Page 1

N

LÆS OM: Energirenovering + Nye energiformer + Elbiler + vindmøller + Gode råd

r.

0

A 5M

RTS 2

SPar

01 3

TæNK

KR

KR

E G PeN I g r E N e

Jack-up rig ombygges hos Orskov

En koreansk rig bygges om til at servicere havvindmøller i Nordeuropa med bl.a. en 100 m høj kran.

Energitjek Så er du i gang med at spare penge!

God og billig energi Biobrændsel som fx træpiller er billig, CO2-neutral energi og et oplagt

valg for boligejere uden for fjernvarmenettet. Frederikshavn Havn er hub for træpille-import, og i Østervrå bygger man verdens bedste træpillefyr.

+ Udviklingsministeren +

Frederikshavn er et grønt flagskib!

+ Energi i affald +

Oslos bybusser skal køre på biogas fra affald.

+ Grønne Knivholt +

Herregården satser på vedvarende energi.


2

EJENDOMSMÆGLERFIRMAET CALUNDAN · BOLIG · ERHVERV · FRITIDSHUSE · LANDBRUG · UDLEJNING

Ronnie

Brian

Jens Jørgen

Energimærket sælger boliger Udgiften til el, vand og varme overstiger ofte selve huslejen. Derfor har boligkøbere fokus på energiudgifterne. Det bør sælgerne også have! Vi ved, hvad der betyder mest for boligkøberne. Og vi ved, hvad det betaler sig for sælgerne at forbedre inden salget. Kontakt os og få et godt råd om, hvordan du gør din bolig ekstra attraktiv for køberne!

9843 4300

9890 2920

FREDERIKSHAVN

HJØRRING

Parallelvej 11 9900 Frederikshavn Fax 98 43 45 50 mail@calundan.dk

P. Nørkjærs Plads 6 9800 Hjørring Fax 98 90 29 21 mail@calundan.dk

nr. 05 MARTS 2013

Calundan_E+_Ann_260x360 2013.indd 1

7010 4622 Skolevej 12 9990 Skagen Fax 70 10 06 15 calundan@skagenmaegleren.dk

Uafhængigt, lokalt statsaut. ejendomsmæglerfirma mail@calundan.dk www.calundan.dk

13/02/13 13.06


INTRO & INDHOLD

19

16

forandring giver muligheder

27

11

Hva kan gød du re for 2

0.000 ,-

25

NÅr Grisen gi’r gas!

8

INDHOLD

Olieressourcerne er blevet sværere tilgængelige og temperaturstigning truer globalt. Ud af dette krisebillede åbner nye muligheder sig i vores egen kommune. Dette nummer af e+ sætter fokus på disse åbninger og indikerer, hvor de nye jobs skal findes: De fleste boliger, som ligger i vores kommune i dag, vil også være her om 40 år, derfor giver det god mening at energirenovere bygningerne. Etableringen af biogas giver arbejdspladser på anlægget, sikrer beskæftigelse i landbrug og på det lokale slagteri og reducerer lugtgener i forbindelse med udspredning af gylle. Men endnu mere spændende opstår muligheden for biogas til transport. En lokal virksomhed i kommunen leverer udstyr til en fyldestation (=tankstation) til bybusserne i Oslo, som fremover skal køre på biogas fra husholdningsaffald. Samme udvikling spås at ske over hele Danmark inden for de nærmeste år Vindmøller rammer de fleste på følelsesregistret, enten opleves de som smukke eller grimme. Fornuftsmæssigt så producerer de vedvarende energi, og de skaber arbejdspladser også lokalt, fx skal en jack-up rig ombygges i Frederikshavn til at servicere havvindmøller. De rette løsninger til opvarmning af boliger varierer afhængigt af boligtype. I mit eget hus kører et nyt træpillefyr lystigt. Det er produceret af Danmarks største virksomhed inden for træpillefyr, og den ligger i Frederikshavn Kommune. Nye teknologier kræver nye kompetencer og uddannelser. Martec tilbyder nu en ny uddannelse som energiteknolog, der er skabt til håndværkere, der vil specialisere sig inden for energi. EUC Nord udbyder nyeste kurser inden for energirenovering fx indvendig isolering. Store forandringer giver også synlige resultater inden for beskæftigelsen lokalt.

God læselyst!

04 Nyheder

22

Knivholt bliver grøn

08 Frederikshavn er et grønt flagskib

25

Når grisen gi’r gas

Vækst Afrika skaber job i Frederikshavn

27 Energinørderi med gode muligheder

Bjerrefisk A/S i Sydafrika

29 Energiboost til beskæftigelsen

11

SÆNK DIN VARMEREGNING

30 Det betaler sig at have antennerne ude

15

Oslos bybusser skal køre på affald

31

Service-rig til havvindmøller ombygges

16

TEMA: Biobrændsel

hos Orskov Yard

21

Medvind for vindmøllerne

Poul rask nielsen Redaktør

Delvis skygge over solcellerne

Næste nummer af magasinet e+ udkommer i juni 2013.

Magasinet e+

Annoncedeadline: 14. maj 2013.

Udgiver: Reklamebureauet Corbiz A/S · Danmarksgade 11 · 9900 Frederikshavn · Tlf. 96 20 18 20 E-mail: info@corbiz.dk Ansvarshavende redaktør: Poul Rask Nielsen, Energibyen Frederikshavn Tekst: Hans Sejlund (hs@corbiz.dk), Lise Munk Schaltz (lms@corbiz.dk) Foto: Michael Madsen m.fl. Redaktionsudvalg: Poul Rask Nielsen, Bahram Dehghan, Bo Bechfeldt og Hans Sejlund. Annoncer: Ejnar Stephansen (es@corbiz.dk) tlf. 22 69 88 72 Oplag: 33.000. Omdeles til alle husstande og virksomheder i Frederikshavn Kommune. energibyen.dk

nr. 05 MARTS 2013

13.06

3


4

nyheder

Hvad er biobrændsel? Biobrændsel er en samlet betegnelse for træ, halm, korn, skaller, kerner og frø. Biobrændsel egner sig især i områder, hvor du ikke har mulighed for at konvertere til fjernvarme eller naturgas.

”Jydedeal” på solceller Det kan betale sig at købe stort ind. Det fandt en gruppe borgere og en folketingspolitiker ud af, da de gik sammen om at bestille solcelleanlæg. Indkøb af 15 solcelleanlæg gav en besparelse på ca. 10-15.000 kr. pr. anlæg.

Simone L. Jensen Testkører

ForELsket i Nissan Leaf Jeg har haft kørekort i lige præcis 102 dage - og i sidste uge blev jeg elbil-entusiast. Det tog kun 13,8 km i en Nissan LEAF, som jeg fik lov til at tage en prøvetur i. Efter min første tur bag rattet i en elbil er jeg blæst væk, og jeg skal love for, at jeg blev overrasket over, hvor nemt og sjovt det er. Jeg var på forhånd bange for, at jeg ikke kunne finde ud af at køre i den, men der tog jeg fejl. Automatgearet er enkelt, bilen kører rigtig godt, og når man drister sig til at slå øko-knappen fra og trykker speederen i bund, så er der kriller i maven for alle pengene. Det er ikke for ingenting, at Nissan LEAF blev kåret som verdens bedste bil i 2011. Jeg er allerede helt forELsket i Nissan LEAF.

El-kunderne får frit valg El-forbrugerne under Frederikshavn Forsyning får nu mulighed for at gøre en indsats for miljø og klima, idet Forsyningen tilbyder valg mellem strøm produceret på fossile brændsler og strøm produceret udelukkende på vedvarende kilder som vind- og vandkraft. Prisforskellen er kun 2,5 øre pr. kWh, så for en gennemsnitlig husstand vil det kun koste 100 kr. om året at give klimaet en hjælpende hånd.

Jo mere du køber, jo mere sparer du. Det er god, jysk forretnings-

sans. Sidste år sad en gruppe kolleger på Orskov Yard i Frederikshavn og snakkede om, hvorvidt der ville være noget at spare, hvis de gik sammen om at lave en stor ordre på solcelleanlæg. Og det var der. Jagten gik derfor ind på privatpersoner, der gerne ville have solceller på taget, og som gerne ville spare lidt på udgiften. I alt blev det til 15 personer - heriblandt politiker Bjarne Laustsen. ”Jeg synes, det er fantastisk at man som parcelhusejer kan producere sin egen energi, så jeg var slet ikke i tvivl om, at jeg ville være med. Det var en god og favorabel investering, og jeg synes, det er fint, at man på denne måde kan være med til at gøre en forskel for miljøet,” fortæller Bjarne Laustsen.

Jeg synes, det er fantastisk at man som parcelhusejer kan producere sin egen energi. « BJARNE LAUSTEN Politiker og parcelhusejer

nr. 05 MARTS 2013

Bedre lys for færre penge

Victor A/S Side 14

Victor A/S skifter sine gamle lysstofrør i produktionshallen ud med LED.

Det giver betydeligt bedre lys og dermed bedre arbejdsmiljø og sikkerhed, og så reducerer det udgiften til belysning med to tredjedele. De nye LED-lamper er en investering på 185.000 kr., men den er tjent hjem på lidt over tre år, og i hele armaturernes levetid på 30 år vil Victor A/S spare 668.280 kr. på elregningen, hvilket svarer til en forrentning af investeringen på 9 pct. Og så er der ikke engang kalkuleret med, at elprisen uden tvivl vil stige betydeligt i perioden og dermed gøre besparelsen endnu større.


nyheder

Prototypen af bølgekraftanlægget Crestwing på vej i vandet. Den ny mekaniske kraftoverføring skal testes i farvandet ud for Frederikshavn.

Bølgeenergi øger effektiviteten To maskinmesterstuderende

Energivejleder Bo Bechfeldt: Elvarme-rabatten gør varmepumper ekstra interessante.

Overset rabat til elvarmen Det er tilsyneladende ikke rigtigt gået op for installatørerne af

varmepumper endnu, men siden nytår har forbrugere med elvarme, hvilket også omfatter jordvarme og varmepumper, fået 37 øre i rabat pr. kWh ud over de første 4000 kWh pr. år. Og det gør varmepumper langt mere interessante. En varmepumpe eller jordvarmeanlæg bruger typisk mellem 10.000 og 15.000 kWh årligt i el, og så betyder rabatten op mod 4000 kr. om året og en endnu hurtigere tilbagebetalingstid på investeringen. Energibyens energivejleder Bo Bechfeldt, der de senere år i høj grad har haft solceller på dagsordenen, bringer nu ofte elvarme-rabatten på tale. Varmepumper er nemlig helt oplagte for boliger uden for fjernvarmeområderne.

Energivejledningen fra Energibyen er gratis, og Bo Bechfeldt kan kontaktes på tlf. 24 34 02 85.

på Martec i Frederikshavn har udviklet en ny generator til Crestwing bølgekraftanlægget, som øger effektiviteten fra 60 pct. til 85-90 pct., hvilket er på højde med vindmøllers effektivitet. Det er et kæmpe spring, som gør potentialet i bølgekraft langt større end hidtil. De to studerende, Dennis Jacobsen og Michael Holm Jensen, har udviklet et mekanisk kraftoverføringssystem i stedet for de hidtidige

hydrauliske systemer. De har endvidere konstrueret en særlig testbænk, hvor anlægget er blevet afprøvet. Nu skal det monteres i prototypen af Crestwing-anlægget og testes i bølgerne ud for Frederikshavn. Crestwings opfinder, Henning Pilgaard, er begejstret for samarbejdet med de to Martec-studerende, der har givet projektet et tigerspring fremad.

Husk at alle energirenoveringer på dit hus, der er med til at sænke forbruget, også er med til at give huset merværdi, og muligheden for et bedre energimærke den dag, det skal sælges. nr. 05 MARTS 2013

5


6

Følg dit forbrug via app’en minForsyning Det er en god ide at holde øje med dine målere, så du kan følge udviklingen i dit forbrug. Der kan ske brud på skjulte installationer, eller en måler kan blive defekt. Hvis du jævnligt læser dine målere af, kan du stoppe en eventuel skade i tide. På Forsyningens app minForsyning har du mulighed for at indberette din aflæsning af målere. Indberetningen bliver automatisk registreret i Forsyningens afregningssystem, og grafer giver dig et godt overblik over det aktuelle forbrug i forhold til det forventede årsforbrug, og endelig er det muligt at sammenligne forbruget med tidligere års forbrug. Er du ejer af et solcelleanlæg kan du med minForsyning følge med i, hvor meget anlægget producerer.

Selvbetjening på www.forsyningen.dk På www.forsyningen.dk har du samme muligheder for indberetning mv. som via app’en. Herudover kan du også se de regninger, vi har sendt til dig, og hvad du har betalt til os. Få en kontrolbog Er du mere til papir, kan du via www.forsyningen.dk bestille en kontrolbog, som du kan bruge til at notere dine aflæsninger i. Du kan også kigge forbi os på Knivholtvej 15 og få en kontrolbog med hjem.

Scan QR koden nedenfor og få direkte adgang til app’en.

Frederikshavn Forsyning A/S  Knivholtvej 15  9900 Frederikshavn Tlf. 9829 9000  E-mail: forsyningen@forsyningen.dk  www.forsyningen.dk Åbningstid: Man - tor 9.00 - 15.00  Fredag 9.00 - 12.00 nr. 05 MARTS 2013


nyheder

Vælg den rigtige solcelle-ordning!

Fristen for at tilslutte solcel-

leanlæg købt under de gamle regler for nettomålerordning er udskudt til 31. december 2013. For nogle solcelle-ejere giver det en valgmulighed, som er værd at overveje. Det gælder for dem, der har købt et anlæg større end 6 kWp med henblik på at drosle det ned til denne ydelse, hvilket giver mulighed for en højere årlig produktion, fordi anlægget yder maksimalt en større del af døgnet.

Dette solcelleanlæg på Ranunkelvej i Strandby er på 11 kWp, men droslet ned til 6kWp under den gamle nettomålerordning.

Disse solcelle-ejere bør overveje at tilmelde anlægget efter de nye regler og så lade være med at drosle anlægget ned, for med en afregningspris på 1,30 kr. kan det sagtens være en fornuftig investering. Alle andre bør holde fast i den gamle nettomålerordning.

Vi er en flok nørder - der synes, at el er det sjoveste i verden På tavleværkstedet bliver der skruet, loddet og testet på livet løs.

Vi bliver ved med at finde de rigtige løsninger til:

På tegnestuen fyger de digitale data gen-

• Boligselskabet, som vil have overblik og

nem luften og bliver til kreative løsninger. I kantinen svirrer de samme data i verbal form tilsat gode historier og dårlige vittigheder.

styr på energiforbruget • Produktionsvirksomheden, som har brug for at samle data og koble komplekse systemer

- Jo, hos Soft og Teknik er vi en flok nørder, men vi har det godt med hinanden og kan li’ vores arbejde. Når arbejdet er sjovt, er ingen udfordringer for store.

- hvad er din ide? - hvad har du brug for?

V I HAR LØSN I NGEN!

Håndværkervej 3 . 9900 Frederikshavn . Tlf. 9842 9535 . www.softogteknik.dk

Anders Eldrup ser en stor dansk fremtid i vedvarende energi og cleantech.

Selv om isen smelter under isbjør-

nene, er verdens klimakamp mere eller mindre sat på standby. Årsagen er bl.a., at to af verdens største økonomier, USA og Rusland, er selvforsynende med fossile brændsler langt ud i fremtiden – og med udnyttelsen af skifergas i USA tilmed til en billig pris. De to stormagter har ingen interesse i vedvarende energi. Europa er kun 25 pct. selvforsynende med fossile brændsler, og nu hvor Japan udfaser atomkraften, er det i samme situation. Vi bliver nødt til at satse på vedvarende energikilder, hvis vi ikke vil sakke bagud i verdensøkonomien.

Oliekrisen i 1970’erne førte til en satsning på vedvarende energi, først og fremmest vindmøller i Danmark. Det førte til udviklingen af store energivirksomheder som Rockwool, Siemens Windpower, Vestas, Danfoss m.fl. og tusindvis af job. « Anders eldrup Formand, Nordisk Tænketank

VE = Job Den konklusion drog tidligere DONG-chef Anders Eldrup på en energikonference i Det Musiske Hus i Frederikshavn som afslutning på EU-projektet Energi Princip. Anders Eldrup er i dag formand for en nordisk tænketank, og hans budskab er klart: Europa og Danmark skal gå forrest i udviklingen af vedvarende energi og genanvendelse af affald. “Oliekrisen i 1970’erne førte til en satsning på vedvarende energi, først og fremmest vindmøller i Danmark. Det førte til udviklingen af store energi-virksomheder som Rockwool, Siemens Windpower, Vestas, Danfoss m.fl. og tusindvis af job. Vi har i dag halvdelen af alle verdens havvindmøller. En satsning på vedvarende energi og cleantech vil skabe morgendagens supervirksomheder. Det vil løse både klima-, ressource-, beskæftigelses- og velstandsproblemerne,” fastslog Anders Eldrup.

nr. 05 MARTS 2013

7


8

MADE IN AFRIKA

FN’s generalsekretær har taget et globalt initiativ for at sikre bæredygtig energi til alle, og her er der brug for Frederikshavns erfaringer.« Christian Friis Bach Udviklingsminister

Frederikshavn er nr. 05 MARTS 2013


MADE IN AFRIKA

Vækst i Afrika skaber job i Frederikshavn Energibyen Frederikshavn er aktiv sammen med Aalborg Universitet, Dansk Industri og andre organisationer for at skabe udvikling i Afrika, som samtidig kan skabe vækst herhjemme. Afrika er det kontinent, hvor den

største økonomiske vækst forventes at ske de kommende årtier. Det er også et kontinent med store udfordringer inden for energi, vandforsyning, infrastruktur og affaldshåndtering. Netop områder, hvor Frederikshavn Kommune og dens virksomheder har særlig ekspertise. Det kan blive til gensidig gavn. “For nylig var vi inviteret til Uganda sammen med folk fra Aalborg Universitet for at udpege potentielle udviklingsprojekter inden for klima og energi, herunder affaldshåndtering. Der er et kæmpebehov i Uganda, hvor kun 7 pct. af befolkningen har elektricitet, og hvor affaldet flyder i og omkring byerne,” forklarer projektleder Bahram Dehghan, Energibyen Frederikshavn, og fortsætter: “Vi blev særdeles godt modtaget i Uganda, hvor vi besøgte Kasese-distriktet. Her drøftede vi bl.a.

et projekt med indsamling af affald og produktion af biogas. Det vil løse to problemer, nemlig energiforsyning og folkesundhed, og energiproduktionen vil vel at mærke ske på basis af lokal biomasse, der ellers ville gå til spilde og forårsage forurening. Vi har med besøget fået skabt gode kontakter og opbygget tillid. Jeg har efterfølgende fået en henvendelse fra en frederikhavnsk systemleverandør af udstyr til affaldshåndtering, herunder sortering og energiproduktion, så måske resulterer projektet direkte i frederikshavnske job – det ville være herligt!” I Uganda mødte Bahram Dehghan også en dansk virksomhed i Kampala, der arbejder med vedvarende energi og vandrensning. Også her har Frederikshavn og områdets virksomheder noget at byde ind med, og der forhandles om et samarbejde, der også vil medføre øget aktivitet i Frederikshavn.

Kommunaldirektør Michael Jentsch (th) og Bahram Dehghan fra Energibyen (midt i billedet) var med Dansk Industri og Aalborg Universitet i Uganda for at forberede udviklingsprojekter med vedvarende energi.

Bjerrefisk A/S i Sydafrika En virksomhed fra Frederikshavn er allerede deltager i et Danida Business Partnership. Det er Bjerrefisk A/S, der indgår i et projekt med opdræt af spisefisk i Sydafrika. Projektet udsætter fisk i de 5-600 damme, som allerede er etableret til opsamling af vand til markvanding. Fisken, der minder om havkat, er en meget delikat spisefisk. Den er planteæder og fodres med vegetabilsk affald fra landbrugsproduktionen. Danida-projektet går ud på at sætte fiskeproduktionen i system, således at der opføres bygninger til forarbejdning af fisken med optimal hygiejne og gode arbejdsforhold. Det skaber beskæftigelse og bedre forhold for lokalbefolkningen, hvilket er Danidas mål. Bjerrefisk A/S har investeret ressourcer og ekspertise i projektet og får til gengæld rådighed over en del af produktionen til salg i Europa. Altså en god forretning for alle parter.

ET grønt flagskib! De frederikshavnske erfaringer inden for energi, fødevarer og miljø kan være med til at bekæmpe fattigdom i den tredje verden og samtidig skabe vækst i Danmark. Ministeren var ikke bleg for at

tage munden helt fuld, da han i november besøgte Energibyen Frederikshavn: “FN’s generalsekretær har taget et globalt initiativ for at sikre bæredygtig energi til alle, og

her er der brug for Frederikshavns erfaringer.” Set fra Udviklingsministeriet er Energibyens arbejde med at gøre hele området selvforsynende med vedvarende energi det perfekte

værktøj til at opbygge lokal energiproduktion og samtidig udrydde fattigdom i udviklingslande, hvor netop energiforsyningen er en hæmsko for udvikling. Ministeren fortalte om Danida Business Partnership, der er en vigtig del af den danske ulandsbistand og også en oplagt mulighed for frederikshavnske virksomheder inden for energi og miljø. Ordningen fungerer således, at en dansk virksomhed indgår et partnerskab med fx en lokal virksomhed i Afrika om en konkret aktivitet.

Danida bidrager med rådgivning og hjælp til finansiering. “På den måde er vi med til at bekæmpe fattigdom i verden og skabe vækst i Danmark på samme tid,” siger Christian Friis Bach.

Udviklingsminister Christian Friis Bach vil gerne bruge Energibyen Frederikshavns erfaringer til at bekæmpe fattigdom i Afrika.

nr. 05 MARTS 2013

9


10

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE

Halvér dine varmeudgifter med en væske/vand varmepumpe Danfoss og en DHP-H Opti varmepumpe giver dig: • Intelligent styring, der sikrer optimal årsvirkningsgrad og drift • Billig og hurtig produktion af varmt brugsvand til hele familien • Styring af varmepumpen online • Testet og gennemprøvet teknologi • 75 års erfaring med energibesparende løsninger

Konkret betyder det, at du: • Sparer op til 50% på varmeregningen • Bliver uafhængig af olie eller gas • Forøger din ejendomsværdi med vedvarende energi • Kan vælge miljørigtigt og nedsætte CO2 -udslippet • Får en pålidelig varmekilde, der virker år efter år

50% besparelse

på varmeregningen ved at udskifte dit gamle gas- eller oliefyr med en varmepumpe fra Danfoss.

Oscar Petersen & Søn A/S Aut. VVS-installatør og smedefirma

H. C. Ørstedsvej 16 Frederikshavn Tlf. 96 20 20 10 vvs@ops.dk

HOS ARKINORD ARKITEKTER FÅR MAN GODE UDVIKLENDE DIALOGER, NYE INDFALDSVINKLER, GODE VISUALISERINGER, INTELLIGENTE M2, GODT ARKITEKTHÅNDVÆRK, OG DEL I EN BREDSPEKTRET PRAKTISK ERFARING FRA GENNEMFØRELSE AF ADSKILLIGE BYGGERIER.

ARKI NORD

arkinord.dk info@arkinord.dk Havnepladsen 5B 9900 Frederikshavn annonce.indd 3 nr. 05 MARTS 2013

ARKITEKTER

Østerågade 8,2 sal.

9000 Aalborg

tlf. 99 22 32 00 13-09-2012 11:05:42


Sænk din varmeregning!

Når man ikke kan løbe sig til varmen

Hva kan gødr du e for 2

0.000 ,-

En luft/luft varmepumpe var det, der skulle til for at skabe et endnu bedre forretningsgrundlag for Sørå Fodboldgolf i Asaa. Mogens Brag har succes med fodboldgolf i Sørå, og nu kan gæsterne også nyde varmen i opholdsrummet.

Med ca. 1.800 besøgende i løbet

af den første sæson, giver varmepumpen og muligheden for at strække sæsonen, håb om at få endnu flere gæster i 2013. Da Mogens Brag sidste år åbnede dørene op til Sørå fodboldgolf, blev han positivt overrasket over den store tilslutning, der specielt bød på mange firmaarrangementer. Mange valgte nemlig at tilbringe en hel solskinsdag med fodboldgolf og hygge sig i de tilstødende lokaler. Sommeren forløb fantastisk, men i løbet af efteråret meldte der sig et behov for opvarmning af det 100 kvardratmeter store opholdslokale, der byder på ly og varme, når

vejret ikke lige viser sig fra sin bedste side Indehaver af Sørå Fodboldgolf, Mogens Brag, ville gerne have en energirigtig løsning og mente ikke, det ville være rentabelt at koble lokalet på husets stokerfyr.

Udover de lave installationsudgifter er den store fordel, at varmepumpen er så fleksibel...« Mogens bRAG Indehaver, Sørå Fodboldgolf

Både set i forhold til økonomi men bestemt også på grund af miljøet. Derfor besluttede han sig for en luft/luft varmepumpe efter rådgivning af kommunens energivejleder, Bo Bechfeldt. “Udover de lave installationsudgifter er det også en stor fordel, at varmepumpen er så fleksibel. Vi kan programmere den til at holde lokalet frostfrit om vinteren, og når der er behov for opvarmning ved personalearrangementer eller lignende, tager det bare en halv time, så er lokalet varmt” slutter Mogens Brag. Investeringen beløb sig til den nette sum af knap 20.000 kr.

Varmepumpen kan varme lokalet op på en halv time, når der kommer gæster.

Fra fyr til fjernvarme Da Karin Larsen i efteråret 2012 skulle skifte det gamle oliefyr, var mulighederne mange. For når man har haft oliefyr i over 20 år – hvad er så det rigtige alternativ? Karin Larsen har haft oliefyr i

mere end 20 år, men da kedlen gik i stykker, skulle hun pludselig ud og finde en ny varmeløsning til det 130 kvadratmeter store hus. Desværre mistede Karin Larsen pludseligt sin mand, og stod alene tilbage med en stor sorg, et hus og et gammelt oliefyr. For Karin Larsen handlede det om at finde en nem varmeløsning, der ikke ville kræve så meget i installation og vedligeholdelse.

“Af venner og naboer blev jeg anbefalet at snakke med Energivejleder Bo Bechfeldt, så han kom herud og vi snakkede om forskellige løsninger. Bo anbefalede fjernvarme, og det synes jeg lød fornuftigt. Installationen gik nemt og hurtigt, og nu kører det bare” fortæller Karin Larsen. Bo Bechfeldt regnede på Karin Larsens muligheder og fandt frem til at fjernvarme var den bedste løsning for Karin Larsen. “Opvarmning

u Hvad de for kan gør ,-

0 50.00

Karin Larsen har skrottet oliefyret og fået billig, vedligeholdelsesfri fjernvarme.

med olie koster ca. 1,10 kr. pr. kWh og fjernvarme koster ca. 0,80 kr. pr. kWh, så der er en god besparelse at hente, da et ældre hus bruger ca. 18.000 kWh om året. Desuden fylder fjernvarmeinstallationen ikke meget og er vedligeholdelsesfri.”

Det gamle oliefyr blev fjernet og forsyningens folk rykkede ud. Et par dage efter var der fuld gang i varmen og som ekstra plus fik Karin Larsen masser af plads i bryggerset, hvor hun nu har fået garderobeskabe.

nr. 05 MARTS 2013

11


12

SOLCELLER tiL ERhvERv ER GOD BUSiNESS!

I 2013 kan du afskrive på 115% af anlægges pris

De nye regler gør solcelleanlæg attraktive for produktionsvirksomheder. Du får gratis strøm til virksomheden og sælger resten til en garanteret pris på 130 øre pr. kWh. 6 kWh-grænsen er væk – nu kan du montere op til 400 kWh solceller, og der er store penge at tjene.

vælg de rigtige solceller

Anlægget er tilbagebetalt på 8-10 år. Investeringen forrentes med over 10%.

Ring for uforpligtende konsulentbesøg eller hør mere om:

Solcelleanlæg til erhverv tlf. 9848 8933

FOKUS på kvalitet Vi har kvaliteten i højsædet, når vi vælger panelleverandør, og to krav er ufravigelige: Høj ydeevne og lav refleksion. Det giver tilfredshed hos både solcelle-ejeren og hans naboer. Hos os får du 10 års produktgaranti på både inverter og solcellepaneler samt 25 års ydelsesgaranti.

Skagensvej 34 · 9982 Ålbæk · Tlf. 9848 8933 www.solexperten.dk

nr. 05 MARTS 2013

00000_EP_Ann_260x360 2013.indd 1

13/02/13 12.35


Sænk din varmeregning!

Hva kan gødr du e for 15

0.000 ,-

Solceller betaler jordvarme Da Sonja og Bruno Nielsen i 2010 fik installeret jordvarme, sparede de en god portion penge på varmeregningen - men til gengæld voksede elregningen. Det er der nu rådet bod på, og i december 2012 fik parret solceller på taget. Når man som Bruno og Sonja

Nielsen skal forsyne et hus på 161 kvadratmeter, en gildesal på 138 kvadratmeter og en garage på 50 kvadratmeter med el og varme, er der intet at sige til, at energiregningen ryger op i det røde felt. Derfor var jordvarme en nem beslutning at tage, da det gamle oliefyr skulle skiftes for et par år

En investering i jordvarme og solceller giver et stort afkast, da den er tjent hjem på mindre end 10 år.

siden hos Bruno og Sonja Nielsen i Elling. Jordvarmen blev installeret i 2010, og nu er tiden inde til at tage kampen op mod den høje elregning. “Vi bruger 12.000-15.000 kWh om året, hvilket beløber sig til ca. 2.000 kr. om måneden. Vi fik derfor en energivejleder ud til en snak, og fandt ud af, at solceller ville være den bedste investering, vi kunne gøre” fortæller Sonja Nielsen. Det kræver sit anlæg Da Bruno og Sonja skal dække et elforbrug på knap 15.000 kWh om

Bruno Nielsen er positivt overrasket over, at solceller producerer strøm, selv om der ligger sne på dem.

året, valgte de et større anlæg på 9,4 kWp, beregnet til at producere omkring 6.000 kWh om året. “I alt fik vi installeret 38 paneler på det østvendte tag, der har rigtig gode betingelser for sollys, da der ikke er skygge fra træer eller andet. Når betingelserne for at få sollys er så gode, har vi i vintermånederne oplevet, at solcellerne har produceret strøm, selvom der har været sne på taget” slutter Bruno Nielsen.

Jordvarmeanlægget får nu strøm fra solceller på taget, og så er varmeregningen helt i bund.

vi HAR i vintermånederne oplevet, at solcellerne har produceret strøm, selvom der har været sne på taget.« Bruno nielsen Husejer

nr. 05 MARTS 2013

12.35

13


14

GRATIS Jordvarme eller luft/vand Spar mere end 50% på varmeregningen - i forhold til gas og olie

ENERGIBEREGNING

Vi beregner din besparelse ved jordvarme sammenlignet med din Mere end 30 år som dansk producent af nuværende varmepumper,varmekilde jordvarme så-og udarbejder et vel som luft/vand-varmepumper, har gjort DVI førende i branchen for tilbud – alt inkluderet! boligopvarmning med vedvarende energikilderRing fra jord, luft og vand. og hør mere: 98 35 52 44

HVAD NU HVIS...

• Bestil besøg af en af vores forhandlere

eller kunderådgivere allerede i dag • Bestil besøg af en af vores forhandlere eller kunderådgivere • Vi har forhandlere over hele landet allerede i dag

Mere end 30 år med varmepumper, jordvarme såvel som luft/ vand-varmepumper, har gjort DVI førende i branchen for boligopvarmning med vedvarende energikilder fra jord, luft og vand.

• Gratis rådgivning og uforpligtende ...dintilbud have

• Vi har forhandlere over hele landet

• Vores 30 år som dansk producent af varmepumper er din garanti for et velfungerende anlæg • DVI er ligeledes førende i store anlæg til foreninger, offentlige bygninger, private industrier, m.m.

er for lille til jordvarme?

Så har vi en varmepumpe, som optager varmen fra ude-

- Det giver glade og trygge kunder! luften i stedet for jorden. Besparelsen bliver lidt mindre, • Gratis rådgivning og uforplig-

men er et rigtig godt og miljøvenligt alternativ til jordvarme.

tende tilbud • Vores 30 år med varmepumper er din garanti for et velfungerende anlæg

Hvad vil det koste for Hvad nu hvis...din Hvad have vil det koste forkoden dig? dig? Scan med din smartphone, udScan koden med din smartphone, er for lille til jordvarme? – det giver glade og fyld skemaet og så

udfyld skemaet og så laver vi et gratis og

Så har vi en varmepumpe, som optager varmen laver vi et gratis og uforpligtende tilbud til dig i løbet af 3 dage. uforpligtende tilbud fra udeluften i stedet for jorden. Besparelsen bliver til dig i løbet af 3 dage. lidt mindre, men er et rigtig godt og miljøvenligt alternativ til jordvarme.

trygge kunder!

GRATIS

ENERGIBEREGNING Vi beregner din besparelse ved jordvarme sammenlignet med din nuværende varmekilde og udarbejder et tilbud – alt inkluderet! Ring og hør mere: 98 35 52 44

Ring nu på tlf. 98 35 52 44 eller se mere på www.jordvarme.dk og find en forhandler i nærheden af dig. Ring nu på tlf. 98 35 52 44 eller se mere på www.jordvarme.dk og find en forhandler i nærheden af dig DANSK VARMEPUMPE INDUSTRI

Spar på varmeregningen SPAR MOMSEN

Kom til

ÅBENT HUS lørdag den 9. marts 2013 kl. 10.00-15.00

– Kom og se kedler i drift – Varmepumper fra Danfoss – Fast- og biobrændselskedler fra Passat – Vi sørger for montering og leverer dig en komplet køreklar løsning

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE

På Søholtvej 34, 9750 Østervrå. Vi byder på pølser, øl og vand

Kom og få en snak om din næste energiløsning Danfoss varmepumper Passat Bioheat

Atmos

V V S - J O R D VA R M E - B I O B R Æ N D S E L

pact Ny Passat Com kedelpakke

D I N T O TA L E VA R M E L E V E R A N D Ø R Aut. VVS-inst. Anders Mortensen . Tlf. 98 95 12 27 . www.soeholtsmedie.dk

nr. 05 MARTS 2013

Spar 55% på varmeforbruget Når en Danfoss

Varmepumper er mere populære end nogensinde før. Det skyldes, at vi med moderne teknik kan udnytte solens varme i form af den gratis energi,


Victor A/S

Oslos bybusser skal køre på affald Biogas fra 50.000 tons organisk affald skal drive 135 bybusser i et år. Dele af teknologien til biogasanlægget hentes i Frederikshavn. I løbet af 2013 overgår 135 bybus-

ser i Oslo til at køre på biogas. Det vil reducere CO2-udledningen med 10.000 tons og give de 500.000 indbyggere i Norges hovedstad en renere luft at indånde. Samtidig giver det en god udnyttelse af en ressource, der ellers ville gå til spilde. Affaldet ville enten afgasse naturligt på en losseplads eller blive brændt af i et forbrændingsanlæg. Nu bliver gassen i stedet udvundet og omdannet til flydende form, så den kan tankes på busserne. Til den del af anlægget, hvor gassen renses og konverteres til flydende form, leveres teknologien af Victor A/S, der hører hjemme på havnen i Frederikshavn. Victor fremstiller køleanlæg, rørinstallationer og stålkonstruktioner til især den maritime og offshore-sektoren. Virksomheden beskæftiger 70 medarbejdere og har specialiseret sig i

4 kg affald pr. km På 50.000 tons affald vil de norske busser således kunne tilbagelægge 12.500.000 km.

avancerede og komplekse løsninger til både nybygninger og renoveringer. Efterhånden fylder energisektoren også godt i ordrebogen. Til biogasanlægget i Oslo skal Victor levere fire procesmoduler til konvertering af gas fra luftformig

til flydende form. En proces, der bl.a. indebærer nedkøling til -165 grader. Endvidere skal Victor levere tre tryktanke samt rørføring. “Anlægget er det første større, kommercielle anlæg, hvor vi leverer moduler m.v. til, og vi venter os rigtig meget af dette område. Der har

været betydelig interesse fra både Sverige og Tyskland. Sådanne store anlæg er altid komplekse og forskellige fra sted til sted, og det passer perfekt til vores virksomhed. Vi har meget dygtige ingeniører og teknikere og er derfor særligt konkurrencedygtige på de vanskelige opgaver,” siger direktør Ole Nygaard.

Victor A/S skal levere procesudstyr til et biogasværk i Oslo.

Direktør Ole Nygaard ser et stort, nyt marked for Victor A/S i energisektoren.

Anlægget er det første større, kommercielle anlæg, hvor vi leverer moduler m.v. til, og vi venter os rigtig meget af dette område. .« Ole Nygaard Direktør, Victor A/S

nr. 05 MARTS 2013

15


16

TEMA: Biobr ændsel

Det naturlige brændsel Træ i form af brænde, træpiller og flis spiller en vigtig rolle i opvarmningen af vores boliger. Her sætter vi fokus på biobrændsel – på økonomien og på de varmeanlæg, der kan udnytte biobrændsel.

I helt gamle dage hentede man

sit brændsel i skoven. Træ var den helt dominerende energikilde til opvarmning, og for 60 pct. af verdens befolkning er biobrændsel stadig en vigtig energikilde i hverdagen. I dagens Danmark bor de fleste mennesker i byen, og så er det ikke praktisk at skulle sanke sit brænde i skoven hver dag. Derfor er

biobrændsel i dag også raffinerede produkter som træpiller, flis og briketter af presset savsmuld. De er lette at transportere og kan anvendes mange steder. Biobrændsel anses for en vedvarende energikilde, fordi det stammer fra biologisk materiale, som har “levet for nylig” i modsætning til fossilt brændsel, der stammer fra

Nu fyrer jeg for en tredjedel Lars Godske ved Østervrå købte et træpillefyr for fire måneder siden og kalder det “den bedste investering i mit liv!”

mange millioner år gammelt biologisk materiale. Biobrændsel er CO2neutralt, fordi det ved afbrænding frigiver samme mængde CO2, som

Biobrændsler kan bruges både på centrale kraftvarmeværker og decentralt ude i de enkelte husstande. Blandt de industrialiserede lande er brugen af biobrændsler mest udbredt i Sverige og Finland, hvor henholdsvis 17 og 19 procent af energibehovet dækkes af biobrændsel.

Da Lars Godske blev skilt, skulle

han finde en bolig, som han havde råd til, og hvor han kunne have sine to store hunde. Og hvor sønnen på fem også kunne bo på skift. Valget faldt på et ældre hus nær Østervrå. Et hus af den slags, der trængte til en kærlig hånd, og det har det fået. Lars Godske har sammen med sin bror renoveret huset fra inderst til yderst – et projekt, som snart er gennemført. “Det var et billigt hus, men opvarmningen var dyr. Her stod et ældre oliefyr, som var ganske tørstigt, og et fastbrændselsfyr, som var i stykker. En kammerat anbefalede at købe et træpillefyr, og en Træpillefyret fylder ikke meget i Lars Godskes bryggers. Siloen rummer 10 sække træpiller, der rækker til lige så mange dage.

nr. 05 MARTS 2013

oprindeligt blev optaget fra atmosfæren af de planter, som nu er blevet til brændsel.

dag kørte jeg inden om fabrikken i Østervrå,” fortæller Lars Godske, der arbejder på karrosserifabrikken i Klokkerholm. “Jeg vidste jo ikke, at NBE ikke sælger direkte til forbrugere, men kun gennem forhandlere, men de var flinke, og jeg fik lov at se produktionen. Herefter var jeg ikke i tvivl, så jeg gik straks på NBE’s hjemmeside og fandt en vvs-installatør, Jes Lykkegaard i Øster Brønderslev. Med et tilbud fra ham gik jeg i banken, og de kunne også se, at det var en god investering,” fortsætter Lars Godske. Han fik derfor installeret et 10 kW træpillefyr i sit hus. Det var en investering på 36.000 kr., som vil være tjent hjem på under tre år, idet varmeudgiften er reduceret fra 24.000 kr. årligt til omkring 8000 kr.


TEMA: Biobr ændsel

Kim Gregersen og Jannich Hansen ved træpillefyret, som nu også er godkendt på det amerikanske marked.

Jesper Krøger Lemme og Alvin Hernandez arbejder på at effektivisere produktionen og udvikle eksportmarkederne.

Europas førende og på vej ind i uSA Med 35.000 træpille-fyr i drift har NBE (Nordjysk Bioenergi) i Østervrå siden 2000 arbejdet sig op som Europas førende producent af træpille-fyr, og virksomheden har netop fået sine produkter godkendt efter de amerikanske standarder og er på vej ind på det store marked – i første omgang i det nordøstlige USA. Det er noget af et iværksætter-

eventyr der har udspillet sig i det lille industrikvarter i Østervrås vestlige udkant. Et eventyr, som startede med, at en smed og en grovvarehandler gerne ville spare lidt på varmeregningen og sammen byggede et træpille-fyr. Fyret var både billigt og godt, og det blev til en fritidsvirksomhed, som snart blev seriøs business for Kim Gregersen og Jannich Hansen. Det var i 2000. I dag er der 18 ansatte i Østervrå samt omkring

170 hos underleverandører, heraf 150 på den fabrik i Tjekkiet, hvor kedlerne fremstilles. Nordjysk Bioenergi har de seneste tre år haft vækstrater på 60-70 pct. Produktionskapaciteten er øget til 10.000 træpille-fyr om året, og virksomheden har i alt 35.000 anlæg i drift i Europa. Nordjysk Bioenergi er medejer af den underleverandør, der fremstiller dele til brændere til fyrene, og det sikrer en kort vej fra idé til prototype på nye løsninger. Og idéerne til nye og forbedrede løsninger kommer i høj grad fra de eksisterende kunder via brugerfora på internettet og erfaringer fra forhandlerne. “Vi sælger træpillefyrene via grossister til vvs-installatører. NBE har en vigtig rolle i at klæde installatørerne på til at installere anlæggene korrekt og supportere deres kunder, så de oplever problemfri drift,” siger Kim Gregersen og Jannik Hansen. Nordjysk Bioenergi er i en udviklingsproces fra lille iværksættervirksomhed til en mellemstor virksomhed med betydelig eksport. Iværksætterne Hansen og Gregersen foran den store demo-truck, der præsenterer træpillefyr i hele Europa.

Derfor har de to iværksættere suppleret ledelsen med en general manager, Jesper Krøger Lemme. Hans fornemste opgave er at udvikle virksomhedsstrukturen til at matche den stigende efterspørgsel og øget behov for tættere planlægning med salgsorganisationen. “De gode resultater hidtil skyldes først og fremmest, at hver eneste medarbejder har taget sit ansvar og udfyldt sin helt særlige plads. Vi er også i fremtiden afhængige af ansvarsbevidste og selvkørende medarbejdere,” siger Jesper Krøger Lemme. Udviklingen af eksportmarkederne er lagt i hænderne på international marketingchef Alvin Hernandez, som bl.a. har ledet arbejdet med at få firmaets produkter godkendt hos de amerikanske myndigheder. Det er lykkedes, og NBE er nu klar til at markedsføre træpillefyr i det nordøstlige USA.

Nordjysk Bioenergi satser meget på udvikling af nye og forbedrede produkter og har i 2012 lanceret en ny model, som er delvis selvrensende. Fyret er konstrueret så vedligeholdelsesfrit som muligt og er dermed perfekt til boligejere, der ikke vil have ret meget arbejde med fyret.

nr. 05 MARTS 2013

17


18

TEMA: Biobr ændsel

80.000 tons bioenergi med i bagagen

Ekman forsyner Danmark med biobrændsel via Frederikshavn Havn. Firmaet satser på træpiller af høj kvalitet fra bl.a. verdens største træpillefabrik i Rusland.

Den svenske trækoncern Ekman har slået sig ned i Frederikshavn, hvor de vil fokusere på bioenergi i form af træpiller, træbriketter og flis til opvarmning. Det er miljøvenligt, det er billigt, og der er nok til alle. Efter overtagelsen af fire træ-

pillelagre i Danmark er Ekman Denmark nu klar til at levere træpiller til hele landet. Og de har ikke mindre end 80.000 tons træpiller på lager. “Vi sætter en ære i at levere træpiller i høj kvalitet med høj effekt. Vi forhandler bl.a. de populære træpiller i HP-kvalitet” fortæller Ronnie Lange Kristensen, administrerende direktør i Ekman Denmark. Ekman leverer bioenergi til bl.a. skoler, offentlige institutioner og fjernvarmeværker over hele landet, og når man er en del af en stor global koncern, giver det et godt forspring, når det handler om den leveringssikkerhed, der i vinterens kolde tid er alfa omega.

“I denne kolde tid får vi mange henvendelser fra folk, der mangler træpiller, fordi deres sædvanlige leverandør ikke kan levere til tiden, eller fordi pillerne ganske enkelt ikke er gode nok,” siger Ronnie Lange Kristensen og fortsætter: “Og med 80.000 tons træpiller på lager i hele Danmark, kan vi give den fornødne leveringssikkerhed.”

Vi sætter en ære i at levere træpiller i høj kvalitet med høj effekt.« Ronnie Lange Kristensen Adm. direktør, Ekman Denmark

Nem og hygelig varme Der er mange fordele ved at vælge en brændeovn til træpiller – en såkaldt pilleovn. En pilleovn er mindste lige så

hyggelig og afgiver lige så meget varme som en almindelig brændeovn. Det er bare lidt nemmere, og du skåner miljøet for unødig CO2udledning. “Mange vil rigtig gerne have hyggen og den gode økonomi, der er forbundet med en brændeovn,

Vidste du det? For hver millimeter sod, der lægger sig på brændepladerne bliver kvaliteten af din pilleovn forringet med 10%. Så vil du beholde en god effekt og en god varmeøkonomi, så husk ugentlig rengøring af din pilleovn.

nr. 05 MARTS 2013

men vil gerne undgå det arbejde, der er forbundet med brænde,” fortæller Anders fra A*T Pejsecenter i Frederikshavn. Hos A*T Pejsecenter er pilleovnene blevet meget populære i takt med træpillernes popularitet, og ifølge Anders Laustsen, er der også god grund til at blive begejstret for pilleovnene: “Det er meget nemt, for du skal bare hælde en pose piller i magasinet, og så kører den af sig selv i to dage uden, du skal røre en finger. Mange pilleovne har også en termostat, så du kan styre varmen fuldstændig, som du vil, eller holde en helt jævn temperatur.”

Vælg piller i god kvalitet Hos A*T Pejsecenter fører de et pilleovnsmærke, der hedder Jøtul. Det er et norsk firma, der har specialiseret sig i at lave pilleovne. Men selvom kvaliteten og håndværket er på plads, er det ifølge Anders ikke altid nok: “Det største problem med pilleovnene opstår, hvis man køber træpiller i dårlig kvalitet. Når kvaliteten ikke er god nok, bliver glasset foran sodet til og den røg, der kommer ud af skorstenen, er meget forurenet. Og det er bestemt ikke godt for hverken miljø eller varmeøkonomi,” slutter Anders Laustsen.

Anders Laustsen: Undgå træpiller af dårlig kvalitet i brændovnen – de soder glasset til og forurener.


TEMA: Biobr ændsel

Brændeovnene fra RAIS er svanemærkede og udviklet til den renest tænkelige forbrænding. Også partikel-forureningen er helt i bund.

vi vil gennem et samarbejde med Aalborg Universitet og Teknologisk Institut arbejde på at udvikle brændeovne, der sætter nye og bedre standarder inden for miljøhensyn.« Ann Charlotte Wellejus RAIS

Svanemærket testvinder Du kan sagtens fyre op i brændeovnen med god samvittighed. Brændeovnene fra frederikshavnske RAIS er nemlig svanemærkede og CO2-neutrale. Du skal bare huske at fyre korrekt. Findes der noget hyggeligere

end ild i brændeovnen en mørk søndag eftermiddag? Nej vel. Brændeovne er både hyggelige at se på og billige som opvarmningskilde. Dog er røgen fra skorstenen ikke så hyggelig, men derimod meget skadelig for miljøet. Brændeovnsproducenten RAIS har udviklet brændeovne, der hører til blandt de mindst miljøbelastende brændeovne på markedet. Faktisk har en af deres modeller netop vundet en test i forbrugermagasinet Tænk for at have den laveste partikelmåling. “Vi er rigtig stolte af testresultatet på brændeovnen Q-Tee, og vi vil gennem et samarbejde med Aalborg Universitet og Teknologisk Institut arbejde på at udvikle brændeovne, der sætter nye og bedre

standarder inden for miljøhensyn,” fortæller Ann Charlotte Wellejus fra RAIS. Når brændeovnene fra RAIS kaldes CO2-neutrale, er det fordi, mængden af CO2 ved korrekt fyring svarer til den mængde CO2, som træet ville have afgivet under forrådnelse i naturen.

test vinder

Q-Tee er navnet på den lille, fikse brændeovn fra RAIS, der vandt Tænks forbrugertest og dermed kan kalde sig brændeovnen med den laveste partikelmåling.

nr. 05 MARTS 2013

19


20

ecoteq.dk

Er du klar til at høste alle fordelene? >>beregn din egen fortjeneste på ecoteq.dk

Med de nye regler er det blevet ekstra attraktivt for både landbrug, erhverv og offentlige institutioner at gøre uunyttede arealer til aktive investeringer Med solenergi. kontakt ecoteq nord på 2070 1717 for få flere inforMationer oM de Mange Muligheder eller se Mere på vores hjeMMeside.

Ecoteq Nord 2070 1717 Ecoteq_ANN2_158x240.indd 1

2/13/13 8:47 PM

Spar penge på din energi! S M Å Æ N D R I N G E R K A N O F T E S PA R E M A N G E P E N G E Det betaler sig at energioptimere sin bolig eller virksomhed. Vi kan hjælpe dig med at spare penge ved at finde de mest energieffektive løsninger. Vi har ekspertise i:

| Ventilation og varmepumper | Intelligente lysinstallationer | Opsætning af solceller | Optimering af processer - både hos private og i virksomheder.

Alarmpakken Standard GSM (installationspris):1.495:Pakken indeholder: 1 centralenhed Gateway GSM, 1 fotodetektor, 1 betjeningspanel, 1 sirene med varmedetektor, 1 åbningskontakt, Dansikring Direct alarmskilte. Månedligt fuldserviceabonnement: 329:-

Det kan stadig betale sig med solceller..!

Certificeret efter KSO-ORDNINGEN

Emil Sørensens Eftf. A/S · Knivholtvej 19 · DK-9900 Frederikshavn · Tlf: 9620 5000 · E-mail: sorensen@emil-el.dk nr. 05 MARTS 2013


VIND- og solENERGI

21

Medvind for vindmøllerne! Da reglerne for nettomålerordningen blev ændret omkring årsskiftet, lagde det en dæmper på solcellesalget, som det var hensigten, men det lammede også salget af husstandsvindmøller, og det var ikke meningen. Derfor er der nu vedtaget en sær-

regel for husstandsvindmøller på op til 25 kW, som sikrer disse mølleejere en afregningspris på 2,50 kr. pr. kWh for den el, de leverer til nettet. Begrundelsen er, at vindmøller ikke er faldet i pris i samme udstrækning som solcellerne.

Lovændringen har givet ekstra aktivitet i markedet for husstandsvindmøller, da disse anlæg lige nu er en særdeles god forretning.

Lovændringen har givet ekstra aktivitet i markedet for husstandsvindmøller, da disse anlæg lige nu er en særdeles god forretning. Henrik Ejlerskov, Strandby, der er forhandler af møller fra HS Wind, Danmarks eneste typegodkendte mød os på at firmaet 25 kW mølle, fortæller, EssEn ErgtoiM de uger efter lovændrinEnførste llen, hahenvendelser skin200 geni m fik aover fra t. p e s . interesserede kunder. Der var 9 2 Fr.havn endda mange, som ville have både to, tre og fire møller. “HS Wind 25 kW koster godt 800.000 monteret, og nu med en afregningspris på 2,50

kr., der er garanteret i 20 år, så er det en rigtig god forretning. Markedet vil helt sikkert eksplodere, og man må imødese, at politikerne inden længe vil trække i bremsen og gøre det lidt mindre attraktivt. Så det gælder om at springe på toget lige nu,” siger Henrik Ejlerskov. Frem til 2012 er der i hele Danmark etableret husstandsvindmøller

HS Wind har på det seneste oplevet en overvældende interesse for sin 25 kW husstandsvindmølle.

med en samlet effekt på 5 MW. Partierne bag energiforliget har aftalt at revurdere støtten, når der er opført yderligere 2,5 MW husstandsvindmøller eller senest i 2015.

Viking 25 Er Klar til at ErobrE norDjyllanD

Delvis skygge over solcellerne

Nu er ordningen ændret, så ud- tilstørre anlæg, så er der nemlig en Viking 25 er den største og eneste 25 kW hustandsvindmølle, som er typegodkendt det danske

vekslingen med forsyningsnettet

betaling på 1,45 kr. pr. kWh.

marked. udviklet og produceret i Danmark og opgøres designettime til selv de skrappeste vindforhold med for time, og så er disse Store solcelleanlæg er desuden anlæg ikke længere attraktive. Men for virksomheder, der har optimal strømproduktion. ring til HS Wind nordjylland og få flere informationer om dinattraktive nye mølle.

SE mErE om ViKing 25 på HSWinD.DK

Der blev hamstret en del 6 kWp solcelleanlæg i slutningen af 2012 for at komme ind under nettomålerordningen med årlig opgørelse. HSWIND_ANN.indd 1

samtidig skete der andre ændringer, som betyder at solceller stadig kan være en rigtig god investering. “Den ny ordning er ikke attraktiv for 6 kWp anlæg, men nu findes begrænsningen til 6 kWp ikke længere, og det er heller ikke et krav, at solcelleanlægget er monteret på eller ved boligen. Det betyder, at man som boligejer kan installeret anlæg på op til 400 kW og frit kan placere det uafhængigt af bygningen. Samtidig er afregningsprisen til nettet øget fra 60 øre til 1,30 kr. pr. kWh, og derfor er store anlæg faktisk en god forretning,” siger Henrik Ejlerskov fra Ecoteq. En bedre forretning er at gå sammen i et solcellelaug eller andelsforening og etablere endnu

De nye regler for solceller gør store anlæg til en god forretning for både private fællesanlæg og virksomheders solcelleanlæg

mulighed for at placere dem på flade tage eller udenomsarealer. Virksomheder kan nemlig afskrive på anlægget og trække momsen fra i modsætning til private. Henrik Ejlerskov føjer til, at helt små anlæg på 1-2 kWp også kan være en god forretning, da man med disse anlæg når at bruge det meste af strømmen samtidig med, at den bliver produceret, og så sparer man stadig den fulde elpris.

Virksomheder kan nemlig afskrive på anlægget og trække momsen fra i modsætning til private.« Henrik ejlerskov Ecoteq

nr. 05 MARTS 2013

HS Wind n V/Henrik Ejler he@hswind.d

2070 1717


22

grønne KNIVHOLT

Lad dig ikke narre af det ældre ydre. For selvom Knivholt har en del år på bagen, rummer den historiske hovedgård noget af det mest moderne inden for vedvarende energiteknik.

Jordvarme, solceller og en

helt ny type indvendig isolering forsyner nu en stor del af Knivholt med energi. Når man på et ældre byggeri som Knivholt har ca. 70.000 besøgende på årsbasis, er der bogstavelig talt en del at bruge energien på. I hvert fald når det handler om opvarmning og belysning.

vi har simpelthen ikke råd til at lade være.« Anders Thomsen Teknisk service medarbejder. Knivholt

Specielt varmeforbruget i den østre lade, som kan benyttes til bryllupper, fester mm, har givet anledning til nogle knap så festlige varmeregninger. “De gamle vægge og den dårlige isolering gør, at det er rigtig dyrt at opvarme. Udnyttelsen af de mange loftrum og opvarmningen hertil bliver en større og større post i regnskabet, og på længere sigt vil vi have svært ved at klare de høje regninger, hvis vi ikke kigger os om efter alternative energiformer. Vi har simpelthen ikke råd til at lade være” fortæller Anders Thomsen, Teknisk service medarbejder ved Knivholt.

Anders Thomsen ved samlebrønden, hvor alle jordvarmeslangerne mødes.

Knivholt bliver grøn

nr. 05 MARTS 2013


grønne KNIVHOLT

Demonstratorium Gennem et samarbejde med Greensource vil Knivholt i det kommende år give de besøgende mulighed for at gå på opdagelse i vedvarende energi. Projektet kalder de for Demonstratorium, og her vil de udstille de forskellige former for alternativ energi.

Samarbejde giver god energi Og Knivholt er godt med på vognen, når det handler om vedvarende energi. Allerede i 2010 fik Knivholt solceller på taget af Naturcentret, der forsyner hovedbygningen med elektricitet. Nu er også gasfyret udskiftet med en jordvarmepumpe, der skal forsyne hovedhuset med varme, og hele den østre

lade er blevet isoleret indvendigt. “Gennem et samarbejde med EUC Nord og deres efteruddannelsesprogram har vi fået et hold dygtige murere til at efterisolere hallen med et relativt nyt produkt, der hedder IQ Therm. Produktet kan limes direkte på væggen og bagefter kan vi pudse væggene op og få det oprindelige look tilbage” fortæller Anders Thomsen.

Den gamle lade er isoleret indvendigt med IQ Therm plader, der limes direkte på væggen.

Greensource har allerede en bred palet af energiformer, og vi kan supplere med resten. Vi kan derfor fremvise tre forskellige former for jordvarme, solceller og på sigt en vindmølle. det glæder vi os til at vise frem for både private og virksomheder.« Anders Thomsen Teknisk service medarbejder. Knivholt

iQ-Therm - Intelligent og åndbart indvendigt isoleringssystem

Det reelle alternativ til udvendig isolering - Unik løsning til energirigtig sanering - Høj isoleringsevne (ʎ= 0,031 W/mk) - Åndbart system uden dampspærre - Optimal beskyttelse mod fugt og skimmel - Markant reduktion af varmeregningen - Øger værdien af ejendommen - Skaber et sundt og behageligt indeklima - Europæisk brandklasse b-s1, d0 - Gennemtestet og dokumenteret system

Salg og rådgivning af gennemtestede saneringssystemer fra tyske Remmers GmbH: - iQ-Therm intelligent indvendig isolering - Skimmelsvamp sanering og forebyggelse af skimmelsvamp - Kalciumsilikat indeklimaplader til fugtige vægge/kuldebroer - Indvendig tætning af fugtige kældre med Kiesol systemet - PCD indkapsling, undgå unødvendig bortskæring

Intro Flex ApS • Fabriksvej 6 • 9560 Hadsund • Tlf. 98 54 21 11 • www.introflex.dk • introflex@introflex.dk nr. 05 MARTS 2013

23


24

VØLUND KEDLER OG BRÆNDERE

Nye regler gør eneste typegodkendte 25 kW på markedet endnu mere attraktiv!

S I PBARSKER -

Ring på 2070 1717

g! æ l n kera o t s på

1 stk. Pellux 100 - 20 kW 1 stk. Stoker PB Max - Modulerende 6-20 kW 1 stk. designmagasin - 350 liter 1 stk. snegl

Kampagnesætpris

25.495,Pris inkl. moms

· Nye regler for husstandsvindmøller betyder, at du i 20 år frem kan sælge din overskudsproduktion af strøm til hele 2.50 kr. pr. kw.* *ifølge Klima-, energi-, og bygningsministeriet · Viking 25 er den største og eneste 25 kW hustandsvindmølle, som er typegodkendt til det danske marked. · Hvad venter du på?

Henrik Ejlerskov Svalevej 13 · 9970 Strandby he@ecoteq.dk · 2070 1717

HSWIND117x158.indd 1

2/13/13 9:01 PM

Tilbuddet gælder til og med den 30. juni 2013

Vi hjælper med at gøre Frederikshavn grønnere Bliv inspireret på www.energinord.dk Member of the NIBE Group

nr. 05 MARTS 2013


BIOGAS FREDERIKSHAVN

n ø r g R E BIOGAS roduktion! energip

BIOGAS afhj æ miljøproble lper mer!

BIOGAS øgeR BeskæftigelseN!

BIOGAS GIVERnsport! tr a bæredygtig

NÅr Grisen ! s a g r gi’

Et biogasanlæg vil både afhjælpe miljøproblemer i landbruget, give øget beskæftigelse og bidrage til bæredygtig transport. Frederikshavn er kommet et stort skridt videre ved at udpege mulige placeringer.

Energiforliget i efteråret sik-

rede bedre økonomi for biogasanlæg, og samtidig blev der skruet op for støtten til at etablere nye anlæg. Regeringen lægger ikke skjul på, at den anser biogas som en vigtig del af Danmarks fremtidig grønne energiproduktion. Også i Frederikshavn Kommune er der investorer, som ønsker at etablere et stort biogasanlæg. Projektet er kommet tættere på realisering i og med, at byrådet nu har vedtaget et tillæg til kommuneplanen, som udpeger to områder ved Stenhøj og Østervrå som potentiel placering af biogasanlæg. Projektchef i Energibyen Frederikshavn, Poul Rask Nielsen, ser store muligheder i et biogasanlæg.

“Det vil være positivt på mange måder. Først og fremmest udnytter vi en ressource, som ellers ville gå til spilde og forårsage forurening.

at belaste miljøet, hvilket igen er med til at fastholde beskæftigelsen i landbruget og de 815 job på slagteriet i Sæby. Samtidig opstår der

Frederikshavn Kommune er en af de første til at indarbejde biogas i kommuneplanen, og det finder vi særdeles positivt.« Allan Olesen Miljøchef, LandboNord

Når vi afgasser gyllen, inden den spredes på markerne, fjerner vi en stor del af lugtgenerne og den luftbårne ammoniakbelastning på naturen. Det betyder, at landmændene kan udvide deres produktion uden

nye job på biogasanlægget, og produktet biogas kan bl.a. anvendes i transportsektoren, hvor det ellers kan være svært at skifte til vedvarende energi.” I landbrugserhvervet vil man meget gerne i gang med at producere biogas. Det vil både løse

nogle miljøproblemer og give en ekstra indtjeningsmulighed for et trængt erhverv. “Frederikshavn Kommune er en af de første til at indarbejde biogas i kommuneplanen, og det finder vi særdeles positivt. Ydermere har Frederikshavn jo Energibyen, der arbejder ihærdigt med at hjælpe projekter i gang og skabe kontakt mellem leverandører og investorer – det savner vi i de øvrige kommuner,” siger miljøchef i LandboNord, Allan Olesen.

Biogas løser nogle af miljøproblemerne og giver en ekstra indtjeningsmulighed for et trængt erhverv.

nr. 05 MARTS 2013

25


26

EFTER U - i energ DDANNELS E irigtig b EUC N ord udb yggeri y energir igtigt by der uddannels e/e gge In

ft r stitut,V idencen i i samarbejde eruddannelse i ter for ger og m ed Tekn energib førende o lo g is e k s materia ter til b lelevera parelser i bygn æredyg intigt byg ndører geri. og arkit Kontakt ekos på t lf. 7224 kurser på 6000 o g eucnord HåndværkerA kademie hør om aktue .dk und ll t. Se og er efter så mere e uddann e E U C N O R D E U C N O R D E U C N O R D ls EU eC . N O R D E U C NpOåR D E U C

UC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD NORD EUC N ORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD E UC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC N RD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD E NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NOR D EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NOR UC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC N RD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD E NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NOR D EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NOR UC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC N RD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD E NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NOR D EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NOR UC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC N RD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD E N O R D E U C N OHåndværkerakademiet R D E U C N O R D E U C N O R D E Uhandler C N O R D Eom UC N O Rsætte D EUC N O R D E U C N O R D E Ui Cbevægelse N O R D E U C N– O Rkort D EUC N O R DSammen E U C N O R Dmed EUC NORD EUC NOR at byggebranchen sagt. D EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC N O R D E U C N Osamarbejdspartnere RD EUC NORD EUC NORD E U C N O R D E Uog C Nuddannelsessystemet ORD EUC NORD EUC NORD EUC O R D E Uet C N O R D Esom U C Nskal O R D Evære U C N Omed R D E Util C NORD EUC NOR i erhvervsliv har viNskabt sted, C NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NO R D E U C N O R D at E Udefinere C NORD EU C N O R D E U Cbyggeri NORD EU C N O R D E U C på NOR D E U C N O Rinnovation D E U C N O R D og EUC N O R D E U C N O R D Eindenfor U C N O R D byggeEUC NORD EUC NORD E fremtidens og fokusere udvikling, efteruddannelse NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NOR D E U C N O R D E Uog C N O R D E U C N O R D E U CDet N O Rer D Enødvendigt U C N O R D E U Cog N Opå R D EUC E U C NNord O R D Eføler U C N Ovi R Ddet E U CerN naturligt O R D E U C Nat O Rvi D Epåtager U C N O R Dos E Udenne C NORD EUC NORD EUC anlægsbranchen. M.P 9800 Hjørring 6000 · Fax eucnord.dk N O R D E U C ErhvervsUddannelsesCenter N O R D E U C N O R D ENord UC· N O. RKoefoeds D E U CVejN10 O R· Box D E330 UC·N ORD E U C· Telefon N O R D7224 EUC NO R D7224 E U C6101 N O·Rinfo@eucnord D E U C N O· R D EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NOR C N O R D E U C Nopgave. ORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NO RD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD E NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NOR D EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NOR C NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NO RD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD E NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NOR D EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC nr. NORD EUC NO R05 D MARTS E U C 2013 NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NOR C NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NO RD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD E NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NOR D EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC NORD EUC

Gør det ordentligt

- ta’ en uddannelse

på EUC Nord!

eucnord.dk


MARTEC & EUC NORD

Energinørderi med gode jobmuligheder Når Frederikshavn kommune sætter sig for at energioptimere, gør de det hele vejen rundt. Helt fra folkeskolen kommer mange børn og unge i kontakt med vedvarende energi i hverdagen, og nu åbner MARTEC og EUC Nord også op for nye energiuddannelser.

Energiteknolog på MARTEC På MARTEC slog de allerede i 2010 dørene op til Energilaboratoriet, hvor maskinmesterelever med speciale i energi kan eksperimentere med solceller, varmepumper, styring af ventilationsanlæg mm. Mere end 50 pct. af maskinmestereleverne valgte dette speciale, og MARTEC åbner derfor op for flere uddannelser i samme kategori – nemlig den toårige uddannelse som energiteknolog. ”Uddannelsen som energiteknolog er skræddersyet til fx tømrere, murere eller elektrikere, der vil specialisere sig inden for energi. Her lærer eleverne alt om energi og energiformer, og vi beskæftiger os med jordvarme, solceller, varmepumper og alt der omhandler enerRD EUC NORD giforsyning til bygninger” fortæller C NORD EUC NOR Brian Thomsen, uddannelseschef D EUC NORD N O R D E U C N O Rpå D MARTEC. EUC NORD ORD EUC NORD Som uddannet energiteknolog EUC NORD kan du blive energirådgiver, salgsD EUC NORD N O R D E U C N O Ringeniør, D energiingeniør, projektEUC NORD O R D E U C N O R D leder og meget mere.

EUC NORD D EUC NORD NORD EUC NORD EUC NORD ORD EUC NORD EUC NORD D EUC NORD NORD EUC NORD EUC NORD EUC N ORD EUC NORD EUC NORD D EUC NORD NORD EUC NORD EUC NORD ORD EUC NORD EUC NORD D EUC NORD NORD EUC NORD EUC NORD O R D E U C N O R D Energilaboratoriet på MARTEC er et sandt slaraffenland for energinørder. EUC NORD D EUC NORD NORD EUC NORD EUC NORD ORD EUC NORD EUC NORD D EUC NORD NORD EUC NORD EUC NORD ORD EUC NORD

Med det massive fokus på energiforsyning, tør Brian Thomsen godt spå om rigtig gode jobmuligheder i både Danmark og i udlandet. ”Vi har indgået et samarbejde med Grundfos, hvor vores studerende skal være med på forskellige energiprojekter, og vi kan tydeligt mærke, at erhvervslivet efterspørger nyuddannede med speciale inden for energi.” Håndværker Akademiet skal smitte af Også på EUC Nord mærker de efterspørgslen på efteruddannelse inden for energi. Derfor har de oprettet Håndværker Akademiet. Et akademi, hvor lærlinge, svende og virksomheder kan efteruddanne sig inden for energioptimering af boliger og bygninger. “Takket være et tæt samarbejde med de mest betydningsfulde leverandører på markedet, Teknologisk Institut, Aalborg Universitet og ikke mindst bygge- og anlægsvirksomhederne kan vi nu tilbyde undervisning med vægt på den nyeste viden, færdigheder og samarbejde. Underviserne i Håndværker Akademiet er faglærte håndværkere og ofte uddannede bygningskonstruktører, men med de nødvendige tillægsuddannelser som Energivejleder og Passivhusdesigner” fortæller uddannelseschef Hans Ulrik Møller. Håndværker Akademiet tilbyder bl.a. kurser i efterisolering, varmepumper, termografi, installation

Uddannelsen som energiteknolog er en 2-årig uddannelse, der giver adgang til mange spændende karrieremuligheder.

af vindmøller mm. og der er stor efterspørgsel på de mange kurser. “Vi har netop gennemført et samarbejde med de mest ambitiøse bygge- og anlægsvirksomheder i Danmark, hvor vi i januar sendte 20 murersvende på et fire ugers kursus på Knivholt hovedgård for at udføre indvendig isolering med et helt nyt og energirigtigt produkt.” siger Hans Ulrik Møller. Bygge og anlæg Plus Og det er ikke kun de udlærte svende, der har muligheden for at

dygtiggøre sig. Med den nyligt oprettede Bygge og Anlæg Plus, kan de dygtigste lærlinge supplere deres uddannelsesforløb med fire ekstra undervisningsmoduler. “Her arbejder elever på tværs af fagene med bl.a. energioptimering af boliger og tager udgangspunkt i opgaver, som er aktuelle i virksomhederne. Bygge og Anlæg Plus indeholder en række gymnasiale fag, som baner vejen for videreuddannelse til bygningskonstruktør og ingeniør,” slutter Hans Ulrik Møller.

Uddannelsen som energiteknolog er skræddersyet til fx tømrere, murere eller elektrikere, der vil specialisere sig inden for energi.« Brian Thomsen Uddannelseschef, MARTEC

Vil du se mere om mulighederne for efteruddannelse på Håndværkerakademiet? Så kig forbi www.eucnord.dk

nr. 05 MARTS 2013

27


28

Oliefyrets afløser Spar det halve - skift til træpillefyr! red COMPACT er italiensk design og teknologi i topklasse. Vælg mellem 18, 24 og 35 kW

Flere og flere vælger Nordjyske Bank

• Elegant design • Lavt støjniveau • Minimalt pladsbehov • Nem betjening

Service og salg af MCZ, Ecoteck og red træpilleovne. Perfekt til villaen, sommerhuset eller kolonihaven.

Vi giver 1000 kr. for dit gamle oliefyr eller brændeovn ved køb af ny red COMPACT træpillefyr eller træpilleovn

Salg af danske kvalitets-træpiller

nordjyskebank.dk/kunde

email: vvsenergi@frhavn.dk · Tlf. 2361 0855

Brønderslevvej 64 | 9900 Frederikshavn | Tlf. 40 91 08 50 | info@braendselmesteren.dk

www.braendselmesteren.dk nr. 05 MARTS 2013

Aftal et uforpligtende møde!

- det sikre valg


ENERGIBYEN FREDERIKSHAVN

Energiboost til beskæftigelsen Det er lidt ligesom at samle et puslespil. Meningen falder på plads, når de store perspektiver forenes i takt med, at de små brikker lægges sammen. På samme måde kan man tegne

billedet af den lokale beskæftigelse, der vokser direkte i forlængelse af de energiprojekter, som er i gang i Frederikshavn kommune. I Energibyen er der søsat en plan, hvor arbejdspladser og energiproduktion går hånd i hånd. Hvad sker der egentlig i Energibyen? “Energibyen Frederikshavn blev etableret i 2007 som en igangsætter for Frederikshavns overgang til 100 pct. vedvarende energi. Energibyen har til opgave at skabe grøn vækst og flere lokale jobs i energisektoren”

fortæller Poul Rask Nielsen fra kontoret i toppen af rådhuset, hvor hele Energiby-sekretariatet holder til. “Jeg kan give dig et eksempel inden for energitjek af boliger” fortæller Poul Rask Nielsen og fortsætter:

Vi kan ikke bare lade stå til og efterlade klimaet til vores børn som nogle fjollehoveder.« POUL RASK Nielsen Energibyen Frederikshavn

“Vores energivejleder havde ca. 500 besøg hos private husstande, der var interesserede i at energirenovere sidste år. De 500 besøg genererede en besparelse på 1.000.000 kWh, og der er ca. brugt 10 mio. kr. på energirenoveringerne i de enkelte hjem. I kraft af disse investeringer, er der skabt 18 arbejdsplader ét år, indenfor produktion, byggemarkeder og byggebranchen, hvoraf de 10 er lokale håndværkere. På en måde bliver det jo en positiv spiral. Hvis man som boligejer kan spare penge på sit energiforbrug og derved være med til at skabe arbejdspladser, så kan vi jo hjælpe hinanden,” fortæller Poul Rask Nielsen og fortsætter: “Klimaforandringerne sker, og det er nu vi skal gøre noget. Vi kan ikke bare lade stå til og efterlade klimaet til vores børn som nogle fjollehoveder.”

Energi skaber flere arbejdspladser – that’s a fact! En besparelse på 1.000.000 kWh pr. år er et godt skridt på vejen, men visionerne rækker til mere end det. Poul Rask Nielsen kan komme med flere eksempler på, hvordan fx vindenergi kan omdannes til arbejdspladser. For hver million der bliver investeret i en vindmølle, får man mindst én arbejdsplads, og eftersom en vindmølle koster minimum 20-30 mio. kr., og samtidig reducerer CO2 udledningen væsentlig, så kan man sige, at det er win-win.

nr. 05 MARTS 2013

29


DMT ONLINE

Det betaler sig at have antennerne ude DMT Online i Sæby er leverandør af kommunikation i form af kabler, antenner, radioer, navigation og nu også LED belysning. Ved at omstille sig til markedet

og lytte til kunderne, har DMT Online vækstet 30 pct. sidste år og fået Børsens Gazellepris tre år i træk. Energirigtig belysning vinder frem Når man som DMT Online vil være nyskabende og innovativ, må man som virksomhed lytte godt efter, hvad der rører sig på markedet og ikke mindst – have modet til at satse på nye ting. Hos DMT Online har de taget endnu et spring og vil nu

forhandle LED-belysning fra firmaet Lyngsaa A/S i vangen. “Hvis nogen for 15 år siden fortalte mig, at jeg skulle sælge belysning, ville jeg ikke tro det, men omstændighederne ændrer sig jo, og vi har oplevet en stor efterspørgsel på energibesparende produkter – især i landbruget,” fortæller John Sørensen og fortsætter: “LED-belysning til landbruget eller det maritime erhverv skal være i meget høj kvalitet, da det både skal kunne levere den optimale belysning og

Salgschef Ole Ingby ser frem til at præsentere sine kunder for de nye LED-armaturer fra Lyngsaa A/S

samtidig være robust. Mange LED -producenter anvender sprøjtestøbt aluminium til lysarmaturerne, men det holder bare ikke til sådanne forhold.” DMT Online har flere spændende projekter i kikkerten. Bl.a. et projekt i Thisted, der omhandler energirigtig gadebelysning og kommunikationsudstyr til en vindmøllepark. Solveig og John Sørensen startede DMT Online tilbage i 1995. I dag er John indkøbschef og Solveig direktør.

Bliv Energiteknolog i Frederikshavn Højaktuel uddannelse for dig, som vil arbejde med energioptimering i fremtidens energilandskab.

Som Energiteknolog bliver du specialist i moderne og komplekse systemer til styring af energi- og indeklima. Du vil kunne rådgive og udføre løsninger for både private og virksomheder. Nu kan du blive Energiteknolog på Martec i Frederikshavn via et nyt samarbejde med UCN Teknologi. Opgrader din faglige erfaring med den seneste viden om energiteknologi. Samtidig får du adgang til andre videregående uddannelser og op til 1 års merit til maskinmesteruddannelsen på Martec. Bliv klogere på www.martec.nu eller www.ucn.dk

nr. 05 MARTS 2013

Ansøgningsfrister Gymnasiel uddannet: 4. juli 2013 Fagligt uddannet: 15. marts 2013 Der er også mulighed for at blive optaget efter individuel vurdering. Kontakt UCN Teknologi for yderligere info på tlf. 72 69 14 93.

Copyright: OhWeh, CC-BY-SA license

30


orskov YARD

Service-rig til havvindmøller ombygges hos Orskov Yard “Wind Pioneer”, der ejes af århusianske DBB Jack-Up Services, skal gøres klar til at udføre kranarbejde, når havvindmøller skal serviceres og have udskiftet hovedkomponenter som fx gear eller vinger. De fire høje ben gør jack-up rig-

gen “Wind Pioneer” ganske synlig i Frederikshavn havn, hvor den lige nu er under ombygning hos Orskov Yard. Riggen er bygget på Hyundaiværftet i Sydkorea i 2010, men skal frem over gøre tjeneste i nordeuropæiske havvindmølleparker. Men inden den kommer i arbejde, skal riggen ændres gennemgribende. Den skal gøres selvpositionerende, så den uden slæbebåde kan placere sig på den helt præcise Orskov Yard er valgt til opgaven på baggrund af et mangeårigt samarbejde.

position i forhold til den havvindmølle, der skal serviceres. Det kræver montering af thrustere, nye generatorsæt og hydraulik. Ydermere vil “Wind Pioneer” få monteret helt ny aptering. Sluttelig skal riggen til Rostock og have monteret en 300 ton Liebherr-kran. “Vi har købt riggen og samtidig kontraheret en nybygget rig på et tysk værft, fordi vi vil gå målrettet efter markedet for udskiftning af hovedkomponenter på havvindmøller. Vi ser et stort og stigende marked for vedligeholdelse og udskiftning. Vi har i forvejen en jackup rig, og med yderligere to opnår vi stor kapacitet og fleksibilitet,”

siger adm. direktør Thorsten Jalk, DBB Jack-Up Services. Selskabets nuværende jack-up rig arbejder for tiden i en engelsk havvindmøllepark. Hvor “Wind Pioneer” kommer i arbejde, er endnu ikke afgjort. DBB Jack-Up Services’ kunder er de store mølleproducenter samt energiselskaber, der ejer havvindmølleparkerne. Der forhandles om servicekontrakter til flere sider.

forventer vi i stigende grad også at være i stand til at tage akutte opgaver,” siger Thorsten Jalk. Orskov Yard er valgt til opgaven på baggrund af et mangeårigt samarbejde. Opgaven forventes at tage op mod fire måneder. Værftets direktør, Jeppe Ørskov, fortæller, at satsningen på offshore energisektoren gennem de senere år har givet en række interessante ordrer. Aktuelt bl.a. et større vedligeholdelsesarbejde på et norsk specialfartøj, “Island Wellserver” fra Island Offshore, der arbejder med at servicere oliebrønde på bunden af Nordsøen. Jeppe Ørskov ser frem til den kommende havneudvidelse, der

Vi har i forvejen en jack-up rig, og med yderligere to opnår vi stor kapacitet og fleksibilitet.« Thorsten JALK Direktør, DBB Jack-Up Services

“Vi vil gerne have længerevarende kontrakter, hvor vi enten arbejder på retrofit af serieskader eller forebyggende reparationer af mange møller. Når vi får flere rigge,

med større vanddybde og bredere indsejling gør det muligt at tage de store rigge og platforme fra Nordsøen ind til servicering.

nr. 05 MARTS 2013

31


Klar besKed om energi Tænker du på energirenovering eller vedvarende energi? Men er du lidt i tvivl om, hvad der bedste betaler sig, og hvordan du lige griber projektet an? Så tag kontakt til en af os! Som Energiproffer har vi uddannet os ekstra inden for energirenovering, og vi arbejder sammen om at levere den bedst mulige løsning for kunderne på tværs af faggrænserne. Energiproffer er lokale, professionelle håndværkere, og sammen med Energibyen Frederikshavn tilbyder vi gratis, uvildig energivejledning. Så har du det bedst mulige grundlag for at tage din beslutning.

k

off

pr

en

er

gi

Du

rr

FAC • VVS-installatør • Smedearbejde • Blikkenslager • Ventilation • Liftudlejning

er .d

åd

Læs mere og kontakt os på www.energiproffer.dk

EP_2013_Ann_260x360.indd 1

14/02/13 07.57

Energimagasin nr 5 energibyen Frederikshavn  

Energimagsin nr. 5 fra Energibyen Frederikshavn med fokus på biobrændsel. Desuden spændende cases fra energi-renoveringer i Frederikshavn Ko...

Advertisement