Page 1

Check-IT Stage 2013/2014 Ontwerp Document Michiel Puister

456747


Check-IT - De deur naar China (Korte documentaire Vincent en Laurens) Montage & Muziek Intro In het begin van de video begin ik met een tilt van Vincent en volg deze op met een lift shot van Laurens. Alle twee de shots maak ik niet helemaal af om de identiteit van de hoofdpersonen nog even geheim te houden. Dit zorgt voor prikkels zodat de kijker geboeid blijft en geeft het meteen een interessante sfeer mee. Overgangen Voor de overgangen heb ik gebruik gemaakt van vooral zachte overgangen. Dit heb ik gedaan omdat het makkelijker is om naar te kijken voor de kijker en dit ondersteund de warme en rustige sfeer die ik mee geef aan de video. Af en toe heb ik een harde overgang gebruikt, omdat dit op sommige momenten juist geschikt was. Dit omdat de kijker wel moet blijven opletten en niet in slaap moet vallen tijdens het kijken.

Tussenshots Ik heb ervoor gekozen om niet steeds de ge誰nterviewde in beeld te hebben. Naast dat we het verhaal vertellen van Vincent en Laurens was het ook van belang dat de toekomstige studenten die voor Check-IT kiezen iets te zien krijgen van de omgeving. Daarom heb veel gebruik gemaakt van tussenshots en sfeer beelden. Hiervoor hebben we Vincent en Laurens gevolgd tijdens hun dagelijks leven. Kleurcorrectie Ik heb de beelden warme kleuren meegegeven om een uitnodigend en warm gevoel te geven en de video in het geheel. Geluid Ik heb soms de audio eerder gestart dan het beeld van het volgende shot. Dit heb ik gedaan om het soepeler te laten overlopen in elkaar, dit word ook wel een j-cut genoemd.


Muziek Ik heb gekozen voor uptempo muziek om de snelheid en actie erin te houden. De beelden zijn warm en door de zachte overgangen zou je bijna kunnen wegdromen, om dat te voorkomen heb ik ervoor gekozen om dat met de muziek te compenseren. Doel Het doel van deze video is het overtuigen van de kijker dat Check-IT een goede toekomst bied voor de student. Het moet de indruk geven dat als je de wilskracht hebt en er wat voor wilt doen er genoeg mogelijkheden liggen bij Check-IT en in China. Het blijven studenten die we aanspreken en het hoofdzakelijke doel is promotie voor Check-IT, vandaar dat ik de kleuren warm heb gehouden en het niet meer zakelijker heb gedaan.

Reflectie Ik vind dat de video goed in elkaar zit technisch gezien. Tijdens het montage proces heb ik de kern van de boodschap te pakken gekregen. Er zit een duidelijke lijn in de video en word afgesloten met een soort van slotbetoog van Laurens. De beelden vind ik lekker lopen, al had ik graag wat meer beeldmateriaal gehad, maar doordat de beelden van Matthijs Bijland te donker waren kon ik hier zeer weinig mee. Dankzij de slechte beelden van Matthijs moest ik tijdens de montage meer tussenshot plaatsen dan dat ik eigenlijk wilde doen.


Check-IT – Impression (Sfeer video) Montage & Muziek Montage Ik heb deze video op de muziek gemonteerd en ben begonnen met een rustige intro, door middel van lange shots en crossfades, die de trend zet voor de rest van de video. Dit komt in het bijzonder door de muziek die lekker relax overkomt en doordat de beelden op de muziek zijn gemonteerd krijg je een lekker ritme in de video. Ik heb steeds op de maat van de muziek twee korte en een iets langer shot gekozen en dit afgewisseld met shots die juist de gehele tel duurde. Zo bleef de snelheid erin zitten, maar zorgen de lange shots ervoor dat er ook rust in de video zit. Kleurcorrectie Ik heb de beelden warme kleuren meegegeven om een uitnodigend en warm gevoel te geven en de video in het geheel.

Doel Het doel van deze video was een gezellige en uitnodigende sfeer neerzetten om studenten over te halen om deel te nemen aan het programma van Check-IT. We wilde de toekomstige studenten laten zien hoe gezellig het bij Check-IT kan zijn. Met de andere video hebben we meer het serieuze publiek aangesproken, maar deze moeten natuurlijk ook nog overtuigd worden. Een gezellige en warme sfeer neerzetten was daarom van groot belang. Reflectie Met de reacties die ik te horen krijg van studenten ben ik zeer tevreden. Met deze video ben ik zelf redelijk tevreden. Dit omdat ik de montage wel van goede kwaliteit vind en het me is gelukt om een warme en gezellige sfeer neerzetten die de studenten overhaalt om deel te nemen aan Check-IT. Het mindere punt vind ik de kwaliteit van de beelden zelf. In het begin beschikten we nog niet over een statief en steadiecam en dit is duidelijk te zien aan de beelden. Ik had deze beelden graag opnieuw geschoten of door middel van motion tracking gestabiliseerd, maar hier was helaas geen tijd meer voor.


Check-IT - Learning is experiencing (Interview Michiel Puister) Montage & Muziek

Montage Ik heb hier vooral gekeken naar de boodschap die ik wilde meegeven en naar de audio die op sommige punten te slecht was om erin te monteren. Ik heb er een rustige montage van gemaakt met een minimaal aantal tussenshots. Dit omdat ik wilde dat de kijker het gevoel had dat het echt om de boodschap ging van Michiel Puister. Ik wilde de kijker niet afleiden met muziek of te veel tussenshots. Muziek Geen muziek omdat het hier puur ging om de ervaring van Michiel Puister. Deze was soms al moeilijk te verstaan door de wind, dus ik heb ervoor gekozen hier geen muziek onder te zetten. Doel Laten zien dat de culturele ervaring die de student krijgt in China goed is voor de persoonlijke ontwikkeling, ondanks of je de Chinese cultuur als positief of negatief ervaart. Reflectie Ik vond het een vreemde ervaring om mijzelf te monteren. Dit kwam ook als verrassing van Guido Crolla en in het begin dacht ik ‘dit gaat niet veel worden’, maar uiteindelijk heb ik er wel veel van geleerd. Dit was de eerste stap naar het te pakken krijgen van een boodschap in een video en deze overbrengen op de kijker. Ik ben van mening dat dit mij goed is gelukt. In het vervolg zou ik tijdens de opnames meer rekening houden met de audio, want deze was echt slecht.


Check-IT – Teaser Montage & Muziek Montage Montage deels op de muziek met knallende woorden erin. Met deze woorden en op de manier hoe deze in beeld knallen is het een enthousiast gebeuren geworden. Korte shots die de kijker moet enthousiasmeren om de rest van de promotie video te bekijken. Doel Het doel is puur het enthousiasmeren van de kijker, zodat deze de rest van de video’s gaat kijken Reflectie: Het idee was leuk, maar volledig de plank misgeslagen naar mijn mening. Dankzij de montage en de muziek lijkt het alsof de video uit twee delen bestaat. Dit komt omdat de muziek zich herhaalt en het tempo van de montage ook weg valt. Tevens zit er geen verhaal in en mist het een echte afsluiter. Qua storytelling had hier veel meer ingezeten ben ik van mening, maar hier heb ik van geleerd dat het verhaal altijd belangrijk is, hoe klein de productie ook mag zijn.


Check-IT - Vincent & Laurens & Impression Chinees talige ondertitels toegevoegd Ondertitels Ik heb voor deze video de Chinese ondertitels in een .srt bestand gezet met behulp van het programma wordpad. Reflectie Het was een interessante ervaring. Ik had nog nooit eerder een ondertitel bestand gemaakt en vond dit nogal uitdagend, want ik wist totaal niet hoe dit ging. Nou blijkt het best gemakkelijk te zijn en stelde het weinig voor. Ik weet nu hoe ik het moet doen en hoe ik Chinese ondertitels kan laten werken in VLC-player.

Check-IT - Alumni Meeting China Geluid verbeterd Geluid Ik heb de audio voor deze video verbeterd. Ik heb dit gedaan doormiddel van iZotope. Met dit programma heb ik de ruis weg gehaald uit de audio fragmenten.  


Korte analyse voorgaand promotie materiaal De video’s die er waren van Check-IT zijn zeer statisch. Ze kunnen de aandacht van de kijker niet vast houden en zijn een bom van informatie die niet word opgenomen door de kijker. De video’s komen ‘nep’ over en ik krijg het gevoel als kijker dat alles in scène is gezet. Ondanks dat het in scène is gezet blijft het een saaie video. De motion graphics die zijn gebruikt om verschillende ontwerpen te belichten zijn in mijn ogen diep triest. Er is gebruik gemaakt van goedkope 2,5D animatie die makkelijk zijn te maken en niet professioneel overkomen op de kijker. Daarnaast word de informatie soms in opsommingen gegeven en word het verteld in het Engels met een zeer Nederlands accent. Kortom dit kunnen wij beter!


Bronnen: Roemer B. Lievaart, Films maken (2010), achtste druk, Amsterdam: QQleQ dramaprodukties, Met name de volgende hoofdstukken; Geluidsmontage en nabewerking; blz. 154 t/m 157 Toets je verhaal blz. 222 t/m 233 Beeldend schrijven blz. 233 t/m 236 Het schrijven van een documentaire blz. 313 t/m 323 Interviews blz. 328 t/m 332 Montageprincipes blz. 368 t/m 377 Videomontage blz. 386 t/m 389 William Lidwell, Kritina Holden, Jill Butler, Universele ontwerpprincipes (2013), vierde druk, Utrecht: Textcase Kleur blz. 48, 49 Storytelling blz. 230, 231


There are three methods to gaining wisdom. The first is reflection, which is the highest. The second is limitation, which is the easiest. The third is experience, which is the bitterest. Confucius

Ontwerpdocement stage Xiamen  

Kort ontwerpdocument over de eindproducten die ik heb opgeleverd tijdens mijn stage in China

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you