Issuu on Google+

РАЙОН ДУНАВСКИ

ЦЕНОВО Община Ценово е разположена в северозападната част на Област Русе, по долното течение на река Янтра. На север граничи с река Дунав. Ценово отстои на 45 км. от Русе и на 32 км. от Свищов. В състава на общината влизат 9 населени места. Запазените останки от древни времена и живописната природа в региона правят Ценово привлекателно място за любителите на културния, еко и риболовния туризъм. Сградата на пощата в Ценово е архитектурен паметник. В селото е издигнат и бюст паметник на Димитър Ценов.

Екопарк Хаджийска чешма Изворът Хаджийска чешма датира от незапомнени времена. Свидетелство за това са откритите в непосредствена близост следи от селища на древните траки, както и различни находки – керамични съдове, монети, погребални делви и др. В сегашния си вид чешмата е изградена през 1912 г. от местни майстори каменоделци.

www.tsenovo.rousse-bg.info Община Ценово Област Русе Адрес: ул. “Цар Освободител” № 66 телефон: 08122/25-10; факс: 0812/20-02 Е-mail: obshtina_cenovo@abv.bg

Кривина Тук завършва своя 286-километров път река Янтра, разляла се с красиви меандри в обширната Вардим – Кривинска низина. Регионът е част от интересни маршрути за каяк и рафтинг, които свързват реките Янтра, Дунав и Русенски Лом. село Новград

Етнографската музейна сбирка е разположена в сграда с 9 зали, 2 от които са посветени на материали за Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Част от материалите са подарени от внук на четника Марин Нейков. Паметник на Хаджи Димитър и Стефан Караджа се издигат на брега на Дунав в чест на преминаването на четата им на българска земя.

Скална църква, село Беляново Скалната църква на брега на река Янтра е от ХІІ в. Преданията я представят като църква на Поп Мартин, местен хайдутин. В скалите над нея е стъпката на Крали Марко.

Църква „Св. Възнесение Господне”, село Караманово

Ятрус Римският кастел от ІV в. се намира в землището на село Кривина. Ятрус е бил важен военен център, част от отбранителната линия крепости на римляните по поречието на Дунав. На същото място между VІІ и VІІІ в. е изградено българско градище, обградено от солиден каменен зид с отбранителни кули.

Построена е в средата на ХІХ в. от група майстори на Колю Фичето. Гледана от птичи поглед църквата прилича на кръст. 271


cenovo