Page 1

Krešimir Kelava

Put oko svega

7. svibnja 2014.


Bio jedan Drvosječa koji je tražio životinje i cijepao drva. Ali bio je sam u šumi. Otišao je daleko, daleko u šume i onda je zamalo izgubio kuću jer je zaboravio gdje se nalazi. Drugo jutro ugledao je pumu ispred svoje kuće kako ga vreba i želi mu proći u kuću. Uzeo je nož ali ga nije uspio baciti. Onda je uzeo pušku, puknuo je kroz prozor i onda je došao po meso i ručao sam, a s prijateljem drvosječom je večerao. Taj prijatelj je samo cijepao drva a nije lovio životinje.


Kad je prijatelj otišao, Drvosječa je otišao spavati. Ujutro je opet krenuo tražiti životinje i drva. Odjednom se izgubio. Ali nije mu bilo ni malo žao jer je ugledao lijepe leptire. Od drveta si je složio drvenu kućicu i krevet, našao je puno lišća koje je stavio na sebe. Kad se slijedeće jutro probudio gledao je opet leptire kako lijepo lete. Odlučio je krenuti dalje. Hodao je i hodao, spavao na travi.


Ugledao je selo u daljini. Pomislio je kako bi bilo da pričeka da se spusti noć. Tada je kopao i kopao dok nije iskopao panj. Od panja je napravio stolić a od drveta je napravio krevet i pokrio se lišćem. Ujutro se probudio i krenuo dalje prema selu. Hodao je dugo.


Kad je stigao u selo već je bilo vrijeme ručka. Ugledao je kućicu na slami. Pokucao je i iz kuće je izašao mladi gospodin. Drvosječa je pitao: „Mogu li prespavati kod tebe?“ Mladić je pitao: „Kako se ti zoveš?“ Drvosječa: „Zovem se Drvosječa.“ Mladić: „Zašto nisi u šumi?“ Drvosječa: „Zato što sam se izgubio!“ Mladić: „Drvosječa se izgubio u šumi?! Pa to je nemoguće! Ajde dobro, smiješ prespavati kod mene.“ Drvosječa: „Hvala ti puno, mladiću!“ Žena, mladić i Drvosječa su tada ručali. Navečer su otišli spavat. Ujutro je drvosječa zahvalio i otišao dalje na put.


Nakon dugog puta, Drvosječa je došao u grad. Držao je palac da ga ljudi povezu. Jedan auto je stao i povikao mu: „Upadaj!“ Uključio je radio i čulo se „NA NA NA“ Nakon dugog prijevoza, Drvosječa mu je zahvalio. Pokucao je na vrata jedne kuće i otvorio mu je neki čovjek. Pitao ga je: „Kako se zoveš?“ Drvosječa: „Ja se zovem Drvosječa. Mogu li biti kod tebe jednu noć?“ Čovjek: „Možeš, ali samo jednu noć.“ Nakon večere su malo gledali televiziju, otišli su se oprat i nakon toga spavat.


Sljedeći dan hodao je i hodao dok nije vidio trgovinu s autima. Ušao je i kupio si je crni Hyundai auto. Vozio se i vozio po cesti. Puno noći i puno dana spavao je u autu. Nakon puno voženja došao je do plaže.


Otišao se malo okupati. Poslije kupanja je otišao u auto odspavati. Kad se odmorio otišao je opet na plažu. Kad se okupao i izašao iz vode legao se sunčati. Kad je pogledao u nebo vidio je puno padobranaca.


Nakon toga je otišao na sladoled. Drvosječa je vidio kako jedan čovjek viče: „Ja imam pet kuna!“ Otišao ga je smiriti da ne viče toliko na plaži. Poslije je otišao gledati karaoke. Neki čovjek je pjevao na mikrofon da ga je čula cijela plaža: „RA NA RA!“


Poslije karaoka je otišao još dalje na drugu plažu. Tamo je vidio puno školjki. I sjetio se da bi mogao napraviti pješčani dvorac. Kad ga je napravio cijela plaža mu se divila. Čak i oni na ležaljkama su skinuli sunčane naočae i divili se. Otišao je do auta, skinuo zastavicu i stavio je na vrh dvorca. Došlo je jedno zločesto dijete i sve mu je strgalo i govorilo: „Ha, ha, ne znaš ništa slagati!“ Cijela plaža je vikala na tog malog koji je brzo otrčao mami i tati.


Drvosječa je otišao u trgovinu i kupio je drveni čamac. Veslao je i veslao i ugledao velikog, prekrasnog delfina kako skače. Ali nije mu bilo svejedno, malo se i bojao jer su ga dva opasna morska psa pratila. Nije znao da će mu delfin pomoći. Delfin je pozvao prijatelje da srede morske pse. Kad je delfin iskočio, Drvosječa mu je zahvalio. Nakon toga, odveslao je do otoka.


Na otoku je ugledao veliki strgani brod. Od tog strganog broda je napravio veliki novi naranÄ?asti brod. Popeo se na jarbol i gledao galebove kako lete. Plutao je i vozio i vozio i odjednom je pao veliki pljusak ali je za sat vremena izaĹĄlo sunce i ugledao je veliku prekrasnu dugu oko sebe.


Vidio je opet dva velika delfina. Ali nije znao da li će naći još jedan otok ili neće. Nada se da hoće.


Vozio je dalje. Vidio je s dalekozorom u daljini bitku. Imao je kod sebe drveni čamac i kad je prošla, došao je do mjesta gdje je bitka bila. S čamcem je uzeo stvari koje su ostale poslije bitke i našao je mali otočić gdje si je složio veliki, ogromni, sivi brod. S tim brodom je danima vozio po morima. Mislio je da će naći otok. Odjednom je našao veliki otok.


Na njemu su rasle dvije palme. Kao da su bile zaljubljene. Bio je jako gladan pa je uzeo kokos što je pao s palme. Kad se najeo i napio otišao je razgledati otok ali nije bilo ni traga niti jednoj kući. Od palmi si je složio veliku drvenu kuću gdje je prespavao noć. Ujutro se probudio i vidio je jednog majmuna kako lijepo odskače po palmama. Trčao je do majmuna a majmun je bio malo ljut pa mu je pobjegao. Drvosječa se brodom vratio na plažu na kojoj je gradio kulu i tamo je živio zauvijek i sretno.


Put oko svega  

Crteže nacrtao i priču smislio Krešimir Kelava

Put oko svega  

Crteže nacrtao i priču smislio Krešimir Kelava

Advertisement