Issuu on Google+

РАЙОН СОФИЙСКИ

ПИРДОП

ПИРДОП

www.pirdop.bg Община Пирдоп Област Софийска Адрес: пл. “Тодор Влайков” №1 телефон: 07181/5242; факс: 07181/5701 Е-mail: obshtina@pirdop.bg

Базиликата е от типа укрепени храмове. Църквата се намира в източната част на неголям двор, ограден с дебели крепостни стени и 4 четириъгълни кули. Изграждането на защитната крепостна система се свързва с масираните славянски нападения на Балканите през VІ и началото на VІІ в. В годините на Втората българска държава Еленската църква е активно работещо книжовно средище. Ок. 1700 г. храмът е обстрелван с топове и опожарен от османската войска. Първите любителски проучвания на останките са направени през 90-те години на ХІХ в. Специализирани археологически разкопки на храма и крепостта прави проф. Петър Мутафчиев през 1913 г. Впоследствие върху обекта са правени само козметични реставрационно-консервационни работи.

Мост „Куфарита”

Община Пирдоп се намира в Западна България, в полите на Стара Планина и в подножието на Баира – една гънка от Средна гора. Град Пирдоп отстои на 80 км. от София. Селището за първи път е споменато през ХV в. под името Протопопинци, а днешното си име градът носи от ХVІІ в.

Еленска базилика

Обектът е архитектурно-исторически паметник от времето на османското владичество по българските земи, построен върху основите на мост от римската епоха. Намира се на територията на село Душанци, на ок. 5 км. югоизточно от град Пирдоп. Мостът свързва двата бряга на река Куфарита по трасето на стария римски път от Сердика (дн. София) към Филипопол (дн. Пловдив) и Аугуста Траяна (дн. Ст. Загора).

Музей „Луканова къща” По исторически и археологически данни базиликата е най-древният паметник с национално значение в община Пирдоп. Датира от края на V – първата половина на VІ в. Обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО за защитени паметници на културата. Храмът се намира на ок. 3,5 км. североизточно от град Пирдоп. Мястото е древно тракийско светилище. Проф. Алексанръд Фол свързва името на района с легендата за слизането на елен от планината и пренасянето му в жертва от местното население на определен ден от годината. Аргументи в защита на това твърдение са голямото количество еленови кости и рога, открити при разкопките на терена и храма. 112

Музеят, разположен на ул. „Славци” №19 в град Пирдоп е архитектурно-исторически паметник от местно значение. Къщата е строена в периода 1870 – 1872 г. за семейството на известния пирдопски възрожденски учител, книжовник и търговец Лука хаджи Павлов. След Освобождението от османско владичество в къщата е уредено първото общинско управление. Историческата музейна сбирка е открита на 23 май 1984 г. Експози-


ПИРДОП цията, разположена в осем зали и едно фоайе, е посветена на миналото на град Пирдоп и района от Античността до 70-те години на ХХ в.

РАЙОН СОФИЙСКИ Язовир Душанци

Църква „Св. Успение Богородично”

Разположена е в близост до центъра на град Пирдоп, на ул. „Кап. Михаил Баторски” №7. Църквата „Св. Успение Богородично” е най-старият възрожденски паметник в района – построена е през 1819 г., по времето на султан Махмуд ІІ върху основите на стар, опожарен храм. За изграждането й помагат хора от цялата околия, извикани са майстори от Смолско и Мирково, а по архитектура следва традициите на арбанашките църкви от предходния ХVІІІ в. Храмът е вкопан в земята, с просторен наос, два реда дървени колони, поддържащи сводовете. Вътрешната му украса е завършена по-късно, а най-ранните икони са от 1823 г. и са дело на известния тревненски зограф Йоаникий папа Витанов. Уникален за църквата е резбованият иконостас, който е един от четирите, изработени от майстори на Дебърската школа, запазени до днес. Църквата е обновявана през 1887 г. и основно реставрирана през 1997 – 2002 г.

Училище – паметник „Тодор Генчов Влайков” Единственото в страната училище – паметник е построена в гр. Пирдоп, на ул. „Цар Освободител” №1. Разположено е на мястото, където на 3.01.1878 г. местното население с кръстове и хоругви посреща руските войски, освободили града от османско владичество. Изграждането на училището се превръща в дело на цялото население, като още преди започването му е обявено, че то ще бъде училище-паметник на падналите за родината във войните 1912 – 1913 г. и 1915 – 1918 г. пирдопчани. Учебните занятия в сградата започват през септември 1934 година.

Намира се на ок. 7 км. югоизточно от гр. Пирдоп, в полите на Средна гора. Изграден е в периода 1968 – 1970 г. на река Тополница. По дължина водоемът е сред най-големите в страната – над 12 км. и покрива площ от 942 дка. Обширните поляни около язовира са предпочитано място за летуване в региона. През юли и август могат да се видят малки палаткови лагери на туристи от столицата и близките селища. През зимата водите на язовира са покрити с дълбок лед и обектът е подходящ за подледен риболов. Язовир „Душанци” е база на националния отбор по кану-каяк. Мястото е изходен пункт за туристически преходи до връх Климаш (1342 м.н.в.) и гр. Копривщица.

Хижа „Паскал” Хижата е разположена на 1470 м.н.в. сред обширна високопланинска поляна. Собственост е на ТД „Паскал” – Пирдоп. Тържествено е открита от местни туристи на 24.08.1930 г. В момента хижата предлага на своите посетители кухня, обширна столова, 7 стаи с 60 легла, удобен кът за отдих и развлечения. До хижата се достига по живописна пътека, която преминава покрай чешмата – паметник „Методи Стоянов”, изградена от пирдопските планинари на удобно за почивка място. Хижа „Паскал” е част от националната верига високопланински обекти за екскурзионно летуване, както и изходно място за ежегодните зимни и летни изкачвания на местния старопланински първенец – връх Паскал (2029,1 м).

Екотуризъм „Бобьовица” е обширна местност с девствени гори в Същинска Средна гора. Обиталище е на дребни хищни животни – белки, златки и диви котки. През местността протича едноименна река, като в горното й течение има 7 изключително красиви водопада. За туристите, които искат да се насладят на природните красоти в региона е разработен маршрут от Пирдоп, през местността „Бобьовица” до хижа „Павел Делирадев”, който се изминава за ок. 5 часа. „Златьовица” е обширна пресечена местност с големи пасища. На територията й проф. Петър Мутафчиев локализира 8 изкуствени могили и останки от крепост. „Казаните” е красива скалиста местност в началото на река Еленска. В горното течение на реката водата преминава през 17 малки водопада, издълбали в скалите дупки, които приличат на казани, от където идва и името на местността. 113


pirdop