Page 1

VE MOLIME KUPUVAJTE OD PRODAVA^OT KOJ STOI NA SVOETO MESTO I NOSI BEX

13 SEPTEMVRI - OKTOMVRI 2006 GODINA - CENA 30 DENARI POLOVINA OD CENATA E ZA PRODAVA^OT


Весникот УЛИЦА - INSP член!!! Весникот УЛИЦА е рамноправeн член на INSP (International Network of Street Paper), Меѓународната мрежа за улични весници.

Што е INSP? INSP- Меѓународната мрежа за улични весници ги обединува уличните весници што се продаваат од бездомници и луѓе кои живеат во сиромаштија во цел свет. INSP е организација што обезбедува консалтинг услуги за своите партнерски весници и советувања за основање нов уличен весник и дава поддршка на иницијативите за помош на запоставените лица.

INSP ја олеснува комуникацијата меѓу своите 55 членови и верува дека размената на искуства е витална при намалувањето на сиромаштијата и бездомништвото. Уличните весници од оваа мрежа се моќни меѓународни медиумски движења, со околу 26 милиони копии од сите весници годишно.

INSP - Обединет глас против сиромаштијата Мрежата беше изградена врз основа на неверојатниот успех на уличните весници низ светот. Тие работат како мали непрофитни дејности, и им даваат на продавачите (бездомници) можност да заработат за живот со сопствен труд. Уличните весници се придржуваат на филозофијата "a hand up, not a handout" (подај рака за работа, не за милост). Продавачите го купуваат весникот и задржуваат за себе меѓу 50% и 60% од цената. Основната филозофија на INSP е целиот профит од весникот да биде наменет за обезбедување социјална помош за бездомните и маргинализираните лица. INSP е уникатна глобална организација што ги поврзува развиените и земјите во развој кои силно веруваат во размената на искуства (know-how). Изградени се меѓугранични партнерства и соработката на регионално и меѓународно ниво. Многу од овие организации се поврзуваат за консултирање, обуки и размена на искуства, со што се поддржува развојот на социјалниот бизнис. Клучниот момент на сите овие проекти е самопомагање и јакнење. Тоа е многу повеќе од милост (charity): многу од овие организации претставуваат социјални бизниси основани од социјални претприемачи. Секој уличен весник се приспособува на специфичната ситуации во земјата за да се намали сиромаштијата на локално ниво. Сите улични весници добиваат поддршка од локалните бизнис-сектори, од локалните самоуправи и институции, и најважно, од локалните жители, од граѓаните.


Весникот "Улица" го подготвуваат: Организатор и издавач Здружението за превентивна работа со деца и млади и нивните семејства "Група Феликс" - Битола

СОДРЖИНА

Амбасадори на добра волја на Обединетите Нации Принцезата Дајана .............. 4 - 5

Директор Дијана Ѓорѓиевска Уредник Михајло Стојановски

Спортска оринтација ........................................ 6

Редакција Соња Тантарова - Груевска Биљана Гинова Татјана Пројчевска Михајло Стојановски Дијана Ѓорѓиевска Лектор Здравко Божиновски Компјутерска обработка "КС графика" - Битола Печати Печатница "ТД-98 К" - ДООЕЛ - Прилеп Тираж: 1000 примероци

Историја на оригамите ........ 7 Музички вести ........................................... 8 - 10 Мода ................................................................ 11 Јон Карамитру, режисер од Романија ..... 12 - 13

Рекламирајте и огласувајте во "Улица"

Проект BOQUINHA Бразил ......................... 14 - 15

Пишете ни ...

Редакција на "Улица" Јосиф Христовски 4/4 7000 Битола тел.: 047/227 290 e-mail:ulica@felixbt.org.mk Текстовите и фотографиите изнесени во весникот секогаш не го претставуваат мислењето и ставот на Редакцијата. Текстовите и сликите испратени до Редакцијата не се враќаат.

Филм, книга, кујна .................................... 16 - 17 Поддршката за Мидет продолжува ................... 19


ФИЛАНТРОПИЈА Princezata Dajana - Princeza na narodot i kralica na na[ite srca Принцезата Дајана се роди како Lady Diana Frances Spencer на 1 јули 1961 година во Норфолк. Леди Дајана се венча со Принцот Чарлс во 1981 и беше првата Англичанка која се стекна со титулата принцеза по нејзиниот брак. Принцот и принцезата од Велс имаа два сина, Вилијам и Хари. Принцезата Дајана сериозно се зафати за своите кралски иобврски и за време на нејзиниот брак беше претседател или патрон на повеќе од 100 хуманитарни организации. Иако принцезата Дајана беше во постојана очите на јавноста заради нејзиниот кралски статус, сепак нејзината хуманитарна работа е тоа што ќе остане засекогаш во нашите мисли. Принцезата од Велс патуваше низ цел свет со нејзината хуманитарна работа, и штом се ослободи од кралските врски можеше повеќе да се концентрира на политички прашања. Принцезата Дајана практично се вклучи во кампањата за забрана на производството и користењето на нагазните мини. Таа ги посети минските полиња во Ангола и во Босна и Херцеговина, ги посети Травниц, Сарајево и Сенежица, како дел од оваа кампања. Таа зборуваше за овие прашања на Конференцијата за нагазни мини во Кралската географска зедница во Лондон, а потоа замина во Вашингтон за поддршка на кампањата против нагазни мини на Американскиот Црвен крст. Хуманитарната реабота на принцезата Дајана беше позната низ цел свет. Таа често беше споредувана со Мајка Тереза која сега е прогласена за светица. Принцезата Дајана навистина заслужува да биде запаметена како глобална хуманитарна икона. Дајана беше неуморен хуманитарен работник. Таа ја користеше својата слава за да ги спроведува кампањите за работите во кои веруваше. Кога одлучи да ја редуцира својата работа во 1996 година, повеќе од 100 организации ги имаа добиено нејзиното време

и поддршка. Таа одлучи да да го концетрира својот придонес на шест организации: Centrepoint – организација која работи со млади и бездомници, Мисијата за лепрозни – која третира болни лица од лепра во повеќе од 30 земји, Националниот фонд за СИДА кој работат со лица со ХИВ и болни од СИДА, детската болница Great Ormond Street, болницата Royal Marsden – специјализирана за канцерогени заболувања и Англискиот национален балет – заради нејзината голема пасија кон играњето. Таа работеше на теми кои во тие години беа „специфични“ или „немодерни“. Во 1987 година, Дајана беше првата познаат личност која беше видена како се ракува со лице заболено од СИДА. Десет години покасно, нејзината активност во кампањата за борба против нагазните мини провоцира интернационални реакции и го доведе прашањето до најитен статус, што претходно никој не го постигнал. За време на средните и доцни 80 ти, Принцезата од Велс стана добро позната заради нејзината поддршка на хуманитарни проекти и беше забележително нејзиното влијание во кампањите против користењето на нагазни мини и помошта на жртвите од СИДА. Во Април 1987, Принцезата Дајана беше првата познаат личност која беше фотографирана како се ракува со лице заболено од СИДА. Нејзиниот придонес за промена на јавното мислење за жртвите од СИДА беше сумиран во декември 2001 од страна на Бил Клинтон за време на

Дајана, Принцезата од Велс – лекција за СИДА (Diana, Princess of Wales Lecture on AIDS) кога изјави:

„Во 1987 год. кога се уште многу веруваа дека СИДА-


та може да биде пренесена преку обичен контакт, Принцезата Дајана седна на болничкиот кревет на лице со СИДА и ја држеше неговата рака. Доколку принцезата од Велс може да ја држи раката на заболено лице од СИДА, кој може да тврди дека е подобар од тоа? Таа му покажа на светот дека луѓето со СИДА не заслужуваат изолација, туку емпатија. Таа помогна да се смени мислењето на светот, помогна да им се даде надеж на болните од СИДА и помогна да се спасат животите на луѓето под ризик. “

Нагазни мини Најверојатно, најпозната нејзина хуманитарна активност е посетата на Ангола во јануари 1997, кога работеше како волонтер на Интернационалниот Црвен Крст. Таа ги посети преживеаните од нагазни мини, ги посети проектите за деминизирање и присуствуваше на едукативни сесии за свесноста за мините, за опасноста од мините, посетувајќи ги домовите и селата. Во август истата година ја посети Босна преку Мрежата на преживеани од нагазни мини. Нејзиниот фокус во оваа проблематика беше кон тоа, кои повреди ги создаваат мините, особено на децата, долго по конфликтот за кој тие мислеа дека заврши. На широко е признато нејзиното влијание на британската и многу други влади во светот за потпишување на Ottawa Treaty договорот во декември 1997 (по нејзината смрт), со кој се стави интернационална забрана за користење на нагазни мини.

Дајана: приказна без крај „Таа беше убедена дека ќе биде убиена“ изјави нејзинот пријател, аргентински бизнисмен Роберто Деверик. „Таа рече, кога повеќе нема да им одговарам, – тие ќе ме разнесат во кола или во хиликоптер.“ Прашањата и загатките остануваат неразрешени повеќе од 9 години по трагичната смрт на Принцезата на народот и Кралицата на нашите срца во парискиот тунел. Милјардерот Мухамед Ал Фаед ја обвини британската Влада за планирање на смртта на принцезата Дајана и невиниот син Доди. Ал Фаед верува дека неговиот син и Диана беа убиени со цел да се спречи нивното евентуално стапување во брак, и раѓање на нивно дете. Во еден француски весник се објави извештај изработен од Француската влада, кој досега не беше јавно објавен. Извештајот содржи илјадници страници со полициски

документи, стручни анализи и фотографии, кои кажуваат што навистина се случи со Принцезата Диана. „Таа навистина беше најголемиот амбасадор за хуманост и емпатија во модерно време“ - George Michael

Реакции на луѓето Кога луѓето слушнаа што и се случи со принцезата Дајана, беа во шок. Не само нејзиното семејство, синовите Вилијам и Хари, беа во шок и жал, туку целиот свет. Многу луѓе од Англија отидоа во Кенсингтонската и Бекингемската палата да ја оддадат својата почит кон принцезата. Со часови луѓето чекаа во ред за да положат цвеќе и картички пред двете палати. Луѓето чувствуваа голема блискост кон принцезата затоа што таа преживеа многу страдања и луѓето ги поврзуваа своите проблеми со нејзините. Кога таа имаше шест години нејзините родители се разведија, што имаше големо влијание врз нејзиниот живот. Таа, исто така, страдаше од болимија и себепонижување (self - mortification) за да го привлече вниманието од принцот Чарлс. Многумина избраа да зборуваат за влијанието на животот и смртта на принцезата Дајана, особено за тоа што медиумите ја предизвикаа оваа смрт. Следните се изреки што познатите лица ги кажаа за трагичниот крај на животот на Леди Дајана: Принцезата Дајана ќе биде запаметена од многу луѓе. Принцезата Дајана е личност која ќе живее засекогаш по нејзината смрт. Љубовта и емпатијата која таа му ја подари на светот ќе живеат засекогаш и никогаш нема да бидат заборавени. Најповеќе, таа ќе биде запаметена како Принцеза на народот и како принцеза која излезе надвор до луѓето и не се плашеше да им помага. Принцезата Дајана е идеален рол модел на кој сите треба да се огледаме, затоа што таа го стори тоа што никој не би го сторил. Таа помогна на значајни прашања кои беа важни за неа. Б.Г.


Спортска ориентација Спортската ориентација е натпревар во кој натпреварувачот со користење на мапа(карта) и компас, треба за најкратко можно време да пронајде одреден број контролни точки(контрола) кои се наоѓаат на теренот, и тоа по оној редослед како што е нацртано и обележано на картата. Значи, за разлика од атлетскиот крос, каде трчањето во природа се изведува на обележана патека со одредена должина, во ориентирингот натпреварувачите се движат по непознат терен (патека), а за да го остварат тоа се користат со помошни реквизити: специјална мапа на тој терен и компас. Од тоа произлегува и основната задача во ориентирингот.

Натпреварувачите, значи, со помош на мапа и компас, се движат низ непознат терен, а нивната зададена патека и контролните точки кои треба да ги пронајдат се обележани на картата. Во секој момент натпреварувачите мораат да знаат каде се наоѓаат, и според своето знаење и искуства во читањето на картата, тие носаст одлука за тоа во кој правец треба да се движат, со цел во најбрз можен рок да ја поминат целата патека и да ги пронајдат сите контролни точки. Интересно е тоа што во ориентирингот, натпреварувачите ги донесуваат одлуките во моментот и за многу кратко време. Пример понекогаш е побрзо ако некој одреден рид се обиколи, отколку да се оди преку него. Вакви и многу покомплицирани одлуки натпреварувачите ги донесуваат во секој момент од натпреварот. Во тоа е и возбудливоста на овој спорт. Исто така може да се каже и дека ориентирингот е прав спорт за сите. Може да се практицира рекреативно и натпреварувачки. Натпреварувачките категории се од 10 годишна возраст, па се до 70 годишна возраст и повеќе. Овај спорт е, исто така, и фамилијарен спорт поради фактот што со него можат да се занимаваат луѓе од сите генерации. Неколку историски факти за спортската ориентација 1897 - Првиот јавен натпревар во спортско ориентирање, оджан во Норвешка; 1949 - Шведската ориентиринг организација одржа меѓународна конференција во градот Sandviken, на која учествуваа 11 земји. 1969 - Меѓународната Ориентиринг Федерација(IOF), се формира во Бугарија, Чехословачка, Данска, Источна

Германија, Финска, Унгарија, Норвешка, Шведска, Швајцарија и Западна Германија, како земји членки. 2000 - IOF има 58 земји членки, меѓу кои рамноправен член е и Р. Македонија.

Балкански шампионат во Берово Од 30.08 до 03.09.2006 во Берово беше одржано 9 Балканско првенство во спортска ориентација на кое учествуваат 200 натпреварувачи од повеќе земји, како Грција, Бугарија, Романија, Србија и Турција. 4 дена натпреварувачи од повеќе земји се натпреваруваа во регионот на Берово, а на крајот како најуспешен тим беше прогласен тимот од Бугарија. Што претставува спортската ориентација? Овој спорт, всушност, се состои во вештината што побрзо да се снајдете во природа со помош на бусола и географска карта која, се разбира, е на едно определено место во кое се наоѓате и која е со погоден размер за што полесно да можете да ја прочитате. Читањето на картата, всушност, се состои од колку подобро можете да ги забележите промените на картата во текот на вашето трчање низ природата.Во природата односно на местото кое го барате има контролна точка (знаменце) на кое има перфоратор со кој обележувате на вашето картонче дека сте биле на тоа место. Штосот е во тоа што побрзо да ја поминете патеката која ви е зададена на картата и побрзо да ги најдете контролните точки (знаменцата) чиј број и должината на патеката зависат од категоријата во која се наоѓате која, пак, всушност зависи од вашата возраст. Еве сега ви прикажувам неколку слики од овој спорт, а потоа ќе продолжам се повеќе и повеќе да ви ги откривам тајните на овој спорт, се разбира колку сум во можност. Како што гледате на сликиве овие четири работи се основни во спортската ориентација. Географската карта со помош на бусолата се осеверува (се мести во правец на север), со што полесно потоа се чита картата.На картата уште има и котни ознаки односно симболи кои обележуваат на каков објект се наоѓа знаменцето: извор, чешма, осамено дрво, урнатина, дол, дупка и слично. А знаменцето се наоѓа во природа на местото кое е обележано на картата. Сега малку за читањето на картата. Читањето на картата се состои во тоа да распознавате која боја што означува на картата. Сината означува се што е поврзано со вода како на пример: извор, река, чешма, бунар, езеро, каптажа и сл. Зелената ја означува вегетацијата како што се: шумите, густежите, осамените дрвја и сл. Жолтата боја ги означува чистините, нивите, раскопаното земјиште и сл. Со кафената и црната боја се означуваат некои објекти во природата како што се: мравјалник, дупка, урнатина и сл. А една од најважните работи на картата која се обележува со црна боја се изохипсите. Изохипсите претставуваат криви затворени линии кои означуваат места со еднаква надморска висина. Треба уште да кажеме дека има повеќе видови ориентација како што се: парк-ориентацијата, ски-ориентацијата, вечерна ориентација, штафета (по тројца натпреварувачи во тим) и сл.

Kristina Maseviciute


Историја на оригамите

О

ригами доаѓа од јапонскиот збор ori - виткање и kami – хартија. Оригамите од исто потекло зазедоа различни патишта на развивање уште од нивното создавање кои се споија во дваесеттиот век. Денес оригамите значат повеќе отколку само виткање на хартија. Оригамите имаат долга историја и на исток и на запад и софистираност која е повеќе уметност отколку техника.

Историјата на мировната птица Кога Втората светска војна се приближуваше кон крајот, новоназначениот претседател Труман се соочи со употребата на атомската бомба „Проектот Менхетен“. Тој брзо одлучи да ја искористи бомбата за воена акција. На 6 август, бомбата беше фрлена врз Хирошима, град со воена база во Јапонија. За Труман или за членовите на проектот беше

непозната ужасната моќ на бомбата, дека убива многу луѓе за кратко време, ги загрозува животите на луѓето во натамошните години. Како резултат на радијацијата се јавуваат разни болести и разни форми на рак. Една од жртвите на радијацијата беше Sadako Sasaki. Во 1955 година, неа и беше дијагностицирана леукемија. Многу често се јавуваше оваа болест во Јапонија, што беше наречена „А-бомба“ болест. Кога бомбата беше испуштена над Хирошима,

Sadako живееше само на 2 километри оддалеченост од епицентарот. Таа не беше повредена од бомбата, но ефектите се појавија подоцна. Првата индикација за леукемија беше увидена кога Sadako колабираше за време на трка кога беше шесто одделение. Откако се откри болеста кај Sadako, нејзината другарка и кажа дека штркот, света птица во Јапонија, исполнува желби на секој кој ќе завитка илјада хартиени птици. Кога тоа го слушна, Sadako веднаш почна да изработува оригами, за исполнување на единствената нејзина желба: да оздрави. Нејзината здравствена состојба се влошуваше, па затоа таа ја замени својата желба со друга: мир во светот, децата да можат да живеат заштитени од ефектите на војната. За жал, Sadako почина пред да заврши. Кога почина имаше изработено точно 644 оригами. Нејзините школски другари ги изработија останатите до нејзиниот погреб. Иако Sadako почина пред да заврши, нејзиниот сон не умре. По нејзината смрт неколку нејзини пријатели почнаа да прибираат финансиски средства за изработка на национален мировен споменик. Овој споменик изграден во име на Sadako беше конструиран три години подоцна и поставен во Националниот парк во Хирошима. Статуата ја претставува Sadako како стои на гранитен пиедестал и држи златна птица во рацете. На основата на статуата пишува: „Ова е нашиот плач, ова е нашиот молител, мир во светот!“ Откако беше поставен споменикот, луѓе од целиот свет испраќаа хартиени птици на споменикот за Денот на Мирот, шести август. Традицијата продолжува и хартиените птици се симбол за мир за сите деца во светот. Како да се изработи оригами:

Clare Aldrich


Muzi~ki vesti Raperkata Lil’ Kim pred skoro vreme izleze od zatvor, a ve}e ima novi problemi so zakonot. Ja tu`i jamajkanskata rege peja~ka Tanya Stephens koja tvrdi deka Lil’ Kim mu ja ukrala nejzinata pesna Mi And Mi God i od zbor do zbor ja iskopirala vo svojata pesna Durty. Advokatot na Lil’ Kim veli deka pesnata ne e ukradena tuku prerabotena i deka prerabotuvaweto e normalna i ~esta pojava na scenata. ]e se soo~at na sud. Proda`bata na gitari vo Britanija lani go dostigna svojot rekord. Minatata godina muzi~arite i onie koi sakaat da stanat profesionalni muzi~ari na gitari potro{ile 110 milioni funti. Toa e 10 milioni funti pove}e od godinata pred taa. Ova e rezultat i na pa|aweto na cenite na gitarite, bidejki vo posledno vreme se uvezuvaat od Kina. Pokraj ova, vo poslednite nekolku godini vo Britanija se pojavija mnogu novi i uspe{ni rok grupi, pa mladite se maksimalno motivirani vo nivnite planovi da bidat rok yvezdi. Ova zna~i deka i vo godinite koi doa|aat mo`eme da o~ekuvame mnogu novi rok bendovi od Britanija, {to e odli~en i posakuvan zaklu~ok. Online piraterijata ne e edinstveniot problem koj pridonese za padot na proda`bata na muzikata, velat analiti~arite od organizacijata Screen Digest. Odgovornostite za lo{iot trend na proda`ba na muzika gi nao|aat i vo novite kulturni trendovi koi gi nametnuvaat novite generacii i uveduvaweto na DVD formatot vo {iroka upotreba i potro{uva~ka. Navodno, voveduvaweto na DVD-to napravi potro{uva~ite da ostanat so pomal buxet za kupuvawe muzika, a pove}e za video izdanija. Sepak, analiti~arite najavuvaat presvrt do 2010 godina. Momentalno 7% od Evropjanite poseduvaat prenosni MP3 pleeri, a proda`bata na istite konstantno raste. So toa raste i proda`bata na muzika legalno preku internet. Ovaa godina Evropejcite }e potro{at 280 milioni evra na muzika, a se o~ekuva deka ovaa brojka }e dostigne do 1,1

milijarda do 2010. godina, koga se pretpostavuva deka 80 milioni Evropejci }e poseduvaat prenosni pleeri. Toga{ zna~itelno zgolemenata internet proda`ba na muzikata }e ja pokrie lo{ata brojka na prodadeni muzi~ki izdanija vo muzi~kite prodavnici. Analiti~arite dodavaat deka za da se slu~i ova predviduvawe, kompaniite treba vnimatelno da gi sledat trendovite i pobaruvawata na potro{uva~ite za pove}e da gi motiviraat. Isto taka treba da se iskoristat i site mo`nosti koi gi nudi industrijata so mobilni telefoni, preku koi, isto taka, lu|eto bi kupuvale muzika od internet. Posledna preporaka na analiti~arite e deka kompaniite treba da razmisluvaat i nadvor od standardnite formati na izdava{tvoto kako singl i album, i muzikata da ja nudat vo drugi formi na pazarot.

Novi albumi koi naskoro izleguvaat vo proda`ba: Septemvri: Aaron Neville - Bring It On Home: The Soul Classics Aberdeen - What Do I Wish For: 1994-2004 Adult Swim - Adult Swim presents Stone throw [dualdisc] Afghan Whigs - Unbreakable: Best of Afghan Whigs Anne McCue - Koala Motel AntiAnti - Il Tappeto Dava Un Tono All’Ambiente (I) Bobby Valentino - Special occasion Bone Thugs-N-Harmony - Bone Thugs-N-Harmony Bonny Prince Billy - Then The Letting Go Brothermandude - Brothermandude (US) Chingy - Hoodstar (limited edition with bonus cd) Chris Isaak - Best of (Uk Special Edition) Clay Aiken - ? (US) Corrado Rustici - Deconstruction of a post modern musician Cradle of Filth - Thornography Darkel - Darkel Diana Krall - From This Moment On (US) DJ Shadow - Outsider Echo & The Bunnymen - Me, I’m All Smiles: Live at Shepherds Bush Empire Electronic - Best of (limited edition with bonus dvd) Elton John - The Captain and the Kid Fergie aka Stacy Ferguson (Black Eyed Peas) - The Duchess Get Cape Wear Cape Fly - Chronicles Of A Bohemian Teenager Gomez - Five Men In A Hut: The Singles 1998 - 2004 Indigo Girls - Despite Our Differences Jesse McCartney - Right Where You Want Me Jim Moginie (Midnight Oil) - Alas Folkoric Jojo - The high road Jonny Lang - Turn Around Kasabian - British legion

Kenny Chesney - Live Those Songs Again Lou Reed - Coney Island baby (remastered with bonus tracks) Lupe Fiasco - Lupe Fiasco’s Food & Liquor (US) Madeline Peyroux - Half the Perfect World Monica - The making of me Nas - Hip-Hop Is Dead Placebo - Placebo: 10th Anniversary Edition (with bonus dvd) Rodrigo Y Gabriela - Rodrigo y gabriela (US) Rose Kemp - A Handful Of Hurricanes Scissor Sisters - Ta-Dah! (Limited edition with bonus cd) Shakin’ Stevens - Now Listen Tasmin Archer - On The Datsuns - Smoke & mirrors The Hidden Cameras - Awoo The Killers - Sam’s town (TBC) The Walkmen - A Hundred Miles Off The Zutons - Tired of hanging Around (US) Xzibit - Full circle OST - My name is Earl: the movie VA - A Life Less Lived: The Gothic Box VA - Live lounge VA - Sugar Hill Records: A Retrospective VA - Ultimate boy bands Ak’sent - International (US) Amy Grant - Time Again ... Amy Grant Live Babybird - Between My Ears There’s Nothing But Music Big Brovaz ­Re-Entry Bill Wyman - Stone Alone (Repackaged with bonus tracks) Bright Light Fever - Bright Light Fever Presents ... The Evening Owl (US) Brooke Hogan - Undiscovered Daddy Yankee - tormenta Tropical vol. 1 Devastations - Coal Emily Haines - Knives Don’t Have You Back


Muzi~ki vesti Dave Grohl, liderot na grupata Foo Fighters, odlu~i da odi i da se napie so dvajcata rudari koi go slu{ale negoviot bend dve nedeli dodeka bile zakopani vo rudarskoto okno. Brant Webb (37) i Todd Russell (34), rabotea vo rudnikot za zlato vo Bikonsfild na Tasmanija koga zemjotres predizvika pa|awe na kamewa koi gi zakopaa vo oknoto na dlabo~ina od kilometar i polovina pod zemjinata povr{ina. Dodeka spasuva~ite kopale dupka do niv, im dale MP3 pleeri so muzikata na Foo Fighters da se zanimavaat. Koga slu{nal za ovaa slu~ka Grohl re{i da se zapoznae so dvajcata rudari i da gi po~esti pija~ka. Pre`iveanite ~lenovi na grupata The Beatles gi tu`at muzi~kite kompanii EMI i Capitol za koi vo tu`bata velat deka so izmama im zele milioni dolari od nivniot bend. Sir Paul McCartney, Ringo Starr i naslednicite na George Harrison i John Lennon baraat najmalku 25 milioni dolari o{teta. Minatata nedela sudot vo Wujork go odbi predlogot na EMI za odfrluvawe na ovaa tu`ba na Beatles, pa sega }e mora da si izmerat silite na sud. Me|u drugoto, ~lenovite na bendot gi baraat avtorskite prava na site master snimki. Vo tu`bata se veli deka od EMI i Capitol la`no gi klasificirale starite snimki na Beatles kako uni{teni, a potoa tajno gi prodale za mnogu pari. Bogatata nasledni~ka Paris Hilton na 07. septemvri rano nautro e uapsena vo Los Anxeles pod somnenie deka upravuvaala avtomobil vo alkoholizirana sostojba. Uapsena e nekoe vreme po polno}, a pu{tena e otkako priznala deka bila napiena. Taa so svojot Mercedes se vra}ala doma od edna dobrotvorna manifestacija, a pred toa cel den bila na snimaweto na svojot nov spot. Se brane{e velejki deka ispila samo edna margarita. ]e sleduva blaga kazna za novope~enata peja~ka. [efildskite rokeri Arctic Monkeys ja dobija britanskata presti`na muzi~ka nagrada Mercury za nivniot album prvenec Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not. Albumot koj ovaa godina izleze vo proda`ba, go dostigna vrvot na britanskata albumska lista i stana najbrzo prodavaniot album vo istorijata na brtitanskata muzi~ka scena. Kanye West, Big Boi, Pharrell i Christina Aguilera }e bidat gosti na noviot album na Diddy. Press Play, prviot nov LP na Sean Combs vo pet godini, }e izlezi naredniot mesec, a kako gosti }e ima mnogu poznati muzi~ari. Kanye, Pharrell, Just Blaze, will.i.am, Rich Harrison i Havoc od grupata Mobb Deep se producenti na izdanieto, a Big Boi, Aguilera Mary J Blige, Jamie Foxx, Nas, Fergie, Brandy i Keyshia Cole se vokalni gosti. Albumot }e pristigne vo prodavnicite na 17 oktomvri.

Thom Yorke otkri deka Radiohead nema pove}e da nastapuvaat vo `ivo, se dodeka ne bide gotov nivniot najnov album, koj planiraat da go pu{tat vo proda`ba narednata godina. Na dodeluvaweto na Mercury Music Prize vo London, kade be{e nominiran za svojot solo album The Eraser, toj re~e deka sakaat sosema skri{um i bez nikakvi javni nastapi da go spremat noviot album. Noviot album, }e bide sledbenik na onoj od 2004. so ime Hail To The Thief. Милан Ризвановиќ


MAJLS DEJVIS – “KIND OF BLUE” Neumoren muzi~ki revolucioner, Majls Dejvis be[e Pikaso na modernata muzika. A pred 47 godini go izdade svoeto remek delo "KIND OF BLUE". Ako na slu~ajno odbrana grupa muzi~ki fanovi "i toa ne samo vqubenici vo xezot" im go postavite pra[aweto da navedat eden xez album "samo eden" golemi se [ansite deka pove]eto ]e go odberat albumot koj vo 1959 god. be[e izdaden od Columbia Records bez nekoja golema pompa. U[te od negovoto izdavawe vo 1959 god, statusot i popularnosta na melanholi~noto remek - delo na Majls Dejvis "KIND OF BLUE" dostignaa najvisoka to~ka, paradoksalna esencija istovremeno i na modernosta i bezvremenosta. Uvodot vo deloto, koga kako niz magla izronuvaat pijanoto i basot, e vedna[ prepoznatliv. Negovata kul, nenametliva privle~nost e univerzalna. Po~nuvaj]i od klasi~arite pa do drum "n" bass fanovite site se kolnat vo negovata [tura ednostavnost, suptilni nijansi i emocionalna dlabo~ina. So iskrena po~it, kopii im se davaat na prijateli ili im se podaruvaat na sakanite lica. Albumot nikoga[ ne bil povle~en od pe~at, dosega e prodaden vo preku 2 milioni primeroci i postepeno e ozna~uvan kako ALBUMOT [to go objasnuva xezot. No, "nenametliva", "[tura", "suptilni"? Ova ne se kvaliteti koi se ceneti od na[ata glasna, brza, so kusok na vnimanie kultura. Negovite kvaliteti zvu~at skoro zen. Muzikata i karierata na Majls Dejvis po se izgleda sledea edna misti~na Isto~na estetika: deka muzikata e postojana potraga, deka mora sekoga[ da se menuva, a so nea i muzi~arot. Deka vistinskata umetnost pove]e `ivee vo majstorot otkolku vo remek - deloto, deka izrazot na genijalnosta e vo momentot, deka eden obid e se [to e potrebno. Od mnogute drugi ostvaruvawa na Majls Dejvis, “KIND OF BLUE” vo najgolema mera gi ostvaruva ovie ideali. So [tedlivost na emociite i maestralna spontanost, albumot skicira[e primra~en zvuk koj denes odeknuva isto tolku silno kako i vo periodot vo koj Dejvis go sobra svojot slaven sekstet "Bil Evans, Xon Koltrejn, Kenonbol Ederli, Pol ^ejmbers i Ximi Kob" vo edna preuredena crkva vo srceto na Menheten. Senkata na "KIND OF BLUE" e dolga. Pokraj vlijanieto [to albumot go imal vrz skoro site xez muzi~ari po negovoto pojavuvawe (vo sredinata na [eesetite be[e te[ko da se najde truba~ ili saksofonist koj ne potro[il ~asovi, pa i denovi obiduvaj]i se da ja razre[i tajnata na toj zvuk), ima i drugi primeri. Edna decenija po objavuvaweto, negovoto vlijanie se pro[irilo duri i na Xejm Braun, pa i na gitaristot na Alman Braders Bend, Dvejn Alman. Japoncite toa go narekuvaat [ibui - estetika so skoro neprevodliv, zala`uva~ki kvalitet, vozdr`ana, promenliva elegancija koja [to predizvikuva odredena taga, kako cve]e vo izvalkana vazna. Zapadnata kultura mo`e da ponudi razni dela so minliva vrednost. I se razbira, KIND OF BLUE. Franki


Moda

Што ви предлагаат модните COUTURE писти за есен – зима 2006/2007 CHRISTIAN DIOR

Како и секогаш па така и оваа сезона, екстремниот Џон Галиано – главен и одговорен дизајнер во модната куќа CHRISTIAN DIOR, посетителите на модната недела COUTURE во Париз ги остави без здив. Почнувајќи од епохата на Joan of Arc, Botticelli… таа атмосфера ги пренесе сите во паралелниот свет на Џон Галиано. На модните писти продефилираа средновековни жени облечени во панк-готика стил и додатоци од метална конструкција. Тој повторно го искористи темно-милитари стилот во прекрасни комбинации на темни бои со тесни јакни и сакоа и тесни долги здолништа и пред се, секогаш пренатрупана креација со детали. Сите модели зрачеа во сјајот на дијамантите со кои беа прекриени нивните глави, метални ракави, како и матал-пластика чанти. Но, и покрај сета оваа театралност, Џон Галиано ни покажа и пастелна праска, бело и шеќер бои кои доаѓаат како вистинско освежување. И на крај, секако Галиано, се појави како се појави како SPACEMAN.

JEAN POUL GOUTIER

Воопшто не беа неизненадени од тоа што Готје ја пронајде својата инспирација во 20тите години од минатиот век, во DALI, SCHIAPARELLI… Тој и оваа година не побегна од крзното и крзнените детали. Го употреби во сите бои, почнувајќи од резето-зелена, чисто црно во комбинација со црн кожен мантил, па кафеаво со кафеава спортска кожна јакна, крем јака со балонести ракави што и даваат на јакната ефелт на волумен. Прекрасни костуми со чиста линија, кратки, долги, прекрасни црни фустани, кафеаво палто со класична линија. И овај пат, GOUTIER не ги заборави коланите.

by Lela


Jon

Intervju so: Karamitru, re`iser od Romanija

Jon Karamitru e teatarski i filmski akter, re`iser, politi~ar. U~estvuval vo revolucijata vo Romanija, bil potpretsedatel na privre足 menoto Sobranie, minister za kultura. Nezadovolen od politi~kata situacija vo Romanija, sega se anga`ira samo vo oblasta na kulturata. Vo Narodniot teatar vo Bitola go re`ira[e deloto ,,Magbet,, spored Jonesko, koe svojata prva premiera ja ima[e na ,,Ohridsko leto,, Vo oktomvri ]e go ima i svoeto prvo prika`uvawe na bitolskata scena. Gospodine Karamitru za prv pat re`irate pretstava vo Narodniot teatar vo Bitola. - Vo Bitola sum bil tri pati do sega. Posledniot pat koga gi pravev dogovorite okolu ova delo. Toga[ imav prilika da gi vidam site pretstavi koi se igraat vo ovoj tetar. Zo[to re[ivte na ovaa scena da go postavite tokmu ,,Magbet,,. - Koga gi vodev razgovorite so rakovodstvoto na Tetarot im go ka`av mojot `ivoten pat i seto ona [to go imam napraveno vo poslednite godini. Me\u mnogute pretstavi [to gi imam raboteno e i deloto ,,Magbet,, od E`en Jonesko.Tokmu ova delo vo 2002 go rabotev vo Tokio, Japonija. Stanuva zbor za delo koe ima mnogu sovremeni odyivi i e so moderni zna~ewa. Pi[uvano e vo 30-tite godini. Jonesko ova delo go prezema od {ekspir i go gleda niz svoja prizma. Sozdava originalno delo koe ima dve golemi zna~ewa. Prvo - stanuva zbor za edna karikatura na [ekspiroviot Magbet, vo vistinska smisla na zborot, i istovremeno edno iznenaduva~ko razvivawe, zbogatuvawe koe mo`e da se nare~e delir vo dvajca, delirot na silata na bra~niot par. Se razbira deka istata rabota postoi i kaj {ekspir. Ovde rabotite se dobro razraboteni. Ovoj delir fakti~ki e postojan delir i vo osnova ja ima `enskata ambicija da se ima vlast, fakti~ki silata [to ja ima `enata so koja uspeva da go podjarmi svojot ma`. Gledaj]i go ishodot na deloto na Jonesko nie ne bi na[le nikakov sre]en kraj. Magbet go soboruva od vlast Dankan koj be[e diktator, a potoa i toj samiot stanuva diktator na sredna vozrast. Mojata ideja e da se prika`e nemo`nosta ili nemo]ta da se prekine taa diktatura. Taa se prenesuva od eden na drug. Seto toa stanuva blagodarenie na delirot na vlasta. Ovoj delir na vlasta go imame do`iveano site. Jonesko go zapo~nuva apsurdniot teatar i ja vnesuva groteskata vo teatarot. Kade e groteskata vo ,,Makbet,,. - To~no taka. Tuka stanuva zbor za karikatura na deloto, no ne karikatura vo smisla na ismevawe na ne[to, tuku vadewe na povr[ini na odredeni

konturi preku edno t.n. preteruvawe na specifi~nite elementi na deloto. Kaj Jonesko postoi edna forma na apsurdnost na govorot, toa se gleda vo me[avinata na stilovi i vo hrabrosta na replikite koi imaat sovremena sodr`ina. Stanuva zbor za edna teatarska povr[ina koja e navistina ~udesna. Mojata sopstvena definicija na apsurdnosta vo umetnosta e deka treba da imame mnogu rigorozna, stroga logika. Imavte li problem pri podelbata na ulogite tuka vo Bitolskiot teatar.. - Pa tuka imame edna aktivnost koja pretpolaga mnogu napor, golemo anga`irawe, podelba na ulogi na razli~ni generacii. Stanuva zbor za pretstava koja bara dobra ekipa i vo koja se slu~uva site da gi igraat site ulogi. Toa bara, pred se, izvonreden artisti~ki napor, no istovremeno se bara i povrzanost i koherentnost na grupata koja mora da pretstavuva edna celina, edno telo, edna du[a. Mislam deka tokmu toa go postignavme. Zna~i ima artisti~ki performansi, dekorot [to go koristime e minimalen i seto dejstvo se aktuelezira preku igrata na akterite i nivnite stavovi, izrazuvawa i tn. Prvata premiera be[e na Festivalot ,, Ohridsko leto,, vo avgust, a vo Bitola ]e bide vo oktomvri. }e ima li nekoi izmeni vo scenografijata. - Se nadevam ne. Osven so teatar ste se zanimavale i so film. Vo Romanija ste bile zna~ajna li~nost i za vreme na revolucijata. - Jas sum istovremeno i akter i teatarski re`iser i re`iser vo opera. Jas sum i filmski glumec. Imam igrano vo okolu 60 filmovi od koi 12 vo stranstvo vo Anglija, Francija, Amerika. Vo 1989 zedov direktno u~estvo vo antikomunisti~kata revoluicija, po~nuvaj]i od uli~nite borbi .Ja imav mo`nosta prv da ja otvoram emisijata vo koja na narodot mu soop[tivme deka doa\a pobedata nad komunizmot. Bev nekolku meseci ~len na privremenata vlast na Romanija, bev potpretsedatel na privremenoto Sobranie, no pred izborite podnesov ostavka imaj]i predvid deka stanuva zbor za neokomunisti~ka vlast predvodena od Jon Iliesku. Vo 1990 godina so moite kolegi od teatarot osnovav Zdru`enie na akteri i se hu[te sum pretsedatel tamu. Bev direktor na teatarot Bulandra tri godini, a sega sum direktor na Narodniot teatar vo Bukure[t. Od 1996 do 2000 bev minister za kultura i vo toj period ja prekinav mojata akterska aktivnost. {to napravivte kako minister za kultura vo va[ata zemja. - Najva`nata rabota kako minister be[e [to uspev da zapo~nam aktivnosti za za~uvuvaweto na site spomenici od kulturno-istoriski karakter. Taka


spomenicite na kulturata koi se pod zakrila na UNESKO uspeav od 8 da gi zgolemam na 30. Se razbira u~estvuvav i vo donesuvaweto na site zakoni koi se povrzani so kulturata. Politi~ar i umetnik. - @ivotot me obvrza na toa. Inaku jas takva ambicija nemav. I da znaete deka seto ona [to se slu~i vo 1989 vo site porane[ni komunisti~ki zemji ja smeni sudbinata ili podobro re~eno idninata na mnogu lu\e. Lu\eto otkrija vo sebe drugi doblesti. Gospodine Karamitru, rekovte deka ste bile direkten u~esnik vo revolucijata vo Romanija. Dali ona [to be[e va[a nade` deka ne[to ]e se smeni na podobro se ostvaruva. Kolku narodot e zadovolen, ne gledaj]i samo na kulturno pole? - Site nade`i [to toga[ gi imav vo su[tina ispa\aat suetni mislej]i deka komunizmot kone~no is~ezna i deka tranzicijata kon podobro ]e bide pokratka.No, pominaa 16 godini od revolucijata, komunistite i natamu ostanaa na vlast, porane[nite sekuristi i site koi bea vo toga[nata koalicija na vlast stanaa biznismeni. Prodol`ija da sorabotuvaat me\u sebe vo nekoi skrieni mre`i, a lu\e kako mene, koi nemaa takvo iskustvo, bea otstranuvani. Smetam deka najdobra [ansa za eden podobar svet pretstavuva Evropa na onoj princip na koj sega e osnovana Unijata, da se sproveduva edno zakonodavstvo koe e isto vo site zemji. Sepak, ]e pomine dolgo vreme dodeka seto toa se realizira, dodeka taa rak-rana na komunizmot ne is~ezne potpolno. Pretpostavuvavm deka ste zadovolni od va[ite rezultati vo politikata i kulturata. Imate li vo plan povtorno da prodol`ite so politi~ki anga`man vo ramkite na nekoja nova vlada ili ostanuvate vo teatarot i filmot. - Imam svoj gra\anski stav koj go iska`uvam javno vo Romanija i mnogupati mojot zbor ima te`ina.^len sum na edna partija koja istovremeno se narekuva i

narodna i selska i hristijanska. Toa e partija koja ima kontinuitet od porano. Vo 1918 godina uspea da realizira edinstvo na Romanija nad t.n. celosna ili golema romanska zemja. Vo politi~kata istorija na Romanija ovaa partija be[e najantikomunisti~ka i zatoa be[e i najizma~uvana. Od 1948 do 1989 taa be[e zabraneta. Do nejzinoto povtorno osnovawe stotici nejzini ~lenovi bea pogubeni, ugnetuvani po zatvorite i sli~no. Vo ovoj moment jas nemam politi~ka aktivnost bidej]i sum premnogu ogor~en od liderite na partiite. Javno go ka`av ova mislewe i sega sum isklu~ivo aktiven vo moite umetni~ki anga`mani. Kako gledate na situacijata vo Makedonija sega. I tuka imavme smena na vlasta, a verojatno ja sledevte kulturata kaj nas. Imate li svoe mislewe kako ]e bide vo Makedonija vo naredniot period. - Jas dopatuvav vo Makedonija tokmu na denot na izborite, na 5-ti juli. Ve~erta ve]e bev vo Bitola i gi vidov lu\eto [to izlegoa na ulicite i slavea. Gledam deka vo Makedonija se slu~uva edno postojano menuvawe na vlasta - ~etiri godini edni, pa ~etiri godini drugi. Taka e i vo Romanija. Narodot glasa so edna brza reakcija vo momentot. Ako ne se zadovolni od levata opcija glasaat za desnata i obratno. Sepak ovaa rabota, ovie ne[ta treba da bidat gledani vo podolga perspektiva. Potrebna e edna politi~ka povrzanost, politika na reformi. Nam ni se slu~uva sekoja nova vlast da gi zapre prethodnite i da zapo~ne svoi reformi. Gi menuva ekipite, korupcijata si nao\a mesto. Romanija postigna nekoi ,,fantasti~ni,, to~ki. Se otkri deka porane[niot premier e vklu~en vo 5 kriminalni dela, toj e multimiljarder. Znaete, nekako istoto se slu~uva sekade. Kako [to vi rekov sekuristi~kite, komunisti~kite mre`i se povrzani i ponatamu. Toa se raboti koi mora da prestanat so vleguvaweto vo Evropskata Unija. Fiskalnata politika ]e bide, sepak, najgrubata politika. Sowa Tantarova - Gruevska


Проект: BOQUINHA - Бразил Прозорец кон светот РАБОтиЛниЦи

Децата, односно тинејџерите кои се вклучени во активностите на Boca de Rua Newspaper, кој е уличен весник од Бразил, се присутни во овој проект веќе 3 години. Нивната бројка е околу 15, и тие се деца и младинци кои доаѓаат од социјално ризични средини. Целта на овој проект е да промовира шанса за овие деца и младинци, и да видат друга реалност освен нивната која е тешка и мрачна, и со која се среќаваат секојдневно. Тоа е начин да им се понуди пристап да гледаат позначајно и пошироко кон светот. Од друга страна, уличниот весник е алатка преку која тие можат да го прикажат својот капацитет за креативност, да ги претстават нивните вредности и култура пред општеството кое ги потценува. Исто така, им се враќа пријателската атмосфера која придонесува кон градење на доверба и социјални правила меѓу учесниците, а исто така овозможува групно донесување на одлуки. Членовите на Boquinha не се овластени да го продаваат весникот.

Состаноците се одржуваат еднаш неделно и траат два половина часa, под надзор на новинар, психолог и компјутерски теxничар. На почетокот од годината тие разговараат со децата и младите, за потоа сите заедно да одлучат за што сакаат да пишуваат. Во исто време тие прават и тримесечен распоред за наредните изданија на весникот,

па затоа планираат посети на музеи, филмови, изложби, паркови, културни настани, се во зависност од темата за која избираат да пишуваат. Исто така, имаат и работилници за уметност, фотографија, компјутери и пишување на текстови, се со цел да им помогне во нивното пренесување на креативноста и нивните погледи.

ЧЛенОВи Иако повеќето од членовите на Boquinha голем дел од денот се наоѓаат на улица каде питаат за пари, продаваат разни предмети и слично, тие се враќаат во своите семејства или пак во засолништата за деца и млади. Сите членови посетуваат училиште, иако понекогаш им се враќаат на улиците. Проектот Boquinha ги охрабрува овие млади луѓе да се вратат во своите семејства и да продолжат со посетување училиште Некои членови на Boquinha се со посебен статус. Тоа се однесува на оние деца и младинци кои живеат во домот

на некои нивни роднини. Главна цел е да се спречат тие деца да ги напуштат семејствата, и да продолжат да живеат на улица. Некои од децата и младите употребуваат дроги како марихуана, крек или инхалираат лепило. Кога овие личности се вклучуваат во нашиот проект, од нив се бара да се откажат од употребата на дроги или да побараат помош во врска со тоа. Додека присуствуваат на работилниците и посетите, тие не смеат да употребуваат дрога. Со ова овој проект работи и на превенција против употребата на дрога меѓу младите.


Стипендии Роднините или старателите кои се одговорни за овие деца и младинци (понекогаш тоа е лице од засолништето - психолог или социјален работник)

добиваат еден вид стипендија или школарина, во висина од 20 американски долари. Идејата е да се помогне на децата во купувањето на алишта, храна, чевли, играчки, училишен прибор и слично. Еднаш месечно се одржуваат состаноци меѓу нивните старатели или родители и претставници од засолништето. На овие состаноци се разговара за прогресот и проблемите на децата, како и разменување на мислења и идеи. Заедно се донесуваат решенија и алтернативи за проблемите. За сите оние деца и младинци кои живеаат во овие центри за засолниште, 70% од стипендијата која тие ја добиваат се собира на нивната сметка, која претставува фонд кој ќе го користат кога ќе наполнат 18 години и кога ќе го напуштат овој центар.

Нешто за уличниот весник “BOCA DE RUA“ Весникот Boca de Rua (кој во слободен превод значи “Уста на улицата“) е еден од проектите на ALICE (Agência Livre para Informação, Cidadania e Educação) - Слободна агенција за информации, образование и државјанство. Ова е невладина организација формирана во 1998 од страна на еден новинар од градот Porto Alegre, кој се наоѓа во јужниот дел од Бразил. Весникот се изработува од страна на лица бездомници, но со помош и надзор на ALICE. Овие лица сами го одбраа името на весникот и содржините кои се објавуваат во него. Тие се обучуваат како да прават интервјуа(обично користат диктафон, затоа што повеќето од нив се неписмени), како да употребуваат фотоапарат за правење фотографии и како да прават илустрации. Поголемиот број од бездомниците кои работата за овој весник израснале низ улиците на овој град, бегајќи од своите домови и семејства поради насилството кое се вршело над нив како и од сексуалните злоставувања од страна на нивните родители и членови на семејството. Официјалните програми за помош од страна на државата не помогнаа во нивната заштита. Тиое се на возраст од 19 до 29 години. Во овој весник тие пишуваат за нивните искуства, проблеми, чувства, како и за се она за што мислат дека е важно за општеството да го знае.

Весникот е нивниот глас во општеството Тоа е начин на кој си го враќаат своето достоинство и се борат за своите права. Првиот број на Boca de Rua беше издаден во декември 2000 година. Бездомните лица се задолжени за продавањето на весникот. Сите пари кои ги заработуваат остануваат за нив. Ние имаме 32 возрасни лица кои работата во весникот. Еден од нашите продавачи успеа да го положи приемниот испи и да се запише на новинарскиот факултет. Сите новинари работат како волонтери во весникот. Работиме со помош на донации и партнери. На пример, Фондацијата Mauricio Sirotsky Sobrinho ни помага во плаќање на печатењето за весникот, итн Оваа статија беше напишана од страна на Rosina Duarte и Clarinha Glock, од уличниот весник Boca de Rua Newspaper во Јули 2006. Контакт адреса: Boca de Rua Newspaper Caixa Postal 5003 Cep 90001-970 Porto Alegre, RS Email: clarinhaglock@uol.com.br или alicebr@ bol.com.br


Филмска најава

Дама од водата / LADY IN THE WATER Cleveland Heep е домар кој еден ден спасува мистериозна млада жена од давење во базен. Со текот на времето сфаќа дека не се работи за обична девојка. Всушност станува збор за лик од една успивна бајка која од нашиот свет се обидува да се врати во својот, односно светот од бајката. Cleveland исто така сфаќа дека и тој има своја улога која треба да ја одигра во оваа бајка, тој мора да и помогне на девојката, во која во меѓувреме се заљубува,  да се врати дома, наспроти многубројните препреки кои се обидуваат да ја задржат во овој непознат свет за неа. Приказната на филмот е темелена врз приспивната бајка, која самиот режисер и истовремено сценарист на филмот ја измислил за своите деца. M. Night Shyamalan е режисер кој е роден во Индија, но е пораснат во САД. Зад името на овој режисер стојат филмовите “The Sixth Sense”, одличен трилер за кој ги работи и сценариото и режијата, потоа филмовите “Unbreakable”, “Signs”, “The Village” итн. Жанр: Драма / Фантастика / трилер Главни Улоги: Paul Giamatti, Bryce Dallas Howard Режисер: M. Night Shyamalan

Сценарио: M. Night Shyamalan Продуценти: M. Night Shyamalan, Sam Mercer Музика: James Newton Howard

Top 5 filmovi po zarabotuva~ka vo Amerika za mesec Septemvri


Kniga Предлог за книга

Се викам Црвено После оваа книга истокот не е она што беше и претставуваше порано, неповторливо патување низ историјата на исламската култура какво не знаеме досега. Орхан Памук овој пат го воскреснува чудеснит свет на ориентот, со неговите бои, неговата уметност, естетика, неговиот таинствен дух. Книгата е приповетка за уметноста, љубовта, среќата, животот, смртта, книга за моменталната расправа за суштината на исламската уметност и гледањето на светот, раскажана низ судбината на сликарот на минијатури и калиграфи во Цариград кон крајот на шеснаесеттиот век. Богатството на јазикот, сликите, асоцијациите, понирањето во сржта на исламската цивилизација и нејзиниот допир со духот на ренесансата, потврдуваат дека Орхан Памук е еден од најголемите писатели на 21 век. Книгата “Се викам Црвено“, ја користи уметноста на минијатурите за да ја истражи душата на нацијата. Црвената е боја на одмазда и смрт, но најмногу е боја на страста, инспирација и уметност. М.С

Kujna РЕФОРМ ТОРТА Состојки: 10 јајца, 400гр. шеќер, 300гр. мелени ореви, 4 реда чоколадо за готвење, 250гр. маргарин. Подготовка: Измати ги белките со 300гр. шеќер и 300гр. ореви. Од оваа смеса испечи две кори. Кога ќе се оладат, исечи ги на половина. Додека се печат корите, измати 10 жолчки со 10 лажици шеќер и мешај ги на пареа. Подоцна додај го чоколадото за готвење. Кога филот ќе се олади, додај го маргаринот и измати го со миксер. На крај, филовај ги корите и украси ја тортата по желба. Т.П


За да станеш учесник во програмата и продавач ... “ULICA” E: Programa za namaluvawe na siroma[tijata i nevrabotenosta

Celta e da se pridоnese за menuvawe na razmisluvaweto na nevrabotenite

etnicizmot, me|unarodni vesti, no opfa}a i temi od po{irok zaedni~ki interes, so cel da se privle~at πove}e kupuva~i. Proda`bata na vesnikot “ULICA” e sredstvo preku koe teorijata se preto~uva vo praktika, a istovremeno ja zgolemuva svesta na po{irokata zaednica za problemot na nevrabotenite sogra|ani. Dodeka ne dobiete poinakva informacija, vesnikot “Ulica” mo`e da go kupite kaj uli~niot prodava~ i/ ili od u{te na nekolku prod`ni mesta niz na{iot gradot.

Klub na prodava~ite/ trening centar Ti mora da bide{ polnoleten, nevraboten, prijaven vo Biroto za vrabotuvawe ili korisnik na socijalna pomo{. Prodava~ite mo`e da go prodavaat vesnikot vo period od 12 meseci. Site prodava~i se vklu~eni vo aktivnostite za socijalizacija na programata “Ulica” koja gi podgotvuva nevrabotenite i socijalno zagrozenite za pouspe{en `ivot. Prodava~ite posetuvaat nedelni sostanoci i dobivaat edukativni i finansiski uslugi i soveti koi go podobruvaat nivnoto zdravje i kvalitetot na `ivotot. Site prodava~i u~estvuvaat vo obuki za proda`ni tehniki i komunikaci, `ivotni ve{tini i rakovodewe so pari i pretpriemni{tvo. Programata ima podednakov pristap kon site u~esnici bez razlika na rodot, etni~kata pripadnost i religijata.

Kako prodava~ite go prodavaat vesnikot Prodava~ite go otkupuvaat vesnikot za 15 denari, a go prodavaat vo javnosta za 30 denari. Site prodava~i dobivaat trening za proda`ni tehniki, potpi{uvaat kod na odnesuvawe i se identifikuvaat preku bex na koj e nivnata fotografija. Dokolku koj bilo Vi pobara da donirate pari za programata “Ulica”, Ve molime da ne davate. Nie ne sobirame pari po ulicite. Nie sakame da rabotime. Dokolku sakate da pofalite nekoj od prodava~ite ili da dadete zabele{ka na negovoto odnesuvawe... Pi{ete ni ili javete se na na{ite kontakt podatoci.

za nivnata sostojba, nevrabotenite da prestanat da se gledaat sebesi kako `rtvi za koi treba da se gri`at samo dr`avnite institucii, tuku podobro tie da zapo~nat da se gledaat sebesi kako aktivni gra|ani koi prezemaat ne{to i odlu~uvaat za kvalitetot na sopstveniot `ivot.

Podobruvawe na socijalnite ve[tini Programata predviduva {estmese~en ciklus за obukа za sekoj prodava~ na vesnikot “ULICA”: obuka za proda`ni tehniki i komunikaci, `ivotni ve{tini i rakovodewe so pari i pretpriemni{tvo. Steknatite poznavawa i ve{tini im ja zgolemuvaat samodoverbata i im pomagaat da gi nadminat pre~kite koi im onevozmo`uvaat da vlezat na pazarot na trudot.

{to e vesnikot "Ulica"? “ULICA” e nezavisen i neprofiten vesnik posveten da gi poddr`uva socijalnite promeni vo R. Makedonija preku jaknewe na kapacitetite na nevrabotenite. Vesnikot opfa}a temi od razli~ni oblasti kako {to se: ~ovekovite prava, kulturata, ekonomijata, globalizacija, multi-

Klubot e mesto kade u~esnicite prodava~i gi pro{iruvaat svoite kapaciteti spored svoite `elbi i potrebi, preku obukite na programata gi podobruvaat svoite poznavawa za kompjuteri i internet ve{tini i razmenuvaat sopstveni proda`ni i pretpriemni~ki iskustva. Vklu~enite vo aktivnostite na klubot na kraj dobivaat: 1. potvrda za posetuvawe na soodvetnite rabotilnici, 2. potvrda/ preporaka deka imaat iskustvo vo dr`ewe rabotilnici, тrening na treneri, dokolku bile vklu~eni vo taa aktivnost, 3. potvrda/ preporaka deka imaat rabotno iskustvo vo kreirawe i proda`ba na vesnikot “Ulica”, 4. mo`nost, za pro{iruvawe na aktivnostite i vrabotuvawe vo programata.


Поддршката за Мидет продолжува "Сакамe да им сe заблагодариме на книжарниците "Барби", "Бабук" и "Македонска книга" за училишниот материјал и книгите што ми ги донираа за да можам што поуспешно да ја започнам оваа учебна година", вели Мидет Мемет, ученичка во ОУ "Ѓорги Сугарев", во Битола.

Poddr`uva~i na programata "Ulica"

Оваа година Мидет ќе оди во 5- то одделение. Таа во текот на 2(3) години беше стипендист на ДООЕЛ Спектар од нашиот град кои за неа одделуваа, пред почетокот на секоја учебна година, по 10.000 денари и ги уплаќаа во Фондот за образование на ромски деца. Оваа стипендија на Мидет и помогна да си ги подобри успехот и редовноста во училиштето. Фондот е иницијатива на НВО "Група Феликс" и со него раководи советодавен одбор од мешан состав: претставници од бизнис - секторот, јавни лица и граѓани од ромската заедница. Претседателското место му се нуди на Градоначалникот на Општина Битола, по функција.

GP Pelister R

TELEVIZIJA

Фондот за образование на ромски деца прибира средства од традиционалната изложбата на кампањата "Сакам да учам, сакам да бидам"... преку продажба на експонатите, продажба на картички, поединечни донации и стипендии. Собраните средства се наменети за подобрување степенот на вклученост на ромските деца и иницијативи од заедницата.

Radio 106,6


TELEVIZIJA

R

www.street-papers.org

ГП Пелистер

wwwfelixbt.org.mk ++ 389 47 227 290

Кампања "Фонд за образование на ромските деца". Проект на Група "Феликс" - Битола Жиро сметка: 500-000 000 4308 - 04, даночен број: 4002000139634, Депонент на Стопанска банка - Битола

ulica 13  
ulica 13  

VE MOLIME KUPUVAJTE OD PRODAVA^OT KOJ STOI NA SVOETO MESTO I NOSI BEX POLOVINA OD CENATA E ZA PRODAVA^OT INSP - Обединет глас против сиромаш...

Advertisement