Issuu on Google+

РАЙОН ТРАКИЯ

ПАВЕЛ БАНЯ

ПАВЕЛ БАНЯ Минерални извори

www.pavelbanya.bg Община Павел баня Област Стара Загора Адрес: Ул. „Освобождение” №15 телефон: 04361/2094; факс: 04361/2094 Е-mail: mayor_kz@kz.orbitel.bg Община Павел Баня се намира в централната част на България, между Стара планина и Средна гора и е част от област Стара Загора. Територията на общината се пресича от две важни оси на националната транспортна инфраструктура: София – Бургас и Русе – Пловдив, както и главна жп линия София – Казанлък – Карнобат – Варна. Павел Баня е световно признат център на балнеологията. В региона има подходящи условия за културен, еко, селски и риболовен туризъм. Розоваренето е един от основните отрасли в община Павел Баня, която разполага с над 5000 дка розови насаждения и 9 розоварни. Павел Баня възниква непосредствено след Освобождението. Селището е основано от преселници от съседното село Турия, опожарено от башибозуците. 10-те рода, които се заселват около минералните извори, решават да дадат на своя нов дом името Павел Баня – в чест на Свети Павел и на княз Павел, брат на руския Цар Освободител. Селището е обявено за град през 1979 г.

Павел Баня е обявен за балнеоложки център с национално значение заради своите седем минерални извора. Водата, която блика от тях е с аналогична физико – химична характеристика, температурата е от 50 до 61 °С, а общият дебит – 950 л/мин. Водите са слабо минерализирани, хипотермални, радонови, силициеви и флуорни. Курортът е профилиран в лечението на дегенеративни и възпалителни ортопедични заболявания на опорно – двигателния апарат, на периферната нервна система, на гръбначния мозък и др.

РАЙОН ТРАКИЯ

ПАВЕЛ БАНЯ Село Тъжа Село Тъжа е сред най-живописните балкански селца. То е основен изходен пункт към най-атрактивната част в югоизточния участък на Национален парк „Централен Балкан”. Оттук започва красивото Тъжанско ждрело. Недалеч от селото са две природни забележителности – водопадите Пръскалото и Търниченско пръскало.

Култура Празник на розата и минералната вода Празникът се провежда ежегодно в средата на месец юни в град Павел Баня. В програмата му се включва избор на „Царица Роза” и „Цар на минералната вода”, изложби, концерти, розобер и розоварене, международен фолклорен фестивал. Първото издание през 2005 г. възражда традицията на първия Национален празник на розата в България, който е проведен през 1967 г. именно в Павел Баня. Кукерските игри в общината са традиционни местни празници. Провеждат се на Месни и Сирни заговезни за здраве и благополучие. Игрите имат своите особености във всяко населено място от региона, но винаги са пъстри и одухотворени.

Резерват „Соколна” Тук се намира най - голямото тисово находище в Стара планина. Горите са от дъб, габър, мъждрян, явор. В ниските части има и естествено находище на люляк и казашка хвойна. На територията на резервата се срещат повече от 600 вида рас и над 40 вида птици.

Село Габарево Каменна църква „Св. Георги Победоносец” – Храмът се издига в центъра на село Габарево. Сградата, която е строена четири пъти, е завършена и осветена в днешния си вид през 1895 година.

Джанановата къща е обявена за музей на културата. Има постоянна експозиция и е свободна за посещение от туристи. В Джанановата къща в село Габарево е основан от Васил Левски местен революционен комитет през 1869 г. От 1992 година в къщата ежегодно се организира честване на рождения ден на Апостола – 18 юли. Радучевата къща – домът на съратника на Васил Левски - Стефан Радучев е обявен за исторически паметник на културата. Отворена е за посещения всеки ден. 204

205


pavel_banya