Page 1

W E L KO M I N

ALKMAAR in Alkmaar! een uitgave van Duvoor Media in samenwerking met ondernemers Welkom in Alkmaar

1


AVB Alkmaars Verzekeringsbureau meer dan 35 jaar ervaring op het gebied van verzekeren

Wij kunnen werkgevers en werknemers, zelfstandige ondernemers en particulieren een verzekeringspakket op maat bieden, omdat wij samen werken met tientallen verzekeringsmaatschappijen. Wij verzorgen zowel zorg-, auto-, reis- en uitvaartverzekeringen. Ook zijn wij gespecialiseerd in het nieuwe zorgstelsel zowel collectief als individueel. Daarnaast leveren wij kunstverzekeringen voor particulieren en instellingen (Zie onze website www.AVB-art.nl). AVB is een allround digitaal kantoor. Alle verzekeringen zijn mogelijk. Met onze kennis en ervaring zijn wij u graag van dienst. Vraag vrijblijvend naar onze voorwaarden.

AVB Alkmaars Verzekeringsbureau Hornwaard 35 1824 SB Alkmaar Telefoon tijdens kantooruren 072-562 62 43 Telefoon buiten kantooruren 06-557 25 455 Fax 072-562 67 41 www.alkmaarsverzekeringsburo.nl


alkmaar heet u welkom

A

lkmaar is gelegen in een typisch Hollands polderlandschap, dichtbij een groot natuurgebied met duinen, strand, bos en overal water. De erfenis van een rijk en roemrucht verleden is nog altijd volop aanwezig in de gezellige binnenstad. De singels en grachten met hun karakteristieke ophaalbruggen, de vele monumenten, de oude gevels en de smalle winkelstraatjes geven de binnenstad een bijzondere sfeer. Alkmaar is niet voor niets de tweede winkelstad van Nederland! Alkmaar is een middelgrote stad met ruim 94.000 inwoners. Het biedt veel mogelijkheden voor wonen, werken en recreĂŤren. De Alkmaarders zijn trots op hun Canadaplein, het spraakmakende cultuurplein waar vijf grote cultuurinstellingen een breed aanbod aan cultuur

verzorgen. Ook voor toeristen is Alkmaar van oudsher een geliefde trekpleister. Uiteraard vanwege de traditionele Kaasmarkt, die jaarlijks duizenden mensen vanuit de hele wereld trekt, maar ook vanwege de nabijheid van strand en duinen. Alkmaar is het kloppend hart van Noord-Holland-Noord. Zo huisvest Alkmaar het grootste niet-academische ziekenhuis en de enige hogeschool van deze regio. Bovendien ligt Alkmaar, dat deel uitmaakt van de noordvleugel van de Randstad, op een steenworp afstand van Amsterdam en Schiphol. Steeds meer bedrijven vinden in Alkmaar dan ook een aantrekkelijke vestigingsplaats. Namens de ondernemers, inwoners en vele organisaties heten wij u van harte welkom in ons Alkmaar!

Welkom in Alkmaar!

3


����������������� ��������������

inhoudsopgave 3 Alkmaar heet u welkom

5

Altijd in ontwikkeling

7

Prettig wonen

9

Stad voor werkers & ondernemers

1 1

Prima verzorgd

14 Plattegrond

1 7

Kinderopvang goed geregeld

������������������

1 9

In alle opzichten bereikbaar

2 1

Ontdek het sfeervolle winkelen

���'�( )��)((*�)

2 3

Recreatie – even helemaal weg

2 5

Kunst en cultuur voor iedereen

2 6

Handige adressen

��������������� ����������������

������������������������� ������������ ������! �"� �������!�����#������ ��������$������!���!����� ���!���������� �������� ���!��"�!�������! �%���!��������#��� �&�������������� ���! ���������� ������ ��������

������� ������������� ���� ������������������� ���

���������������� ��������������

Co lofon Uitgave en advertenties Duvoor Media tel. 036 - 534 24 84 info@duvoormedia.nl Vormgeving Studio Breedveld www.suzanbreedveld.nl Tekst en redactie Jos Rosier tel. 06 - 103 79 769 mail@itsmore.nl Fotografie Studio Breedveld PCC Alkmaar Uitgever en redactie verklaren dat deze uitgave op zorg­ vuldige wijze en naar beste weten is samengesteld. Evenwel aanvaarden uitgever en redactie op geen enkele wijze aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid van de inhoud. Aan de gegevens uit deze uitgave kunnen dan ook door geen enkele partij rechten worden ontleend.


altijd in ontwikkeling

H

oe Alkmaar er in de toekomst – laten we zeggen rond het jaar 2030 – uit zal zien is moeilijk te voorspellen. Om Alkmaar verder te ontwikkelen is een heldere toekomstvisie van groot belang, een lange-termijnvisie die nu al rekening houdt met de dag van morgen. Deze visie wordt momenteel voortvarend ontwikkeld door de gemeente. Aandachtspunten hierin zijn onder andere groei en economie, infrastructuur, toerisme, sport en cultureel erfgoed. Gesprekspartners in deze (en andere) onderwerpen zijn onder meer de raadsfracties, afvaardigingen uit het bedrijfsleven, diverse instellingen en de Kennisgroep Stad Alkmaar. Ook de inwoners van Alkmaar worden van harte uitgenodigd met ideeën en voorstellen te komen over hoe zij hun stad in de toekomst graag zien.

U kunt het gehele proces van Alkmaarin-ontwikkeling bekijken en volgen via www.alkmaar.nl/Alkmaar2030. Uw eigen visie kunt u mailen naar sveenis@alkmaar.nl of via een brief naar Gemeente Alkmaar Toekomstvisie Alkmaar 2030 Antwoordnummer 58 1800 VB Alkmaar Een postzegel is niet nodig.

Artist impression van het nieuwe PCC-schoolgebouw aan de Blekerskade in Alkmaar (gereed: dec. 2008)

Welkom in Alkmaar!

5


Kanaalkade 42 1811 LR Alkmaar Tel. (072) 511 04 48 www.casinomaten.nl

Welkom op Drafcentrum Alkmaar gelegen aan de Sportlaan te Alkmaar. Iedere maandagavond paardenraces. Aanvang 18.20 uur toegang m 4,- en kinderen onder begeleiding tot en met 16 jaar gratis. WEDDEN DAT U HET LEUK VINDT!!

 


prettig wonen

P

rettig wonen in Alkmaar is voor velen haalbaar, en op veel verschillende manieren. Het up-to-date aanbod aan huurwoningen van de verschillende woningcorporaties in de gemeente Alkmaar kunt u vinden in de regionale Woningkrant. Deze krant verschijnt iedere twee weken en wordt gratis verspreid in alle gemeenten van de regio Noord-Kennemerland. Voor de toewijzing van huurwoningen hanteert Alkmaar een zogenaamd woonruimteverdelingssysteem. Daarbij wordt onder andere gekeken naar en beoordeeld op inkomen, aantal kamers en volgordebepaling. Voor actuele informatie over dit systeem kunt u terecht bij de afdeling Wonen van de gemeente Alkmaar. Belt u 072 - 548 87 60, op maandag, dinsdag en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur. U kunt ook kijken op de website van de gemeente: www.alkmaar.nl

Ook op de internetsite van de samenwerkende woningcorporaties binnen de regio Noord-Kennemerland (www.svnk.nl) kunt alle informatie vinden over de spelregels bij woningtoewijzing en over de wijze waarop u zich als woningzoekende kunt aanmelden.

Woont u buiten de regio Noord-Kennemerland, dan kunt u een jaarabonnement op de woningkrant nemen via Rodi Media BV, telefoon 0226 - 33 33 11. Voor het aanbod van duurdere huur- of koopwoningen kunt u terecht bij de verschillende makelaarsbedrijven. Verhuist u naar Alkmaar en bent u van plan in/aan uw koopwoning te gaan verbouwen, houdt u er dan rekening mee dat u hiervoor in sommige gevallen een bouwvergunning moet aanvragen. Zorg er dus voor dat u, v贸贸rdat u gaat (ver) bouwen, zeker weet dat u geen vergunning nodig heeft en dat u volledig op de hoogte bent van alle regels en voorwaarden in uw specifieke situatie. Bij twijfel kunt u terecht bij de afdeling Bouwen van de gemeente Alkmaar, telefoon 072 - 548 84 90 (tussen 09.00 en 11.00 uur). Speciale informatiefolders (bijvoorbeeld Erf- en Perceelafscheidingen, Dakkapellen, en Aan- en Uitbouwen) kunt u ophalen op het Stadskantoor bij de balie Bouwen en Wonen, of downloaden via www.alkmaar.nl. Voor 谩l uw bouw- en woonvragen kunt u terecht bij de balie Bouwen en Wonen in het Stadskantoor.

Welkom in Alkmaar!

7


Gratis voor natuurliefhebbers!

Maak nu kennis met Landschap NoordHolland en ontdek de natuur dichtbij huis. Vraag een gratis exemplaar aan van ons kwartaaltijdschrift. Kijk op www.landschapnoordholland.nl

Openingstijden: do-vr. 9.30-17.00 uur za. 10.30-16.30 uur tel. 072-5337733

In de hedendaagse huizen zitten standaard geen kasten meer. Voor sommige mensen is dat een probleem, voor andere mensen niet. Deze mensen kiezen voor een op maat gemaakte schuifdeurkast van Serrelux Systeembouw bv.

Natuur dichtbij ! Doordat de kast voor u op maat gemaakt wordt, benut u elke centimeter ruimte voor de kast. Van muur tot muur, van plafond tot vloer, een schuifdeurkast van Serrelux Systeembouw bv is de oplossing. U kunt de kast zelf indelen. Bepaal dus zelf het aantal m1 hangruimte, het aantal lades, de hoeveelheid legplanken, de kleur van het interieur, de kleur van de deuren, de kleur van de deurproďŹ elen etc. Doordat onze deuren voorzien zijn van gelagerde wielen die geĂŻntegreerd zijn in de onderdorpel, zijn de deuren geruisloos en zeer gemakkelijk te schuiven Kom uw nieuwe kast bekijken in onze showroom aan het industrieterrein Oosterzij 1 te Heiloo. Tevens verkopen wij onderhoudvrije plafonds in 44 kleuren en laminaat in hoge kwaliteit.

www.serrelux.nl


stad voor werkers & ondernemers

O

p economisch gebied vervult Alkmaar een centrumfunctie voor de regio Noord-Holland-Noord. Van oudsher is Alkmaar een geliefde vestigingsplaats voor bedrijven en winkels. Maar Alkmaar is ook een echte dienstenstad. Vooral de zorgsector, de zakelijke en de publieke dienstverlening zijn sterk aanwezig, en ook het (beroeps)onderwijs en het bankwezen zijn heel breed vertegenwoordigd. Bekende nationale en internationale bedrijven zijn hier gevestigd, zoals Reaal, VSM, AGU, De Boer Tenten, Eriks, en VEGRO. Dat levert behoorlijk wat arbeidsplaatsen op, ĂŠn ruimte voor nieuwe banen en andere mogelijkhe-

den voor werk. De gemeente Alkmaar voert een economisch stimuleringsbeleid gericht op de toekomst. Zo wordt voortdurend een gunstig klimaat geschapen voor bedrijven in de zogenaamde innovatiebranche. Dat gebeurt bijvoorbeeld door intensief samen te werken met het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, zoals de Hogeschool in Holland, het ROC Horizon College en het AOC Clusius College. Ook de dienstverlenende sector wordt volop gestimuleerd. Zo wordt er de komende jaren flink wat kantoorruimte bijgebouwd, onder andere in het gebied rond NS Station Alkmaar.

Welkom in Alkmaar!

9


De Wering is de nieuwe organisatie die per 1 april 2008 is voortgekomen uit de fusie van Regionale Instelling Maatschappelijke Dienstverlening (RIMA), SKWO Ouderenwerk (beide gevestigd in Alkmaar) en WMD (Den Helder) en is actief in Alkmaar met de volgende werksoorten: • Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) • Welzijn voor Ouderen • Sociaal Raadslieden

072 - 5672080 072 - 5275555 072 - 5672080

www.stichtingdewering.nl

Als spin in het web van het lokale welzijnswerk weten Kern8 medewerkers als geen ander wat er speelt in wijken en buurten. Voor tiener- en jongerenwerk, volwassenenwerk, ondersteuning/advies en projecten kunt u terecht bij Stichting Welzijnsbevordering Kern8. Voor uitgebreide informatie: bezoek onze website www.kern8.nl of bel 072-5143143.

Altijd dichtbij! Kan ik u helpen? Voor elke situatie de juiste zorg! www.omring.nl - 0900 - 5 206 706 (€ 0,10 p/m)


prima verzorgd

A

lkmaar beschikt natuurlijk over alle voorzieningen op het gebied van basis- en gespecialiseerde gezondheidszorg en welzijn. Er zijn vele aanbieders binnen de diverse segmenten die allen kwalitatief uitstekend werk (en diensten) leveren. Zoals Omring, een krachtige zorgaanbieder met een compleet pakket in de regio Noord-Holland. Alle informatie over Omring kunt u vinden op de website: www.omring.nl. U kunt ook het algemene klantennummer bellen: 0900 - 5 207 706. De inwoners van (de regio) Alkmaar kunnen voor ziekenhuiszorg terecht bij het Medisch Centrum Alkmaar (MCA), een groot en modern ziekenhuis met een zeer goede reputatie. Naast patiĂŤntenzorg houdt het ziekenhuis zich bezig met

opleiding en wetenschappelijk onderzoek. PatiĂŤnten uit Alkmaar en directe omgeving (Noord-Kennemerland) kunnen in het MCA terecht voor vrijwel alle vormen van medisch-specialistische zorg. Als topklinisch ziekenhuis heeft het ook een regionale functie. Bijzondere vormen van zorg, zoals radiotherapie, neuro- u

Welkom in Alkmaar!

11


Bent u op zoek naar een nieuwe tandarts? Wij nemen u graag aan. Tevens geopend ma- en woensdagavond tot 19.30 u. (op vrijdag gesloten) Tandarts M.H. Shimi | J. van Effenstraat | 1813 KW Alkmaar | 072-5405560

Seniorenappartementen • Hulp bij het huishouden • Zorg aan huis • Alarmering • Dagverzorging Kort verblijf • Revalidatie • Fitness 60+ • Poliklinische fysio-/oefentherapie • Logopedie Woonzorgcentra • Psychogeriatrische meerzorg • Somatische meerzorg • Geronto-psychiatrische hulp • Kleinschalig wonen • Beschermd wonen • Dagbehandeling somatiek en psychogeriatrie Dagbehandeling jong dementerenden • Somatisch en psychogeriatrisch verpleeghuis De stichting MagentaZorg bestrijkt het gebied van Heerhugowaard tot en met Bergen dat wordt onderverdeeld in de regio’s: Heerhugowaard/Langedijk: WoonZorgcentrum De Molenhoeve Bovenweg 114 1834 CH Sint Pancras 072 5642709 WoonZorgcentrum Buiten Zorg Dr. Wilminkstraat 143 1722 XR Zuid Scharwoude 0226 312653

Seniorenappartementen Grenswoude Sportlaan 1 1722 XG Zuid Scharwoude Verpleeghuis Zuyder Waert Titanialaan 15 1702 AZ Heerhugowaard 072 5762700 Alkmaar: Verpleeghuis Lauwershof Jupiterstraat 10 1829 CA Oudorp 072 5198198

Bergen: Zorgcentrum Hoog Duinen Heereweg 169 1871 EE Schoorl 072 5096969 Zorgcentrum De Haemstede Beemsterlaan 6 1861 LH Bergen 072 5821100 Verpleeghuis Oudtburgh Molenweidtje 1 1862 BC Bergen 072 5820800

Informatie: Stichting MagentaZorg Postbus 240 1700 AE Heerhugowaard 072 5762770 info@magentazorg.nl www.magentazorg.nl


prima verzorgd chirurgie en cardiologische interventie (‘dotterbehandelingen’), zijn beschikbaar voor de 600.000 inwoners van NoordHolland-Noord. Om de medisch-specialistische zorgverlening in de hele regio te handhaven en te versterken, werkt het MCA samen met de andere ziekenhuizen in Noord-Holland-Noord, het Westfries Gasthuis in Hoorn en het Gemini ziekenhuis in Den Helder. Daardoor is het mogelijk om in dit gebied een vrijwel compleet pakket aan medisch-specialistische functies te bieden. Er wordt ook samengewerkt op het gebied van laboratoriumvoorzieningen, facilitaire dienstverlening en opleidingen. U vindt de website van het MCA op www.mca.nl

Alle informatie over de zorgmogelijkheden en -voorzieningen in Alkmaar en omgeving kunt u vinden op de gezondheidsportal: www.gezondalkmaar.nl

Welkom in Alkmaar!

13


3550

Schagen

na

3552

Barsingerhorn

3460

Ka ds

411

3575

411

Sint Maarten

654

657

ord

Noo

-Ho

Lutjewinke

No

3564 411

Burgervlotbrug

Dirkshorn Burgerbrug

151

3530

651

Eenigenburg

3531

Boswachterij 3624

Aagtdorp

410

651

407

Busstation 262

Zuid-Scharwoude

151 157

3526

3511 155

162 160

160

655

162

407

Egmond

350

Alkmaar Noord

3636 160

aan Zee

Zie ommezijde

665

Oudorp

3626

3600

Bejaardencentrum

3617

Egmond a/d Hoef

410

164

168

407

3632

3610

Heiloo

Heegemunde 407 410

Zie om me zij de

167

Stompetoren

123

163

408 410

407 165 408

3627

3618

127

408

Heiloo

123

408 GGZ

Egmond Binnen

410

3625

3620

3628

123

123

Limmen

3638

Castricum aan Zee

168

267

3621

163

Castricum

Castricum

Graft

Wollandje 100

Akersloot

167

Station NS 164 267

Grootschermer

Driehuizen

West

164

Bakkum

Zuidschermer

3611

BakkumNoord

Strand 267 3645

Rust

Oterleek

3622

164 Busstation 165

161

162

Station NS

Alkmaar

164

161

3512

Alkmaar

Hobbemalaan 3612

35

160 Reiger

Heerhugo

161 162

St. Pancras

Keerlus Hogeschool

407 410

161 Station NS 162

Heerhugowaard

3510

160

165

Broek op Langedijk

655

410

3633

3535

130

3614

407 410

350

3522

Geestmerambacht

Bergen

Bergen aan Zee

Noord-Scharwoude

De Noord

3536

655

3521

160 262 407 410 651 Plein

262

3546

155

151 Frederikslaan 651 657 410

Schoorl

Oudkarspel

411

Schoorldam

410

Schoorl

3532

Woudmeerweg 155 655

657

Ni Ni

Waarland

411 157

410

Hargen

't Veld

Huize N

657

3520

410

657

Tuitjenhorn

Warmenhuizen

Groet

Zijdewind

157 Sportlaan

157

3634

3554

3542

411

Camperduin

653 Ko

Schagen

Zie ommezijde

lla n

151 651 Plein

152 652 653 654 657 658 Station NS

Sint Maartensbrug

al

rdz

3540

Petten

653

3461 St. Maartensvlotbrug

Goudvis 151 651

De Rijp

WestGraftdijk

Insul 123

100

3630 167

168

Zie ommezijde

3631

MarkenBinnen

Uitgeest 3640

Heemskerk

Uitgeest

3658

73 163 Station NS

3648


Oostwoud 653 Kolhorn

ion NS

3851

653

Wervershoof

415

42 242

3853 3576

erhorn

350

5

415 37 Lutjewinkel 3822

Nibbixwoud

242

37

412

639

3566

3554 3821

Nieuwe 415 Niedorp

’t Wagenwiel 46 Lambertschaag

Zwaag 37 Huize Nijerop 654 Wester41 Sp. Risdam Blokker

44

44

41

639 648 Nwe. Steen 3846 41 43 Kersenboogerd NS Oude Niedorp 49 Hoogwoud Hoorn Kersenboogerd 3546 3800 Gemeentehuis 48 49 43 Hoorn 131 648 44 Station NS De Noord

412

Venhuizen Abbekerk Hem

OosterBlokker

3556

3811

47

Hoorn

44

3842

47 Kerkweg/De Buurt 37

37

44

3832

Oostwoud

412

Busstation 37 Abbekerk 133

46

Opmeer

Wervershoof

415

42 242

Sijbekarspel

412

Hoogka

37

3822

48

42

Nibbixwoud

648

242

131

de

3836

49

3826

ave van Connexxion. De kaart NS 160 Reigersdaal g Heerhugowaard samengesteld. Aan deze kaart worden ontleend.

Legenda 3828 Zuidermeer

409

161

409

3818

Spierdijk

Rustenburg

Berkhout

3827

3837

Hoorn

128

Ursem

Scharwoude

Alkmaar Noord

Schermerhorn

128

123 127 Schermerdijk

3637

Edam

Noordbeemster

100

bebouwing, binnenstad, toekomst. beb., bijz. gebouw

industrie, vliegveld, sportpark, begraafplaats 3750

49

3839

100

atwoude 8

Kwadijk

Marken

Monnickendam

ziekenhuis, politiebureau, VVV-kantoor, camping

3838

Middenbeemster

3647

127

3747

3657

Lege

kerk, kasteel, molen, watertoren Warder

Insulindeweg 100

Oo

412

3829

Oosthuizen

127 Volendam

eindhalte

47

Wijdenes

2343641

Oosthuizerweg 127 128

Westbeemster 3849

412

Deze kaart is een uitgave van Connexxion. De kaart veerpont is met de meeste zorg samengesteld. Aan deze kaart kunnen geen rechten Schardam worden ontleend. Zonegrens met zonenummer

Beets

Grootschermer

44

spoorlijn met station(snaam)

3819 3627

lijnnr.) Hoorn Kersenboogerd

3825

Avenhorn

9

3835

bundel vanHoorn meer dan drie lijnen 3815 Schellinkhout Zie ommezijdeen lijnnrs.) (met halte, éénrichtingspijl

127 Schermerhorn

De Goorn

Hem

Ooster-

Snelbus / Q-liner (met lijnnr.) 47

3626

Bejaardencentrum 161

43

Station NS

234

3817

409

44

639 648 Nwe. Steen 41 43 Kersenboogerd NS

49 buurtbus (met

3800

350

Zie ommezijde

3811

WesterBlokker

reguliere lijn (met halte, lijnnr en Blokker 44 41 éénrichtingspijl)

8

3636

Zwaag 37 41 Sp. Risdam

639

48 64 39 6 349 66 23

127

409

415

648

1353 3438 13

Hensbroek

Mart

Hoogkarsp

3821 3812

1 484 6 39 4639

131 Station NS

Obdam

3831 Westwoud

37

Wognum

Obdam 3537

44

415

Benningbroek

47

Zwaagdijk-Oost

Hauwert

Oosterleek Wijdenes 3823 Spanbroek

234 Gemeente

3841

Midwoud

135

3825

3535

47 3833

3835

3815 Schellinkhout

Zie ommezijde

3845

234

Opperdoes

Twisk

39 133 135 234 6 39

't Veld

648

Aartswoud

IJ

417 Veer

38 Station NS 150 3852

Station NS 39 412

Hoogkarspel

Medemblik naar Stavoren

Enkhuizen

234 133Bovenkarspel Flora

Martinus College 42 242

Westwoud

Winkel

avondroute karspel 39

39 44 632 38 3850 Busstation 639

Bovenkarspel Grootebroek 3843

3831

654

Boven-

Groote135broek

Lutjebroek

Hoogkarspel

42

Enkhuizen

38

3840

130 44

Zwaagdijk-Oost

Hauwert

9

3862

3861

3841

Midwoud 3468

d

133

234 Gemeentehuis

Middelie 234

bos / park, groot watervlak, kanaal

127


• Bemiddeling vrijwilligerswerk en maatschappelijke stages • Deskundigheidsbevordering vrijwilligers • Informatie en advies op het gebied van vrijwilligerswerk •H  ulp en advies bij schulden, uitkeringen, belastingen en bezwaarschriften • Ophalen zwerffietsen en verkoop en reparatie voor minima • Klussendienst voor minima Bezoekadres Zijperstraat 31 1823 CX Alkmaar

Postadres Postbus 404 1800 AK Alkmaar

tel. 072-5191600 info@vrijwilligerscentralealkmaar.nl www.vrijwilligerscentralealkmaar.nl


kinderopvang goed geregeld

A

lkmaar heeft verschillende organisaties die kinderopvang aanbieden. In elke wijk is een kinderdagverblijf en in de meeste wijken is ook buitenschoolse opvang aanwezig.

In bepaalde wijken worden buitenschoolse opvang, dagopvang of peuterspeelzaal in de nabijheid van scholen aangeboden, zodat de instellingen hun aanbod op elkaar kunnen, én zorg en arbeid voor ouders goed te combineren valt. Op de website van de gemeente Alkmaar – www.alkmaar.nl – vindt u informatie en de adressen van alle geregistreerde

kinderdagverblijven en buitenschoolseopvanglocaties. Eén van die geregistreerde organisaties is Rollebol kindercentra BV. Met zeven locaties, een HKZ/ISO 9001 certificatie op haar naam, en de elementen kwaliteit, service en flexibiliteit hoog in ’t vaandel, mag Rollebol zich met recht toonaangevend noemen. Rollebol Kindercentra BV biedt niet alleen reguliere maar ook verlengde en flexibele opvang; naast opvang voor 0-4-jarigen wordt voor kinderen vanaf 4 jaar BSO aangeboden. Alle relevante informatie kunt u vinden op de website: www.rollebol.nl

Welkom in Alkmaar!

17


AUTO HUREN IN ALKMAAR?

Computerhulp aan h

Computerhulp aan huis

Uw computer is traag, uw computer start niet en hoe sluit je dat internet ook alweer aan

Geen nood onze professionele monteurs

Uw computer is traag, uw computer start niet meer komen bij u aan huis voor elk computerprob WWW.MARTINSCHILDERAUTOVERHUUR.NL en hoe sluit je dat internet ook alweer aan ??

SMARAGDWEG 12 / 072-5410710

Bel gratis voor onze tarieven of kijk op onze w

www.pcmonteurnodig.nl Geen nood onze professionele monteurs komen bij u aan huis voor elk computerprobleem

Computerhulp aan huis

Bel gratis voor onze tarieven of kijk op onze website Uw computer is traag, uw computer start niet meer www.pcmonteurnodig.nl en hoe sluit je dat internet ook alweer aan ?? Geen nood onze professionele monteurs komen bij u aan huis voor elk computerprobleem

Bel gratis voor onze tarieven of kijk op onze website

www.pcmonteurnodig.nl

Afspraak ? Bel gratis: 0800 - 2252252

Afspraak ? Bel gratis: fyqptffsu!wbo!28!plupcfs!u0n!8!efdfncfs!tdijmefsjkfo!wbo 0800 - 2252252

dp!wbo!bttfnb

' kbo!hspfoibsu

[jod!Fyqptjujft-!Epsqttusbbu!3b-!2972!LX!!Cfshfo!OI-!183!6925488/ Pqfojohtujkefo;!ep/!u0n!{p/!wbo!23/11!upu!28/11!vvs/!!!!xxx/{jodfyqptjujft/om

Afspraak ? Bel gra 0800 - 2252252


in alle opzichten bereikbaar

V

anaf NS Station Alkmaar gaan treinen van en naar (onder andere) Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Utrecht, Arnhem en Nijmegen. Ook via Station Alkmaar-Noord kunt u makkelijk, snel en comfortabel reizen. Er rijden drie servicebussen in Alkmaar – de lijnen 10, 11 en 12 – en deze zijn vanzelfsprekend goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Ze rijden via Station Alkmaar, de binnenstad en het Medisch Centrum Alkmaar. Daarnaast rijden er zes stadsbussen (de lijnen 20, 21, 22, 23, 24 en 25) en diverse streekbussen.

Een groot deel van de binnenstad van Alkmaar is in principe afgesloten voor autoverkeer. Sommige plekken zijn voorzien van mechanisch beweegbare palen die op laad- en lostijden omlaag gaan. In de gehele binnenstad geldt betaald parkeren; de tarieven vindt u op www. alkmaar.nl De parkeergarages – Singel, Vest, Karperton en Kanaalschiereiland – zijn 24 uur per dag open. Verkiest u de fiets boven de auto, dan kunt u in de binnenstad uw fiets gratis stallen in de fietsenstallingen aan het Canadaplein, in de Ridderstraat en op de Paardenmarkt.

Welkom in Alkmaar!

19


P

gratis parkeren 1150 plaatsen

www.wcdemare.nl


ontdek het sfeervolle winkelen

V

oor puur winkelgenot hoeft u in Alkmaar niet ver te zoeken. Alkmaar heeft zo’n 600 winkels in alle soorten en maten, en vooral door de centrale ligging in Noord-Holland weet een toenemende stroom winkelliefhebbers de weg naar de stad makkelijk te vinden.

Alkmaar is een compacte stad en dat maakt het winkelen extra leuk; alles is lekker dicht bij elkaar gelegen. Bovendien is het elke eerste zondag van de maand koopzondag in Alkmaar en kunt u op donderdagavond tot 21.00 uur winkelen. In de gezellige brede winkelstraten van de stad vindt u onder andere de grotere en bekende winkelketens waar u ongetwijfeld slaagt voor een nieuwe garderobe of een leuk cadeau. Maar sla vooral de kleine zijstraatjes niet over. Hier bevinden zich talloze kleine en unieke winkeltjes die gezamenlijk veel gezelligheid uitstralen.

Wie letterlijk en figuurlijk verder kijkt dan de Langestraat en de Laat, en zich begeeft in het netwerk van de historische straatjes van d’Oude Stad zal versteld staan. Deze smalle klinkerstraatjes met eeuwenoude pandjes ademen een heel bijzondere sfeer uit. Achter de historische gevels vindt u leuke winkeltjes. Op slechts een paar minuten lopen van de binnenstad vindt u Overstad met de meubelboulevard en het overdekte winkelcentrum Noorder Arcade. Hierin zijn veel grote winkels gevestigd met een bijzonder breed assortiment op het gebied van onder meer speelgoed, hifi-apparatuur, kleding en sportartikelen. Wij durven dus rustig te stellen dat Alkmaar u volop en gevarieerd winkelplezier kan bieden.

Welkom in Alkmaar!

21


S

S

izzling alsa is de grootste en gezelligste salsaschool in de kop van Noord-Holland met lessen in o.a. Alkmaar, Enkhuizen, Heerhugowaard & Schagen. Wil je je allereerste salsa- of zoukpassen leren? Of ben je al aangestoken door het dansvirus en op zoek naar méér ervaring en originele lessen? Je bent bij Sizzling Salsa aan het juiste adres! Onze enthousiaste en goed opgeleide docenten staan voor je klaar. Sizzling Salsa geeft 6 dagen in de week les in Salsa op verschillende locaties. Daarnaast zijn er lessen in o.a. Salsa Solo, Merengue, Bachata, Axé en Zouk.

Wanneer zijn de lessen? Vier keer per jaar start een nieuwe cursus (september - november - februari - mei) en in augustus zijn er zomercursussen. Voorafgaand aan elke nieuwe lesperiode zijn er open dagen met gratis proeflessen. Je hoeft dus nooit lang te wachten!

Informatie, vragen, inschrijven?

En: bijna élke week zijn er feestjes!

www.sizzlingsalsa.nl tel: 06-40308610 (tussen 10-18 uur) mail: salsaschool@hotmail.com

10C773_SIZ.indd 1

10-10-2008 09:16:03

Egmond aan Zee

Finse sauna’s Turks stoombad Whirlpool

Kleurencabine Japanse baden Relaxruimte

Aromacabine Zwembad Buitenverblijf

Voor meer informatie kunt u terecht via:

Sauna / Zwembad: 072 - 750 2063 • Beauty: 072 - 750 2060 info@zuiderduin.nl • www.zuiderduin.nl Hotel Zuiderduin • Zeeweg 52 • 1931 VL Egmond aan Zee


recreatie – even helemaal weg

T

ussen Alkmaar en Haarlem ligt het recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Ten noorden van Alkmaar ligt het recreatiegebied Geestmerambacht. Beide gebieden liggen bij wijze van spreken in de voor- en achtertuin van Alkmaar en bieden volop mogelijkheden voor recreatie. In deze recreatiegebieden kunt u heerlijk wandelen, genieten van de natuur, sporten, picknicken, dagkamperen, fietsen of op een andere manier ontspannen. Water speelt in beide recreatiegebieden een belangrijke rol. U kunt bijvoorbeeld kanoën, zwem­men, surfen, vissen, maar er zijn nog meer mogelijkheden om te genieten op en rondom het water. Kinderen kunnen spelen en ravotten op de zandstrandjes en ligweiden. In de gebieden vinden regelmatig leuke (watersport)evenementen plaats en worden activiteiten georganiseerd. Wanneer u zin heeft in een kopje koffie of iets te eten, kan dit, want in de gebieden zijn diverse horecagelegenheden gevestigd.

Een leuke manier om uw omgeving te verkennen is om op de fiets te stappen. U kunt hiervoor de Pontjesroute nemen. De Pontjesroute is een leuke en afwisselende fietsroute rondom het Alkmaardermeer. U fietst door mooie oude dorpjes, over de ringdijken van diepe droogmakerijen en onderweg komt u vijf (zelfbedienings) pontjes tegen, waarmee u overvaart. U kunt ook Geestmerambacht op een sportieve manier leren kennen. Loop eens de Geestmerambacht time point route. Een rondje hardlopen door het recreatiegebied met de mogelijkheid om uw tijd te laten registeren via het TimePoint­ systeem. Meer weten? Kijk op de website: www.recreatienoordholland.nl. Op deze site staat ook een overzicht van alle activiteiten in de recreatiegebieden Alkmaarder en Uitgeestermeer en Geestmerambacht.

Welkom in Alkmaar!

23


Bronsgieterij de Hooischuur De ambachtelijke bronsgieterij bestaat nu 15 jaar. Wij gieten naar wasmodelen volgens de ‘verloren-was-methode’. Tevens maken we mallen als een bestaand beeld moet worden gegoten in brons 90/10. Afwerking en patineren kunt u zelf doen maar ook laten doen. Ter lering verzorgen we een basis en een vervolg cursus bronsgieten, waarbij u zich alle basis handelingen van het bronsgieten kunt eigen maken. Voor verdere informatie: tel. 072-561 81 79 of kom kijken op de Herenweg 160, Alkmaar/Oudorp, liefst na telefonische afspraak.

Welkom in Alkmaar Wilt u ook op de hoogte blijven van hetgeen er in Ăşw directe omgeving gebeurt ? ALK101 ALK

CMYK

2008 DINSDAG 18 MAART 2,10

Zaterdag prijs 1,25 nummer 066088-8241111 - Lezersservice nhd.nl Oplage 150.000 - e-mail redactie@ www.nhd.nl

n Kamer: terugzette kilometerteller n strafbaar make N DE DAG G E S P R E K VA

 # 

van onze verslag

gever

BUITENLAN

Supermarkten hebben overlast van scholieren

voor Naam gezocht mascotte van olympische ploeg

Veldslag in Kosovo’s Mitrovica

REEK S TA D E N S T

SPORT D

geefs protest eer door  Ver  

Provincie zet

door ivo laan

aanleg randm

n

al 1845 woninge

w maxima boeren  Bou

de eer-

golf - Als ĂŠĂŠn van - Een nieuwe H EI LOO erinne inpold over de Amerislecht nieuws ie leidde gisteren ste moder in Nederland ecten op de kaanse econom er in koersdalingen . De gsproj Wieringerme tot scherpe AziĂŤ en Europa ter werd de nu wordt beurzen in ingepolderd, beursgraadme voor een Amsterdamse procent lager op 1927 vanaf 2013 3,8 land het AEX sloot water gezet. . weer onder 415,92 punten

G DE N HAA

deel

FOTO GPD/PHIL

NIJHUIS

 

mag als O - Hind podium op tijvijftiende het halve finale dens de eerste siesongfestihet van het Eurovi algemeen is val. Over het tegen het eingunstiger om de op te treden. in landen staan Negentien op 20 mei, de halve finaleer tien door daarvan gaanop 24 mei. Het naar de finale dit jaar werkt songfestival met een andevoor het eerst halve finales, Twee re opzet. pumei, en het op 20 en 22 per halve finale bliek kiest en. Een vakjunegen finalist aan. Hind ry wijst de tiende het nummer doet mee met belongs to me’. ’Your heart

B E L G R AD

het ne-

koer- Voor de aanleg van a daalden de WierinOok in Amerik sterk, maar aan kilometer lange natuur, sen aanvankelijkgrillige handels- gen met een ex gerrandmeer . het slot van woningbouw de Dow-Jonesind dag eindige winst. Directe aan- recreatie en van Noordmet een niptede koersval was de iale Staten vond dende Provincd besloten gistera leiding voor noodlij de 2100 vijfde Hollan niet de maximale overname van om een Stearns. De bank Bear land komt voor een ook bouwen maarflink te en bank van het in handen van JP woningvan 1845. Er klonk ei tribuappel en een miljoen aantal vanaf de publieke verslechts 236 protest die , bers die moeten geMorgan de zakenbank Ste- ne van agrariÍ dertig dollar voor in totaal zo’n dis2007 had Bear van 20 kassen,. Ondanks jaren van taalt. Begin beurswaarde arns nog een Nu blijkt dat een zinnenkwam het besluit vrijwel Alleen miljard dollar. maar een fractie cussie honden tot stand. en de nog nUnie/SGP bankbedrijf de boekwaarde van ongesc de SP, Christe stemden tegen. waard is van npartij , vrezen belegvrijgeenige tijd geleden banken lijken Oudere ee is de weg de Daarm meer . Anguitvoering vaneugers dat bij de komen voor zullen uit de kast rs deden financiÍle maakt n die zo’n 300 miljoen wol in planne kosten, zonder de stige belegge gisteren massaa ro gaan instellingen het - ningen. de aanleg vaneerst de uitverkoop. prijst de Fed Uniek voor President Bushcentrale bank meer is dat . Wieringerranden met de aanleg de Amerikaanse begonn ucn die zijn gedaan wordt infrastr ingrepe de zitde te en p om de natuur e ’er boveno aanleg Bush beloofd Reserve verlaag- van en pas daarna met de ten’. De Federal van zondag op tuurde woningen. het van aanleg van de de in de nacht tarief voor tijdelijDoel van de meer is om maandag zijn aan banken. Vangerrand econoke leningen een verdere rente- Wierin vergrijzende en op daag wordt ht. ,,Op termijn sterk achtergebleven Noordk misch stap verwac

microchips

larm Antidiefstala ’s op Noorse babyegen

uis in Noorw n Een ziekenh baby’s voorzie wil pasgeboren fstalbeveiliging van een antidie van ontvoerinter voorkoming elingen. Het gen of verwiss bestaat uit twee alarmsysteem daarvan wordt Een hips. te om microc na de geboor onmiddellijk boreling bevesde de enkel van tweede aan de de tigd, terwijl band van de moeidentiteitsarm ken. Als de afder wordt geklontwee apparaatde stand tussen automawordt, gaat jes te groot af. tisch een alarm

Maak dan kennis met de meest complete krant van deze regio. Kijk daarom nĂş op www.nhd.nl/alkmaar voor de mogelijkheden.

verminkt

Geen recht op ie euthanas(52), wier gezicht loo tegen de

aanleg van de

eer.

Wieringerrandm

FOTO JOOP BOEK

het meer wel

goed zou zijn

voor

Chantal SĂŠbire is verminkt, mag n door tumore haar dood beslisniet zelf over het Hof in het sen, zo heeft bepaald. SĂŠbire Franse Dijon pijn lijden en wil niet langer

parttime opleidingen en cursussen voor volwassenen beeldhouwen ////// schilderen ////// digitale beeldbewerking


kunst en cultuur voor iedereen

H

et Canadaplein vormt met vijf culturele instellingen het culturele hart van Alkmaar. Theater De Vest is dÊ schouwburg en concertzaal voor Alkmaar en wijde omgeving, met een brede en aantrekkelijke programmering van zo’n 280 voorstellingen per theaterseizoen. Artiance, Centrum voor de Kunsten, biedt een groot cursusaanbod voor iedereen op het gebied van muziek, theater, dans en beeldende kunsten. In het Stedelijk Museum Alkmaar komt de rijke geschiedenis van de stad en de omgeving tot leven. Twee of drie keer per jaar orga-

niseert het museum een grote tentoonstelling. Rondom deze tentoonstellingen ĂŠn de vaste presentatie wordt u een gevarieerd programma aan activiteiten en evenementen aangeboden. In de herfst en winter kunt u iedere zondagmiddag genieten van een gratis optreden (zang, dans, theater en muziek) in de foyer van het museum. Verder zijn rond het Canadaplein nog de bibliotheek en de Grote Sint Laurenskerk gevestigd. In deze kerk vinden het hele jaar door allerlei evenementen plaats, van trouwbeurs tot muziekfestival.

Welkom in Alkmaar!

25


handige adressen Stadskantoor Mallegatsplein 10 072 – 548 88 88 www.alkmaar.nl

Medisch Centrum Alkmaar Wilhelminalaan 12 072 – 548 44 44 www.mca.nl

Dienstencentrum Alkmaar-Noord Laan van Straatsburg 2 072 - 548 92 40

Alarmnummer 112

Stichting Welzijnsbevordering Kern8 Tesselschadestraat 17 072 - 514 31 43 www.kern8.nl Centrum voor Werk en Inkomen Achter de Vest 1 072 - 518 14 18 Stichting Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland www.svnk.nl Kamer van Koophandel Noordwest-Holland Comeniusstraat 10 072 - 519 57 57 www.alkmaar.kvk.nl Stichting Kinderopvang Alkmaar Kofschipstraat 10/A 072 - 5 147 147 VVV Alkmaar Waagplein 2 www.vvvweb.nl

26

Welkom in Alkmaar!

Politie 0900 – 88 44 Brandweer/Ambulance 072 – 564 44 44 Huisartsen spoedlijn 072 - 562 25 99


De Budgetwinkel In de budgetwinkel wordt gratis advies en informatie gegeven op het gebied van Financiën. Vragen over voorzieningen en toeslagen, hoe uit te komen met uw inkomen, hulp bij uw te betalen rekeningen en het voorkomen en oplossen van schulden. U kunt op de volgende locaties terecht, zonder van te voren een afspraak te maken. Maandag van 9.00 tot 12.00 uur Locatie: wijkcentrum de Oever Amstelstraat 1, Alkmaar (Oudorp)

Maandag van 14.00 tot 17.00 uur Locatie: buurthuis Oud Overdie Kortenaerkade 23 Alkmaar

Donderdag van 9.00 tot 12.00 uur Locatie: buurthuis Oud Overdie Kortenaerkade 23 Alkmaar

Donderdag van 14.00-17.30 uur en van 18.30 tot 20.00 uur Locatie: wijkcentrum De Mare Arubastraat 2 Alkmaar

Email: budgetwinkel @alkmaar.nl Telefoon: 072 548 81 88 Website: www.alkmaar.nl/budgetwinkel

www.kredietbanknoordwest.nl

Evean Thuiszorg úw regionale thuiszorg Snel en makkelijk bereikbaar. Eén telefoonnummer voor alle diensten van Evean Thuiszorg en Evean Ledenvereniging. T 0900 98 97

Dicht bij huis

www.evean.nl

voor verdere informatie en actuele openingstijden


  

   

                      

 

Thuis in Alkmaar  
Thuis in Alkmaar  

Alles wat je wilt weten over Alkmaar!

Advertisement