Page 1

L.S.D. Da Vinci


Voorwoord Praeses

BESTE EERSTEJAARS-QUINT, Van harte gefelicteerd met je Quintus lidmaatschap! Nu is er niets meer dat ons er van weerhoudt een samen een biertje aan de bar te drinken. Je hebt geleerd dat Quintus draait om disputen. De komende weken draaien voor jou om het kiezen van het juiste dispuut! Het L.S.D. Da Vinci claimt sinds 21 oktober haar plek in zowel de borrelzaal als de geschiedenis van Quintus en is de spil in het leven van velen geweest. Leonardo Da Vinci werd gezien als een ‘l uomo universale, een man met vele talenten die altijd op zoek was naar verdere ontwikkeling en verbetering. Je bent hier in de eerste plaats in Leiden gekomen om te studeren, maar naast studiepunten valt hier veel meer te behalen. Door je open op te stellen en commissiewerk te verrichten voor je dispuut of vereniging krijg je de kans je talenten te gebruiken en je vaardigheden te ontplooien. Ook op de korte termijn ligt er veel in het verschiet. Dispuutsgenoten kunnen je helpen aan kamers -wellicht in dispuutshuizen- en bijbaantjes. Ze nemen je mee op sleeptouw in je studie en ontwikkeling. Da Vinci biedt jou dat alles als geen ander. Tijdens de KMT/NKT is het je misschien opgevallen dat Da Vinci in bijna alle commissie vertegenwoordigd is. Steevast zit er een Davint en de Ordecommissie en het Barbestuur. Dat we actief en ondernemend zijn blijkt wel uit het feit dat een zestal Davinten afgelopen zomer een grootschalig


Jazzfestival heeft opgezet, wat met 3500 bezoekers een doorslaand succes was.

Het moge duidelijk zijn dat we trots zijn op de naam die we door de jaren heen hebben opgebouwd. Davinten zijn actief, betrokken en hecht. Ben jij op zoek naar het dispuut dat misschien nét ietsje meer van je vraagt, maar dat je flink wat meer terug geeft, dan verwelkom ik je van harte op een van onze fantastische VAPs! Da Vinci vivat! Met Davinciaanse groet,

Rogier Baak h.t. Praeses L.S.D. Da Vinci

Voorwoord Praeses

Davint ben je niet alleen op de borrel, bij het dragen van je groenwitte dispuutstrui. Buiten Quintus studeren, sporten en werken Davinten met elkaar. In onze dispuutshuizen is een ieder welkom voor een bakkie, biertje of filmpje. We zijn ook nauw betrokken bij onze reünisten, waar we een heuse reünistenvereniging -genaamd ‘Amboise’voor hebben. Tijdens de VAPs zal het je opvallen dat er regelmatig oude Davinten verschijnen, die ook de jongstejaars persoonlijk kennen.


Sneeuwfeest

HET SNEEUWFEEST Ieder jaar rond maart maakt de vereniging zich weer op voor het Sneeuwfeest van Da Vinci en Il Lustra. Stel je de Raevenzaal voor maar dan onder een dikke laag sneeuw en de garderobe vol met ijssculpturen. Moeilijk voor te stellen? Wat dacht je van de bar getransformeerd tot een gigantische iglo waaruit de tappers glühwein serveren in ijsglazen? Natuurlijk komen ook alle grote Aprés-ski hits voorbij en loopt er een kerel de hele avond in een ijsberenpak. Het Sneeuwfeest staat bekend als een van de grotere en best bezochte feesten van Quintus. Elk jaar laten we niet alleen andere disputen maar ook onze vrienden van de middelbare school, onze (oude) voetbalteams en onze studiegenoten zien waartoe we in staat zijn. De ervaring leert dat we aan anderhalve dag genoeg hebben om het hele pand te transformeren, maar vanzelfsprekend doen we het graag iets rustiger aan. Dat geeft ons ook mooi de gelegenheid de Il Lustra’s van de donderdagborrel iets beter te leren kennen!


SUMMERJAZZ FESTIVAL SummerJazz Festival

“Een jazz- en cultureel festival waar mensen samen worden gebracht in hun liefde voor muziek en cultuur en waar op die basis een brug wordt geslagen tussen Leidse studenten en –bevolking.� Dat was de doelstelling die 6 Davinten zich begin 2010 stelden tijdens de eerste vergadering van de net opgerichte SummerJazz commissie. Plannen werden gemaakt, de stoutste dromen met elkaar besproken en de eerste contacten met de gemeente werden gelegd. Meer dan een jaar later, op 04 juni 2011, was het eindelijk zover. Meer dan een jaar hebben 6 Davinten hun ziel en zaligheid in dit festival gestopt en met hulp van het hele dispuut verrees een volwaardig festival terrein in de Leidse Hout. Meer dan 12 uur lang konden bezoekers geheel gratis genieten van optredens van o.a. New Cool Collective, Jules Deelder en GoodLuck. Toen de dampen van dansende mensen de volgende dag waren opgetrokken en de laatste radio- en kranteninterviews waren afgehandeld, konden we maar 1 dingen doen: tevreden grijnzen. De eerste editie was met meer dan 3500 bezoekers een groter succes dan we ooit hadden durven dromen. SummerJazz Festival wordt een jaarlijks terugkerend evenement en een structurele toevoeging aan het culturele programma van Leiden. We zijn inmiddels al weer hard bezig om de plannen voor 2012 te realiseren en met de mannen van Da Vinci volgend jaar een nog groter en vetter festival neer te zetten.


Da Vinci & Reizen

DA VINCI & REIZEN Als Davint maak je veel met elkaar mee in Leiden, maar daar nemen we nog geen voldoening mee. Ook de vakantie plannen we met elkaar. Daarom wordt er behoorlijk wat afgereisd door het dispuut. Wintersport We gaan ieder jaar op Davintersport! Lekker jodelend de piste af en daarna met z’n allen après-skieën in de meest foute tenten. Afgelopen jaar zijn we samen met een groep Quinten naar St. Jean d’Arves geweest. Een fantastische week, georganiseerd door René (‘07) en Niels-Jan (‘08)! Lustrumreis Om de 5 jaar gaan we met het dispuut op lustrumreis. Dit wordt altijd groot aan gepakt en het dispuut regelt dat het de vakantie van je leven wordt. Drie jaar geleden zijn we met 31 Davinten in Bolivia en Peru geweest om onder andere macchu pichu te bewonderen. Over anderhalf jaar is het alweer tijd voor de volgende!


Korte tripjes Ook door het jaar heen wordt het weleens wat geks georganiseerd door een willekeurige Davint die weer iets gevonden heeft voor een bodemprijs. Afgelopen december is er een 21-tal Davinten, van jong tot heel oud, in de auto naar Antwerpen gestapt voor een onvergetelijk concert van Clouseau. Op elke meezinghit wisten de Davinten zich overmatig hoorbaar te maken. Gala’s Davinten grijpen elke gelegenheid aan om hun rokkostuum uit de kast te halen. We trekken het hele land door om de mooiste gala’s van studie- of studentenverenigingen mee te pakken.

Da Vinci & Reizen

Zomer vakanties Daarnaast wordt iedere zomer wel weer een reden bedacht om met elkaar op vakantie te gaan. Zo zijn de afgelopen jaren delegaties Davinten afgereisd naar o.a. Marokko, Siofok, Saint-Tropez en Gran Canaria!


WEEK 1

VAP week 1

Burchtavond Vrijdag 9 September

De Burchtavond is een Quintustraditie; een eerste echte kennismaking tussen het nieuwe jongste jaar en de disputen die Quintus rijk is. Je zoektocht naar een dispuut is begonnen! Maak kennis met de Davinten en drink een glas bier of champagne met ze. Neem je KMT/NKT en studievrienden mee en schrijf jullie in voor onze fantastische VAP’s!

Mannenborrel Maandag 12 September

Bier drinken aan de paal met de groen-witte mannen; met borrelende Davinten komen de meest intelectuele, grappige en mooie verhalen van het studentenleven naar boven. Voordat je je eerste VAP meemaakt, krijg je vanavond de kans om kort te proeven van het Davinciaanse borrelleven.


WEEK 1 Pizza VAP Woensdag 14 September

Badjas/das VAP Donderdag 15 September

Veel te laat gemaakt op de woensdagavond en behoefte aan een goed ontbijt om de kater te verjagen? Of een lange dag vol college’s voor de boeg en kun je daarom best een goede start gebruiken? Ontbijt met ons mee op de Korenbrug! Op koninklijke wijze serveren wij jou de lekkerste hapjes en de beste champagne! Dit alles gekleed in badjas, maar met das! Halen we dit jaar weer de voorpagina’s? Na afloop kun je door naar je college’s of vaar met ons mee door de grachten terwijl Davinten ondertussen hun mooiste verhalen over Leiden vertellen. s’Avonds geen behoefte ergens anders te Vappen? Prik een vorkje mee in een van onze dispuutshuizen!

VAP week 1

Een lange periode vol VAP’s begin je natuurlijk goed met een stevige bodem! Kom een biertje doen met de mannen op het dakterras van de Nieuwe Rijn 59, één van onze dispuutshuizen. Wij zorgen dat er continu pizza’s worden aangevoerd vanuit de vele pizzeria’s die Leiden rijk is. Geen betere eerste kennismaking dan één op een goedgevulde maag en met een koud biertje in de hand!


WEEK 2

VAP week 2

Da Vinci & Atalanta alimentos en borboteo con vaca’s VAP Maandag 19 September

In ieder zichzelf respecterend VAP-programma hoort een BBQ thuis, dus wij hebben er ook één! Stel je eens voor om te barbecuen met dames die hiervoor gemaakt zijn. Dames die evenveel eten en drinken als de Davint waarmee je staat te kletsen. Dit kan je niet gemist hebben. Deze avond staat voor een avond goed veel vlees eten en eens lekker borrelen met de dames van het dispuut Atalanta. Kijken of jij ze bij kan houden!

Raki Trein VAP Woensdag 21 September

Dit is geen VAP, dit is een legende. Vraag Davinten naar de Raki Trein en je zult de meest enthousiaste verhalen te horen krijgen. Niet gek, want alle ingrediënten voor een fantastische avond zijn aanwezig. We nemen de stoptrein naar Utrecht en bij elke stop is het tijd voor een adje Raki. In Utrecht zullen we op Davinciaanse wijze dineren op Veritas, waar we ook naar hun DIXO zullen gaan. Zomaar een DIXO? Nee, het is vrouwenavond! Doe het jezelf niet aan deze VAP te missen! Helaas, vol = vol...


WEEK 2 Cultureel Verantwoorde VAP Donderdag 22 September

Pilaaravond Vrijdag 23 september

De juiste keuze maken was nog nooit zo makkelijk! Alle Davinten staan in de Sportsbar op het Noordeinde waar we vaak met zijn allen een wedstrijd volgen onder het genot van een echte Lager. Drink met ons mee en ga met ons mee naar de DIXO op Quintus waar we ons aan de meest absurde danspassen zullen wagen en onze eerste uitnodigingen zullen uitdelen.

VAP week 2

Hoewel elke Davint deze ochtend wakker wordt met een enorme kater en de meest fantastische herinneringen aan de avond daarvoor staat Da Vinci voor veel meer dan alleen hard kunnen zuipen. Davint Willem Bisseling (oud Praeses en oud Voorzitter Vereninging) is literair agent en begeleidt reeds gerenommeerde schrijvers en forceert doorbraken voor jong talent. Vorig jaar bracht hij ons Tim Foncke die op het punt stond te debuteren met zijn nietsontziende en amusante brievenbundel ‘De Geachten’. Dit jaar komt Joost Vandecasteele ons bezoeken, die met ’Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij’ en ‘Opnieuw & opnieuw & opnieuw’ twee fantastische boeken heeft geschreven. Joost houdt voor ons een lezing, over zijn roman, de ins en outs van het literaire wereldje en zijn belevenissen.


WEEK 2/3

VAP week 2/3

Boxershort-Cocktail VAP Zaterdag 24 september

De eerste uitnodiging van Da Vinci en een heus klassiekertje! Laat jezelf in een tropische ambiance compleet volgieten met verscheidende sterke dranken en mixjes. Uiteraard gekleed op gepaste wijze; jasje dasje boxershort! Deze avond staat garant voor de meest bizarre verhalen en legendarische herinneringen (of juist niet...)

Jaareten VAP Maandag 26 september

Maandagavond is de borrelavond van Da Vinci. Voorafgaand aan de borrel eten de jaren met elkaar. Maak deze avond kennis met de diversiteit van de verschillende jaren en hun culinaire hoogstandjes.

Guinness Book Of World Records VAP Dinsdag 27 september

Niet geschoten is altijd mis, probeer samen met het dispuut een record te vestigen in het Guinness Book of World Records!


WEEK 3 Jazz VAP Donderdag 29 september

DIXO Vrijdag 30 september

Vanavond delen wij voor de tweede en laatste keer uitnodigingen uit. Heb jij er ĂŠĂŠn ontvangen dan ben je woensdag 7 oktober van harte welkom voor een roulatiediner in onze dispuutshuizen. Laat je verassen door de culinaire klasse!

Leidens Ontzet Zondag 2 oktober

Tijdens het Leidens Ontzet viert de Leidse bevolking twee dagen feest. Bij de taptoe ben je welkom op de Bree 9 voor hutspot en het bijbehorende biertje. Vervolgens ga je, in je arrige kloffie, met de Davinten de stad in. Maak het een avond om nooit te vergeten!

VAP week 3

Afgelopen zomer heeft ons dispuut succesvol het SummerJazz Festival gelanceerd en daar zijn we trots op. Dat Davinten feeling hebben met jazz moge duidelijk zijn. Geniet deze avond onder het genot van goede whisky en een sigaartje van de fijnste jazzmuziek.


VAP-Overzicht

WEEK 1 Vrijdag 9 september Burchtavond Maandag 12 september Mannenborrel Woensdag 14 september Pizza VAP Donderdag 15 september Badjas/das VAP

WEEK 2 Maandag 19 september Da Vinci & Atalanta alimentos en borboteo con vaca’s VAP Woensdag 21 september Raki Trein VAP Donderdag 22 september Cultureel Verantwoorde VAP


Vrijdag 23 september Pilaaravond @ Sportsbar

WEEK 3 Maandag 26 september Jaareten VAP Dinsdag 27 september Guinness Book of World Records VAP Donderdag 29 september Jazz VAP Vrijdag 30 september Dixo Zondag 2 oktober Leidens Ontzet

VAP-Overzicht

Zaterdag 24 september Boxershort-Cocktail VAP


Dispuutshuizen

DISPUUTSHUIZEN Je studententijd breng je door op kamers. Er zijn veel leuke actieve hechte Quintushuizen, zij het met louter Quinten of zij het gemengd met andere verenigingen. Ook Davinten hebben kamers in de meest leuke huizen van Leiden, om maar een paar voorbeelden te noemen als de Oude Singel 58, de 2e Binnenvestgracht 13, de Hooigracht 39 en de Vliet 13. Iets dat Davinci echter als dispuut van andere disputen onderscheidt is een grote hoeveelheid dispuuthuizen. Bree 9 De Bree 9 staat pal tegenover Quintus, dit feit is erg handig voor ons aangezien de route naar huis na een heftige borrel of dixo niet erg lang is. Dit geldt dan natuurlijk ook voor andere Davinten die de weg naar ons huis snel gevonden hebben na dispuutseten om samen voetbal te kijken of iets dergelijks. Zelf woon ik nu met erg veel tevredenheid een jaar op de Bree. Naast Simon (’08) wonen Niels (’09) en Luuk (‘09) hier ook nog. Met zijn vieren vormen wij de Breenegers. Het is allemaal erg fantastisch en een mooie manier om een dispuut binnen te rollen;


doordat er constant Davinten over de vloer komen leer je iedereen erg snel goed kennen! - Ian Vriend, 2010

Vrouwenkerkkoorstraat 7A Herensociëteit Vrouwenkerkkoorstraat 7a biedt onderdak aan vier Davinten, waarbij Juriaan (’06) en Wouter (’06) de bovenverdieping bewonen en Hugo (’07) en ik de benedenverdieping onveilig maken. De ‘VKK’, zoals het dispuutshuis in de volksmond wordt genoemd, is centraal gelegen in Leiden, waardoor er continu Davinten over de vloer komen voor ‘bakkies’. Er zijn veel Davinten die hier ooit gewoond hebben en inmiddels op appartementen wonen die nog geregeld een vorkje meeprikken. Reeds een half jaar wonend aan de Vrouwenkerkkoorstraat kan ik terugkijken op een prachtige tijd! - Jan van der Voet, 2010

Dispuutshuizen

Korenvaarstraat 2A Twee spraakmakende Davinten samen in één huis, dat mét schilpadden, kan dat wel goed gaan? Apen? Apenrots? Wie is verantwoordelijk voor deze chaos? Vraag op onze VAP’s naar Pieter Willen Veen en Willem Timmers en wie weet ben jij wel welkom voor een goede kop koffie op de Knapenknotkorenvaar 2A!


Dispuutshuizen

Nieuwe Rijn 59 Nieuwe Rijn 59 is synoniem voor; ‘huize de Naakte Beer’. Het is het grootste dispuutshuis van Da Vinci. Er wonen 5 Davinten en 7 vrouwelijke Quinten. Ikzelf ben er twee jaar geleden komen wonen en ik heb nooit spijt gehad van deze keuze! Ik woon hier met Carel en Daniel ’05, Dorian ’07 en Rogier ‘09. Er zijn hier altijd mensen thuis en je vindt dan ook met regelmaat Davinten in de keuken en het dakterras van de Nieuwe Rijn. Zeker op zaterdag bellen ze aan om een visje te halen op de markt of om te toepen en klaverjassen. Daarnaast kan er altijd worden meegegeten voor mensen die even geen plannen of partners hebben voor de maaltijd. Er wordt altijd goed gekookt, geen voer uit pak of blik, hier is het nippen aan het goede leven! Bon Vivant! - Niels-Jan Slot, 2008


Dispuutshuizen


Da Vcinci & Studeren

DA VINCI & STUDEREN Studeren doen we samen in de UB. In de studiezaal Engels hebben we sinds mensenheugenis een grote tafel in ons bezit waar elke Davint die aan de studie moet kan aanschuiven. Je zit er bijna nooit alleen omdat er altijd wel iemand ergens mee bezig is. Tussendoor doe je natuurlijk ‘bakkies met de mannen’ waarbij we elkaar bijpraten over het wel en wee in studentenland. Tussendoor lunchen in het Lipsius en wanneer we echt goed gestudeerd hebben, of daar echt niet meer toe komen, doen we een biertje bij café Barrera. Over het algemeen gaan Davinten voortvarend met hun studie en bij moeilijkheden springen ouderejaars altijd bij om je over struikelblokvakken of andere moeilijkheden heen te helpen. Schroom hierbij dan ook niet om naar hulp te vragen, wij willen graag dat je studie voorvarend gaat! Davinten zijn zeer divers en daardoor herbergen we vele verschillende studies binnen ons dispuut. Er is dus bijna altijd wel iemand die extra opgaven, oefententamens of goede tips voor je klaar heeft liggen!


DA VINCI & BAANTJES Da Vinci & Baantjes

Van twee dingen heb je als student structueel te weinig; tijd en geld... Maar gelukkig is menigeen Davint is via een andere Davint aan een verdienstelijke en leuke bijbaantje gekomen. Zo hebben we de hospitaalbroeders die met zijn allen een stichting draaiende houden en waar nu al een handvol Davint de touwtjes in handen hebben. Schuif je door naar een hogere positie, dan haal je een Davint binnen om je oude plekje op te vullen! Ook werken enkele Davinten op schiphol; als douanemedewerker, hangarcouriers of airport caddy. Het betaalt goed en is ook prima in de weekenden in te plannen. Een ander veelvoorkomend baantje is het Leidse Dragers Gilde waar je voor gevraagd kunt worden als je veel op en voor Quintus gedaan hebt. Veel dragers hebben vroeger in het Quintusbestuur, de OC of het Barbestuur gezeten. De dragers bestaan vrijwel louter uit Davinten, Deltanen en Cobranen die elkaar allen ook erg goed kennen.


Da Vinci & Sport

DA VINCI & SPORT Veel Davinten zijn sportief, sommige Davinten zijn buitensporig sportief. De meest voorkomende sporten binnen het dispuut zijn wielrennen en voetbal. We hebben zelfs een eigen zaalvoetbalteam genaamd ‘De Leo’s’ – gevreesd in heel Leiden en tot in de verre omstreken! Elk jaar doen er veel davinten aan de mooiste Wielrennerklassiekers mee; denk aan Luik-BastenakenLuik of het beklimmen van La Marmotte. Ook hier geldt; Davinten zijn divers dus je zult vele sporten binnen ons dispuut tegenkomen. Van hockey tot tennis, van zwemmen tot kanopolo. Dat we sportief zijn uit zich ook in het feit dat we afgelopen jaar weer tot koningen van de subweek zijn gekroond! Maar wees gerust, ook het kijken van een voetbalwedstrijd, wordt binnen Da Vinci tot sport verheven en dan het liefst in de Sportsbar met een koude kletser in de mik!


Da Vinci & Sport


Da Vinci in je eerste jaar

BESTE VAPPER, Voordat ik van wal steek over mijn sjaarsjaar wil ik je feliciteren met het lidmaatschap van Quintus! Een jaar geleden liep ook ik vol goede moed de Lokhorstkerk uit, blij met het feit dat ik officieel Quint was, maar onwetend en nieuwsgierig naar wat hierna komen zou. Wat moet je verwachten van een studentenvereniging behalve de verhalen die misschien hebt gehoord van extreme ontgroeningen en buitenproportionele zuipfestijnen? Met deze vragen ging ik de VAP in, hopend dat er tussen alle disputen van Quintus er ook één zou zijn waar ik me thuis zou voelen. Na een fantastische VAP was daar dan het moment waarop de keuze voor een dispuut gemaakt moest worden. Het zal je niet verbazen dat dit het L.S.D. Da Vinci is geworden, de mannen in de groen-witte truien. Eén van de beste keuzes uit mijn leven, waar ik tot op de dag van vandaag geen enkel moment spijt van heb gehad. Kwam ik in Leiden binnen als onbekende en kende ik niemand, binnen een mum van tijd kreeg ik er een hele groep vrienden bij. Mijn jaargenoten zijn binnen een jaar mijn beste vrienden geworden en ik schrijf dit stukje nu dan ook terwijl ik met mijn jaargenoten op vakantie ben! Davinten zijn actieve Quinten, duidelijk en met velen aanwezig op de borrels en daarnaast tonen we veel


Met Davinciaanse groet, Casper Beentjes, 2010

Da Vinci in je eerste jaar

inzet voor de vereniging door middel van participatie in commissies. In bijna alle grote commissies is wel een Davint te vinden en vanuit het dispuut wordt je vanaf het eerste jaar gestimuleerd en geprikkeld om dingen te organiseren en te regelen. Zo heb ik zelf het afgelopen jaar het Sneeuwfeest mede-georganiseerd en ben ik komend jaar lid van de Quintus Almanak Redactie. Het afgelopen jaar heeft voor mij in het teken gestaan van versneld mensen leren kennen, borrels, gala’s bezoeken, (huis)feesten, etc., maar vooral ook niet te vergeten studie. Want naast eloquente mannen staan Davinten te boek als intellectuelen, niet voor niets heeft Da Vinci zijn eigen studietafel in de UB! Omdat binnen het dispuut bijna het gehele scala aan studies gedekt wordt, is er altijd wel een dispuutsgenoot bij wie je al je vragen kwijt kan. Aan het eind van het jaar had ik dan ook mijn P op zak en kon er met een goed gevoel van de welverdiende vakantie genoten worden! Komt dus allemaal de sfeer proeven bij ons tijdens de vele VAPs. Heel veel plezier en succes deze periode!


Het Bestuur

HET BESTUUR Rogier Baak Praeses Tim Barnhoorn Abactis Cedric Hoogenboom Quaestor Paul Driessen Assessor


Nota Bene, De locaties en het tijdstip van de genoemde VAP’s worden vermeld op het prikbord van Quintus.

Dispuutshuizen van Da Vinci: Nieuwe Rijn 59 Breestraat 9 Korevaarstraat 2a Vrouwenkerkkoorstraat 7a Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met iemand van het bestuur van Da Vinci: Rogier Baak: 0643863616 Tim Barnhoorn: 0624980369 Cedric Hoogenboom: 0653992491 Paul Driessen: 0642326902

Info

Website: www.davincileiden.nl


Da Vinci Vivat!

Vapboekje Davinci 2011  

Vapboekje Davinci 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you