Page 1

MILLICENT TRIEU MONG NHU

ARCHITECTURE PORTFOLIO


MILLICENT TRIEU MONG NHU

address

contact

blk 2 Ghim Moh Road #14-320 Singapore 270002

trieumongnhu@gmail.com +65 8454 0157 millicenttrieu

ABOUT ME I recently graduated Master of Architecture at Singapore University of Technology and Design. (August 2016) I am especially interested in architecture visualization, as well as interior design and photographing. I was lucky enough to be able to travel to different Asian countries such as Japan and China, which greatly improve my knowledge of architecture in general.

EDUCATION

2015-2016

Master of Architecture (ASD) Singapore University of Technology and Design (SUTD)

2012-2015

Singapore University of Technology and Design (SUTD) GPA 4.45/5

ACHIEVEMENTS | PUBLICATION

Rethinking The Future Magazine 2016 “City of Exploration” RTF - Rethinking the Future Magazine

17th Shelter International Architectural Design Competition for Students 2015 Interweb” - second jury Shelter Corporation , Japan DBS-SUTD Bank Branch 2015 Design Team Singapore University of Technology and Design

SUTD Asian Leadership Scholarship 2013 Summer Exchange Programme, Zhejiang University, Hangzhou

Singapore Chnatown New Year Lightup 2013 Singapore Design Team Singapore University of Technlogy and Design

SUTD Fingers Factory - Handicrafts Activities 2012 - 2013 Founder and President Singapore University of Technlogy and Design

Bachelor of Science, major in Architecture and Sustainable Design (ASD)

2009-2011

GCE-A Levels Science Stream Jurong Junior College


CV

EXPERIENCE FORMWERKZ Architects, Singapore Student Internship - 2015 Involved greatly in the design of the new FORMWERKZ office at The Grandstand, as well as performed and understood tender drawings of various projects at FORMWERKZ Architects. Participated with the team on the competition of Varna Libarary, Bulgaria Lekker Architects, Singapore Student Internship - 2014 Designed and learned more about interior design projects, as well as participated with the team on the published book in collaboration with Lien Foundation - “A Different Class”, which featured innovative preschool design across Singapore. Also involved greatly in the design and layout of the newly rennovated Eu Yan Sang Outlets island-wide. Hangzhou Obsidian Exhibition Design Co. Ltd. Hangzhou, China Student Internship - 2013 Developed and designed ideas about Buddhism exhibition in Hangzhou, China. These ideas were later developed to design a Bhuddist theme tea house located in Hangzhou itself, in collaboration between Singapore University of Technology and Design (SUTD) and Zhejiang University.

SKILLS Rhinoceros AutoCAD Autodesk Revit Google Sketchup Adobe Creative Suites Photoshop Indesign Illustrator Vray Rendering Keyshot Rendering Maxwell Rendering

REFERENCES Ong Ker Shing Co-founder and Director of Lekker Architects shing@lekkerdesign.com +65 6223 4481 Jackson Tan Founding Director of SPORE Studio jackson_tan@sutd.edu.sg +65 8111 6852 Alan Tay Founding Partner of Formwerkz Architects alantay@formwerkz.com +65 6440 0551

Grasshopper C# Script Python Script Microsoft Office English Vietnamese Chinese (Mandarin, Cantonese)


CULTURAL


DYNAMIC ART ENCLAVE

programme

location

mixed use community gathering space, exhibition, performance and art gallery

rochor canal, singapore


scope

year

individual master thesis

Master Year (2nd Term, 2016) Graduate School

Singapore University of Techonology and Design Master of Architecture


portfolio | millicenttrieu

BACKGROUND - UNDERUTILIZED INFRASTRUCTURAL SPACE

AREA APPROXIMATION - SIGNIFICANCE OF THESE SPACES

SURVEY - FIRST IMPRESSION OF THESE SPACES


cultural | dynamic art enclave

DRAMABOX COMMUNITY THEATER - GOLI DEVELOPMENT

2001

EXPLORATION - FUNCTION AND FLEXIBILITY

2005

2013


portfolio | millicenttrieu


cultural | dynamic art enclave


portfolio | millicenttrieu


cultural | dynamic art enclave


portfolio | millicenttrieu


cultural | dynamic art enclave


portfolio | millicenttrieu

SPATIAL MOVEABLE JOINTS

LOCKING MECHANISIM

COLLAPSIBLE COLUMN

DOCKING & HOOKING


cultural | dynamic art enclave

TRANSFORMATION OF THE STRUCTURE


portfolio | millicenttrieu


cultural | dynamic art enclave


portfolio | millicenttrieu


cultural | dynamic art enclave


IMMERSE IN NATURE

programme

location

art gallery and museum

kallang river park, singapore


scope

year

individual

Master Year (1st Term, 2016) Graduate School

Singapore University of Techonology and Design Master of Architecture


portfolio | millicenttrieu

MRTs LOCATION

INSPIRATION - IDEA OF BEING IMMERSED IN SPACE


cultural | immerse in nature

CONCEPT - GESTURE TO BRING IN GREEN


portfolio | millicenttrieu


cultural | immerse in nature


portfolio | millicenttrieu


cultural | immerse in nature


portfolio | millicenttrieu


cultural | immerse in nature


THE INTERWEB

programme

location

casual work and rest space

toh guan, singapore


scope

year

individual

Senior Year (3rd year, 2015) Undergraduate

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design


portfolio | millicenttrieu

Various net and roof configurations

A. Fully Sheltered Configuration 1: Basic open space

B. Fully Sheltered Configuration 2: Tautness of net creates different spaces for different forms of activity.

C. Skylight Configuratio Semi-open roof; green

The green roof functions as a natural shading device; the amount of shade is determined by nature and the way the green proliferates across the glass roof. Various qualities of spaces are created due to the tautness of the net, as well as roof openings which allow green to enter into. The net serves as a controllable space separator that people can easily change, while the green adds an element of unpredictability into the spaces humans create.


on 1: creates new boundaries.

cultural | the interweb

D. Skylight ConďŹ guration 2: Half-opened roof; creation of shade and non-shaded spaces for various activities

E. Skylight ConďŹ guration 3: Semi-opened roof, multi-layered nets to create complex forms of interaction among the people.

Possible application of the system across Toh Guan Industrial Estate


portfolio | millicenttrieu


cultural | the interweb

Stage 1 Roof-access staircase as ground connection

Stage 2 Respect factory space below

Stage 3 Utilize existing structure and to build over factory space below

Stage 4 Introduce an open net landscape which is porous and exible refuge space fostering participatory interaction


portfolio | millicenttrieu


cultural | the interweb

Exploded axonometric of the system


portfolio | millicenttrieu


cultural | the interweb


THE FOCAL POINTS

programme

location

singapore visitor centre

orchard, singapore


scope

year

individual

Junior Year (2nd year, 2014) Undergraduate

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design

The design is required to incorporate a cafeteria and a gift shop to the current programme of Singapore Visitors’ Centre. The project also needs to take into account of the prominent location of Orchard Road. The proposed design aimed to frame different view of the site that reect the concept of CONTRAST. A perforated facade aims to merge these contrast, in line with the idea of HARMONIZING.


portfolio | millicenttrieu

PARK ROYAL HOTEL

KNIGHTSBRIDGE

THE HEEREN

SCHOOL & RESIDENTAIL

MANDARIN ORIENTAL HOTEL THE CENTRE POINT

MANDARIN GALLERY

OG ORCHARD POINT

H&M

ORCHARD BUILDING

ORCHARD SHOPPING CENTRE

313@SOMERSET

SITE PLAN

Orchard Road Elevations - Site Material Analysis


cultural | the focal points

CONCEPT CONTRAST MAPPING

BACK OF HOUSE

FRONT OF HOUSE

CALMNESS

BUSY STREET

NEW

OLD

OPEN SPACE

NARROW SPACE

PRIVATE PUBLIC


portfolio | millicenttrieu

B2 FLOOR PLAN

B1 FLOOR PLAN


cultural | the focal points

LEVEL 2 FLOOR PLAN

LEVEL 1 FLOOR PLAN

LEVEL 3 FLOOR PLAN


portfolio | millicenttrieu

SIDE ELEVATION

FRONT ELEVATION


cultural | the focal points

LONGITUDINAL SECTION

CROSS SECTION 1:100


portfolio | millicenttrieu


cultural | the focal points


MUSEUM OF TRANSITION

programme

location

SG50 museum

clarke quay, singapore


scope

year

individual

Junior Year (2nd year, 2014) Undergraduate

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design

The project aims to create a Museum that showcases Singapore’s exhibiton for Singapore 50th Anniversary The design aims to recreate the transitional experience between outdoor, shelter and indoor environment, which is what normally happened in SIngapore, especially when one walks under the 5-foot way.


portfolio | millicenttrieu

CONNECTION MAPPING

REFINING THE CONNECTION LINE (house and respect the circulation)


cultural | museum of transition

OPEN

SEMI-OPEN ENCLOSED

REFINING THE CONNECTION LINE (functional requirement)

ENCLOSED

SEMI-OPEN

OPEN

SMOOTHEN THE CONNECTION LINE (transitional concept)


portfolio | millicenttrieu


cultural | museum of transition


portfolio | millicenttrieu

SOUTH ELEVATION

SHORT SECTION

WEST ELEVATION

EAST ELEVATION


cultural | museum of transition

PARAMETRIC COMPONENT

Inspiration: Tree foliage


portfolio | millicenttrieu

NORTH BOAT QUAY

EXHIBITI ON INTRODUCTIO N HALL

VOID DECK (exhibition) KITCH EN MAMA SHOP (exhibition)

SINGAPORE RIVER

LEVEL 1 FLOOR PLAN


cultural | museum of transition

NORTH BOAT QUAY

LIFT

STO RAGE SPACE

EXHIBIT ION HALL

LIFT

EXHIBIT ION INTRO/ WAITING AREA ADMIN OFFICE

HDB FLAT SHOWROOM EXHIBITI ON HALL

SINGAPORE RIVER

LEVEL 2 FLOOR PLAN


MIXED


CITY OF EXPLORATION everyday a tourist...

programme

location

mixed use development of residentials, shops and other public spaces

punggol, singapore


scope

year

individual

Senior Year (2015) Undergraduate

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design

The design aims to recreate the experience of being a tourist exploring alleys and different spatial quality, but on a vertical scale and daily basis. The ever changing building, with simple mechanism that allows the residents to modify the unit based on their daily need, will create different settings everyday.

One can now be a tourist in his very own home.


portfolio | millicenttrieu

Considering that the site located at the waterfront of Punggol, the design aims to make full use of this advantage to create great view point towards the bay area and also reinforce the development that focus more towards this greenery and water area. The concept took a different approach, with cloud-like structure and great porousity, as compared to nearby buildings.


mixed use | city of exploration

common neighbourhood

The concept introduced the idea of shared living space, using the extension of each units formed from one side of the unit walls.

This versatile mechanism allows the shared space to have different sizes and shapes, depends on how many and which units are sharing space together.

extended families/studio


portfolio | millicenttrieu

+38.50

+35.00

+31.50

+28.00

+24.50

+21.00

+17.50

+14.00

+10.50

+7.00

+3.50

+0.00


mixed use | city of exploration

12 +38.50

PLANS LEVEL 10

11 +35.00

10 +31.50

9 +28.00

8 +24.50

LEVEL 5

7 +21.00

6 +17.50

5 +14.00

4 +10.50

3 +7.00

LEVEL 1

2 +3.50

1 +0.00


portfolio | millicenttrieu


mixed use | city of exploration

AXONOMETRIC


THE HIDDEN GEM serene yet well-connected

programme

location

mixed use development of residentials and shops

york hill, singapore


scope

year

individual

Junior Year (2014) Undergraduate

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design

The project aims to create a mixed-use complex with residentail units and commercial units. The design featured a hidden garden shielded by the 3 blocks, aiming to create a retreat garden shared between the residentails and the block behind. This offers a fresh approach and a relaxing corner, away from the busy road outside. The buildings are smoothen and terraced to complement the natural theme.


portfolio | millicenttrieu

BUS STOP/ TAXI STAND

SITE PLAN

TRANSPORTATION MAPPING

SITE PLAN

CIRCULATION MAPPING


mixed | the hidden gem

6

speculated circulation

2

pockets of communal space

4

introduce green space

5

commercial blocks with small alleys as entrance

7

reinforce circulation to jalan minyak as well as bus stop and carpark

11

merge commercial and residential

12

gradually open up using height stagger to shield the garden

residential blocks open to green space cross ventilation shape the form

reinforce hidden elements


portfolio | millicenttrieu

5TH STOREY PLAN

6TH STOREY PLAN

GREEN CONNECTOR


mixed | the hidden gem

OVERALL NORTH-WEST ELEVATION

OVERALL SOUTH-EAST ELEVATION

OVERALL SECTION

CENTRAL EXPRESSWAY


portfolio | millicenttrieu

UNIT CONCEPT

1

SINGULAR UNIT

UNIT PLAN

2

serene/ retreat corner

TWO UNITS connecting green/ improved interaction

3

TWO DOUBLE-VOLUME UNITS improved conditions for vegetation

4

STAIRCASES transition between private and family space

3-BEDROOM UNIT


mixed | the hidden gem

100mm birch parquet 20mm cement screed 100mm insulation layer 10mm water prooďŹ ng layer 200mm reinforced concrete 20mm mineral render 500mm servicing

FACADE DETAILS

ZOOMED-IN DETAILS


portfolio | millicenttrieu


mixed | the hidden gem


HOUSE


GREEN GATE

programme

location

interior design small installation

dover, singapore


scope

year

individual

Sophomore Year (1st year, 2013) Undergraduate

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design

The project aims to create a different look to SUTD current gatehouse. A green gate with interesting opening frames features a viewdeck/ pickup point on top, to create a fresh and interesting welcoming gesture to staffs, students or public audience.


portfolio | millicenttrieu

SECTION

EAST ELEVATION

WEST ELEVATION


house | green gate

MORNING

AFTERNOON

The facade/ gate mechanism changes throughout the whole day.

MECHANISM PLAN

MIDNIGHT


portfolio | millicenttrieu


house | green gate


PROFESSIONAL


VARNA LIBRARY competition entry for Varna Library

programme

location

library

varna, bulgaria


scope

year

internship

Master Year (2015) Graduate School

FORMWERKZ ARCHITECTS 200 Turf Club Road, #07-01 The Grandstand, Singapore


portfolio | millicenttrieu


professional | varna library


portfolio | millicenttrieu

VARNA LIBRARY ENTRY - SECTION 1


professional | varna library

VARNA LIBRARY ENTRY - SECTION 2


OVER THE CANAL creative kindergarten environment

programme

location

kindergarten

canals, singapore


scope

year

internship

Junior Year (2014) Undergraduate

LEKKER ARCHITECTS 82 Tiong Poh Road, Tiong Bahru, Singapore

The project is a collaboration between Lekker Design and Lien Foundation, aiming to redeďŹ ne kindergarten environment in overlooked spaces, with different landcscapes in Singapore. I am grateful to be involved greatly in the 4th Kindergarten, Over the Canal, under the supervision of Lekker Founders, Mr. Joshua Commaroff and Ms Ong Ker Shing.


portfolio | millicenttrieu

The school is assembled from a network of bridge-like structures crossing the canal.

Our vast network of large drainage canals are an untapped reserve of spaces, located throughout the national landscape. Schools built over these canals may become catalysts in naturalising and beautifying these concrete infrastructures.


professional | over the canal

LEGEND 1 Fo ye r 2

Pl ay A re a

3

Clas sroo m

4 5

Ar ts & C ra ft s Room OfďŹ ce

6

Dining

7

Pant ry

8 9

Toile t Wa ter Whee l

10 Floa ting Plant er Bed s

Skylights and glass allow for pockets of the surrounding landscape to frame the learning spaces.


EU YAN SANG RENOVATION interior renovation

programme

location

interior

eu yan sang outlets, singapore


scope

year

internship

Junior Year (2014) Undergraduate

LEKKER ARCHITECTS 82 Tiong Poh Road, Tiong Bahru, Singapore

The project client is Eu Yan Sang, a commercial franchise specializing in Chinese Medicine. The client requires a renovation of all the branches across Singapore, and the design must be exible enough to be applicable to all settings, creating a warm and welcoming interior, yet still high class and portrait a credible image of the branch. I was involved greatly in arranging the interior layout and presenting plans and renders to clients, keep the communication on a daily basis, under the supervison of Ms Ong Ker Shing, Lekker Design Founder.

Eu Yan Sang Retail Shop - Rales City Branch Design Proposal


portfolio | millicenttrieu

Eu Yan Sang Retail Shop The Seletar Mall Design Proposal


professional | eu yan sang renovation

Eu Yan Sang Retail Shop Bugis Junction Design Proposal


OTHERS


THE WEAVING GREEN a new green living concept

programme

location

residential

jurong easts, singapore

Building Information Modelling


scope

year

group

Junior Year (2014) Undergraduate

teammate Louise Chia Hui Min

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design

The project aims to introduce student to Autodesk Revit, to create a residential projects that is sustainable and has at least 30% of green area. The design introduced green concept that weaves from one side to the other side of the residential units and create greatly soothing and green environment.


portfolio | millicenttrieu

GARDEN/ PARK

INDUSTRIAL DISTRICT

SITE PLAN OBJECTIVE: Weave in an reinforce greenery

CONCEPT GENERALIZATION 3-bedroom unit

4-bedroom unit

pent house unit

9

VIew towards park is maintained for all block Change in direction indicates change in unit types

ALLIGN 3 & 4-BEDROOM UNITS green space facing garden/ park

MIRROR MORE UNITS green space weaves in to industrial site

10

GREEN CORRIDOR introduced pent house in the middle


others | the weaving green

SINGULAR UNIT minimal interaction

TWO UNITS improved interaction MULTIPLE UNITS maximum interaction

Due to the high value of solar radiation, a green wall is attached at the side of the building to create buffer zone for uits at 2 extreme ends of the building.

A rooftop garden that expands out of also is introduced, aiming to cool down the top oor and provide more shading for these units.

OVERALL FLOOR PLAN


portfolio | millicenttrieu


others | the weaving green

EAST ELEVATION

WEST ELEVATION


PHOTOGRAPHY


portfolio | millicenttrieu

I developed my interest in photo-taking over the course of one year, after the start of my architecture course in SUTD. Photo-taking is one of my new way to express my thoughts and interest, and also different arrangement and thought organization. Photo-taking has taught me to continuously observe different objects or scenery at various angles and explore new interesting in daily life.

millicenttrieu


photography | gallery

millicenttrieu


MILLICENT TRIEU MONG NHU address blk 2 Ghim Moh Road #14-320 Singapore 270002

contact trieumongnhu@gmail.com +65 8454 0157 millicenttrieu

Architecture Portfolio 2016 - Millicent Trieu  

Compilation of my selected works

Architecture Portfolio 2016 - Millicent Trieu  

Compilation of my selected works

Advertisement