Page 1

voor beginners 2012

1


Leuk om kennis te maken

Tilburg verrassend uitdagend

Bankieren waar en wanneer u wilt. Regel uw bankzaken eenvoudig en gemakkelijk via de telefoon, Rabo Internetbankieren, via de Rabo Bankieren App, of stel uw vraag via email of Twitter. Ook is uw Rabobank in de buurt met vestigingen in Tilburg (kantoren: Heyhoefpromenade, Spoorlaan en Westermarkt).

71

1 r7 aa bo n Ra pp pp A s A de Sm voor ieren k n Ba

Tilburg is een stad waar iedereen het zijne kan vinden. Een echte studentenstad door de talrijke opleidingsmogelijkheden, heel specifiek daarin is de Tilburg University en zijn de dansopleidingen. Tilburg is Dansstad. Alle schakels van de ‘dansketen’ heeft Tilburg onder handbereik in het zgn. Kunstcluster. Talentvolle dansers kunnen zich ontwikkelen in een bijzonder cultureel klimaat. Wat dacht je van de Rockacademie of de opleiding tot musicalster. Tilburg is ook een stad met veel bedrijven. Zij concentreert zich op de sectoren logistiek, toerisme/recreatie, luchtvaart/onderhoud en zorg. De stad heeft een volkse cultuur met een in het oog springend evenementenseizoen dat zich uitstrekt van april tot november. Kortom Tilburg heeft veel te bieden. De grote verscheidenheid aan kunst en cultuur met interessante musea, het mooie palet van stadswandelingen en de gevarieerde architectuur maakt samen met de leuke winkelgebieden en uitgaansmogelijkheden Tilburg tot een fijne stad. Het hele evenementenseizoen lang is het centrum van Tilburg de huiskamer voor iedereen. Je komt elkaar tegen tijdens Tilburg Zingt, Incubate en bij de Tilburg Ten Miles. En natuurlijk ook op Festival Mundial of op de Tilburgse Kermis. Bezoek gewoon eens lekker een van de vele café’s of strijk neer op een terrasje. Voor wie daar minder mee heeft vindt binnen een kwartier fietsen een mooi plekje in de vele parken of in de groene omgeving van de stad met unieke natuur. Tilburg is een stad waar mensen graag wonen en verblijven. Een grote stad is met een dorpse sfeer. De inwoners voelen zich thuis in fijne woonwijken en vinden er hun weg naar hun werk of studie, naar hun dagelijkse levensbehoeften en naar sport en ontspanning. De bezoekers worden verrast.

Uw Rabobank dichtbij. Dat is het idee. Rabobank. Een bank met ideeën.

Welkom in Tilburg, wij hopen dat u zich hier meteen thuis voelt. Peter Noordanus Burgemeester van Tilburg

(013) 537 99 11, @rabotilburg of www.tilburg.rabobank.nl

Tilburg heeft een eigen beeldmerk. De diversiteit van de stad is niet in een slogan te vatten. De ‘T’ staat voor: ‘Dit is Tilburg’. Wat de stad te .bieden heeft, leest u in dit boekje

3


Van oud naar nieuw

Inhoud

Karakteristieken in cijfers: Tilburg is de zesde stad van Nederland Oppervlakte: 11.915 hectare (waarvan 185 binnenwater) Inwonersaantal 1-01-2012: 207.579 Aantal bedrijfsvestigingen per medio 2011: 14.252 Aantal banen per medio 2011: 112.700 Uitgave Duvoor Media i.s.m. gemeente Tilburg Tekst gemeente Tilburg, Communicatie Team Stadspromotie. Fotografie; Hans Gerritsen, Corne Hannink, Joep Vogels, Coverfoto Museum De Pont. Vormgeving; Gemeente Tilburg, Communicatie Team Media Advertenties Duvoor Media 2012. Aan de gegevens uit deze brochure kunnen geen rechten ontleend worden.

5

Van oud naar nieuw

7

Cultuur

9

Onderwijs

11

Evenementen en winkelen

13

Sport en recreatie

15

Tilburg in beeld

17

Stadsplattegrond

19

Infrastructuur

21

Verkeer en bereikbaarheid

23

Natuur en milieu

25

Wonen

27

Kinderopvang

29

Tilburg in beeld

30

Informatie: tel.nrs. en adressen

Er is betaalbare kinderopvang op komst... te Eersa naf v r a ja

Tilburg is aanpakken Tilburg staat met beide benen op de grond. Tilburgers weten van aanpakken. Dat was vroeger zo, en dat is nu nog zo. De roots van de huidige stad gaan terug naar de textielindustrie die hier in de vorige eeuw floreerde. De duizenden arbeiders­gezinnen uit de textieltijd hebben Tilburg een aanpak-mentaliteit gegeven. Daadkracht! In alle aspecten van de stad is die daadkracht terug te vinden. Tilburg is een stad in beweging. Het geeft de stad haar karakter. Dat is ook goed te zien aan de architectuur. Geen monumentale, historische bouwwerken die voor de eeuwigheid het gezicht bepalen, maar een mengvorm van stijlen. Het is de gezelligheid van vroeger in combinatie met de dynamiek van nu. Dorps en stads door elkaar. Hier een oude kerk in een vooroorlogse wijk, daar een modern plein met woontorens en appartementen. Nooit poenerig en pompeus, maar met oog voor de menselijke maat. Dat maakt Tilburg zo toegankelijk: iedereen kan hier zijn weg vinden! Het mooiste symbool dat Tilburg typeert, is misschien wel de kermis, de grootste van het land. Je vindt er de nieuwste, spectaculaire attracties, maar ook de nostalgie van vroeger. Volksvermaak van de bovenste plank waar heel Nederland op afkomt. Van en voor iedereen – en zo is het ook met Tilburg!

Meer informatie: www.tilburg.nl www.vvvtilburg.nl www.tilburgsekermis.nl

0 T p5er,u5ur*

www.kindercreche.nl Betaalbaar en altijd thuis

Kindercrèche Noord, Elgarstraat 26, 013 455 45 93 Kindercrèche Zuid, Tafelbergstraat 135, 013 580 02 91 Kindercrèche West, Beneluxlaan 74, 013 583 80 42 Kindercrèche Reeshof, Nunspeetstraat 11, 013 570 36 94 Kindercrèche Het Laar, Gen. Winkelmanstraat 173, 013 465 78 20 *Deze actieprijs geldt voor nieuwe aanmeldingen tot 31 december 2012

5


Cultuur

tiwos

Hart voor Tilburg

Ook voor luxe huurwoningen en koopwoningen

www.tiwos.nl

Thuis in de buurt

Aan u de keus! Een belangrijke motor achter het culturele leven in Tilburg is het brede scala aan creatieve opleidingen en vele verenigingen. Zo is Tilburg de enige stad in Nederland met zeven kunstvakopleidingen. Dit draagt bij aan een gevarieerd aanbod van optredens, concerten en evenementen. Daar kan het rijke culturele verenigingsleven aan toegevoegd worden. Zelf initiatieven nemen en bijvoorbeeld exposities, optredens en beurzen organiseren, dát is typisch Tilburgs. Andere belangrijke culturele drijfveren zijn de musea in de stad. Door hergebruik van industrieel erfgoed bevinden zij zich in prachtige panden. Met sensationele moderne beeldende kunst scoort De Pont internationaal hoge ogen. Bezoekers worden letterlijk en figuurlijk uitgenodigd om de kunstwerken te ‘ondergaan’. Heel anders, maar ook fascinerend, is het Audax Textielmuseum Tilburg. Daar verbindt ultramoderne architectuur de oude fabrieksgebouwen, een museum in bedrijf met draaiende stoommachines en het TextielLab, de creatieve werkplaats. Hier is een nieuw businessmodel gecreeerd gericht op maatschappelijk waarde, social innovation. De OO-zone (Ontdek en Onderzoek!) in het Natuurmuseum Brabant is aansprekend. Onderdelen van het Stadsmuseum zoals het Peerke Donders Paviljoen en het Vincents Tekenlokaal verdienen de aandacht. Deze laatste is opgenomen in de route Vincent van Gogh in Brabant. De filmliefhebber zit goed in Tilburg; van publieksfilm tot arthouse. Tilburg podiumstad met de befaamde jazzscene in Muziekpodium Paradox en daarnaast 013 Popcentrum, Theaters Tilburg en De NWE Vorst. De talrijke (studenten)cafés en bijna 100 restaurants… bieden gezelligheid…..aanbod genoeg. Aan u de keus!

Uw kind een goede start laten maken? Kies voor een Xpect Primair school • Modern onderwijs in professionele leeromgevingen. • Breed scala aan onderwijsconcepten. • Verder komen vanuit eigen kwaliteiten. • Elke dag met plezier naar school.

www.xpectprimair.nl

Brabant Culturele Hoofdstad 2018 Samen met de partners van Brabantstad wil Tilburg de titel in 2018 veroveren. Brabantstad heeft voor 2018 het motto ‘de Kunst van het samen leven’. In het culturele programma heeft iedere partner van Brabantstad haar eigen profiel. In Tilburg is gekozen voor social innovation en de spoorzone. In januari 2013 wordt de shortlist bekend gemaakt. De definitieve keuze valt in september 2013.

Meer informatie: www.vvvtilburg.nl www.uitinbrabantnl www.2018eindhoven.eu

7


Onderwijs

Studenten houden Tilburg jong Tilburg is ook studentenstad. Ruim dertigduizend jongeren volgen hier een opleiding, waarvan het merendeel hoger onderwijs. Die duizenden studenten geven de stad kleur. Ze houden de stad jong! Van internationaal aanzien is de Universiteit van Tilburg (UvT), die de stad op onderwijsgebied allure geeft. De rechten- en economische faculteiten behoren tot de beste van het land en verwelkomen ieder jaar vele buitenlandse studenten. Andere belangrijke onderwijsinstellingen zijn ROC Tilburg, De Rooi Pannen, Avans Hogeschool en Fontys Hogescholen. Het Tilburgse onderwijs laat zien dat de stad zich voortdurend vernieuwt. Het is niet toevallig dat verrassende studies als Vrijetijdswetenschappen, de Rockacademie en Sporteconomie juist in Tilburg zijn ontstaan. De vernieuwing van het onderwijs versterkt het daadkrachtige karakter van de stad. OMO (Ons middelbaar Onderwijs) is zo’n vernieuwende instelling. De Nieuwste School, een vorm van voortgezet middelbaar onderwijs kwam uit haar koker. De gemeente investeert in de studentenstad Tilburg. Een uitbreiding van het aantal studentenkamers, extra stage- en werkplekken en de doorstroming tussen de verschillende onderwijsinstellingen krijgen volop de aandacht. TalentSquare Investeren in talent is ook investeren in de toekomst. Tilburg is daarom ambitieus en continu op zoek naar nieuwe initiatieven die de regionale economie versterken. De stad wil een aantrekkelijke vestigingsplaats zijn voor (internationale) bedrijven en investeert daarom veel in een prettig woon-, werk- en vestigingsklimaat. Een knooppunt van kennis, kunde en mogelijkheden; dat is wat TalentSquare moet worden. TalentSquare is een collectief initiatief dat de Tilburgse economie de komende jaren een boost moet geven. Een grootstedelijke ontwikkeling vindt plaats aan de Hart van Brabantlaan.

d e ro o i pa n n e n c e n t ru m vo o r o n d e r n e m e r s o n d e rw i j s

Tilburg

Meer informatie:

MAVO/VMBO MBO HANDEL MBO HOrEcA MBO TOErisME/rEcrEATiE MBO VOrMGEViNG de rooi pannen brengt ondernemen in praktijk

Dr. Ahausstraat 1 (013) 595 56 00 Tilburg

Postbus 1458 5004 BL

www.DErOOiPANNEN.NL

CENTRUM VOOR ONDERNEMERSONDERWIJS

• over Tilburg studentenstad: www.tilburg.nl/studeren en www.tilburgisthuis.nl • o ver beroepsonderwijs: www.roctilburg.nl www.derooipannen.nl • over HBO (Higher Vocational Education): www.fontys.nl • over de universiteit: www.uvt.nl 9


Films en meer Willem II straat 29, 5038 BA Tilburg

www.cinecitta.nl BETROKKEN ONDERWIJS BIJZONDER VOOR IEDER KIND Onder het bestuur van Jan Ligthartgroep Tilburg ressorteren vier basisscholen, ieder met een eigen schoolconcept. De scholen zijn van neutrale signatuur, dit betekent dat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Heeft u belangstelling of wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met de directie van de school voor het maken van een afspraak voor een rondleiding en/of persoonlijk gesprek met u en uw kind. Meer informatie kunt u vinden op de website van de school. Jan Ligthartschool Huibeven Glimmenstraat 7 5043 MZ TILBURG Tel.: 013-5702230 Directie: dhr. Hans Thönissen Website: www.jlhuibeven.nl

Eerste Jan Ligthartschool Ringbaan Oost 275 5014 GE TILBURG Tel.: 013-5423082 Directie: dhr. Kees van Willigen Website: www.janligthart.nl

Ook zo'n lief hebber van boeken, muziek en films?

Jan Ligthartschool Rendierhof Prof. Verbernelaan 5 5037 AD TILBURG Tel.: 013-4670809 Directie: mw. Anna-Marie Borgstein Website: www.jlrendierhof.nl

Word lid van de bibliotheek! En haal je favoriete muziekklassieker, de nieuwste literaire thriller of romantische dvd in huis...

Jan Ligthartschool Driecant Dalemdreef 25 5035 LZ TILBURG Tel.: 013-4557816 Directie: mw. Marion van Herk en dhr. Guus Reek Website: www.jldriecant.nl

Evenementen en winkelen

Vervelen is onmogelijk Tilburg is met recht een evenementenstad. Onderscheidende en beeldbepalende evenementen zoals Festival Mundial, waar wereld artiesten optreden, Incubate (festival van independent culture) of festival Playgrounds zetten Tilburg op de kaart. Niet te vergeten de Tilburgse Kermis. Die slingert in juli tien dagen lang als een lint door de binnenstad. En denk aan Tilburg Zingt, de MeiMarkt, Boeken rond het Paleis, Tilburg Ten Miles en Oktober Dansmaand. Deze en nog veel meer evenementen vormen de brede basis van Tilburg evenementenstad. De kalender staat bol van. Voeg bij de evenementen de vele café’s en restaurants en het is duidelijk wat Tilburg zo aantrekkelijk maakt als uitgaansstad. Niet alleen voor jongeren. Een groot deel van de horeca is op loopafstand geconcentreerd rond een paar pleinen zoals de Heuvel en Piusplein. In onderzoek polls scoort het uitgaansleven van Tilburg landelijk steevast hoge ogen. Tilburg heeft een goed winkelaanbod. Bijvoorbeeld het Pieter Vreedeplein; een groot winkel- en uitgaanscentrum van bijna 22.000 m2 in hartje centrum. Behalve dit ultra moderne plein heeft binnenstad west, in de volksmond “dwaalgebied” genoemd, een heel eigen karakter. Je slentert door historische straten langs leuke, kleine kunstwinkels en winkeltjes vol met snuisterijen. Creativiteit viert er hoogtij. Daar is ook VVV Tilburg gevestigd. Grote winkelpromenades zijn ook elders in de stad te vinden. De bereikbaarheid van de stad en het stadscentrum is goed, niet alleen met de fiets en de bus. De talrijke parkeergarages zijn prima bereikbaar; de fietsenstallingen hebben voldoende capaciteit. Het Tilburg Centraal treinstation ligt op loop afstand van het winkelcentrum. Voor het bedrijfsleven is het van belang dat Tilburg ook via het water goed bereikbaar is: via weg, water en spoor! In het stadshart van Tilburg, naast het station, tussen industrieel erfgoed en nieuwe architectuur ontstaat een broedplaats voor kennis en innovatie: Spoorzone 013

Meer informatie: • over Tilburg: www.uitinbrabant.nl • over Tilburgse evenementen: www.vvvtilburg.nl • over de Tilburgse Kermis: www.tilburgsekermis.nl • over winkelen in Tilburg: www.winkelenintilburg.nl • over Spoorzone 013: www.spoorzone013.nl 11


Sport en recreatie

Stad in beweging Postbus 225

5000 AE Tilburg

013 - 5452555

013 - 5452551

www.skotzo.nl

bs. De Alm

Groenewoudstraat 70

5022 GE Tilburg

013-5425377

bs. Pendula

Hoogvensestraat 49

5017 CA Tilburg

013-5436388

bs. Armhoefse Akker

Spoordijk 68

5018 GH Tilburg

013-5434237

bs. Don Sarto

Oude Hilvarenbeekseweg 15

5022 EM Tilburg

013-5421152

bs. Fatima

Fatimastraat 24b

5021 AN Tilburg

013-5425379

Zuiderlicht Lespunt van bs. Fatima

Prof. Keesomstraat 28

5021 NB Tilburg

013-5423705

Tilburg geeft ruimte aan sport en spel. Tilburg was in het verleden gaststad voor het WK IJshockey, EK Korfbal en ook het NK Judo. Met het sportcentrum TKwadraat is er een 400mtr ijsbaan met allerlei moge-ljkheden. Naast de ijshockey-vereniging DESTIL Trappers heeft de stad met de voetbalclub Willem II twee profteams in huis. En vergeet het veldhockey niet. Zeker zo karakteristiek is het rijke sportleven op amateurniveau. Tilburgers kunnen terecht bij ruim 300 sport verenigingen, samen verantwoordelijk voor meer dan 100 wedstrijd- of trainings-velden. De stichting BOTS (Bureau Ondersteuning Tilburgse Sport) ondersteunt de sportverenigingen en zorgt ervoor dat ouderen en gehandicapten ook aan hun trekken komen. Maar ook als u gewoon wilt wandelen of fietsen, zit u goed! Er zijn zoveel natuur gebieden in de buurt. Trek naar de flinke bossen en schitterende heidevlakten. Daarvoor zijn talrijke wandel- en fietsroutes verkrijgbaar. Of ga bijvoorbeeld eens lekker struinen door het Nationale Park Loonse en Drunense Duinen, een oase van rust. Een andere optie is de koelte van de Oisterwijkse Vennen. Houdt u van meer actie? Breng dan eens een bezoek aan een van grote attractieparken: de Efteling of Safaripark en Speelland Beekse Bergen. Stap binnen bij Nieuwlandstraat 34 Stad & Toerisme. VVV Tilburg heeft volop suggesties voor arrangementen en dagtochten in en rondom Tilburg.

De crisis is helaas in niemand zijn voordeel. De kinderopvang loopt terug door het feit dat er veel ouders zijn die de hoge kosten niet langer kunnen opbrengen. Wij hebben gekeken hoe wij de ouder hierin tegemoet kunnen komen. Dit doen wij als volgt; per 1 juni 2012 wij verruimen onze dagdeeltijden en verlagen wij ons uurtarief naar € 5,66. Tevens hebben wij enkele tarieven van de buitenschoolse opvang aangepast. Zo gaat de vakantieopvang bv. naar € 5,93. Naast de bezuiniging van de overheid op de kosten van de kinderopvang, gebeurd dit nu ook op de uren. Daarvoor gaan wij de mogelijkheid bieden om voor zowel de dagopvang als de vakantie en/of studie/ADV dagen, dagdelen te verlengen vanaf 11:30 en t/m 15:00 uur.

Meer informatie: • over recreatie www.vvvtilburg.nl • over sport www.sportbedrijftilburg.nl en www.botstilburg.nl

In de kinderopvang moet men momenteel erg bezuinigen, maar wel op de juiste zaken! Het kind blijft voorop staan, dus niet automatisch naar overvolle groepen, maar wij blijven investeren in de kwaliteit. Op dit moment zijn 30 medewerkers bezig met de training Vversterk of de opleiding Uk & Puk voor de voor- en vroegschoolse educatie. Daarnaast blijven we meedenken met de ouder/verzorger, waarom 12 weken vakantieopvang laten opnemen, terwijl men er maar 6 nodig heeft? KDV Dino Reeshof aan de Bergeijkstraat 20 KDV Dino Heikant aan de Mahlerstraat 230 KDV Dino Noord aan de Verhulstlaan 37

Kinderdagverblijf Dino Tel:013-5478222 Fax: 013-5478229 www.kdv-dino.nl info@kdv-dino.nl

13


Tilburg in beeld! Eigentijdse bloemenwinkel

Glasvormgeving

Bijzondere bloemen en planten Rouwarrangementen Bruidsboeketten Sfeermakers Cadeau's en attenties Seizoensgebonden producten www.daisylane.nl

Custom made creations Glasobjecten Lichtobjecten Memorials Glasjuwelen Glas in lood

Adres: Noordstraat 81b – 5038 EG – Tilburg

tiwos

www.amazingprojects.nl

Hart voor Tilburg

Ook voor luxe huurwoningen en koopwoningen

www.tiwos.nl

Thuis in de buurt 15


A K LS PE

KA

EL

D

AT ST RA

R.

EG EW H C SS BO EI N

TS E ST NR.

ER EV

JA

K IJ D EN

K

V A H

D EN V A

T A A ST

R

HO

UD

ER

SL A

AN

7

AT

A TR

S

GE

PA

A WE C T KE H ST RM . R. A N S V. WE RO TH ST ESS R. EL KE WE RS TH TE N S

IM A

T FA

. TR NS ZE

T A RA

PIUSPLEIN

ST LI VO TI

N

ZARE

LERIECAVA R. ST

AAT

VORSTE NHOF

H T

T

.

TIL

CH

ME

HE ST IKE R.

T A A R T JA N

UI D

EE S

R.

V

PIUSSTR

BA

AN

ÊZ

TILBURG G

GR

8

N

EK-

-

N OE

RI

STATIONSSTRAAT

STR

HEUVELRING

EI

N

E T R O T

PL

IN G H ER O D EK -

W

K A RA

AA

ET

R.

ST

W

ST

ER

TR

HT

ST

ST

O

R

RC

O

E

BU

KL

D

STR.

R

-

A

ER

A

M

KS

N

V

ZO

WIJ

.

R.

ON

N

ZE

R ST DIS

.

IJEST

6 RIJ

EI

IS

TR

DEB

IJ

AT STRA

IN SU

T

LI N D EP L

HO EF AK KE R

AA TR ES TS HO SC

AT ST

RA

ST

RO

DU

EN

N-

MI NA WI LH EL F OKHO HOF DOK

DUD

BU IT E

SMIDSPAD

M AHA ABR

RAA T KEST GOIR

ERST KUIJP

IJSST R. DEÊW BER T

PO PL NTEIN

IUS DIONYSR. ST

5

R ST

KS

IN

WE G

ER UDNSHO A ET EM . W IJK TR E S

A RA

ST

G TO

R

HE

VA

TO

PL

U

CO

C

T

VA

N

JE

R

R U O I T T OO A N RA ST

E

. V.D RTE . LS STR OU

AA

TR RS

AN

RI

K

T

EN

. ST

R.

AC

LE

T

ST

R HE EN

NÊB

DE

SL ST OTR.

ST UL

LE

JA

A

AT

RS

ER EN HO R. ST

A

RA

IE

R. SC

TP

ST R

ST

C

NST

AN

IJN EN

EN

EL-

N

RA

ES

C

TR.

EV

ND

LA

MA

UIV

N

R.

GO

R.

HA

AA

TR

RS

IE

EL

ND

ST

PU

DTS

ST

A-

A

BON

RS

CAT

C

DE

AAT

IE

DE ERSTR. T RUY

VAN SM HEE STR. K KER

L. AER SSEN WA

TROUWLAAN

BRO

H O

D

EL L-

AT

E

F

EG

DSTRA

W

C

STRAAT

AT

SE EN

PA ER

.

P-

R

O

K

V

K

R

-

LESE

RV

-

AF

G.Ê

STR

R.

NC

O

STR.

FO

N

O O T ST

KO

RA

ÊG

R.

T

-

AA

ST

TR

DE

R.Ê

ES

RS

RST PASTEU

LA

R.

NH

ST

.

ST

R ST

EN TE

DE

VE

JA

IJK

ND

VE

VEN

SKA

BOER

TAM SUT SCH OM BO OF H

VA

R-

AV

DE

.

E-

FL

IJS

EL RV RS KO WA . D TR S

STR.

RETH

OG

SE

PH

.

R.

TAN ES IV N TU LEI DOELEN S P ST STR. UIV ES AN TP LE IN

ZW

NAZA

HO

HO

STEVEN

R.

AT

RA

ST

EN

LJO

HA

ST

P

.ÊJO

ST

ENK

VOETG BOO N PLEI

TRAAT ZANDSES

RIS

IN

SE

STR

S PIU

RK

ÊV

ST

PR

ÊJO

STRA

NSE

GA

ADE

D PLIE

KE IJC SU . ET R A ST

HA

N

TR RS

T

O

R. ST

ÊHA EN STR .

RAA

CH SS BI

K DIJ

TROUWLAAN

N

O ÊS

ENZIJSTR.

DEN

AT

T SS

GIL

Ê AN

US

IM

PR

ER . V TR ER S

N

DE ST OU RK KE

R.

R.

RSSTR.

-

UW .

PA

ÊP.Ê ÊSTR

GVE

OEN

BA

N EI

EI

.

TR

NS

RE

OO

NÊD

R.

I JS T

BROEDE

GILDEV

PL

DE

T DS

A ST

RST

PL

K

KO O P VA A R D

. NSTR ASTIAA ST.ÊSEB

GS

IN ON

OU

R. ST IJF

H

R.

TTE

NIN KO EIN PL

GS NIN KO EIN PL

TR

RS-

GS

AAT

AT

GALJ

.

TR

NS

OE

STR

AAT

HOO

4

ÊC

P.

J.Ê

ST.ÊJOSEPHSTR

TR,

LKS

TJA

CLERCXSTRAAT

S UI

NA A AN OWN UL HOF

S AD

R.

H

EIN

EPL

GG

ST

AD

G

LK

ST

EIN

KO

RD

AT

L GEP

KO

IPAD

GALE

Ê

-

EN

IET

ÊSW

N ÊVA

STRA KO

LE

ERKLIPP PLEIN

G

S-

IN

E PL MS

SSIE KURA R. ST

IN

VENSE-

HOOG

R.

OF

ER

DO

EU

ST

AT

ISR

T

ESTRAA

ÊAART

JANÊ

RIT AU F M HO

LE

HOF

NE-

KAZER

OF

RH

IE

RA

MINGHOF

ST EF HO M

AT

W

GE

MING FLE STR.

STÊJOSEPH-

TJA

JE AN R. OR ST

RDE AN R. EX ST

PA

AR

RA

ST

ST

-

RN AN CO ELM . E R SP ST

M

CK

OO

WIJ

SH

ER

LIU

EV

SA VE

F.

O

PR PA

RA

. AL

SC

N R-

E ESP NST H RAAT

ST

TR

EMA- . M TR S

ÊS

T

A

EM

EIN

PA

RA

NT

ÊII

F

GE

SA AS

P MA

PL

WIL

ST

UW

NIE

NA

M R.

NEKAZER F HO

.

PIUS PLEIN

HO

HENDRIK

ST

VEL

STR MS

.

HEU

VEL HEUING R

ST R

TEÊ

.

LE

A

P

ER EIN ST ND R. ST LK SA SOEN T AN PL

LA

DU

EL

ST

NIEUWSTRAAT

KT

DA

S

EL

-

IA

VA

JANÊ ERÊ VANÊD R. LEEST

AR

KOR

TR NS

UV

AT

UV

.

IL

PH

TR

IN LE

T

AT

IKES TR.

HES PERE

EM

AA

HE

A TR

HE

ZW N A V NA LIA RG JU LBE O ST

R ER ST ET DE PI EE VR

W

R ST

N

O

SO

ST H AD PL UIS- EIN

ST

OER OERLESE

NÊB

R.

ST

LS

DE

EN

DA

BO

N

JA

VA

WE

SC

S-

EU NI

S ÊBO

NÊ VA OFFH IM TR. S

.

N

EG

W HE

3

EG

SW

IM

TR

A LA

SP

RIM

LG

PE

AD

SP

IM

GR

PEL

.Ê N P.F MA RG BE R. ST

R. ST

.

STR.

AT

FO

O M UD AR E KT

LHOF

KAPE

T

VE

JA

IN

PLE

EN VE TH W NS OEG E

R

ATT RRAK SMTA

AZIJN

STRA

AAT

LE

S

A

VA

RA

T RS TE PA

R.

.

B

R

O PO

O SPO

TR. TERS

RA

A

S

.

AD

NS

LIE

N-

TE

PE

TR

.

R.

T RS

OS

ÊO

ID

ZU

STR

EIN

GE

.

RE

TR NS

EN

ST

9

NS EÊS

ST R

LE

MIJ

PL

MAG

ER PIET E D VREED PA

IJZER

ÊSTR

TE

ST

EL

UV

HE

RA

R.

ST

STR

SE

T

AA

STR

UW

NIE

ZERN

EL

RA

T

A RA

ST

T RS

VE

A KL

. TR ES

GG

.

KO

. XSTR

A

N

RO

IT WE

PEN IS

J.Ê

TR

RV

.

TR

LS

E RA

NE

CIJ

PU

CA

AT

RA

T NS

AT

EK BO

DIE .

TR

AS

EM

RA

TELE

G

N

.ÊA

.

AN

ST

AA

ER PIET EDE VRE N PLEI

RING

LOUIS BOUWMEESTERPLEIN

N

LA

ST

TR ES

R. ST

H NA

MÊIIÊÊ

AT

A H E U V E L S T R BLES-

LIEVE VROUWE PLEIN

.

TR

OS

GIR

AT

E G N AT LA RA ST

RA

G

G

OF

IN

ST

IN

T

A

ER

V

. R.

ST

BB

HO

ST EEL

RS

T

L-

KR

RA

ST

LA

E

K AK

T AA

R

T RS

G

K

TR

M

.

R KST

.

TR OIS

TE

A

O

OE

AT

HOF

EG

HO

PA

TU

AT

SCHOUWBURG-

RO

NS

PE . STR

AEL

A

TR

RS

KE

AK

AT

RA

A

O

T

N CE

VIN

RA

ST

L

H

DH IU

NT

CE

VIN

.

TR

SS

ST

ER TSAT U ND FR BO F M O ST AD RO H SP RA IU

W

SC

OR

-

EN

G

IL

DIE

OF

EH

RW

TA

AT

TRA

RIA

GE

EU

AT

NO

W

7

OL KOAAD F Z HO

INS

MA

TUIN

LAN

TU

RAAT

AT

STR

AAF-

AAT

STR

R.

IJFST

AT

TELEGR

AT

SST

RA

R.

BODE HOF

ONIU

ST

NI

ÊSCH

STRA

ANT

ER

BURG

AAT

RD

ESTR

O

LANG

NO IJPAD

T

RAAT

ST

ING

R.

IAST

.

TR

NS

OR

IEKST

ESTRAA

E

HOEK R

TR. ACACIAS

ECIL

ST.ÊC O

FABR

. R.

K POST

R AR

T ES

RLAAN

WILLE

LANG

CHTS UTRE STR.

.

NOORD

ILIASTR

TR

K BRIE

R ST

RN

DS

FA

RA

GST

LAA

T AA

AN

ASEW

EN

S

G

ST.ÊCEC

OR

KORT

STRAAT

T

BRED

TE

S

ISRIN

.

SPOO

O

D

ES

J.ÊS

LP

ÊOOS

TR

SS O

MEIDO

E

N

THU

JN

EI

ÊH

N M

SPA

UD

ZUID

RLA

NO

R.

NST

ELZE

AA

TR

SS

RI

NA

SI

IS

NC

TU

JA

GO

GAS

JA .

STR

6

O ND

VE

R LG

O UD LO

T

-

ATELIER

ER-

SPOO

BOOM-

YSD

T

AA

STR

LO

IJK

RD

OO

SP

- . RN TR O O SES S BO

AA

.

WAGEN STR.

STR.

RIESTR

. T

E KORT NIEUWSTR.

T

TRAA NIEUWS

E

LANG

TR.

IJKS

ERW

OIS T

.

NESÊV

JOAN

F

ALER

PASC

IJK

RD

OO

SP

D

R ST

RAAT

CALO

LICHT

PLEIN

ER FRAT

FRAT

AN

EN

ELZ

RU

S A LA O IC K T N IEC AA P TR S

E

G

GA

ELERST

GIE

ENER

N A BA

IN

.ÊD

R

MINCK R. LOST

R.

ELST

ECH

NÊV

ÊVA

NARD

LEO

T

AA

G IN R

R. ST

D

LAM

RD TE ES

ÊB

ER

N-

T

TR.

A

MO

R.

TST

CH

BO

LEN

-

TR SS

2

AT

D ER ST BE LEIN P

.

MIER

TRAA

IESS

STR.

ÊVR

T

TLA

AN RAB

NÊB

RTÊV

ÊHA

RA

MA

EP

T BO R. ER ST

R ST

ÊDE

EKES

AN

5

ST

RD

O

ST

H

J.H

UIS -

TR

VANÊ

ENLUM AT A STR

EK

.

AT

RA

.

RS

T AA

MR .Ê

AT

O

LE

R ST

RO ÊB

ST R

R-

TR

TRAA

NIEUWS

TSTRAA

LOCH

V.Ê

I

ST

KR

ST

NG LA

OL

HA

EN ÊS TR IJB . LU R. ST

VE

SS

SC

ON

R

S

NIJ

EN

DR

E UD

RÊ TE S IS ER IN A M UTS ÊM

ÊÊS AN .ÊV IN D AA

TE

ET

. TR

STED

RIENDT .ÊDEÊV

DEM

4

RR

KV

M

EIN

M

MR

LANGE

STR.

OONS

ÊVINGB

PS PHILI

IA

PL

E AG

TO .ÊS

-

ES

ER

TH

.

R ST RM

ÊS

CORN

VRE

AT

STRA

N-

R. ST

E

EK ED ST OF H

ER

O

-

ARK

BO

PIRO

ÊB

LE

.

RSTR

KUIPE

H.

IA

W

INAP ILHELM

L VE

EÊ . SS TR SA TS NÊ EL VA ÊYSS V.

AT

-

EN

OV

DH

.

VISSER TSTR. 'T HOOF

KARDINAAL ALFRINKSTR.

RA

EERSTR

S RE

ST

SUPE

EÊB RIORÊD

E TH

IJEZ IRK T GO RAA ST

RING

BE

D

N MO

PAD

UKE TJE MER TIM NS MA

LT-

PAST. DUCHAMPS STR.

N

ED

RF

8

H

A STR

LEN

MO

R.

T

T

A RA ST LT

E SS

MEELISE

3

AN

O

AT

AA

SE C

TR

L

SLAAN

LEOÊXIIIÊSTRA

HA S SE

G

BA

A

BEKKER

K

SS

HA

2

NG

O

LE PA LEÊBST. STR LAN C .

PA R

W IJ

I EL A C

RI

F

AN

DE

EF

RE

STRAAT

T

EEF

AD

TH

G

E

1

ENSDR.ÊNOL

ER

N V A PA D AR

DR

BISSCHO P

I F NE

B

RIK

E AR

R MA

D

BIS S C HOP BEKKERS-

DE

ER TH E NA CA DRE SI F A E C L RE D

NORBERTIJNERPOORT

PA

G IJ

SB

ER

T

ST E

LAAN

DIE

M

C

.

EF

RE D

GOIRKESTRAAT

R.

R

ST

T

RP

F

A

O

EE

L

D

R

V

T

O

N

LD

.

ÊH

B

EE

T

AN

GE

ST A

1 SCTHREVIO

.

R ST

GO

EN

AR

M

K

I

T EX

IN

LE

P EL

A

9

N-

OE

GR

G

H

I

17


Infrastructuur

Op de fiets!

textile

Vincent van Gogh

region of social innovation

shopping Green

Kruikenzeiker efteling

funfair

dance

festival Mundial

students

events

theatre Go Biking

BeeKSe BerGen go for a walk

good food Trappist

dunes

art terraces 013

Tilburg heeft iets met fietsen. Met de campagne ‘Tilburg gek op fietsen’ worden bewoners en bezoekers uitgedaagd om de fiets te pakken. Vandaar de zogeheten ster-netroute, in de volksmond beter bekend als ‘het rode fietspad’. Het pad slingert als een rode loper door de stad. Fietsers krijgen waar mogelijk voorrang of kunnen door fietstunneltjes onder drukke wegen door rijden. Studenten kunnen zo snel en veilig naar de universiteit fietsen. En u kunt op de fiets boodschappen doen in het centrum of even naar een van de markten rijden. Wel zo makkelijk. Bewaakte fietsenstallingen zijn er bovendien genoeg, zowel in het hart van de stad als bij de stations. Je stalt je fiets gratis, behalve bij het station. In Tilburg is het openbaar vervoer goed georganiseerd. Snelle busverbindingen zorgen er voor dat u binnen enkele minuten naar de verschillende stadsdelen kunt reizen. Er wordt gebruikgemaakt van dynamische reizigersinformatie waarbij u kunt zien hoe laat u welke bus kunt verwachten bij de halte waar u staat. Aan de noordzijde van het Centraal Station, waar de Spoorzone wordt ontwikkeld, bouwt de gemeente bovendien een nieuw busstation. Tilburg investeert dus volop in bereikbaarheid. Ook in virtuele bereikbaarheid! De digitale snelweg is niet meer weg te denken. De gemeente sluit daarom de komende jaren zo veel mogelijk woningen aan op breedband-internet. Zodat u vanachter uw computer alle delen van de wereld razendsnel kunt bezoeken.

Meer informatie: www.tilburg.nl www.ns.nl www.9292ov.nl www.spoorzone013.nl

19


Verkeer en bereikbaarheid

Afval: daar zit muziek in! Elk bedrijf heeft met afval te maken en de wettelijke verplichting om hier goed mee om te gaan. Het Brabants Afval Team (BAT) is gespecialiseerd in afval en terreinonderhoud. Afval zo behandelen dat het betaalbaar is en goed voor het milieu dat is een vak apart, ons vak. Het BAT creëert toegevoegde waarde uit afval door recycling. In afval zit namelijk muziek! Het BAT verzorgt de huis-aan-huis inzameling voor de inwoners van Tilburg én doet de afvalinzameling voor bedrijven in Tilburg en regio. Elk bedrijf of evenement, groot of klein is een uitdaging om op maat te bedienen.

Kijkt u voor nog meer informatie op www.bat.nl of neem contact op met Ben Scheepers, accountmanager van het BAT telefoon (013) 53 25 983.

Stad in, stad uit Via meerdere toegangswegen zijn alle delen van de stad goed bereikbaar, waar u ook vandaan komt. Prettig voor de bewoners en bezoekers van de stad en vooral ook voor het bedrijfsleven. Bedrijven hebben behoefte aan een goede bereikbaarheid zodat ze snel kunnen schakelen. Het transport moet lekker vlot kunnen verlopen. Richting Randstad, en vooral ook richting Antwerpen en Ruhrgebied, het achterland van Tilburg. Goederen en grondstoffen bereiken en verlaten Tilburg niet alleen via de weg. Transport over water wordt vanwege de drukte op het wegennet steeds belangrijker. Tilburg ligt aan het Wilhelminakanaal en beschikt over een containeroverslagplaats. Dit kanaal wordt de komende jaren op verschillende plaatsen verbreed en verdiept. De gemeente investeert ook in de bereikbaarheid via het spoor. De nieuwbouwwijk Reeshof in het westen van de stad kreeg een eigen station. Er zijn ideeën om een vergelijkbaar station te bouwen in het noordoosten, in BerkelEnschot. En komt u met de boot? Leg dan aan in de Piushaven. Deze binnenhaven grenst direct aan het stadscentrum. U loopt er in enkele minuten naar toe. De Piushaven is vaak ook opgenomen in fietsroutes en in de zomer een aantrekkelijke plaats waar u in de luwte van het water regelmatig vertier vindt. Onder het motto ‘Piushaven, levend podium van Tilburg’ wordt dit gebied ontwikkeld van een voormalige industriële haven, tot een levendig centrumstedelijk woonmilieu aan het water. Naast de bouw van 1600 woningen met ruimte voor nieuwe bedrijvigheid komt er een herontwikkeling van het voormalige AaBe-complex tot een grootschalig winkelcentrum. Piushaven verbindt het centrum van Tilburg met Landschapspark Moerenburg en enkele bestaande woonbuurten. De anderhalve kilometer lange oevers worden omgetoverd tot groen Havenpark. Piushaven wordt daarmee het natuurlijke hart van de stad.

Meer informatie: www.tilburg.nl www.piushaven.nl

21


Natuur en milieu

Groen, groener, groenst

AFVAL SCHEIDEN? KARTON PAPIER

De stad is groener dan menigeen zou vermoeden. Veel parken ín de stad en eindeloos veel groen eromheen. Neem maar eens de lift naar de hoogste etage van een gebouw en u kunt het zien: Tilburg grenst aan alle kanten aan natuurgebied. Heide, loofbossen, zand-verstuivingen en natuurlijk weilanden met vee.

KLEIN CHEMISCH AFVAL

GLAS GROF HUISVUIL

TEXTIEL

• breng naar milieustraat (= gratis) • maak een ophaalafspraak

RESTAFVAL GROENAFVAL

PLASTIC VERPAKKINGEN

Kijk voor meer informatie op www.tilburg.nl/afval of bel 14 013

KDV DINO

De aandacht voor het milieu gaat zelfs zo ver, dat een buiten-zwembad als De Rauwbraken ecologisch wordt beheerd; geen chloor dus! Een bioloog zorgt ervoor dat het natuurlijk evenwicht in stand blijft. Het bad wordt ook gebruikt om kinderen te leren wat er zoal in het water groeit en bloeit. Overigens een initiatief van één van de inwoners van Tilburg.

Kinderdagverblijf Dino Tel:013-5478222 Fax: 013-5478229 www.kdv-dino.nl info@kdv-dino.nl

Meer informatie:

BETROKKEN ONDERWIJS BIJZONDER VOOR IEDER KIND Onder het bestuur van Jan Ligthartgroep Tilburg ressorteren vier basisscholen, ieder met een eigen schoolconcept. De scholen zijn van neutrale signatuur, dit betekent dat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Heeft u belangstelling of wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met de directie van de school voor het maken van een afspraak voor een rondleiding en/of persoonlijk gesprek met u en uw kind. Meer informatie kunt u vinden op de website van de school. Jan Ligthartschool Huibeven Glimmenstraat 7 5043 MZ TILBURG Tel.: 013-5702230 Directie: dhr. Hans Thönissen Website: www.jlhuibeven.nl

Eerste Jan Ligthartschool Ringbaan Oost 275 5014 GE TILBURG Tel.: 013-5423082 Directie: dhr. Kees van Willigen Website: www.janligthart.nl

Jan Ligthartschool Rendierhof Prof. Verbernelaan 5 5037 AD TILBURG Tel.: 013-4670809 Directie: mw. Anna-Marie Borgstein Website: www.jlrendierhof.nl

Een ander prachtig natuurgebied is landschapspark Moerenburg voor veel Tilburgers bekend terrein. In dit buitengebied, dichtbij de stad, wordt veel gefietst en gewandeld. Het kenmerkt zich dan ook door open weilanden, bomen, waterplassen en een agrarisch gebied met historische boerderijen. Een uitstekende plek om te recreëren! Naast het versterken van de groenfunctie, wordt in dit gebied een stukje historie en cultuur teruggebracht. Moerenburg heeft veel te bieden! Café Zomerlust, gelegen aan een van de ingangswegen van Moerenburg (Oisterwijksebaan), is tevens ingericht als Bezoekerscentrum voor Moerenburg en Het Groene Woud. U kunt er terecht voor handige informatie over het gebied en fiets- en wandelroutes.U vindt hier ook oplaadpunten (op zonneenergie) voor elektrische fietsen.

Wij bieden u professionele opvang; Hele en halve dagopvang, flexibele opvang, naschoolse, voorschoolse en vakantie opvang, reeds vanaf 6 weken. KDV Dino Reeshof aan de Bergeijkstraat 20 KDV Dino Heikant aan de Mahlerstraat 230 KDV Dino Noord aan de Verhulstlaan 37

Tilburg investeert flink om deze variëteit vast te houden. Niet alleen rondom de stad, maar ook erbinnen. Neem de Dongevallei: het riviertje de Donge meandert in de grote nieuwbouwwijk Reeshof over een lengte van bijna zes kilometer! Een bijzonder natuurproject midden in het stedelijk gebied. Loop eens binnen bij Nieuwlandstraat 34 Stad en Toerisme waar VVV Tilburg talrijke mogelijkheden aanbiedt om van die natuur te genieten.

Jan Ligthartschool Driecant Dalemdreef 25 5035 LZ TILBURG Tel.: 013-4557816 Directie: mw. Marion van Herk en dhr. Guus Reek Website: www.jldriecant.nl

• over het groen in Tilburg en omgeving: www.tilburg.nl • over natuurgebied Dongevallei: www.dongevallei.nl • over natuurgebied Moerenburg: www.moerenburg.info • over De Rauwbraken: www.rauwbraken.nl 23


Wonen

Wie zoekt, die vindt

O p zoek naar woon ruim te www.hierwonen.nl www.hiervestigen.nl

G eïn teresseerd i n bedr ij fsrui mte

Tilburg blijft groeien. Enkele jaren geleden werd de magische grens van 200.000 inwoners gepasseerd. Voor al die Tilburgers moeten er geschikte woningen zijn. De gemeente en de woningbouwcorporaties slagen er steeds beter in om alle vragen te beantwoorden. Comfort en veiligheid gaan daarbij hand in hand. Op verschillende plaatsen verrijzen nieuwe woonwijken; oude worden gerenoveerd. De stad krijgt een moderner aanzien, maar verloochent zijn historie niet. Tilburg is ontstaan uit zeven dorpskernen die langzaam aaneengegroeid zijn. Deze structuur blijft te zien: de zogenoemde herdgangen (driehoekige knooppunten) verbinden ook nu nog de stadsdelen. Deze Tilburgse karakteristieken oogsten internationaal veel waardering. Zo wonnen de nieuwbouwprojecten Kromhoutpark en het Regenboogpark een internationale architectuurprijs. Een stad van contrasten die je terugziet in de architectuur van Westpoint, een van de hoogste woontorens van Nederland, en de Stadsheer. Maar ook op de Oude Markt of bij het Cenakel. Bijzonder zijn de nieuwe woon-ontwikkelingen in het Piushaven gebied en de Spoorzone, waar een combinatie van leisure, wonen en werken wordt gecreëerd. Mooie opstekers, maar Tilburg houdt ook oog voor de sociale kanten van het wonen: betaalbare huur- en koopwoningen voor alle bevolkingsgroepen. De stad blijft bouwen aan nieuwe woningen voor starters, studenten, senioren en (kleine) gezinnen. Buurten worden zodanig ingericht dat er zo min mogelijk fysieke beperkingen zijn voor gehandicapten.

Meer informatie:

Van der Weegen Bouwgroep Ringbaan Oost 300, 5018 AL TILBURG T 013 - 535 21 35 info@vanderweegen.nl

• De gezamenlijke internetsite van de woningcorporaties: www.woninginzicht.nl • Over wonen in de piushaven: www.piushaven.nl

25


Kinderopvang

Veel aandacht voor uw kind! Zoekt u opvang voor uw kind terwijl u werkt? Een plek waar uw kind zichzelf kan zijn, lekker kan spelen en zich prettig voelt? Kinderstad biedt dagopvang voor kinderen tot 4 jaar bij u in de buurt, maar ook buitenschoolse opvang voor kinderen die naar de basisschool gaan. Onze enthousiaste en goed opgeleide medewerkers zorgen ervoor dat uw kind zich bij ons thuis

Wie de jeugd heeft... Als bedrijvige stad heeft Tilburg vanzelfsprekend oog voor de opvang van kinderen. De gemeente bemiddelt mee en werkt samen met de diverse organisaties. Zo zijn er drie grote bureaus en een flink aantal kleine, zelfstandige crèches. Het gaat om meer dan honderd opvanglocaties verspreid over de hele stad. Ze zijn toegankelijk voor iedereen. De kosten zijn doorgaans inkomensgebonden en soms kunnen ouders een beroep doen op de gemeente. • Kinderopvanggroep Midden-Brabant heeft meer dan twintig kinderopvangcentra voor de dagopvang van 0 tot 4-jarigen, buitenschoolse opvang voor schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar en Cursisten Kinderopvang (CKO) voor de regionale opleidingscentra (ROC’s). Daarnaast bemiddelt Gastouderbureau Mosaik voor de opvang van kinderen bij gastouders: mensen die thuis de zorg voor andermans kinderen op zich nemen. • Humanitas, de grootste kinderopvangorganisatie in Nederland, heeft verspreid door het hele land centra voor hele en halve dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderbureaus opgezet. Humanitas is ook in Tilburg werkzaam. Het Landelijk Meldpunt Kinderopvang (LMK) bemiddelt tussen bedrijven en kindercentra en werkt vanuit het hoofdkantoor te Heerlen. • Kinderstad heeft dagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang op ruim 53 locaties in Tilburg. In totaal werken er bij Kinderstad zo’n 450 professionals en vrijwilligers aan de dagelijkse kinderopvang.

voelt! Kijk op www.kinder-stad.nl voor onze locaties bij u in de buurt of bel voor meer informatie met het Servicebureau Kinderopvang 013 583 80 40.

Meer informatie: www.kinderopvanggroep.nl www.humanitas-kov.nl www.kinder-stad.nl

www.kinder-stad.nl 27


Nieuwe vorm van kinderopvang in Tilburg! Waarom betalen voor uren die u niet nodig heeft?

“Ik betaal drie dagen in de week tot 19.00 uur maar ik kom mijn kinderen altijd om 17.00 uur halen”

Tilburg in beeld

Wie kent deze gedachten niet? In praktijk komt het vaak voor dat ouders opvanguren moeten afnemen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Ze zitten vast aan de uren van een dagdeel die of ze het nu willen of niet altijd in rekening worden gebracht. Wij wilden hier iets aan doen. Ouders meer tegemoet komen aan hun behoeften. Inspelen op de vraag en niet langer werken met standaarden. Zo ontstond Free Enjoy, Kinderopvang Op Maat. Bij Free Enjoy betaalt u alleen de uren die u gebruikt. Dit zowel voor dagopvang als buitenschoolse opvang. We bieden 3 soorten opvang op maat aan: Flexibele urenbundel, uurprijs € 6,50 U koopt een bundel met een vast aantal uren per kalendermaand. U kunt zelf het aantal uren bepalen en inplannen. Flexibele uren, uurprijs € 7,50 U kunt opvanguren naar wens inplannen. U dient uiterlijk donderdag om 12.00 uur de uren voor de volgende week aan ons door te geven. Losse flexibele uren, uurprijs € 8,50 Op ieder moment van de dag kunt u ook nog losse uren afnemen. Deze kunt u op de dag zelf tot 10.00 uur inplannen.

Kinderopvang Welkom Kind Persoonlijk; Flexibel; Vertrouwd

www.welkomkindtilburg.nl 085 - 732 55 55 29


Nuttige adressen Gemeentelijk Informatiecentrum in Stadswinkel Centrum Stadhuisplein 128 (ingang naast het paleis) tel.: 0900-2025010 (0,25 ct/m) puinfo@tilburg.nl, www.tilburg.nl geopend: ma 13.00-18.00 uur; di, wo, vr 10.00-18.00 uur, do 13.0020.00 uur Stadhuis, gemeentelijke diensten Stadskantoor 1 Stadhuisplein 130, 5038 TC Tilburg Postbus 90155, 5000 LH Tilburg tel.: 14 013 Nieuwlandstraat 34 Stad & Toerisme (VVV Tilburg) Postbus 456, 5000 AL Tilburg tel.: 0900-2020815 (0,35 ct/m) www.vvvtilburg.nl geopend: ma 13.00-18.00 uur; di t/m vr 9.00-18.00 uur; za 10.00-16.00 uur Brabants Afval Team (BAT) Ceramstraat 6, 5013 BB Tilburg Postbus 3223, 5003 DE Tilburg tel.: 013-5839393 tel. grofvuil: 013-5423317 info@bat.nl, www.bat.nl Brandweer Fabriekstraat 34, 5038 EN Tilburg Postbus 3208, 5003 DE Tilburg kantoren: 013-5326326 Alarmnummer: 112 info@brandweertilburg.nl www.brandweertilburg.nl Regiokantoor Politie Middenen West-Brabant Ringbaan West 232 Postbus 8050, 5004 GB Tilburg tel.: 013-5959595 Politie Midden-en West-Brabant, district Tilburg Ringbaan Zuid 498a Postbus 8020, 5004 GA Tilburg tel.: 0900-8844 (lokaal tarief) communicatie.district-tilburg@ mw-brabant.politie.nl St. Elisabeth Ziekenhuis Hilvarenbeekse Weg 60, 5022 GC Tilburg Postbus 90151, 5000 LC Tilburg tel.: 013-5391313 www.elisabeth.nl

Tweesteden Ziekenhuis Dr. Deelenlaan 5, 5042 AD Tilburg tel.: 013-4655655 www.tweestedenziekenhuis.nl

013 Poppodium Veemarktstraat 44, 5038 CV Tilburg tel.: 013-4609500 www.013web.nl

Audax Textielmuseum Tilburg Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg tel.: 013-5367475 info@textielmuseum.nl www.textielmuseum.nl geopend: di t/m vr 10.00-17.00 uur; za / zo 12.00-17.00 uur

Muziekpodium Paradox (Jazz) Telegraafstraat 62, 5038 BM Tilburg tel.: 013-5432266 www.paradoxtilburg.nl

De Pont, Museum voor Hedendaagse Kunst Wilhelminapark 1, 5041 EA Tilburg tel.: 013-5438300 info@depont.nl geopend: di t/m zo 11.00-17.00 uur Natuurmuseum Brabant Spoorlaan 434, 5038 CH Tilburg tel.: 013-5353935 info@natuurmuseumbrabant.nl www.natuurmuseumbrabant.nl geopend: di t/m vr 10.00-17.00 uur; za / zo 12.00-17.00 uur.

Regionaal Archief Tilburg Kazernehof 75, 5017 EV Tilburg tel.: 013-5429470 regionaalarchief@tilburg.nl www.regionaalarchieftilburg.nl openingstijden onderzoekscentrum: di t/m vr 10.00-17.00 uur, za 10.00-16.00 uur (m.u.v. de maanden juni, juli en augustus)

u Bent vAn hArte welkOm in de mOOiste en cOmpleetste shOwrOOm vOOr kunststOf kOzijnen!

Openbare Bibliotheek Koningsplein 10, 5038 WG Tilburg tel.: 013-4648500 Tilburgcentrum@bibliotheekmb.nl

Vincents Tekenlokaal (onderdeel Stadsmuseum Tilburg) Stadhuisplein 128, 5038 TC Tilburg Reserveren: 013-5494564 boekingen@mommerskwartier.nl www.vincentstekenlokaal.nl Individueel bezoek: di t/m zo 13.0016.00 uur. Groepen op afspraak: di t/m vr tussen 9.00-12.30 uur Peerke Donders Paviljoen Museum voor Naastenliefde (onderdeel Stadsmuseum Tilburg) Pater Dondersstraat 20 5011 XG Tilburg Individueel en groepsbezoek: di t/m zo 13.00-17.00 uur. Groepen op afspraak. www.peerkedonders.nl Theaters Tilburg Schouwburg & Concertzaal Tilburg Louis Bouwmeesterplein 1, 5038 TN Tilburg tel.: 013-5432220 www.theaterstilburg.nl Theater De NWE Vorst Willem II Straat 49, 5038 BD Tilburg tel.: 013-532820 www.denwevorst.nl

Bij ieder mens past een kunststof kozijn. Alkuplus Ontdekkingscentrum Zevenheuvelenweg 70, Tilburg | T 013 - 54 34 519 Openingstijden showroom: Maandag t/m vrijdag 09.30 - 18.00 uur Zaterdag 09.30 - 16.00 uur Buiten deze tijden zijn wij op afspraak open. www.alkuplus.nl

31


Mark van Vugt

Welkom thuis! Wanneer iemand in een nieuwe stad komt te wonen, is dat vaak spannend. Wat heeft een stad te bieden, hoe is de wijk en hoe zijn de nieuwe buren? Tilburg heeft echter alle eigenschappen in huis om uw thuis te vormen. Woningcorporatie TBV Wonen helpt dit thuis te vinden. Voor nu én voor de toekomst. Welkom in Tilburg. Welkom thuis! TBV Wonen Woonwinkel Spoorlaan 430 T (013) 594 05 94 5038 CG Tilburg F (013) 594 05 99

info@tbvwonen.nl www.tbvwonen.nl

www.contourtilburg.nl

Per 1 januari 2013 vormen Contour en de Twern één organisatie

Tilburg voor beginners  

Alles over Tilburg

Tilburg voor beginners  

Alles over Tilburg

Advertisement