Page 1

April 2010

UNDER BØGEN Medlemsblad for Patient– og Støtteforeningen Damgaard

Vi var lige en tur på Hotel Strandly i Skagen - sikke’ en tur.

Sommerfest 2010 - se side 8


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD

Formanden har ordet... Af: Steen Godsk Thestrup over og gav os en gribende beretning om at blive ædru sammen med sin alkoholiker.

Livsmod direkte Gamle Fabrik”

Bedst som man

tror vores lille forening er gået i opløsning, ja, så oplever vi en opbakning til arrangementet i weekenden 12. – 14. marts 2010 på Hotel Strandly i Skagen, som vi aldrig har oplevet før. Vi var 42 forventningsfulde medlemmer som blev udfordret mere eller mindre af 3 fantastiske kvinder. 42 personer er faktisk 10 – 15 stykker mere end vi plejer at være til vores kurser. Det giver os i bestyrelsen et fingerpeg om, at vi er på rette vej med at lave arrangementer, som medlemmerne ønsker.

fra

”Den

Til slut havde vi været så heldige at lokke den unge smukke servitrice Lene fra ”Sommer i Tyrol” til Skagen. Rollen som Lene blev i 1964 spillet af den dengang 26-årige Gyda Hansen. I dag er Gyda måske mere kendt for marmelade-

Grin og gribende beretninger

Det er Gyda Hansen yderst til højre sammen med Fredag aften var det coachen HelSusse Wold, Lone Hertz og Ove Sprogøe. le Larsen fra Strandby, som gav os fantastisk rejse ind i latterens reklamerne fra ”Den gamle Fabrik”. verden. Lørdag tog vores ”egen” Hanne Personligt er jeg glad for at kunne sige:

Side 2

www.stoetteforeningen.dk

Under Bøgen

nr. 1

2010


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD ”Gyda Hansen, hende har jeg mødt”. For sjældent har jeg mødt et menneske, som har været igennem så meget, men samtidigt være i besiddelse af så meget smittende livsmod. Det er en fornøjelse at være i Gydas selskab. Her møder man oprigtig næstekærlighed.

mune, behøver det jo ikke være Tordenskjolds soldater, som stiller op hver gang. Jeg glæder mig i hvert fald til sommerfesten, og håber at rigtig mange af jer dukker op.

Nye og gamle venner Ud over de 3 brave kvinder var det som Leonard Sachs fra ”The good old days” annoncerede: Most importantly, yourselves.” Der var masser at tid til at hilse på gamle venner og stifte nye bekendtskaber. Alt sammen pakket ind i udsøgt forplejning og husly på Bodilles Kro og Hotel Strandly. Nu er vi så i gang med at arrangere sommerfesten, som finder sted lørdag den 7. august 2010. Igen er ingenting som det plejer. Derfor vil det også – for at blive i Leonard Sachs jargon: Helt fantastisk overraskende, med kyshånd og med glæde modtagende, fabelagtigt opløftende, innovatorisk udviklende og frem for alt rigtig dejligt – hvis nogle af jer medlemmer melder jer til at give en hånd med, så sommerfesten igen i år bliver en succes.

Nye soldater rekruteres Du ringer eller skriver blot til Yngve og fortæller lidt om dig selv, vedhæfter et foto – gerne hvor du er lidt yngre end nu. Så vil en jury fra bestyrelsen udvælge de kandidater, som får lov til at give en hånd med til sommerfesten. Nej sådan er det naturligvis ikke. Alle der har den mindste lyst til at være med til at gøre dagen festlig er mere end velkommen til at melde sig. Selvom behandlingshjemmet lå i Frederikshavn komUnder Bøgen

nr. 1 2010

”Vores egen Hanne” fortalte gribende om, at blive ædru med sin alkoholiker. Husk kontingent Inden da bliver I mødt med en kontingentopkrævning, som jeg håber I vil betale og dermed fortsætte jeres medlemskab i ”Under Bøgen”.

Kærlig hilsen Steen

www.stoetteforeningen.dk

Side 3


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD

Træf nye misbrugere! Af: Yngve Rasmussen, næstformand i foreningen ”Under Bøgen” Hvor er det dejligt at træffe gamle venner fra vores fællesskaber i selvhjælpsgrupperne og det gode gamle behandlingshjem. Det føles næsten som en udvidet fætter/kusinefest med ekstra flødeskum på Othello lagkagen. Sådan var det også til vores sidste træf hos Grethe på Hotel Strandly i Skagen, der efter Damgaards lukning er blevet vores foretrukne mødested. Men en anden ting, jeg også oplevede i denne fantastiske weekend var, at det også er fantastisk, at møde nye mennesker, der også har erfaring fra misbrugsverdenen, men ikke nødvendigvis fra de samme hjørner, som vi i den gamle støtteforening normalt har færdes i.

igennem den fase, hvor vi tror, at møderne i fællesskabet og minnesotabehandlingen er de eneste måder man kan blive rigtig ædru på. Jeg har i hvert fald. Mon ikke vi også alle sammen har været der, hvor vi har opfattet misbrug som værende enten alkohol– og/ eller stofmisbrug. Der har jeg da i hvert fald også været.

Den store altforklarende sandhed findes ikke !!!

Sådan bliver man rigtig ædruMon ikke vi alle sammen har været Side 4

Sandheden som Bifag Men tiden og erfaringen ændrer ikke bare min hårfarve men også min måde at tænke og opfatte på. Det er en af de ting, jeg er så taknemmelig for. Allerede i min universitetstid fik jeg det første indblik i omgangen med ”de store sandheder”. Det var i mit bifagssemester

www.stoetteforeningen.dk

Under Bøgen

nr. 1

2010


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD

Ingen tvivl om det - vi morede os kongeligt i hinandens selskab på danskstudiet, hvor jeg skrev om Tage Skou Hansen, som de fleste kender fra en af de store klassiske danske romaner: ”De nøgne træer”. Hovedpersonen Holger fra denne roman går igen langt hen i Tage Skou Hansens forfatterskab. Uden at skulle genfortælle alt for meget af handlingen, kommer der et centralt øjeblik i Holgers liv, hvor han kæmper med sin egen moral og livsværdier. Og der midt i hans eksistentialistiske refleksioner - går det op for ham, at den store altforklarende sandhed ikke eksisterer. Ligesom for Holger betød det for mig et opgør med min tro på kommunismen og socialismen som definitive sandheder, men det var så også det.

alkoholen. Det var dejligt.(?) Så slap jeg endnu en gang for at tage stilling til mig selv og mine egne brister. Jeg flygtede i en lallende rus, nøjagtig som jeg havde flygtet i troen på, at de store ideologier kunne give mig svaret på den smerte, som bankede i mit hoved og sved i min mave. Min karriere som alkoholiker blev hverken lang eller glorværdig, sølle 10 – 12 år som kvartalsdranker var, hvad jeg kunne drive det til. Men når sandheden skal frem, så var det mere end nok for min familie. Slutningen på den løbebane blev for mig, som for så mange andre, mødet med AA og minnesotabehandlingen. Det er 10 år siden nu.

En flugt i troen Livet gik videre - jeg måtte leve uden den store politiske sandhed - så jeg valgte et andet misbrug. Denne gang blev det

Det nye misbrug Jeg skal ikke påstå, at jeg i den forløbne periode har været i stand til at tænke Fortsættes side 14

Under Bøgen

nr. 1 2010

www.stoetteforeningen.dk

Side 5


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD

BOGSIDEN Aktuelle boganmeldelser ved Tove C. ligger i synsvidde fra rapsmarken. De har boet sammen hele livet og vi komKarin Brunk mer i ro og mag til at kende og holde af Holmqvist: dem – deres tanker, særheder (mange!) og deres gemytligheder. Dagene går Glimmerderes stille gang, men pludselig rykker bøsserne. forandringerne og nutiden ind. BrødreSvensk unnes barndomshjem sælges og omdannes til behandlingshjem for kvindelige derfundig alkoholmisbrugere! En lettere beruset og humoriklient på flugt slår sig ned på brødrenes stisk beretning ejendom, og sære ting udspiller sig. Men om stille landsbyliv og sære eksisom Henning siger: ”De kan jo ikke selv stenser. gøre for det, de stakkels pigebørn” :-D Glimmerbøssen er en glansfuld sort bilNok stjæler Tina brødrenes vodka, men le, der tiltrækkes af gult – derfor ses den hun bager også de skønneste pandekaofte i rapsmarker. Det gør brødrene Henger… ning og Albert også, begge omkring de Samtidigt opdager to betjente fra en po70 og samboende ungkarle, der lever et litihelikopter mærkelige cirkler og spor enkelt og ukompliceret liv langt ude i på brødrenes rapsmark, og snart sværden svenske provins. De traver rundt i mer stedet med mediefolk og tilkaldte rapsmarken ved deres lille faldefærdige ufo-eksperter. Ufrivilligt bliver Henning hus med udendørs das bag skuret, spytog Albert medvirkende årsag til, at ter lidt snus ud og følger med i, hvad der landsbyen kommer på den anden ende. sker i deres gamle barndomshjem, der Lun og morsom hyggelæsning med en varm skildring af de to brødres liv og færden. www.stoetteforeningen.dk Side 6 Under Bøgen nr. 1 2010


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD

Lisbeth Brun: Paradisets have, 2009 Lisbeth B r u n s femte roman foregår i 1950`ernes provinsby Hobro forfatterens egen fødeby. Der er mange slanger i barndommens paradis på Banegårdsvej i Hobro, hvor mange sære eksistenser bor. Hovedpersonerne er ægteparret Frode og Ruth og deres søn Tom. Frode er gammel gøgler fra København med en noget blakket fortid og servitricen Ruth er flygtet fra et strengt indremissionsk hjem i Hvide Sande. Begge har en fortid bag sig, som gør ondt og er fuld af dystre hemmeligheder. Provinsidyllen hudflettes efterhånden som flere og flere bizarre og ulykkelige skæbner udrulles. Alle bærer på en hemmelighed. Meget bliver fortiet. Ruths far mente, at det var hans kristne pligt at undersøge, om hans datter stadig var jomfru. Frode gemmer på undertrykte seksuelle drifter, som absolut ikke stemmer overens med halvtredsernes almindelige moral. Hr. Andersen piner og plager sin kone, indtil han lammes. Fru Andersen tager derefter en grusom hævn over sin plageånd gennem et langt liv. Alle ved det, men tingene forties og forbliver offentlige hemmeligheder. Fokus i fortællingen flyttes lidt efter lidt

til sønnen Tom, gennem hvis øjne vi præsenteres for hele det brogede persongalleri i den sladdervorne provinsby. Tom forelsker sig i fru Andersens hushjælp Elsa, som pludselig forsvinder! Toms far forsvinder også pludseligt ud af Toms liv. Og fru Andersen gemmer sin mand på loftet! Drengen får ingen forklaringer, men må stykke sine egne sandheder sammen – og Toms verden skildres både med humor og varme i et frodigt og fabulerende sprog. Denne stille roman lister sig ind under huden på læseren. Det er en afdæmpet hverdagsfortælling med stor dybde. Fortielser, hemmeligheder og løgne i alle relationer.

Camilla Grebe og Åsa Träff:

Jeg ser dig, Siri er psykolog, arbejder i egen praksis som psykoterapeut sammen med veninden Aina. Jobbet indebærer møde med de særeste eksistenser, men det håndterer Siri godt – fritiden derimod har hun det svært med. Hun er enke, efter at hendes mand Stefan druknede helt uforklarligt under en dykning. Siri har altid været den lidt mørke, grublende type, men Stefan fik hende til at blomstre op. Hvorfor døde Stefan? ValgFortsættes side 11.

Under Bøgen

nr. 1 2010

www.stoetteforeningen.dk

Side 7


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD

Sommerfest i Ulste Den gode gamle ”feriekoloni” lige udenfor Frederikshavn eksisterer ikke længere. Damgaard er lukket, og derfor er vi tvunget til at finde nye lokaliteter til den traditionelle sommerfest. Pga. misforståelser gik den ellers udmærkede plan med at bruge Knivholt Hovedgaard ved udkørslen fra Frederikshavn mod Hjørring i vasken. Det er ikke så lige til at finde et sted hvor vi kan mødes mere end 100 mennesker, så bestyrelsen har arbejdet hårdt. Resultatet er blevet Uldsted Forsamlingshus, der ligger mellem Den fine kukkassescene stiller lover godt for årets indslag fra Det Damgaardske nok ville være klar til at åbne en bette Teaterselskab. smule på en lørdag eftermiddag, hvis man var løbet tør for drikkevarer, men vi kunne berolige udlejeren med,at lige Det gav sved på panden, da det viste præcis på det punkt, vil der ikke opstå sig, at vi ikke kunne være på Knivholt problemer for vores vedkommende. Hovedgaard , som vi havde håbet. Det Til gengæld har huset en bedårende er mere end svært at finde sted, hvor ”Kukkassescene” hvor lokalsamfundets man kan samles mere end 100 mennerevyer har fejet hen over de skrå brædder sker den sidste lørdag i hovedferien. gennem årtier. Et fint udgangspunkt for Jeg tør roligt sige, at vi har prøvet alt sommerfestens indslag Det Damindenfor en rimelig radius fra Frederikshavn/Ålborg, men nærmest uden held. Det gælder Feriekolonier, spejderlejre og alskens kursusfaciliteter. Alle havde 2 lighedspunkter, de var store nok, og de var allerede lejet ud. Først da vi startede på Forsamlingshusene i området, var vi heldige. Uldsted Forsamlingshus oser af hygge og god gammel dansk festtradition, med hvad dertil hører. Selv en lille købmand, der Side 8

www.stoetteforeningen.dk

Dejlig stor parkeringsplads lige overfor forsamlingshuset.

Under Bøgen

nr. 1 2010


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD

ed Forsamlingshus

Det smukke forsamlingshus havde lige fået nyt tag, da bestyrelsen besøgte stedet. Det nye tag er IKKE med på billedet gaardske Teaterselskab. En forholdsvis stor have bag forsamlingshuset giver gode muligheder for vores grillaktiviteter og et flot moderne

Moderne køkken med alle faciliteter.

Huset er blevet restaureret med bl.a. nyt tag. Det betød at den hyggelige ”krohave” var fyldt med håndværkernes efterladen skaber, da bestyrelsen tog billeder, men de er væk når vi holder sommerfest.

køkkenmiljø giver gode muligheder for reUnder Bøgen

nr. 1 2010

sten af de kulinariske udfoldelser. Endelig har stedet en dejlig stor parkeringsplads lige overfor. Rammerne er fantastiske, så vi skal bare være en masse glade medlemmer for at fylde dem ud.

Vi ses lørdag d. 7. august.

www.stoetteforeningen.dk

Side 9


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD

Vedtægtsændringer vedtaget på den  ekstraordinære generalforsamling på  Hotel Strandly lørdag d. 13. marts  Vores hyggelige og lærerige tur til Skagen i marts bød også på vedtægtsændringer i foreningen. Ændringsforslagene kan ses på vores nuværende hjemmeside: www.stoetteforeningen.dk. Af formand Steen Godsk

Et af ændringsforslagene gik ud på at give foreningen et nyt navn, nu hvor behandlingshjemmet Damgaard ikke længere eksisterer og dermed kan være ”fødekanal” til nye medlemmer af vores foreningen. Det viste sig at være en vanskelig, men også spændende proces, hvor rigtig mange gode forslag kom i spil. Det blev lavet skriftlig afstemning blandt alle forslagene, og efter første afstemning var

Side 10

der to forslag, som havde fået flest stemmer: ”Under Bøgen fik 12 stemmer. ”4Leif” fik 10 stemmer. Herefter blev der på bedste amerikanervis stemt igen blandt disse to. Og her vandt ”Under Bøgen” igen. Så burde det ikke give mere besvær – men: I disse webbaserede tider, er det vigtigt , at have den rette hjemmeside. Desværre er hjemmesiden www.underboegen.dk ikke ledig – og samtidigt er der andre, som bruger www.under-boegen.dk. Derimod er hjemmesiden www.4leif.dk - ledig, og den har vi reserveret. Men kan bestyrelsen sådan skalte og valte med generalforsamlingens afgørelse? Naturligvis kan vi ikke det, men der var faktisk en del af bestyrelsen, som stemte på Under Bøgen, og som synes, at det er vigtigere at have en god hjemmeside med et godt navn end at holde fast på en afgørelse, som næsten

www.stoetteforeningen.dk

Under Bøgen

nr. 1

2010


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD

Men hvorfor 4Leif?

Damgaards grundlægger Leif Damgaard fotograferet under seminaret på Motel Egense i 2009. var lige. Og bladet kommer fortsat til at hedde ”Under Bøgen”.

Både behandlingshjemmet og Støtteforeningen Damgaard havde oprindeligt fået navn efter foreningens medlem nr. 1 – Herr Damgaard Larsen fra Brovst. Og hvad er det lige, at herr Damgaard hedder til fornavn? Leif! Se så er ringen sluttet. Vi er tilbage ved begyndelsen. Og når vi så oversætter til dansk, kommer ordene ”for livet”. Er det ikke netop det vores forening handler om? En fremtid med livet og livsmodet i hastig fremdrift. Det være sig både for de, som tømte flaskerne, og vi andre som indløste pantet. Jeg håber, I vil tage det nye navn til jer, og modtager vi ikke mistillid til bestyrelsen , er det sådan, det bliver.

På bestyrelsens vegne Steen

BOGANMELDELSE Fortsat fra side 7

te han det selv? Siri bor stadig i deres øde beliggende ejendom i skærgården, trods det at hun er mørkeræd. For at dulme sorgen, angsten for mørket og den tiltagende følelse af at være overvåget drikker Siri efterhånden en hel del, og er tilsyneladende tæt på et sammenbrud. Siris balancegang mellem kontrol og kaos tipper, da en af hendes klienter findes død i vandet ved Siris bådebro. I første omgang ligner det selvmord, men ret hurtigt viser det sig, at hun er blevet Under Bøgen

nr. 1 2010

myrdet. Senere vender Ziggy, Siris kat, tilbage efter lang tids forsvinden, desværre i udstoppet tilstand, og endelig indser Siri, at hun er i fare. Historien fortælles for en stor del gennem Siris konsultationer, og at den ene af forfatterne er psykolog mærkes tydeligt. Man bliver som læser ført rundt i sjælens krinkelkroge - hvem er syg og hvem er rask? En spændende krimi. Tove C.

www.stoetteforeningen.dk

Side 11


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD

Eckhart Tolle. Navnet er gået igen og igen hos de foredragsholdere vi har haft i Under Bøgen (tidl. Støtteforeningen) gennem tiden. Da både Hanne Thestrup og Gyda Hansen henviste til hans bøger med stor respekt på weekendkurset 12-14 marts, satte jeg mig for, at nu var det tid til, at også jeg fik sat mig ind i hans tanker og teorier. Ifølge medierne rives han bøger ned af hylderne på både biblioteker og i boghandlerne. Nu er vi lidt mere tilbageholdende her i det Nordjyske, så Frederikshavn kommunes bibliotek melder foreløbig om en begrænset ventetid på 3-4 uger på Tolles debutværk ”Nuets kraft”. Til gengæld fortæller de tekniske noter, at der er tale om 13. Oplag i Danmark, hvilket må svare til, at der er trykt ca. 50.000 eksemplarer, hvilket er rigtig flot efter danske forhold. Men ventetiden betyder, at dette ikke bliver nogen anmeldelse – kun en hensigtserklæring og en nysgerrig graven efter flere oplysninger om tidens selvhjælpsguru nummer 1. Lad mig bare være ærlig. Når jeg læser, at Oprah Winfrey har sin egen bogklub, og at Eckart Tolles nyeste bog solgte 5 millioner eksemplarer på 4 uger, efter at være optaget i denne, så er ordet ”spekulation” det første, der rammer mig. Det er naturligvis min egen begrænsning, jeg støder imod. Selvfølgelig kan et kulturelt produkt have stor kvalitet og Side 12

integritet uden at være spekulation, og alligevel tjene penge. Det er virkelig et af mine udviklingspunkter, at jeg stadigvæk ikke har tillid til det kapitalistiske system, selv om det nu er mere end 40 år siden, det foran den amerikanske ambassade på Østerbro i København forsøgte at banke mig til at have samme mening som det etablerede borgerskab om USA’s krig i Vietnam. Så nu er de læsere, der spændt afventer min anmeldelse af ”Nuets kraft” i næste nummer af Under Bøgen advaret. Jeg er klart forudindtaget og subjektivt diskvalificeret. Men når jeg nu ikke lige kunne kaste mig over bibliotekets gratis glæder – et af velfærdssamfundets store plusser – så kastede jeg mig i stedet over nettets gigantiske og nærmest usorterede udbud af interessante og ligegyldige oplysninger. Hvem er Eckhart Tolle?

www.stoetteforeningen.dk

Under Bøgen

nr. 1

2010


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD er da så absolut på tide, at jeg får fyldt Ifølge Wikipedia er han født i Tyskland det hul af uoplysthed op, der lige nu er i nærheden af Dortmundt i 1948 og døbt der, hvor min fremtidige viden om Ulrich Tolle. Som 13-årig flyttede han Eckhart Tolles tanker skal være. med sin familie til England. På et tidsMå min antikapitalistiske forudindtagetpunkt studerede han ved universitet i hed fejle i forhold til at give mig en på London, og Cambridge oplyser, at han opleveren. Faktisk glæder jeg mig til arbejdede på en disputats i 1999, som mailen fra biblioteket kommer og fordog aldrig blev færdiggjort. tæller mig, at det reserverede materiale I en række interviews oplyser han, at er klar til afhentning, og jeg glæder mig han som 29 årig i 1977 var på selvmortil – i næste nummer af Under Bøgen – dets rand, og ikke længere kunne holde ud, at leve med sig selv. Det fyldte ham med spørgsmålet: ”Hvilket ”selv” er det, at jeg ikke kan holde ud at lav e sa m me n med?” Søgen efter svaret på dette spørgsmål satte Tolles indre transformation i gang, og for at gøre en lang historie kort, så har det ført ham frem til at være den mest læste forfatter på det marked, der beskæftiger sig med bøger at delagtiggøre jer i min oplevelse og om selvudvikling. mine subjektive refleksioner. De, der gerne vil grave i detaljerne, vil Her er et par links, hvor man kan læse finde tusindvis af links på internettet mere om Tolle.: omhandlende Eckart Tolle og hans metoder og teorier. Der er virkelig stof til http://kpn.dk/boger/article1303840.ece en interessant aften foran computeren. Der bliver klistret mange betegnelser på http://en.wikipedia.org/wiki/ Eckhart Tolle i de mange artikler på Eckhart_Tolle nettet. Fx kalder den danske hjemmeside www. kpn.dk ham for alle tiders -Yngve mest populære selvhjælps guru, så det Under Bøgen

nr. 1 2010

www.stoetteforeningen.dk

Side 13


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD julefrokosten, så er tilfældet ganske klart. Men jeg har helt klart tænkt klareanderledes med mit nye misbrug. re, end jeg gjorde i min aktive periode I løbet af de forgangne år er jeg blevet som alkoholiker, og derfor har jeg også udannet NLP-Coach, uddannet i den lyst til at delagtiggøre jer andre i, hvad kognitive metode og er nu i gang med jeg har gået og spekuleret på. Mit nye misbrug er blevet selvudvikling. Det kan varmt anbefales. Det er meget lettere at have med at gøre end mit alkoholmisbrug. Jeg behøver ikke at gemme det, selv om jeg ind imellem kan tage mig selv i, at sidde og reflektere over mine egne brister, mens jeg i smug betragter helt fremmede mennesker. Okay, det kan godt give ”tømmermænd”, når jeg kom- Ole Thestrup fejrede sin 62 års fødselsdag med at give en omgang til hele bulen mer ud i nogen af de krinkelLAGKAGER! kroge i mit sind, hvor jeg har gemt på noget af min gamle smerte. Men fordelen er, at når jeg får en uddannelse til misbrugsbehandler ”spulet ud” med positive selvrefleksiomed udgangspunkt i gestaltterapi. Alt ner, så har jeg det vældig godt bagefter sammen i arbejdstiden og betalt af min og et ømt punkt mindre. arbejdsgiver.

12. trin for begyndere Det er selvfølgelig ikke for mine blå (læs grå-grønne) øjnes skyld, men fordi jeg til daglig arbejder med mennesker, der - ligesom jeg selv en gang havde det - har ondt i livet. (det har jeg vel egentlig stadigvæk en gang imellem, men det er en anden historie og helt naturligt) Min uddannelse i selvudvikHygge og stemning er fast ingrediens i ling kan nemlig bruges til at hjælpe foreningens møder, fester og kurser. andre – til at give det jeg har fået videre. 12 trin for begyndere, eller….? Eller hva’? Det min fornyede selvindBetalt af arbejdsgiveren sigt har givet mig, har vist mig, at den vej der var den rigtige for mig, ikke Det er ikke gratis, men hvor jeg før kunnødvendigvis er den rigtige for alle anne lokke en enkelt lille brandert ud af dre. Som forholdsvis nyædru var jeg min arbejdsgiver en gang om året til Side 14

www.stoetteforeningen.dk

Under Bøgen

nr. 1

2010


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD også!). Ludomani. Sexafhængighed. absolut overbevist om, at de 12 trin, Shopaholic. Det er min opfattelse, at de minnesotakuren og AA var svaret for alle misbrugere. Tiden har lært mig, at heller ikke på dette område findes den store definitive sandhed.

Fisken på disken Nogen vil have datteren, nogen vil have moderen, nogen vil have broderen. Hvis ikke alle muligheder bliver vist frem, så vil 2/3 gå skuffet bort, uden at have Der blev gået til den for alvor, da vi legede truffet et valg. Taler manden nu i gåder? Gæt & Grimasser. Næh, egentlig ikke. Vi ved alle sammen, at kun 1/3 alle sammen har samme udgangspunkt kommer succesfuldt gennem en missom alkohol og stofmisbrug: At misbrubrugsbehandling. Er det fordi, at de 2/3 geren et eller andet sted har ondt i livet. ikke vil ud af deres misbrug? Det nægHvis det er rigtigt, så har vi flere ligter jeg at tro. Jeg tror nærmere svaret hedspunkter end forskelle. ligger i, at den behandling, de får tilDerfor synes jeg det er dejlig, at vi indbudt, ikke giver dem de holdepunkter, retter vores støtteforening -. Som lige de har brug for. nu hedder Under Bøgen - så den kan Hvis det forholder sig sådan, og det rumme alle, der har brug for et fællesogså står til troende, at det er endnu skab omkring misbrug, der kun har den sværere at motivere nogen til en ny beregel, at alt er tilladt – undtagen mishandling, når den første er mislykkedes, brug!!! så stiller det nye og større krav til fremtidens misbrugsbehandlere. Krav om Selvfølgelig har jeg ret? kendskab til teori og målgruppe for de eksisterende behandlingsformer og Har jeg ret eller hva’? Bliver du provo”gehør” for at kunne sammensætte en keret af at læse ovenstående, eller sætter individuel behandlingsplan ud fra deldet gang i nye tanker og visioner hos mængder af de enkelte teorier. dig? Er du bare enig, og har lyst til at fortælle hvorfor? Skriv et indlæg til ”Under Bøgen” og send det til: yngveMit misbrug er ikke godkendt rasmussen@oncable.dk. Det ville være Selvom mit selvudviklingsmisbrug endså forfriskende med utvunget dialog om nu ikke blevet godkendt på de officielle dette emne. lister, så er der kommet mange nye ”godkendte” misbrugsformer til. Spise-Yngve. forstyrrelser. Overspisning (den har jeg Under Bøgen

nr. 1 2010

www.stoetteforeningen.dk

Side 15


STØTTEFORENINGEN DAMGAARD

Redaktørens klumme. Af: Yngve Rasmussen.

Vi har stadig brug for en ramme til at mødes i. Det kunne ikke bekræftes bedre, end af den fantastiske weekend i Skagen med 3 fantastiske stærke kvinder: Lattercoahen Helle Larsen, NLP-terapeuten Hanne Thestrup og Skuespillerinden Gyda Hansen. Jeg skal ikke ævle mere om det—billederne taler for sig selv.

Side 16

www.stoetteforeningen.dk

Under Bøgen

nr. 1

2010

Under bøgen - April 2010  

UNDER BØGEN var Støtteforeningens medlemsblad, som vi også håber at kunne genoplive inden længe - vi står bare lige med en redaktør, der man...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you