Page 1

NEWSLETTER

ISSUE 13 - Март / април 2011

6-19 МАЙ 2011Г. Като продължение на миналогодишното събитие проведено в еко-селище ‘Геша Вю’, тази година представяме Първия международен арт фестивал „Геша Вю” заедно с Галерия „Панев”, Велико Търново и под патронажа на кмета на гр. Дряново – д-р Иван Николов. Еко-селище „Геша Вю” посреща художници и скулптури от цял свят като цели да създаде контакт между български и чуждестранни художници, както и да популяризира българското изкуство и култура. Участие ще вземат 18 художници и скулптури от България, Турция, Русия, Унгария, Азербайджан, Италия, Чехия. На следващите страници можете да се запознаете накратко с техните биографии, както и да Скулптура от Джузепе Страно видите примерни техни Спиту (Италия) от фестивала творби. през 2010г

ХРИСТО ПАНЕВ СТРАНА: БЪЛГАРИЯ

Христо Панев е признат автор в съвременното българско изкуство. Той създава картини, графики, илюстрации, дизайн на книги и скулптури. Неговите товрби се характеризират с експресионизъм, богата цветова гама, жанрово разнообразие. Повлияни са от българската иконопис и най-вече от българската фреска. Типични негови цикли са: Фрески, Митологични сцени, Библейски сюжети, Обекти от живота: любов, майчинство, музика.

ГАБРИЕЛ ПАНЕВ СТРАНА: БЪЛГАРИЯ

Габриел Панев е представител на най-младото поколение български художници. Дипломира се като художник в Университета „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Велико Търново. Още като студент търси своя начин, за да се развива като творец. Повлияват му тенденциите в сюрреализма на западно европейското изкуство и достига до естетиката на абстракцията.

ИВАНИЧКА ПАНЕВА СТРАНА: БЪЛГАРИЯ

Художествената галерия „Панев” е открита през 1999г. Разположена е на най-романтичното място във Велико Търново, на площад „Самоводска чаршия”. Галерията излага картини на семейство Паневи. Освен постоянната им изложба във Велико Търново, няколко пъти в годината, те представят нови изложби в България и в чужбина. ГАЛЕРИЯ ПАНЕВ България, гр. Велико Търново, ул. „Поп Матей” 8, Тел. 00359 888 300 309, 00359 888 606 620; 00359 886 696 268 E-mail: panevart@abv.bg; bulgarianart@abv.bg Internet: www.panevart.com

Иваничка Панева е една от онези художнички, които се влюбват в романтичните кътчета на българския пейзаж и архитектура на древната столица Велико Търново. Картините й носят уникална атмосфера и цвят на творец, дълбоко свързан с този град, чиято богата историческа съдба се долавя във въздуха. Нещо, което малцина български художници умеят да уловят и да украсят с Божествен блясък и вдъхновение. Продължава на следващата страница

1


ISSUE 13 - Март / април 2011

ХУДОЖНИЦИ АЛЕКСАНДЪР ОСИПОВ СТРАНА: РУСИЯ

Александър Осипов рисува фантастично красиви картини. Те са съдържателни като композиция, форма, цвят и умение. Рисува картините си без да накъсва и начупва линиите. Той рисува чрез цялостното си разбиране за работата си. Рисуването очевидно е неговата любов. То го води към илюзията и фантастичния свят, в чистата му красота.

СУЗАН УУРЛУЧАМ СТРАНА: ТУРЦИЯ

Сузан Уурлучам се дипломира в Белградския Университет, История на изкуството, Факултет по Философия. Специализира в Националната галерия за модерно изкуство в Рим, както и в Лувъра в Париж.

АДИЛ ЮСИФОВ СТРАНА: АЗЕРБАЙДЖАН

Адил завършва Колежа за изкуства в Баку, Азербайджан през 1996г., а през 2000 г. се дипломира в Университета за култура и изкуство, Баку. През 2005г. той получава златен медал в „Международния ислямски фестивал за модерна рисунка” в Техеран, Иран, а по-късно същата година получава първа награда за „Най-добра картина на годината” от Министерство на младежта, спорта и туризма в Република Азербайджан.

ЗЕРНИШАН АЛКАЙЕВА СТРАНА: АЗЕРБАЙДЖАН

Зернишан се дипломира като магистър в Университета за култура и изкуство, Баку през 2009 г. Участва в изложби в Холандия, Гърция, Аржентина и Турция.

2

ДАНИЕЛ ЛУДВИГ СТРАНА: УНГАРИЯ

Даниел Лудвиг се дипломира през 1999г. в Пекс като графичен дизайнер. Неговата работа включва основно платна със смесена текстура, изобразяващи стилизирани лица с фокус върху очите, както и различни форми на животни. Участва с множество самостоятелни изложби в галерии в Унгария, Австрия, Сингапур и Словакия. Даниел участва също така в съвместни изложби в Унгария, Австрия, Испания, Малайзия, Сингапур и Германия.

ЛЮДМИЛА ЧАГИНА СТРАНА: РУСИЯ

Людмила е родена в Челиабинск, Русия и от 1971 до 1975г. учи в колеж за изкуства в Санкт Петербург. От 1975 до 1983г. учи в Института по рисуване, скулптура и архитектура, факултет по рисуване в Санкт Петербург. От 1997г. е член на Съюза на руските художници и е участвала в републикански и международни изложби. Редовно участва в изложби, провеждани в Санкт Петербург.

ЗОЛТАН ЛУДВИГ СТРАНА: УНГАРИЯ

Золтан Лудвиг се връща назад към корените в своите картини. Обича да провокира нашето съзнание чрез своите творби. Той може да пресъздаде състоянието на живата материя, на първия момент на сътворението. Това е художник, който знае как да одухотвори предметите. Дава ни сила и вяра чрез своите творби. „За мен всеки път, когато мога да пътувам до ново място, това е нова възможност да представя работата си, да се срещна с други творци и с техните творби, да открия нови резултати от моята работа”.

ТУРАЯ АЛ-БАКСАМИ СТРАНА: КУВЕЙТ

Турая Ал-Баксами е член на „Кувейтското художествено сдружение” от 1969г. и на „Организацията на специалните изкуства” във Вашингтон (САЩ). Тя е наградена със „Златно палмово листо” в Риад/ Саудитска Арабия през 1989г., в Доха/Катар през 1992г., а през 1987г. и през 1992г. печели първа награда на Изложбата на националния музей.


ISSUE 13 - Март / април 2011

СЕЛИН АКТАН

ПИНАР ПАРТАНАЗ

СТРАНА: ТУРЦИЯ

СТРАНА: ТУРЦИЯ

Селин е художник, скулптор и писател, чиито творби могат да бъдат открити в обществени и частни колекции по целия свят. Тя се дипломира в Медицински институт в Турция и по-късно завършва Лондонския Колеж по Мода в Англия, но решава да последва първата си страст – изкуството. Селин е излагала работите си в родния си град Истанбул, както и по целия свят – Ню Йорк, Лос Анджелис, Майами, Париж, Виена, Цюрих, Гърция, България, Полша, Италия, Дания и Египет.

ПАНЧО ПАНЕВ СТРАНА: БЪЛГАРИЯ

Завършва Националната художествена академия в София през 1966г. със специалност графика в класа на проф. Евтим Томов и проф. Веселин Стайков. През 1972 г. става член на Съюза на българските художници (СБХ). От 1966 г. участва редовно в общите художествени изложби в София и страната, в международни изложби на графиката и в общи изложби в Турция, Египет, Франция. Освен в различни градове в България, той прави самостоятелни изложби в Петербург, Букурещ и Будапеща.

Пинар Партаназ започва творческата си кариера във Факултета по Рисуване в Гимназията за изящни изкуства в Истанбул през 1996г. По-късно, тя продължава образованието си в Университета по изящни изкуства в Мармара от 1999-2003г. Завършва магистърска програма по рисуване в Университета за изящни изкуства в Истанбул. Темата на дипломната й работа е: „Портрет от края на 19-ти век до днес”.

В периода на подготовка на този бюлетин продължаваше набирането на художници за Арт Фестивала. За актуална информация, моля посетете страницата, посветена на Фестивала на: www.geshaview.eu/events/ international_arts_festival.html

СКУЛПТУРИ ДЖУЗЕПЕ СТРАНО СПИТУ СТРАНА: ИТАЛИЯ

Джузепе Спину е познат със своите скулптури, за които използва различни материали като глина, смола, стъкло, дърво. Прави арт перформанси. Участвал е в множество колективни изложби и симпозиуми в: Испания, Италия, Франция, Холандия, Австрия, Унгария, Сърбия, Словакия, Финландия, Румъния, Китай, Хърватско, Египет, Турция, Германия, България, Полша, Чехия, Малайзия, Индия.

ИВАН ПАРАСКОВ СТРАНА: БЪЛГАРИЯ

Завършва скулптура през 1970г. Участва в национални и международни изложби и форуми. Осъществил е над 10 самостоятелни изложби в Европа и 16 монументални работи. Негови товрби са собственост на колекционери от България, Италия, Гърция, Турция, Австрия, Финландия, Южна Кореа, САЩ.

ЛЕНКА ВОДА БАЛЕНКОВА СТРАНА: ЧЕХИЯ

Ленка Вода Баленкова завършва Академията за изящни изкуства в Братислава и Академия Штука Пиекна, Варшава. Участвала е в изложби в Братислава, Варшава, Банска, Штавница, Братислава, Малаки Липтовски Микулаш, Делхи /Индия/ и Толедо /Испания/. Ленка се е посветила на картините, скулптурите и многожанрово визуално изкуство за различен тип събития.

МИЛЕНА МЛАДЕНОВА СТРАНА: БЪЛГАРИЯ

Милена учи в Националното училище по пластични изкуства и дизайн „акад. Дечко Узунов”, гр. Казанлък. По-късно завършва скулптура във Великотърновския Университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Тя участва в националната изложба за студенти Червено Пони, в международния фестивал на хумора и сатирата в гр. Габрово, както и в Плевен.

3


ISSUE 13 - Март / април 2011

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ С три процента е нарастнал потока от пътници на летище София.

Летище София регистрира 3% ръст в броя на пътниците през първото тримесечие на 2011г., в сравнение със същия период през 2010г., която беше рекордна година за летището. От всички 778 955 пътници, които са използвали самолетен транспорт през първите три месеца на 2011г., 39 596 са пътували вътре в страната, към и от Варна и Бургас, което е с 8 000 или 25% повече в сравнение с първото тримесечие на 2010г. Летището отбелязва началото на своето лятно

Българите пушат и пият алкохол по-малко през последната година. Пушенето в България е спаднало до 591 цигари на човек, сравнено с 778 през 2009г., според информация от Националния статистически институт.

разписание с нов директен полет между София и Малага, Испания, кохто се извършва всеки понеделник от WizzAir.

Габрово – най-добрият град за правене на бизнес в България

Консумацията на алкохол също е намаляла – от 25.5 л през 2009г. до 23.6 л през 2010г. През 2010г. българските домакинства са увеличили консумацията на хляб на 2,1 кг в сравнение с 1,08 кг през 2009г. Тенденцията да се консумира повече месо, риба, морска храна и зеленчуци се запазва с 32 кг месо на човек сравнено с 30.7 кг през 2009г. През 2010г. средният българин е изпил 19.9 л мляко, с 1 л по-малко отколкото през 2009г., но е консумирал повече кисело мляко – 28,9 кг и 26,8 кг през 2009г. Консумацията на зеленчуци също е завишена – от 68.4 кг през 2009г. на 69,1 кг за 2010г. Единствено консумацията на плодове е занижена.

Безработицата е спаднала до 9,5% през март 2011г.

Старата часовникова кула в Габрово /снимка: Никола Груев/

Габрово, разположено на 45 км южно от „Geshaview”, е най-добрият град в България за развиване на бизнес, според проучване на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Критериите са разделени на три основни категории – „Данъци и такси”, „Администрация” и „Икономическа активност”. Проучването включва 28-те административни области в България, всяка представена от един град, който в повечето случаи е областният град, класирани според десет показатели. Наскоро Габрово се прочу като мястото, от където произхожда семейството на новоизбраната жена-президент на Бразилия – г-жа Дилма Русев. В края на 19-ти и в началото на 20-ти век, градът е познат като „Българския Манчестър”, заради своите многобройни текстилни фабрики. Габрово, освен това, е с репутация на световна столица на хумора, заради забавните истории и чувстото за хумор на местното население.

4

Борят на незаетите на трудов договор българи, регистрирани в Бюрото по труда е намалял с близо 10 000 души през март 2011г. в сравнение с предния месец. Друга позитивна тенденция е намаляването на незаети лица по-млади от 29 год. и по-възрастни от 50 год. Наймного открити работни места има в производствения сектор - 2 619 нови позиции. Също така има 6 пъти повече новооткрити позиции в туристическия бранш в сравнение с м. февруари и 2,5 пъти повече в селското стопанство.

До 2012 г. в България ще се въведат нови правила за почасовата трудова заетост Нови правила за почасова заетост ще бъдат въведени през 2012г., обяви министъра на труда и социална политика, г-н Тотю Младенов.


ISSUE 13 - Март / април 2011

Възможности за инвестиции в Geshaview

Редови къщи с 2 и 3 спални Те са разположени из цялото селище и са конструирани да използват максимално пространството. Къщите се състоят от открита трапезария и всекидневна, големи спални, преден и заден балкон и с възможност за луксозно изпълнение на кухнята. Този вид имоти представлява перфектен баланс на селския начин на живот. Приблизителният размер на тези имоти е между 129 кв.м за къща с 2 спални и 223 кв.м за къща с 3 спални. Посетете нашия НОВ уебсайт: www.geshaview.eu/property

Редови къщи с 2 спални – цена от 140,000 евро – Редови къщи с 3 спални – цена от 182,000 евро – напълно обзаведени

Селски къщи с 2 спални

Къщите от селски тиш са разположени на южния склон на селото и всяка една от тях има прекрасен изглед към планините. Състоят се от две самостоятелни спални и трапезария с камина и оборудввана кухня. Тези хубави вили са идеално място за истинска почивка и чудесен дом за малки семейства. Приблизителният размер на имотите е между 118 и 120 кв.м. Посетете нашия НОВ уебсайт: www.geshaview.eu/property

Вили с крайно разположение – цена от 136,000 евро – Вили, разположени в средата – цена от 128,000 евро – напълно обзаведени

5


ISSUE 13 - Март / април 2011

Курсове и Семинари в Geshaview Обзор на планираното за тази година

Стивън Кобърн BEM, е „Wellbeing” директорът на “Geshaview”, където той обединява и споделя многобройните си умения в различни дисциплини. Валери е „Interfaith” министър, духовен съветник, наставник и учител на духовността, със своята страст към живота и човечеството. Тя организира тържества за отбелязването на бракосъчетание, кръщенета, подновяване на обети и т.н.. Всъщност за всичко, което призовава да бъде чествано чрез свещена церемония.

„Изследване на земните енергии” 20 – 23 май 2011

9 – 13 юни 2011

„Терапия за освобождаване на емоциите - 1 ниво” – еднодневен семинар

Този семинар дава възможност да проучите и откриете енергията и лечебната сила, които изобилстват от древните скали, дървета и земята, която формира матрицата на екоселище "Geshaview". Прекарайте времето на това специално място, създадено и заобиколено от природата и опознайте скритите му тайни. Ако поставите картата на света пред вас и начертаете линии от ъгъл до ъгъл, ще откриете, че те се пресичат в центъра на България. Ако след това направите същото с на картата на България, ще откриете, че точката на пресичане попада в центъра на "Geshaview".

Стивън ще представи настоящия семинар, който е една възможност да прекарате времето си на специално място, създадено и заобиколено от природата и да научите и използвате някои от най-мощните скрити естествени природни средства. Изцеление чрез мъдростта на природата. Ние всички сме родени на земята, живеем на земята и в крайна сметка се завръщаме в земята. Следователно, всички живи растения, дървета и минерали са екстракти от нашите гени или ДНК в тях. Природата със сигурност ни осигурява всичко, което ни е необходимо, за да ни поддържа здрави и лекува, когато сме болни. Буквално милиони средства за защита са на наше разположение.

Geshaview.eu/wellbeing/earth_energies_workshop.html

Geshaview.eu/wellbeing/natures_pharmacy_workshop.html

Geshaview.eu/wellbeing/emotional_freedom_technique.html

Откриване на древните места

Връзка с душевното в сърцето на България

Методи за лечение

Стивън ще представи семинар, който ще предостави възможност да изживеете мигове на едно специално място, прегърнати от природата и да проучите и откриете заобикалящи археологически находки. Този семинар би представлявал интерес за всички, които обичат да посещават древни места.

Валъри ще представи техники, чрез които да се обърнете към сърцата си, носители на енергия, способна да преодолее всички трудности. Нямат значение вашата религиозна принадлежност, вашия начин на живот, вашата раса и професия, възраст и пол. Когато получавате енергия от сърцето си, вие изживявате истинността на събитията. Връзката с душите ни изисква да разговаряме със себе си. Да се запитаме: „Кой съм аз и защо съм тук?” Тогава сърцето ни отговаря: „Чувам те и знам името ти”. „Усещам те, заповядай!” Сърцето ти знае истината, истината за това кой наистина си ти.

Продължение на сериите семинари за възстановяване, провеждани от Стивън и Валъри. Подложени ли сте на стрес? Натоварени от живота? Имате нужда от време само за себе си? Предлагаме нови, вълнуващи серии от курса по Методи за възстановяване, които ще ви помогнат да откриете себе си и вашия извор на енергия. Едно холистично пътуване до вашите съкровени мисли и чувства и до центъра, който свързва началото и края. По време на този възстановителен уикенд, ние започваме диалог първо с вас и след това с вашето тяло. Гмуркаме се дълбоко във водите, които се носят на повърхността на вашия живот.

Geshaview.eu/wellbeing/spiritual_retreat_geshaview.html

Geshaview.eu/wellbeing/healing_ways_retreat.html

8-12 септември 2011г.

Geshaview.eu/wellbeing/ancient_sites_workshop.html

6

„Природна аптека”

30.09 – 3.10.2011г.

2 юли 2011 10:00 - 17:00

Организатор и водещ Стивън Кобърн – експерт „Терапия за освобождаване на емоциите” Присъединете се към Стивън за този въздействащ еднодневен семинар, който ще Ви въведе в тайните на "Терапията за освобождаване на емоциите" и в един ден ще Ви даде знания и умения да използвате ефективно наученото върху себе си и Вашето семейство. Научете как да използвате тази революционна и невероятна техника, която е насочена срещу нерешените емоционални въпроси и потенциалните пречки, за се изпълните със здраве и щастие.

11-14.11.2011г.


ISSUE 13 - Март / април 2011

ГЕРГЬОВДЕН

В народната песен се пее: "Хубав ден Великден, още по-хубав – Гергьовден..." Гергьовден е най-големият български пролетен празник. Народът вярва, че светът е поделен между светците. На свети Георги се паднало да владее полето. Затова този празник го свързваме със събуждането на природата, с времето, когато горите, ливадите, нивите се раззеленяват. Тогава се понася омайващият аромат на цветята, тревите и билките. Гергьовден е празник не само на овчарите и земеделците, а празнува и армията. Денят на храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. На първи януари 1880 г. княз Александър Батемберг учредява военния орден “За храброст” отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. На девети януари същата година се постановява честването на празника.

Като народен християнски празник, традицията повелява всяка къща да пече агне за Гергьовден. Жената в къщата става рано сутринта на Гергьовден още преди изгрев слънце, премита двора и пътя и закичва вратите със здравец, цъфнала клонка от плодно дръвче и люляк за здраве. Зелинината остава по вратите, докато изсъхне. Това се прави за здраве, щастие и берекет през годината. След обилния обяд с печено агне и прясна зелена салата, въпреки желанието за сън и почивка, не трябва да се ляга и да се заспива. Вярва се, че така ще отнемеш съня на живите агнета и те ще бъдат неспокойни и ще блеят непрекъснато. Затова направете една разходка из полето, берете цветя и се радвайте на красивата природа. А ако завали дъжд?... Тогава радостта ще е по-голяма, защото всяка капка дъжд на Гергьовден е златна, живителна и пълни хамбарите с жито.

Курс “Спиритуални практики” и работна среща “Inspiration Plus”

Посетете ни от 12 – 18 май 2011г.,

щанд В9 на Изложението за жилищни имоти BalPex в The Mall, гр. София Участвайте в томболата за луксозен семеен уикенд в еко-селище „Geshaview”

www.geshaview.eu

При покупка на имот по време на изложението получавате подарък екологичен оф-роуд Segway ®

Personal Transporters

20-ти май - 23-ти май 2011 година

Изследване на земните енергии

Този курс дава възможност за изследване и откриване на енергията и изцелителната мощ, които изобилстват от древни скали, дъврета и земя, които формират матрицата на средата, в която живеем. Водещ – Стивън Кобърн. Повече подробности и резервационната форма ще намерите на нашия уебсайт:

www.geshaview.eu/wellbeing

9 – 13.06.2011г.

Природна аптека

Уникална възможност да прекарате времето си на специално място, създадено и заобиколено от природата и да научите и използвате някои от най-мощните скрити естествени природни средства. Лектор: Стивън Кобърн.

Подробности и записвания на:

www.geshaview.eu/wellbeing Бъдете информирани всеки месец чрез нашия дневник в интернет сайта ни: www.geshaview.eu/events/month-by-month_events.html

7


ISSUE 13 - Март / април 2011

Купа по ориентиране „Geshaview” Още едно успешно проведено състезание в селището

Второто състезание за купата по ориентиране „Geshaview”/ организирано от Клуб по ориентиране „Бачо Киро-94”, гр. Дряново/ се състоя в неделя 27.03.2011г. Това състезание по ориентиране, проведено в Централна България, бе видяно от над 350 посетители и 240 състезатели от 7 клуба и участници от всички възрасти, както и от международния състезател Кирил Николов - № 6 в европейската ранглиста. Повече снимки от събитието може да намерите на Facebook страницата на Geshaview: www.facebook.com/Geshaview Следващото международно състезание по ориентиране ще се състои през септември 2012 година и в него са поканени за участие много международни състезатели от челото на световната ранглиста.

Победителите отпразнуват награждаването.

Състезатели от всички възрасти са готови за старта.

Оспорвана надпревара при контролните пунктове.

Финишът в „Geshaview”.

Благодарим Ви, че отделихте няколко минути, за да се запознаете с част от месечните новини за Geshaview!

Темитe за следващото издание ще включват:

Report on First Geshaview Доклад заthe първиа проведен International Artsпленер Festival. международен на изкуствата в Geshaview”.

Update on the landscaping of Актуализирана информация the village. за озеленяването на селището.

Geshaview „Geshaview”- 2011 през and 2011beyond и след това.

Holiday lettings Отдаване под наем

За информация и посещения на Geshaview: info@geshaview.eu • Телефон: 00359 2 822 00 65 1309 София, бул. „Сливница” 127 Уест Парк Център, етаж 3, офис 22 Телефон: 00359 2 822 00 65 00359 2 822 00 91 00359 2 822 00 61 Email: Международни награди за проекта "Geshaview"

8

sales@geshaview.eu www.geshaview.eu

8

Geshaview Newsletter March/April 2011 Bulgarian  

Bulgarian language version of the Geshaview Newsletter March/April 2011

Geshaview Newsletter March/April 2011 Bulgarian  

Bulgarian language version of the Geshaview Newsletter March/April 2011

Advertisement