Page 11

JULI 2019

11

de in de Katheeker, waar ook The White Rockets regelmatig optraden, en in Goor in Hotel De Ster. De Mavo in Klein Driene vroeg de band ook om een feestavond te verzorgen. In het Volkspark speelden The Boomerangs op zaterdagavond weleens tegelijkertijd met The Twentina Jacks, die een zangeres genaamd Roos hadden. Hannie Suisa, die bij de Luchtmacht in Enschede werkte, deed op een middag mee aan een speedmars. Hij moest ’s-avonds optreden met de band in Goor. Maar het was hem allemaal teveel geworden. De bandleden hoorden een klap en zagen hem op het podium op de grond liggen. Suisa was even van de wereld, maar stond op en speelde vrolijk weer verder.

Talentenjacht

The Boomerangs met Paula Belvroy. (Poparchief Twente)

Guus van Schravendijk

Guus van Schravendijk, de latere gitarist van The Boomerangs, luisterde in 1955 in Indonesië op zestienjarige leeftijd vaak naar radio Kookaburra uit Australië. Deze radiozender draaide veel country & western muziek uit Amerika, vooral van Patti Page met o.a. The Tennessee Waltz, How much is that doggie in the window en You belong to me, maar ook de hits van Frankie Lane, Johnny Ray, Tennesee Ernie Ford en Guy Mitchell. En in 1955 de eerste grote rock & roll hit Rock around the clock van Bill Haley & His Comets. In februari 1956 ging Van Schravendijk met z’n familie naar Nederland en kwam hij in Sneek terecht. Al snel verhuisde het gezin naar Hengelo. Tijdens één van de avonden in Pentrop kwam Van Schravendijk Eric Suisa tegen. Die speelde gitaar en leerde Guus de eerste gitaarakkoorden. Na enkele weken kende hij er drie en besloten ze om een band te beginnen, The Boomerangs.

The Boomerangs

Naast Guus en Eric was de originele samenstelling van de band met Nico

< Optreden in het Concertgebouw in Hengelo, tijdens de Hoela-Hoela avond, 1959. (Poparchief Twente)

Loth (sologitaar), Hannie Suisa (basgitaar) en Alfons Trienen (drums). Ze speelden in 1957 rock & roll nummers van Elvis Presley, Cliff Richard en heel veel muziek van Jerry Lee Lewis. Nummers van Jim Reeves en Your cheating heart van Patsy Cline, zaten ook in het repertoire, net als Guitar boogie van Arthur Smith, een nummer dat alle Indische bands speelden. Rudie en Rob Thamaëla en Rob Gerrits speelden ook af en toe mee. Eén van de eerste optredens van The Boomerangs was in Wierden voor een speeltuinclub. De muzikanten hadden geen vervoer dus gingen ze met een bakfiets vol instrumenten naar het station om met de trein naar Wierden te gaan. Daar werden ze door de organisatie opgehaald. Volgens het contract speelden ze die avond voor 7,50 gulden. Op het optreden kwamen veel Hollandse meisjes af en dat gaf wel wat spanningen.

Steeds bekender

In het Concertgebouw in Hengelo werd in 1959 in de kleine zaal een Hoela-Hoela avond georganiseerd. The Boomerangs traden er op. De band werd steeds bekender en er volgden optredens voor een aantal protestantse jongerenclubs, ook in de Dansschool Bron (in een café) in Hengelo aan de Achterhoekse Molenweg. In het Beetshuis in Hengelo, in Ensche-

Omdat één van de bandleden naar Amerika emigreerde, traden Nico, Eric en Guus tijdelijk op als trio. Muziek Express organiseerde een talentenjacht in het oude Concertgebouw in Enschede, een groot gebouw met een groot podium en met de juryleden in de zaal. De doodzenuwachtige band deed daaraan mee met amateuristische apparatuur en instrumenten. Ze speelden met een oude radio als versterker die het op een gegeven moment begaf. Maar na een forse trap er tegenaan deed hij het weer. Ook zangers Paula Belvroy deed aan deze wedstrijd mee. The Boomerangs begeleidden haar. De jury was onder de indruk en vroeg haar een paar nummers extra te zingen. Dat ging helaas niet door, want ze had maar één nummer ingestudeerd. Belvroy zong nadien nog regelmatig met The Boomerangs mee. In het Viosgebouw aan de Beekstraat in Hengelo werd op 10 maart 1962 in het kader van het derde jaarfeest van de Protestante Jongeren Club een rock & roll avond gehouden. De zusjes Tamahela traden er met The Boomerangs op. Na dat succesvolle optreden werd de band door emigratie en verhuizingen gedwongen om ermee te stoppen. ● * Dit artikel is tot stand gekomen op basis van meerdere interviews met Guus van Schravendijk (voormalig bandlid van The Boomerangs), door Pel Kotkamp. Kijk voor meer informatie op www.poparchieftwente.nl.

Profile for MijnStadMijnDorp Historisch Tijdschrift Overijssel

MijnStadMijnDorp Historisch Tijdschrift Overijssel, juli 2019