Issuu on Google+

РАЙОН РОДОПСКИ

АСЕНОВГРАД

АСЕНОВГРАД

www.assenovgrad.com Община Асеновград Област Пловдив Адрес: пл. „Акад. Николай Хайтов“ N-9 телефон: 0331/62050 Е-mail: obstina@assenovgrad.com Община Асеновград притежава изключителен културно-исторически ресурс: Тук е регистрирана най-голямата в България концентрация на култови места от различни епохи: Енеолитно култово находище в местността Лопките, край Долнослав – най-голямо на Балканския полуостров иедно от първите открити в света Тракийско скално светилище Белинташ, разположено в сърцето на планината, на 30 км. от Асеновград, в района на селата Врата, Сини връх и Мостово. Изследователите

смятат, че вероятно е било древна астрономическа обсерватория – то носи всички белези на магическо място. Християнско светилище Кръстова гора, на 45 км. южно от Асеновград - легендата за него твърди, че тук е заровена част от Кръста Господен. Праисторическите, античните, средновековни и възрожденски паметници на културата са над 350 в рамките на неголямата територия на общината. Археологическите и архитектурни паметници в региона включват 4 манастира / Бачковски, Араповски, Мулдавски, Горниводенски/ , 33 църкви и около 200 параклиса. Само в Асеновград действащите църкви са 9, а параклисите – 42, което вече му е спечелило славата на „Българският Ерусалим”. Асеновград е вход на поклонически пътища към Родопите и Беломорието. Тук е най-голямата манастирска агломерация в Родопите /”Родопска Света гора”/, свързваща Балканския православен коридор Виа Игнация с културната ос “Юг -Север” към “Великотърновската Света гора” и румънските манастири. В Асеновград се намира и единственият по рода си, не само в България, но и на Балканите Палеонтологичен музей. Експозицията на Историческия музей проследява живота тук от новокаменната епоха до наши дни, в Етнографската къща е съхранен градския бит от края на 19 и началото на 20 век. Община Асеновград е основен винарски район на България. Прочутият станимашки мавруд отдавна е придобилсветовна известност. Асеновград е уникален с производството на булчински облекла и аксесоари. Няма друг град в България с над 50 фирми, чийто дизайнери продължават и развиват традициите в изработването на булчински рокли, които датират още от средата на 19 век.

Емблемата на града – Асеновата крепост датира още от времето на траките. През средновековието е била една от най-важните твърдини на българската държава. Крепостната църква «Св. Богородица Петричка» е отлично запазена.

194


asenovgrad