Page 1

Föreningen Midvinterton med samarbetspartners presenterar stolt

Midvinterton 10 år! festival

FESTIVAL LÖR 11 FEBR

bluegrass

OLOFSTRÖM

sång

FOLKETS HUS

olkmusik & visa

s

americana

PROGRAMBLAD

0 år!

www.midvinterton.se


Anders Larsson

När Anders Larsson sjunger blir publiken lugn, och behagligt glad, för en stund glömmer man all världens ondska och fylls endast av musikens ödmjukhet. Anders var under flera år en mycket omtyckt lärare för viskursen på Malungs folkhögskola, han har spelat och sjungit i en rad olika konstellationer och lärt ut visor och ballader på kurser runt om i landet. Hans sång är fylld av lekfullhet och sväng, av tradition och fria utflykter. Han medverkar på en rad skivinspelningar och har gjort en soloplatta, Trallaren, som beskrivs med en mening, den enda som behövs: En väldigt bra trallare med en väldigt bra skiva!

Dockedansen [Familjeföreställning]

Musikäventyr med svensk och amerikansk folkmusik Följ med på en resa ut över Atlanten, en färd lindad i sång, musik, lek och dans. Efter tre veckor till havs kliver vi i land i Amerika, där vi bland annat lär oss att tala engelska och spela på en pilbåge. På vår väg möter vi allehanda kreatur och människor, som en dansande docka och massor med kor. Det blir ett hejdundrande äventyr! Strings Across the Ocean arbetar med respekt och förståelse för människors olikheter och utgår från barnens kreativa nyfikenhet. Musiken bottnar i svensk folkmusik kryddad med amerikanska stilar som bluegrass och country.

Bölja/Härdelin

Med sina rena, glasklara, väl utmejslade röster sjunger Johanna Bölja och Emma Härdelin koraler, vallvisor och polskor blandat med pärlor ur den svenska visskatten. Duon genomförde under den gångna sommaren en uppskattad turné med avskalad och klangfylld stämsång och efter det har samarbetet fortsatt. De båda har tidigare mötts i andra musikaliska sammanhang, Emma är annars främst kopplad till grupperna Garmarna och Triakel, Johanna med Kapten Bölja, Ranarim och Rallarnas visor. Till Midvinterton kommer de med röster fyllda av erfarenhet, tradition, nyfikenhet och stolthet.


Friendly Neighbourhood Stringband

Vissa band uppstår genom sporadiska möten på festivaler och stämmor. Just så var det med Friendly Neighbourhood Stringband som för ett tag sedan bestämde sig för att starta upp bandet på riktigt. De satte sig i en källare i Höör och resultatet blev bättre och ösigare än vad de själva vågat hoppas på. Traditionella fiddle tunes och gamla visor från bergen i Appalacherna blandas med influenser från bluegrass och någon svensk drill här och där. Men Oldtimetraditionen är alltid den stabila grunden. De spelar traditionsenligt men lägger till sina egna tolkningar.

Koraleriet

Koraleriet är ett sångprojekt under ledning av Astrid Selling och Kristin Borgehed. Nio röster, som tillsammans utforskar tonalitet, klang och text i äldre sångideal. Koraler, katekesvisor, pievisor och vaggvisor, hämtade ur framför allt de blekingska musikarkiven.


PPM

Sedan festivalens start har tre välklädda herrar med akustiska stränginstrument och en gemensam mikrofon varit ett återkommande och välkommet inslag i programmet. PPM spelar americana, en mix av country, bluegrass, rock, blues och folkmusik. De inspireras av många storheter inom genren, bland annat Alison Krauss, Hank Williams och Johnny Cash. Gruppen framför sin musik med en slags enkelhet som grund. Ingenting är tillkrånglat eller tillrättalagt. De spelar musiken de älskar, framför både andras och egenskrivna låtar medan publiken får trivsamma leenden på läpparna och behagligt nickar huvudena i takt med musiken.

Skurups Folkhögskola

Årets elever vid folkmusiklinjen på Skurups Folkhögskola bjuder in till riktigt fest i, på, under och över restaurangscenen!

Sexteto Bandango & Jorge Retamoza

Även för den något ovana lyssnaren av tangomusik kan namnet Astor Piazzolla ringa likt en bekant klocka bland minnesluckorna. Piazzolla (1921-1992) var kompositör och spelade det dragspelsliknande instrumentet bandoneon. Han spred den argentinska tangon i världen samtidigt som han drogs till musiken inom jazz och konstmusik och var därmed med och skapade en ny stilinriktning som kom att kallas tango nuevo. Tillsammans med den argentinska saxofonisten Jorge Retamoza kommer gruppen Sexteto Bandango att bjuda på ett hyllningsprogram till Piazzollas minne och ära. Det blir improvisation i gränslandet mellan tango och jazz, meditativa tongångar, tungt och brutalt och många kontraster och sinnesstämningar däremellan.


Smålands Musikarkiv 25 år/Vendla Johanson

Smålands Musikarkiv firar 25 år 2017 och som en del av jubileumsåret kommer arkivet att låta delar av samlingarna synas och höras genom en mängd samarbeten och egna projekt. I samband med Midvinterton visas nu en unik film med den kända vissångerskan Vendla Johansson (f. 1871) från Delary i södra Småland. Filmen gick på självaste julafton 1960 i TV:s då enda kanal. Många av Vendla Johanssons visor har getts ut på rena dokumentationsplattor som Föregångare och Den Medeltida Balladen, men också i olika omtolkningar av en rad folkmusikgrupper från hela Sverige. Filmvisningen avslutas med ord av Magnus Gustafsson och därefter tillsammans med Stina Tobiasson ett par visor ur Vendlas stora repertoar.

Tarabband

Det arabiska ordet Tarab står för extas genom musik och i Tarabbands musik flödar känslorna, musiken böljar fram, helt självklart. Sin geografiska plats har gruppen i Malmö, staden där kulturer från hela världen interagerar och smälter in och över varandras gränser. Så är även Tarabbands musik, med arabisk musik som grund plockar de stämningar och tongångar från folkmusik från Norden och mellanöstern, jazz, persisk och latinamerikansk musik. Gruppen har på Folk- & Världsmusikgalan nominerats i kategorierna Bästa grupp och Årets tvärspel, Nadin al-Khalidi har tilldelats priset för Årets traditionsbärare.


Swedicana

Swedicana är fem ärrade gentlemen som ännu inte nått sina bäst-före datum. Namnet är i all sin enkelhet en sammanslagning av Sweden och Americana och som namnet antyder söker de sina sånger och förebilder i the great american songbook. Namn som Dylan, the Band, Townes van Zent m fl flyger i luften och klangen är akustisk med tonvikt på sången när Mats Sturesson och vänner intar scenen.

Ulrika Bodén med Ahlberg, Ek & Roswall

Ulrika Bodén är en mångsidig folksångerska som med sin både skira och kraftfulla röst är verksam i såväl traditionella som nyskapande sammanhang. De ångermanländska visorna löper som en röd tråd genom Ulrikas musicerande. Många av dem har hon lärt av äldre människor i sina hemtrakter och hon söker ständigt efter fler sånger att väcka liv i. Till Midvinterton kommer hon med favoritmusikerna Ahlberg, Ek & Roswall. Trion har med sitt bländande samspel, fantasifulla arrangemang och omsorgsfulla repertoar etablerat sig som en uppskattad och dansant akt på den svenska folkmusikscenen. I deras musik finns influenser av både pop och barock, en stor klanglig bredd och ett alldeles oemotståndligt sväng. Tillsammans skapar dessa musiker en konsert med mycket energi och stort lyssnande, vackra sånger och intensiva låtar. Det blir musik ur både trions och Ulrikas repertoarer, varav flertalet låtar är från Ulrikas nya skiva där trion medverkar som gäster.

Årets presentatör : Brita Björs

Brita Björs är frilansande sångare, musiker, kompositör, musiklärare, scenkonstnär, stationerad i Malmö. Specialiserad inom folkmusik från Norden-Europa-USA, är dock mer intresserad av uttryck än tradition. Spelar i vanliga fall med The Erotica Project, Tall Dark Strangers, Jukebox-Brita, Den Fula Allsången mm.


Till dans Dansrummet | kl 21.00 – sent

Från klockan 21.00 blir det dans i Dansrummet. Här kan du bl.a. lyssna och dansa till Magnus Gustafsson, Anders&Vänner, Ahlberg, Ek & Roswall, Lustspel och många fler. Det finns en öppen spellista för de som är sugna, men skynda att skriva upp för listan brukar bli full fort.

Mat & Boende

Folkets Hus ligger i samma byggnad som First Hotel och dess restaurang. Hotellet är ett utmärkt ställe att bo på under festivalen då rummen ligger i direkt anslutning till festivalens lokaler. Du bokar rum på 0454 – 30 12 30 eller på www.firsthotels.se/olofstrom I restaurangen serveras följande smakliga buffé mellan kl 16.30 21.30. Buffé med krämig svampsoppa, Bouef Bourguignon, sallad, kaffe/kaka Pris SEK 149/person. Naturligtvis har vi ett njutbart sortiment av drycker. Det går att förboka bord till två olika sittningar, kl 17.00 (16.30) eller kl 19.00 eller bara droppa in, i mån av plats. Välkomna! I Klockrike serveras det som vanligt korv med bröd, toast, godis mm. Önskar du annan form av boende finns det t.ex. vandrarhem i närheten, se www.visitolofstrom.se för mer info.

Kortkurser, Prova På! Dans & Visstuga

Zandra Axelsson lär ut grunderna i tre olika folkdanser och ger dig helt enkelt möjligheten att prova på lite grann innan kvällens dansschema börjar. 13.00-14.00 – Prova På : Slängpolska 14.15-15.15 – Prova På : Vals 15.30-16.30 – Prova på : Schottis Kortkurs : Snabbkurs i Oldtime med Friendly Neighb.... | kl 13-15 Kortkurs : Spel och ensamble med Ahlberg, Ek & Roswall | kl 15-17 Kortkurs : Vokal tradition med Ulrika Bodén| kl 15-16. Visstuga : Kom och sjung, lyssna och trivs med Brita Björs! | kl 16-17


SPELSCHEMA Lördagsstund : Dockedansen. kl 11.00 Fri entré festival Kortkurser, Prova På! och Visstuga från kl 13.00 Festivalschema. Alla tider är ca.

10 år!

bluegrass

17.00 Smålands Musikarkiv 25 år/V...| Dansrummet 17.00 Sexteto Bandango & Jorge...| Restaurangen sång 17.50 Ulrika Bodén med Ahlberg, Ek...| Dahlian 18.50 Anders Larsson | Dansrummet 18.50 Swedicana | Restaurangen 19.05 Bölja/Härdelin | Dansrummet 19.40 Koraleriet | Dahlian 20.00 Tarabband | Dahlian 21.00 Skurups Folkhögskola | Restaurangen 21.00 Dansen börjar! | Dansrummet americana 22.00 PPM | Restaurangen 23.00 Friendly Neighbourhood...| Restaurangen

dans

folkmusik &

Tider: Familjeföreställning kl 11. Kurser och Prova På! från kl 13 Konserter från kl 17 (dörrar öppna från kl 16.30) Entré: 200 kr på förköp. 250 kr i dörren. 100 kr på förköp resp 150 kr i dörren för dig mellan 20-25 år. Skolungdom t o m 19 år gratis. Kortkurser och Prova På! är gratis men festivalentré krävs Info på: info@midvinterton.se, tel: 0708-20 58 18. Förköp på Olofströms Bibliotek 0454-93600 och på nortic.se

mat

FOTO Jon Antonsson AKVARELL Tobiassons LAYOUT Anders Smedenmark PAPPER Cyclus Print 100% returfiber TRYCK

Programfolder Midvinterton 2017  
Programfolder Midvinterton 2017  
Advertisement