi svoju karijeru. Moj izbor za suplementaciju je kompanija Ultimate Nutrition! Vodu pijem tokom celog dana i uvek nadoknađujem izgubljenu tečnost posle treninga. Takođe, 15 minuta pre svakog glavnog obroka obavezno popijem 8 dl vode, što mi, osim nadoknađivanja tečnosti, omogućava osećaj sitosti i smanjenje apetita. Zeleni čaj je odličan antioksidant i čistač otpada u organizmu koji se pojavljuje usled napornih treninga. Pored toga, zeleni čaj pomaže smanjenju masti u organizmu, i posle obroka se uz dodatak cimeta preporučuje za što kvalitetnije razlaganje i apsorpciju hrane.

ULTIMATE NUTRITION w: www.ultimatenutrition.rs Autor: Igor Špadijer

www.mmamagazin.rs

53


TESLA FC Autor: Luka Perišić

MEČEVI

Turnir Tesla FC počeo je odlično, prvom polufinalnom borbom PKVR. Nemanja Uverić i David Vasić su podigli salu na noge borbom koja je, iako nije dugo trajala, bila puna akcije. Nemanju Uverića su mnogi već pred samu borbu otpisali. Budući da je primarno udarač, svi su mislili da nema šanse protiv Vasića, koji dolazi iz kluba Trojan Gym iz Hrvatske, i kome je trener čuveni Zelg ‘Bankai’ Galešić. Vasić je bolji borac u parteru i svi su očekivali da će borba brzo otići na pod i završiti se, ali su isto tako zaboravili i da je Uverić sve mečeve u PKVR dobio završnicom. Od početka meča, vidno sitniji Uverić je želeo da borbu održi na distanci, što je Vasić prihvatio. Borba je počela sa nekoliko niskih nožnih udaraca Vasića, koje je Uverić vratio. Iako se borio protiv udarača, Vasić je ruke držao nisko tokom cele borbe, što mu se obilo o glavu od sredine meča. Uverić ga je više puta pogodio krošeima i poslao na pod, ali to očigledno nije bilo dovoljno da Vasić ozbiljno shvati protivnika i digne ruke. Pri kraju prve runde jedna odlična kombinacija – levi direkt i desni kroše su pogodili i poslali Vasića na pod bez svesti.

Druga borba večeri, ujedno i druga polufinalna borba PKVR, počela je dosta sporije i opreznije. Oba borca su bila svesna snage koju njihov protivnik poseduje i nisu hteli previše da rizikuju. Nikolajev je primarno kik-bokser, dok je Veličković dosta raznovrsniji borac. Kao mlad je krenuo sa džudom, da bi prešao na tajlandski boks u čuveni Ronin Gym iz Novog Sada. Posle toga se posvetio MMA i spremao se u nekim od naših

54

najtrofejnijih timova – Car Dušan Silni iz Beograda i Family Fight Team iz Novog Sada. Nikolajev je borbu započeo niskim nožnim udarcima i konstantnim kretanjem. Sa druge strane, od Veličkovića smo mogli videti lepe kombinacije ručnih i nožnih udaraca. Pošto se poznaju iz PKVR, Nikolajev je bio svestan prednosti koju Veličković poseduje u parteru, tako da je držao distancu i pokušavao da ošteti nogu protivnika, a kada su došli do klinča, odlično je koristio kavez da se zaštiti i izbegne bacanje. Sredinom prve runde Veličković je krošeom poslao Nikolajeva na pod, gde je nastavio da napada protivnika. Nikolajev je u parteru bio vrlo defanzivan i trudio se samo da dočeka kraj prve runde neporažen.

Drugu rundu je Veličković, koji je bio vidno odmorniji, krenuo agresivno. Nikolajev je spas potražio u klinču i nabio je protivnika uz žicu heksagona, međutim, ne uspevajući da razbije klinč, spustio se u parter. Pošto nije uspeo da se bori defanzivno, Veličković je vrlo brzo zauzeo poziciju sa strane (sajd-maunt) i polako radio do trenutka kada je dobio šansu za završnicu, što je i iskoristio. Pobeda Bojana Veličkovića polugom na ruci (armbar) u drugoj rundi.

Ova borba je bila, možemo reći, pravo iznenađenje večeri. Vaso Bakočević je poznat kao izuzetno agresivan borac koji ne preza ni od čega i uvek ide napred. Čak mu je priznanje za hrabrost i agresivnost odao i čuveni Ramon ‘The Diamond’ Dekers, jedan od najboljih tajlandskih boksera svih vremena. Svi smo očekivali da će ovaj meč da se završi nokautom na nogama, ali Bakočević nas je potpuno zapanjio. Svestan da ima bolji parter od svog protivnika, posle 20 sekundi borbe krenuo je u bacanje i uspeo da ga obori. Odatle je vrlo brzo dobio najdominantiju poziciju u parteru – fulmaunt, iz koje je udarcima naterao Mladenovića na potpunu defanzivu. Pošto mu je protivnik bio defanzivan i nije ništa radio, Bakočević je odlučio da posluša savete iz ugla i pokuša završnicu. Sredinom runde krenuo je da napada ruku, što Mladenović nije primetio, i dobili smo pobednika – Vaso Bakočević, poluga na ruci.


Stefan Božić je ime za koje će se tek čuti na ovim prostorima. Dolazi iz odlične Kaizen MMA akademije i njegovi treneri su Mark Lajhner, jedan od najboljih domaćih MMA boraca, i Aleksandar Kostić, čovek koji je doneo rusku borilačku veštinu SYSTEMA u Srbiju. Aleksandar Domazet dolazi iz pančevačkog kluba Cobra Team i njegov trener je takođe jedan od naših boljih MMA boraca, Srđan ‘Crazy Serbian Dancer’ Sekulić. Ova borba nije dugo trajala. Božić, vidno viši i sa većom distancom, odmah na početku je dobro pogodio Domazeta i naterao ga na povlačenje. Domazet je spas potražio u klinču, ali je Božić opet bolji i nabija svog protivnika u žicu. Posle razdvajanja, ostatak borbe je dominirao Stefan Božić. Pogađao je svog protivnika udarcima rukama i nogama, a kada je Domazet pokušao da skrati distancu za klinč, bio je kontriran kolenima. Nakon jedne serije udaraca Božića, Aleksandar je završio u parteru i sudija Dejan Tešić je odmah intervenisao i prekinuo borbu. Moramo odati priznanje Aleksandru Domazetu za izuzetnu čvrstinu i istrajnost. Iako se njegov ugao bunio da je borba prerano prekinuta, možemo reći da je Tešić na vreme reagovao i pokazao zašto je najbolji domaći MMA sudija.

Vladimir ‘Mad Max’ Jovanović je učesnik PKVR. Dolazi iz Pančeva i takođe je član kluba Cobra Team. Kao jak udarač, do sada je samo jednom imao prilike da pokaže svoje udaračke sposobnosti, pošto je sve prethodne mečeve gubio polugom na ruci u parteru. Slobodan Janković nastupa za Wolf Team. Borbu je prihvatio samo pet dana pred učešće, pa su ga u samom početku mnogi otpisali u ovom meču. Iako je Janković započeo žustro sa niskim nožnim udarcima, Jovanović je odmah uzvratio ručnim kombinacijama. Janković je krenuo u klinč, ali je kontriran kolenom i borci su završili u parteru. Tu smo mogli videti još jedno od oružja Jovanovića – ground and pound udarce u parteru. Janković je pod serijom udaraca pokušao da promeni poziciju i pobegne iz partera, ali je Jovanović kroz odličnu kontrolu uspeo da ga zadrži i nastavi sa udarcima. Janković je prihvatio borbu u parteru, vratio protivnika u gard i počeo pažljivo da radi. Ovde se ponovila greška Jovanovića – zanesen udarcima, ostavio je ruku na grudima protivnika, što je ovaj smesta iskoristio. Pobednik meča je Slobodan Janković polugom na ruci u prvoj rundi. Za Vladimira je nepoznavanje partera još jednom bilo razlog poraza.

Duel dva talentovana momka, koji od samog početka svoje borilačke karijere treniraju MMA. Maksimović dolazi iz MMA kluba Car Dušan Silni, takmičio se na amaterskim MMA turnirima još kao junior. Profesionalni debi je imao u rijalitiju PKVR, gde je izgubio trianglom, da bi posle toga ostvario prvu profesionalnu pobedu na turniru u Pančevu protiv lokalnog borca. Sa druge strane, pančevački ‘Pit Bull’ Krsto Bukumirović, ima samo jednu profesionalnu pobedu. Takmičar je MMA kluba Cobra iz Pančeva. Od samog početka meča borci su krenuli da razmenjuju udarce. U tim ručnim razmenama Bukumirović uspeva da uzdrma Maksimovića nekoliko puta, ali posle jedne razmene Maksimović dolazi do klinča i ruši protivnika. Sa gornje pozicije zadao je veliki broj udaraca, uspeo da zauzme ful-maunt, i na kraju završi svog protivnika kimurom (polugom ruke). Maksimoviću je ovo druga profesionalna pobeda i još jedna nad borcem iz Cobra tima, ali sigurno je da su oba momka jako talentovana i da predstavljaju našu budućnost u ovom sportu. www.mmamagazin.rs

55


TESLA FC

Za Stevana Tuovića ovaj meč je bio poslednji u karijeri. Iako nije imao puno mečeva, ovaj čovek je veteran srpskog MMA, i od početka je trenirao sa nekima od naših najboljih boraca. Česte povrede su ga sprečile da se više posveti ovom sportu, tako da je zbog toga, kao i zbog svojih godina, odlučio da se povuče onako kako i dolikuje borcu – u borilištu. Sa druge strane nam dolazi Stefan Stanković iz Vranja. Iako mlad, dugo je u sportu i trenirao je sa mnogo dobrih boraca. U svojoj karijeri čak je imao priliku da trenira i sa UFC zvezdom Čejkom Kongom – strašnim udaračem koji je u samom vrhu svetskog MMA. Meč je odmah počeo razmenama. Stanković je dobro koristio svoju distancu i neutralisao udarce Tuovića. Svestan prednosti koju protivnik ima na distanci, Tuović je zatvorio distancu, došao do klinča i borba se premestila uz žicu. Tuović je konstantno pokušavao obaranje, dok je Stanković odlično kontrirao i udarcima razbijao njegov ritam. Iako je više puta uspeo da obori protivnika, Tuoviću nije pošlo za rukom da borbu zadrži u parteru. Ubrzo zatim sudija Stanka Savčić zbog neaktivnosti razdvaja borce i vraća borbu na sredinu heksagona. Vidno umoran, Tuović drži ruke nisko. Kreće razmena u kojoj je Stanković bolji, i posle serije udaraca brani se kretanjem. Nastavlja se razmena, i jednim odličnim desnim krošeom Stanković pogađa Tuovića i šalje ga bez svesti na pod. Tuović je bio bez svesti gotovo dva minuta. Stefan Stanković je u ovom meču pokazao svoje kvalitete, kao i da je borac koga nikako ne treba shvatati olako.

Ovom prilikom je obeležen ponovni susret ova dva borca u borilištu. Prethodni meč, održan 2007. godine, Novaković je dobio giljotinom, zbog čega je Ilija Lončar bio vrlo motivisan pred ovu borbu.

56

Kao jedan od veterana srpskog MMA i greplinga, Lončar je definitivno borac sa više oružja u ovoj borbi. Sa druge strane, Dejan Novaković je bivši strongmen i bodibilder, ali je do sada u svojim mečevima pokazao izuzetnu istrajnost i čvrstinu. Ovaj meč je, nažalost, bio izuzetno dosadan i završen je nerešeno. Borba je krenula vrlo aktivno. Novaković je od početka dosta agresivniji i napada, mada bez neke ideje, dok Lončar prilično obazrivo čeka svoj trenutak. Nakon što su borci zatvorili distancu i došli do klinča, mogli smo da vidimo rvanje uz žicu. Sredinom prve runde Novakoviću polazi za rukom da obori Lončara i da završi u njegovom polugardu. Nakon toga nije bilo puno akcije osim što je Lončar uspeo da poboljša svoju poziciju i vrati Novakovića u gard. Novaković beži na noge, ali ne dozvoljava Lončaru da ustane. U jednom trenutku prolazi noge protivnika i dobija polugiljotinu kojom, međutim, nije mogao da završi borbu. Lončar uspeva da promeni poziciju, ali prilikom pokušaja da uzme leđa svog protivnika opet završava na leđima, i tu smo videli kraj runde. Ni u drugoj rundi nije bilo puno akcije. Iako je Lončar krenuo napred, Novaković je uspeo da ga kontrira udarcima. Početkom druge runde Novaković je pao na pod pošto mu je skočni zglob posustao, što je Lončar iskoristio. Novaković nastavlja da se bori i da iz kornjače kontrira Lončara, i uspeva da ga obori na pod. Cela druga runda je prošla u neuspelim Lončarevim pokušajima bacanja i dosta slabim Novakovićevim udarcima u parteru. Borci, očigledno umorni, do kraja meča su odmarali jedan na drugom u parteru.

Dragutin Milošević je jedan od najstarijih i najiskusnijih srpskih MMA boraca. Iako ima 38 godina, smatra da je njegova karijera tek počela, što je i pokazao na više mečeva i turnira do sada. Kao šampion Srbije u greplingu do 90 kilograma, definitivno je bolji u parteru u ovom meču. Davor Vidović je imao preko sto mečeva u amaterskom boksu i kik-boksu. Iako je odličan udarač, ni parter mu nije stran. Fizički je odlično spreman i mnogi ga smatraju ozbiljnim borcem. Milošević, svestan prednosti koju Vidović ima u udarcima, odmah je krenuo sa aktivnim kretanjima i niskim nožnim udarcima, da bi sredinom prvog minuta skratio distancu i došao do klinča. Vidović je pokušao da neutrališe rvanje protivnika pritiskanjem uz žicu. Posle kraće neaktivnosti borci su se razdvojili i usledio je odličan desni overhend Miloševića, koji je, iako je promašio protivnika, izmamio pozitivan odziv publike. Milošević nastavlja ulaskom u noge Vidovića, gde dobija nogu i borbu prebacuje uz žicu.


Odatle je pokušao da podigne protivnika, ali Vidović, svestan da će biti bačen u parter, povlači gard. Milošević, kao bolji borac u parteru, polako radi na uspostavljanju pozicije u parteru i lagano udarcima otvara šansu za dalje napade, dok se Vidović odlično brani pokušavajući da potpunom defanzivom neutrališe parter Miloševića. Ipak, Milošević uspeva da uspostavi dominantnu sajd-maunt poziciju, odakle neutrališe jednu ruku Vidovića i zauzima poziciju popularno zvanu raspeće. Tada kreće da pogađa glavu protivnika, što je na kraju rezultiralo prekidom meča zbog nemogućnosti Vidovića da se aktivno brani.

Finale PKVR je odlično počelo. Borci su krenuli pažljivo, svesni snage svog protivnika i poštujući to. Obojica su se bavili udaračkim veštinama, tako da smo od samog početka borbe mogli videti opipkavanje udarcima nogama. U prvoj razmeni rukama Uverić se pokazao kao jači – mada je pogodio Veličkovića preko ruke, bilo je jasno da je taj udarac dovoljno jak da uzdrma čoveka. Veličković je poslušao savete iz ugla i nastavio da radi pažljivo sa distance, koristeći prednost u dužini ruku i nogu. Iako je Veličković bio agresivniji i bacao više udaraca, Uverić je čekao svoj trenutak iz kontre i pogađao kad god mu se za to ukazivala prilika. Reklo bi se da su borci bili izjednačeni, s tim da je Veličković nogama naneo dosta štete Uveriću, dok je, sa druge strane, Nemanja bio bolji u udarcima rukama. Sredinom prve runde Uverić je uspeo da skrati distancu i tu je pokušao da nađe svoju priliku da završi meč, ali je Veličković uspeo da izdrži udarce i vrati borbu na distancu. Pred sam kraj prve runde, Veličković je udarcem nogom odlično pogodio i bacio Uverića u parter, odmah ispratio borbu i nastavio u parteru da pogađa udarcima. Možemo reći da je zvono spasilo Uverića. Bio je vidno uzdrman ali je uspeo da se povrati i nastavi. U drugu rundu Uverić je ušao dosta agresivnije. Iako je bio svestan prednosti koju njegov protivnik ima u distanci, krenuo je sa jakim udarcima i sa željom da završi meč. Veličković je, s druge strane, uspevao odlično da se odbrani i izbegne udarce. Posle jedne njegove serije udaraca rukama, Uverić pokušava da kontrira rvanjem, ali kako je neuspešno zatvorio distancu, Veličković je uspeo da mu uhvati vrat i povukao gard. Pošto se dobro pozicionirao i osigurao giljotinu, završio je meč prekidom. Dobili smo pobednika meča i osvajača prve sezone PKVR – Bojana Veličkovića. Premda je meč bio dosta izjednačen, Bojan Veličković je za nijansu bio bolji. Ipak, Nemanja Uverić je pokazao izuzetnu snagu u udarcima i izdržljivost koja se retko sreće.

www.mmamagazin.rs

57


Od početka borbe Jovančević je krenuo agresivno sa kombinacijama i jakim udarcima, ali se Kokora dobro pokrivao. Samo minut i po do kraja prve runde Nikola Jovančević traži da se borba pauzira i prijavljuje bol u šaci. Pošto su lekari pregledali šaku Jovančevića, zaključili su da ne može da nastavi borbu. Pobednik je Danijel Kokora.

Put ka vatrenom ringu bio je prvi pokušaj da se u Srbiji napravi rijaliti šou o borilačkim veštinama po ugledu na svetske. I pored dosta propusta u samoj realizaciji projekta, možemo reći da je ceo serijal solidno odrađen, ali i da je šira domaća publika konačno imala priliku da se bliže upozna sa jednim od najboljih sportova na svetu – MMA. Ovaj šou je okupio borce iz celog regiona, koji su pokazali dosta iako neki od njih nikada nisu trenirali MMA. Borci koji su nastupali:

Tomislav Gligorić, Vučko Perović, Svetislav Nikolajev, Borko Stojanović, Slobodan Nikolić, Marko Ignjatović, Irfan Delić, Josip Artuković, Nikola Jovančević, Danijel Kokora, Vladimir Jovanović, Stevan Živković, Slobodan Maksimović, Ivan Jakovljević, David Vasić, Nemanja Uverić, Bojan Veličković, Zdravko Dukić.

I ovaj meč je, kao i prethodni, bio meč između dva udarača, barem na papiru. Novosađanin Bojan Veličković, kao bivši džudista, imao je prednost u bacanjima i u parteru. Vladimir Jovanović je primarno bokser sa jakim udarcima, i dolazi iz Pančeva. Oba borca su krenula polako i oprezno. Veličković je držao sredinu heksagona, dok je Jovanović kružio vidno nervozan, što se moglo zaključiti i po savetima iz ugla da se smiri. Jovanović je krenuo sa udarcima rukama, ali se Veličković odlično pokrio i uhvatio protivnika u klinč. Veličković je nastavio da bude defanzivan, da bi u jednom trenutku uspeo da u uhvati ruku protivnika, rotira kukove i završi borbu polugom na ruci (armbar).

U ovoj borbi suočili su se udarač i grepler. Zdravko Dukić dolazi iz Pule i u ovoj borbi je imao prednost u parteru. U ovaj šou je došao sa povređenim kolenom koje je operisao neposredno pred snimanje. Nemanja Uverić je odličan udarač koji se bavi boksom i kik-boksom i dolazi iz Subotice. Njegovi udarci rukama su izuzetno razorni. Ovo je bio meč između dva udarača. Danijel Kokora dolazi iz Deliblata i dugo se bavi karateom, a glavni MMA idol mu je jedan od najboljih boraca današnjice, Žorž Sent Pjer. Inače, Kokora je bio najlakši borac u ovom takmičenju, sa jedva malo preko 70 kilograma. Sa druge strane imamo Nikolu Jovančevića koji dolazi iz Novog Sada i bavi se tajlandskim boksom.

58

I ova borba je počela oprezno i Uverić je odmah uzeo centar borilišta. Dukić je bio obazriv i povlačio se. Posle jednog širokog krošea Uverića, Dukić uspeva da prođe ispod ruke i da ga baci u parter. Dukić je probao da pobegne na noge, međutim, Uverić ga je oborio preko sebe, i odatle uspeo da okrene borbu i da dođe u sajd-maunt poziciju. Uverić je razbio davljenje i digao se na noge. Pošto je Zdravko Dukić pokušao da ustane, Uverić uspeva da mu uhvati vrat, baci se na leđa i zatvori noge oko njegovo tela, odakle je naterao Dukića na predaju giljotinom.


Irfan Delić dolazi iz Tuzle. Počeo je sa kung fuom, nastavio da uči parter i onda je prešao na MMA. Ivan Jakovljević dolazi iz Mladenovca i bavi se kik-boksom. Pokazao se kao dosta fizički jak i spreman. Borba je počela sportskim pozdravom i zagrljajem, čime su borci pokazali da su pravi sportisti. Krenuli su agresivno, razmenjujući nožne udarce. Jakovljević je pokazao da je fizički jak ali bez ideje, i držao je svog protivnika, ali ga je Delić pritisnuo uz žicu, oborio ga i došao u sajd-maunt poziciju. Ovaj put se oslobodio i nastavio ga da udara. Pošto je Jakovljević pokušao da beži, dao je leđa, što je Delić iskoristio i uspeo da zavuče ruku oko vrata protivnika, krenuo je gušenje i Jakovljević je ostao bez svesti. Pobednik je Irfan Delić gušenjem.

Tomislav Gligorić dolazi iz Pančeva i od samog početka svoje borilačke karijere trenira MMA. Svojim učešćem u serijalu pokazao je da je jak i istrajan. S druge strane, Kragujevčanin Slobodan Nikolić, koji navodi da se bavi ninđucuom, pokazao je da je fizički spreman ali mu je sama tehnika veliki minus. Borci su krenuli oprezno, i dok je Nikolić pokušavao da održi distancu i možda pogodi nekim jakim udarcem, Gligorić je išao napred i čekao svoj trenutak. Posle jednog desnog direkta Gligorića, njegov protivnik je krenuo da beži po borilištu bez ideje. Nakon što ga je Gligorić stigao, pokušao je da ga baci u parter, ali nije uspeo. Pošto su bili u pat-poziciji, gde je Gligorić samo kontrirao bacanje, sudija je odlučio da ih razdvoji. Tad se videla krv na licu Nikolića i zatražena je lekarska konsultacija. Lekar je zaključio da Slobodan Nikolić zbog povrede nosa ne može da nastavi borbu i Tomislav Gligorić je proglašen pobednikom.

www.mmamagazin.rs

Ovo je bio odlično uparen meč. Slobodan Maksimović iz Beograda član je najtrofejnijeg srpskog MMA tima – Car Dušan Silni, i za njega možemo reći da je čist MMA borac. Marko Ignjatović takođe dolazi iz Beograda, iz MMA i grepling tima Secutor, i za njega bi se više moglo reći da je grepler. Od samog početka, Maksimović je krenuo agresivnije i pogodio je Ignjatovića niskim nožnim udarcem. Kružio je po borilištu dok je Ignjatović stajao na centru i čekao svoj trenutak. Maksimović, vidno smireniji , radio je polako i opušteno. Pogađao je prednju nogu svog protivnika jakim niskim nožnim udarcima. Sledi serija udaraca Maksimovića, gde je jednim odličnim krošeom i aperkatom pogodio protivnika, Ignjatović ga zatim obara u parter, ali ga Maksimović opet kontrira i okreće. Maksimović uspeva da ga zbaci sa sebe, međutim, u pokušaju da zauzme poziciju, Ignjatović zatvara davljenje nogama. Posle kraće borbe Maksimovića, Ignjatović uspeva da zadrži davljenje i da završi borbu.

Vučko Perović dolazi iz Beograda i jedan je od najbolje spremnih boraca. Fizički je izuzetno jak, bavio se boksom i ima najrazornije udarce rukama od svih boraca. Svetislav Nikolajev je iz Vršca, gde radi u teretani i takođe je izuzetno fizički spreman. Njegova disciplina je kik-boks. Nikolajev je odmah pokušao da iskoristi svoju prednost kao kik-bokser i da pogodi Perovića u glavu nogom. Nastavio je niskim nožnim udarcima, ali je Perović ostao smiren i čekao je svoj trenutak. Čim je skratio distancu, Perović je krenuo sa serijama udaraca dok je Nikolajev pokušao da inicira klinč i da kolenima povredi protivnika. Iako je Nikolajev pokušao davljenje s leđa, Perović se dobro branio. Gotovo čitav minut su bili u istoj poziciji, tokom čega je Nikolajev pokušavao neku završnicu i povremeno udarcima da oslabi protivnika, a Perović se samo branio. Sudija ih razdvaja, ali Perović se žali na bol u ramenu. Lekar konstatuje da je prilikom bacanja došlo do ispadanja ramena i prekida borbu. Pobednik je Svetislav Nikolajev.

59


Ovaj meč je bio uparen sa idejom da se vidi akcija. Činjenica da su oba borca po svom borilačkom poreklu udarači od samog početka obećavala je dosta zabave. Pored toga, Nikolajev je nekih 10 kilograma teži od Kokore, što mu je u ovom meču davalo veliku prednost. Kokora je odmah počeo da upućuje niske nožne udarce. Pošto je Nikolajev vratio jedan lou-kik, Kokora mu ulazi nisko u noge i obara ga u parter. Tu završava u gardu Nikolajeva koji ima polugiljotinu, a zatim pokušava da oslabi protivnika udarcima u telo. Nikolajev sluša savete iz ugla i nastoji da odgurne protivnika, dok Kokora pokušava da iskoristi situaciju i uhvati završnicu na nozi. Nikolajev uspešno nastavlja da se izvlači iz poluge i završava na svom protivniku u ful-maunt poziciji, da bi zatim počeo da ga pogađa udarcima u glavu. Kokora pokušava da se izvuče, ali nema dovoljno snage da zbaci protivnika. Posle nepunog minuta sudija prekida borbu zbog toga što Kokora ne može adekvatno da se brani. Pobednik tehničkim nokautom je Svetislav Nikolajev.

Vasić i Živković su preskočili prvo kolo – David Vasić je zbog posekotine oslobođen borbe, a Stevan Živković je imao obaveze prema kik-boks reprezentaciji Srbije. Početak meča obeležila je pošalica Stevana Živkovića, koji je legao na leđa pozivajući svog protivnika da siđe u parter – svestan da je Vasić bolji u parteru, hteo je da ga isprovocira. Vasić prihvata šalu i borba stvarno počinje. Oba borca su rezervisana, na nogama. Vasić inicira akciju prednjim direktom, gde Živković kontrira, ali Vasić nastavlja akciju, ulazi u noge protivniku i prelepo ga baca u parter. Odmah zauzima ful-maunt poziciju i počinje sa udarcima u parteru. Vidi se da Živković, kao kik-bokser, nema znanje partera i vrlo je defanzivan. Drži ruke visoko na glavi da bi se pokrio od udaraca, bezuspešno pokušavajući da zbaci svog protivnika. Nakon serije udaraca, Vasić odlučuje da završi borbu: uspeva da zarobi Živkovićevu ruku i da polugom na ruci natera protivnika na predaju.

60

Oba borca su već u prethodnim borbama pokazala da ih ne treba potcenjivati. Nemanja Uverić, iako odličan bokser i kikbokser, borbu je zavšio giljotinom, dok je Irfan Delić završio svog protivnika gušenjem s leđa. Uverić kreće agresivno i upućuje dva udarca nogom. Delić uzvraća udarac, ali ne prestaje da se kreće i beži od ubitačne desnice Uverića. Nastavljaju oprezno, Delić čak i preterano rezervisano. Vidi se da Uverić čeka svoj trenutak, jer ubrzo upućuje jedan snažan lou-kik. Očigledno mu je želja da povredi nogu svog protivnika, kako bi ga sprečio da je koristi ako kojim slučajem dođu do rvanja. Delić uzvraća jednako jakim niskim nožnim udarcem, ali Uverić eksplodira bokserskom kombinacijom. Delić beži od udaraca i spas traži u bacanju. Uspeva da baci svog protivnika uz žicu, ali Uveriću polazi za rukom da mu uhvati vrat i zaključa polugiljotinu. Završnica je vrlo tesna, i Uverić se konačno izdužuje da bi povećao pritisak na vratu svog protivnika. Delić ne uspeva da se izvuče i primoran je na tapkanje i predaju borbe.

U ovoj borbi su uparena dva borca sa suprotnim stilovima. Ignjatović je parteraš, dok je Veličković pretežno udarač, mada je pokazao da se prijatno oseća i u parteru završivši Vladimira Jovanovića polugom na ruci u prethodnom meču. Borba kreće pasivno, Ignjatović nastoji da održi sigurno odstojanje od udaraca svog protivnika. Veličković skraćuje distancu i pogađa sa nekoliko odličnih udaraca, ali je Ignjatović to izdržao i uspeo da prevede borbu u parter. Akcija se nastavlja odmah. Ignjatović je probao da uzme leđa protivnika, koji se, međutim, odlično brani i pokušava da se digne na noge. Na kraju Ignjatović ipak uspeva da obori Veličkovića i da mu završi na leđima. Pošto se Veličković i dalje odlično brani, Ignjatović pokušava da završi borbu polugom na ruci ali ne uspeva, i borci se obrću. Veličković završava na leđima i vraća protivnika u svoj gard. Ignjatović uspeva da se oslobodi i da se podigne na noge, odakle pokušava da udara svog protivnika na podu iz stojećeg stava. Uz odličnu odbranu, Veličković odbacuje Ignjatovića i uspeva u jednom trenutku da mu uhvati nogu. Odatle odlično zaključava polugu na nozi (leg-lok) i obara Ignjatovića. Ignjatović je tapkao već prilikom pada. Odlična pobeda Veličkovića. Autor: Luka Perišić


GENERAL DISTRIBUTOR FOR: SERBIA ultimatenutrition.rs ultimatenutrition-srb.com www.mmamagazin.rs

GENERAL DISTRIBUTOR FOR: MONTENEGRO ultimatenutrition-cg.com

GENERAL DISTRIBUTOR FOR: BOSNIA AND HERCEGOVINA ultimatenutrition.ba

61


MMA magazin je prvo i jedino štampano izdanje na našim prostorima usko specijalizovano za MMA sport. MMA je sve popularniji sport, kako kod nas tako i u regionu, a naša želja je da štampanim i internet izdanjem popunimo veliku informativnu prazninu u ovoj oblasti. Predviđeno je da magazin izlazi kvartalno, na svaka četiri meseca, dok će naše internet izdanje biti redovno ažurirano. Budite prvi koji će doći do svog primerka MMA Magazina, tako što ćete popuniti pretplatni kupon ili formular na našem sajtu: www.mmamagazin.rs

MMA magazin internet po rtal www.mmamagazin.rs

IMATE VEST, INFORMACIJU ILI NAJAVU KOJU BISTE PODELILI: Slobodno nas kontaktirajte. Naša želja je da sve informacije koje su u vezi sa MMA sportom što pre i što kvalitetnije stignu do naših čitalaca. Mejl za kontakt: office@mmamagazin.rs

VOLITE MMA SPORT I IMATE SMISLA ZA PISANJE ! Javite se!

MMA magazin je mlad časopis koji želi da u svoj rad uključi što veći broj ljudi koji se bave MMA sportom. Ako smatrate da dovoljno dobro poznajete materiju i da imate sposobnost da isto znanje prenesete na papir, mi vam stojimo na raspolaganju. Vaše predloge, savete, dobre i loše komentare šaljite na mejl: office@mmamagazin.rs, sa naznakom ‘Saradnik’.

mma: PrETPLaTa Ime i prezime: MMA MAGAZIN: Salvadora Ljende 3 11060 Beograd Srbija

Ulica i broj: Mesto i poštanski broj:

Zemlja:

E-mail adresa:

Telefon:

Mobilni telefon:

2 broja 4 broja 6 brojeva 8 brojeva

- 10% - 20% - 30% - 40%

+ cena dostave kurirske službe

Osnovna cena broja: 249 din

62


Dragan “Gagi” Tešanović

Član: CDS MMA Team Učesnik: “Belator” Turnira Organizator: Tesla Fighting Championship

foto: Miloš Marković - Mr. BIG

MOJ IZBOR! GENERALNI ZASTUPNIK ZA SRBIJU ultimatenutrition.rs ultimatenutrition-srb.com GENERALNI ZASTUPNIK ZA CG ultimatenutrition-cg.com GENERALNI ZASTUPNIK ZA BIH ultimatenutrition.ba www.mmamagazin.rs

63


64