Page 1

MILLICENT TRIEU MONG NHU

ARCHITECTURE PORTFOLIO


MILLICENT TRIEU MONG NHU

address

contact

blk 57 Changi South Ave 1 #07-75 Singapore 485998

trieumongnhu@gmail.com +65 8454 0157 millicenttrieu

ABOUT ME I started reading Bachelor of Science (Major in Architecture) at Singapore University of Technology and Design since 2012 til present. I am especially interested in architecture visualization, as well as photographing. I was lucky enough to be able to travel to different Asian countries such as Japan and China, which greatly improve my knowledge of architecture in general.


CV

EXPERIENCE Internship 2013

EDUCATION 2012-present

Hangzhou Obsidian Exhibition Design Co. Ltd. Hangzhou, China

Bachelor of Science, major in Architecture and Sustainable Design (ASD) Singapore University of Technology and Design (SUTD)

Internship 2014 Lekker Architects, Singapore

2009-2011

GCE-A Levels Science Stream Jurong Junior College

OTHERS SUTD Asian Leadership Scholarship 2013 Summer Exchange Programme, Zhejiang University, Hangzhou

Singapore Chinatown New Year Lightup 2013 Singapore Design Team

SUTD Fingers Factory - Handicrafts Activities 2012 - 2013 Founder and President

SKILLS Rhinoceros AutoCAD Autodesk Revit Google Sketchup Adobe Creative Suites Photoshop Indesign Illustrator Vray Rendering Keyshot Rendering Maxwell Renderig Grasshopper C# Script Python Script Microsoft OfďŹ ce English Vietnamese Chinese (Mandarin, Cantonese)

INSPIRING TRIPS Huangshan, Hangzhou, China Tokyo, Japan


MIXED


CITY OF EXPLORATION everyday a tourist...

programme

location

mixed use development of residentials, shops and other public spaces

punggol, singapore


scope

year

individual

Senior Year (2015) Undergraduate

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design

The design aims to recreate the experience of being a tourist exploring alleys and different spatial quality, but on a vertical scale and daily basis. The ever changing building, with simple mechanism that allows the residents to modify the unit based on their daily need, will create different settings everyday.

One can now be a tourist in his very own home.


portfolio | millicenttrieu

Considering that the site located at the waterfront of Punggol, the design aims to make full use of this advantage to create great view point towards the bay area and also reinforce the development that focus more towards this greenery and water area. The concept took a different approach, with cloud-like structure and great porousity, as compared to nearby buildings.


UNIT MECHANISM

mixed | city of exploration

common neighbourhood

The concept introduced the idea of shared living space, using the extension of each units formed from one side of the unit walls.

This versatile mechanism allows the shared space to have different sizes and shapes, depends on how many and which units are sharing space together.

extended families/studio


portfolio | millicenttrieu

+38.50

+35.00

+31.50

+28.00

+24.50

+21.00

+17.50

+14.00

+10.50

+7.00

+3.50

+0.00


mixed | city of exploration

12 +38.50

PLANS LEVEL 10

11 +35.00

10 +31.50

9 +28.00

8 +24.50

LEVEL 5

7 +21.00

6 +17.50

5 +14.00

4 +10.50

3 +7.00

LEVEL 1

2 +3.50

1 +0.00


portfolio | millicenttrieu


mixed | city of exploration

AXONOMETRIC


THE HIDDEN GEM serene yet well-connected

programme

location

mixed use development of residentials and shops

york hill, singapore


scope

year

individual

Junior Year (2014) Undergraduate

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design

The project aims to create a mixed-use complex with residentail units and commercial units. The design featured a hidden garden shielded by the 3 blocks, aiming to create a retreat garden shared between the residentails and the block behind. This offers a fresh approach and a relaxing corner, away from the busy road outside. The buildings are smoothen and terraced to complement the natural theme.


portfolio | millicenttrieu

GANGES AVENUE

GANGES AVENUE

CLARKE QUAY CK ROA

CK ROA

HI YORK

HILL

HILL

LL CT E

RO AD W NE

NE

OUTRAM PARK

OUTRAM PARK

SITE PLAN

AK

N

Y MIN

YORK

AD

HILL

EE

IN

CH E

CT

SITE PLAN

SS T

RO AD

RU

GE

BAH

ROA

D

TELOK AYER OUTRAM PARK

TRANSPORTATION MAPPING

LA

OS

ID

CTE

TELOK AYER

NG

BR

ROA

CR

W

RU

D

JA

PER

CHINATOWN

TIO

TELOK AYER

MRT BUS STOP/ TAXI STAND

UP

PEARL’S HILL CITY PARK

GE

BAH

ID

NG

W

D

TIONG BAHRU

BR

RO AD GE

ROA

SS T

CHINATOWN

ID

RU

CTE

CR

OS

PEARL’S HILL CITY PARK

TIO

BR

BAH

PER

CT E

CT E

NG

CTE

UP

TIONG BAHRU

SS T

CHINATOWN

TIO CTE

CR

OS

PEARL’S HILL CITY PARK

AK MINY

TIONG BAHRU ROAD

UP

PER

BR IDG ER OA D

W

JLN

NE

CTE

TIONG BAHRU ROAD

TIONG BAHRU ROAD

TIONG BAHRU

D CT E

BR IDG ER OA D

CT E

BR IDG

AK MINY

YORK

YORK

CTE

CLARKE QUAY

HAVELO

JLN

W

AK MINY

NE

JLN

D

ER OA D

CT E

D

W

HAVELO

CK ROA

NE

CLARKE QUAY

HAVELO

NE

GANGES AVENUE

SW

RO

CIRCULATION MAPPING


mixed | the hidden gem

2

pockets of communal space

4

introduce green space

5

commercial blocks with small alleys as entrance

7

reinforce circulation to jalan minyak as well as bus stop and carpark

11

merge commercial and residential

12

residential blocks open to green space cross ventilation shape the form

t

speculated circulation

6

gradually open up using height stagger to shield the garden

reinforce hidden elements


portfolio | millicenttrieu

K

YA

N LA

MIN

JA

CK

BLO

11

5TH STOREY PLAN

CAR

IAL

ERC

MM

CO

K

PAR

IAL

ERC

MM

CO

YO

AD

RK

E CT L

HIL

GREEN CONNECTOR

EE

C

HIN

SW

RO

Y L RA WA NT SS CE PRE EX

6TH STOREY PLAN


mixed | the hidden gem

LANDMARK TOWER

OVERALL NORTH-WEST ELEVATION

OVERALL SOUTH-EAST ELEVATION

OVERALL SECTION

CENTRAL EXPRESSWAY


portfolio | millicenttrieu

UNIT CONCEPT

1

SINGULAR UNIT

UNIT PLAN

2

serene/ retreat corner

TWO UNITS connecting green/ improved interaction

3

TWO DOUBLE-VOLUME UNITS improved conditions for vegetation

4

STAIRCASES transition between private and family space

3-BEDROOM UNIT


mixed | the hidden gem

100mm birch parquet 20mm cement screed 100mm insulation layer 10mm water prooďŹ ng layer 200mm reinforced concrete 20mm mineral render 500mm servicing

FACADE DETAILS

ZOOMED-IN DETAILS


portfolio | millicenttrieu


mixed | the hidden gem


CULTURAL


THE FOCAL POINTS

programme

location

singapore visitor centre

orchard, singapore


scope

year

individual

Junior Year (2nd year, 2014) Undergraduate

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design

The design is required to incorporate a cafeteria and a gift shop to the current programme of Singapore Visitors’ Centre. The project also needs to take into account of the prominent location of Orchard Road. The proposed design aimed to frame different view of the site that reect the concept of CONTRAST. A perforated facade aims to merge these contrast, in line with the idea of HARMONIZING.


portfolio | millicenttrieu

PARK ROYAL HOTEL

KNIGHTSBRIDGE

THE HEEREN

SCHOOL & RESIDENTAIL

MANDARIN ORIENTAL HOTEL THE CENTRE POINT

MANDARIN GALLERY

OG ORCHARD POINT

H&M

ORCHARD BUILDING

ORCHARD SHOPPING CENTRE

313@SOMERSET

SITE PLAN

Orchard Road Elevations - Site Material Analysis


cultural | the focal points

CONCEPT CONTRAST MAPPING

BACK OF HOUSE

FRONT OF HOUSE

CALMNESS

BUSY STREET

NEW

OLD

OPEN SPACE

NARROW SPACE

PRIVATE PUBLIC


portfolio | millicenttrieu

B2 FLOOR PLAN

B1 FLOOR PLAN


cultural | the focal points

LEVEL 2 FLOOR PLAN

LEVEL 1 FLOOR PLAN

LEVEL 3 FLOOR PLAN


portfolio | millicenttrieu

SIDE ELEVATION

FRONT ELEVATION


cultural | the focal points

LONGITUDINAL SECTION

CROSS SECTION 1:100


portfolio | millicenttrieu


cultural | the focal points


MUSEUM OF TRANSITION

programme

location

SG50 museum

clarke quay, singapore


scope

year

individual

Junior Year (2nd year, 2014) Undergraduate

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design

The project aims to create a Museum that showcases Singapore’s exhibiton for Singapore 50th Anniversary The design aims to recreate the transitional experience between outdoor, shelter and indoor environment, which is what normally happened in SIngapore, especially when one walks under the 5-foot way.


portfolio | millicenttrieu

HI

GH PL STR AZ EE A T

MIC ILD A ING

ET

BU

RE

NO

RT

N

ST

H

HI

BO

G

SE

AT

QU

ID

GE

RO

AD

EU

TO

N

AY

GH CE STR NT EE RE T

BR

SIN

GA

H

RI

RT

RO

RE

R

PA

RL HO IAM US EN E T

NE W

BR

ID

GE

VE

NO

AD

PO

RI

VE TH RW E AL K

UP

PE

R

CI

RC

UL

AR

POTENTIAL ENTRANCE

CONNECTION MAPPING SINGAPORE RIVER

RD

SITE PLAN

REFINING THE CONNECTION LINE (house and respect the circulation)


cultural | museum of transition

SINGAPORE RIVER

OPEN

SEMI-OPEN ENCLOSED

ENCLOSED

SEMI-OPEN

OPEN

SINGAPORE RIVER

REFINING THE CONNECTION LINE (functional requirement)

SMOOTHEN THE CONNECTION LINE (transitional concept)


portfolio | millicenttrieu


cultural | museum of transition


portfolio | millicenttrieu

SOUTH ELEVATION

SHORT SECTION

WEST ELEVATION

EAST ELEVATION


cultural | museum of transition

PARAMETRIC COMPONENT

Inspiration: Tree foliage


portfolio | millicenttrieu

NORTH BOAT QUAY

LIFT

EXHIBITION INTRODUCTION HALL

TOILET

AND

WAITI

LIFT

NG HA

LL

RECE

TECHNICAL ROOM

PTION

VOID DECK (exhibition) KITCHEN MAMA SHOP (exhibition)

CAFE

TERIA

(exhib

ition)

SINGAPORE RIVER

LEVEL 1 FLOOR PLAN


cultural | museum of transition

NORTH BOAT QUAY

LIFT

STORAGE SPACE

EXHIBITION HALL

LIFT

EXHIBITION INTRO/ WAITING AREA ADMIN OFFICE

HDB FLAT SHOWROOM EXHIBITION HALL

SINGAPORE RIVER

LEVEL 2 FLOOR PLAN


portfolio | millicenttrieu


cultural | museum of transition


HOUSE


LIVE, WORK, PLAY

programme

location

interior design house for designers

bras basah, singapore

LIVE - WORK - PLAY


scope

year

individual

Junior Year (2nd year, 2014) Undergraduate

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design

The project aims to redeďŹ ne shared living space concept. The design was a unit for 6 artists, who need a more interesting working/living/playing environment. The concept focused on creating a unit with fun in circulation, yet functional. Slides were introduced as a new form of circulation,. Other circulation space in the whole unit is also designed to ensure they all have fun elements


portfolio | millicenttrieu

APPLIED TO CURRENT UNIT CIRCULATION X LEISURE ACTIVITIES


house | live, work, play

OVERVIEW ZONING compact living space FUN work x play


portfolio | millicenttrieu

UPPER FLOOR PLAN

LOWER FLOOR PLAN


house | live, work, play

SHORT SECTION

LONGITUDINAL SECTION


GREEN GATE

programme

location

interior design small installation

dover, singapore


scope

year

individual

Sophomore Year (1st year, 2013) Undergraduate

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design

The project aims to create a different look to SUTD current gatehouse. A green gate with interesting opening frames features a viewdeck/ pickup point on top, to create a fresh and interesting welcoming gesture to staffs, students or public audience.


portfolio | millicenttrieu

SECTION

EAST ELEVATION

WEST ELEVATION


CONFIGURATION

house | green gate

MORNING

AFTERNOON

The facade/ gate mechanism changes throughout the whole day.

MECHANISM PLAN

MIDNIGHT


portfolio | millicenttrieu


house | green gate


PROFESSIONAL


OVER THE CANAL creative kindergarten environment

programme

location

kindergarten

canals, singapore


scope

year

internship

Junior Year (2014) Undergraduate

LEKKER ARCHITECTS 82 Tiong Poh Road, Tiong Bahru, Singapore

The project is a collaboration between Lekker Design and Lien Foundation, aiming to redeďŹ ne kindergarten environment in overlooked spaces, with different landcscapes in Singapore. I am grateful to be involved greatly in the 4th Kindergarten, Over the Canal, under the supervision of Lekker Founders, Mr. Joshua Commaroff and Ms Ong Ker Shing.


portfolio | millicenttrieu

Lavender MRT

SY

ED AL

ROC

HOR

CA N

AL

W

OA IR D VI

CT

I OR

A

ST

RE

ET

JA LA N SU LT AN

The school is assembled from a network of bridge-like structures crossing the canal.

Our vast network of large drainage canals are an untapped reserve of spaces, located throughout the national landscape. Schools built over these canals may become catalysts in naturalising and beautifying these concrete infrastructures.


professional | over the canal

LEGEND 1 2

Fo ye r Pl ay A re a

3 4 5 6

Clas sroo m Ar ts & C ra ft s Room OfďŹ ce Dining

7 8 9 10

Pant ry Toile t Wa ter Whee l Floa ting Plant er Bed s

Skylights and glass allow for pockets of the surrounding landscape to frame the learning spaces.


EU YAN SANG RENOVATION interior renovation

programme

location

interior

eu yan sang outlets, singapore


scope

year

internship

Junior Year (2014) Undergraduate

LEKKER ARCHITECTS 82 Tiong Poh Road, Tiong Bahru, Singapore

The project client is Eu Yan Sang, a commercial franchise specializing in Chinese Medicine. The client requires a renovation of all the branches across Singapore, and the design must be exible enough to be applicable to all settings, creating a warm and welcoming interior, yet still high class and portrait a credible image of the branch. I was involved greatly in arranging the interior layout and presenting plans and renders to clients, keep the communication on a daily basis, under the supervison of Ms Ong Ker Shing, Lekker Design Founder.

Eu Yan Sang Retail Shop - Rales City Branch Design Proposal


portfolio | millicenttrieu

26

Eu Yan Sang Retail Shop The Seletar Mall Design Proposal


professional | eu yan sang renovation

27

Eu Yan Sang Retail Shop Bugis Junction Design Proposal


OTHERS


THE WEAVING GREEN a new green living concept

programme

location

residential

jurong easts, singapore

Building Information Modelling


scope

year

group

Junior Year (2014) Undergraduate

teammate Louise Chia Hui Min

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design

The project aims to introduce student to Autodesk Revit, to create a residential projects that is sustainable and has at least 30% of green area. The design introduced green concept that weaves from one side to the other side of the residential units and create greatly soothing and green environment.


portfolio | millicenttrieu

GARDEN/ PARK

INDUSTRIAL DISTRICT

SITE PLAN OBJECTIVE: Weave in an reinforce greenery

CONCEPT GENERALIZATION 3-bedroom unit

4-bedroom unit

pent house unit

9

VIew towards park is maintained for all block Change in direction indicates change in unit types

ALLIGN 3 & 4-BEDROOM UNITS green space facing garden/ park

MIRROR MORE UNITS green space weaves in to industrial site

10

GREEN CORRIDOR introduced pent house in the middle


others | the weaving green

SINGULAR UNIT minimal interaction

TWO UNITS improved interaction MULTIPLE UNITS maximum interaction

-

Due to the high value of solar radiation, a green wall is attached at the side of the building to create buffer zone for uits at 2 extreme ends of the building.

75 59

8 05 40

6 03 40

26 53

43 50

5 97 18

A rooftop garden that expands out of also is introduced, aiming to cool down the top oor and provide more shading for these units.

OVERALL FLOOR PLAN

88 59


portfolio | millicenttrieu


30300

others | the weaving green

30300

EAST ELEVATION

ElEl eevation vation45- -aa 1 :1400 : 400

WEST ELEVATION


-

STRUCTURE OF SPACE pockets of space

programme

location

exhibition space

dovers, singapore

Parametric Design (Grasshopper)


scope

year

group

Sophomore Year (2013) Undergraduate

teammate Lynn Ong, Shalina Yasuda, Nicole Chan, Xia Tian, Ho Weisze

Singapore University of Techonology and Design Bachelor of Science Architecture and Sustainable Design

The design features many pocket of space for exhibition purposes. The structure is crafted out from the mirror images of the existing light structure The pockets will be placed at 1500mm height. Gradient effect that is achieved via density is a visual element to enhance the emphasis at the pockets, hence making the act of exhibiting there more intuitive.


portfolio | millicenttrieu

CONCEPT Pocketful of Space


others | structure of space

CONCEPT Pocketful of Space


PHOTOGRAPHS


portfolio | millicenttrieu

I developed my interest in photo-taking over the course of one year, after the start of my architecture course in SUTD. Photo-taking is one of my new way to express my thoughts and interest, and also different arrangement and thought organization. Photo-taking has taught me to continuously observe different objects or scenery at various angles and explore new interesting in daily life.

millicenttrieu


photographs | gallery

millicenttrieu


MILLICENT TRIEU MONG NHU address blk 57 Changi South Ave 1 #07-75 Singapore 485998

contact trieumongnhu@gmail.com +65 8454 0157 millicenttrieu

Architecture Portfolio - Millicent Trieu