Page 1

{ advertorial }

Het mysterie langs de Alkmaarse randweg &RPPXQLFDWLH LQ]LMQSXXUVWHYRUP

UHFODPH RQWZHUSVWXGLR

ZZZKRUXVPHGLDQOGHWHOHIRRQFHQWUDOHaVWXGLR

ALKMAAR - Wie in de donkere wintermaanden op de randweg rijdt en de zuidelijke brug over het Noordhollands kanaal nadert, ziet mysterieuze lichten opdoemen. Het licht is afkomstig van gekleurde TL-bakken die voor de ramen van De Telefooncentrale zijn geplaatst.

De Telefooncentrale is een project van Titania Vastgoed. Deze vennootschap is opgericht door Uranus Beheer uit Alkmaar en GTP Vastgoedontwikkeling uit Zuidschermer.

,,Een creatief idee om het gebouw alvast wat uitstraling te geven’’, vertelt Nico Berger, één van de initiatiefnemers van het eerste bedrijfsverzamelgebouw voor het ‘nieuwe werken’ in Alkmaar. De Telefooncentrale biedt ruimte aan innovatieve ondernemingen, wordt een broedplaats waar cultuur en bedrijfsleven elkaar weten te vinden en een werkplek voor zelfstandigen die willen sparren met gelijkgestemden.

Voor meer informatie kunt u bellen met: 072 – 201 0233 Jerry Breg (06 - 28 42 70 05) of Nico Berger (06 - 53 35 77 59). www.detelefooncentrale.nl

GHQ1LMV Q NIEUWBOUW Q RENOVATIE Q RESTAURATIE

,,De trend is dat er steeds meer startende ondernemers komen en op die ontwikkeling sluit De Telefooncentrale naadloos aan”, zegt Roelf de Vries van de Rabobank ,,Ik vind het een mooi initiatief met geweldige potentie.” De Vries weet waar hij over praat. Al vijftien jaar is hij voor de Alkmaarse bank betrokken bij het begeleiden van startende bedrijven. In die jaren heeft hij de lust om te ondernemen zien groeien en bloeien. ,,De Rabobank is marktleider in het begeleiden

en financieren van starters. We besteden er veel aandacht aan om nieuwe ondernemers een gedegen start te laten maken. De komende jaren verwacht ik een verdere groei van het aantal jonge bedrijven.” Wie overweegt een bedrijf te starten kan op de site van Rabobank een concept van een ondernemingsplan downloaden als leidraad voor het “eigen”ondernemingsplan. ,,Dat is gratis. We komen zo in contact met starters en gaan het gesprek aan. Het moet immers van beide kanten klikken, wil je met elkaar verder gaan. Inmiddels hebben heel veel

ondernemers geprofiteerd van ons uitgebreide netwerk en de tips en adviezen die we geven.’’ Volgens De Vries is De Telefooncentrale en prima plek voor een startende ondernemer: ,,Het concept biedt veel toegevoegde waarde. De kruisbestuiving onderling en de flexibiliteit waarmee kantoorruimte gebruikt kan worden, zijn pluspunten. Ozebo, dat werkplekken voor weinig geld aanbiedt, is echt een vernieuwend element op de Alkmaarse markt.’’

www.dennijsstukadoors.nl info@dennijsstukadoors.nl

Tel:

072 5401470

Q SIERPLEISTERWERK

Fax:

072 5405637

Q BUITENGEVELS

Mobiel: 06 15067642

De ontwerper De Telefooncentrale is in de jaren zeventig ontworpen door de bekende Alkmaarse architect ir. P.H. Tauber. Het toeval wil dat zijn zoon, Frans Tauber, nu een werkplek heeft in het door zijn vader bedachte gebouw. Als interieurarchitect heeft Frans een bloeiende praktijk. ,,Mijn vader is nu 84, maar zeer geïnteresseerd in wat hier gaande is. Hij vindt het geweldig dat aan het pand een nieuwe invulling wordt gegeven.”

In de grote steden bestaan projecten als de Caballerofabriek, de Kauwgomballen- en de Van Nellefabriek. Die gebouwen kregen een hippe invulling voor moderne ondernemers. Het verschil met De Telefooncentrale is dat er in Alkmaar een culturele, kunstzinnige component aan wordt toegevoegd. Kunstenaars en artiesten worden uitgenodigd een bijdrage te leveren. De Telefooncentrale wordt zo niet alleen een plek om te werken, maar ook om te ontspannen en van het leven te genieten. Dat idee is al zichtbaar in de etage van het gebouw die nu gereed is. Wie de met groen licht gekleurde lift uitkomt, stuit op een kunstwand van schilder Rob de Vries. In de gang met werkruimten stroomt het daglicht van beide zijden binnen, want elk kantoor is met glas afgescheiden. Dat betekent dat je letterlijk op het bureau kunt kijken. De inrichting is speels en modern. In de openbare ruimte staan grote houten beelden en aan de wanden hangt abstracte kunst.

Dit initiatief sluit aan op trend arbeidsmarkt. Nieuwsgierig?

Het gebouw waar in dit allemaal gebeurt is in de jaren zeventig gebouwd voor de PTT. De grote zendmast die aan de oostkant boven het pand uittorent, verwijst naar telecommunicatie. PTT werd KPN en voortschrijding van de digitale techniek, maakte dat het gebouw te groot werd. Het concern trok zich terug in een deel van het pand en verkocht het onroerend goed aan Titania Vastgoed.

MELD JE AAN OP WWW.CLOUD2.NL/ONLINEBACKUP

STUKADOORSBEDRIJF

{ advertorial }

Centrale hal Bezoekers van De Telefooncentrale komen binnen in een ruime entree, maar dat is tijdelijk. Op het terrein voor de huidige ingang wordt een centrale hal gebouwd die als kloppend hart van het complex gaat dienen. Er komen diverse faciliteiten om te loungen, iets te gebruiken of om af te spreken. Een zaaltje is geschikt voor lezingen en presentaties. Speelse elementen geven de ontmoetingsplek een apart karakter.

Genoeg parkeerruimte De Telefooncentrale verkeert in de gelukkige omstandigheid dat er veel parkeerruimte is op het terrein. Het is dan ook niet nodig om op straat te parkeren. De wijze waarop het terrein nu ingericht is, kan echter een stuk beter. Door sloop van garageboxen komt er meer plek vrij. Jerry Breg (links) en Nico Berger spelen namens hun bedrijf Titania een voortrekkersrol in DeTelefooncentrale: ,,Dit wordt de meeste inspirerende werkplek van Alkmaar.’’

Zo komt de nieuwe entreehal van De Telefooncentrale er uit te zien.

De ontsluiting wordt aangepakt door aanleg van een nieuwe weg over eigen terrein.

Modern Van huurders die zich in het bedrijfsverzamelgebouw vestigen wordt verwacht dat ze extra aandacht besteden aan de aankleding van hun werkruimte. De geijkte bureaus en archiefkasten zijn niet welkom. Omdat alles transparant is en je overal kunt binnen kijken, moet elk kantoor ook een bij de rest van het gebouw passende inrichting hebben.

Modern, hip of retro zijn daarbij de sleutelwoorden.

Maak het leven mooier Veel ondernemers zijn er jaloers op: een bedrijfsvestiging aan een doorgaande weg waar elke dag zo’n 100.000 voertuigen passeren. De Telefooncentrale heeft het en is ook nog eens snel te bereiken via de nabije afrit van de randweg. Aan de oostkant van het gebouw kabbelt rustig het water van het Noordhollands kanaal voorbij. De hectiek van het verkeer anno 2012 en de verstilling van

foto: BRT Architecten

het water bieden een perfecte voedingsbodem voor mensen die goed moeten nadenken voor ze een product maken. Ontwerpers van uiteenlopende disciplines als de modebranche en industriële vormgeving kijken daarom met belangstelling naar een werkplek in het gebouw. De Telefooncentrale biedt grote en minder grote ruimten waarin ontwerpers hun fantasie kunnen laten gaan om dingen te bedenken die het leven weer een stukje mooier maken.

foto: Gerwald Jens Radsma

Marketing Communicatie Projectmanagement

Brengt structuur in uw ideeën Projectmanagement Online Marketing Strategie Communicatie Offline miel@mieltiebie.nl 06 - 408 148 22 @mieltiebie

“Hier gebeurt het.”

Netwerken is sleutelwoord ‘Een plek waar goede ideeën in De Telefooncentrale samen komen’

,,Een broedplaats voor creatieve bedrijven en ondernemers ’’, zo omschrijven Nico Berger en Jerry Breg De Telefooncentrale. Zij blazen, samen met hun partners, het markante gebouw in de hoek van de zuidelijke randweg om Alkmaar en het Noordhollands Kanaal nieuw leven in.

Waar de KPN tientallen jaren de regie voerde over het telefoonverkeer van Noord-Holland Noord, zit nu een bedrijfsverzamelgebouw voor innovatieve en culturele ondernemers. Een plek ook waar het ‘nieuwe werken’ centraal staat. Dat betekent dat er op een andere plek gewerkt wordt dan in de gebruikelijke kantooromgeving. Dankzij internet maakt het immers niet meer uit waar je bureau staat. Je kunt thuis werken, onderweg naar een klant of in De Telefooncentrale. ,,Naast de werkplekken die we hier bieden, gaat het vooral om het creëren van een gemeenschap van ondernemers die elkaar versterken”, vertelt Nico Berger. ,,De werkruimten zijn transparant. Als je over de gang loopt, kun je door de glazen wanden andere mensen zien werken. Het nodigt uit tot contact met elkaar maken. Dat effect wordt versterkt door gezamenlijk gebruik van de lunchroom en de centrale hal waar ruimte komt om te loungen of elkaar te ontmoeten.” ,,Door kruisbestuiving op andere, betere ideeën komen. Dat is een onderdeel van de filosofie die achter De Telefooncentrale schuilt”, vult Jerry Breg aan. ,,Denk daarbij de gunstige ligging aan de randweg, de aansluiting op de snelste internetverbinding en de verschillende activiteiten en conferenties die we organiseren en er ontstaat een beeld van de mogelijkheden die dit gebouw ondernemers biedt.”

van het enorme pand al verhuurd. BRTA-architecten was de eerste partij die een vloer in de vleugel in gebruik nam. Daarna volgden kleinere ondernemers als Frans Tauber en Miel Tiebie. Internetbedrijf S5 verhuist uit Schagen naar Alkmaar. De eerste etage wordt nu verbouwd voor Ozebo, dat flexibele werkplekken, tijdelijke kantoorruimte en vergaderzalen te huur biedt. Het deel van De Telefooncentrale aan de Koelmalaan heeft de KPN teruggehuurd van Titania, de eigenaar. Volgens Nico Berger is de gemeente Alkmaar enthousiast over de nieuwe invulling van het gebouw: ,,Juist in een tijd waar in veel kantoorruimte leeg staat is het hoopgevend dat op deze plek iets bijzonders ontstaat. Een bruisende, ondernemingsgezinde plek die de stad nog niet had. We

willen samenwerking zoeken met opleidings- en wetenschappelijke instituten. De Telefooncentrale dient dan als broedplaats voor nieuwe bedrijfsvormen. Alkmaar kan voorloper en trendsetter zijn in het nieuwe werken en zich hiermee onderscheiden”, zegt Berger.

Jerry Breg: ,,De ervaring leert dat het moeilijk is om bedrijven van buitenaf naar deze regio te trekken. Met De Telefooncentrale kan een nieuwe voedingsbodem ontstaan om zich hier te vestigen. Wij denken aan creatieve en zakelijke dienstverlening, media en entertainment. Ondernemers, freelancers en zzp’ers kunnen elkaar opzoeken om samen te werken en elkaar te inspireren. Die processen zullen we stimuleren en faciliteren. Netwerken moet het sleutelwoord worden in De Telefooncentrale.” www.detelefooncentrale.nl

foto: Erik van Wel

Wat zoeken bedrijven in De Telefooncentrale? Startende ondernemer Miel Tiebie zegt: ,,Hier gebeurt het.” Ervaren ondernemer Tai-Chow Andrae drukt het zo uit: ,,Het is een plek waar een hoop goede ideeën samen komen.” Tiebie is na een loopbaan in communicatie, marketing en projectbegeleiding voor zichzelf begonnen. Zijn werkruimte in De Telefooncentrale richt hij nog in, maar hoewel het kluswerk gaande is ontvangt hij er al zijn klanten: ,,Het is een spannende periode. We zijn volop bezig met het geschikt maken van het gebouw voor zijn nieuwe functie, maar ondertussen gaat het eigenlijke werk van onze bedrijven ook gewoon door.” Het organiseren is Miel Tiebie op het lijf geschreven. Als voorzitter van Culinair Plaza zette hij met zijn team een gesmeerd verlopen culinair evenement op het Waagplein neer. In zijn eigen onderneming richt hij zich op het helpen van bedrijven om hun doel te bereiken. ,,Ik heb drie doelgroepen: het helpen van ondernemers met ideeën, maar die niet weten hoe die te vermarkten; het ondersteunen van klanten met een vraag die hun capaciteit overstijgt, en het op de kaart zetten van bedrijven die bekender willen worden.” Bewust Miel Tiebie heeft bewust voor een werkplek in De Telefooncentrale gekozen: ,,Alles valt hier voor mij op zijn plaats. Het contact met creatieve mensen, de locatie en het idee om samen met anderen iets moois op te bouwen. Kijk, je kunt ook een bedrijf runnen op je zolderkamer, maar daar kom je verder niemand tegen. Nu heb ik elke ochtend het idee dat ik naar mijn werk ga en dat is een goed gevoel.” Wat Tiebie erg prettig vindt is dat

Hoewel er nog geen advertentie voor is gezet, is een groot deel foto: Miel Tiebie

hij in het gebouw zelf veel contacten kan leggen en dat er steeds meer reuring komt: ,,Het feit dat De Telefooncentrale onderdak biedt aan bedrijven die raakvlakken met het mijne hebben geeft meerwaarde. Als er straks ook meer publieksactiviteiten zijn wordt het nog spannender.’’ Voor het internetbedrijf S5 uit Schagen is de verhuizing naar Alkmaar een logische stap, zegt eigenaar Tai-Chow Andrae: ,,We zijn in Schagen uit ons jasje gegroeid. De meeste van onze klanten zitten in de Randstad en dan is een vestiging in Alkmaar centraler. Maar we zijn het meest getroffen door de inspirerende sfeer die De Telefooncentrale uit ademt. Het idee dat je daar kunt sparren met elkaar, kennis deelt en veel kunt netwerken spreekt mij enorm aan.”

Iets scheppen dat nog niet Kant en klare werkplek bestaat in de stad voor een duurzame prijs Rob de Vries is architect en beeldend kunstenaar. Hij is gevraagd te adviseren bij de culturele invulling van De Telefooncentrale. De abstracte schilderijen die nu in het gebouw hangen zijn van zijn hand. ,,Naast de huisvesting van bedrijven moet dit een verzamelpunt voor culturele manifestaties worden.” Rob voegt er direct aan toe dat nog niet geheel duidelijk is hoe dit idee verwezenlijkt moet worden: ,,We zitten in een fase van opbouw en experimenteren. Als je een mengvorm tussen het nieuwe werken en kunst wilt creëren ben je met iets nieuws bezig. Dat is spannend, maar ook een uitdaging. Ik zie daar in raakvlakken met de architectuur en beeldende kunst, want daar draait het eveneens om het scheppen van iets dat nog niet bestaat.”

MERKwaardig S5 noemt zichzelf ‘MERKwaardige specialisten’. Het maakt websites en webapplicaties voor bekende merken als Voetbal International, Mazda en KPN. In De Telefooncentrale hoopt Tai-Chow zijn bedrijf verder te kunnen ontwikkelen: ,,Ik heb hooggestemde verwachtingen. Er zitten nu al een hoop creatieve ondernemers en dat aantal zal alleen maar toenemen. Wat ik ook leuk vind is dat je er naast hard werken ook kunt loungen en ontspannen. We hebben een grote bar besteld die het middelpunt van ons kantoor gaat vormen. Is weer eens wat anders dan een bureau.”

Atoombunker Hij gaat voor door de krochten van het grote gebouw. In de kelder zijn ruimten die zeer geschikt zijn als atelier of oefenruimte voor een band. De atoombunker onder het complex is een fascinerende, geheimzinnige zaal die schreeuwt om een nieuwe bestemming. Op de tweede verdieping straalt warm zonlicht naar binnen terwijl Rob de Vries op de bij KPN in gebruik zijnde vleugel

www.mieltiebie.nl www.s5.nl

foto: Jordi Oostmeijer

wijst: ,,Het zijn drie bouwlagen, maar elke verdieping is zeven meter hoog. Een fantastisch formaat om een museum in te vestigen. Alkmaar heeft geen museum voor moderne kunst. Denk eens aan de mogelijkheden.” Contacten Rob de Vries wil zijn contacten in de kunstwereld aanboren om samen met hen en de initiatiefnemers van De Telefooncentrale leven in de brouwerij te brengen: ,,Het is aftasten wat wel en niet kan. Kun je van dit gebouw ook een galerie maken waar mensen in- en uitlopen of moet je het wat meer afschermen? Kan er muziek gemaakt worden of moet je dat juist niet doen? Ik kom graag bij galerie Wegert en Sadocco in Winkel en ook in Project 072 even verder op aan de Koelmalaan. Daar gebeuren interessante dingen. Het lijkt me goed om de samenwerking met verschillende culturele instellingen aan te gaan.” De kunstenaar en architect meent dat De Telefooncentrale ook een uitstekende plek is voor creatieven in de modebranche en ontwerpers die actief zijn in industrial design: ,,Al die verschillende disciplines versterken elkaar.’’ www.robdevrieswerk.nl

,,In mijn vorige baan heb ik veel gereisd en verspilling en vervuiling gezien. Door die ervaring ben ik er van overtuigd geraakt dat duurzaamheid ontzettend belangrijk is. Groen en duurzaam zijn voor Ozebo daarom kernbegrippen.” Erik Plas exploiteert zijn concept Ozebo in De Telefooncentrale. ,,Ik was van plan om te beginnen op Overstad maar toen ik op een netwerkbijeenkomst een kijkje kwam nemen in De Telefooncentrale bleek dat dit concept precies aansluit bij mijn ideeën en wensen. We waren het er dan ook snel over eens dat Ozebo aan de Koelmalaan beter op zijn plaats is. Momenteel wordt de eerste etage ingericht. Ik bied daar een compleet concept voor kleine bedrijven, flexwerkers of ZZP’ers die op zoek zijn naar een sparringpartner, naar verbinding of naar kantoorruimte of een werkplek”, vertelt Erik Plas. Het duurzame aspect uit zich in energiezuinige kantoren en apparatuur, boomvrij papier, het steunen van duurzame projecten en het gebruik van eerlijk ingrediënten in koffie en de maaltijden die de horecafaciliteiten van Ozebo en De Telefooncentrale te bieden hebben. Voor zijn ondernemersplan schreef Erik Plas een stuk waarin zijn visie goed tot uiting komt. Het begint

met een ondernemer die thuis werkt, maar besluit een dag bij Ozebo aan de slag te gaan: ‘Even weg van de afleiding thuis en sparren met medeondernemers. Op station Alkmaar krijg ik bij de fietsenverhuur een Ozebo-fiets mee. In De Telefooncentrale word ik vriendelijk ontvangen door de hostess. Ze vertelt me welke plaats ik krijg en vraagt of ik nog iets nodig heb. Ik loop langs mijn postvak en vind een stapeltje post, netjes gesorteerd. Ik doe de post in mijn lade en neem deze mee naar mijn plek aan een grote houten tafel. Ik zie dat Henk, Petra en Floris er al zijn. We hadden op de communitysite van Ozebo afgesproken dat we vandaag samen zouden gaan werken. Het bleek dat we op dezelfde issues vastliepen en waarschijnlijk veel kunnen betekenen voor elkaar.” Zo ontspint zich een dag die inderdaad heel anders is dan als de man of vrouw thuis was blijven werken. Erik Plas: ,,Met Ozebo wil ik een concept bieden dat geheel verzorgd is. Van de werkplek, koffie en thee, een vergaderzaal, beamer en andere hulpmiddelen tot diensten als postbehandeling en telefoonbeantwoording. Daarnaast is het mogelijk om via ons aan lezingen, trainingen of workshops deel te nemen of ze zelf

te organiseren. Ik ga ook wekelijks een spreekuur inrichten met o.a. een advocaat, ICT-specialist en een fiscaal deskundige. Klanten kunnen dan gratis advies inwinnen.” Hij benadrukt dat Ozebo een levend concept is: ,,Ik wil graag leren van de vragen die klanten hebben. Is er behoefte aan een bepaalde dienst of zijn er specifieke wensen dan bekijk ik hoe we daar aan tegemoet kunnen komen. Ik sta open voor alle ideeën en suggesties van mijn doelgroep, het kleinbedrijf. Winst is niet de eerste focus.” Erik Plas krijgt een tevreden lach om de mond als hij hoort dat de verslaggever de tariefstelling niet duur noemt. ,,Dat is precies de reactie waar ik op uit ben. Voor een flexibele werkplek vragen we 7,50 euro per uur. Een dagdeel van vier uur kost 25 euro. Daar voor krijg je een plek, consumpties, je kunt de printer gebruiken, er is supersnel internet, professionele ontvangst en service en daarnaast biedt Ozebo het netwerk en alle faciliteiten om jezelf en je onderneming te ontwikkelen. Ik denk ook dat het niet duur is, maar dat is ook de bedoeling.” www.ozebo.nl

merkwaardige specialisten

Strategie | Concept | Creatie | Realisatie SEO | SEA | Analyse | Optimalisatie Social Media | iPhone | iPad

www.s5.nl | info@s5.nl | 072-7112130

Centraleverwarming Badkamers Elektrotechnische installatie Loodgieterswerk Onderhoud

A. v. Dijkhuizen 0653702097 | J. v. Dijkhuizen 0653563361 | Sint Pancras 072-5642473

info@vandijkhuizen-installatie.nl | www.vandijkhuizen-installatie.nl

Artikel De Telefooncentrale in het Noordhollands Dagblad  

Artikel De Telefooncentrale in het Noordhollands Dagblad van donderdag 26 januari 2012. Met daarin interviews met de initiatiefnemers Nico B...

Advertisement