Issuu on Google+

РАЙОН ДУНАВСКИ

ДУЛОВО

ДУЛОВО Средновековна крепост до село Скала Разположена е на източната тераса на суходолието Канагьол. Крепостта е охранявала древния път, който в античността е свързвал град Дурасториум с Марцианапол, а по време на Първото Българско царство свързвал Дръстър с Плиска и Велики Преслав.

Средновековна крепост до село Окорш www.dulovo.info Община Дулово Област Силистра Адрес: Ул. „Васил Левски” 18 телефон: 0864/23000 ; факс: 0864/23020 Е-mail: dulovokmet@abv.bg

Тя е от времето на Първата Българска държава. Разположена е на източната тераса на пресъхналата река Сребренска. Археологически изследвания на обекта доказват богатата материални култура на местното население през Х – ХІ в.

Историческа местност „Аязмото”, село Руйно

История Първото писмено сведение за град Дулово е от 1573 г. Намерено е в турско-арабски документ, който се съхранява в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Близо до сегашния град е имало селище Алан Бахча (Видна градина). Преди Освобождението тук се заселват български семейства от Преславско. След нееднократното му опожаряване, оцелелите жители основават селището Аккадънлар (Бели кадъни). В периода 1878 – 1940 г. едва за четири В местността се намира българска крепост от ІХ – ХІ в., десетилетия е в пределите на България, в останалото време е част от Румъния. Окончателното му утвърждаване като охранявала древния стратегически път, свързвал Плиска и българска територия става с Крайовската спогодба от 1940 Велики Преслав с река Дунав. г. След 1940 г. селището е преименувано на Дулово, по името на славната българска династия Дуло. Обявено е за град с указ на Народното събрание от 31.01.1960 г.

Местността е свързана и с пребиваването на мюсюлманския светец Демир Баба в средата на ХVІ в., описано в житието му „Виляетнаме”. 370

ДУЛОВО Старинни селски къщи, село Върбино

РАЙОН ДУНАВСКИ Исторически музей с галерия

Намират се в централната част на селото. Построени са в края на ХІХ, началото на ХХ в. и са типични добруджански къщи с чардаци, с високи зидани дувари и кичести овощни дръвчета. Върбино е привлекателен обект за селски и екотуризъм. В близост се намират гъсти вековни гори.

Мраморна колона с арабски надписи Намира се в двора на джамията в село Грънчарово. Издълбаният релефен надпис описва краткия престой в този край на турския султан през 30-те години на ХІХ в., по време на пътуването му през Одрин, Шумен и Силистра.

Източноправославна църква „Св. Георги Победоносец”

Открит е през 1998 г. в град Дулово. Разполага с над 2000 експоната, обособени в 4 отдела: „Археология”, „Етнография”, „Нова и най-нова история” и „Галерия”. Най-интересните изложби, гостували в галерията са на световноизвестния скулптор Вежди Рашидов и графика Захари Каменов.

Вежди Рашидов - Автопортрет

Кухня За кухнята на селищата от Строена е през 30-те години на ХХ в. с дарения на местобщина Дулово е ното население и средства, отпуснати от румънската държахарактерно широва. Осветена е през 1937 г. кото използване на млечни продукти. Селищна могила Бабините рецепти в парк „Жажда” обикновено са със Разположена е на 1 км. съставки, които северно от центъра на град могат да се намерят Дулово, в началото на суходов градината или да се получат от отглежданите животни. лие в парк „Жажда”. Селищната Много известна е млечната супа, за приготвянето на коямогила и районът около нея са били заселени в древността, то в млякото се сваряват предварително изсушени тестеантичността, средновековието ни гранулки, подобни на кус-кус. По желание се добавя и и османския период. Доказапилешко месо. Предпочитани през пролетта са сармичтелство за това са намерените ките от лапад. През лятото на трапезата традиционно останки от керамични съдове, присъства млечна яхния, в която домати и печени чушки монети, оръжеи, инструменти, се задушават със сметана. основи на жилища и др. 371


dulovo