Page 1

Deloskop napoveduje: Mihael Giba

1 of 2

http://www.delo.si/kultura/razstave/deloskop-napoveduje-mihael-giba...

Spletna stran, na kateri se nahajate, je del spletnePRIJAVA naročnine Piano. Delo

Slovenske novice

Delo in dom

Polet

Pogledi

Zaposlitev

Nepremičnine

Vozila

Oglasi

e-Trafika

INFOR

Prijava ali Registracija

torek, 13.03.2012

Novice Kultura Tweet

Gospodarstvo

Razstave 2

Šport

Kultura

Družba

Mnenja

D zgodbe

Tudi ti

Vpiši iskani niz

Deloskop napoveduje: Mihael Giba 0

Priporoči

2

Deloskop napoveduje: Mihael Giba Umetnost birokracije. Nacionalna krajina, kot jo s svojim besednjakom »naslika« parlament. Vojko Urbančič, Deloskop čet, 08.03.2012, 12:00

Razstave Urbane plombe študentov arhitekture T. C., Delo.si ob 15:00 Z razstavo v Mestni hiši želijo pokazati, katere zapuščene predele prestolnice bi lahko lično zaplombirali.

Pijana kuharska knjiga ali kuhanje z umetniki Mihael Giba: Trust me, I trust you, foto: arhiv avtorja Predlanskim je Mihael Giba v družbi klasika sodobne hrvaške umetnosti Daliborja Martinisa s stolpiča vrh železniške postaje v Ljubljani meril kakovost družbenega stanja pod njim (stolpič je žarel v različnih barvah, ki so to stanje odražale). Letos se bo v Ljubljano prvič vrnil s samostojno razstavo v P74.

1

T. C., Delo.si ob 15:00 V MGLC bo ob 18. uri potekalo javno kuhanje po receptih slikarja Marka Požlepa.

V Mariboru Zidova objokovanja Janeza Janše 3

T. L., Delo.si ob 12:00 Po Zidu objokovanja, ki ga je lani umetnik postavil v Novemu mestu, bosta tokrat v Mariboru zrasla rdeči in črni zid.

Spremljanje različnih družbenih fenomenov in njihovo vizualiziranje nasploh označujejo za vodilno rdečo nit v delovanju tega avtorja po rodu iz Varaždina, v osnovi slikarja, ki pa ustvarja veliko južneje. Poštni nabiralnik ima v Splitu, kjer deluje kot asistent na tamkajšnji Akademiji za umetnost, na kateri je doštudiral. Ob tem je član mednarodne umetniške mreže Zebra, v kateri so ustanovili Galerijo Greta, razstavišče ob osrednji zagrebški ulici Ilici, ki ga je s projektom Status podatkov: Kompozicija III zasedel lansko jesen.

Sandi Červek: od mraka do »vizij« Center in galerija P74, Ljubljana. Odprtje razstave v petek, 9. 3., ob 19. uri (do 28. 3.)

To je bil projekt iz njegove širše serije – podobno, kot je širša serija merjenja in »barvanja« družbene klime z Martinisom, ki sta jo izpeljala še v Zagrebu, Zadru in na Reki –, v okviru katere raziskuje in statistično obdeluje informacije s hrvaških državnih ali novičarskih portalov.

Lev Menaše ob 21:00 Razstava Slike in risbe 1985-2011v ljubljanski Mestni galeriji je na ogled do 25. marca.

Mnenja in blogi

S sledenjem portalov ministrstva za notranje zadeve ali meteorološkega zavoda je sestavil »vremensko« napoved kriminala na Hrvaškem, na podlagi zapisovanja ključnih negativnih in pozitivnih besed iz spletnih novic pa je sestavil svojevrstno digitalno krajino.

Res z znanjem iz krize? »Naši izumitelji od države pogosto ne dobijo dovolj podpore, zato se morajo s svojimi iznajdbami odpravljati na tuje.«

Iz političnih vesti je, denimo, zraslo hribovje, iz črne kronike oblaki, iz znanosti ptice, kategorija »lifestyle« je obrodila drevesa, iz kulture pa je vzklilo cvetje. V skladu z uredniško politiko na izbranih portalih se je sinhrono menjala tudi njegova virtualna krajina.

Janez Zeni

Cilj? Gledalce opozoriti na to, kako lahko novice dobesedno »izdizajnirajo« njihovo vsakdanjost. Pri tovrstnem kartografiranju ga sicer zanimajo lokalni in globalni družbeni fenomeni, računalniške programe, ob podpori katerih vizualizira zbrane podatke, pa razvija sam.

Dobro jutro: Ruski tango Človeška vrsta je za preživetje sposobna uporabiti vsa sredstva. Prav pride tudi tango.

Tokrat bosta v P74 aktualna jezika prava in birokracije. Kustosinja Yasmin Martin Vodopivec pravi, da bo Giba v delu Zaupaj mi, zaupam ti (Trust me, I trust you), sestavljenem iz peterice knjig umetnika in projekcije, postregel s serijo pravnih dokumentov, denimo mednarodnih pogodb s podpisi hrvaške vlade, ki so v Gibovem ateljeju postali hvaležen predmet umetniške nadgradnje. Preoblikoval jih je v lasten umetniški jezik z namenom vzpostavitve alternativnega stika gledalcev z jezikom birokracije in vprašanjem, ali naj imajo vpogled v delo politikov ali naj jim pač slepo zaupajo.

Peter Rak, kultura

Tovornjaki se bodo še ustavljali Elektronsko se bo še dolgo cestninil izključno promet vozil, težjih od tri tone in pol.

Znova bo, denimo, postregel s svojevrstno digitalno krajino v obliki projekcije, »naslikano« kar ob pomoči nacionalnega parlamenta. Podatke z enega njegovih zasedanj je namreč kategoriziral v skupine, kot so šport, kultura ali ekonomija, in jih uporabil za osnovo svoje krajine.

Aleš Stergar, gospodarstvo

Delo Plus Tweet

2

Oglasno sporočilo:

0

Priporoči

2

9

Matjaž Albreht, notranja politika

Pezdir podal konkretne informacije NPU Pojavljati so se začeli tudi negativni odzivi. Andrej

13.3.2012. 10:38


Deloskop napoveduje: Mihael Giba

2 of 2

http://www.delo.si/kultura/razstave/deloskop-napoveduje-mihael-giba... Drapal meni, da je Rado Pezdir ... Maja Čakarić, Delo.si

Glasbeni učitelj je varuška, da imajo starši prosto uro Vprašalnik Ljubljanapolisa: Z Andrejem Zupanom, klarinetistom in pedagogom, o japonskem prestižu, mandolinah in ... T. C., Delo.si

Iranska oblast ne dovoli slovestnosti za dobitnika oskarja Zakaj ne dovolijo slovestnosti v čast iranskemu režiserju Asgharju Farhadiju ...

Bralci so prebrali tudi Slovenski raziskovalci sodelovali pri določevanju genoma patogene glive

KOMENTIRAJ ČLANEK

Raziskovalci s Kemijskega inštituta v Ljubljani so sodelovali pri projektu, kjer so določili genom glive Cochliobolus lunatus. Več

Spoštovani komentatorji! Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo celostno registracijo. Ste že registrirani? Prijavite se.

Super Nagradna igra!

Pogoji komentiranja so dopolnjeni!

Zadenite vrednostne bone nakupovalnega centra Shoppingcity Seiersberg v vrednosti 300,- EUR. Sodelujte in zadenite na www.shoppingcityseiersberg.at!... Več

Pogoji komentiranja na spletnih straneh delo.si

Dobimo se pod Adamsom

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Douglas Adams bo dobil največji žur v galaksiji – v nedeljo, 11. marca Več

Erotičnost naravnega Jil Sander za udobje in privlačnost zrele ženske Več

Tiskane izdaje Video Kako uporabljati pregledovalnik

Danes

Danes

Včeraj

Arhiv

Članki

Članki

Članki

Članki

Tisk

Tisk

Tisk

O podjetju

Rubrike

Tiskane izdaje

Storitve

Spletna mesta

Delo, d. d.

Novice

Delo

Naročanje

Slovenske novice

Dunajska 5

Gospodarstvo

Sobotno delo

Oglaševanje

Polet

1509 Ljubljana

Šport

Sobotna priloga

Mali oglasi

Pogledi

Stik z Delom

Kultura

Nedelo

Osmrtnice

Delo in Dom

Družba

Ona

Zahvale

Zaposlitev

Mnenja

Delo in dom

Nepremičnine

D zgodbe

Polet

Vozila

Vikend Odprta kuhinja

Oglasi Delo, d.d.

Pogledi

e-Trafika

Delo.si © Delo, d.d. 2011. Vse pravice pridržane.

Uredništva

Pogosta vprašanja

Pogoji uporabe

13.3.2012. 10:38

Deloskop napoveduje_ Mihael Giba  

Mnenja in blogi S sledenjem portalov ministrstva za notranje zadeve ali meteorološkega zavoda je sestavil »vremensko« napoved kriminala na H...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you