Page 1

Nippon–X 2011 16 sidor med Japanskoj

O R E Z CT

R E Ö J F O K R PR E V

S R N E T A F S L -MÄ ÄCKSPE SKR Topp 3 favoriterna bland det japanska banden Japansk vardag och tradition Karaoke med polarna Kawaii


強度 Lite om mig Hej alla läsare! Jag går mitt sista och fjärde år på Häggviks gymnasium på medieutbildningen. Jag har länge haft ett intresse av Japan. I mitt projektarbete fick jag en bra möjlighet att fördjupa mig om Japan och samtidigt producera något som kan få fler att intressera sig för detta land. Därför har jag gjort en tidning om japansk kultur. Denna tidning innehåller nutida japansk kultur som t.ex. musik och mode. Jag har också gjort intervjuer och skrivit om lite smått och gott som kan vara intressant att veta om Japan. Jag hoppas att ni kommer få glädje av min tidning.


知っている良い Roligt att veta I Japan kan man ställa klockan efter tåget. De kommer alltid in på sekunden. Det är bara under naturkatastrofer som det blir förseningar. Tunnelbanan i Japan brukar vara så packad med folk att de har anställt personal som puttar in folk i vagnarna. Japaner lever längst i världen, män 77 år och kvinnor 84 år. I vissa undersökningar har de högst medel

IQ i världen. I Japan så förväntas man att en gång i livet bestiga vulkanen Fuji innan man dör. OBS gör inte det en andra gång för då anses du vara en idiot. I japan kan man om man känner sig ensam en dag betala vissa personer för att få sällskap och göra något trevligt som t.ex. gå på bio, ta en promenad eller bara prata en stund.

Detta är vanligt och prata om i Japan I Japan snackar man mycket med varandra om vilken blodgrupp man har. Visst låter det konstigt men det är en gammal tradition i att förstå den andra personens temperament och läggning utifrån de fyra blodgrupperna A,O,B och AB. I Japan försöker man få veta så mycket som möjligt om den

andra personen för att sen gissa vilken blodgrupp som den tillhör. Man använder det många gånger när det inte finns något bättre att prata om. De fungerar väldigt bra när man flirtar med någon också.

Körsbärsblommans blomning Varje år firar man körbärsblommornas blomning. Det blir en stor fest med alkohol, mat och mycket annat. Blomningen sker under mars och april. Det är till och med på nyheterna varje dag om hur körbärsblomman slår ut i blom. Körsbärsblomman är en påminnelse och en symbol för de vackra men korta livet. Dessa har dyrkats i urminnes tider och är Japans nationalblomma. I Japan betyder det också att våren har kommit och att det är dags att gå ut och se den vackra blomman.


ファッション

Japanskt mode

Foto: Michael Wallón

söt eller älskling på japanska. Kawaii är en japansk populär kultur som har funnits sen 1970 och som bara har blivit större. Kawaii är så stort att bebisar och små djur kan vara kawaii och även t.ex. seriefigurer och manga serier som har stora ögon är kawaii. Man kan gå på kawaii sätt och idoler kan vara kawaii och en bil kan vara kawaii. Kulturen är så stor i Japan så att japanska utrikesdepartementet 2009 utsåg sina första officiella kawaiiambassadörer KAVAII BETYDER GULLIG,

som sprider ut budskapet till världen. Kawaii Essensen är att skapa välbefinnande och ge glädje till alla. I Japan kan en yoghurt bli kawaii genom att fräscha upp den med en söt kostym. Men yoghurten är ingenting jämfört med glassen. Deras storlekar heter cute, sexy och glamorous och sen kommer vi till det så kallade juvelerna ametist (blåbär) eller rubin (hallon). Tanken är att göra sin glass så bedårande att den blir omöjlig att motstå. Japaner dekorerar också sina mobiler tills det blir en ädelsten.

bellaabus.blogg.se

GANGORU BETYDER TJEJ MED SVART ANSIKTE.

Modet är en del av det japanska galmodet. Det är väldigt lätt och se en som går i Gangoru mode. Man ser det på den solbruna huden, tuperade hår, mycket smink runt ögonen och deras vita läppar. De klär sig ofta i klara pasteller, minikjol, platåskor och oftast plastsmycken. Gangoru dominerar på gatorna i Shibuya området i Japan. Yamanba och manba är termer för det extrema Gangura modet. Det är väldigt viktigt att man inte blandar ihop yamanba och manba. Yamanba har bara smink under ögonen med manba har över

och under ögon. De som är inne i gangorumodet bär på gossedjur, armband och klocka. Stilen kom till under 90-talet och tros vara ett rebelliskt uppror mot den japanska traditionella synen på skönhet, som ljus hy och den traditionella klädseln och skoluniformen. Det finns en annan teori om Gangoru modets uppkomst. Det gick en mangaserie i Japan som heter Peach Girl som handlade om en tjej som gick i högstadiet och som blev utstött på grund av att sitt ljusa hår och sitt förvånansvärda lätthet att sola sig brun.


プロジェクトゼロ Project Zero

Foto: Michael Wallón

Project Zero till PS2, Xbox och Wii beroende på vilken av det fyra spelen man har. Project Zero är ett horror surviving-spel inte läskigare än något annat av samma genre men den har en förmåga att alltid göra så att man håller ögonen öppna varje sekund, på grund av att du aldrig vet när ett spöke dyker upp. Spökena kan dyka upp exakt var som helst utan förvarning och det gör att du är aldrig säker.

Jag kommer recensera om det första Project Zero- spelet. Project Zero 1spelet utspelar sig i Japan under 1990-talet. Spelet handlar om en flicka som försöker ta reda på vad som har hänt med sin bror som har försvunnit mystiskt. Den enda ledtrå-

den hon har är broderns dagbok som han lämnat. Det enda hon vet är han skulle undersöka ett gammalt hus. För i tiden bodde det en familj här som utsatte sina egna för fruktansvärda fasansfulla shinto-ritualer och hemsk tortyr . De gjorde detta för att de trodde på att värdens undergång skulle uppstå om de inte gjorde denna ritual en gång per halvt sekel. Det enda vapnet man har är en gammal kamera som man hittar i huset som är det enda vapnet mot spökena. Huset är ganska stort och man vet aldrig vart nästa spöke gömmer sig. Detta spel är gjort på en sann historia och legenden kring Himuro Mansion. Spelet har fått massa bra kritik från vanliga spelare och av spelrecensen-

ter. Tror du att du har vad som krävs för att spela detta spel utan att någon sin ångra att du börjat? Detta spel får 9 av 10 körsbärsblommor. Detta spel var otroligt jobbigt psykiskt eftersom att jag alltid fick känslan av att jag var jagad. Det var väldigt simpelt eftersom att man har ett mål under spelets gång. Det som jag tyckte absolut bäst om var nog det att man bara hade ett vapen mot spökena och att det var en kamera som förmodligen hade någon slags magi gjorde det väldigt kul. Det enda problemet jag hade var att huset var så stort och man tappade bort sig lätt.


ゲーム空洞 Spelhålan Johan är en av de som kom på

Ja, det brukar framför allt vara datorspelarna som springer hit efter idén med Dragon´s Lair. Jag ställde ytterligare några frågor till skolan och spelar onlinespel. Sen är det alltid temakvällarna som honom. avgör vilka som kommer hit. Men vanligtvis dyker de yngre upp tidigare Vilka är det som brukar komma och de äldre senare på kvällen. Jag har hit? Det är väldigt blandat men det är killar ingen siffra så här men några hundra till 95 procent. På olika speltillfällen är per dag kommer hit. det oftast tonåringar sen har du lite äldre ibland på vissa spelträffar. Figur Vad gjorde du innan du jobbade spelarna är väl 20-30år och det flesta här? brädspel är 20-40 år. Kortspelandet Då hade jag ett internetföretag som med Yu-Gi-Oh är lite yngre, Magic lite jobbade med reklam på internet. Jag äldre och Pokémon ytterligare lite höll på med i fyra år efter universiteyngre. Beroende på spelkvällar så vari- tet. Jag hade ett bolag och så började erar åldern. Det roligaste här är att jag satsa inom spel istället. åldern inte spelar någon roll. Spelar du själv något kortspel Är det många som kommer hit

eller annat spel som finns på DL?

efter skolan?

På fritiden är det mest brädspel och

Foto: Michael Wallón

Magic sen en del Yu Gi Oh då och då, Jag har tävlat i det men hinner inte uppdatera leken längre, så att det är mest lite då och då. och så lite dator spel. Vad är det populäraste på DL bland kortspel, brädspel och m.m.?

Kortspel är det som är störst här och då är Magic och Yu-Gi-Oh som är de två största. sen de är det väldigt blandat med brädspel och figurspel. Men Warhammerspelarna är också aktiva. Hoppas på att ni som läser detta blir sugna på att gå dit och kanske prova på något spel. Ett tack till Johan som ställde upp på intervjun.


ドラゴンの隠れ家 Dragons Lair

Dragons Lair är en spelhåla för de som tycker om

De är med i ”Topp 50” bland Stockholms hjältar.

Både ja och nej. Vi fick ju spelarna att komma hit och fick igång verksamheten på ett bra sätt, men däremot räknade vi med kommunbidrag för föreningslokalen som vi inte fick. Det var lite jobbigt i början med mycket arbete och lite bidrag från kommunen.

Vem kom på idén att starta DL?

Finns det något som du rekommenderar bland

Det var jag och två kompisar som pratade och båda spelade Magic. Vi hade en butik där vi ordnade tävlingar i Magic men vi behövde den till det växande internet caféet. Tillsammans öppnade vi ett nytt ställe där vi satsade på spelplatser. Vi startade Dragon´s Lair som blev en hobbybutik.

alla sorters spel ni har här?

kortspel, brädspel, figurspel och onlinespel. Dragons Lair har vunnit utmärkelsen bästa fritidsstället två år i rad, under 2005 och 2006.

Jobbar dina vänner här eller gör de annat nu?

Nej, de gör annat. En är fortfarande delägare men den andra sålde av sina delar av företaget. De är inte aktiva men de finns kvar här fortfarande. Blev det som du förväntade dig när ni öppnade för första gången?

Oj, det finns en hel del jag rekommenderar. Om du inte har provat att spela så testa. Vi har Magics gratislekar som man kan få om man vill testa. Det finns brädspel, som passar alla egentligen. Vi har över 1000 olika spel. Har man något intresse kan man hitta ett spel som passar på så sätt. Till exempel Yu-Gi-Oh, Magic eller Pokémon. Kom och testa först för att se vad som lämpar sig för dig. Men framförallt så kom och prova något kortspel eller något enklare. Det är inte bara Aga spel som finns. Det finns mer taktiska spel som Monopol, som man kan spela i två timmar. Våga prov något nytt. Det spelar ingen roll vem man spelar med det är intresset som spelar roll. Foto: Michael Wallón


アーティスト Artister MUCC

naotogirls.blogspot.com

MUCC är ett japanskt rockband som bildades 1997. Rockbandet spelar mycket låtar med en blandning av t.ex. metall, jazz, funk och pop. Namnet MUCC som i Japan uttalas muku som betyder 69 eller egentligen sexnio. Dagen då de bildades är den 9 juni som i japansk datumform blir 6/9. De första medlemmarna Tattoo, Miya, Hiro och Satochi började med små spelningar till det träffade bandet Cali#gari som de hade blivit bekanta med på klubben Mito Lighthouse. Caligari gillade MUCC och gav dem ett kontrakt. MUCC är en av de mest framgångsrika rockbanden i Japan och är en av de band som spelar konserter utomlands i USA och Europa. MUCC har släppt tio album. Albumet som har sålt mest är Kyuutai som kom på tolfte plats och sålde 16000 exemplar.

Matenrou Opera Matenrou Opera grundades av Sono och Yu 2007. De spelar visual kei blandat med symfonisk power metal. 4 maj hade de sin första spelning i Uruwa Narciss. Samma dag släppte de sin första singel Alkaloid Showcase som sålde slut innan konserten ens hade börjat samma kväll. Under mars och april följde Matenrou Opera med ett annat band Versailles på en Europaturné som var deras första konsert utomlands. Den riktiga debuten utomlands var i Sverige på Fryshuset i Stockholm.

edohsama.blogspot.com

Ayumi Hamasaki Ayumi Hamasaki är en popsångerska. Hon har vunnit många berömmelser för sina jordnära och personliga låtar. Många i västvärlden gillar henne, speciellt ungdomar som gillar japansk kultur. På senare år har hon börjat med rockigare låtar och är en av världens mest remixade artister med 14 nyinspelade album. Hennes mest kända album är Ayu Trance. I en av hennes låtar sjunger hon om sin pappa som lämnade henne när hon var liten och den har blivit en av hennes mest kända låtar. mymusicwallpaper.com


音楽 Japan musik ANDREAS

ANNA

NANNA

Vad tyckte du om musiken? Skum men bra.

Vad tyckte du om musiken? Vissa låtar var bra och vissa annorlunda än den musik jag är van vid.

Var det någon låt som du tyckte bättre om än de andra? Ghost med Plastic Tree och Evolution med Ayumi Hamasaki.

Var det någon låt som du tyckte bättre om än det andra? Den låten som var bäst är Ageha med MUCC. Varför var den bra? Det är bra musik, bra gitarrer, allt var bra med låten.

Var det någon låt som du tyckte bättre om än de andra? Sora To Ito med MUCC äger. Jag ger den 5 poäng.

Varför var den bra? Jag fastnade för musikstilen.

Jag har frågat några ungdomar om vad de tycker om ett antal låtar som jag har valt ut.

Låtlistan Evolution23 Honey Drop 24 Sora To Ito 24

Varför var den bra? Den får mig att tänka på minnen från förr.

Chain Ring 23 Ageha 20½ Adapter 17

MARIA

ERICA

TOBIAS

Tawaina 15 Plastic Tree 15

Bandlistan Var det någon låt som du tyckte bättre om än de andra? Ja,det var Tawianai med Metronome. Varför var den bra? Det var lite min smak. Var det någon låt som var sämre än det andra? Chain Ring med MUCC.

Var det någon låt som du tyckte bättre om än de andra? Honey Drop med Matenrou Opera och Sunrise All Is Love med Ayumi Hamasaki. Varför var den bra? Man blev lugn av den.

Tror du att japansk musik är något för dig? Of course Var det någon låt som du tyckte bättre än de andra? Jag tyckte bäst om Ageha med MUCC Honey Drop med Matenrou Opera och Ghost med Plastic Tree.

Mucc Matenrou Opera Ayumi Hamasaki

Foto: Michael Wallón


バンド Band

pluginmusic.com

D'espairsRay eller tidigare uppsatt som +DéspairsRay+ bildades den 9 september 1999. D'espairsRay är ett japanskt rockband som började med visual kei–musik, och släppte sitt första demoband i december samma år. visual kei är inspiration från utländska musikstilar och med det skapade Japan en egen genre. Visual kei är därför inte en speciell musikstil. Det som definierar visual kei är kläderna, frisyrerna och sminket. Banden klär sig oftast i gothkläder som visar deras karaktär. 2003 gav D´espairsRay ut en "hemlig CD" titeln Itanji, med en icke namngiven sång, till de människor som deltog i en av deras livekonserter. Låten döptes senare

om till Maverick. År 2004 spelade de även utanför Japan för första gången, i Berlin och Paris. Allt detta gjorde dem kända i hela Japan och de fick några internationella fans. I april 2001 släpptes deras andra maxisingel, Genwaku, tillsammans med ytterligare ett tryck av deras första maxi -singel. Eftersom Genwaku hade sålt ut genom webbeställning, så gjordes ett andra tryck. Singeln släpptes samma dag som det första pressmeddelandet. Detta följdes av släppet av deras första EP, Horror, i juli. Deras popularitet ökade efter utgivningen av detta album och de började flytta ut från den lokala scenen.

shattered-tranquility.net

Deathgaze är en japansk rockgrupp med en visual kei stil som liknar många andra band. Under hela bandets musikaliska inriktning, har de också klivit in i metalcore stilen. Deathgaze bildades sommaren 2003 av Hazuki, Ai, Naoki, och Kanna. Efter att det släppte sin första singel, så lämnade sångaren, Hazuki, bandet under våren 2004 för att bilda sitt eget band, Lynch. Gitarristen Kanna var kvar även under 2004. Som ersättare, sångare Sou och gitarrist Naoto gick med i gruppen i slutet av 2004. Bandet släppte flera singlar och deras första album, innan Sou lämnade bandet i slutet av 2006 för att gifta sig. I mars 2007 meddelade bandet en åtta månaders lång paus. Den 11 november 2007 sluta-

de basisten Hiatus officiellt. Bandet fortsatte som en av tre medlemmar fram till mars 2008 när Kosuke lades på bas. Den 26 april 2009 slutade gitarristen och musikern Naoto från bandet, men han förklarade att om möjligt i framtiden, skulle han återvända. Sedan Naoto slutade har Takaki spelat live stöd gitarr i bandet, medan Ai bidragit gitarr arbeta för "The Continuation" och "Blood". Takaki tillkom som en officiell medlem den 20 november 2009. Deathgaze har 2009 släppt tio singlar och tre album. Ai är den viktigaste kompositören och textförfattaren i bandet, även när Hazuki fortfarande var medlem. Han är också ansvarig för art direction för sina CD-utgåvor.


日本映画 Japanskfilm

iconsoffright.com

The Grudge The Grudge är en förbannelse i Japan som framträder efter att någon eller några har dött av stor ilska eller stor sorg. I denna film så dog en familj i ett hus och efter det är hela huset ett riktigt spökhus. De som drabbas av förbannelsen kommer att bli hemsökta av andarna som en gång dog i huset och de slutar inte för en du är död. Men en sak ska alla veta. Det är inte huset som har förbannelsen utan det är mer som ett virus som har spridit sig från huset och sen utåt. Det räcker med att du bara umgås med en person som redan har förbannelsen så kan du få den med.

trailercast.net

Tomie Tomie är en flicka som från början fick en förbannelse som ingen vet ursprunget till. Men förbannelsen gör att hon för all framtid kommer vara ung och vacker. I Tomie filmer blir hon oftast dödad av den som älskar henne eller av någon eller några som hatar henne . De dödar henne på alla möjliga sätt t.ex. slaktar, bränner och till och med så händer det att hon blir uppäten av den eller de som dödade henne och allt är på grund av hennes förbannelse. En annan del av hennes förbannelse är att alla män blir förälskade i henne och då uppstår svartsjuka som är så stark att killarna dödar varandra för henne. Oavsett om man styckar, drar, sågar eller bränner henne till aska så lever hon vidare . Tomie kan lätt bli till två stycken genom att en annan kvinna blir infekterad av Tomies DNA. Om en man blir infekterad av Tomie blir han istället tokig.


Jag har varit på restaurang och mataffären Japan Food. Där prövade jag maten och gick runt i affären och handlade

Japan Food

日本食品

butiken är en affär.

bara en restaurang, halva

net. JKF Japan är inte

väldigt lugnande för sin-

okej. Att dricka det var

lunchen och det var helt

tillbaka. Jag drack te till

funderar på att komma

på restaurang och jag

te jag någonsin har ätit

sallad. Det var det godas-

sås, strimlat kött, ris och

menyn som var yakiniku

Jag prövade på yakiniku-

och jag lärde mig nästan.

hur man äter med pinnar

jättetrevliga. De visade

Alla ur personalen var

skålen precis som i Japan.

de. Man drack direkt ur

min grej men det funka-

pan var ganska god, inte

soppa som förrätt. Sop-

Jag började med en liten


Hello Kitty karameller

Wasabi

Smakade som en blandning mellan jordgubbar och smultron. Det var gott, Jag kanske vill pröva det igen någon gång.

Joakim

De smakade gott.

Marius

Vad tyckte du om karamellerna?

Den var stark och den var god.

Marius

God stark smak. Smaken håller ett tag.

Joakim

Hur var wasabin?

sen säga vad det tyckte om varje grej.

varit i. Två i klassen fick pröva och

butiken/restaurangen som jag hade

Jag tog med mig lite grejer från

Nudlar

Te

Foto: Michael Wallón

Det var svårt att beskriva, Det var lite lökaktigt, lite stark eftersmak. Den goda såsen gjorde att det vattnades i munnen.

Joakim

De var goda. Det var som nudlar smakar.

Marius

Hur var nudlarna?

Smakade annorlunda men gott. Om det hade varit lite varmare hade det varit perfekt.

Joakim

Det var skumt i smaken.

Marius

Vad tyckte du om teet?

Jag lät två i klassen provsmaka några saker jag hade med mig från affären.


歌う Sång

Jag och mina polare Marius och Joakim provar på japansk karaoke kväll


カラオケ karaoke Jag har varit och besökt K karaoken på Odengatan 87 med två kamrater och prövat på en karaokekväll. När man kommer in går man nerför en trappa och man får nästan lite hawaiikänsla när man går nerför den. Det finns fyra sorters Karaokerum. Det minsta är för upp till sex personer och kostar 300 kr per timme. Det största är för upp till 30 personer och kostar 1500 kr per timme. Rummet som vi var i var mysigt och soffan väldigt skön. Personalen är väldigt glad och positiv och bemöter dig väldigt bra. Öppettiderna är onsdag-torsdag 19.00- 01.00 och på fredag 18.00- 03.00. Karaoke TV:n är väldigt lätt att använda. Om de inte har din favoritlåt kan man alltid be om den genom att trycka på en knapp i rummet som man också använder om det är något man behöver hjälp med. Jag och mina kamrater tyckte besöket på K karaoke var en jätterolig och spännande upplevelse som jag vill göra om igen.

Fotografer: Joakim Segerberg, Marius Trones och Michael Wallón


ダイ spel ブ hål an

ゲーム空洞 Japanskfilm

学 RO ぶ OC LIG H T VE TA

m

ン ョ シ e ッ ファ t mod k s n Japa

e

Lit

om

ig

強度

プロジェクトゼロ Project Zero

の ン ゴ 家 ラ れ air ド 隠 s L on g a Dr

歌う sång

アーティスト Artister

音楽 Musik

日本食品 Japan food

バンド Band Michael Wallón 2011

カラオケ Karaoke

japansk ung kultur  

En tidining om den unga japanska kulturen.

Advertisement