Page 1

Aquesta assignatura pendent que ĂŠs la vida

Tallers sobre naixement, fertilitat i sexualitat per a escoles i instituts

Migjorn, casa de naixements Roques Baixes, 23 / 08295 Sant Vicenç de Castellet / T. 93 833 06 78 www.migjorn.net


Aquesta assignatura pendent que és la vida Migjorn, casa de naixements ofereix l’assistència a la gestació, part i naixement i, a més, acompanya la criança respectuosa durant els primers anys de la vida. Apropar-nos a les dones, parelles i nens en moments íntims i compartir experiències tan intenses ens ha permès adonar-nos de la falta que té la societat d’entrar en contacte amb l’essència de la vida. També hem pogut veure com queden fora de l’ús social les vivències pròpies, els sentiments i comprovar que n’és de gruixuda la cuirassa darrere la qual representem un rol. Al mateix temps constatar la importància que tenen per a cadascú els fets vitals més senzills: néixer, créixer i madurar, com n’és de significativa la seva vivència per la nostra vida i les nostres relacions humanes. Amb aquest bagatge ens hem animat a oferir a les escoles i instituts aquests temes en els quals tenim experiència, concretant-los en els següents tallers per als alumnes :

• “Apropem el naixement a escoles i instituts”. • “Celebrem l’arribada de la fertilitat a les aules” • “Parlem de l’amor. Parlem del que sentim” • “Biologia i Neurociències” També hem preparat tallers:

• Per als docents • Per a les AMPA Fem tallers a les escoles, als instituts i a Migjorn Contacte: escoles@migjorn.net


“Apropar el naixement a les escoles” De 3 a 12 anys.

Fem una presentació del naixement, amb titelles, teatre d’ombres, contes, joguines i material didàctic i audiovisual adequat a cada edat.

Parvulari. Hem comprovat que quasi no hi ha contes ni joguines per a la mainada més petita perquè el naixement formi part des de l’inici de l’imaginari i del joc simbòlic. Proposem materials per al “racó de la família” i els portem al parvulari en una sessió vivencial amb narracions i jocs.

Escola Primària Als tallers ampliem el contingut segons l’edat. Gradualment segons el curs, passem de la narració simbòlica a la realista, de les ombres xineses als audiovisuals, de les nines als objectes reals. Contes: Hem escrit contes i hem agrupat els que hem trobat per dur-los a les escoles i algun llibre als instituts • • • • • • • •

El primer joc d’en Jan i la Marina. Montserrat Catalán Morera. Autoedició Migjorn Creix la família dels lleons. Juan Manuel Garzón. Edició en preparació La mama porta una nena a la panxa. Paula Monteiro. Autoedició Titània-Tascó Empieza una vida. Reina Ballonga. Ed. Vía Láctea Pessigolles. Alba Barbé i Sara Carro. Ed. Bellaterra El tresor de Lilith. Carla Trepat Casanovas. Autoedició Muntanyes russes. Rosa Riera Roca. Voliana Edicions On vulguis, com vulguis, amb qui vulguis. Tu tens la paraula. Les primeres relacions sexuals. Montserrat Catalán Morera

La família Migjorn. Hem creat una família de nines, on la “nina mare” pareix, alleta, estima i abraça, el “nino pare”també estima, abraça i porta a coll, i els petitons tenen un germà i una germana. Informació a www.ninamigjorn.blogspot.com


“Celebrem l’arribada de la fertilitat a les aules”. Els canvis vitals Principalment per a 6è de primària I 1r I 2n d’ESO

Introducció del taller amb una petita exposició acompanyada d’unes imatges (Power Point) on es ressalten els diferents moments de la vida en els que es produeixen els grans canvis qualitatius: la concepció, el naixement i l’entrada al món de la fertilitat, etapa en la que els alumnes es troben ara. En l’autoestima està la base de la cura de cadascú i dels altres, no en la por i en el càstig. Volem transmetre dos valors fonamentals per al seu creixement: la confiança i el respecte. L’evolució des de la concepció al naixement, sense intervenció racional, ni tècnica, la funcionalitat de tot l’organisme que aprèn a respirar, a alimentar-se, a caminar, a parlar, a relacionar-se… ens omplen de confiança en els processos naturals. D’aquí ve la importància de confiar en la capacitat del nostre propi cos. Posem en evidència els diferents ritmes amb què cadascú viu aquests processos: treure les dents abans no vol dir tenir millor dentadura, ser el primer en caminar, no és garantia de ser el millor corredor, ni parlar primer vol dir després ser qui després s’expliqui millor… Solament que cada persona desenvolupa les seves capacitats a diferents ritmes. Recalquem també que és important consolidar, no forçar les etapes, perquè les següents s’edifiquen sobre les anteriors i quan millors són els fonaments, millor creix l’edifici. En general, sabem que especialment les primeres experiències deixen empremtes en nosaltres que aplanen o posen dificultats a experiències posteriors. Per això parlar-ne pot ajudar a fer el transcurs d’aquestes experiències més agradables i positives. Les experiències bones ens animen a cercar-ne de noves, les més o menys traumàtiques ens encongeixen i ens desperten la por... Després hem de dedicar temps i energia a curar-les. Tot això que els nois i noies reconeixen en el seu creixement fins ara es pot projectar a la nova etapa que comença: No cal córrer ni forçar, cal que les experiències siguin bones, cuidades, escollides, pensades… per tal que ens animin a viure’n de noves.


“Apropant-nos al naixement” Taller adequat a l’assignatura de ciències naturals de 3r d’ESO. Enfoquem el taller tractant de posar consciència en tot allò que ha esdevingut des de la concepció, en què un òvul i un espermatozou es van trobar i van iniciar un procés vital del qual n’ha resultat la persona que els alumnes són ara i tot el potencial que encara tenen per davant. La multiplicació cel·lular, la diferenciació i adequada localització de cada grup de cèl·lules i la posterior funcionalitat de tots els òrgans o sistemes. El naixement entès com a moment de grans canvis vitals, inici de la respiració, de la sensació de gana, de set, de fred i calor, de canvis importants en la circulació de la sang. És el pas d’una simbiosi interna total amb la mare a una simbiosi externa que es va autoregulant. L’alletament... Tot això des del punt de vista de la fisiologia i com a gran experiència inicial i personal que genera molta confiança en els següents canvis vitals que han de viure els adolescents en aquesta etapa. Comptem per desenvolupar el taller amb material didàctic divers: nines amb les bosses de les aigües, cordó umbilical i placenta, corpori d’úter i pelvis, per facilitar l’adquisició dels coneixements bàsics sense esforç. Juntament, exposem una presentació en suport informàtic que reforça els continguts i genera l’ambient adequat per mostrar el naixement com un fet personal i familiar molt important.


“Parlem de l’amor, parlem del que sentim” Especialment dedicat per a alumnes de 4rt d’ESO. Ens endinsem en les relacions de parella des de mirades diverses. Previ al taller, uns dies abans, introduïm la possibilitat de què formulin alguna qüestió, de manera anònima i per escrit, cosa que també facilita que es predisposin al taller que faran Comencem amb una activitat dinamitzadora. A 4rt generalment ja han fet tallers amb nosaltres durant els cursos anteriors i coneixen la dinàmica. Introduïm el tema explicant que parlarem obertament de les relacions afectives i sexuals, entenent que la sexualitat s’inicia ja amb la concepció, l’embaràs i tota la infància, i que ara s’està donant un canvi important: l’entrada al món de la fertilitat que ens porta al món dels adults. Destaquem la importància del plaer i la comunicació amb l’altra persona, sigui en relacions llargues, curtes, homo, hetero o bisexuals, cercant un embaràs o utilitzant anticonceptius. D’aquí la importància de les cinc paraules: AUTOCONEIXEMENT PERSONAL: FÍSIC I EMOCIONAL, CONFIANÇA, RESPECTE, COMUNICACIÓ I PLAER Hem optat per dinàmiques a partir de les quals podem abordar aspectes de tipus sentimental, des de les quals s’obre la possibilitat de tractar allò que els inquieta. Generem un canvi d’impressions en grups petits que després podem posar en comú i ampliar l’intercanvi a tot el grup.


“Biologia i neurociències” Taller per a 1r i 2n de Batxillerat.

Una pinzellada a l’actualitat d’aquets temes amb l’objectiu de desvetllar la curiositat de l’alumnat. Pot donar-se en una sessió d’una o dues hores. Sortosament, avui les neurociències ratifiquen amb mètodes científics allò que fa uns anys era intuïció, instint, sentit comú i resultava fàcil posar-ho en dubte des de la ideologia dominant. El coneixement actual del sistema nerviós central, així com dels circuits neuronals, dels fluxos hormonals i dels neurotransmissors associats a les vivències des de la mateixa concepció, ens mostren la importància de tenir cura de la vida des del seu inici. Cada percepció, cada experiència, té un impacte únic, que grava inscripcions úniques. Algunes formen la base dels records i en tenim consciència, d’altres queden inscrites en l’inconscient i encara que som incapaços d’evocar-les, hi són i formen part de la nostra personalitat. La nostra realitat interna conscient i inconscient es construeix inscripció a inscripció de manera quasi artesanal Es tracta de compartir nous coneixements científics que avui aporta la neurofisiologia per entendre la importància de les vivències de les criatures des de la seva concepció, naixement i primera infància, mentre es produeix la maduració del sistema nerviós central i les seves funcions, perquè en l’edat adulta es puguin desenvolupar plenament les capacitats i habilitats humanes en el terreny intel·lectual i emocional, dins l’àmbit personal i social.


Per als docents Hem dissenyat uns tallers en què proposem apropar-nos als moments vitals de la concepció, del naixement i de l’entrada a la fertilitat. Perquè reconeixent les pròpies vivències trobem paraules per expressar-les i fent cedir una mica els tabús puguem rebre millor el que nens i adolescents ens plantegen. Es tracta de facilitar als docents unes eines per acompanyar el creixement, connectant amb els propis recursos.

Per a les AMPA Podem oferir tallers amb diferents temàtiques: • • • • • •

Quan la família creix Els límits L’agressivitat natural i la destructivitat Cuidar als que cuiden L’adolescència, temps de canvi De què voldrien parlar els vostres fills. Us apropem les seves preguntes i us ajudem a trobar respostes


Valoracions dels tallers fetes pels/les alumnes

“Aquest taller m’ha semblat molt especial. Tothom s’ha sincerat i ens ho hem passat molt bé. A mi m’ha agradat molt.” “M’ha agradat ja que podies dir la teva opinió i parlar-ho en grup. Aquestes xerrades van bé, et treuen dubtes i t’ajuden a reflexionar.” “A mi m’ha agradat el taller. Crec que la última activitat que hem fet està molt bé i podem veure que tots tenim opinions diferents, però que ens podem arribar a posar d’acord.” “Ha estat molt bé. He après moltes coses sobre la sexualitat.” “M'ha agradat molt perquè aquesta conversa ens treu molts dubtes del cap.” “Sí que ha servit per aprendre més de la sexualitat.” “M’ha semblat pràctic perquè pots veure les coses de diferent manera.” “Val la pena fer aquests tallers perquè són divertits i pots aprendre.” “Me’n recordaré perquè aquests tallers no són gaire habituals en un IES.” “M’agrada perquè parlem del que m’agrada.” “Ha sigut interessant i divertit. M’ha agradat seure en rotllana I que puguem compartir les nostres opinions.”


Aspectes comuns a tots els tallers Recursos i eines per dinamitzar-los.

Aquests tallers són participatius, recolzats per materials didàctics i mitjans audiovisuals. Comptem amb la presència del/es tutor/es si volen ser-hi. En funció de l’edat dels alumnes i de la disponibilitat del centre, poden tenir una duració de dues a sis hores repartides en diferents dies. Dos o tres dies abans dels tallers, donem al centre unes preguntes prèvies perquè les passi als alumnes, per tal que es predisposin als temes del taller i comencin a comunicar-nos quines són les seves inquietuds. És important que l’espai on es fa el taller que sigui informal, perquè ha d’acompanyar una activitat que no pretén ser acadèmica de transmissió de coneixements, que també ho fa, sinó principalment un ambient on compartir inquietuds que la vida ens genera i que habitualment no tenen un espai i unes persones, especialment d’edats diferents, amb qui intercanviar. Per això, en general triem un lloc on puguem seure a terra, en rotllana i en “colxonetes” La duració -de dues a sis hores- depèn del que ens assigna cada escola o institut i condiciona les dinàmiques que creem. Sempre fem com a mínim dues sessions separades per una o dues setmanes. En la primera sessió que pot ser d’una o dues hores ens coneixem, fem la presentació que enquadra el taller, sorgeixen les seves inquietuds, van trobant paraules per expressar-les… Deixem passar una setmana o dues, en què tenen temps d’integrar i plantejar coses noves i en una segona sessió, també d’una o dues hores, responem aquelles qüestions que tenen una resposta científica o tècnica i creem dinàmiques per abordar aquelles que són subjectives perquè es puguin manifestar i contemplar des de mirades diverses. Si es programa una tercera sessió, podem continuar creant dinàmiques que facilitin donar expressió a les qüestions plantejades: autoestima, vergonyes, dificultat per reconèixer els propis sentiments i expressar-los, l’assertivitat amb respecte, la comunicació, la fidelitat i la llibertat…


Oferim una guia amb material didàctic per alumnes i docents Per donar accés a una informació rigorosa sobre la sexualitat, les relacions de parella, l’embaràs i la seva interrupció, a tots aquells nois i noies que la busquen, hem reunit en una web una llarga sèrie de recursos: enllaços a altres webs de reconegut rigor, articles de revistes, llibres, vídeos, institucions i altres. L’adreça és la següent:

www.guiamigjorn.wordpress.com

Localització dels tallers. Podem fer els tallers a les escoles i als instituts, en grups d’una classe per sessió. I també podem fer-los als espais de què disposa Migjorn, a St. Vicenç de Castellet.

Condicions econòmiques Les pactem amb cada Centre en funció del temps que hi dediquem i de la disponibilitat que tingui en la seva economia.

Contacte Migjorn, casa de naixements Correu electrònic: escoles@migjorn.net Telèfon: 93 833 06 78


Migjorn, casa de naixements Roques Baixes, 23 08295 Sant Vicenç de Castellet Telèfon: 93 833 06 78 www.migjorn.net

Fulleto migjorn escoles  

Dossier explicatiu dels tallers per a escoles sobre naixement, fertilitat i sexualitat realitzats per l'equip de Migjorn.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you