Issuu on Google+

P o r t f o l i o

M i k o ł a j

2014

S c h w a r t z


overview

4 ANOTHER NATURE Master thesis

12 KAYAK MARINA

18 KINDERGARTEN

2014

2012

2011

p.4

p.8

p.10

mikołaj schwartz

education

BORN

29.06.1988

2011/09 2014/01

Delft University of Technology

EMAIL

mikolaj.schwartz@gmail.com

NATIONALITY

Polish

PHONE

+31 693053039

2010/02 2010/07

University of Ljubljana

CURRENT LOCATION

Rotterdam, Netherlands 2007/10 2011/06

Poznań University of Technology

Faculty of Architecture Master degree in architecture Faculty of architecture Erasmus exchange

Faculty of Architecture Bachelor degree in architecture


24 MEDIATHEQUE

30 urban shelves

38 PAVILION HYPERBODY 1:1

2011

2010

2013

p.14

p.16

p.18

experience

2012/07 2012/11

Rudy Uytenhaak Architectenbureau B.V.

2008/06 2008/11

Graphic designer

Architectural internship

Poznań / Poland

Amsterdam / Netherlands 20072010/06 2010/10

Mariusz Wrzeszcz Pracownia Projektowa Architectural internship Poznań / Poland

INTERACTIVE SOLUTIONS

freelance work Interactive media designer Poznań / Poland


Another nature: Water ecologies within post-industrial waterfront of Golden Horn.

TU DELFT faculty of architecture www.bk.tudelft.nl 2013/2014 Master thesis | personal project tutors: Michiel Riedijk | Alper Alkan | Huib Plomp SIZE: 35,000 m2

Istanbul is dependent on the rainwater, 97% of its water resources come from rain collected in the reservoirs spreaded across the peninsula. Pre-modern Istanbul, the Constantinople, through elaborate system of aqueducts brought water to urban infrastructure of impressive ciserns. It is a goal of this project to conceive a public space as a urban ecology where built environment blends with the natural processes. Sets of columns supporting the structure of the roof are facilitating different functions. Space under the canopy is perceived as a hypostyle hall. This typological device refers to inspiring cisterns in Istanbul, as well as Islamic tradition of generating a space by the repetition of a single element of a column. Hollow columns used throughout the project holds the potential to allow the light, water and air to pass through its core. On urban scale the design takes a form of a horizontal slab, which through various arrangement of columns can facilitate many functions. It is conceived as a prototype intervention, which could be replicated in other locations. The social goal of this intervention is to raise curiosity about the impact of build environment on the water resources.


97% of Istanbul’s water supply

Golden Horn

Undergoing rapid urbanization of Istanbul poses threats to the water reservoirs in the city. Water collection systems are becoming the part of the urban environment.

Shipbuilders palace

Water collection Filtration facilities axis

Public promenade Water filtration The idea of the gradient organizes the organization of the strip. It anchors to the site by perdendicular axes organizing technical backbone and public waterfront.

Inside the array of columns filter the light through the roof ponds as well as provide slow sand filtration through its core.


Golden Horn

Another nature: Water ecologies within post-industrial waterfront of Golden Horn.

16 x 0,25 = 4

The plan is conceived as a large slab held by columns which arrangement becomes more fluid closer to water

Aquarium GSPublisherEngine 0.0.100.100

section a-a

Sunken court

Promenade

Excess water outlet


Masterplan

Composition consists of two superimposed volumes. Taller one helds the aquarium - exposition of the water ecosystems.

Research lab

Pre-treatment

Roof pond

Fresh water cistern

0m

5m

20 m


kayak marina

poznań university of technology faculty of architecture www.architektura.put.poznan.pl 2011/2012 bachelor thesis | personal project tutors: Waldemar Szeszuła SIZE: 2,500 m2 POZNAŃ, POLAND

The site is located at the Warta River in the center of Poznan next to Poznan University of Technology campus. The design brief required to include boat storage, teaching rooms, guest rooms and kitchen.The design proposal ‘sinks’ into the embankment in order to create public spaces in relation to river. The building is divided into two parts by the boulevard. Connection between these two zones is maintained by the underground level. Access to the boats is directly from the flood fields of Warta. It gives an opportunity to use a canoe marina without disturbing spaces of the boulevard. Part of the design hanged on the embankment works as a terrace. Inside is located multifunctional hall for 100 person.


The volume extends above the flooded areas creating the terrace and marking its appearance on the deteriorated river bank of Warta river

South facade

Section

Plan


KINDERGARTEN RIBNICA

university of LJUBLJANA faculty of architecture www.fa.uni-lj.si 2010/2011 erasmus | personal project tutors: Vasa J. Perović SIZE: 5,200 m2

Project is located in a small town in the south of Slovenia. The brief required a kindergarten of twenty classroom for both infants and older children. By confinement of the programme within the circle, a potential safe border is defined. Sense of community and interactivity with the building is enhanced.. Younger kids are distributed along the central atrium. Here an outdoor playground provides safe and vivid playground. Positioning of the classrooms is optimized in realtion to the proper insolation. Threshold between the classrooms and outdoor spaces is defined by the pergolas.

RIBNICA, SLOVENIA

One entity building, enforcing a feel of community.

Void creates a safe playground and improves insolation


Programme

Insolation

administration

classrooms

technical space

playground

Circulation

playground top lights atrium pergola

classroom top lights roof

entrance area

indoor playground

atrium terrace small atrium

outdoor playground

spaces


KINDERGARTEN RIBNICA

4

1

2 5

6

3

Floor plan 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Common spaces Classrooms young kids Classrooms older kids Administration area Services and technical area Inner courtyard


Interior common spaces

Classroom with the view towards the courtyard

View from the external playground

South elevation

Section a-a


mediatheque

poznań university of technology faculty of architecture www.architektura.put.poznan.pl 2010/2011 semestral personal project tutors: Marcin Giedrowicz SIZE: 5,000 m2 POZNAŃ, POLAND

This infill of this urban block in the district of Wilda is an attempt to rejuvenate the surrounding area. The project proposes an interactive library with office spaces to create a meeting space for young engaged part of society. It provides a platform to share concepts and ideas. The volume has been divided into smaller edifices enhancing relation between its parts. Glazed sides of its incisions open toward each other bringing higher sense of community and intercooperativity.


Concept

Fourth floor plan

Section


tenement house

poznań university of technology faculty of architecture www.architektura.put.poznan.pl 2010/2011 semestral personal project tutors: Michał Piechnik SIZE: 3,000 m2 POZNAŃ, POLAND

The idea behind this project was not only to create apartments but also public space which will complement it. Problem of many housing quarters in Poznań are their deteriorated inner courtyards. The site is located next to the market square, close to the city’s historic center. The design proposal creates public green space for both pedestrians and tenants. Raised corner entrance area is providing a glimpse into the green courtyard. There, one can find an pleasant athmosphere of isolation from the busy street. Each apartment is two story high, forming the facade of boxes or ‘drawers’. Different length of projection define the tectonics of the front facade as well as provide a feel of privacy and an interesting view over the market.


Semi-public courtyard green surfaces

Stacking of the apartments

A

Vertical circulation

5

4

3

2

1

B

C

D

A

A

Second floor plan

South facade

Courtyard

Apartment


vaulted PAVILION

TU DELFT faculty of architecture www.bk.tudelft.nl 2013 semestral group project tutors: Jelle Faringa | Silvan Oesterle | Matthias Rippmann SIZE: 20 m2 STUDENT GROUP: Monika Augaityte Suzan Daalmeijer Lucas ter Hall Jayson Johnstone Borys Kozlowski Anna Marcassoli Pietro Pizzi Ioli Plastira

Allesandro Rossi Mikolaj Schwartz Bianca Tamasan Matas Ubarevicius Paul Van den Hof Laura Vester Dezhang Zhou Manuel Zucchi

Architectural design is no longer dictated by form and structure as two opposite constituents. New tools and direct relation with material offers the possibility to generate complex free form geometries already oriented towards the fabrication process. The positive benefits of this type of approach is the possibility to generate an iterative evolution within the design process, in which design, digital modelling and fabrication affect each other in an evaluative feed-back loop, ultimately contributing to the final product. In our case, the initial constraints are determined by EPS foam blocks, robotic hot-wire cutting, and the use of Rhinovault and python digital design tools. With respect to these constraints, every step of the design process was tested to verify the real feasibility of the project. This approach is characterized not by the digitaldriven process but the analogue constituent part, the robotic fabrication, is just as integral to a successful result. The later is highlighted by the interaction of the workforce that transforms the process from design to fabrication in a hybrid analogue-digital craftsmanship.


house

private client Design: 2010 realization: 2014 SIZE: 250 m2 POZNAŃ, POLAND

The small plot for this house is sharing garden with another family. Main idea of the project was to establish several relation with the garden surrounding the house. Generous openings all around the edifice direct the inhabitants gaze onto the nature. Changing seasons, as birch leaves appears and falls, will become a part of the interior life of the house. Shape of the plot has determined the irregularity of the plan. Spacious entrance zone divides the living area from the technical spaces.


WC STUDY

L

LOBBY

OPEN ABOVE

Ground floor plan


Mikolaj Schwartz Portfolio 2014