Page 1

MIJ magazine. JANUARI 2014 PRIJS â‚Ź4.95

MIJ(n)goedevoornemens

Hoekomjeuitjewinterdip?!

Fashionandbeauty

InterviewmetBasSchultz En nog veel meer....

Marit IJmker 500990 13-01-2014


2.

INHOUD van dit issue.

Voorwoord van de redactie 3. 4. Creative CV Gastcolleges 7. 11. Blogs - Wat te doen tegen een winterdip? Seminar - Storytelling on Sterroids 15. 17. Spring Fashion - Crazy Beautyful Interview - Bas Schultz 23. 27. Light My Ride - Frits MIJ fiets Infographic Gay Pride 35. 39. Multiverse - G-star RAW Social media 45. 46. Communicatie Bronnen 47.


Voorwoord van Marit IJmker. Voor u ligt het eerste nummer van MIJ magazine. Een magazine gemaakt over en gemaakt door Marit IJmker. Voor dit nummer heb ik een moodboard gemaakt en mijn kernwaarden hierbij zijn: natuur, beauty en lifestyle. Dit winternummer gaat volledig over de activiteiten die daarbij horen, zoals het kerstdiner, goede voornemens, spring-fashion en nog veel meer. Ik wens je veel leesplezier!


CurriculumVitae Personalia Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Mobiel: E-mail: Geboortedatum: Geboorteplaats: Nationaliteit: Burgerlijke staat: Rijbewijs:

Marit Henriette IJmker Kruizemunt 151 8252 BW Dronten 06-28356970 maritijmker@hotmail.com 02-06-1989 Dronten Nederlandse Ongehuwd Rijbewijs B

Mijn naam is Marit IJmker en ik ben 24 jaar oud. Mijn hobby’s zijn het bezoeken van verschillende festivals, Terschelling, reizen, lezen en ik vind gezelligheid met mijn vrienden erg belangrijk. Ik ben een zelfstandige meid die zich verantwoordelijk voelt voor haar taken. Ik ben open, sociaal en vriendelijk en ik pas me snel aan de omgeving aan.

Opleidingen 2010 – heden 2007 - 2010 2005 – 2007 2001 - 2005

Hoger beroeps onderwijs Vrijetijdsmanagement, INHolland te Diemen Middelbaar beroeps onderwijs, niveau 4. Fashion management, Deltion college te Zwolle. Middelbaar beroeps onderwijs , niveau 3. Onderwijsassistent, Landstede te Zwolle. Middelbaar onderwijs, VMBO – KBL. Ichthus College te Dronten.

Diploma behaald Niet behaald Diploma behaald

Cursussen 2001 2007 - 2008

Typ cursus. Detex stoffenkennis.

Geslaagd Geslaagd

Werkervaring 2001 – 2003 Zomer 2004 & 2005 Zomer 2006 2007 – 2008 2008 – 2009

Media Express, weekblad bezorging Van Dijk Boeken, boeken controleren en sorteren Icare, schoonmaken bij minder validen mensen Open 32, kledingverkoopster Vet, kledingverkoopster

Stages 2008: 2009: 2010: 2012:

Open 32 (kledingwinkel) Forecast (kledingwinkel) Magasin. Magasin is een groot warenhuisketen in Denemarken. Bij Magasin heb ik op de herenafdeling gewerkt waarbij ik in het Engels kleding verkocht. Studio TaS. Een evenementenbureau die werkzaam is binnen de zakelijke en publiekelijke evenementensector. Bekend van het indoor en outdoor festival Fusion of Dance, Lipgloss, Dancefields, Secret Forrest en de Goldparty.


Girl Talk is een grote artiestennaam in Amerika. Hij maakt van elk gemaakt nummer in de wereld zijn eigen Mash Up. Soms zijn de nummers niet meer te herkennen. Echter mag dit niet en is de kans groot dat hij en boete moet betalen of erger nog, een gevangenisstraf. Hoe zit het met Copyright in Amerika?


Je betaalt ZELFS royalty’s voor

HAPPY BIRTHDAY!


7.

RIP!

Gastcollege week 1. Auteursrecht in Amerika.

Deze documentaire gaat over auteursrecht. Wanneer overtreed je dit recht en hoe zit het precies in elkaar? Zoals met Girl Talk een artiest die van vele nummers een mash up maakt. De maker van de documentaire noemt het een oorlog van goede ideeën.

C

opyRight zijn de bedrijven die hun rechten, uit hetgeen wat viral gaat, aanvechten en CopyLeft zijn de mensen die gewoon leuke ideeën willen delen via het internet. In theorie is Girl Talk verplicht om geld te betalen aan de maatschappijen die de auteursrechten hebben, maar dat doet hij niet. Copyright is gemaakt om creativiteit te stimuleren, maar hoe is het tot dit gekomen? Heel lang geleden was er een Koningin die dacht dat het anders moest. Er zijn onwijs veel mensen aangeklaagd zonder dat ze ervan bewust waren dat ze de wet overtraden. Zelfs voor Happy Birthday ben je verplicht om royalty’s te betalen. Deze regel geldt echter alleen als het liedje gezongen wordt in een openbare ruimte. De meiden die het lied schreven zijn inmiddels al overleden, maar we zijn wel verplicht om geld te betalen aan Warner Chapell. Het levert het bedrijf nog miljoenen dollars op in een jaar. Je mag beschermd materiaal gebruiken alleen gerbuiken voor een argument. De maker van deze film heeft dus weinig kans op een boete, want het is duidelijk dat hij iets duidelijk wilt maken. Het is eigenlijk belachelijk dat je als schrijver enkel een voetnoot hoeft te plaatsen om iets te citeren of over te nemen. Hoezo niet bij film of muziek. Kunst dien je te delen met de wereld! Een lid van Negativland zegt, waarom moet ik alle reclameborden zien van Pepsi of Nike? Waarom moet ik altijd en overal U2 horen. Waarom moet ik vragen of ik gebruik mag maken van andermans producten, terwijl ik er ook niet om vraag om dat te zien of te horen. Girl Talk staat tegelijk met grote namen zoals Red Hot Chillipeppers. Hij test apparatuur en analyseert data in het dagelijks leven. Hij is zelf werkzaam in patent aanvragen, dus hij kent de regels en de procedures. Door patenten worden bepaalde ideeën nooit ontwikkelt. Creative commens. Is ontwikkelt om cultuur te bevrijden. Een licentie die zegt dat je als muzikant andermans werk mag samplen. Bouw, creëer en remix het. In deze tijd moeten we wetten kunnen veranderen, creëren en delen.

Reflectie In het begin van de documentaire waren de beelden donker, waardoor het moeilijk te zien en dus te volgen was. Gelukkig veranderde dit naar mate ik verder keek. Ik vond de film leuk in elkaar gezet met allerlei plaatjes, maar geen originele plaatjes, maar plaatjes die ook vervormd waren net zoals de muziek van Girl Talk. De humor, van de maker van de film, maakte de plaatjes leuker en daardoor kwam het verhaal erachter ook beter binnen. Ik vond de boodschap erg interessant, omdat ik achter zijn punt sta. Het mag niet zo zijn dat je bij het maken van muziek van gebruikte nummer duizenden dollars kwijt bent. Persoonlijk vond ik de film wat lang. Na verloop van tijd was het wel bekend welk punt de maker wou maken en ik vond de documentaire wat verouders. Gelden deze wetten nog steeds of zijn ze inmiddels aangepast?


8. Cultuur ondernemen Gastcollege week 2. Petra Befort, Projectontwikkelaar cultuur ondernemen

Cultuur Ondernemen is een stichting met 25 mensen. Zij helpen kunstenaars en creatieven professioneel te ontwikkelen. Omdat het creatieve vak nauw samen hangt met jezelf als persoon is het ontwikkelen soms complex. Het is belangrijk om jezelf te zijn, je vakmatig te ontwikkelen en onderscheidend te blijven en Cultuur Ondernemen is hierin ondersteunend.

P

etra vertelde dat het belangrijk is om je in de opdrachtgever in te leven. Ga, als het ware, als een groot oor het gesprek in. Probeer zelf dus minder te praten tijdens zo’n gesprek (van kikker naar konijn). Nadat de opdrachtgever uitgesproken is, is het belangrijk dat jij als uitvoerder veel vragen stelt. Je creëert daardoor een goed beeld om goed van start te gaan. Aftersales zijn wij Nederlanders slecht in. Het is aan de nieuwe generatie om hierin wel goed te worden. De creatieve sector is een enorm dynamische sector voor de Nederlandse economie met design, media, gaming en mode. Deze industrie geeft oplossingen op maatschappelijke problemen. In de top 10-speler van de wereld staan vier Nederlandse bedrijven.

Petra vindt de elevator pitch een perfect hulpmiddel om jezelf of een idee goed te presenteren. In twee minuten van één naar zeven. Vertel hierin alleen het hoognodige en vertel het ook spannend waardoor iedereen getriggerd is. Als laatste gaf ze mee hoe belangrijk het netwerk is. Dat zij al haar banen te danken heeft aan haar netwerk. Ze heeft nog nooit ergens gesolliciteerd door middel van een brief. Reflectie Ik vond Petra overkomen alsof ze zichzelf erg goed vond. Ook kwam ze over alsof hetgeen wat zij deed ook erg belangrijk was. Ze kwam wat arrogant over en ik denk dat het daarom ook onrustig was in de klas. Hoogstwaarschijnlijk is hetgeen dat zij doet leuk en voor haar belangrijk, maar op de manier waarop het op mij, en ik denk ook de rest van de klas over kwam. was ik snel afgehaakt qua aandacht. Over het algemeen vind ik gastcolleges erg leuk, maar deze viel me wat tegen. Ze vertelde wel leuke en interessante dingen, echter vond ik het gastcollege niet vernieuwend.

Petra gaf ons verder mee om te durven dromen en creatief te denken. Denk hierbij out the box, maar in the box is ook prima.

Transmedia Gastcollege week 3. documentaire over transmedia

Over dit gastcollege ga ik alleen in op de reflectie, omdat Esther Bouw al bekend is met de documentaire. Het duurde even voordat ik door had waarover de documentaire ging. Voordat ik door had wat transmedia nou precies inhield. Ik denk dat het kwam doordat in de documentaire door veel verschillende mensen werd gesproken. Transmedia is een manier van storytelling waar bepaalde dingen vervagen en een totale beleving gecreëerd wordt. Het neemt je mee op meeslepende reizen die zich afspelen op meerdere platformen. Betrek me en ik begrijp het. Het is belangrijk om klein te beginnen en dan langzaam aan een community op te bouwen en dus fans meebouwen. Toen ik het doel van de documentaire meer begreep vond ik het ook interessant om transmedia in verschillende vormen te horen. Te horen hoe iedereen hier anders over denkt en vertelt. Ik vond het interessant en de documentaire is me daardoor goed bijgebleven.


9.

Handshake Gastcollege week 4. Presentaties en speeddate.

Voor de handshake moesten we naar Amsterdam en wel over het IJ. Het was een heerlijke dag om met het pontje over te gaan en, ik iets te vroeg was, heerlijk in de zon te zitten.

P

resentatie Het begon om 15.00 uur met een presentatie van de bedenker en uitvoerder van het glazenstudenten bus. Zijn naam is Syb Kroetske en hij is part-time docent bij INHolland. De studenten die in de glazen bus zitten die eten en slapen niet. Syb wou ook met ze mee doen, maar als projectleider viel dit hem zwaar, omdat hij de verantwoordelijkheden van het evenement draagt. Dit heeft hij één jaar gedaan. Syb organiseert het nu al drie jaar en dit jaar is de glazen bus van één locatie uitgegroeid tot meerdere locatie waarbij de bus dus werkelijk door Nederland rijdt. Er is alleen één nadeel, doordat de locatie niet vast is, is het niet mogelijk om een sfeer te krijgen als dat 3FM krijgt met het glazen huis. Syb maakt gebruik van verschillende stagiaires die volledig toegewijd zijn aan het programma. In een periode van 20 weken staan zij volledig voor hem klaar en tonen zij onwijs goede inzet. Het nadeel is dat er niet zozeer en werksfeer ontstaat, omdat de werkplek op school is. Het ‘schoolse’ is hierdoor merkbaar en dat vindt Syb jammer. Het doel van het evenement is om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Rode Kruis. Helaas is het dit jaar economisch gezien niet goed en daarom weten ze al dat ze minder geld ophalen dan het jaar ervoor. Echter draait het bij Syb ook om kwaliteit en daar streeft hij dit jaar dan ook naar. De kern van het evenement is het mensen met elkaar verbinden. Scholen en studenten samen laten werken om zo veel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Speeddate Ik had de speeddate met René Blom. Een docent bij INHolland, oprichter van de minor Leisure & Businessevents en CEO van een zakelijk evenementenbureau. We spraken als groep met hem en hij was erg nieuwsgierig naar ons en hoe wij in het (studenten)leven stonden. Het draaide bij hem om het verbinden van mensen door middel van LinkedIn. Hij ziet het niet meer voor zich dat mensen zozeer voor één baas werken, maar zichzelf verhuren op projectbasis. Dus zorg voor een goed netwerk! Reflectie Ik kende René al, omdat ik hiervoor de minor LBE heb gevolgd. Dit vond ik jammer, want tijdens deze minor heb ik hem al leren kennen doordat we nauw met hem samenwerkte. Echter vond ik het wel interessant wat hij te vertellen had over het

D Rocking

Gastcollege week 6. Rocking up Life

it gastcollege, wat je eigenlijk geen gastcollege mag noemen, was het leukste van deze periode. Het was een perfecte mix van inhoud, grappen, serieus en entertainment en dat maakte dit gastcollege anders dan de andere gastcolleges. Spelenderwijs werden wij meegenomen in hun verhaal over de sleutel tot succes. Dat het geen toeval is dat bepaalde dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Ze gebeuren omdat jij er op een bepaalde manier op reageert en op handelt. Thijs en Sydney zijn de wereld over gevlogen om de goeroes te horen praten over het leiden van een gelukkig leven. In hun show willen zij deze informatie overdragen aan ons. Ik denk erover na om naar hun show te gaan op 21 januari, want het heeft mij zeker aan het denken gezet. Voor een vriendin van mij zou het ook goed zijn om een keer mee te gaan, want zij staat voor een hoop veranderingen in haar leven.


10.

J

Fotografie Gastcollege week 5. Judith Vermeij

udith begon met een aantal foto’s van haar die gepubliceerd zijn in tijdschriften en andere bladen. Ze vertelde hierbij dat iedereen communiceert met beelden. Deze ontwikkeling komt steeds meer voor. Judith geeft cursussen aan tandartsen, zodat zij, binnen hun vakgebied, een goede foto kunnen maken. Bij fotografie draait het niet alleen om verkoop, maar ook om te communiceren. Wat wil je de kijker/lezer meegeven en dat is ook een doel met fotograferen. Wervende fotografie is reclameen modefotografie. Waarom een chip beter is dan het ontwikkelen van foto’s? Omdat het ontwikkelen veel chemicaliën vrij komt en met een chip kom je hier niet mee in aanmerking. Licht is erg belangrijk binnen de fotografie. Je kan hierbij gebruik maken van paraplulicht. Hoe zachter het lichter hoe mooier je huid naar voren komt. Er is steeds meer vraag naar beeld, maar de wereld is ook al verzadigd. Dit komt doordat er bijvoorbeeld van een appel al onwijs veel foto’s gemaakt zijn. Dit is altijd te vinden op het internet.

Dat maakt het voor fotografen moeilijker, want met photoshop kan ook veel gedaan worden en daar hebben opdrachtgevers geen fotografen voor nodig. Hoe komt het beeld tot stand.: 1. Vraag formuleren. Onderzoek doen naar je doelgroep. Schets je verwachting. Je kan je kernwaarden veranderen in keypoints en die moeten naar voren komen binnen je magazine. 2. Voor productie. 3. De productie. 4. Selectie, verwerking en conclusie. Reflectie Sluit niet echt aan op de minor. Ze praatte voornamelijk met een persoon, omdat hij dan iets met fotografie had. Het is leuk om een keer te horen, maar ik denk niet dat ik er veel mee ga of kan doen. En dat komt ook doordat ik het apparatuur niet heb om echt mooie foto’s te maken. Ik vond het verhaal dat ze over het licht vertelde wel interessant. Alles om een mooie huid te krijgen (als is het alleen voor de foto).


MIJ(n)goedevoornemensensvan2014

BLOG Mijblog.tumblr.com


12.

Antiwinterdip Blogpost20-12-2013

In mijn vorige blog vertelde ik over mijn winterdip. Ik had hier de nodige informatie over opgezocht en in de afgelopen weken heb ik van de informatie gebruik gemaakt. De volgende punten, om een winterdip tegen te gaan, heb ik gedaan: Ik heb voedingssupplementen gelikt. Ik heb vitamine totaal en Sint Janskruid geslikt. Met minder dan €10,- had ik de producten bij de Kruidvat gekocht en kon ik beginnen. Ze ruiken erg vreemd, vooral het Sint Janskruid en de vitamine totaal is enorm groot. Het heeft een moeilijke vorm waardoor het niet fijn is om de tablet door te slikken. Ik heb het eenmaal per dag, voor het eten, geslikt en dat twee weken lang. Heb ik het gevoel dat het helpt? Ja, maar niet volledig. Het is een onderdeel dat je van een winterdip af kan houden en dus ondersteunt. Vroeg uit de veren. Ik ben echt een ochtendmens, dus dit was niet echt moeilijk voor mij om uit te voeren. Echter heb ik nog wel eens de nijging om even te blijven liggen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik heb optimaal genoten van de dag, wanneer het licht was. Veel naar buiten en beweeg. Ik klink nou als een enorme oma, maar ook dit heb ik gedaan. Ik ben regelmatig de deur uitgegaan om even te wandelen en een frisse neus te halen. Niet altijd de auto pakken bij het halen van boodschappen, maar gewoon met de boodschappentas in de hand, naar de supermarkt. Heerlijk! Ik word zooooo lui van mijn auto. Ontbijt altijd. Geen problemen mee;) Ik heb geen last meer van een winterdip, want echt winter kan je het nog niet noemen. Ik moet altijd erg wennen aan de wintertijd en aan het feit dat het lang donker is. De bovengenoemde punten hebben mij hierbij wel geholpen en mij meer energie gegeven, maar er zijn twee mannen in mijn leven die mij altijd energie geven. Sven van 2 en Jesse van 4 maanden. Als ik een beetje down ben dan ga ik naar mijn neefjes toe. Bij één blik van deze mannen kan ik de dag weer door. De wilde Sven en de vrolijke Jesse zou ik aan iedereen uitlenen als je even in een dip zit, maar ze zijn lekker van mij (en van mijn broer en schoonzus uiteraard)!


13.

Springerin!!

Blogpost09-01-2014 Het KNMI heeft het over sneeuw en vorst voor aankomende week, maar ik ben al toe aan de lente en de zomer. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de modetrends van het komende seizoen, dus ik ben op onderzoek uitgegaan. De kleuren die we komende lente veel voorbij zullen zien komen zijn: verschillende tinten blauw, taupe, geel, oranje, zacht rood en lila. Geen saaie kleuren zoals zwart of grijs, maar we mogen weer lekker mixen met voorjaarskleuren. Deze kleuren zullen we niet zonder een gezellig printje zien, want het seizoen staat geheel in het teken van bloemen. De lente, maar ook de zomer van 2014 wordt ĂŠĂŠn grote bloemenzee. Met boeketten, bloemenknoppen, blaadjes zullen we overspoeld worden met bloemen, bloemen en nog eens bloemen. De bloemen worden wel op een artistieke manier gepresenteerd, het worden dan ook echte kunstwerken. Als je er niet van houdt om zoetsappige kleding te dragen, kom je daar dit seizoen wellicht op terug. Misschien komt dat omdat je er niet omheen kan, maar je kan ook voor een subtiele bloem kiezen. Zo zie je kleding die een kleine lijn van bloemen langs de zoom hebben of een lief schattig boeketje op de schouder bezitten. Voor elke bloemengek iets leuks. Ik snap dat je nu een heleboel verschillende bloemen voor je ziet en dat je lichtelijk in paniek raakt, omdat je niet weet hoe je het dragen moet. Ik heb enkele inspiratiebronnen opgezocht.


14.

MIJ(n) 2014 Blogpost03-01-2014

Een nieuw jaar en op naar de goede voornemens, zoals stoppen met roken, gezonder leven, afvallen, meer sporten en nog veel meer voornemens waar niemand zich aan houdt. Daarom heb ik andere goede voornemens. Ik heb vorig jaar maar liefst 14 festivals bezocht. Dit heb ik gedaan als bezoeker maar ook als werknemer. Dat wil ik dit jaar gaan overtreffen. Festivals zijn hetgeen waar ik straks werkzaam in wil gaan zijn en daarom wil ik er zo veel mogelijk bezoeken. In deze blog vertel ik over mijn favoriete festivals en welke elk jaar weer op mijn lijstje staan. Bevrijdingsfestival Zwolle op 5 mei. Ik woon in Dronten en daarom is Zwolle voor mij vrij dichtbij. Het is een fijn en relaxed festival waar elk jaar weer te vinden ben. Met toffe artiesten, genoeg ruimte en genoeg mogelijkheden is het een aanrader om naar toe te gaan. Een kleine tip, neem je plastuit mee, want veel toiletten zijn er niet. Hierdoor sta je lang in de rij, dus ga op tijd! Wildness Festival op 17 mei. Een nieuw festival dat het oude Fusion of Dance vervangt. Ik was zelf altijd groot fan van Fusion of Dance en ik vind het jammer dat het na vijf jaar niet meer terug komt. Echter maakt mij dat niet minder nieuwsgierig naar Wildness Festival. Mijn oude stage, Studio TaS, heeft samen met Absolutely Fresh de handen in één geslagen om iets nieuws neer te zetten op Wijthmenerplas in Zwolle. Absolutely Fresh is geen onbekende binnen de evenementensector, want zij zijn bekend van het grote festival Freshtival in Enschede. Door de kwaliteiten van beide bedrijven kan het niet anders dan een mooi festival worden en daarom moet je erbij zijn om de eerste editie te ervaren! Oerol op 13 tot en met 23 juni. Een prachtig evenement dat zich volledig richt op kunst en cultuur met als locatie het mooie waddeneiland Terschelling.

Ik ga er al jaren heen, want ik werd er vroeger heen gesleurd door mijn ouders. Tegenwoordig ga ik zelf naar Oerol en samen met mijn vriendinnen maken wij er ons eigen festival van. Lekker chillen op Westerkeyn en het Groene Strand om naar muziek te luisteren of al fietsend het eiland over om verschillende voorstellingen te bezoeken. Helaas kan ik er dit jaar niet bij zijn,omdat ik STAGE MAG LOPEN BIJ OEROL! Zo, dat moest er even uit. Wat kijk ik uit naar het komende halfjaar. Een halfjaar op een mooi eiland wonen om een mooi festival te organiseren. Mijn 2014 kan al niet meer kapot hoor. Ik raad iedereen aan om eens een kijkje te nemen bij Oerol, want voor €10,- ben je in het bezit van een entreebandje en kan je naar beide locaties toe. Voor een bedrag van ongeveer €11,- kan je verschillende inspirerende voorstellingen bezoeken. Als je er toch bent, laat het mij even weten. Lowlands op 15, 16 en 17 augustus. Naast Oerol vind ik dat iedereen ook naar Lowlands geweest moet zijn. Althans de mensen die van festivals houden, moeten echt een keer naar Lowlands toe gaan. Wauw, dat is nog eens een fabriek. Een terrein in Biddinghuizen wordt omgebouwd tot festival paradijs met ongeveer zeven podia en allerlei andere activiteiten is er voor iedereen iets wils. Het kost wat moeite om aan kaarten te komen, om op het terrein te komen en alles weer in te pakken, maar een mooie tijd beleef je er sowieso. Alleen de afstand dat je op een dag loopt is niet normaal en dat vind ik wel nadelig aan dit festival. Aan het begin van de tweede dag zijn mijn voeten zo bizar moe en die komen ook niet veel tot rust. Het festival heeft zoveel toffe namen geboekt en daarom wil je overal bij zijn en ben je de gehele dag aan de wandel.

Dit waren mijn ‘must experience’ festivals, hopelijk zie ik je op één van deze evenementen!


15.

Seminar

Storytelling on steriods

Storyteller is iemand die meerdere dingen doet dan alleen verhalen vertellen. Informatie is mooi, maar misinformatie ook, omdat je daar mooie verhalen over kan vertellen. John Weich heeft een boek geschreven, maar wil het niet op een standaard manier presenteren. Juist deze avond delen met andere sprekers die ook aan Storytelling doen. Vijf sprekers die voor hem spreken. Ook omdat zij hebben meegedaan in zijn boek of zich volledig kunnen vinden en aansluiten op zijn boek. Naam: Tommy Zee Bedrijf: Massive Music

Naam: Nathalie Brähler Onderwerp: Gamification.

Naam: Camiel Bulder Bedrijf: KesselKramer

Ooit was hij gestrand op een busstation in Buffalo en op dat station heeft hij bijzondere mensen ontmoet. Allereerst kwam hij een man tegen waarvan de vrouw en hond hem verlaten hadden. Hij zou door aliens achtervolgt worden en daarvoor had hij geld nodig. Echter rook zijn adem naar alcohol en liet Tommy hem voorbij gaan. De tweede man verkocht drugs aan Tommy voor een politiebureau notabene. Ook daar trapte hij niet in. Daarna kwam een mevrouw naar hem toe. Zij was doof, maar ook dat geloofde hij. Iet volledig. Allerlaatst kwam hij een man tegen die buiten het station in weer en wind de blues aan het spelen was. Het maakte hem helemaal niets uit. Eigenlijk deed hij aan crowdfunding. Hij had namelijk geld nodig en vertelde daarbij zijn verhaal waarbij je hem wel geloofde.

Vind de plezier in de dingen die je moet doen en dit kan overal. Gaming is het negeren van de dingen die je daadwerkelijk moet doen. De karakters worden in een videospel je beste vrienden, dat vind Nathalie vrij zielig. Na Lara croft is er een meisje van 14 jaar die de nieuwe beste vriendin is van jongens. Niet sexy en heeft niet de bijzondere looks, maar gewoon normaal. Toch vinden de jongens haar helemaal geweldig omdat zij de hoofdkarakter is van een videospel.

Werkt samen met Hans Brinker budget hotel en John heeft een hoofdstuk aan dit hotel geweid. Karakter en medium is binnen Storytelling erg belangrijk. Wees een strek karakter. Binnen Hans Brinker was dat Rob Peris. Hij vertelde het verhaal van het budget hotel en hoe zij het meest slechtste hotel wouden worden van de wereld. Er werd een filmpje laten zien waarin deze man vertelde waarom er geen stoel in de kamer stond, echter hadden ze dat opgelost door een schilderij, met daarop een stoel afgebeeld, op te hangen.

Internet is eigenlijk ook een station maar dan technologisch. Iedereen wil wat van je, het probleem is alleen dar hij de adem niet kan raken. Is hun dan wel het waar of niet? Spotify is niet zo spannend, juist iemand die je vind op straat is spannend. Iemand die jij ontdekt. Iemand die nu geld nodig heeft, kan nu op zijn manieren komen door het internet. Hij weet hoe hij moet inspelen op mensen door de verschillende informatie van internet. Proef de waarheid. Ga naar buiten en vind je verhaal!! Reflectie Tommy is een wat jongere manier die een leuke manier van vertellen heeft. Op een grappige en relaxte manier vertelde hij zijn verhaal en daardoor kon ik hè, goed volgen.

Games is het nieuwe babysitter, omdat de tablets de kinderen stil houden. Kinderen groeien veel op zonder vader en in een videospel krijgen ze deze terug. Ze geloven in het spel. Reflectie Ik vond haar minder interessant omdat zij naar mijn idee minder in ging op het onderwerp van de avond. Ze vertelde daarbij ook minder enthousiast waardoor het mij minder interesseerde. Ze hadden haar misschien als laatste moeten doen,want dan heeft het publiek (of ik) nog de meeste aandacht.

Het medium dat zij voornamelijk gebruiken is jpeg. Het makkelijkst en lichtste medium die bestaat. Omdat Hans Brinker bijna het slechtste hotel is dan wordt er veel over gepraat. Tumblr, pinterest en social media zijn hier hulpmiddelen bij. Het hotel verkoopt zichzelf door de aandacht die er door mensen aan besteed wordt. Mensen richten zich steeds meer op de technologie dan het daadwerkelijke verhaal terwijl die heel belangrijk is. Het goedkope idee van het hotel is binnen dit verhaal volledig doorgevoerd. Reflectie Leuke, vriendelijke en grappige spreker. Hij gaf veel en leuke voorbeelden waardoor ik en ik denkt ook het andere publiek getriggerd bleef. Leuk om te zien hoe je ook op een hele simpele manier aan reclame kan doen en toch trouw blijft aan het verhaal dat je vertellen wil.


16. Naam: Ebele Wybenga Beroep: Auteur

Naam: Marcel Kampman Bedrijf: Ted Talks & Picnic

Hij heeft de andere kant van storytelling laten zien. Enkele voorbeelden van hoe verhalen op een hele slechte manier vertelt wordt. Er zijn vijf punten van storytelling die je niet moet doen. Punt 1. Een verhaal als vermomming gebruiken Punt 2. Liegen over je achtergrond Punt 3. Het pushen van een product. Coca Cola deed dit verkeerd. Een tijd terug was er een heftige storm in Colerado. De campagne luidde: share and smile. De poster liet twee mensen zien in het puin, maar toch lachte door het delen van Coca Cola. Punt 4. Smeken op het delen van berichten. Heineken had een groep journalisten uitgenodigd om hele toffe activiteiten te doen tijdens een mooie reis. Echter bij elke activiteit werd nadruk gelegd om het te delen met bepaalde hashtags. Abele was hier niet van gediend en heeft dit dan ook geweigerd. Punt 5. Corrupte en onafhankelijke media.

Je hebt een verhaal nodig om een verhaal te vertellen. De manier waarop je het doet en welk publiek je hebt maakt het verhaal tot een succes. Je moet je eigen verhaal zijn. Hetzelfde als je een project doet, daar moet wel passie achter zitten om volledig en eerlijk over te komen.

Reflectie Ebele vond zichzelf, naar mijn idee, geweldig. Dit kwam op mij erg negatief over en daardoor was het moeilijker te volgen. Het was wel erg grappig om ook de ‘verkeerde’ kant van storytelling te horen en te zien.

Sto-re-telling. Het hervertellen van een verhaal is erg belangrijk, want anders ben je gewoon bezig met het delen van informatie. Reflectie Prettige stem en hij praatte rustig en dat luisterde prettig. Het was informatief en een stuk serieuzer, omdat de andere sprekers het op een andere manier vertelde.


Crazy Beauty


yful


Beau


utyfully Crazy


23.

Interview

Met Bas van Stone Rock

Voor dit interview heb ik gevraagd of Bas Schultz mij wou helpen. Hij is werkzaam in de evenementen als logistiek ondersteuner en heeft hierbij ook zijn eigen festival genaamd Stone Rock. Met een leeftijd van 25 jaar is hij een inspiratiebron voor MIJ, omdat hij op zo’n jonge leeftijd een eigen festival heeft. Dit is mijn drijfveer voor de opleiding. Een festival met twee podia in Dalfsen dat zich richt op de muziekgenre rock. Echter sluiten ze ook met enkele bands of artiesten aan op een andere doelgroep. Ze bieden een podium voor lokaal, nationaal en internationale talent. Helaas konden we geen tijd vinden om samen af te spreken dus is het interview via de mail en telefoon afgenomen.


24.

‘Wees nooit bang om op je bek te gaan!’ Hoe zou jij jezelf omschrijven in twee zinnen? Ikzoumezelfomschrijvenalsiemanddieergensvoorgaat,een doel heeft, die doet wat‘ie leuk vindt en uit alles het maximale wil halen. Ik wil genieten van het leven en ik wil alle dagen dingen doen die ik leuk vindt. Het organiseren van evenementen zie ik dan ook niet als werk maar als een hobby waar ik altijd druk mee kan zijn.

inmiddels een goede vriend van me. Rik en ik hebben een kerngroep in het leven geroepen, bestaande uit 4 personen naast ons, om al onze organisatorische vraagstukken bij neer te leggen om de juiste koers voor 2014 te bepalen. Daarnaast hebbenwenogeenpenningmeesterenwerkenwenauwsamen metmedeorganisator‘GrandcaféHetOudeStation’teDalfsen die zich voornamelijk richt op de complete horeca van het festival.Vanafbegin2014zaldeorganisatieaangevuldworden met een stagiaire.

Wat is Stone Rock? StoneRockiseenlaagdrempelig,toegankelijkrockfestivalmet een eigen wil en uitstraling. Als organisator vind ik de mening van anderen erg belangrijk maar uiteindelijk doe ik wat ik zelf wil. Stone Rock is voor mij hetgeen waar ik alles wat ik leer in toe kan passen en uit kan proberen.Tegelijkertijd leer ik ontzettend veel van Stone Rock. Dit festival is voor mij de ultieme manier om mezelf te ontwikkelen en het maximale uit mezelf tehalenophetgebiedvanwerk.AlhoewelStoneRockabsoluut nooit als werk voelt.

Maak je gebruik van vrijwilligers? Wijwerkenalleenmaarmetvrijwilligers.Omdatwijeenbeginnendfestivalzijnmoetenwijalsjongezelfstandigondernemers erg veel investeren op financieel gebied. Dat betekend dat bijnaletterlijkiederdubbeltjeopzijnkantgelegdwordtwattot gevolg heeft dat wij geen personeel kunnen betalen. Afgelopen jaar hebben wij het geluk gehad om maar liefst met 50 vrijwilligerstemogenwerken.Dezemensenhielpenonsinde voorbereidingenvanhetfestival,bijdepromotie,bijdeop-en afbouw en uiteraard tijdens het festival zelf achter de bar, op het podium, in de backstage enz.

Wat heeft jou geïnspireerd om Stone Rock te organiseren? Toen ik jong was zag ik op televisie een programma over festivals (ik geloof over de Zwarte Cross).Vanaf dat moment was ik verkocht en wilde ik zelf ook evenementen organiseren. Ik begonklein,door‘feestjes’teorganiserenmetmijnvriendengroep.Ditvondikzoontzettendleukomtedoendatiknamijn VWOhebbeslotenomeenopleidingrichtingdeevenementensectortegaanvolgen.Binnendeopleidinghebikstagegelopen bijverschillendebedrijvendiemijnenthousiasmevoorevenementenenvoornamelijkfestivalsalleenmaarmeeraanwakkerden.Vanafhetmomentdatik‘dat’televisieprogrammazagwas mijndroomomeeneigenfestivalteorganiserenendaarbenik de afgelopen jaren langzaamaan naartoe gaan werken. Hoeveel mensen zijn er binnen de organisatie? De daadwerkelijke organisatoren zijn Rik Meijer en ik. Rik heb ik leren kennen binnen de evenementenbranche en is


Hoe ga je met vrijwilligers om? Iedere vrijwilliger is even belangrijk en wil ik ook graag zo behandelen. Ik ben erg blij met iedereens inzet en ik maak graag een praatje met iedereen. Alleenishetsomswelmoeilijkomiedereendeaandachttegevendiehijofzijverdientomdatjesimpelwegweleenfestivalte draaien hebt. Om die reden wil ik er ook altijd voor zorgen dat derandvoorwaardengoedzijn:iedereenkrijgtgenoegteeten en te drinken en uiteraard een t-shirt. Wanneer ik extraatjes kan regelen doe ik dat altijd graag. Ik heb wel gemerkt dat het moeilijkisomvrijwilligersechtgoedtecoördineren.Datvraagt meer tijd en energie dan je denkt. Het belangrijkste is dat iedereenmeteengoedgevoelterugkankijkenopeengeslaagd festival! Hoe belangrijk is social media binnen de evenementen sector? Ontzettend belangrijk! Ik merk dat de‘ouderwetse’manieren vanpromotiezoalshetplakkenvanpostersenhetverspreiden van flyers steeds minder effectief wordt.Via social media zien wedatweeenheelgoedendirectbereikhebbenbinnenonze doelgroepmeteenhogerespons.Datgeeftalvoldoendeaan dat social media erg belangrijk is en de moeite waard is om financieel in te investeren. Wat is belangrijk binnen de evenementensector? Ooghebbenvoordebehoeftenvanjedoelgroepenluisteren naar hun mening maar je eigen koers varen. Kies de route die bijjoualsorganisatorpast,jemoetjenamelijkonderscheiden en anders lukt je dat nooit. Een lange adem is minstens zo belangrijk,geefnooitop!Neemeendoelvoorogenendoeeralles aanomdatdoeltebereiken.Stelduidelijkerichtlijnenopvoor jezelf en evalueer tijdig zodat je bij kan stellen waar nodig. En uiteraard niet te vergeten: een groot en vooral goed netwerk! Zorgdatjemensenomjeheenhebtwaarjewataanhebtwant alleen kom je er nooit.

Hoe belangrijk is netwerken voor je en hoe doe jij dat? Op welke manier maak jij hier gebruik van? Netwerken is super belangrijk! Zoals ik zei bij de vorige vraag: “Alleen kom je er nooit.”. Ik probeer op zoveel mogelijk evenementen/bijeenkomsten/vergaderingenmijnhoofdtelaten zien en met mensen te praten. Het liefst drink ik met iedereen een drankje in de kroeg omdat dat voor mijn branche de plek is waar de beste ideeën ontstaan. Ik probeer mensen te laten ziendatikeenhardewerkerbenenhengraageenhandjehelp wanneerzehulpnodighebben.Opdezemanierkweekjesympathie voor elkaar. Want daar draait het om in deze branche: sympathie.Ikmaakgebruikvanmijnnetwerkdoorsimpelweg alleswatiknodighebvooreenevenementuitmijnnetwerkte halen wanneer mogelijk.Wat overigens vaak resulteert in het meedenkenvananderepartijenwaardoorjealtijdmeerbereikt dan dat je in eerste instantie verwacht. Welke eigenschappen moet je als organisator echt hebben volgens jou? Je moet een harde werker zijn. Je moet ergens volledig voor willen gaan. Je moet altijd rustig kunnen blijven en overzicht kunnen creëren. Schaam je niet om anderen om hulp te vragen. en de belangrijkste: wees nooit bang om op je bek te gaan! – Het is beter om ergens vol voor te gaan en met vlag en wimpel opjesmoeltegaandanhetnooitteproberenenaltijdeengaaf gezichtje te houden. Hoe luidt jou lijfspreuk? Het is beter om ergens vol voor te gaan en met vlag en wimpel opjesmoeltegaandanhetnooitteproberenenaltijdeengaaf gezichtje te houden. Wat kan je mij meegeven? Watjeookwil:gaervolledigvoor!Indeevenementenbranche bereik je alleen datgene wat je wilt als je er vol gas voor gaat! Iedereen ziet het wanneer jij hard je best doet. Maar lang niet iedereen ziet het als jij af en toe eens op je bek gaat.

‘ ‘Alleen kom je er niet!’


Frits is een fiets die zijn eigenaar al jaren overal naar toebrengt, zonder problemen en eigenlijk is er ook nooit wat mis met Frits. Soms staat hij dagen in de kou en regen bij het station te wachten tot zijn eigenaar hem weer komt ophalen. Frits klaagt nooit en doet altijd wat zijn eigenaar van hem verwacht. Ook toen je dronken met Frits naar huis moest fietsen en samen in de berm belandden. Zelfs toen bracht Frits me veilig thuis…

Frits!

Frits is een held, je trouwste vriend!

Hoe ga jij met hem om?

Frits de fiets is bedacht om de eigenaren van een fiets stil te laten staan bij wat hun eigen fiets eigenlijk allemaal voor hem/haar betekent. Dat de eigenaar soms best wel wat meer waardering mag krijgen voor zijn fiets en wat voorzichtiger met z’n fiets mag om gaan na alles wat de fiets voor deze eigenaar heeft betekent en nog steeds doet. Met herkenbare teksten zoals hierboven beschreven en visuele onderbouwing wordt er aandacht gevraagd voor hét moment dat er eindelijk eens wat terug kan worden gedaan voor je stalen ros: Light My Ride. Dé avond dat je fiets in het licht kan worden gezet. Door hem mooi met lichtjes te versieren en een tourtocht te maken door Amsterdam met allerlei andere prachtig versierde en gewaardeerde fietsen. De dag van de waardering voor de fiets.

Marketingplan Hoe zorgen we ervoor dat er meer mensen hun fiets in het licht gaan zetten?

Door vanaf de start van het Amsterdam Light Festival, waar Light My Ride onderdeel van is, actief te gaan posten op Facebook en Twitter en connectie te maken met het Amsterdam Light Festival wordt er aandacht gegenereerd voor Frits de Fiets. Er wordt een speciale Facebookpagina en een Twitteraccount aangemaakt voor Frits. Frits uit hier zijn gevoelens die in het begin voornamelijk treurig en eenzaam zullen zijn. Na een gruwelijke gebeurtenis (zoals bijvoorbeeld een val) komt de eigenaar van Frits tot het besef dat het zo niet langer kan. Frits krijgt een opknapbeurt en wordt eens flink gepoetst. Vanaf dit moment worden Frits zijn gevoelens en belevenissen steeds positiever en vrolijker. Dit is ook het moment dat Light My Ride in Frits zijn verhaal wordt geïntroduceerd en vrijwel ieder bericht wordt benoemd. Frits begint te dromen over hoe mooi hij er wel niet uit zal komen te zien en zal dit regelmatig visueel worden gemaakt met grappige en mooie afbeeldingen van versierde fietsen.

Step 1. Talkers 2. Topics

3. Tools 4. Taking Part 5. Tracking

De volgers van Frits de fiets worden uitgedaagd om zelf ook momenten van zichzelf en hun fiets te delen. Met uiteindelijk het doel om meer deelnemers te genereren voor Light My Ride. Na afloop van het evenement worden er nog een aantal foto’s van de tourtocht zelf geplaatst, maar neemt de frequentie van het plaatsen van berichten en afbeeldingen af. Eens per maand zal er dan nog een afbeelding worden geplaatst die past bij het moment/actualiteit. Zoals een blinkende fiets in het voorjaar (voorjaarsschoonmaak) of een omgevallen fiets (storm raast over Nederland). Naar mate het Amsterdam Light Festival nadert hoe somberdere foto’s er weer van fietsen worden geplaatst, zodat dit concept het volgende jaar in ongeveer dezelfde opzet kan worden uitgevoerd. Belangrijk blijft daarbij wel om dingen te vernieuwen en eventueel uit te breiden, zoals een blog van Frits. Zo blijven de volgers betrokken en worden ze opnieuw meegenomen in een verhaal.

What to do

Examples

Find people who will talk about you. Give people a reason to talk.

Fans, volunteers, customers, bloggers, influencers. Special offer, great service, cool product, silliness, neat add, new feature.

Your plan

- Amsterdammers. - Studenten met fiets. - Herkenbaar verhaal -De fiets wordt een persoon, je trouwe vriend. - Aansprekende en passende visuele onderbouwing. Tell-a-friend form, viral email, blogs, hand- - Facebook. outs, samples, coupons, online discussion. - Twitter.

Helps the message spread faster and farther . Join the conversation. Reply to feedback, participate in social media, join discussions.

- Reageren op vragen en visuele toevoegingen van anderen. - Liken & Retweeten. Measure and Search blogs, read online discussions, - Statistieken van Facebook en Twitter. understand what listen to feedback, use advanced - Opkomst via Social Media people are saying. measurement tools kanalen bij Light My Ride. Gebaseerd op de tabel van Andy Sernovitz die tijdens de bijeenkomst is uitgereikt.


30.

Tijdlijn

Hoewordteringespeeldopsocialmedia

6 december 2013

Start Amsterdam Light Festival. Start posten op Facebook en Twitter berichten en afbeeldingen met normaal tot sober karakter.

7 t/m 12 december 2013

Om de dag wat posten en post sterk versomberen.

(vrijdag) 13 december 2013

Tragisch dieptepunt (Val van Frits).

14 t/m 20 december 2013

Post gefocust op herstel van Frits en inkeer van eigenaar Frits.

21 december 2013 t/m 3 januari 2014

Dagelijkse post met veel visuele toevoegingen, vrolijk en grappig karakter en alles wordt gekoppeld met Light My Ride.

4 t/m 8 januari 2014

Meer voorbeelden van mooi versierde en verlichtte fietsen worden gepost en acties en nieuwtjes worden actief gedeeld met de volgers. DĂŠ dag van Light My Ride. veel posts met (actuele) tips over bereikbaarheid en de route.

9 januari 2014 10 t/m 17 januari 2014

Foto’s en verslagen van Light My Ride worden om de dag gepost en hebben een positief en vooruitstrevend karakter.

18 t/m 31 januari 2014

Post blijven vrolijk en grappig maar nemen in frequentie af.

1 februari t/m 5 december 2014

Maandelijkse post en post die inspelen op actuele gebeurtenissen (storm / voorjaarsschoonmaak) naar mate 5 december nadert versomberen de post die geplaatst worden.


31.

Succes

ver

Om te zien of de ‘’Frits de fiets’’ campagne succes zal hebben, is er gekeken naar een praktijkvoorbeeld. Daarnaast is er ook gekeken naar wat de succesfactoren zijn bij het gebruiken van social media voor een campagne. Lowlands Als praktijkvoorbeeld is er gekeken naar Lowlands, een driedraags popfestival dat in de zomer plaatsvindt met een selectie van alernaternatieve muziek, videokunst en amusement (lowlands). Lowlands gebruikt Twitter en Facebook om mensen te enthousiasmeren en hen te stimuleren om naar het festival te komen. Dit doen zij door nieuwsberichten te plaatsen over het festival, het programma van het festival te weergeven en foto’s en video’s te plaatsen van voorgaande jaren (Fuhr, 2011). Het festival houdt hiermee bezoekers goed op de hoogte en trekken door middel van foto’s en video’s de bezoekers aan. Naast de activiteiten die ook door Lowlands worden toegepast, zijn er meerdere succesfactoren door middel van social media om een campagne te laten slagen. De acties die Frits de fiets kan doen zijn als volgt: Bij een actie een goede herkenbare hashtag bedenken zodat mensen dit kunnen gebruiken op Twitter. Als anderen op deze hashtag klikken zullen zij meer informatie krijgen over het onderwerp dat wordt gecommuniceerd (Janssen 2011). Bij elke foto of video mensen stimuleren om zichzelf en anderen er in te taggen (ticketscript 2012) Interactive creëeren door vragen te stellen aan de doelgroep door middel van een poll (bijv. Wat is mooier? Wat willen zij meer zien?) (ticketscript 2012) Interessante foto’s en video’s delen van deelnemers en hen ook stimuleren om dit te doen (ticketscript 2012) Mensen herinneren wat de campagne is en wat zij er mee kunnen doen hierbij zal je een deelnemer in kunnen taggen (dit kan toegepast worden bij iets wat kleinschalig is) (Janssen 2011) De ‘’Frits de fiets’’ campagne zal net als Lowlands vooraf alles communiceren via social mediakanalen Twitter en Facebook. Mensen zullen uitgedaagd worden om hun eigen fiets te ‘’pimpen’’ aan de hand van de verschillende nieuwsberichten van de campagne. Iedereen zal een foto of video op de kanalen kunnen plaatsen. Door bijvoorbeeld hashtags te gebruiken, zullen meerdere mensen de campagne oppikken en mee kunnen doen. Hierdoor worden zij uitgedaagd om bijvoorbeeld hun fiets nog mooier op te pimpen. Op de social media kanalen zullen deelnemers ook getagd worden in de foto’s en video’s die zij delen. De foto’s en video’s die zij delen, zullen eens in de zoveel tijd opnieuw op de social media kanalen worden weergeven als reminder. Hierdoor zullen mensen herinnerd worden en weten dat zij aan de campagne mee kunnen doen.


32.

rsus

Faal

De promotiecampagne Frits de fiets kent factoren waardoor de campagne kan falen. Hieronder een aantal punten waar er op gelet moet worden bij het plaatsen van een Twitter/Facebook bericht. Twitter (Urban, The ways to use twitter, 2010) Plaats niet alleen berichten die over ‘’jezelf’’ gaan. Ga opzoek naar content wat relevant is en plaats dat ook. Retweeten van relevante berichten is een goed alternatief. Zorg dat er een link te vinden is naar de website of Facebookpagina. Zodat de volgers meer kunnen lezen over de geplaatste tweet. Volg relevante twitteraars. Dit verhoogd de kans op relevante berichten om te retweeten. Zorg voor een beschrijving over het bedrijf en pas de achtergrond aan met een relevante foto. Dit zorgt ervoor dat je opvalt. Het is goed om te reageren/retweeten op berichten van anderen. Doe dit slechts een paar keer per dag. Dit voorkomt dat de berichten bij de volgers tot spam gezien gaat worden. Facebook (Urban, The ways to use facebook, 2010) Zet dezelfde berichten op Twitter en Facebook. Zorg ervoor dat het op Facebook uitgebreider wordt beschreven. Voeg altijd een foto/filmpje toe aan het Facebookbericht. Beelden trekken sneller de aandacht dan alleen tekst. Reageer op berichten die anderen op de Facebookpagina plaatsen. Dit kan ook zijn ‘’bedankt voor het delen’’. Als de profielfoto wordt veranderd wordt het formaat automatisch aangepast op de grote van het plaatje. Dit kan ervoor zorgen dat het beeld op een onjuiste manier wordt weergegeven. Zorg ervoor dat het plaatje wat gebruikt wordt als profielfoto al de juiste afmeting heeft. Zet het Facebooklogo op de website. Zodat mensen dat er een Facebookpagina bestaat. Daarnaast kan een Facebook like box laten zien hoeveel mensen de pagina hebben geliked. Op deze wijze kunnen mensen op de like knop klikken zonder de webpagina te verlaten. Met het oog op Frits de fiets kan de promotiecampagne op de volgende manieren falen: De Facebookpagina kan niet geliked worden en/of het Twitteraccount kan niet gevolgd worden. Dit is de grootste faalfactor voor Frits de fiets. Het is van te voren niet zeker dat dit gebeurd. Spelfouten worden over het algemeen als irritant beschouwd. Om dit te voorkomen is het raadzaam om het bericht voor de plaatsing door meerdere mensen te laten lezen. Als er getwijfeld wordt over de spelling kan dit doormiddel van Google worden opgezocht. De beelden die gebruikt worden ter ondersteuning van de tekst zijn niet aansprekend genoeg. Dit zorgt ervoor dat de berichten niet worden gelezen dus dat er minder mogelijkheden zijn dat het bericht gedeeld wordt. De berichten die worden geplaatst op Twitter en Facebook kunnen onbewust tot negatieve reacties leiden. Er is kans dat de gehele campagne na het evenement niet relevant is voor toekomstige bezoekers van de Facebookpagina en Twitteraccount. Als er bijvoorbeeld in het voorjaar eens in de zoveel tijd een berichtje wordt geplaatst

Light my Ride


Het visuele verhaal v


van Gay Pride


37.

Gay Pride Infographic

Het evenement Amterdam Gay Pride is naast Koningendag en de culturele Uitmarkt het grootste buitenfeestelijke evenement van Amsterdam met een homocultuur karakter. Dit grote evenement is ontstaan in 1970 in de wereld stad New York. In Amsterdam vond de eerste keer van het evenement pas plaats in 1996. Dit evenement wordt ieder weekend van augustus gehouden in de grachten van de binnenstad van Amsterdam. De emancipatiedoelstellingen van de organisatie Gay business Amsterdam (z.d) zijn“het handhaven van het huidige gunstige homoklimaat in Amsterdam, het bevorderen van samenwerking tussen homo- en lesbo-ondernemingen of instellingen en het gezamenlijk promoten van de stad Amsterdam tot gay capital of Europe”. Dit evenement heeft al achttien keer plaats gevonden in Amsterdam. Elk jaar worden er meer boten ingezet en komen er steeds meer bezoekers. Daarnaast doen ook steeds meer andere culturen, bedrijven, landen, instellingen en doelgroepen mee aan de boten parade. Elk jaar wordt het steeds populairder om mee te doen aan dit evenement. Paid, Owned and Earned De organisatie van de Amsterdam Gay Pride zet de volgende kanalen in om te communiceren naar de doelgroep. Dit wordt ingedeeld in de volgende bought media: Paid: De organisatie van de Amsterdam Gay Pride doet niet aan de vorm van betaalde media. Owned: De organisatie van de Amterdam Gay Pride is eigenaar van de volgende online media kanalen, waar zij de controle over hebben om in contact te komen met de doelgroep. www.amsterdamgaypride.nl www.progay.nl www.facebook.com/prideAmsterdam www.twitter.com/we_are_proud Earned: De organisatie van de Amsterdam Gay Pride maakt veel gebruik van earned media. Ze vinden het belangrijk dat er inhoudelijk aandacht wordt gegeven aan de thema’s rond de Amsterdam Gay Pride. Zo wordt er geschreven door landelijke dagbladen over de KNVB, gehandicapte en de 16-min boot. Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed via de radio, vooraal op radio 1, de Wereldomroep, BNN, 3FM en BNR nieuwsradio. Naast kranten, radio en internet wordt er ook aandacht besteed door middel van TV. Bijvoorbeeld op de zenders Een Vandaag, Netwerk, en RTL word er inhoudelijke aandacht gegeven aan de thema’s. Doel infograpich Gay Pride Het doel van de Infographic van de Gay Pride is visueel weergave van het aantal bezoekers dat elk jaar aanwezig was op het evenement en de leukste en belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen achttien jaar.

WOMM


De ultieme kijkdoos in de toekomst. Een virtuele versie van de wereld. De dimensies tijd, plaats en materie worden meegenomen in het model en met deze dimensie wordt er op de meeste werelden een nieuwe wereld gecreĂŤerd voor het kledingmerk G-star. Een internationaal kledingmerk die aansluit op MIJ en het multiverse model als volgt kan toepassen.


Multiverse


41.


42. Multiverse Physical world Augmented reality

Augmented virtuality

Warped reality Alternate reality

Mirror world

Virtuality

Physical virtuality

Voorbeeld Het verkopen van spijkerbroeken en andere kleding in de verschillende fysieke kledingwinkels tijdens de openingstijden. De vaste klanten van G-star krijg je een bril thuisgestuurd. Een bril die een kijkje geeft in het ontwikkelingsproces van je spijkerbroek. Wanneer je de bril opzet zie je hoe jou speciale spijkerbroek wordt gemaakt en wanneer je de bril afzet zie je dit niet meer. Met de Playstation move kan je, je eigen spijkerbroeken ontwikkelen en verkopen in een virtuele wereld. Je hebt je eigen kledingwinkel in deze wereld waarvan jij de beslissingen neemt en de eigenaar bent. Ontwikkel je eigen broek en zorg voor een goede verkoop. Een tijdmachine waarin je terug gaat in de tijd en aanwezig bent bij het begin van G-star. Je ziet het proces van ontwerp tot stoffenkeus en van knopenkeus tot het naaiproces. icrosoft I love Bee’s. Een mindgame voor fanatiekelingen, want bij een lancering van een nieuwe spelcomputer verschenen verschillende reclames. Echter onderaan elke reclame stond I love Bee’s. De fanatiekelingen gingen dit opzoeken en kwamen daarbij in een spel. Door de verschillende kanalen van telefoon, internet, e-mail en post wouden de fanatiekelingen dit ‘spel’ spelen en de gekte begon. In deze wereld heeft G-star zijn eigen aandeel binnen Hay Day. Een spel waarbij de tijd echt is, maar de materie en ruimte virtueel is. Je gaat katoen verbouwen voor de stof en door oud ijzer te verzamelen kan je je eigen knopen ontwikkelen. Door het verbouwen en versmelten van de producten kan jij in je naaiatelier een broek van G-star maken om de bestellingen van de boot, bezoekers of bedrijven te volbrengen. Second Life. De gebruiker is een avatar in een wereld die geheel virtueel is. Het gehele ‘spel’ is virtueel. De communicatie, het geld, het script dat je avatar speelt, een niet menselijke avatar en nog veel meer. Niet is echt, want alles is virtueel. De tijd, materie en de ruimte. Het ontwerpen van je eigen spijkerbroek. Je kan als klant uit verschillende modellen kiezen waarbij jij de kleur, zakken, het stiksel en de knopen bepaald waardoor je een ‘custom made’ G-star spijkerbroek hebt.


45.

Social media


46.

Communicatie

Tijdens de minor van Creative Industry heb ik gebruik gemaakt van verschillende communicatiekanalen die gebruiksvriendelijk waren en aansluiten op mijn verhaal. De verschillende communicatiekanalen die ik gebruikt heb zijn: Tumblr, Twitter, Facebook en Linkedin. Dit zijn de communicatiekanalen die in mijn magazine passen. Tumblr heb ik gebruikt omdat ik hou van het visuele van een verhaal. Bij Tumblr gaat het niet alleen om een tekst, maar kan je de tekst goed ondersteunen met plaatjes.

Voordat ik begon met de minor Creative Industry, maakte ik al gebruik van Twitter. Ik vind Twitter een gemakkelijk medium om leuke, krachtige en korte informatie te plaatsen. Eerlijk gezegd was ik al uitgekeken op Twitter en ik vond het leuk om het op deze manier weer te herpakken. Ik heb geprobeerd om leuke en interessante tweets te plaatsen die betrekking hadden tot de minor.

Ik ben niet weg te slaan op Facebook. Ik vind het leuk om op de hoogte gehouden te worden van de gebeurtenissen van mensen die je niet dagelijks of wekelijks spreekt. Facebook heeft veel bereik, maar het nadeel is dat het binnen je kenniskring blijft. Waarbij Twitter het vergemakkelijkt om bekende Nederlanders of buitenlanders te volgen, is dit lastiger op Facebook.

Iets wat ik nog niet had, was een account op Linkedin. Een compleet andere vorm van social media. Tijdens de minor kregen we in elk gastcollege, seminar of hoorcollege wel te horen hoe belangrijk netwerk is. Linkedin is hierin het beste medium. Je zoekt de mensen op die binnen jou sector passen en blijft op de hoogte van werk gerelateerde nieuwtjes. Vanaf september ga ik afstuderen en ik hoop door middel van mijn netwerk een leuke afstudeerstage te vinden.

Voor meer informatie over Marit IJmker, druk op het desbetreffende icoontje.

Bedankt voor het lezen van MIJ magazine.


47.

Bronnen

Opgeroepen op januari 15, 2014, van Amsterdam Gay Pride: http://www.amsterdamgaypride.nl/ (sd). Opgeroepen op januari 15, 2014, van ProGay: http://www.progay.nl/ (sd). Opgeroepen op januari 15, 2014, van Stone Rock: http://www.stonerock.nl/fotos Amsterdam Gay Pride. (2013, November 1). Opgeroepen op januari 15, 2014, van Wikipedia: http:// nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdam_Gay_Pride Andras. (3013, februari). Skrillex reams up with G-star. Opgeroepen op januari 15, 2014, van The fashionisto: http://www.thefashionisto.com/skrillex-teams-up-with-g-star-raw-for-the-springsummer-2013-film Fashion pattern. (sd). Opgeroepen op januari 13, 2014, van cdnimg visualizeus : http://cdnimg.visualizeus.com/ thumbs/16/0a/fashion,pattern,photography,colors,flowers,human-160afa48651e9a5b9d81561a408b442b_h. jpg?ts=93246 Fuhr, T. v. (2011, november 11). Social media voor evenementen: een beleving van 365 dagen per jaar . Opgeroepen op december 29, 2013, van marketingfacts: http://www.marketingfacts.nl/berichten/39111112_social_ media_voor_evenementen_een_beleving_van_365_dagen_per_ Gabriella. (2012, mei 10). Alisa 5. Opgeroepen op januari 15, 2014, van Foreverbohoo: http://foreverb.rxmedicalweb.netdna-cdn.com/wp-content/gallery/editorials-3/alisa5.jpg Gabriella, L. (2012, mei 10). Goddess of nature. Opgeroepen op januari 9, 2014, van Forever Boho: http://foreverb.rxmedicalweb.netdna-cdn.com/wp-content/gallery/editorials-3/alisa1.jpg Home. (sd). Opgeroepen op januari 15, 2014, van Light My Ride: http://www.lightmyride.nl Janssen, F. (2011, februari 24). Tien Twitter-tips voor evenementen (voor, tijdens en na). Opgeroepen op december29,2013,vanbijgespijkerd:http://www.bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/tien-twitter-tips-voor-evenementen-voor-tijdens-en-na lowlands. (sd). lowands. Opgeroepen op december 29, 2013, van lowlands: http://lowlands.nl/ Petruccio. (2010, maart 25). Scarlet Johansson - Eternity moment. Opgeroepen op januari 8, 2014, van Newsgab: http://www.newsgab.com/celebrity-pictures/87401-scarlett-johansson-eternity-moment-perfume-adcampaign-calvin-klein.html Schutz, B. (2008, april 9). The Multiverse. Opgeroepen op december 16, 2013, van frankwatching.com: www. frankwachting.com/archive/2008/04/09/the-multiverse-the-universe-augemented-reality-and-beyond-verplichte-inspiratiekost-voor-e-marketeers/ Second Life. (2013, december 16). Opgeroepen op januari 15, 2014, van Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/ Second_Life Sloophout behang. (sd). Opgeroepen op januari 7, 2014, van behangwereld: http://www.behangwereld.nl/a26607209/houtbehang-steenbehang/as-creation-new-england-8951-27-sloophout-behang/ ticketscript. (2012, oktober 14). Tips om je evenement te promoten op Facebook . Opgeroepen op december 29,2013,vancompany.ticketscript.:http://company.ticketscript.com/nl/blog/evenement-tips/tips-om-je-evenement-te-promoten-op-facebook/250/ UP! (sd). Opgeroepen op januari 15, 2014, van Volkswagen: http://m.volkswagen.nl/up Urban, D. (2010, 10 21). The ways to use facebook. Opgeroepen op 12 29, 2013, van hubspot: http://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/6898/The-9-Worst-Ways-to-Use-Facebook-for-Business.aspx?source=Blog_Em Urban, D. (2010, 11 29). The ways to use twitter. Opgeroepen op 12 29, 2013, van hubspot: http://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/6696/the-9-worst-ways-to-use-twitter-for-business.aspx Vermeij, J. (2010). Opgeroepen op januari 11, 2014, van U-did: http://www.u-did.com/wp-content/uploads/2010/04/ZA1_MG_0539-400x580.jpg


MIJ Magazine  

Creative Industry #Dossier 4.2

MIJ Magazine  

Creative Industry #Dossier 4.2

Advertisement