__MAIN_TEXT__

Page 1

ANNONSBIL AGA

med M icki Leksa i samarbete

ke r

Lekhandboken Psykolog Malin Bergström:

”Leken är ett sätt att förstå sig själv och andra”

Tema:

ROLLEKAR

Så utvecklas barnet när det leker:

•fantasin •språket •motoriken

Säg hej till Skrållan!

7 lektips för de minsta barnen

KOM SÅ ÄR VI SUPERHJÄLTAR! Därför är leken så viktig I SAMARBETE MED

Lekhandboken Vi Föräldrar 1


Vi ställer hårda krav på våra leksaker. De ska vara säkra, tåliga och lekfulla. Att de ska hålla länge och kunna gå i arv från storasyster till lillebror och vidare till nästa generation är självklart. Några av Sveriges främsta designers ritar våra leksaker och vi testar dem sedan i detalj – från konstruktion och hållfasthet, till flamsäkerhet och förekomst av kemikalier. I vår fabrik har vi ett testlaboratorium där vi kan utföra både drag- och slagtester och kontrollera kemiska ämnen i olika material. 1944 tillverkade farfar Georg Aronsson och hans syskon den första Micki-figuren och grundade Firma Micki Leksaker i småländska Gemla. Idag har vi, utöver våra Micki-klassiker, många andra härliga leksaker och varumärken under vårt paraply, bland annat Lundby och Skrållan. Vi har under alla år ägnat stor omsorg åt miljö, medarbetare och samarbetspartners. Tidningen Vi Föräldrar är vår samarbetspartner i framtagandet av Lekhandboken och vi hoppas att den ska väcka leklust hos såväl föräldrar som barn. För leken är det bästa som finns! /Micki Leksaker

facebook.com/mickileksaker @mickileksaker youtube.com/MickiLeksaker micki.se

facebook.com/lundbydockskap @lundbydollshouse youtube.com/lundbydollshouse lundby.com

@skrallanofficial skrallan.se

Prova på Sveriges mest lästa föräldratidning!

3 nr 99 kr

FÖR BARA Svara snabbt och enkelt på webben www.viforaldrar.se/micki

2 2ViVi Föräldrar Lekhandboken Föräldrar Lekhandboken

RABATT

51k  r

ris 150:3 nr ord p

FOTO: JESPER FLORBRANT

Kvalitet som håller i generationer


ANNONSBIL AGA

Sara, chef­ redaktör, med Eskil, Elsie och Julie.

Innehåll

4 UTVECKLING Barnpsykolog Malin ­Bergström om den gränsöverskridande rolleken.

8 BANKA & BYGGA Leksaker som tål att lekas med.

Har du bara lekt idag?

På mina barns förskola, liksom på många andra, lyfter man fram leken som särskilt viktig. Så viktig att det till och med har hållits föräldramöten för att förskolepersonalen skulle kunna utbilda oss föräldrar i hur de arbetar med leken och varför: att det är utvecklande för barn att leka. (Det är lite ­sorgligt på ett sätt, som att vi föräldrar bara tycker att det är okej att leken ges utrymme om den har ett syfte – det räcker inte med att den bara är rolig). Men jag tror att personalen på förskolan hade tröttnat på att höra oss föräldrar säga ”har du bara lekt idag?” till våra barn. Å andra sidan är det inte så konstigt att vi säger så; de flesta föräldrar idag är medvetna om att förSKOLAN numera har en LÄROplan, precis som vanliga skolan, och vi kämpar med att sluta säga ”dagis” och ”fröken”. Det tror jag bidrar till uppfattningen om att leka skulle vara något man gör för skojs skull, mellan de viktiga pedagogiska momenten. Men så är det förstås inte, och det vet inte minst ­förskolepersonalen, som tur är. Jag tänker på det när jag läser vad Vi ­Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström säger om barns rollekar i artikeln på nästa sida. Att leka rollekar hjälper barnet att ­utforska och förstå sig självt och andra; leken är i själva verket ett sätt att bli till som människa. Vad kan vara viktigare än det? Sara Tuncel, ­chefredaktör, Vi Föräldrar

10 BARNEN SVARAR ”Det här leker vi helst!” 12 EGEN VÄRLD I dockskåpet är det barnet som bestämmer.

14 CHILDHOOD För barn i svåra situationer 16

blir leken extra viktig.

VAD SKA VI GÖRA? Roliga lekar för de minsta.

18 HEJ SKRÅLLAN En fin kompis i fantas­i­ landet.

20 UTVECKLING Det här händer med barnet när det leker.

Varje pärla på armbandet har en egen färg som symboliserar en artikel i FN:s barn­ konvention.

Läs mer om Childhood på sidan 14.

Ett armband kan göra skillnad

Childhoods armband finns för både barn och vuxna. De kostar 100 kr och av dem går 60 kr oavkortat till arbetet för att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn. LEKHANDBOKEN är ett annonssamarbete mellan Vi Föräldrar och Micki Leksaker AB. Vi Föräldrar ges ut av B ­ onnier Magazines & Brands. Ansvarig utgivare och chefredaktör, Vi Föräldrar: Sara Tuncel, 08-736 50 39. Grafisk form: K ­ arin Berggren. Projektledning: Rebecka Edgren Aldén. Omslagsfoto: Jesper Florbrant. Styling: Ida Carrol. Produktion: Creative Studio, Bonnier Magazines & Brands. Vi Föräldrar är Sveriges största föräldratidning. Läs mer om oss på Viforaldrar.se!

Psst! Följ oss i våra sociala kanaler!

Lekhandboken Vi Föräldrar 3


Barn leker rollekar för att förstå sig själva och andra.

Kom så är vi superhjältar! Så utvecklas ditt barn av rolleken

4 Vi Föräldrar Lekhandboken


ANNONSBIL AGA

Ditt barns UTVECKLING

Leken är en magisk värld – men rolleken är kanske den mest gränsöverskridande. I rolleken får barnet en chans att testa hur det är att vara någon annan, samtidigt som det får en möjlighet att utveckla sin empati och solidaritet.

B

agare. Storasyster. Malin­ ­Astronaut eller någon som ­Bergström är forskare är jättejättearg. Barns och barn­ ­rol­lekar är ofta intensiva, fantasi­ psykolog, starka – och på fullaste allvar. och arbetar Vilket inte är så konstigt, ­eftersom inom barn­ hälsovården i Stockholms de fyller en väldigt v ­ iktig uppgift i län med frågor som rör barnets liv och utveckling. psykisk hälsa och ut­ – Barn leker rollekar för att de veckling hos barn mellan 0 och 5 år. Malin har vill förstå sig själva och andra. De är också skrivit boken ett sätt att bli till som människa. Att Lyhört föräldraskap. sjunka in i någon annans ­medvetande och träna på sådant som empati och solidaritet. Försöka förstå hur människor tänker och fungerar, liksom inifrån. Det är något som vi fortsätter att göra hela livet, vi vuxna går ju på teater och kollar serier på Netflix. Genom rolleken kliver barnet in i en annan värld eller person och provar på hur det är att vara där, säger Malin Bergström, Vi Föräldrars barnpsykolog.

Fantasier eller verklighet

FOTO: SHUTTERSTOCK

Många gånger plockas idéerna till rolleken ur barnets vardag. Det kan vara något som sagts på bussen eller hänt på förskolan. Leken kan användas till att bearbeta saker som barnet varit med om, både svåra upplevelser och helt vardagliga händelser. Men den kan också utgå från mer eller mindre surrealistiska fantasier som springer ur en dröm eller snappats upp från en film. Och ibland kommer utrustningen först. – Tänk dig en 2-åring som kränger på sig storasyskonets ryggsäck. Plötsligt blir det lilla barnet ett skolbarn; börjar röra sig annorlunda, pratar på ett annat sätt. Det syns i hela kroppen att ”här kommer jag och jag ska till skolan”. De där förvandlingarna är fascinerande att se och visar hur stark lekens kraft kan vara, säger Malin Bergström.

Så leker barnet de första tre åren V V V Lekhandboken Vi Föräldrar 5


FOTO: SHUTTERSTOCK

Rolleken innebär mer än annan lek att barnet ingår en överenskommelse, med sig själv eller med de andra barnen som deltar i leken, att man ”är” någon eller något annat. ”Nu är vi en familj och jag är storasystern och du är ­pappan och nu skulle du följa mig till g ­ ympan”, typ. En stor del av rollekarna hos äldre barn kan ägnas åt att rigga scenen och komma överens om förutsättningarna.

Viktigt att inte värdera

De allra flesta barn leker rollekar – men alla gör det på sitt eget vis. Och ofta förstår vi föräldrar inte exakt hur leken fungerar eller vad den innebär. Just därför, menar Malin Bergström, finns det sällan anledning till oro av skäl som att ens barn leker ”konstiga” lekar. – Vi vuxna har väldigt trubbiga verktyg när det gäller att förstå och tolka lek. Den har en magi som jag tycker har något nästan religiöst över sig – den är större än vad vi någonsin kommer att kunna förstå räckvidden av. ­Därför tycker jag också att man som förälder har väldigt få anledningar att bekymra sig för sitt barns lek. Det som vi vuxna uppfattar som en enda röra kan för barnen vara en mycket o ­ rganiserad rollek, och vice versa:

en tyst lek mellan två barn kan innebära en väldigt tydlig rollfördelning i deras värld. Alla barn leker på sitt sätt och det handlar mer om att lära sig förstå sitt eget unika barn. Vi vuxna har också ibland förutfattade meningar om och starka värderingar kring

MALIN BERGSTRÖM, BARNPSYKOLOG:

”De flesta barn vet hur man är en bra kompis” olika sorters lekar. Vilket kan innebära att vi i alldeles för stor utsträckning försöker styra leken i den riktning vi själva önskar. – Jag får ofta intrycket av att en stilla familje­lek i dockvrån värderas högre av ­föräldrar än stökiga springlekar. Men då är vi där igen, vi vuxna vet inte alltid exakt vad en lek innebär eller kan leda till, så vi ska inte styra leken för mycket, säger Malin Bergström.

En riddare till häst.

6 Vi Föräldrar Lekhandboken

FOTO: SHUTTERSTOCK

Utforska även det ”dåliga”

Ibland kan det dock vara befogat att som ­v uxen bryta in i leken – på en millisekund kan också den lugnaste lek slå över till ­taskigheter som gränsar till mobbing. Det beror troligen inte på att de barn som leker är elaka personer, utan att de utforskar vad en elak person kan säga och göra. – De flesta barn är högst medvetna om hur man beter sig om man är en bra kompis. Men i leken ges en möjlighet att utforska vad som händer om man ändå beter sig dåligt: säger taskiga saker eller knuffas eller retas, säger Malin Bergström. Att vid sådana tillfällen som vuxen gå in och helt bryta leken kan resultera i att det viktiga utforskandet avbryts.


ANNONSBIL AGA

I rolleken ingår barnen en över­ enskommelse att man ”är” någon annan.

Ditt barns UTVECKLING

Så här leker: 1-åringen

Runt den första födelse­ dagen brukar barnet vara redo för utelek och att använda grovmotoriken. Hen tränar sig på att gå på olika underlag. Att banka med spadar och att bli jagad är bland det roligaste som finns.

2-åringen

Nu kan den vuxna skapa förutsättningar för lek med andra barn, och hjälpa till ibland för att leken inte ska haverera. Det kan vara svårt för en 2-åring att hålla tråden i leken och att hantera de konflikter som uppstår.

3-åringen

– Om vi inte tillåter våra barn att gestalta ”fula” ­känslor riskerar vi att uppfostra individer med ­tillgång till en högst begränsad del av sitt inre. Men märker man att det hela börjar ta en alldeles galen vändning kan man kanske som vuxen försöka leda leken vidare, göra ett inhopp som trollkarl som trollar ut alla i en spännande skog eller något. På så vis kan man rädda både lek och vänskap. Men det är viktigt att inte skuldbelägga barnen och gå in och tala om vad som är rätt eller fel, säger Malin Bergström.

Leken behöver tid

Just att inte avbryta, i onödan eller på ett abrupt sätt, är kanske också den bästa förutsättningen man som förälder kan ge sitt barn för en god lek. – En levande lek behöver egentligen bara tid och en trygg plats att utövas på. Den har väldigt lite att göra med stiligt inredda barnrum med utklädningskläder i en matchande kista, eller högvis med leksaker, säger Malin Bergström.

En 3-åring vill upptäcka hela världen! Helhands­ greppet är utvecklat, benen börjar bli samord­ nade och rollekar med utklädningskläder får ett allt större utrymme. Att klättra är klurigt men kul, att springa och jaga varandra är jättekul.

Tips på roliga leksaker för olika tillfällen? Läs mer på sidan 20.

Lekhandboken Vi Föräldrar 7


Banka, bygga, T itta pappa, jag kan köra vag nen!

Högst torn vinner Träklossarna kan bli ett högt torn, som det är härligt att få rasa sedan…

Ut och gå

Klassisk lära-gå-vagn som, när barnet väl lärt sig gå, blir en rolig lekvagn i flera år.

8 Vi Föräldrar Lekhandboken


pussla!

ANNONSBIL AGA

Leksaker för de MINSTA Ho ho!

Alla älskar träleksaker. Speciellt när man får lasta dem, banka på dem, bygga ett torn, välta det och bygga upp igen.

Stapla ringar

Vilken ring är störst, minst och mittemellan?

Från A till Ö

Träklossar med bokstäver och siffror (och ja, självklart finns även Å, Ä och Ö med!).

Pricka rätt

Snacka om klurigt! När man fått in klossarna i plocklådan är det bara att ta ut dem genom den glada munnen och börja om igen. Skönt för öronen att lådans botten är täckt av mjuk filt …

Vilka hör ihop?

Banka på

FOTO: JESPER FLORBRANT

Vilken tur att bultbrädans hammare och ben är av mjuk plast, så att ljuden dämpas.

Hur hög t kan tornet bli?

FOTO: JESPER FLORBRANT

Träpussel där det gäller att hitta vilka bokstäver som hänger ihop. Lägg pusselbitarna upp och ner: Vips, ett bokstavsmemory!

För små byggmästare

Byggstavar i trä – leksaken man aldrig tröttnar på. Lekhandboken Vi Föräldrar 9


Nu ska vi LEKA! Leka restaurang, hoppa studsmatta och pussla. Eller kittlas och flyga flygplan på mammas fötter. Här är barnens favoritlekar.

rnen själva: Vi har fråg at ba

”Vad gillar du att göra?”

Stella, 4 år, Örebro

”Mamma och jag pusslar”

– Jag älskar att pyssla och pussla, men jag tycker om katter också. Mamma och jag brukar pussla eller så leker vi frisör. Pappa är bra på att jaga och leka kull.

Valentin, 5 år, Motala

”Jag leker restaurang”

– Jag leker mest med mat-­ ­­­leksaker, för det är roligt att leka restaurang. Jag gillar att laga grytor och servera glassar som efterrätt. Jag gillar också att leka med mina prinsessor. Jag leker mest med mina kompisar på dagis – och pappa och jag bygger med lego. Med mamma vill jag mest mysa.

10 Vi Föräldrar Lekhandboken


ANNONSBIL AGA

Barnens FAVORITLEKAR

Tänk att få kladda så mycket man vill. Tips på ätbar fingerfärg finns på sidan 16.

Viktor, 3 år, Stockholm

”Jag busar i sängen”

– Jag vill leka mest hela tiden. Bilar, polisbilar, ambulanser och brandbilar är roligast! Jag gillar hajar också, de är stora och farliga! Det är jätteroligt att busa i mammas och pappas säng, göra kullerbyttor och stå på pappas rygg och hoppa ner i sängen!

Sam, 3 år, Stockholm

”Gillar att baka”

SHUTTERSTOCK

– Jag tycker om att leka kurra­ gömma och hoppa studsmatta. Det roligaste jag vet är att baka med mamma. Då brukar jag få göra en egen deg och ha i allt jag kan hitta, som peppar, mjöl och ägg.

Filip, 3 år, Enköping

”Jag springer omkring”

– Jag tycker mest om att springa omkring och röra på mig. När jag är ute så klättrar jag helst och leker ”jaga” med mina vänner. Hemma tycker jag om att leka med mina syskon, bygga torn av klossar och pyssla.

Joy, 5 år, Stockholm ”Vi leker picknick”

– Jag tycker om att leka kompisar som går ut och äter middag eller har picknick. Det är en sådan lek som gör att man är sams hela tiden och man bråkar inte. Jag leker mest med min mamma. Vi kittlas och jag flyger flygplan på mammas fötter.

Lekhandboken Vi Föräldrar 11


e m d t t i r f Skapa orm! f h färg oc Låt fantasin flöda i ett dockskåp skapat för alla med leklust.

Välkommen till Creative – ett fantasifullt dockskåp från Lundby som tål knubbiga barn­ händer. Dockskåpet går att leka med från två håll eftersom alla bakväggar kan tas bort. Väggarna på nedervåningen är vändbara med olika tapeter. Med stickers kan barnet förändra och dekorera huset både på insidan och utsidan. Med batteridrivna lampor får huset en mysig belysning. Dockskåpet Creative är designat av proffspysslaren Kreativa Karin.

Vänd- och borttagbara väggar skapar många valmöjligheter.

NYA FAMILJEMEDLEMMAR i Lundbys dockskåps­ familj.

Pappa, mamma, syster och bror. 12 Vi Föräldrar Lekhandboken

Morfar och mormor.

Småbarnsfamilj med två bebisar.

Två tjejer.


ANNONSBIL AGA

Leksaker för FANTASIN Fler DOCKSKÅP att välja mellan Lundby Classic Det klassiska dockskåpet. Lundbys trädgård finns att köpa till. Koppla in Lundbys lampor så får dockorna fint ljus i huset.

Stickers som skapar drömhem! Fäster på både insidan och utsidan av huset.

Ett stickersark ingår i Lundby Creative dockskåp.

JESPER FLORBRANT

Lundby Premium Här kan du tända och släcka med fjärrkontroll! Lundbys undervåning finns att köpa till.

Två bebisar.

Två killar.

Pappa med två tennisracketar.

Lundby Holiday Härligt sommarhus med utdragbar poollåda och uteplatser. Koppla in Lundbys lampor för fin belysning.

Mamma med väska + dator. Lekhandboken Vi Föräldrar 13


Rätt att LEKA

Barn leker så fort de får chansen. Det räcker med en boll så är spelet igång.

Micki+Childhood=sant Detta är Childhood

Stiftelsen World Childhood Foundation grundades 1999 av H.M. Drottning Silvia och arbetar för alla barns rätt till en trygg barndom, fri från våld och sexuella övergrepp. Genom samarbeten med lokala organisationer driver man ungefär 100 projekt över hela världen. Läs mer på childhood.se

14 Vi Föräldrar Lekhandboken

Micki Leksakers samarbete med Childhood startade 2017 och grundar sig i gemensamma vär­ deringar kring barns lek. Både Micki och Childhood ser leken som en rättighet för alla barn, och som nödvändig för barns utveckling. Båda vill främja den lek som bygger på barns egna initiativ och där de själva kan styra över leken. Micki stöttar Childhood genom att ekono­ miskt bidra till verksamheten och dess olika projekt.


ANNONSBIL AGA

Läs om armbandet på sid 3.

Alla barn behöver leka – och barn har en stark drift att hitta till leken även när förhållandena runt dem är svåra. Det har Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare på Childhood, sett många exempel på.

V

”Alla barn har rätt att leka”

isst förekommer det att barn med traumatiska upplevelser blir apatiska. Men de allra flesta hittar till leken när de väl kommer i trygghet. Leken är universell. Det menar Paula Guillet de Monthoux, gen­eralsekreterare på Childhood. Hon har rest över hela världen och mött barn i krissituationer. – Jag har ofta imponerats av hur stark barns förmåga till, och behov av, lek är, säger hon. I leken kan barn också bearbeta vad de varit med om, även mycket svåra upplevelser.

FOTO: ISTOCKPHOTO

Knutar kan lösas upp

Vissa av Childhoods projekt använder ­med­vetet leken som ett verktyg för att hjälpa ­utsatta barn, till exempel att börja berätta om sina upplevelser. – Vårt projekt Ekupholeni i Sydafrika ­driver en stödgrupp för barn mellan 3 och 7 år som blivit våldtagna. Många av barnen ville i början inte prata om sina upplevelser, de k ­ unde be om att få gå på toa varje gång ämnet kom upp och eller vägrade prata över huvud taget. Men genom olika sorters lek kan k ­ nutarna lösas upp. Vid ett tillfälle skulle barnen till exempel få gå på zoo, och som

f­ örberedelse inför besöket fick de göra kollage med djuren de hoppades få se. Då började ­också flera av dem prata om sina känslor och upplevelser, fast genom djuren, med deras röster, säger Paula Guillet de Monthoux.

En naturlig plats

Men Paula Guillet de Monthoux poängterar också att leken, oavsett sin terapeutiska ­verkan, är viktig i sin egen rätt. Alla barn har rätt till en barndom där lek har en naturlig plats. Därför jobbar Childhood med att skapa förutsättningar för lek genom att skapa trygga zoner, med trygga vuxna, där barn ges ­utrymme att leka. – Det krävs inte några komplicerade leksaker eller spel, det räcker med en docka eller en boll för att sätta igång leken. Barn i utsatta situationer leker på samma sätt som barn här hemma. – Jag besökte till exempel nyligen ett av våra projekt i Ukraina, som tar emot barn som kommer från en konfliktzon. Många av b ­ arnen har förlorat sina nära och kära och har kanske också flytt ensamma – men som de leker när de får chansen! De lite äldre kanske i mera organiserade former som dans och gympa, de yngre genom fri lek med allt från dockor till pyssel, säger Paula Guillet de Monthoux. Lekhandboken Vi Föräldrar 15


Lek 2:

Tips! Låt barnen måla i badkaret

Ätbar fingerfärg

ROLIGA LEKAR FÖR DE MINSTA BARNEN Fånga såpbubblor, lyssna till färgoraklets sång eller lek kurragömma med nallarna. I appen Micki Lektips finns många roliga lekar för både små och stora. Här är några av dem! Lek 1:

Bygg en bondgård Antal deltagare: Obegränsat. Ni behöver: Pinnar och grenar, äpplen, kottar, stenar, löv, gräs, annat smått och gott, lim. Gör så här: Börja med att leta upp bra byggmaterial; sedan är det bara att prova sig fram. Sätt fyra små pinnar i ett äpple, så har du 16 Vi Föräldrar Lekhandboken

en gris. Gör likadant med en k ­ otte så blir det kanske en ko? Ibland kan det behövas lite lim för att djuren ska hålla ihop. Några ­pinnar på marken kan bli en hage till dem. Och djuren b ­ ehöver såklart mat; löv och gräs brukar de gilla att glufsa i sig.

Antal deltagare: Lagom många för att begränsa eventuell städinsats ... Du behöver: Tjock yoghurt, t ex grekisk eller turkisk, karamell­ färg, eventuellt ritpapper (eller låt barnet måla hela badkaret!). Gör så här: Blanda yoghurt med karamellfärg i en skål. Plocka fram papper, kavla upp ärmarna (små barn målar med fördel i blöja) och börja skapandet tillsammans! Lycka till!

Lek 3:

När leken är slut är rummet städat!

Färgféernas musikorkan

Antal deltagare: Ett eller flera barn och en vuxen. Ni behöver: Ett stökigt barnrum eller vardagsrum, samt låtar som innehåller en färg (i appen Micki Lektips hittar du en färg­ glad spellista från Spotify!). Gör så här: Färgféerna gör sig beredda att lyssna. Färgoraklet väljer en låt från spellistan och spelar den. När färgféerna hör vilken färg låten handlar om ska de snabbt springa och städa undan allt i rummet som har den färgen innan musiken tagit slut.


ANNONSBIL AGA

Vem vinner racet med lära-g å-vagnen?

Psst! Du laddar ner appen Micki Lektips gratis i App Store ­eller Google Play! Lek 6:

Lek 4:

Finlir med gå-vagn

Antal deltagare: En eller flera vagnförare med superprecision (barn), en tidtagare (vuxen). Ni behöver: En lära-gå-vagn, något att ta tiden med, ett långt snöre, eventuellt klossar. Gör så här: Märk ut en bana med det långa snöret. Nu gäller det att ta sig runt banan på kortast möjliga tid. Vill ni göra det ­svårare kan ni bygga upp ett torn av klossar i vagnen. Ju högre och vingligare desto ­svårare såklart. Om tornet rasar får man stanna och bygga upp det igen innan man kör vidare, allt medan klockan tickar. Den som går i mål på kortast tid vinner!

Lek 5:

Såpbubblor tröttnar man aldrig på …

Fånga såpbubblor

Antal deltagare: Obegränsat. Ni behöver: En skål, 1 dl disk­ medel, 1,5–2 dl vatten, 0,5 tsk strösocker, samt något att blåsa bubblor genom. Gör så här: Blanda alla ingre­ dienser. Ta det försiktigt så att det inte bildas lödder. Prova dig fram till rätt vattenmängd. Klart att börja bubbla! Att göra egna såpbubblor är skoj på barnkalaset – eller varför inte i badkaret? Landar en del bubblor på golvet blir ­badrumsgolvet rent också!

Bultbrädetävling

Antal deltagare: Obegränsat, men det kan bli tjatigt att vänta på sin tur om man är många … Ni behöver: En bultbräda och något att ta tiden med. Gör så här: Det gäller att banka ner alla pinnarna på bultbrädan så snabbt som möjligt. Ta tiden om ni vill. Vill ni göra det svårare kan ni lägga till att man ska ­vända på bultbrädan och banka ner pinnarna på andra sidan ­också innan man är klar.­

Lekar för stora och SMÅ

Lek mer, oftare roligare

&

– med appen ­ Micki Lektips!

Behöver du lek­ inspiration? Välj fritt bland ­massor av lekar – ­eller använd Lekmacka­ pären och låt s­ lumpen ­bestämma! Här kan du också hitta Vi Föräldrars speciellt utvalda favoritlekar. XXX Roliga lekar till barn­ kalaset? Eller saker att hitta på när det regnar? Ladda ner Micki Lektips så har du alla rolig­ heter nära till hands!

XXX Pyssel och fix eller bygglek? Här väljer du lek utifrån kategori.

Lek 7:

Kurragömma med nallarna

Antal deltagare: Minst en som kan leta, minst en som kan gömma. Ni behöver: Några nallar. Gör så här: Den som ska leta håller för ögonen och räknar lite lagom länge. Under tiden smiter gömmaren runt och gömmer nallarna här och där. Kanske under soffan, i bokhyllan eller bakom en kudde. Man kan låta en liten tass sticka fram som ledtråd. När alla nallarna har fått varsitt gömställe är det dags för letaren att sätta igång. När nallarna hittats byter gömmaren och letaren roller och leken bör­ jar om igen.

XXX Ställ in Lek­ mackapären efter vad ni är sugna på. Dra i spaken och se vad som rasslar fram!

Psst! Lektipsen hit tar du också på Micki.se.

LekhandbokenVi ViFöräldrar Föräldrar 1717 Lekhandboken


Skrållan säger hej till dig! Dockan Skrållan är en rolig kompis för den som är på väg in i fantasilekarnas värld. Och trycker man Skrållan på magen kan man få höra vad hon har att säga …

DET HÄR KAN SKRÅLLAN SÄGA

•”Jag heter Skrållan” •”Du är min allra bästa vän” •”Det här var kul!” •”Hej kompis!” •”Ge mig en kram” •”När jag blir stor vill jag bli större” ”Jag älskar att gung a”

• •”Kan vi läsa en saga?” •”Ska vi gå på skattjakt?” •”Ska vi rita roliga monster?”

Och mycket, mycket mer …

Skrållan pratar även norska, danska, finska och engelska.

18 Vi Föräldrar Lekhandboken


ANNONSBIL AGA

Leksaker för ROLLEK

ållans Titta in i Skr

VÄRLD

Jag tröttnar aldrig på att leka!

Regnjacka och hatt med matchande gummistövlar.

Skrållans kombivagn med justerbart säte.

En docka som kan prata, har en hel garderob och många roliga tillbehör! Skrållan är en riktig drömkompis för leksugna barn. Hår- och lekset i form av en elefant­ väska!

Jeans och blus för vardagsbus.

FOTO: JESPER FLORBRANT

Joggingdress med fodrad luva.

Klänning för dockkalas och andra högtider.

Lekhandboken Vi Föräldrar 19


GUIDE:

DET HÄR HÄNDER I DITT BARN NÄR DET LEKER med motoriken med fantasin med språkförståelsen

Varför leker barn? För att det är roligt förstås! Men faktum är att det samtidigt händer fantastiska saker inuti barnet. För lek är också utveckling. Barnpsykolog Malin Bergström berättar på vilket sätt.

Verktygslåda ”Det här är en leksak som uppmuntrar till rollek” Malin Bergström: ”Det här är en leksak som verkligen uppmuntrar till rollek. Att ikläda sig någon annans utrustning, dra på sig ett snickarbälte eller hålla i en hammare, gör liksom per automatik att man vill utforska den rollen. Vad händer om jag går så här? Om jag säger detta? Om jag använder min skruvmejsel på just det här sättet? Det finns något nästan andäktigt över detta, med att få chansen att kliva i någon annans kläder. Verktygslådan uppmuntrar ju också till att leka flera stycken tillsammans; man kan komma överens om vem som ska ha vilka verktyg och vem som ska laga eller snickra vad. Då blir det också en övning i samspel.”

20 Vi Föräldrar Lekhandboken

FOTO: JESPER FLORBRANT

Verktygslådan gör att barnet får utforska nya roller.


ANNONSBIL AGA

Ditt barns UTVECKLING

Fiffigt snickarbälte med plats för de viktigaste verktygen.

”Att bygga och konstruera ­stimulerar nervbanorna” V V V Lekhandboken Vi Föräldrar 21


FOTO: JESPER FLORBRANT

Självklart ska alla som cyklar ha hjälm, även Skrållan!

Dockor ”Att ta hand om någon stimulerar empati och omsorgsförmåga”

Malin Bergström: ”En docka kan fylla många funktioner i leken. Den kan vara en symbol för barnet självt, ett ’jag’. Om barnet tröstar dockan tröstar det sig självt. Det kan också vara någon att ta hand om, som s­ timulerar barnets empati och omsorgsförmåga. Leken med dockan kan utveckla den viktiga känslan av att ’jag finns här i världen och jag är älskad, men jag har också förmåga att ge kärlek vidare. Jag är inte bara mottagare av kärlek utan har också kapacitet att vara givaren’. Dockan kan också fungera som det vi brukar kalla ett övergångsobjekt, som följer med barnet i olika miljöer och förmedlar trygghet. Dockan är givetvis också ett viktigt redskap i rolleken, både när barnet leker ensamt och när flera barn leker tillsammans. Runt dockan kan barnen bygga i princip vilka världar som helst, även om den klassiska familjeleken kanske är vanligast.”

22 Vi Föräldrar Lekhandboken

Hej!

Du är min allra bästa vän!

En docka kan fungera som ett övergångs­ objekt, som ger trygghet för barnet i nya miljöer.


ANNONSBIL AGA

Ditt barns UTVECKLING

MALIN BERGSTRÖM, BARNPSYKOLOG:

”Att bygga och konstruera stimulerar nervbanorna” Att bygga ger en känsla av att behärska världen.

Byggstavar och byggklossar ”Att bygga tillsammans utvecklar språket och tränar samspel” Malin Bergström: ”För många barn är konstruk­ tionslek det allra roligaste man vet. Det kan vara klossar eller lego och det brukar följa barnet under hela barndomen. Konstruktionsleken ger en känsla av att behärska världen, att kunna bestämma hur den ska se ut och trotsa gravitationen. Att bygga och konstruera stimulerar nervbanorna i hjärnan, när barnet ska koordinera synintryck och motorik. Språkligt kan det hjälpa till att utveckla abstrakta men nödvändiga uttryck som ’bredvid’, ’under’ och ’över’. Är man flera som bygger ger det också träning i samspel.”

Dockskåp ”Att pilla med små dockor tränar finmotoriken” Malin Bergström: ”Det mesta i ett litet barns liv är reglerat och bestäms av de stora människorna. Men dockskåpet är en värld som barnet kan härska över precis som det vill. Här kan vad som helst hända; man kan låta världen omkring sig avspeglas eller man kan skapa något helt eget. Här kan det bo superhjältar eller mamma, pappa, barn. Att pilla med små dockor och möbler (de där små lådorna som ska dras ut och skåp­ dörrarna som ska stängas) stimulerar ­finmotoriken. Ur språklig synpunkt blir det ofta en spegel och repetition av vardags­ språket, eftersom leken vanligtvis rör sig kring det som barnet känner igen.”

En värld som barnet kan härska över precis som det vill.

Lekhandboken Vi Föräldrar 23


Sprid lekglädje med oss! dj #lekg lä

SE 10.1160

e

Profile for Micki Leksaker

Lekhandboken 2017 (SE)  

Vi älskar när barn leker! Tillsammans med Vi Föräldrar har vi därför tagit fram Lekhandboken.

Lekhandboken 2017 (SE)  

Vi älskar när barn leker! Tillsammans med Vi Föräldrar har vi därför tagit fram Lekhandboken.