Page 1

DIN GUIDE TILL

AUSTRALIEN 1


Folkmängd: över 20 miljoner Yta: 7.7 miljoner km2 Huvudstad: Canberra Språk: Engelska Statsskick: Monarki

Längsta flod: Murray River Högsta berg: Mount Kosciusko 2228m Största sjö: Lake Eyre Valutakurs: 1A$=100 cents (5.25SEK)

Australien har 19.2 miljoner invånare som firar sin nationaldag den 26 januari. Detta eftersom de första fångarna anlände New South wales från Storbrittanien då. Huvudstaden heter Canberra som betyder mötesplats på Aboriginernas språk. Den ligger mellan storstäderna Sydney och Melbourne. Man kunde inte enas om Sydney eller Melbourne skulle bli huvudstad så man byggde helt enkelt upp en stad där i mellan. Canberra har 300 000 invånare och exempelvis Sydney har 3,5 miljoner och Melbourne 3,2 miljoner. Var sjunde Australiensare pratar ett annat språk än engelska. Livsstandarden är ungefär som i Sverige. Ytan är på 7,7 miljoner km2 vilket man kan jämföra med Sveriges 500 000 km2. Australien är den minsta kontinenten men också den största ön. Den skulle uppta ca 7/10 av Europa. Från väst till östkusten är det 4000 km.

2


Inledning Australien är ett välbemötande land mot turister, studenter eller semesterarbetande svenskar. Med deras snittemperatur på 28 grader(sommarhalvåret)så har det blivit ett attraktivt land för folk att resa till. Med deras låga dollar på bara cirka 5,50 svenska kronor gör det också vänligt mot börsen att semestra. För övrigt är priserna på det mesta ungefär detsamma som i Sverige. De få saker som skiljer sig mest är mat, alkohol och bensin.

3


Att resa och arbeta

Arbete är ett vanligt sätt att utvidga sin resekassa. I den här delen av guiden kommer vi ta upp allt du behöver veta. 4


Att resa och arbeta

Inget arbete utan visum För att få arbeta i Australien krävs bland annat ett Work-Holyday Visum. Med visumet får du vistas och arbeta i landet ett år, dock längst 6 månader för en och samma arbetsgivare. Många som läser om detta börjar direkt fundera kring svartjobb och självklart finns det även i Australien. När man har fått visumet och skall åka bör man ha 25 000 kr eller mer då det är ett krav för att komma in i landet med detta visum. Dock görs det bara stickprover och många backpackers har lyckats komma in med mindre pengar.

5


Att resa och arbeta

Så här ansöker du om ett visum Att ansöka om visum är lättare och går betydligt snabbare än vad många tror. Tidigare har man behövt skicka ansökan och pass till den australienska ambasaden men idag görs allt via internet. Vi avråder dig från att betala företag för att hjälpa dig skaffa ettt Work-Holiday visum. Gå in på http://www.immi.gov.au/e_visa/visitors-outside-whm-visa-options.htm och klicka på Start your application. Sedan behöver du bara fylla i hela ansökan i några steg. Vanligtvis beviljas din ansökan inom bara några timmar. Tänk på att du måste ha Visa eller MasterCard för att kunnda betala ansökningsavgiften på 190$ vilket är cirka 1100 kr.

6


Att resa och arbeta

Söka och börja arbeta Många som planerar att åka till Australien och arbeta vill gärna försöka hitta ett arbete innan dom kommer ner vilket är väldigt svårt. Det enklaste är att helt enkelt åka dit och gå runt och fråga, besöka siter som http://www.careerone.com, http://www.mycareer.com och http://www.seek.com.au eller besöka rekryteringsföretag. Några exempel på rekryteringsföretag i Australien är Manpower, Hays och Hallis. Se till att skriva ett CV eller resumee som det heter på engelska innan du åker ner då man oftast blir för upptagen när man väl kommer ner.

7


Att resa och arbeta

Kontantkort, bankkonto och Tax File Number Dessa är tre väldigt viktiga saker du bör skaffa dig för att öka dina chanser att hitta ett jobb. För det första bör du skaffa ett australienskt kontantkort till din mobiltelefon då din eventuella arbetsgivare kanske inte vill betala för ett samtal till Sverige. En annan fördel med detta är att du slipper betala något när någon ringer dig ifrån Sverige. För det andra bör du öppna ett australienskt bankkonto då arbetsgivare ofta inte vill betala ut löner till utländska bankkonton. När du öppnar ditt bankkonto kräver banken ofta en fast adress och godtar inte adresser till hotell eller hostels. När du väljer bank bör du tänka på vart i landet du kommer att vistas. Detta för att olika banker har bankomater på olika ställen och det kostar några dollar att ta ut pengar genom en bankomat som ägs av en annan bank. För det tredje krävs ett Tax File Number för att kunna betala skatt, vilket du måste göra för att få ut någon lön. Detta skaffar du hos någon av dom centralt belägna skattekontor i dom olika städerna. Du får ett temporärt nummer men även här krävs en adress så dom kan skicka ditt riktiga nummer inom två veckor.

8


Boende och övernattning I detta kapitel tar vi upp en stor del i eran Australienvistelse, boendet. Det finns även här mycket att tänka på. Vi kommer att ta upp tre olika sätt att bo på, 9


Boende och övernattning

Hostel, alternativet till hotell

Om man inte har så mycket pengar med sig och/eller planerar att stanna en längre tid kan hostels vara ett bra alternativ. Hostel är som ett vandrarhem där det billigaste alternativet är att bo i ett såkallat “Mixed Dorm“ vilket betyder att man delar ett rum med ett antal främlingar. På senare tid har det öppnats fler hostels som endast välkommnar tjejer, då tjejer tidigare oftast dragit sig för att ta in på hostels. På dom flesta hostels kan man även hyra ett rum som på svenska vandrarhem, detta alternativ är dock bra mycket dyrarare. Detta kan vara ett bra alternativ om man reser med några vänner då man ytterst sällan hamnar i samma rum, anledningen till detta är att dom vill fylla upp dom tomma bäddarna. Att bo i ett mixed dorm kostar runt 100-200 kr per natt medans om man vill ha ett eget tvåbäddars rum hamnar mellan 400-600 kr.

10


Boende och övernattning

Att vara inneboende Det är väldigt vanligt att man reser ensam och om man planerar att stanna på en ort en längre tid är ett vanligt alternativ att man delar bostad med folk som också reser, men det är även vanligt att man agerar inneboende i t ex. familjer. Om man går in på http:/www.realestate.com. au, http://www.share-accommodation.net/ eller http://www.domain.com.au kan man klicka sig in på Share där hittar man både personer som har ett rum att hyra ut men även folk som söker boende. Viktig information som t ex. om det finns någon rökare i bostaden, om det eventuellt finns några barn eller husdjur kan man se på annonserna. Priserna är väldigt svåra att säga, då t ex. läget och storleken på rummet även här har stor betydelse. En fördel med detta boendealternativ är att det kan bli väldigt prisvärt om man betalar för en längre tid.

11


Boende och övernattning

Att hyra ett möblerat hus Om man är fler resenärer och planerar att stanna på samma ort i minst 2 veckor är det absolut bästa alternativet att försöka hitta ett möblerat hus eller lägenhet. Priserna varierar väldigt mycket beroende på läge, storlek, skick, möbler, pool med mera. Man kan utan problem hitta ett mindre hus med 3-4 bäddar, bakgård och pool utanför t ex. den atraktiva staden Surfers Paradise med en hyra runt 400$ per vecka. Delar man upp detta per person landar man inte på mer än 500-600 kr per person i veckan.

Att tänka på när man hyr hus: • Är huset möblerat? Det är inte det mest ekonomiska att skaffa sig ett nytt bohag med en begränsad resebudget. Fattas det dock en säng kan lätt införskaffa sig en extrasäng. • Har huset luftkonditionering? Det är speciellt viktigt under sommaren December-Februari då hettan är olidlig. • Det är inte ovanligt att man måste betala en veckas hyra i deposition som man självklart får tillbaka när man flyttar ut.

12


Att resa med flyg

Flygpriserna till Australien varierar kraftigt beroende på säsong och ålder på dig som reser. I detta kapitel har vi tänkt visa vart man hittar dom bästa priserna samt det man bör tänka på när man bokar sin resa.

13


Resa med flyg

Hitta billiga flyg till Australien

Det finns många anledningar till att priserna varierar såpass kraftigt som dom gör. Några anledningar är obekväma/bekväma restider, långa/korta restider, få/flera byten, listan kan bli lång. Det billigaste är att ta ett sistaminutenflyg men detta kan vara svårt då en Australienresa oftast planeras i månader, kanske år innan.

Vi rekommenderar istället att man bokar genom en resebyrå som säljer student och ungdomsrabatterade biljetter. Ungdom anses man vara mellan 18 och 26 år, ofta krävs ett ungdomskort för att boka dessa resor. Kortet kostar runt 100 kr och ger dig befogenhet till ungdomsrabatter över hela världen.

14


Kilroy Travels Kilroy Travels erbjuder billiga student och ungdoms flyg. Om du är ute i god tid kan du som ungdom eller student hitta enkelresor till Sydney för under 6000 kr. Dom erbjuder även avbokningsskydd för 245 kr.

Travelmarket.com Även Travelmarket erbjuder billiga flyg från en större mängd olika flygbolag. Travelmarkets biljetter ligger något över KIlroys i pris men det är för att dom inte säljer några ungdomsbiljetter.

15


Resa med flyg

Jetstar flyger billigt inom landet Som vi tidigare tog upp är det mest vanligt att man flyger till Sydney för att sedan ta dig vidare till den destination du planerat med inrikesflyg. Jetstar är ett flygbolag som erbjuder billiga inrikesresor. Då det tar så kort tid att resa inom landet är det väldigt vanligt att man väljer den här typ av flygbolag där t ex inte måltid ingår.

Några prisexempel från Jetstar • Sydney International - Gold Coast 79$ • Sydney International - Brisbane International 139$ • Sydney International - Melbourne International 89$ Priserna kan variera beroende på vilken tid på dygnet man åker, dom tidigare flygen är oftast billigare. Man kan även flyga billigare om man endast har handbagage.

16


Dom större städerna Här tar vi upp saker som kan vara intressanta att se. Vi tar även upp dom större städerna. 17


Sydney Sydney som ligger i delstaten New South Wales är som många nog vet Australiens största stad med 3,5 miljoner invånare. Sydney är ett måste att besöka. En ren trevlig stad med massor av kultur dels från gamla Australien och dels från övriga världen. Massor av fina badstränder finns, bl.a. Manley Beach och berömda Bondi Beach. Till dessa åker du lämpligast med båt ifrån operan. Strax intill operan ligger Circular Quay med sitt segelbåtsmuseum, en jagare från 2:a världskriget, tivoli och innecentrum. Här är perfekt att bara strosa runt. Härifrån går också många färjor till närbelägna delar av Sydney.

18


19


Melbourne Melbourne är alltså huvudstaden i staten Victoria och ligger på kanten av Yarra-floden. 3.3 miljoner invånare varav många kommer från utlandet vilket gör Melbourne till en mångkulturell stad. I denna stad finns mängder av backpackerställen att bo på. Det är bara att fråga närmsta människa om vart, eller kolla efter skyltar. På backpacker-ställena finns massor information om trevliga ställen att besöka. Uteställena är det heller inget fel på, mängder av resturanger och pubar.

20


21


Brisbane Brisbane är huvudstaden i Queensland och är en ganska lugn stad som man måste leta lite extra i för att hitta nattliv och hålligång. Detta är kanske lite märkligt eftersom staden ligger längs guldkusten. För den som letar efter party bör kanske välja Surfers Paradise istället. Brisbane är byggd runt floden Brisbane River och det finns mycket vackra promenadstråk längs med floden.

22


23


Perth Perth är faktiskt en av de mest solrika städerna i världen och utan tvekan den solrikaste staden i Australien. Det är också närmare till Singapore än det är är till Sydney. Staden är Australiens tredje största med 1 miljon invånare. Om du vill bort mer från storstadslivet, kan du ta en tur till Rottnest Island. Här kan du se på koraller, fiska eller

24


25


Surfers Paradise Surfers är den mest turistrika staden i Australien och där av den mest inkomstdrivnarnde även staden. Vill du surfa på bästa möjliga vågor skall du nog söka dig ett par mil söderut längs stranden. Vill du ha med lugn och ro samt vara ensam på stranden så rekomenderar vi dig att förflytta dig nån mil norr om stan. 15 min bilfärd norrut ligger Wet ‘n’ wild water park. En enorm vattenpark liknande Skara Sommarland. På sidan 29 har vi skrivit mer om denna park.

26


27


Sevärdigheter Här tar vi upp saker som kan vara intressanta att se. Vi tar även upp dom större städerna. 28


Surfers Paradise

Kolla på bio i poolen Som vi tidigare nämnde ligger det en stor vattenpark 15 minuter utanför Surfers Paradise. Något som är unikt med Wet ‘n’ Wild water park är att dom har Dive-in Movies, vilket är precis vad det låter som, en bio brevid poolen. Vad sägs om att lägga sig på en luftmadrass med en hink popcorn och se en bra rulle?

29


Korallrevet Great Barrier Reef Great Barrier Reef är världens största levande organism. Det är ett perfekt ställe för dykning och snorkling. Hela färgspektrat finns representerat i korallrevet och bland de fantastiska fiskarna.

30


Sydney

The Rocks

The Rocks är placerad på hamnen i Sydney. Det var där dom första europäerna etablerade sig. Charmiga gator, elegant renoverade byggnader, och ett stort urval av restauranger och specialbutiker är vad som gör området The Rocks speciellt.

31


Länksamling

Här har vi samlat alla länkar vi tidigare nämnt i den här guiden. 32


Kilroy Travels

Travel Market

http://www.kilroy.se

http://www.kilroy.se

Kilroy Travels är en resebyrå som erbjuder lågpris flyg till alla men framför allt till ungdomar och studenter mellan 12 och 26 år. Här kan du få tag i en flygbiljett till Sydney för under 6000 kr.

Hos Travel Market kan du boka billiga flygbiljetter oavsett din ålder. Dom har väldigt bra service samt att det finns flera intressanta resedagböcker från Australien på deras hemsida.

CareerOne

MyCareer

http://www.careerone.com.au

http://www.mycareer.com

CareerOne är en av Australiens största jobbrekryteringssiter. Är du intresserad av vilka jobb som finns tillgängliga är det här du ska leta.

Även detta en väldigt stor jobbrekryteringssite.

RealEstate

Domain

http://www.realestate.com.au

http://www.domain.com.au Detta är Australiens största bostads marknad, även här kan du hitta möblerade hyreshus och folk som är intresserade av att dela boende.

På den här sidan hittar du lätt folk att dela boende med. Det finns även möblerade eller icke möblerade hus eller lägenheter att hyra per vecka. Många kräver dock att du hyr en viss tid eller har ett avsatt datum då du flyttar ut.

33


34

Din guide till Australien  

En reseguide för dig som funderar på att åka till Australien och eventuellt arbeta.

Din guide till Australien  

En reseguide för dig som funderar på att åka till Australien och eventuellt arbeta.

Advertisement