Issuu on Google+

MILOŠHÁ JNIK ARCHITECTURAL PORTFOLIO


PERSONAL SPECIFICATIONS Title: N am e and su rnam e: A d d ress: D ate ofbirth : Place ofbirth : N ationality:

Bc. M ilošH ájnik Ok u lk a Y/ 1 SK - 0 93 0 1 Vranov nad Topľ ou Slovak ia 25. 0 7. 1988 Vranov nad Topľ ou Slovak

EDUCATION Slovak University of Technology in Bratislava Facu lty ofarch itectu re 20 11 - Architectu re

Slovak University of Technology in Bratislava Facu lty ofarch itectu re 20 0 8 - 20 11 Architectu re and U rbanPlanning

Secondary Technical School of Building Industry 20 0 4 - 20 0 8 Preš ov_Bu ild ing Constru ction

WORK EXPERIENCES

MILOŠHÁ JNIK + 421944419796 m ilos.hajnik @ g m ail.com

Architecture-m s.r.o. /Ing. arch. Marek Záhorák/ architectu re,d raw ing process 20 0 8 - 20 11 / every ju ne - septem ber/

Iparticipated onanarchitectu ralprojects,d raw ing technicald ocu m entation,d esig ning interiors. Ig ained new and u sefu lexperience and k now led g e there.


SPECIFIC INTERESTS International workcamp, Oberau, Germany

au g u st 20 12 - volu nteerofw ork cam p Oberau castle Lik e a volu nteerofa w ork cam p Iparticipated onpreservationofcu ltu ral heritag e - castle inOberau .

Idea2Product, Graz, Austria

janu ar a y 20 11 - participant_org anizationBEST The id ea ofcou rse w as prod u ct,from first id ea throw a realisationtilla contact w ith consu m er. Participationonthis cou rse brou g ht m e m any friend s,experiences and inform ations innew topic.

ARCHITECTURAL SKILLS PROGRAMMES

Ad obe Photoshop_CS3 Ad obe Lig htroom _3.4 Au toCad _20 12 Rhinoceros_5.0 Sk etchU p V- ray M S Office Su ite Internet

SPECIFIC

m ak ing ofphysicalm od els sk etches

STATEMENT Iam at present inm y sixth yearofstu d ying Architectu re at the Slovak U niversity ofTechnolog y inBratislava. Isee m yselfas a passionate and potentialjob ru nnerw ith hig h acad em ic g rad e score and Iw ant im prove m y sk ills everytim e it is possible.


STUDENT HOUSE PRIELUKA BANSKOBYSTRICKÁ - NÁ MESTIE 1. MÁ JA ARCHITECTURAL STUDY


G a p s i te o n N ám e s t i e 1 . m ája i s a n i m p o r t a nt co n n e c t i o n p o i nt b e t we e n K o l a r s q u a re a n g G ra s a l k ov i č´s g a rd e n . Th i s f a c t i s c l e a r l y s e e n e s p e c i a l l y n owa d ays b e c a u s e t h e l o c at i o n i s va c a nt. A t ra ffic s t re e t n e e d s to b e o p e n a n d n o t c l o s e. I t r i e d to j o i n t h i s p ro j e c t f ro m t h e s t u d e nt ´ s p o i nt o f v i e w. M y s o l u t i o n i s a St u d e nt H o u s e. I n my d ra f t I d o n ´ t d e a l o n l y w i t h t h e b u i l d i n g. I t r i e d to c re ate n e w s p a ce fo r s t u d e nt s a n d p e o p l e i n t h e ce nt re o f t h e c i t y. M y a i m i s to b re at h e l i fe to t h i s o b j e c t. M y re a c t i o n to t h e n o i s e o f B a n s k o bys t r i c k a s t re e t i s to p i c k t h e p a r te r re u p. Th i s s o l u t i o n o ffe r s t h e at r i c a l e nt ra n ce to p u b l i c p l a ce s. An o t h e r a d va nt a g e o f t h i s s o l u t i o n i s p o s s i b i l i t y to c re ate p a r k i n g p l a ce s o n t h e fir s t a b ove gro u n d flo o r. Th i s p u b l i c s p a ce w i l l re s u l te d i nto G ra s a l k ov i č´s g a rd e n , w h i c h i s co n s i d e re d fo r s e p a rate p u b l i c p l a ce. Th i s p ro j e c t o ffe r s gre at o p p o r t u n i t y to s e e B rat i s l ava c i t y f ro m t h e wa l k a b l e ro o f.


Námestie 1. mája

Grasalkovič´s G arden Banskobystr ick a Street

This lo cat ion is con si de red to be d iffic u lt ter r ito r y in te r m of su nli t. Th e o bj ec t is con fo r m ed to s eve ra l co nd iti on s to o

The m o st im po r t ant id ea of t his proj ec t is no t to c lo s e th e gap si te. O n the contrar y I cu t t hro ugh Nám e st ie 1. m ája wit h Ba ns ko bys tr ic k a st reet and Gra sa lkovič´s G a rden .

The co nnec ti on o ffer s ne w o ppo r tun iet ies and invites peo pl e fro m aro un d.

Fu ll public s pa ce is ac hi ved for a co m m uni t y. Different ha ppenin gs, ga me s a nd per fo r m a nces a re ho ld.

3 m

100 m 21 m

des igned pa rcel

wa llbo ard s

l if t o f par ter

co mm u ni cati on of s pace


Le ve l - 0 3

Le ve l - 0 2

Le ve l - 0 1

Le ve l 0 1

Le ve l 0 2

Le ve l 0 0 Parking is on three underground floors that provide parking for 140 cars. Need circular drive provides parking lots filling up the top floor down, which can lowest floor in case of closure of wasted electricity and ventilation, thereby greatly saving the cost of running the building. The lowest floors are placed heat pumps that support green building concept. On the 1st floor are located the boiler room and public toilets which are accessible from the ground floor. Hood platform with extensive greening to the public and students. The roof is also equipped with solar panels that produce electricity for the building and operation of the heat pump, which appears to be the building independence from external energy sources. pum


Le ve l 0 3

Le ve l 0 4

Le ve l 0 5

Parter concept is designed as a transition from the first Square May to Grasalkovičgarden. It is this patrer be foreland and access to the garden, but with the social uses that the area has to offer. It is divided into two parts, and a space with benches, greenery and the first staircase and the central part of which is used for social use. It varies according to the needs and variable. That green / still / area and growth of green inject life into this environment.

Le ve l 0 6

Le ve l 0 7 - ro o f


CONCLUSION OF TECHNOLOGICAL CONCEPT Inthe project Stu d ent Hou se Itried to solve the issu e ofecolog icalconcept. Ihave u sed Hi-tech technolog y and m od erntechnolog y. There are m any com panies and prod u cts foru sing so therefore Ihave choosenonly the prod u cts, w hich Iconsid erto by ad equ ate form y project. The m ost im portant factor, w hich influ ences ecolog icalconcept ofthe bu ild ing is to red u ce anam ou nt ofenerg y u sed by bu ild ing . Inm y project Itrie to red u ce consu m ptionby w iring w ich intelig ent m anag em ent system . It is off erfrom INEL S com pany. Iu se L ED technolog y from OSRA M com pany too. There are m any d evices onthe m ark et, w hich are u sed to su pport su stainable d evelopm ent. Ihave u sed heat pu m p from STIEBEL EL TRON com pany. This heat pu m ps g et the energ y from the earth. This energ y is u sed forheating TU V. The room s are heated by floorconvectors from ISA N com pany. Ind oorclim ate and nice appearance ofstu d y room s, w ork room s and otherplaces provid e w ind ow s ofalu m inu m facad e from REYNA ERS com pany. The facad e is ensu red ag aints overoverheating and su nlit too. Iu sed fabric FERRA RI. The w alk able roofis provid ed by extensive g reening . The view s ofthe city are g ivenfrom roofterraces. W e canfind sollarcollectors SCHU CO onthe rooftoo. This collectors are u sed to prod u ctionof anelectricity from su nlig ht. The heat pu m ps are ru nonthis solarenerg y too. A rainw ateris retained to bins EL W A , w hich are located inboilers onthe first su blevel. The rainw ateris thand istribu ted into bu ild ing forre- u se intoilets, irrig ationofg reenareas and incase ofa fire. There are otherbu ild ing s insu rrou d ing , therefore there is a need to isolate the bu ild ing . There are m any insu lating m aterials onthe m ark et, w hich off erqu ality inisolating the bu ild ing s, for exam ple STOM IS? POL YFORM , BA SF.

tearoom m u ltifu nctionalhall

stu d y room s

restau rant offices offices

faxcopy G rasalk ovič ´s G ard en

au d itoriu m

stu d y room s stu d y room s

park ing

book shop


INTERIOR OF STUDENT´S ROOM WITH BOOKCASE

2 . NP

w ork shops

m od elling room

exhibitions

lectu res

3. NP

The object is solved lik e three objects, w hich are link ed w ith ped estriancrossing . The part ofthe bu ild ing , w hich is d eterm ined only fora stu d ents is set near Bansk obystrick a Street, w here are stu d y room s and w ork room s located . The entrance is able only w ith stu d ent´s sm art card . A spiral staircase is located inthe parterre. From this point a com m onvisitorcanreach foyer. The foyerhas anim por tant positioninm y bu ild ing . It introd u ces visitors to the hall, faxcopy, m u ltifu nctional space, coff ees and w alk able roof. The third object is solved as separate object w ith personal stairs and tw o lifts. From park ing hou se w e canreach parterre too.

classroom s

SAMPLE OF VARIABILITY OF MULTIFUNCTIONAL HALL party

perform ances

d iscu ssion

d raftsm ans

sport events


ELEVATIONS

Elevation Nรกmestie 1. mรกja

Visualization of Student house

Elevation Banskobystrickรก ulica


FOREST SCHOOL ZICHOVEC ARCHITECTURAL COMPETITION COLLABORATION: DANA PLACHÁ


The p hilos op hy of the concep t is the eff ective u s e of the s ite w ith res p ect to environm ental s olu tions and overall orientation. The concep t is b as ed on a s im p le m as s , w hich is oriented in a northw es t- s ou theas t d irection. The ad vantag e is the cap tu re of s olar energ y d u ring the w inter m onths . G reen b elt along the com m u nication fu lfills tw o fu nctions . The firs t fu nction is ins tru ctive, w here the child ren d u ring a trip to the fores t s chool can b ecom e fam iliar w ith the fau na and flora in the area r . The s econd featu re is the ins u lation, w here g reen is olates u s ers from nois e and traffic. The m ain id ea is to p rop os e s m aller u nits , w hich p rovid e a p lace for child ren to ind ivid u al and collective p lay, res t, p rotection from rap id chang es of the w eather, or s nack s

The b as e of a concep t is a d es ig n of com p act m as s , w hich is com u nicated w ith environm ent and s he d oes n´t create b arrier b etw een a road and a life of fores t s chool...

R otation of a b u ild ing p erp end ik u lar to the p ath g ives a p os s ib ility for a u s e s olar energ y in form of p as s ive g ains in a w inter ...

V ery im p ortant thing is a com m u nication of a b u ild ing w ith ou tlying fores t and creating m ain ou td oor res id ence area ...


playgro und/ ice ri nk

unit 6 unit 5

forest gri ll unit 4 unit 3

unit 1 unit 2

ground wa ll

n at ure tra i l

ground wa ll

NATURE T R AIL W hen you arrive to the area there is create a new natu re trail w ith m any k ind s of trees for a teaching . There is b u ilt g rou nd w all lik e a natu ral nois e b arrier too. G row th of trees rem ind to child ren p as s ag e of tim e w hen they com e b ack to fores t s chool.

VARIABL E UN ITS V ariab le of every u nit p rovid es a p os s ib ility of creating variou s g am es and fu nctional contents . It is a s im p le s ep arab le and relocatab le u nit from a tim b er w ith op enab le, tiltab le or clos eab le w alls w here w e can m ak e a s p ace for a s leep ing in s u m m er. In the w inter there is a p os s ib le to create a s tock s / fu rnitu re, w ood , w ork ing tools / . The res t of content is left for a child ren´s creativity.


co r r i d o r s to c k

H ygiene

H yg.

p re p a r i n g ro o m

social hall

d i n n i g ro o m

stage

ro o m ro o m

te r ra ce

FOREST SCHOOL ZICHOVEC Th e m a i n i d e a o f a co n ce p t i s s i m p l e co m p a c t m a s s w h i c h i s o p e n i n g to s u n a n d fo re s t, w h e re a p a r t i c i p a nt s m a i nt a i n co n s t a nt co nt a c t w i t h t h e m . Th e n o r t h e r n s i d e o f a b u i l d i n g i s l e f t fo r a co r r i d o r w i t h o u t a l o t o f w i n d ows.

ro o m

ro o m

w.

H yg.

m.

ro o m

ro o m


ro o m

A s pa ce o f a bui ldi ng is d ivid e o n three pa r ts, na m ely li vi ng par t wit h five ro om s wit h co m m on hygien e a nd t wo ro om s wi th co m m on sa nit ar y cell. I t is ma in ly fo r a n o rga ni zer s a nd for a fir st aid. Near the e nt ra nce i s placed o ffice wi th s m al l ha ll for an wa iti ng a nd acc um ulati on . S econd par t is so m eth ing l ik e a ju n c ti on a nd filter wh en the re is a ba d we at her. I t i s i ntend ed fo r a pu r i fic ati on before the c hi ld ren e nter t he ro o m s. The re is a d in ning ro om ro om , wh ic h c hil dren c an u se it fo r a st ud yi ng too. Third par t s er ve lik e a so ci a l ha ll wi th sta ge, wh ic h is a h ea rd o f a o bj ec t and it com m u nic ate wit h ex ter i or by s lid ing wal l. ent ra nce

o ffice

N-W elevati on

S -E elevati on

S -W e levatio n

N-E ele vat io n


BLOCK OF FLATS INOVECKÁ ARCHITECTURAL COMPETITION


Location , w h e re is h ou s e fitte d is p re d e s tin e d to offe r h ig h q u ality of a livin g, h ig h s tan d ard an d re lax an d re g e n e ration in clos e s ocie ty of fou r fam ilie s .I trie d to d e s ign n ice op e n s p ace s w ith vie w s on a tow n an d cas tle , w h ich cre ate a b e au tifu ls ce n e ry m ain ly in th e n ig h t.I d e s ign e d th is b u ild in g n o lik e a m ach in e for livin g, b u t ad d ad d e d valu e for a p e op le w h o live in .For th is re g e n e ration s e rve w h irlp oolan d s au n a w ith s m allfitn e s s p lace d on th ird grou n floor. U R BA N D E S I G N : E le vation from a g ard e n

E le vation from an e n tran ce

From u rb an as p e ct ob je ct is s olitaire p lace d in q u ie t n e ig h b orh ood of In ove ck a s tre e t.A rou n d a b u ild in g is m os tly h ou s in g d e ve lop m e n t.D e s ign e d p arce lis s lig h tly s lop in g an d it p rovid e s b e au tifu lvie w on a tow n an d cas tle . E n tran ce to th e ob je ct is d e s ign e d from w e s te rn p art w h e re is s taircas e an d lift.It p rovid e s u n ive rs ald e s ign an d h ig h e r s tan d ard of th e b u ild in g. Th e re is p os s ib le to p ark for fou r cars on th e are a.Eve ry flat h as on e p ark in g p lace .O n th e n orth p art of p arce lis s p ace for ch ild re n w ith fu n s lid e an d s an d p it. Th e ch an g e com p are d to th e origin al s olu tion is clos e e n tran ce to th e g ard e n from s ou th s id e b e cau s e th e re is d e s ign e d s p ace for a flat on u n d e rgrou n d .O n th e e as t s id e is s ittin g w ith fire for a m e e tin g s an d com m u n ication .

G rou n d floors of origin als tate


BR ATI SL AVA C AST LE

S L AV Í N

PAN OR Á MA O F TOWN

1 _ SUNL IT O n th roof are fitte d s olar p an e ls w h ich ab s orb s u n e n e rg y for n e x t u s e .For h ig h e r com fort are m ain re s id e n tialfu n ction s orie n tate d on th re e s u n facad e s .

North e le vation

2 _ VI E WS D e s ign e d are a offe rs to ob je ct b e au tifu lvie w s on p an oram a of th e tow n , Bratis lava cas tle an d Slaví n .A n d th e re fore is livin g room , b e d room an d oth e r room s p lace d in th is d ire ction .

W e s t e le vation

S ou th e le vation

3 _ PARKI NG Th e re is p lace for a fou r cars , s o e ve ry flat h as an on e car.It is p os s ib le to u s e p ark in g s tack e r an d cre ate p lace for m ax.e ig h t cars .

E as t e le vation


Firs t floor p lan

U n d e rgrou n d floor p lan

G rou n d floor p lan

Se con d floor p lan


Block of flats con s is t from fou r flats p lace d e ve ryon on e floor. C on n e ction b e tw e e n th e m cre ate a s tairs an d lift w h ich p rovid e u n ive rs ald e s ign in th e b u ild in g an d b e tw e e n b u ild in g an d g ard e n . Flats are d e s ign e d w ith re s p e ct to s tatic p os s ib ilitie s of th e b u ild in g an d s u n lit ap artm e n ts .


PARKHILL SPACE OF OLD AMFITEATER

URBAN AND ARCHITECTURAL COMPETITION


PARKHILL area of old amfiteater

PHILOSOPHY OF CONCEPT The main philosophy of concept is in three basic principles which result from designed area - slope, orientation and traffic connection. _module_ The structure of parking house, walkable terraces and buildings is made by regular modular network in dimension 7500x7500mm. It provides high modular coordination. _houses_ With help of modular network are houses oriented so that every house has three facades on sun side _plató_ Plató like means of expression reference to the carry old amphiteather seating which burned The solution is characterized by its simplicity. Despite the use of only one type of object, the project did not look monotonous, but just his deployment, shooting a descent upon the field retains its identity and creates a small town called Parkhill, with logically arranged amenities and residence areas. High value it adds natural greenery in the form of chestnut gardens and adjacent Mountain park.

BRATISLAVA


MASTERPLAN


PARKHILL area of old amfiteater SCHEME OF CONCEPT

Location of buildings, spacing and rotation is determined by regular network module, which maintains the backlight always thought the three facades of the building. This solution is based on the field to the complex to be used for residential purposes. Therefore it was necessary to take into account the need to make the most sunlit apartment buildings.

Parking areas are designed around three underground parking houses with 45 °diagonal parking with one-way traffic. The intention is to create a residential area without perceivable cars


OU TDOOR PA RK ING PLA CES

SPORTING A REA

PLAYG ROU ND

LOCA L PU BLIC FA CILITIES SPA CE FOR RELA X

OU TDOOR RA M PS

SPA CE FORA N A CTIVITY

SQ U A RE + PU BLIC FA CILITIES PU BLIC FA CILITIES

Residential buildings are designed as stand-alone, with the nuclei interconnected houses with parking / 14 houses /. The territory is divided primarily residential area and part of the housing with amenities. The whole area is interconnected staircases overcomes height of about three meters and ramps that provide barrier-free solution area. In the living rooms are individually designed for meetings, entertainment, relaxation, food or sports. Part of amenities provides rentable space for different groups of facilities / catering services, commercial establishments, and the like. /. In this part, the office spaces are also placed in each of six houses on the first floor.

Sorting options of floor plan

I solve this projec t like a diploma projec t in nex t ter m so detailed elaboration will be soon ...


MILOŠHÁ JNIK mobil: +421 944 419 796 mail: milos.hajnik@gmail.com Slovenská University of Technology Faculty of Architecture


architectural portfolio Miloš Hájnik