Page 6

! ! ! !

! ! weekend 21 en 22 september 2013 ! SPECIAL 63 ! ! ËLE LOODS WORDT WONING MET TUIN EN KANTOOR ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! Door het vele glas sta je overal in huis in contact met de stadstuin.

Staaltje van vernuft

maakten architect vrouw Sofie Priem e privéwoning met mte. Hoewel je het vermoeden, staan aal. «Er zijn zo veel ets moois van kunt gewoon durven.»

kant grenst onze woning immers aan een andere loods die nooit wordt verwarmd. De energiekosten zouden enorm hoog oplopen, dus plaatsten we voorzetwanden voor de oorspronkelijke muren en brachten we in de ruimte ertussen 15 centimeter isolatie aan. We verbruiken nu minder dan in onze vorige woning, terwijl die drie keer zo klein was», zegt Robin trots.

N DEPOORTER

per vijf meter breed en 33 meoorde jarenlang toe aan Priemhet familiebedrijf waar Sofie rkte als restauratrice van beeld en gevels. «Toen de loods te sloot het bedrijf te verhuizen. woonden toen in een typisch en hadden genoeg van de kleie droomden al een tijdje van om onder handen te nemen en het idee te rijpen om van de ing te maken», zegt Sofie. toetsten de haalbaarheid van maakten plannen en dachten e aanpak. Omdat er geen haast koop van de loods, hadden de alle rust te doen. Daardoor zit r vernuftig in elkaar. In 2009 erken van start. «Het privéer in de loods was eerst af. Na en we hier komen wonen. In tijd voor de tweede fase: de kantoor en een atelier. Intussen en ik ons eigen bureau ‘archi9a’, en dat wilden we ook in de engen», legt Robin uit. dak weggehaald en kwamen

r is dragend, s mee evolueren

deringen. Die hoefden niet zo want de nieuwe woning is oplas en staal, wat een pak lichter en. Andere voordelen van een n de snelheid waarmee je kunt mper één week is de basis van ar - en het feit dat je tot op het efje weet waar je aan toe bent. vooraf uit te tekenen. zoals Sofie en Robin hun loods aat uit elf stalen modules van meter. De draagbalken hebben t weggewerkt, en op de grond onvloer, allemaal om een induverkrijgen. «Dat zijn we de gen de loods verschuldigd. We met het idee gespeeld om de n muren alleen een laagje verf dat was niet haalbaar. Aan één

64

SPECIAL

weekend 21 en 22 september2013

v

KLEURRIJK VERBOUWDE HOEVE HAALT NU AL STRENGERE ENERGIESCORE VAN 2014 Vanaf 1 januari moet elk nieuw of verbouwd huis minder energie verbruiken dan vandaag. Er is heel wat ophef rond de normen die de komende jaren nog strenger worden. Lies en Koen wachten daar niet op en maakten van een oude hoeve in Herzele een superzuinig huis. De extra investering die daarvoor nodig was, winnen ze wel terug.

NU

BJÖRN COCQUYT

Elk project waarvoor een bouwaanvraag wordt ingediend, moet een zogenaamde E-score hebben (zie kader) die wijst op het energieverbruik van de woning. Hoe lager de score, hoe beter. Voor dit jaar is E70 de norm, in 2014 wordt dat E60. Maar nu al worden volop huizen gebouwd die een veel lagere score behalen. Vaak gaat het om nieuwbouw, maar het is evengoed mogelijk om een vrijstaand, uitgeleefd huis te verbouwen tot een woning met een heel lage energiefactuur. Dat bewijzen architect Lies Boelaert en burgerlijk ingenieur Bouwkunde Koen De Vuyst (beiden 33). De hoeve die ze in het Oost-Vlaamse Herzele onder handen namen, heeft een E-score van amper 41. «Energiezuinig wonen was niet onze initiële vereiste, maar werd een streefdoel nadat ik het label ‘energiebewust architect’ kreeg. We wilden in eerste instantie een huis met wat grond erbij, in een groene omgeving. Het voordeel om voor een eerder bouwvallig pand te kiezen, is dat de aankoopprijs een stuk lager ligt. Ook een instapklaar huis moet uiteindelijk volledig gestript en heropgebouwd worden om er een lage-energiewoning van te maken», vertelt Lies.

!

Architect Lies Boelaert en haar man Koen De Vuyst

Stevig ingepakt

Architecten Sofie Priem en Robin Van Beveren: «Voor projecten als deze geldt vaak een btw-tarief van 6%.»

Spelen met ruimte Het gelijkvloers bestaat uit één grote ruimte met in het midden twee blokken. In het eerste bevinden zich het toilet en een technische ruimte, het tweede blok herbergt de keuken en de berging. Links en rechts lopen hele brede gangen. De ruimte en circulatie die hierdoor ontstaan, zijn de grootste troeven van de woning. Er werd ook met grote schuifwanden gewerkt, waardoor Robin en Sofie ruimtes kunnen afsluiten. Op de eerste verdieping is de indeling traditioneler: een gang met aan één zijde een dressing van 12 meter lang, een badkamer en vier transparante slaapkamers. «Dankzij de staalconstructie is geen enkele muur dragend. De woning kan dus mee evolueren. Van vier kleinere slaapkamers kunnen we op termijn twee grote ruimtes maken als de kinderen het huis uit zijn», merkt Sofie op. Buren die nog niet zijn binnen geweest, vragen wel eens of ze genoeg licht hebben en geen tuintje missen. «Een bewijs dat het pand zijn geheimen niet prijsgeeft aan de buitenkant», lacht Robin. Want er is wel degelijk een tuin, én een patio die de privé- en professionele ruimtes van elkaar scheidt, en daarenboven veel licht naar binnen haalt. Het tuintje is overal zichtbaar, want de westzijde van het privégedeelte is van boven tot onderen in glas uitgevoerd. Twee raampartijen van telkens 3 meter zijn zelfs helemaal open te schuiven. «Op warme dagen lijkt het alsof ik buiten sta te koken», grapt Sofie. Ook ‘s morgens ontwaakt het gezin in een zee van licht, want op de bovenverdieping loopt er een lichtstraat die de gang en badkamer verlicht.

Zwarte OSB Doordat ze hun oude rijhuisje konden verkopen voor een gunstige prijs en geen architectenkosten moesten betalen, was de woondroom van Robin en Sofie financieel haalbaar. Toch moesten ze creatief met geld omgaan. «De vloer en de dressing op de bovenverdieping zijn uitgevoerd in OSB (verlijmde houtconstructieplaten, red.) die we zwart hebben geverfd, en omdat er geen geld was voor dure armaturen hebben we sockets met halogeenlampjes in de plafonds ingewerkt. Ook onze

De stalen draagbalken werden bewust bloot gelaten voor het industriële effect. De gepolierde betonvloer past perfect bij deze stijl. Jean Godecharle

Alles begint natuurlijk met een stevige isolatie. Daar heeft het koppel een originele manier voor bedacht: het hoofdhuis is volledig – inclusief het dak - ingepakt met dikke isolatieplaten die tussen een houten kader zijn geplaatst. Het geheel is afgewerkt met verticale latjes in padoek, een tropische hardhoutsoort die mooi vergrijst. Om het authentieke karakter van de hoeve niet verloren te laten gaan, zijn de originele bakstenen muren in de aanbouw onaangeroerd gebleven. De wand is aan de binnenkant geïsoleerd en enkele centimeters ervoor is een nieuwe gemetseld, zodat vocht en zouten uit de oude stal geen kans krijgen.

Buitengewo

De energiefactuur in dit huis van 200 m2 is maar even hoog als in ons vroegere appartement van 130 m2

«Ons pand geeft zijn geheimen niet prijs aan de buitenkant», zegt Robin over de gesloten gevel in cortenstaal. betonvloer is een besparende maatregel», zegt Robin. Of hij andere mensen zou aanraden om ook in een loods te gaan wonen? «Tuurlijk! Wij adviseren klanten om hun ogen goed open te houden en te letten op vervallen woningen, loodsen, opslagruimtes... Gewone bouwgrond wordt immers alsmaar schaarser en zo kan je nog ‘betaalbare’ stukjes grond vinden in het stadscentrum. Voor de afbraakkosten hoef je het niet te laten, met 10.000 euro kom je al een heel eind. En bovendien geldt in veel steden een btw-tarief van 6% voor zulke projecten, waardoor je al snel 50.000 euro bespaart. Mensen vrezen vaak de administratie die erbij komt kijken en ingewikkelde procedures. Onterecht, want ook stedenbouw wil een nieuw leven voor deze panden.»

• Dit huis is ook te bezichtigen op de Dag van de Architectuur op 13 oktober. Adres: Blekerijstraat 9a,8310 Brugge,www.architectuuratalier9a.be

Kleine mozaïektegels lopen door van wand tot vloer. In de stalen draagbalken zie je de puntvorm van de oude loods.

Wat zegt de wet? In 32 steden (*) kunnen bouwheren die een oud gebouw afbreken en een nieuwe woning in de plaats zetten profiteren van een btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Er zijn twee voorwaarden: • de afbraak gaat gepaard met de wederopbouw en ze vormen samen één handeling. • het gebouw wordt na de uitvoering van de werkenuitsluitendofhoofdzakelijkgebruikt als privéwoning. * Antwerpen,Charleroi,Gent,Oostende,Mechelen,Bergen,La Louvière,Sint-Niklaas,Seraing en Luik,Brussels Hoofdstedelijk Gewest,Leuven,Brugge,Kortrijk,Roeselare,Aalst,Dendermonde,Genk,Hasselt,Moeskroen, Doornik,Verviers en Namen.Meer info op de website van de federale overheidsdienst Financiën.

Luchtdichtheid is bijna even belangrijk als isolatie, want ongeveer een kwart van de warmte gaat verloren via kieren en spleten. Daarom zijn hier speciale folies gebruikt rond de ramen en op de plaatsen waar de oude houten roostering in de muren is ingewerkt - en steken bijna alle stopcontacten in binnenmuren. Voor de ventilatie viel de keuze op een systeem dat warmte uit de afgevoerde lucht recupereert. De verwarming – beneden in de vloer en boven in de wand – wordt aangedreven door een warmtepomp die ook in sanitair water voorziet. De rist maatregelen vraagt wel een serieuze investering. «Ons project heeft zo’n 1.150 euro/m2 gekost, tien procent daarvan ging specifiek naar energiezuinigheid. De terugverdientijd zal tussen de 15 en 20 jaar schommelen. Maar nu al genieten we van de pluspunten: zo is onze energiefactuur even hoog als in onze vorige woning. Toen hadden we een appartement van 130 m2, terwijl ons huis nu 200 m2 groter is.»

Kidsproof Er gaat dus heel weinig warmte verloren in de vernieuwde hoeve van Lies en Koen. In tegenstelling tot vele andere huizen moeten ze tijdens de winter dus niet angstvallig alle deuren gesloten te houden om te besparen op de verwarming. Meer zelfs, de leefruimte – waar vroeger de stal was - is één grote ruimte die tot in de nok is opengewerkt. Het dak wordt

In de badkamer werd het vrijstaande bad op een ‘podium’ bezet met keien geplaatst. gedragen door een stalen skelet omdat dit de constructie is met het kleinste aantal zichtbare elementen. Aan het skelet hangt ook een mezzanine in onbehandeld, donker staal. Het materiaal is een knipoog naar het verleden, want de oude staldeuren zagen er net zo uit. De mezzanine geeft uit op het bureau, zodat er vanuit de woonkamer altijd contact mogelijk is. De de-

Het Laatste Nieuws/de Ring-Brussel 09/21/2013, bladzijden 64 & 65 All rights reserved. Gebruik and reproductie enkel mits toelating van de uitgever via Het Laatste Nieuws/de Ring-Brussel !"#$%&&''&()*+','-.%'/($(&0$((0'123','/41525'/$.&&%6&' '

VROEGER

De keukentafel is een eigen ontwerp. De zwevende dampkap is de Zen van Novy.

sign werktafel is, net als de salontafel, van Objekten. De zachtroze stoelen zijn Italiaans, van het merk Viccarbe. Een van de vier heeft rode poten en ook elders in huis is gewerkt met felle kleuraccenten. Zo is een muur in de keuken zelfs in het knalgeel geschilderd. Die geeft duidelijk pit aan de ruimte. De keukenmeubels zijn van Varenna Poliform en de tafel in het verlengde van het

eiland is een eigen ontwerp. De krukken van Habitat koos Lies onder andere omdat ze in diverse hoogtes verkrijgbaar zijn, wat handig is voor Juliette (4) en Basile (2). Bij de inrichting is duidelijk aan hen gedacht. Zo hebben ze vlak bij de keuken hun eigen knutselhoekje met schoolbankjes uit grootmoeders tijd, dat met gordijnen van Dussk wel afgescheiden kan worden. «Ik combineer

77789"#$%&&8:%','(&;6<9"#$%&&8:%'

Profile for Mijn Huis Mijn Architect

Goed Wonen  

Goed Wonen  

Advertisement