Page 1

Joieria Contemporània

Besalú, que tens entre les mans? Exposició del 30.07.11 al 11.09.11 Inauguració dissabte 30 juliol a les 19h, al Museu de Miniatures i Microminiatures, Besalú

Bórax 08001 és un grup de joves creadors de joieria contemporània de diverses nacionalitats, tots ells tenen en comú haver-se trobat a l'escola Massana de Barcelona. L'exposició presenta els seus diferents universos artístics plasmats en joies. El col·lectiu ha passejat pels carrers de Besalú, anant a l'encontre dels seus habitants. I, presentant les seves joies, han preguntat : què tens entre les mans ? La mostra presenta aquestes joies juntament amb les fotos i les reaccions dels entrevistats.


Els artistas Transitorios

Aline Berdichewsky Mèxic

Sent migrant i descendent de diverses generacions de migrants, en el meu treball busco el significat de la identitat en aquest món sempre canviant i en moviment. Em fascina la geometria i la complexitat de la naturalesa i són clars referents mentre dialogo amb la matèria. Intento desxifrar les formes que ens acompanyen en la nostra permanent transitorietat, què es pot crear a partir de sentiments que es dibuixen i es desdibuixen entre dos llocs. Cerco respostes, crear nous espais i llocs imaginaris per a tots.

Instinto Geométrico

Andrea Nabholz García Suïssa

Aquestes peces són la materialització d'un procés, durant el qual, cada pas ha comportat al plaer de la sorpresa. Cada descobriment ha orientat la següent etapa. El dialogo entre la tècnica, la matèria i el creador s'ha imposat progressivament. Aquests tres elements tenen, cadascun, els seus límits i les seves possibilitats. El oval i l'hexàgon, formes molt presents en la naturalesa, m'han inspirat, i s'han convertit en el fil conductor del meu treball. Durant el procés creatiu, he pogut explorar la posició interior del que escapa a la pressió del temps, i gaudeix de l’harmonia i la precisió de l'acte que realitza.


Objetos Portables

Carolina Gimeno Chile

Faig joies que són com arquitectures, fragments d'una naturalesa inventada, dibuixos cristal.litzats, poemes, paisatges abstractes i en boirina, mapes de l'absència, metàfores del cos. És una constant evolució d'un procés intern de percepcions i pensaments sobre llocs i les relacions humanes, com a parts fragmentades que poden ser reconstruïdes nombroses vegades. Dibuixant sense dibuixar, cosint sense cosir, desenvolupant un llenguatge des de la insistència de crear famílies de formes, a través d'un procés generat gràcies a l'ús del "patronatge" com a metàfora per parlar del cos, descobrint una nova naturalesa de formes... El meu treball em condueix a crear imaginacions en l'espai dibuixat, lloc on habita la meva memòria.

Proyecto inicial Movimientos peristálticos

Carolina Martínez Linares Colòmbia

Cerco comprendre, analitzar i desentranyar el misteri que produeix en mi el nostre interior físic. La perfecció i imperfecció que regna en nosaltres, són el que ho fan bell, caòtic, inabastable. El cos humà és el meu referent quant a forma i a destinació, doncs l'element inspirador i l'usuari són el mateix.


Voltants Cristina Martí Mató Espanya

De vegades, un té la sensació d'estar vivint entre dos mons. Hi ha un impuls que ens diu que volem, rumb a llocs on la memòria sembla renéixer. Llocs on hem crescut u on sabem que hem estat. Les imatges semblen tan llunyanes, però d'alguna manera sembla com si poguéssim entrar i tocar-les. Treballo amb aquests sentiments, que són els meus records i el meu entorn.

Los Amantes de Lilith A la mujer y al hombre que residen en Lilith

Dalia Jurado Espanya

Deconstrucció de conceptes establerts en recerca de nous significats. En Els Amants de Lilith, he explorat la polaritat entre el femení i el masculí. Buscant noves relacions entre la pedra i el metall vaig trobar un nou espai. .


60º 32’ 35’’ Gastón Rois Argentina

Considero la vida com un joc, el lúdic està present en aquest projecte en tot moment. Internament el meu procés creatiu es correspon amb els camins que he recorregut en la meva vida, el moviment que genero d'un lloc a un altre es converteix en energia creativa. Es basa en un procés d'anàlisi en el qual intento silenciar els meus pensaments i portar la meva consciència de la manera racional a l'intuïtiva, deixant-me portar per les emocions, els sentiments, els records, els desitjos i la incertesa de conèixer. Considero la meva obra, com una metàfora del que és la vida per a mi, un joc.

Mon futur passé. Nelly Van Oost França

Aquestes joies són el resultat d'un sender entre aquell que ja està viscut i el que ha de venir. Jo em vaig interrogar sobre aquesta fina pel·lícula que és el present. Com ho percebem? Des de l'interior, des de l’exterior? Som una barreja entre els nostres records i les nostres esperances. He tractat de crear, a través aquestes peces, un diàleg entre aquests dos aspectes de la nostra personalitat. Elles són la matèria com una resposta al efímer del moment present.


Soñando en Blanco El diario de un artista Patricia Correia Domingues Portugal

“Al setembre de 2010 el projecte final de la meva graduació "UN DIA SOÑE QUE DIBUJABA UN MAPA DEL TAMAÑO DEL MUNDO", va ser robat en un incident infeliç. Passada l'eventualitat em vaig quedar una mica perduda. El figuratiu va donar lloc a l'abstracte, que sorgia d'una forma gairebé descontrolada. Les taques de color, les línies i els números es barregen d'una forma caòtica buscant l'ordre. “Soñando en blanco” és el reflex d'algú que es perd i intenta trobar el seu camí ... és un impuls artístic per ultrapassar una etapa. Vaig superar aquesta situació de l'única manera que conec, creant. I tot es va tornar més obert, més blanc.”

Morfogénesis de una memoria Trinidad Contreras Espanya

Converteix l'actitud en formes intel·ligibles plenes de llum i aire, on els buits són ocupats per la lleugeresa


Acció Col·lectiva: Que tens entre les mans? " La joieria és un element d'un ritual quotidià " ¹ Des de l'any 7.000 a. C. l'home ha generat i portat objectes damunt del cos utilitzant materials molt diversos i creant formes que responen a una necessitat simbòlica present en totes les cultures. Els objectes que avui anomenem joies, han format part de cultes religiosos, de rituals i han set signe de posició social. A l'antiguitat la joia era considerada com una extensió del cos, la qual posseïa un significat especial per a la persona i el seu entorn . Aquest sentit simbòlic de la joia havia perdut força en la societat moderna fins que comença a desenvolupar-se novament en la joieria contemporània que ve carregada de connotacions que ens identifiquen com a individus formant part dels nostres rituals diaris. "Què tens entre les mans?" És l'acció que realitzem a Besalú com a col·lectiu BÓRAX 08001. Amb aquesta acció ens acostem a les persones a fi i efecte de familiaritzarles amb la joieria contemporània. El nostre objectiu es trencar les barreres que existeixen al voltant d'el circuit artístic específic , on es desenvolupa la joieria artística, i apropar-la a les persones que mai han sentit parlar d'aquest terme i que probablement només coneixen la idea clàssica de la joieria com un objecte merament ornamental desproveït d'un rerefons simbòlic, conceptual i d'investigació artística. Hem sortit als carrers a la trobada de persones que tal vegada mai han vist una mostra de joieria contemporània ni han escoltat alguna informació sobre aquest concepte. Què tens entre les mans? És el que els hem preguntat en el moment de entregarlis la joia, a fi de poder registrar la primera impressió que produeix "l'objecte" en la persona. El resultat d'aquesta acció queda registrat a través d'una sèrie de fotografies i transcripcions. Esperem poder continuar en altres ciutats del món amb la finalitat de renovar dia a dia el nostre esforç per difondre la joieria contemporània i descobrir noves formes d'expressió artística. Grup BÓRAX08001 2011 1 " jewelry is an element of daily ritual " Lupton, Ellen (curadora especialitzada en joieria artística contemporània). Framing, The art of jewellery. Exhibition in print 2007. Revista Metalsmith , vol 27, nº 2. Oregon, EUA.


EXPOSICIÓ JOIERIA CONTEMPORÀNIA GRUP BÓRAX08001  

Dossier premsa expo. joieria contemporània al Museu de Miniatures Besalú

EXPOSICIÓ JOIERIA CONTEMPORÀNIA GRUP BÓRAX08001  

Dossier premsa expo. joieria contemporània al Museu de Miniatures Besalú

Advertisement