Page 15

OKTOBER 2019

15

verkopen. Daarom werd in 1888 aan de Almelose Holtjesstraat het confectiebedrijf Bendien Smits opgericht door Isaac Bendien en Herman Smits. Maar de werkmanskleding verkocht aanvankelijk zo slecht dat de vennootschap al op 1 januari 1890 werd ontbonden. Bendien bouwt in 1913 een nieuwe fabriek en al eerder had Herman Smits aan de Parallelweg een moderne fabriek gebouwd waar in 1914 reeds 250 mensen werkzaam waren. Men werkte er graag, want meisjes werkten liever in de confectie dan in de textiel. Dat klonk namelijk chiquer! Nadat er eerst alleen boezeroens en werkmansbroeken geproduceerd werden, kwam er in 1906 ook een afdeling lingerie en in 1908 een afdeling herenoverHenkjan Smits met gezin bij de Europese première van Cirque du Soleil in Amsterdam. (foto: TWBA/Busted)

Opa Hendrik Jan

Hendrik Jan Smits werd geboren in Almelo op 25 augustus 1886. Hij ontving dezelfde naam als zijn oudere broer die een jaar eerder was overleden. Hij kreeg nog een jongere broer: Eltje Jacob. Hendrik Jan Smits trouwde in Utrecht op 32-jarige leeftijd met de veel jongere Catharina Ellerman uit Ede. Het huwelijk hield geen stand. Op 8 september 1927 scheidde het stel na beschuldigingen van overspel. Lang heeft Smits hier niet om getreurd, want op 21 november van datzelfde jaar trad hij in Lochem in het huwelijk met de 26-jarige Clasina Gerri Bello (Lochem, 1 augustus 1901). Tussen 1929 en 1940

kreeg het stel vijf kinderen. Onder Hendrik Jans leiding groeide het bedrijf Smits & Co naar 700 werknemers. In 1920 stopte het bedrijf met de productie van vakkleding en lingerie en ging zich richten op heren- en kinderkleding. De herenoverhemden van Smits & Co werden zo goed verkocht, dat deze afdeling in 1936 onder de naam Rexalco (semi-)zelfstandig verder ging. Hendrik Jan overleed in Montreal op 6 november 1958.

De oprichter

Waar textielindustrie is, is confectie-industrie. Aan arbeiders die een geregeld inkomen hadden, was het goed kleding

Een advertentie van Rexalco. Deze winkelier verkoopt zowel de producten van Smits & Co (Rexalco) Hendrik Jan Smits (5e van links) bij de opening van de fabriek in Enter, 1948. (Enterserfgoed.nl)

als van concurrent Bendien (Oxford).

Profile for MijnStadMijnDorp Historisch Tijdschrift Overijssel

MijnStadMijnDorp Historisch Tijdschrift Overijssel, oktober 2019