Page 1

NU VOOR

€2.- MET VALSUGANA SPECIAL!

Behoort bij Outdoor Magazine 6 2006

TREKKING

MOUNTAINBIKEN

OUTDOOR MET KINDEREN

TOERFIETSEN + 3 PAGINA’S

CAMPINGS

INTIEM PARADIJS IN NOORDITALIË


Hoort bij Outdoor Magazine 6, 2006

OUTDOOR MAGAZINE Valsugana

VALSUGANA

INHOUD

Intiem paradijs in Noord-Italië Welkom in Valsugana. Dit deel van de Noord-Italiaanse provincie Trentino bruist van het leven en het kristalheldere water. In het ongerepte Lagorai-gebergte kunt u ongestoord wandelen en u laten inspireren door de veelheid aan kleuren groen in de bossen. Op de toppen van de bergen geniet u van het uitzicht, onderaan de bergen is het aangenaam ontspannen aan een meer of riviertje.

4 Trekking 6 Outdoor met kinderen 7 Toerfietsen

Valsugana is vooral bekend om haar twee prachtige meren: Lago di Caldonazzo en Lago di Levico. Het ene meer is groot en blauw en perfect voor watersporten, het andere is groener, kleiner en oogt als een intiem paradijsje. Omdat de meren niet dieper zijn dan veertig meter, zijn ze niet al te koud en dus prima om in te zwemmen. Ter vergelijking: het Gardameer is tot 300 meter diep en dus een stuk kouder.

8 Mountainbiken 10 Campings

De Nederlanders, waar zijn ze niet, hebben de streek al ‘ontdekt’ in de jaren zeventig en tachtig. Negentig procent van de toeristen in Valsugana is afkomstig uit ons land. Rondom het meer van Caldonazzo zijn tien campings te vinden; het Levicomeer telt er drie. De thermale bronnen van Levico ontspringen op 1500 meter hoogte in Vetriolo, een klein dorpje boven Levico. Levico heeft uniek thermaal water dat arseen en ijzer bevat, stoffen die kunnen helpen tegen stress, huidziekten en ademhalingsproblemen. Valsugana is niet alleen fantastisch mooi, maar er zijn ook talloze mogelijkheden om het gebied echt te leren kennen en intens te genieten van alles dat de streek te bieden heeft. Wat u ook zoekt in Valsugana, er is voor ieder wat wils; van wandelen tot mountainbiken, van cultuur tot spa. Van spetterende actie tot ultieme ontspanning.

1

2

AL LAGO

2

OUTDOOR MAGAZINE

3


* NEEM NU EEN JAARABONNEMENT OP OUTDOOR MAGAZINE EN ONTVANG GRATIS DE TESTWINNENDE X-SOCKS TREKKING LIGHT OF TREKKING LIGHT LADIES!

REISINFORMATIE ALGEMEEN Toeristenbureau Valsugana: Valsugana Vacanze Azienda per il turismo I-38056 Levico Terme (TN) Villa Sissi, Parco delle Terme, 3 T 0039 0461 706101 F 0039 0461 706004 I www.valsugana.info E info@valsugana.info Bij het toeristenbureau van Valsugana zijn allerlei activiteiten te boeken zoals nordic walking, georganiseerde wandelingen, fietstochten, paardrijden, raften, canyoning en klimmen. Ook accommodaties, zoals hotels, B&B’s, en pensions, zijn te vinden op bovengenoemde website. Campings staan op www.valsuganacamping.it. Tip: Vlakbij Levico, in het plaatsje Pergine, staat een oud, indrukwekkend kasteel. Dit juweel, gebouwd op een flinke heuvel, is zeker een bezoek waard. U kunt er eten in het uitstekende restaurant en zelfs blijven slapen. www.castelpergine.it HEEN- EN TERUGREIS Transavia vliegt op de kleine luchthaven van Verona. Vanaf daar gaat een pendelbus naar het centraal station van de stad, waar treinen rijden naar Trento. Van Trento rijden treinen naar Levico Terme. Voor informatie over het treinverkeer: www.trenitalia.it Voor informatie over vliegtickets: www.transavia.com WEER Voor wie op de hoogte wil blijven van de weersvoorspellingen: www.meteotrentino.it. KAARTEN Kaarten van Valsugana zijn bijna overal te koop, bij de boekhandel en bij de supermarkt bijvoorbeeld. Het beste kunt u gebruik maken van de Kompasskaarten. Alle wandelingen beschreven in deze special vindt u terug op Kompass-kaart nummer 75 (schaal: 1:50.000). Ook het VVV Valsugana biedt wandelkaarten aan inclusief beschrijvingen van wandeltochten.

Realisatie: Outdoor Magazine Maruba B.V. Sport Publishers Winthontlaan 200, 3526 KV Utrecht T + 31(0)30-2891073 E outdoormagazine@maruba.com I www.maruba.com

X-SOCKS TREKKING LIGHT • Winnaar wandelsokkentest ConsumentenBond. • Aircokanaal voor drogere voeten: koel in de zomer, warm in de winter. • X-Cross bandage voor extra enkelsteun. • Superieure, duurzame pasvorm. • 2 jaar garantie, ook op slijtage. • www.x-socks.nl.

*

DUS 6X OUTDOOR MAGAZINE EN 2X OUTDOOR BUYER’S GUIDE!

BON Ja,

ik neem nu een abonnement op Outdoor Magazine en ontvang voor slechts € 33.- 6 x Outdoor Magazine en 2 x Outdoor Buyer’s Guide plus een paar gratis X-Socks Trekking Light of Trekking Light Ladies (winkelwaarde €14.95). TREKKING LIGHT HEREN

maat 35-38 maat 39-41

maat 42-44 maat 45-47

TREKKING LIGHT DAMES

maat 35-36 maat 37-38

Naam:

maat 39-40 maat 41-42

M/V

Leeftijd: Adres:

Tekst & fotografie: Arjan Kruik, Barbara Kerkhof, Arthur Wieffering

Postcode en plaats:

Met dank aan:

Bank- of gironummer:

5

Land: Datum: Handtekening:

Hierbij machtig ik Abonnementenland om het verschuldigde abonnementsgeld tot wederopzegging van mijn rekening af te schrijven.

4

1 2

Cima Vigolana Lago Erdemolo, Cima Sette Selle

3 4 5

Pizzo di Levico Arte Sella Lago delle Prese

Bel gratis +31 (0)800-0224222 (ook ’s avonds en in het weekend) of stuur de bon of een kopie naar Outdoor Magazine, antwoordnummer 9215, 3500 ZB Utrecht. Een postzegel is niet nodig. Broncode: 321-0605

Valsugana Special

3


CIMA VIGOLANA Hemels wandelen TEKST & FOTO’S: BARBARA KERKHOF

De wandeling naar Vigolana belooft wat. Onze gids Angelo Giovanetti heeft er bijzonder veel zin. “Jullie hebben sterke benen, dus we gaan vandaag een mooie tocht maken”, is zijn welkomstwoord van die ochtend. We werpen even een blik op onze Hollandse stekken en halen onze schouders maar op. Al kort na de start, bij het restaurant Sindech op 1100 meter, zien we waar de gids op doelde: vanaf de hut volgen we een pad dat loodrecht omhoog lijkt te lopen. We klimmen dwars door een dichtbegroeid bos en eten de kleine wilde framboosjes die Angelo voor ons plukt. Na 35 minuten staan we hijgend en zwetend bij de Casarotahut. Het is een prachtige hut met vrolijke blauwe luiken. De vriendelijke eigenaar geeft ons een kop koffie. We trekken een paar lagen kleding uit en drukken wat vijgen achterover, want we hebben het al begrepen: deze tocht vraagt om calorieën, veel calorieën. Lachend meldt Angelo: “Normaal gesproken duurt dit stuk 80 minuten; wij waren in 35 minuten al boven, goed hè!” Wij kreunen en planten onze bergschoenen weer op het pad. Vanaf hier is het nog zo’n twee uur lopen naar de Becco di Filadonna op 2150 meter; we hebben een flinke klim voor de boeg. Gemzen rennen boven ons over de rotswand. Een heel eind struinen we door een bos van zilveren bomen; het zijn lariksen die verdord zijn na een grote bosbrand drie jaar geleden. Eenmaal boven is het de klim meer dan waard: het uitzicht op de bijzondere rotsformatie bij de Bivacco Vigolana is subliem. De felrode bivak is geplaatst bij twee rotsen met de namen ‘Madonnina en Frate’. Ze hebben daadwerkelijk de vormen van een madonna en een priester en zijn het walhalla voor klimmers. Ze staan zij aan zij beneden ons, in flarden van de regenwolken die hen omringen. Het uitzicht is mooi maar spookachtig. Zo nu en dan worden ook wij omringd door donkergrijze wolken. De gids verzekert ons dat het geen onweerswolken zijn; “Nog niet”, tenminste. We zijn blij dat hij bij ons is. Niet alleen door het veilige gevoel dat zijn aanwezigheid ons geeft, maar ook vanwege de interessante verhalen die hij in gebroken Engels vertelt. Op zijn oude gympen huppelt hij de bergen door, vrolijk van minuut tot minuut. MADONNINA Vanaf de Becco di Filadonna is het 20 minuten lopen naar de Cima Vigolana op 2148 meter. Even niet klimmen, dat bevalt wel. Inmiddels zijn de windstoppers weer uit de rugzakken gehaald en hullen we ons in fleece om ons te beschermen tegen de felle wind. We lopen een klein stukje terug en nemen een paadje naar de bivak. De rode schuilplaats ligt iets lager; op 2030 meter. We doen er veertig minuten over om daar te komen, over een route die alleen geschikt is voor geoefende bergwandelaars. Om te beginnen gaan we een stuk afdalen. De gids zegt blij dat hij hier ’s winters graag komt skiën.

Wij kijken de diepe afgrond in. ‘Skiën? Hier?’ echoën we. Dan gaan we via een nauwelijks zichtbaar pad op weg naar beneden. Gelukkig zijn er staalkabels aan de rotsen bevestigd, waaraan we ons angstvallig vastklampen. Het laatste stuk naar de bivak is zo smal, dat we niet te veel over de rand kijken. Eindelijk bij de indrukwekkende Madonnina aangekomen zijgen we neer aan haar voeten voor de deur van de bivak. We halen een pak roggebrood en een pot pindakaas tevoorschijn, waar de gids enorm van in de lach schiet. Hij deelt zijn cola met ons, maar heeft geen trek in ons oer-Hollandse, in Italië gekochte, broodbeleg. De terugweg lijkt gemakkelijk, maar het valt niet mee om het steile pad in omgekeerde volgorde af te leggen. Het regent zachtjes, waardoor de stenen en de grond glad zijn geworden. Na anderhalf uur staan we weer bij restaurant Sindech, een beetje moe, maar gelukkig met de mooie tocht die we hebben gemaakt. Start/einde: Sindech op de Passo della Fricca Tussenstops: Rifugio Casarota, Bivacco Vigolana (alleen bedden, geen maaltijden) Route: 442, 425 Overnachting: Rifugio Casarota, T +39 0464 783677 Duur: dagtocht; minimaal 5 uur Niveau: zwaar, voor gevorderden Kaart: Kompass 75 Ligging: Zie kaart op pagina 2 4

OUTDOOR MAGAZINE


RUIG EN RUSTIEK Via Lago Erdemolo naar Sette Selle TEKST & FOTO’S: BARBARA KERKHOF

Deze tocht naar een ruig rotsgebergte start in de lieflijke Valle dei Mòcheni. Deze vallei is op zichzelf al een bezoekje waard. Het is een plek waar de tijd stil lijkt te staan, met wollige weilanden en prachtige oude huizen. De bewoners van de vallei zijn de Mòcheni, een oud volk dat een eigen Germaanse taal spreekt. De moderne tijden lijken de taal te vervagen, maar de overheid doet haar best om haar te behouden. De eerste bewoners vestigden zich in de vallei in de veertiende eeuw. Tussen 1550 en 1650 trokken sommigen weg, maar nog steeds wonen er families die direct afstammen van de eerste bewoners. Ze leefden van de mijnen, die u nu nog kunt bezoeken. In het gebied groeien enorm veel bosvruchten zoals aardbeien, frambozen en allerlei soorten bessen. De bevolking begon deze vruchten vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw te kweken, nadat er jarenlang van de veehouderij was geleefd. Inmiddels is het gebied beroemd om haar heerlijke fruit en fruitproducten. Een bezoek aan de vallei is de moeite waard; er is van alles te zien zoals een museum, de mijn en uiteraard de mooie natuur. We wandelen over een mooi breed pad, met aan de ene kant de ingang van de donkere mijnschacht. Een koude tocht komt uit de kieren naast de deur. Het moet intens kil en donker zijn daar beneden. We huiveren bij de gedachte aan de mensen die daar jarenlang iedere dag gewerkt hebben. Aan de andere kant van het pad vormen de bloeiende klaprozen een flink contrast. Start/einde: Palu del Fersina Tussenstops: Erdemolo, Sette Selle Route: 325/E5, 324, 343/E5 Overnachting: Rifugio Lago Erdemolo. T +39 0461 550077, Rifugio Sette Selle T +39 0461 550101 Duur tocht: 4 - 4,5 uur Niveau: middelzwaar Kaart: Kompass 75 Ligging: Zie kaart op pagina 2

VERSGEBAKKEN TAART We gaan op weg naar Lago Erdemolo, een klein groen bergmeer, via het wandelpad 325 en E5. De route is gemakkelijk te vinden door de roodwitte markering op de bordjes en stenen langs de weg. Het begin van de wandeling is eenvoudig en voert ons door een mooi bos waar we ons de zwarte bessen die daar groeien goed laten smaken.

Met blauwzwarte handen en monden vervolgen we onze weg langs de, voor het Lagoraigebergte, karakteristieke lariksen. Het Lago Erdemolo bevindt zich op 2005 meter hoogte. In het voorjaar en in het begin van de zomer heeft het meer een kleine gletsjer, maar daar is midden in de zomer niets van te zien. Na een warme kop cappuccino met een stuk koek in de hut aan het meer, trekken we onze kleding laag voor laag een beetje uit, ondanks de kou. We moeten namelijk flink gaan klimmen. Aan de andere kant van het meer stijgen we naar de Pizzo Alto op 2264 meter. ‘Bergheil’ wensen we elkaar op de top, waar de wind om de berg giert. Het uitzicht op de Brenta Dolomieten en de bergketens Adamello en Cevedale is prachtig. Vanaf de top lopen we een klein stukje terug tot boven Lago Erdemolo en gaan we op weg naar Rifugio Sette Selle, over pad 343. We lopen onder de Sasso Rosso en Sasso Rotto door tot onder de top van de Sette Selle. We zien in de verte de rode bergen afsteken tegen de grote rotsen met het felgroene mos. De hut ligt op 2000 meter en biedt ruimte aan 30 logees. De versgebakken taart smaakt ook hier naar meer, en tevreden dalen we na de pauze af over pad 343 naar Palu del Fersina.

Valsugana Special

5


KORTE WANDELROUTES TEKST & FOTO’S: BARBARA KERKHOF

PIZZO DI LEVICO Vanaf de Pizzo di Levico is het uitzicht schitterend: aan de voet van de berg liggen de meren van Levico en Caldonazzo, recht vooruit klauwen de hoge bergen naar de strakblauwe hemel, de een nog hoger dan de ander. Op de Pizzo, op 1908 meter, staat een oud fort uit de Eerste Wereldoorlog. Reden genoeg voor een wandeling over deze hoogvlakte. Om er te komen rijdt u van Levico over de Kaiser Jägerweg, de oude Oostenrijkse weg. Het is een supersmalle weg met twee tunnels, die veel werd gebruikt in de oorlog. De auto wordt geparkeerd op Passo Vezzena op 1404 meter hoogte. De wandeling kan beginnen. We stappen de alm in en lopen door de hoogvlakte Altopiano di Vezzena rustig omhoog naar Forte Busa Verle, een groot en goed bewaard fort uit de Eerste Wereldoorlog. Het is een breed gebouw dat voor een groot deel nog fier overeind staat. Na een korte stop bij het fort gaan we echt een stuk klimmen over de bospaden. Terwijl we stijgen over pad nummer 205, wordt het uitzicht steeds spectaculairder. Na anderhalf uur bereiken we de top. Bij het fort genieten we van het weidse uitzicht en eten we onze lunch aan de voet van het grote kruis dat de top markeert. Door de ramen van het fort hier kijken we naar de zuidwest kant van de Dolomieten in de verte: een mooie beloning voor een niet eens zo zware wandeling. Vanaf het kruis kunnen we de Panarotta zien; de berg van 2002 meter hoog. De terugweg, ongeveer een uur en een kwartier, leggen we af over een verharde weg die langzaam naar beneden slingert. Start/einde: Passo Vezzena Tussenstops: geen Route: Na de verharde weg: pad 205 noordwaarts. Over de slingerende verharde weg terug. Overnachting: nee Duur: 2 tot 2,5 uur Niveau: eenvoudig en licht Kaart: Kompass 75 Ligging: Zie kaart op pagina 2 LAGO DELLE PRESE Vanaf Roncegno kunt u een mooie wandeling langs het meer Lago delle Prese maken. Na de kerk gaat u naar links (omhoog) richting Localita Pozze of Cinque Valli of Rifugio Serot. Op de splitsing slaat u rechtsaf naar Pozze en daar kunt u de auto parkeren. U komt bij het Pozzerestaurant op 1000 meter. Met het restaurant in de rug gaat u rechtsaf een klein pad op richting Rifugio Serot, die op 1500 meter ligt. Vanaf de hut loopt u richting Malga Trenca op 1666 meter, waar u de witte weg naar Desene neemt. Start/einde: Restaurant Alle Pozze Tussenstops: Rifugio Serot Overnachting: Rifugio Serot, T +39 0461 764690 Duur: ongeveer 2 uur Niveau: eenvoudig en licht Kaart: Kompass 75 Ligging: Zie kaart op pagina 2

ARTE SELLA Midden in de natuur van de Sella Vallei staan prachtige kunstwerken. Een kathedraal, wolven, allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Dit project is opgestart in 1986; internationale kunstenaars werden uitgenodigd om met bladeren, takken, stenen en andere natuurlijke materialen een kunstwerk te maken. Het resultaat is indrukwekkend. Sommige werken hebben zichtbaar te lijden onder de weersomstandigheden en de tand des tijd, maar andere kunststukken zullen alleen maar groeien met de jaren. De afspraak is namelijk dat, als het werk eenmaal klaar is, er niets wordt gerestaureerd: de natuur mag haar gang gaan. Elke twee jaar is er een tentoonstelling en wordt er nieuw werk onthuld. Door de Valle Sella lopen wandelpaden en zelfs een mountainbikepad. Sinds 1996 loopt de kunstroute over slingerende bospaden. De kathedraal is in 2001 gebouwd. Voor 3 euro (in hoogseizoen, bij festiviteiten) is het laatste deel van het park toegankelijk en dan kunt u door de kathedraal heen lopen. Over een aantal jaren zal hij groter en dichter begroeid zijn. www.artesella.it

6

OUTDOOR MAGAZINE

OUTDOOR MET KINDEREN TEKST & FOTO’S: ARJAN KRUIK

Wie ook z’n nageslacht wil laten genieten van actief buiten zijn, kan in Valsugana z’n hart ophalen. Het meest populair is een bezoek aan het locale Acro Park, maar ook een klimcursus of een via ferrata onder deskundige begeleiding behoren tot de mogelijkheden. Acro Park Centa maakt deel uit van een hele serie van dit soort parken in Trentino. Acro Park Centa is een waar kinderparadijs. In dit touw- en klimparcours in het Centadal kunnen kinderen op spannende maar veilige wijze hun eigen grenzen verkennen. Al klimmend, slingerend en abseilend kunnen de kids een groot aantal verschillende routes afleggen, van boom tot boom dwars door het bos en – helemaal spannend - over de rivier de Centa. Uiteraard zijn de kinderen gezekerd en is er zorgvuldige begeleiding. De routes zijn onderverdeeld in verschillende moeilijkheidsgraden, zodat voor iedere leeftijd een aantal spannende routes voorhanden is (afhankelijk van de lichaamslengte). Wie activiteiten zoekt met een wat minder hoog ‘pretparkgehalte’ kan ook terecht bij Valsugana Attiva. Het actieve programma van de VVV bevat ook onderdelen die uitermate geschikt zijn voor ouders met kinderen. Wandelen, mountainbiken, paardrijden, canyoning, raften, sportklimmen of via ferrata, het kan allemaal. Uiteraard zijn niet alle activiteiten geschikt voor de allerjongsten, maar het zal u verbazen wat uw kleintjes al mee kunnen maken. Een aanrader voor een dagje buitensport met de kids is het Parco Avventura (zie foto), waar kinderen vanaf zes jaar op speelse maar veilige wijze kennis kunnen maken met rotsklimmen, klettersteigen en abseilen. Info: www.valsugana.info www.acropark.it www.trentinosport.nl


TOERFIETSEN TEKST & FOTO’S: ARJAN KRUIK

In navolging van andere regio’s in en rond de Alpen wordt ook in Valsugana fors geïnvesteerd in de aanleg van fietspaden. De locale autoriteiten hebben een doorgaande fietsroute geprojecteerd door het gehele Valsugana dal, beginnend in Trento en (uiteindelijk) doorlopend tot aan Venetië. Van die geplande route is op dit moment het gedeelte van Calceranica al Lago tot over de provinciegrens van Trentino tot Bassano (provincie Veneto) gerealiseerd. Een heerlijke route door boomgaarden en velden, langs beken en bossen. Van deze geasfalteerde route - die nagenoeg autovrij is - wordt in de zomermaanden dankbaar gebruik gemaakt door grote aantallen fietsers. Het traject is zo’n 45 kilometer lang en kent nauwelijks hoogteverschillen. Langs de route zijn een aantal bicigrill aangelegd; rustplaatsen die de gelegenheid bieden een hapje en een drankje te nuttigen. Langs de route zijn bovendien op regelmatige afstand van elkaar parkeerplaatsen aangelegd, waar vooral door de Italianen zelf veel gebruik van wordt gemaakt. De auto met de fietsen op het dak of trekhaak wordt simpelweg bij de route gestald. Praktisch: op deze wijze hoeft helemaal niet meer op de vaak drukke openbare weg gefietst te worden! En voor wie er geen gat in ziet om het traject heen én terug te fietsen is er nog altijd de trein, die mét fietsen aan boord door hetzelfde dal de route naar hotel of camping terugrijdt. Wel van tevoren aankomst- en vertrektijden checken evenals mogelijkheden!

INFO VIA CLAUDIA AUGUSTA De route door Valsugana maakt deel uit van de beroemde Via Claudia Augusta. Deze Romeinse weg verbond het zuiden van Germania met Noord-Italië. Vanaf een citadel bij Donauwörth volgde de weg de loop van de Lech, via de toenmalige provinciehoofdstad Augusta Vindelicorum (Augsburg) naar Füssen. Van daaruit ging de weg over de Fernpas, via het Gurgltal en een deel van het Oberinntal en over de Reschenpas naar de rivier Adige (Duits: Etsch), om deze tot bij Tridentum (Trento) te volgen. Bij Tridentum splitste de weg zich. De westelijke tak liep via Verona naar Ostíglia (Hostilia), tot aan de Po, de oostelijk tak leidde via Feltria (Feltre) naar de Adriatische Zee bij Altinum. FIETSKAART In 2007 wordt een nieuwe fietskaart van Valsugana verwacht. Raadpleeg de VVV van Valsugana voor informatie over de kaart en het verkrijgen ervan. GPS Wie naar elektronisch fietsgemak zoekt, kan terecht op de site www.ripristino.provincia.tn.it Daar zijn kosteloos de gps-data van de fietsroutes door Valsugana te downloaden.

Valsugana Special

7


IN HET WIEL VAN KAMPIOENEN Nieuw netwerk van 10 uitdagende mountainbikeroutes TEKST & FOTO’S: ARTHUR WIEFFERING

Valsugana is geen bekende mountainbikebestemming onder Nederlanders. Ten onrechte, want dit is het trainingsgebied van menig professional. Samen met de Italiaanse Olympisch kampioen Paola Pezzo zette de VVV een netwerk van nieuwe mountainbikeroutes uit. De routes voeren over mooie paden, hoge bergen en langs groene meren en dichte bossen. Daarnaast kunt u hier genieten van een aangenaam klimaat, interessante culturele bezienswaardigheden en uiteraard de heerlijke Italiaanse keuken.

8

OUTDOOR MAGAZINE

De Huttenroute, de route over de keizerlijke velden of de route over de hoogvlakte van Vezzena. Met de fietskaart van de VVV proberen we een keuze te maken voor onze eerste fietsdag. Aan de hoteleigenaar vragen we wat tips waar te fietsen. Zelf is hij ook een fanatieke fietser en trots laat hij een foto zien van hem en Bart Brentjens, de Olympisch-, Nederlands- en Wereldkampioen. Brentjes verzorgde samen met het VVV clinics en trainde in dit gebied voor een wedstrijd (én won!) en verbleef in zijn hotel. De hoteleigenaar over Bart: “Bart is like a motorbike when he goes up a mountain” en terwijl hij dat zegt maakt hij een handbeweging schuin de lucht in. We besluiten om de volgende dag met de hoteleigenaar af te spreken. Precies om negen uur komt de

hoteleigenaar voorrijden. Hij ziet er snel en serieus uit. Een blinkende fiets van een klein, duur fietsmerk uit Verona. Speciaal op maat gemaakt en met de beste onderdelen. Behalve zijn fiets ziet hijzelf er ook tip top uit. Zijn strakke broek en shirt met reclame past precies bij zijn fiets. De benen zijn glad geschoren. Waar is die rustige man gebleven in dat mooie pak vanachter de receptie? ACHTERWERK We volgen de secundaire weg het dorp uit. Al snel zijn de huizen verdwenen en zijn we omgeven door bos. De weg heeft een licht stijgingspercentage en na enkele kilometers hebben we al een mooi uitzicht. We zien aan de linkerkant het meer. Met de opkomende zon kleurt het nog groener. Op het rimpelloze

meer spiegelt het bos langs de oevers op het water. Prachtig. We verlaten het perfect gladde asfalt en draaien een grindpad op. De eerste meters zijn vlak maar dan maakt het pad een scherpe bocht en loopt het steil op. We moeten terugschakelen en we zetten een verzet op dat ik in Nederland nog niet heb gebruikt. Onze fietsvrienden krijgen het nu echt naar hun zin en al snel zien we alleen hun achterwerk. Twee bochten later zijn ze al uit het zicht. Met flinke druppels zweet op het voorhoofd komen wij boven aan bij het Hongaars-Oostenrijks fort, Forte delle Benne uit 1880. Ver onder ons zie ik de weg door het bos naar Levico Terme kronkelen. Ook zie ik het gehele Lago di Levico. De bergen zijn begroeid met bos, de vallei bezet door kleine dorpjes en akkerbouw.


“Now we go down a single trail, then another climb to a castle”, zegt onze gids. Naar het voorbeeld van onze gids hebben we het zadel wat lager gezet. Met twee vingers aan iedere remhendel laat ik de wielen gecontroleerd rollen. De remmen piepen, de vering vangt de schokken op. Het pad maakt af en toe lastige, scherpe bochten. Het is er nog nat van de regen van de avond ervoor. Er zijn enkele passages met grote boomwortels en flinke, losliggende stenen. De gladde boomwortels zijn nu het lastigst. Als ook onze gids daar afstapt weten we genoeg. Of we zin hebben in nog een mooie klim, vraagt de gids. Het is inmiddels al wat later op de dag en we zijn best moe. De zon heeft zijn hoogste punt al bereikt. Wij bedanken en zeggen elkaar gedag. Onze fietsvrienden klikken de schoenen vast en met dezelfde souplesse als in de ochtend fietsen ze weg. Onze benen zijn nu wat stroef, maar met de aankomende kilometers van de komende dagen zullen we zeker sterker en sneller worden. Op ons eigen tempo fietsen we terug en plannen de dag van morgen. De hoogvlakte van Vezzena, een rondje langs de meren of misschien de zojuist afgewezen klim?

INFO ALGEMEEN Zowel de beginnende als de allround mountainbiker komt in Valsugana aan zijn trekken. Voor de downhiller en freerider is dit iets minder het geval. Dat wil niet zeggen dat er geen mooie afdalingen zijn. Om en nabij Levico Terme zijn er enkele kleinere bergen die zeer geschikt zijn om met het mountainbiken in aanraking te komen. Hier kunt u klimmen op brede onverharde paden. De gevorderde mountainbiker vindt zijn uitdaging ondermeer in de beklimming van de 2002 meter hoge Monte Panarotta (route nr. 9 van de mountainbikefolder). GEORGANISEERD Om het gebied echt goed te leren kennen, kunt u het best een gids inhuren, bovendien scheelt dat onderweg een hoop kaartlezen. Wij fietsten een dag met Massimiliano Chemelli. Een officiële gids van de Italiaanse Fietsvereniging, die namens het VVV Valsugana de deelnemers aan het programma Valsugana Attiva begeleidt. In de zomermaanden (van 01/05 tot 23/09) organiseert Valsugana Attiva twee soorten mountainbiketochten. Mountainbike Slowbike is bedoeld voor de beginnende fietser of voor diegene die het wat rustiger aan wil doen. De duur is ongeveer twee uur en kost € 3.-. De andere tocht, genaamd Mountainbike, is voor de meer fanatieke fietser. Een ‘pittige’ tocht. Kosten zijn € 10.-. Voor beide tochten kan een helm (€ 2.-) of fiets (€ 10.-) gehuurd worden.

TIP Heeft u het even gehad om met de mountainbike de bergen te bedwingen? Vanuit Levico Terme kunt u via de vallei naar Venetië fietsen. De totale afstand is 250 km. Er zijn fanatiekelingen die dat in 1 dag fietsen, maar het kan natuurlijk ook in 2-3 dagen. Terug kunt u met de trein. Een treinkaartje enkele reis kost slechts € 7.-. U kunt natuurlijk ook een gedeelte fietsen en de rest met de trein doen. ACCOMMODATIE Er is een groep van accommodaties in Valsugana, zowel hotels als campings, die specifiek voor mountainbikers over de benodigde faciliteiten beschikken zoals beveiligde fietsenstalling, gereedschap e.d. Informatie via het VVV Valsugana. KAARTEN De beste kaart is de Nederlandstalige fietskaart van het VVV. Mountainbike routes Valsugana. De kaart heeft aan de ene kant een satellietfoto met de routes daarop gemarkeerd. Aan de andere zijde zijn er 19 routes beschreven. Het aantal kilometers, hoogte meters, verwachte tijdsduur en moeilijkheidsgraad is ook aangegeven. Handig is om daarbij nog een Kompass kaart te hebben, schaal 1:25.000 of 1:50.000. Die zijn gedetailleerder en daarop vindt u makkelijker andere wegen. De mountainbike kaart kost € 3.-, de Kompass kaart € 7.-.

GPS Alle routes zijn met behulp van gps in kaart gebracht. Deze routes kunnen bij het hoofdkantoor van het VVV Valsugana Vacanze worden gedownload. FIETSWINKELS In Valsugana zijn meerdere goede fietswinkels. Daar vindt u van alles voor de race-, toerfiets en mountainbike en kunt u met ieder type fiets terecht voor reparaties. Pergine: Crazy Bike, Via Crivelli 23, 38057 Pergine Valsugana Osler Sport, Via Pennella 70, 38057 Pergine Valsugana Trentina Moto Cicli, Via Dossetti 12, 38057 Pergine Valsugana Caldonazzo: Cicli Ghesla, Piazza Vecchia 14, 38052 Caldonazzo Levico: Cetto Cicli, Corso Centrale 1, 38056 Levico Terme Ook diverse hotels verhuren mountainbikes.

Valsugana Special

9

Valsugana special Outdoor Magazine  
Valsugana special Outdoor Magazine  

Valsugana special in Outdoor Magazine 6/2006

Advertisement