Issuu on Google+

РАЙОН РОДОПСКИ

РУДОЗЕМ

РУДОЗЕМ История

www.rudozem.info Община Рудозем Област Смолян Адрес: бул. „България“ 13 телефон: 0306/3222; факс: 0306/3080 Е-mail: info@rudozem.info

Община Рудозем е разположена в най-южните части на Западните Родопи, на 60 км. от беломорското крайбрежие и заема долините на реките Арда, Чепинска и Елховска. Заема територия от 191,3 кв.км. и включва 22 населени места – 1 град и 21 села. Общинският център Рудозем отстои на 35 км. от Смолян, на 122 км. от Пловдив, на 292 км. от София. Според преданията първото име на Рудозем било Витлово. След това турската администрация го преименува на Юртет, а от 1676 до 1934 г. носи името Палас. През 1913 г. Палас е обявен за център на община. Най-голямото богатство на общината е „зеленото злато” - 81 % от територията й е заета с гори, обитание на най-многобройната в региона меча популация. В района има подходящи условия за развитието на планински, селски, етнографски, ловен, риболовен, културен и еко туризъм. В границите на общината могат да се наблюдават редица природни феномени, архитектурни паметници и новооткрити археологически обекти, спомен от древното тракийско минало. Особен интерес предизвиква скалното образувание „Кичи кая”, множеството тракийски и късноантични некрополи, руините от легендарните крепости „Козник” и „Циганско градище” („Ченгене хисар”), историческата местност „Трите гроба”, старите къщи, мостове и пътища. 202

Рудозем се намира в район с богата история. Първите сведения за човешко присъствие са от старожелязната епоха – ХІІ – VІ в.пр.Хр. Археологическите находки в местността „Ровището”, „Вълчин камък”, „Енекишино”, „Левището”, „Папритолово” разказват за живота на траките, които владеели рударството и добива на метали. През земите на днешната община е минавало презродопското вървище между Вътрешна Тракия и Бяло море. За безопасния път на керваните дебнели „каменни стражи” – крепостите „Козник” и „Ченгене хисар”, които и до днес изумяват със своето страховито величие. Над руините им още подухва вятърът на историята и шепне легенди за жестоки предателства и грабежи, за храбри момци и прелестни родопчанки. Заслушате ли се в шума на гората, няма как да не чуете притчата за Ерим папа, за тайнствения огън върху челото на Сините скали, за циганите, решили да вдигнат храм до небето и обезателно ще ви погалят песнопения, изтръгнати от душата на отдавна погинали манастири или жалба на овчарски кавали... След траките, гърците и римляните, по старите друми на Рудозем минават славяни, българи, кръстоносци, турци. Може би там, някъде в дълбокото минало, се корени уважението у родопчани към различните богове и религии.

Средновековна крепост „Козник” Тази интересна крепост е разположена на скала над град Рудозем. До нея се стига по Скалният феномен “Кечи кая” екопътеката “Кечи двамата братя Кая” – “Козник”. По време на турското робство крепостта е наричана от местното население “Ерим папа”, а от турците – “Кечи кая” (Кози камък, Козя скала). Крепостта е елемент от цяла крепостна система, която в миналото е служела за отбрана на Родопите.

РАЙОН РОДОПСКИ

РУДОЗЕМ Циганско градище

В миналото на връх Циганско градище (1820 г.) се издигала една от най-големите крепости в Ардинския дял на Родопите. Според специалистите тук е имало и тракийско скално светилище, действало над 700 години. Съществува интересна легенда за произхода на името на върха и крепостта, която напомня историята за Вавилонската кула. Според преданието, събрали се цигани от околността и решили да издигнат кула, толкова висока, че с нейна помощ да достигнат до Бог. Започнали да градят, но в един момент започнали да се карат и кулата се срутила. Името обаче останало... Районът на Циганско градище е едно от най-големите в света находища на Родопски крем. Тук се намира и една от най-плътните популации на мечки в България. Вековни букови гори приютяват и многобройни ята от птици, което прави района орнитологично важно място от световно значение. До тази историческа забележителност се стига по екопътеката „Циганско градище” – „Съдилището”.

„Родопската Шипка” По време на руско-турската освободителна война от тук минават войните на генерал Черевин и освобождават района от робството. Но радостта е кратка. Берлинският конгрес връща Родопите в пределите на Османската империя за още 34 години. През октомври 1912 г. на връх Средногорец, недалече от днешния град, пламва решителна битка. Войните от 21-и Средногорски полк, предвождани от Владимир Серафимов разбиват турските съединения на Евер паша и освобождават Родопа от вековна робия. Днес признателните потомци свеждат глава и кичат с венци „Родопската Шипка”. 203


РАЙОН РОДОПСКИ

РУДОЗЕМ

РАЙОН РОДОПСКИ

РУДОЗЕМ

Екотуризъм Разнообразни и приятни възможности за туризъм предлагат петте екопътеки на територията на общината. Всички маршрути са обезопасени и са осигурени с маркировка, указателни табели и информационни табла. В Туристическия информационен център може да се заяви придружаване на групата от квалифициран планински водач. Възможно е също така срещу предварителна заявка да се осигури приготвяне на обяд (скара, чеверме и др.), който да бъде поднесен на беседките с камините след като туристите са направили своя преход по екопътеките. Трасетата на екопътеките са подходящи за туристи без специална подготовка, включително за деца и възрастни хора. Изходният пункт на екопътеката село Равнина (5200 м.) е на 7 км. от град Рудозем. Маршрутът е атрактивен със своето разположение, исторически останки и богата флора и фауна. От връх “Света Богородица” и от връх “Свети Тодор” се откриват красиви панорамни гледки. На тези върхове се намират останки от църква и параклис от средните векове. Екопътеката село Пловдивци (7000 м.) започва на 10 км. от град Рудозем. Трасето продължава до връх “Бабина чука”, който се намира на 1414 метра надморска височина, а крайната точка е язовир „Пловдивци”. Маршрутът е разнообразен и предлага приятно физическо натоварване.

Църкви и манастири Съхранени в по-голяма или по-малка степен са редица църкви и манастири от различни исторически

Екопътека с дължина 5200 метра започва в края на село Мочура, на 18 км. от Рудозем. Маршрутът минава през високопланински ливади и гори. Атракция за туристите представляват запазени военни погранични обекти от недалечното минало. В края на маршрута се стига до гранична вишка (високо метално съоръжение - военна наблюдателница), която е възстановена и обезопасена и от нея се разкриват изключителни панорамни гледки във всички посоки – обширни територии от Северна Гърция и Южна България. На вишката е монтиран далекоглед за наблюдение на дивите животни и птици. Екопътеката „Кечи Кая” – Козник”(4300 м.) отстои на 5 км. от гр. Рудозем и на 2 км. от село Рибница. По трасето могат да се видят уникалните скални образувания „Двамата братя”,„Главата” и крепостта„Козник”. Екопътеката „Циганско градище – Съдилището” е с дължина 9500 метра и също дава възможност на туристите да се насладят на интересни исторически обекти и незабравими природни гледки.

епохи – манастир “Света Елена” (в миналото известен като „Света Ирина”) над село Пловдивци; църквите „Света Богородица” и „Свети Тодор” над село Равнината. Всички те са еднокорабни и се отнасят към епохата на късното Средновековие.

Джамията и „Златният коран” в село Чепинци Тази джамия е емблемата на селото и е единствената в страната с две минарета от по 35 м. Тя притежава изключително богата библиотека с над 800 печатни издания и книги на арабски и персийски език по философия, астрономия, ислямско право, риторика. Там се съхраняват и 350 тома ръкописна литература - арабска калиграфия с поезия, история, етика и музика, както и най-старият коран в България, наричан “Златният коран”. Той е на над 600 г. и според учени от БАН е правен за някой султан. 204

205


rudozem