Page 1

BERLIN -CITY GUIDE

-Guiden for dig, der vil have det meste ud af turen !

Benyttes af både unge og ældre.. Se Top 7 listen !


Berlin`s Top 7: Da det er umuligt at udpensle alle de mest besøgte steder i Berlin, har vi alligevel lavet en liste over nogle af de steder vi mener kan være interresant for dig.

2

Alexandersplatz.

Checkpoint Charlie.

Potsdamer Platz.

Det Jødiske Monument.

East Side Gallerie.

Fjernsyns Tårnet.

Friedrichsstrasse, shopping Mekka.


Alexandersplatz

A

lexanderplatz (populært blot Alex) er en central plads og trafikknudepunkt i Tysklands hovedstad, Berlin. Paradepladsen, der oprindeligt lå foran den gamle kongeport, stammer tilbage fra det 17. århundrede. I sidste del af 1800-tallet fik pladsen en vigtig rolle med opførelen af Bahnhof Berlin Alexanderplatz, hvilket gjorde pladens betydning for handelslivet i byen endnu større. Dens guldalder var i 1920’erne, hvor den sammen med Potsdamer Platz var hjertet i Berlins natteliv. I dag domineres pladsen af det 368 m høje tv-tårn Fernsehturm, der er Europas højeste konstruktion, varehuset Galeria Kaufhof og Park Inn-hotellet - alle tre bygningsværker, der stammer tilbage fra DDR-tiden, selv der i øvrigt er bygget meget nyt i området omkring pladsen, eksempelvis butiksarkaden Alexa fra 2007. Få hundrede meter fra pladsen findes mange af byens historiske bygninger, og tæt ved ligger også byens rådhus, Rotes Rathaus. På pladsen er der et bassin, hvor typiske turister gerne sidder og nyder sommervejret, og de forbipasserende tog (Stadtbahn). På pladsen findes desuden Weltzeituhr, som viser klokken fra næsten alle dele i verden.

3


Checkpoint Charlie Navnet Checkpoint Charlie er som udgangspunkt ikke særlig glamourøst – det betyder faktisk bare Kontrolpunkt “C”.

C

heckpoint Charlie nedlagdes 22. juni 1990 i forbindelse med Tysklands genforening. I dag kan dens aktive tid genopleves på Checkpoint Charlie Museum, der liggerlige ved. Derudover var der 31. oktober 2004 – 5. juli 2005 opstillet 1067 trækors i nærheden til minde om flugtofrene. Disse er nu fjernet, men til gengæld har Berlins kultursenator lavet et forslag om en mere permanent udstilling. Checkpoint Charlie var nok den mest kendte af grænseovergangene mellem Øst- og Vestberlin, mens byen var delt 1945-1990. Den lå på Friedrichstraße på grænsen mellem den sovjetiske og den amerikanske sektor. Den måtte kun passeres af ansatte ved de allieredes ambassader og militærorganisationer, ikke-tyske udlændinge, den varige repræsentation for Vesttyskland og DDR-funktionærer.

4


Potsdamer platz Potsdamer Platz er et trafikalt knudepunkt i Berliner-bydelen Tiergarten. Pladsen ligger centralt placeret blot 500 meter syd for Brandenburger Tor og Reichstag og samler det gamle Ă˜st- og Vestberlin. Indtil 1989 gik Berlinmuren igennem pladsen. Potdamer Platz er i dag med sine imposante nybyggerier ĂŠn af de mere markante bypladser i verden.

5


Det Jødiske Monument -er også kaldt for Holocaust- Mahnmal.

D

enkmal für die ermordeten Juden Europas eller HolocaustMahnmal er et mindesmærke, som er beliggende tæt ved Brandenburger Tor i det centrale Berlin, Tyskland. Det blev opført 2003-2005 efter tegninger af arkitekten Peter Eisenman som mindesmærke for alle jøder, der blev dræbt under holocaust i Europa og består af 2.711 betonpiller i varierende højde. Mellem pillerne er der 0,95 m. brede gange. I alt strækker mindesmærket sig over 19.000 m². I tilknytning til det findes et underjordisk museum, hvor bl.a. udvalgte ofres livsforløb læses op.

6


East Side Gallerie East Side Gallery i Berlin er en 1.316 meter lang rest af Berlinmuren. Den står i Mühlenstraße i bydelen Friedrichshain-Kreuzberg og løber parallelt med floden Spree mellem Oberbaumbrücke og Berlin Ostbahnhof og er udsmykket af 118 kunstnere fra 21 lande. De 106 motiver, der er malet på den østlige side af muren, relaterer til de politiske forandringer i årene 1989 og 1990. East Side Gallery er den største og kendteste rest af Berlinmurens grænseanlæg. Muren på dette stykke var dog ikke den egentlige grænse – den udgjordes af Spree – men fungerede som en slags ekstra mur mod Østberlin. East Side gallery er et open-air galleri og er sandsynligvis verdens største. Det stod færdig i 1990 og blev fredet året efter. På trods af fredningen blev det i 1996 i offentligheden diskuteret, hvorvidt East Side Gallery skulle have lov at bestå. Det fik kunstnerne til at danne ”Künstlerinitiative East Side Gallery e.V”; en forening som søger at bevare galleriet på sin oprindelige beliggenhed og medvirke til sanering af motiverne.

7


Fjernsyns Tårnet Berliner Fernsehturm (tysk: Berlins Fjernsynstårn) er et tv-tårn på Alexanderplatz i Mitte i Berlin, Tyskland. Tårnet blev opført mellem 1965 og 1969 af det tidligere DDR, der brugte billedet af Fernsehturm som symbol på Østberlin og DDR. Samtidig var tårnet en synlig påmindelse til vestberlinerne om Østberlin. Tårnet kan let ses fra byens centrum og visse forstæder i byen og er fortsat et symbol på Berlin.

8


Friedrichsstrasse

F

riedrichstraße (Friedrichstrasse) er en af Berlins mest kendte gader. Den ca. 3 km lange gade er en hovedfærdselsåre i bydelen Mitte, hvor den forbinder bydelene Kreuzberg og Wedding. Efter Berlins genforening har gaden oplevet en renæssance. Der er blevet opført mange nye bygninger i gaden, der i dag rummer kontorer, udstillingslokaler og butikker. Friedrichstrasse krydser bl.a. den kendte “Unter den Linden”. I den sydlige ende er den tidligere barokke plads Mehringplatz i dag et moderne boligområde, der er spærret for gennemkørende trafik. Friedrichstrasse krydser floden Spree via broen Weidendammer Brücke. På sydsiden af Spree ligger jernbanestationen Bahnhof Berlin Friedrichstraße med det berømte Tränenpalast, der er under udbygning til et museum og som arena for kulturelle arrangementer.

9


-Hüber du nød turen.. Vi ses igen i Berlin!

Berlin opgave  

Berlin City Guide- Top 7

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you