Page 1

vrijwilligerswerk & stages

kleinschalige projecten in Afrika

eerlijk reizen in ontwikkelingslanden

inspiratiebrochure 2011

Be More werkt samen met kleinschalige organisaties in ontwikkelingslanden, die we financieel en met vrijwilligers en stagiaires ondersteunen. Daarnaast werken we samen met de lokale bevolking op het gebied van eerlijk toerisme en proberen we zo veel mogelijk mensen te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking.

www.be-more.nl


Voor wie is Be More?

Inhoudsopgave

09

04

Voor wie is Be More? | Vrijwilligers, studenten, reizigers & donateurs.

06

Onze landen | Meer over over Malawi, Uganda en Zuid-Afrika.

08

Kosten | Wat zijn de kosten en waarom moet ik betalen?

08

Vrijwilligerswerk - Organisatie kiezen | Hoe kies je een organisatie die bij je past?

09

Vrijwilligerswerk - Onze projecten | Hoe werkt Be More samen met partners?

10

Vrijwilligerswerk | Wat kan je verwachten en wat zijn de voorwaarden?

12

Vrijwilligerswerk Malawi | Lees meer over vrijwilligerswerk in Malawi.

14

Vrijwilligerswerk Uganda | Alles wat je moet weten als je aan de slag wilt in Uganda.

16

Vrijwilligerswerk Zuid-Afrika | Meer informatie over vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika.

18

Stages | Alles over stagelopen bij onze partners in Afrika.

19

Nog geen 18? | Lees meer over de expedities van Worldmapping.

20

Ontdekkingsreizen | Alles over duurzame reizen naar Afrika: Be More Discover.

22

UZ | Wat kan je in Nederland doen?

23

Meer informatie? | Kom naar een informatiedag, maak een afspraak of meld je aan!

Be the difference you want to see in the world - Mahatma Ghandi

Beste lezer, Het is onmogelijk om alle verhalen, beelden en indrukken die we de afgelopen jaren hebben verzameld in 24 pagina’s op te nemen. Deze brochure is daarom een samenvatting, van wat wij te vertellen hebben en wat onze vrijwilligers, stagiaires en reizigers hebben meegemaakt. Maar niet alleen van hen. De komende pagina’s vertellen ook het verhaal van onze projecten. Van de mannen en vrouwen die – vaak vrijwillig – ons werk mogelijk maken en voor wie we het uiteindelijk allemaal doen.

23

En voor jou, als lezer, is deze inspiratiebrochure mogelijk de start van een nieuw avontuur. Alles dat je moet weten voordat je hier aan begint, is in deze brochure te vinden. De ervaring zelf is voor iedereen anders, maar altijd onvergetelijk en waardevol: “Ondanks alle tranen heb ik hier genoten, zowel van het land als het warme “gezin” waar ik bij het project in terecht ben gekomen. Wat ik hier in een maand tijd heb gezien, geleerd en ervaren is iets wat niet met woorden te vertellen is... maar dat zeker onbetaalbaar is!” - Joeke de Ruijter

20 06

Score Be More

Onze vrijwilligers, stagiaires en reizigers geven hun reis gemiddeld het cijfer 9,2!

10 Ook vrijwilligers en reizigers uit België zijn bij ons van harte welkom! We hebben er geen kantoor, maar we organiseren regelmatig informatiedagen in België. Bel of mail ons gerust voor meer informatie over stages, vrijwilligerswerk of reizen vanuit België!

Malawi

Zuid-Afrika

Onze missie

Een stevige brug bouwen tussen mensen van verschillende achtergronden, culturen en continenten; hen te inspireren deze brug te bewandelen en een blijvende band te creëren tussen beide kanten.

Via Be More kun je naar Malawi, Uganda en Zuid-Afrika. In deze inspiratiebrochure lees je meer over wat je als vrijwilliger, stagiair of reiziger kunt bijdragen.

V4 Alles over vrijwilligerswerk bij onze projecten vind je vanaf pagina 8. S4 Wil je stagelopen in Afrika? Ga dan naar pagina 18. R4 Meer over ontdekkingsreizen lees je op pagina 20 en 21. Be More inspiratiebrochure | 2

Hartelijke groet,

Michel Groenenstijn Oprichter / algemeen directeur Be More

Be More in België

Uganda

We zijn benieuwd met welk verhaal jij terugkomt!

Be More & social media

Word fan van Be More op facebook op www.facebook.com/bemore.nl en ontvang het laatste nieuws en leuke aanbiedingen! Met ons twitteren kan via @bemore_nl en op hyves vind je ons via be-more.hyves.nl

de grootst mogelijke Deze brochure is met h is het onmogelijk de zorg samengesteld. Toc rnet bij te houden. inte snelheid van het vind je daarom altijd Op www.be-more.nl atie: van projecten de meest actuele inform atiedagen tot orm inf tot weblogs, van beschikbaarheid.

Be More inspiratiebrochure | 3


Voor wie is Be More?

Be More voor... vrijwilligers

Be More is er voor prof essionals die onderbreking toe zijn aan van hun carr een ière, voor stud anders willen enten die ev , voor mense en wat n die financ voor scholiere ieel willen bi n in het basis jdragen, - of voortgez pas afgestud eerden die no et onderwijs , voor g niet aan ee gepensioneerd n baan beginn en die klaar en, voor zijn met wer maatschappelij ken, voor be k verantwoo drijven die rd willen on dernemen... en voor jou?

Be More draait om vrijwilligers. Mensen, jong en oud, die een paar weken of maanden van hun tijd investeren. Hun kennis en vaardigheden inzetten in een land waar deze onbetaalbaar zijn. We beschouwen vrijwilligers als ambassadeurs, een kleine groep vertegenwoordigers die een tijd intensief samenwerkt met mensen in een ontwikkelingsland, zich een indruk vormt van de situatie daar en deze deelt met de mensen thuis. Zo ontstaat een eerlijk, positief beeld van mensen in ontwikkelingslanden en de rol die een individu kan spelen om bij te dragen aan iemands toekomst. Deze betrokkenheid staat voor Be More centraal.

Als vrijwilliger kun je bij Be More al vanaf vier weken aan de slag. Je werkt bij een kleinschalig project in een ontwikkelingsland, waar je samen met lokale medewerkers en vrijwilligers aan de slag gaat. Met straatkinderen of gehandicapten bijvoorbeeld, of in een afgelegen gemeenschap. In een kliniek, of een crisisopvang. Je leest er meer over vanaf pagina 8.

Weblogs Elke vrijwilliger, stagiair en reiziger krijgt van ons een eigen weblog. Hierop kun je al je ervaringen delen. Weten wat anderen schrijven en zo meer over hun ervaringen lezen? Op onze website vind je ze allemaal!

Be More voor... reizigers Naast vrijwilligerswerk biedt Be More de mogelijkheid om een ontwikkelingsland op een bijzondere manier te bezoeken. Tijdens onze Discover-reis van twee weken doen we niet alleen de mooiste toeristische plekken aan, we gaan ook op bezoek bij projecten en komen bij mensen thuis. Om elkaar te leren kennen, ervaringen en verhalen uit te wisselen en meer te ontdekken over een heel andere manier van leven. Een heel bijzondere vakantie, om een land te leren kennen door de ogen van haar bevolking. Je leest er meer over op pagina 20 en 21.

Be More voor... jongeren Nog geen 18? Speciaal voor jongeren werkt Be More samen met Worldmapping. Tijdens expedities van twee tot drie weken maak je op een uitdagende manier kennis met een ontwikkelingsland. Je reist in een groep en gaat samen met leeftijdsgenoten allerlei activiteiten ondernemen. Je gaat aan de slag bij ontwikkelingsprojecten en ontdekt op verschillende manieren meer over een land. Je leest meer over Worldmapping-expedities op pagina 19.

Be More inspiratiebrochure | 4

Be More in Nederland Regelmatig organiseert Be More samen met andere organisaties, hĂŠt open space event UZ, voor iedereen die zich wil inzetten voor een betere wereld. Je leest meer over UZ op pagina 22 van deze brochure.

In 2010 vertrokken ruim 600 vrijwilligers, stagiaires en reizigers voor Be More naar 23 verschillende projecten in drie landen. Gemiddeld gingen vrijwilligers zeven weken aan de slag bij een van onze projecten. De jongste reiziger was 4, de oudste vrijwilliger 73 jaar.

Be More voor... stagiaires

Be More voor... donateurs

Geen zin om je stage te lopen bij een gewoon bedrijf? Op zoek naar wat meer avontuur en inhoud voor je stage? Be More bied je de mogelijkheid als stagiair aan de slag te gaan bij ontwikkelingsorganisaties en sociale bedrijven in Afrika.

Be More is in de eerste plaats een goed doel. Naast het aanbieden van vrijwilligerswerk, stages en reizen ondersteunen we onze projecten dus ook financieel. De afgelopen jaren financierden we al met succes talloze projecten: van een centrum voor seksueel misbruikte kinderen tot een opvanghuis voor zwangere tieners. Van watervoorzieningen in arme gemeenschappen tot trainingen voor lokale teamleden van onze projecten.

Met de kwaliteit van voorbereiding en begeleiding die je als vrijwilliger van ons gewend bent, maar dan speciaal gericht op stagiaires en het behalen van je stage-opdracht. We bieden je uitdagende opdrachten in bijzondere omstandigheden, waar je veel meer van leert dan je voor je opleiding nodig hebt.

Lees meer over het werk van Be More op pagina 11.

Je vindt alles over stages op pagina 18 van deze inspiratiebrochure.

Met het hele gezin bijdragen? Wil jij dat jouw kinderen op jonge leeftijd een andere cultuur ervaren door samen vrijwilligerswerk te doen? Of willen jullie samen het avontuur in Afrika aangaan tijdens een Discover reis? Be More biedt jullie die mogelijkheid en stelt graag een reis op maat voor jullie samen.

Hoi pap en mam, Ik heb h et h was in het ier zo naar mijn zin. Het begin wel Malawi is even wen nen; toch wel echt iets dan ik gew anders end ben. Maar het Afrikaanse leven is al les wat ik verwacht had en n og veel m is veel inte eer: het nser en z o mooi pu realiseer u me nu ve el meer w r. Ik hebben en at wij th ik leer on uis tzettend het doorz veel van ettingsver mogen va mensen h n de ier. Al met al; een fa ervaring ntastische die ik vo or geen g willen mis oud had sen! Liefs, Anne


Malawi Hoewel het één van de armste landen van Afrika is, en een groot deel van bevolking er van minder dan $ 2 per dag moet rondkomen, is Malawi ook één van de mooiste bestemmingen ter wereld. Ongerepte natuur en rust, een bijzonder vriendelijke en hartelijke bevolking en nog nauwelijks toeristen. Malawi is niet voor niets “het warme hart van Afrika”. Een kwart van het land wordt ingenomen door Lake Malawi, het langgerekte meer dat op elke kaart van Afrika opvalt. Met haar witte stranden en exotische eilandjes is het een droombestemming voor toeristen, en een bron van inkomsten voor de dorpjes aan de oever van het meer.

Onze landen

Maar Malawi heeft meer: bergen waar je uitdagende

hikes kan doen, eindeloze velden met bananenbomen of koffieplanten, en drukke, typisch Afrikaanse steden waar mensen dicht op elkaar gepakt hun boodschappen doen op de markt. In Malawi kun je als vrijwilliger aan de slag bij verschillende community-projecten: werken in vaak afgelegen gemeenschappen, aan thuiszorg, onderwijs, voorlichting, inkomen genereren en andere programma’s gericht op armoedebestrijding. Ook kun je het land leren kennen tijdens een Discover-reis van twee weken.

Naar Malawi?

Malawi in het kort

V4 Vrijwilligerswerk bij onze projecten in

Munteenheid: Klimaat:

Malawi vind je op pagina 12 en 13.

S4 Stagelopen in Malawi? Ga dan naar pagina 18.

R4 Meer over de Discover-reis naar

Malawi lees je op pagina 20 en 21.

The world is a book, and those who don’t travel read only one page

Via Be More ku n je naar Malaw i, Uganda en Zuid-Afrika. Stuk voor stuk prachtige waarover je op de landen ze pagina meer inf ormatie leest.

Eten: Visum: Taal:

Kwacha, verdeeld in 100 tambala altijd zonnig; ‘winter’ is van mei tot juli, november is het warmst. Nsima (maispap) en ndiwo (tomaatuiensaus) gratis aan de grens, 30 dagen geldig (daarna verlengen) Chichewa (één van de 16 talen). Engels wordt door velen gesproken, in ieder geval door projectleiders bij onze projecten

- St. Augustine

Uganda ‘De parel van Afrika’, zo wordt Uganda vaak genoemd. Het beste van alles dat Afrika heeft te bieden in één land. Een landschap als een olieverfschilderij, de hoogste bergketen van het continent, de oorsprong van de Nijl en wildparken die nog niet door massatoerisme zijn ontdekt. Het land kent een moeilijk verleden en heeft nog een lange weg te gaan naar herstel. Maar ondanks haar geschiedenis is Uganda stabieler en veiliger dan menig buurland. De inwoners zijn bijzonder vriendelijk en hartverwarmend gastvrij. Geef je over aan een omgeving met minder welvaart, leer genieten van een

andere vorm van luxe en probeer maar eens niet verliefd te worden op dit prachtige land. Het hart van Be More in Uganda is Masaka, een klein stadje in het zuidwesten van het land. Onze vrijwilligersprogramma’s zijn te vinden in de wijde omgeving van Masaka: community development, een kliniek, projecten die werken met kinderen en organisaties die zich richten op voorlichting. De Discover-reis in Uganda wordt keer op keer als ‘ontzettend indrukwekkend’, ‘ongelofelijk mooi’ en ‘een unieke ervaring’ betiteld: zowel door volwassenen als kinderen die de reis met hun ouders maakten.

Naar Uganda?

Uganda in het kort

V4 Vrijwilligerswerk bij onze projecten in

Munteenheid: Ugandese Shilling Klimaat: door de ligging op de evenaar, redelijk constant en zonnig (gemiddeld 22-27o C), warmst van december tot februari Eten: matoke (bananenprak) en chapati’s (een soort pannenkoek). Een Rolex (‘rolled eggs’), een chapati met een gebakken ei erin gerold, is erg populair onder Be More vrijwilligers Visum: bij aankomst in het land, € 40,- voor 30 tot 90 dagen (en te verlengen) Taal: Luganda en 44 andere talen, waaronder Engels

Uganda vind je op pagina 14 en 15.

S4 Stagelopen in Uganda? Ga dan naar pagina 18.

R4 Meer over de Discover-reis naar

Uganda lees je op pagina 20 en 21.

Naar Zuid-Afrika? V4 Vrijwilligerswerk bij onze projecten in

Zuid-Afrika vind je op pagina 16 en 17.

S4 Stagelopen in Zuid-Afrika? Ga dan naar pagina 18.

R4 Meer over de Discover-reis naar

Zuid-Afrika lees je op pagina 20 en 21.

Zuid-Afrika in het kort Munteenheid: Klimaat:

Eten:

Visum: Taal:

Be More inspiratiebrochure | 6

Zuid-Afrikaanse Rand in de zomer (februari) vaak warmer dan 30o C. In de winter (juli) temperaturen van 20–25o C braai (BBQ), boerewors of Indiase curry. Met een koude Castle of Savanna Dry! gratis bij aankomst 11 officiële, waaronder Engels, Zulu, Xhosa en Afrikaans

Zuid-Afrika Het is bijna een cliché, maar Zuid-Afrika is toch vooral het land van contrasten. Tussen arm en rijk, tussen Westerse luxe en immense armoede. Aan de ene kant het meest ontwikkelde land van het hele continent. Aan de andere kant eindeloze krottenwijken waar talloze mensen leven in armoede, honger en met één van de hoogste hiv/aids besmettingscijfers ter wereld. Het land laat de meeste mensen die het bezoeken nooit meer los. De fascinerende verschillen, de smeltkroes van mensen en culturen en de ongelofelijke schoonheid van haar natuur – het zijn ingrediënten die maken dat veel van onze vrijwilligers en reizigers keer op keer terug gaan. Zuid-Afrika is waar Be More begon en waar we met sommige partners al jaren samenwerken. We werken in twee

regio’s, Durban in het oosten en Port Elizabeth in het zuiden. Vrijwilligers kunnen werken met straatkinderen, zich inzetten voor seksueel misbruikte kinderen, meehelpen in een crisisopvang of in het onderwijs, maar ook meedraaien in één van de vele townships in het land. De Discover-reis biedt als geen enkele andere rondreis inzicht in het échte Zuid-Afrika. Van safari tot de achterbuurten van Durban, van hiken in een nationaal park tot eten in een township – Discover Zuid-Afrika is net zo contrastrijk als het land zelf.

Be More inspiratiebrochure | 7


Kosten

Voorbeeld kosten

Waarom zou je betalen om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Je zet je toch al belangeloos in voor een project? Dit is een vraag die veel mensen terecht stellen voor ze als vrijwilliger aan de slag gaan, en die onze vrijwilligers in hun omgeving vaak horen.

Je kan bij Be More al aan de slag vanaf € 530 voor vier weken en vanaf € 280 voor elke vier weken extra. Kijk voor actuele kosten van projecten en waar je voor betaalt op onze website onder Vrijwilligerswerk!

Onze projecten Be More werkt samen met kleinschalige organisaties in ontwikkelingslanden, die we financieel en met vrijwilligers en stagiaires ondersteunen. Daarnaast werken we samen met de lokale bevolking op het gebied van eerlijk toerisme en proberen we zo veel mogelijk mensen te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking.

Met onze orga nisatie willen veranderen in we iets de wereld. D at betekent da we daar bij t nieuwe ideeën als eerste naar kijken: wat dr aagt dit nou bij aan het le van mensen in ven de landen waa r we werken? We hebben ge en w instdoelstelling, maar idealen, en werken m et partners m wie we die id et ealen delen.

De reden hiervoor is eenvoudig: de organisaties waarmee Be More samenwerkt hebben zelf niet de mogelijkheid om vrijwilligers te huisvesten, vervoeren of begeleiden. Hoe goed je hulp ook van pas komt, de kosten hiervoor dekken gaat niet. Daarnaast kost de voorbereiding en begeleiding vanuit Be More ook tijd en geld. Wij hebben geen structurele financiering, bijvoorbeeld van de overheid, en zijn dus voor ons bestaan afhankelijk van je bijdrage.

Deze organisaties en individuen noemen we partners. Een goede samenwerking is de sleutel tot ons succes. Onze partners zijn actief op uiteenlopende terreinen, maar hebben gemeen dat ze zich inzetten voor mensen en kinderen die dit hard nodig hebben. Of het nou is omdat ze ziek zijn, hun ouders hebben verloren, niet zelf voor hun inkomen kunnen zorgen, omdat ze niet veilig zijn of omdat ze nergens anders terecht kunnen - onze partners werken voor hen.

Wij vragen vrijwilligers daarom om hun eigen reis- en verblijfskosten te betalen. Wij proberen deze kosten zo laag mogelijk te houden, zodat het voor zoveel mogelijk mensen mogelijk is om aan de slag te gaan. Per project vind je op de kostenpagina op onze website een overzicht van de kosten, volledig gespecificeerd.

In de samenwerking met onze partnerprojecten stellen wij een aantal dingen voorop; hoe werkt dat precies?

De kosten bij Be More liggen een stuk lager dan bij veel andere organisaties. Dit komt omdat we een non-profit organisatie zijn, en onze kosten laag houden door in Nederland veel met vrijwilligers te werken. Het betekent niet dat wat we je bieden minder is dan bij anderen; integendeel!

De projectkosten op onze site zijn onderverdeeld in huisvesting, transport, voorbereiding & begeleiding. Voor sommige projecten is een kleine donatie onderdeel van je bijdrage. Verder wordt er geld gereserveerd voor de ondersteuning van projecten vanuit Be More. Van dit bedrag adviseren we projecten, geven we training en begeleiding en helpen we bijvoorbeeld met financiering. Van dit bedrag gaan we ook op zoek naar nieuwe projecten om te ondersteunen.

Organisatie kiezen Er zijn veel organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden. We hebben een aantal zaken op een rij gezet, zodat je voor jezelf de beste keus kunt maken. Wie zit er achter de organisatie? Kijk of duidelijk is van wie het initiatief is. Kun je de organisatie bellen of een afspraak maken? Vertrouwen in de organisatie waarmee je gaat en de mensen erachter is erg belangrijk voor zo’n bijzondere reis. Wat krijg je voor je geld? Kijk goed wat de organisatie biedt voor je eigen bijdrage. Alleen bemiddeling, of ook verblijf en transport? En zijn de voorbereiding en begeleiding inbegrepen? Klein of groot? Veel mensen twijfelen tussen een ‘grotere’ organisatie, zoals Be More, of een kleine organisatie, bijvoorbeeld een stichting met één project. Hoewel met deze laatste niets mis hoeft te zijn, is het belangrijk te kijken hoe goed alles

Be More inspiratiebrochure | 8

geregeld is - iets dat misgaat kan je hele reis zomaar bederven. Let er bovendien op of je organisatie structureel bijdraagt, of maar af en toe een klein beetje.

over een organisatie of project dan iemand die zelf als vrijwilliger weg geweest is. Kijk dus of je in contact kunt komen met een oud-vrijwilliger.

Wat is de rol van de lokale projecten? Vraag de organisatie hoe zij omgaan met de lokale projecten waarmee ze werken. Is er goed nagedacht over hun wensen en belangen? Kan de organisatie ter plaatse zelf beslissingen nemen en controle hebben over het vrijwilligersprogramma en dragen vrijwilligers wel echt bij?

Hoe is de begeleiding geregeld? Verblijven in een andere cultuur en werken op een ontwikkelingsproject is niet altijd makkelijk, en het kan dus best zijn dat bepaalde dingen je zwaar vallen. Let daarom goed op of er voor dat soort gevallen goede begeleiding is.

Is duidelijk wat er met je geld gebeurt? In de ontwikkelingssamenwerking is het heel normaal dat organisaties precies laten zien wat er met het geld van vrijwilligers, donateurs en sponsors gebeurt. Je mag dan ook verwachten dat hier openheid over bestaat. Kun je voormalig vrijwilligers spreken? Niemand kan je een eerlijker beeld geven

Is er nagedacht over veiligheid? Werken en leven in een ontwikkelingsland is helaas niet altijd zonder risico’s. Vraag daarom wat er is geregeld voor het geval er iets misgaat. Is de organisatie voorbereid op calamiteiten, is duidelijk bij wie je dan terecht kan? Commercieel of goed doel? Bedenk voor jezelf wat het beste bij jou past: een commerciële (reis)organisatie of een goed doel met een ideële doelstelling. Vaak past het vrijwilligerswerk dat wordt aangeboden dan ook beter bij je.

Programma’s De vrijwilligersprogramma’s die Be More aanbiedt zijn eigendom van onze partners en staan onder verantwoordelijkheid van hen. Hoewel Be More vaak nauw betrokken is bij het opzetten van zo’n programma, vanuit de ervaring die we hebben, bepaalt de partnerorganisatie vanaf het begin hoe het programma eruit ziet: inhoud, financiering en praktische invulling worden lokaal geregeld. Be More biedt de programma’s van de partners aan. Vrijwilligers zijn niet alleen belangrijk voor de bijdrage die ze op een project leveren. We zien ze als ambassadeurs, een kleine groep mensen die een tijd intensief samenwerkt met mensen in een ontwikkelingsland. Mensen die zich een reëel beeld vormen van de situatie daar, alvorens deze ervaring thuis te delen met een grote groep mensen. Zo ontstaat een eerlijk, en vaak verrassend positief, beeld van mensen in ontwikkelingslanden en de rol die iemand hier kan spelen om bij te dragen aan iemands toekomst. Deze betrokkenheid staat voor Be More centraal.

Voor alle programma’s die Be More aanbiedt geldt dat vrijwilligers een toegevoegde waarde zijn, nooit een essentieel onderdeel van de organisatie. Vrijwilligers ondersteunen, leveren kennis, tijd en energie en zorgen voor extra’s als persoonlijke aandacht, maar ze zijn nooit onmisbaar. Op deze manier wordt voorkomen dat een organisatie afhankelijk wordt van de hulp van internationale vrijwilligers. Ook de effecten op kinderen, patiënten of anderen die van het werk van onze partners profiteren, bekijken we regelmatig samen met de lokale organisaties. Wanneer nodig sturen we bij.

‘‘

‘‘

Lage kosten

Inbegrepen bij de kosten

Effecten & afhankelijkheid

The support from Be More has been invaluable, they have never told us what to do, but have always been there to support, suggest and guide where necessary. Eureka Olivier Bobbi Bear

Selectie & voorbereiding Be More bekijkt nauwkeurig wie door ons wordt uitgezonden. Met een aanmelden selectieprocedure die per programma verschilt, en waarbinnen partners hun eigen rol invullen, wordt gezorgd dat alleen geschikte vrijwilligers aan de slag kunnen. Verder zorgt Be More dat vrijwilligers goed worden voorbereid op hun reis, zodat ze kunnen vertrekken met de juiste verwachtingen, en weten wat hun rol is. Wel zo prettig voor onze partners.

Evaluatie De samenwerking met onze partners, de programma’s die zij aanbieden en de vrijwilligers die wij uitzenden, worden regelmatig geëvalueerd, zowel door Be More als door de partner. Zo zorgen we dat ons werk en dat van onze vrijwilligers blijft bijdragen aan wat de lokale organisaties doen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor financiële bijdragen die we doen aan het werk van onze partners.

Jij kan helpen!

de n om ons werk me Jij kan ons helpe als of ste n; als va mogelijk te make ten r. Wil je meer we teu na do ge eenmali l je wi of en do n ka ijf wat jij of jouw bedr of bate van Be More ten n tte ze op s actie st ru ge ct, neem dan een specifief proje contact op. of e op onze website Doneren kan onlin 8 .22 .74 .17 12 r gnumme direct via rekenin . en Nijmeg t.n.v. Be More te

Be More inspiratiebrochure | 9

Onze projecten

Kosten & Organisatie kiezen

Onze doelstelli ng


Voor je vertrekt

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een hele beleven is. Voor veel mensen iets dat je maar één keer in je leven doet. Ee n mooie ervaring, bij een goed project, me t de ondersteunin g die je nodig hebt, is da arom van groot be lang. Je hebt voor je je aanmeldt waar schijnlijk allerlei vragen. Da t begint al bij he t kiezen van waar je heen gaat: steeds meer organisaties bieden vrijwilligerswerk aa n, en de keus wordt er niet makkelijker op. Lees op deze pa gina’s hoe Be M ore je op allerlei manieren helpt.

1 . . .

Voor je je aanmeldt Je kunt bij Be More op allerlei manieren meer te weten komen over vrijwilligerswerk, voordat je je aanmeldt:

Ik kon altijd terecht met vragen, die ook duidelijk werden beantwoord. Ook de gemoedelijke omgang heb ik als zeer prettig ervaren. - Barbara van Essen

We organiseren regelmatig een informatiedag; hier vertellen we je meer over Be More en kan je met oud-vrijwilligers praten. Kijk op de laatste pagina van deze brochure of op www.informatiedag.be-more.nl. Vragen? Bel of mail gerust! Liever langskomen voor een persoonlijk gesprek? Maak dan een afspraak, dan kijken we samen welk project het beste bij je past. We kunnen je in contact brengen met oud-vrijwilligers van een project. Zij kunnen je uit eerste hand vertellen wat ze hebben beleefd, en dat is wel zo leuk en interessant.

Wij vinden het erg belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. Pas dan kun je je als vrijwilliger echt nuttig maken bij een project. We besteden er onder andere op de volgende manieren aandacht aan:

Eisen aan vrijwilligers

2

Om met Be More als vrijwilliger op pad te gaan, verwachten we ook iets van jou. Daarom stellen we de volgende voorwaarden: Je bent enthousiast en gemotiveerd om je in te zetten voor je project Je bent minimaal 18 jaar oud (voor sommige projecten is er een hogere leeftijdsgrens; er is echter geen maximum) Je weet van aanpakken Je bent flexibel Je wilt op een bijzondere manier in aanraking komen met een andere cultuur Je kunt jezelf verstaanbaar maken in het Engels Je wilt serieus aan de slag als vrijwilliger En... je hebt er zin in!

. .

Reispakket Je krijgt na aanmelding een uitgebreid reispakket: informatie over vaccinaties, tickets boeken, wat je meeneemt, je project, interessante boeken en nog veel meer! Een handig pakket waarin je alles overzichtelijk bij elkaar terug kan vinden. Voorbereidingsdag Ongeveer drie maanden voor je vertrekt neem je deel aan een (verplichte) voorbereidingsdag. Hier ontmoet je je medevrijwilligers, gaan we in op wat je kan verwachten, kijken we naar cultuurverschillen en nog veel meer. Een leuke dag waar wij en onze vrijwilligers altijd vol enthousiasme vandaan komen.

De oplossingen en tips die op de voorbereidingsdag werden gegeven, bleken heel nuttig te zijn en hebben me echt heel erg geholpen. - Donica Lodder Praktische zaken Veel van het uitzoekwerk voor bijvoorbeeld het regelen van je ticket en verzekering hebben wij al gedaan. We werken samen met betrouwbare partners, zodat je zeker weet dat een aantal noodzakelijke dingen goed geregeld zijn.

. . . . .

Naast deze voorwaarden stelt een aantal projecten aanvullende voorwaarden, bijvoorbeeld aan leeftijd en/of ervaring. Je leest deze bij de details van elk project op de website. Be More kijkt nauwkeurig wie we uitzenden; we willen zeker weten dat je iets kan bijdragen en dat onze projecten iets aan je hebben. Als onderdeel van je aanmelding vragen we je een motivatiebrief te schrijven. Afhankelijk van je aanmelding en/of het project waar je heen gaat, kan het zijn dat we je uitnodigen voor een persoonijk gesprek.

Vaste contactpersoon

Leeftijdsgrenzen?

Verklaring Omtrent het Gedrag

Fondsenwerven

Je hebt bij ons vanaf je aanmelding een vaste contactpersoon bij wie je altijd terecht kan met je vragen.

Vanaf 18 jaar kun je als vrijwilliger aan de slag. Er is geen leeftijdsgrens om vrijwilligerswerk te doen! Ook als je wat ouder bent, kun je dus gewoon deelnemen.

Om de veiligheid van onze projecten en de mensen en kinderen waarmee ze werken zoveel mogelijk te garanderen, moeten al onze vrijwilligers een Verklaring Omtrent het Gedrag inleveren. Deze krijg je van je gemeente en geeft aan dat je (bijvoorbeeld) geen crimineel verleden hebt.

Wil je geld inzamelen voor je project om extra te helpen? Be More helpt je graag!

Tijdens je project En dan kom je aan bij je project. Door wie word je opgehaald? Met wie heb je contact? Hoe zit het met veiligheid? Het zijn vragen die we vaak krijgen. Hoe wij dit geregeld hebben, vind je hieronder. Be More Regio Coördinator In elke regio waar we werken, vind je ook een Regio Coördinator. Hij of zij werkt voor Be More, spreekt vloeiend Engels en Nederlands en staat altijd tot je beschikking. Je Regio Coördinator komt regelmatig langs om te kijken hoe het gaat. Hij of zij heeft ook contact met onze projecten en ondersteunt hen in hun werk. Zo weet je dat er altijd iemand is om op terug te vallen.

3

Be More inspiratiebrochure | 10

Aankomst Bij aankomst op het vliegveld, word je opgehaalt door de Regio Coördinator die je wegwijs maakt in de eerste indrukken van het land. Je krijgt ook een welkomstpakket met allerlei nuttige informatie, een lijst met telefoonnummers en een lokale simkaart waardoor je direct bereikbaar bent. Eerste dagen Tijdens de eerste dagen krijg je een introductie bij je project en heb je gelegenheid om te wennen voor je echt aan de slag gaat. Je hoort meer over veiligheid, bij wie je terecht kan, wat je project allemaal doet, enzovoort. Begeleiding bij je project Elk project heeft een eigen, lokale

vrijwilligerscoördinator, die je dagelijkse aanspreekpunt is en met wie je overlegt wat voor activiteiten gedaan kunnen worden. Je werkt als vrijwilliger intensief met hem of haar samen en leert zo veel over de lokale cultuur en je project.

Uiteraard is het vervoer van en naar het vliegveld, en het vervoer dat nodig is voor je projectwerkzaamheden, allemaal geregeld. Bovendien is er regelmatig tijd om te internetten, te winkelen of te ontspannen.

Accommodatie & transport Met je groepje mede-vrijwilligers verblijf je in een eigen accommodatie. We kiezen hier bewust voor: zo heb je na een vaak intensieve dag, ‘s avonds de kans even bij te komen en met elkaar bij te praten.

Veiligheid Be More besteedt veel aandacht aan de veiligheid van vrijwilligers. Bij al onze projecten kan zonder problemen worden gewerkt. Toch zijn we voorbereid op plotselinge veranderingen in de veiligheidssituatie, of een noodgeval. Veiligheid is onderdeel van de verplichte training voor vrijwilligers, en onze partners verstrekken hierover tijdens de introductie uitgebreid informatie. Daarnaast zijn we goed voorbereid op het uitzonderlijke geval dat er iets gebeurt.

“De begeleiding voor, tijdens en na het project is geweldig. Als je in Afrika bent is het fyn dat er iemand is die je, als het nodig is, kan helpen.”

4 Weer terug Er zijn maar weinig vrijwilligers voor wie hun reis stopt als ze thuis zijn. Bijna iedereen wil ‘iets’ blijven doen, voor zijn of haar project, voor Be More of voor goede doelen in het algemeen.

Ook na mijn vertrek ben ik op de hoogte gehouden over de dingen die gebeuren op het project. Erg leuk! - Diandra van Domburg Veel van onze vrijwilligers blijven na thuiskomst betrokken. Door bijvoorbeeld op informatiedagen toekomstige vrijwilligers hun verhalen te vertellen. Of door trainer te worden, of op kantoor te helpen met het beantwoorden van vragen. Daarnaast organiseert Be More regelmatig UZ, een gratis open-space event waar mensen die iets willen doen voor een betere wereld bij elkaar komen. Op pagina 22 lees je meer over UZ.

- Helen van Zeijl Be More inspiratiebrochure | 11


- St. Augustine

Alle projecten in Malawi, weblogs van vrijwilligers, de actuele informatie en beschikbaarheid vind je op:

www.be-more.nl/malawi

Tim Tîm kreeg het ‘Afrika-virus’ te pakken als stagiair voor Be More in Nederland, maar helemaal toen hij zelf als vrijwilliger aan de slag ging in Uganda. Toen hij de kans kreeg om een half jaar de Regio Coördinator in Uganda te ondersteunen, greep hij die met beide handen aan. Vanaf juli 2011 neemt hij met veel enthousiasme de taken over van Stijn, als Regio Coördinator van Be More in Zomba, Malawi.

Veel vrijwilligers raken verknocht aan het Bowa bordspel. Ben jij de volgende die een potje speelt met een local?

Vrijwilligerswerk in Malawi Als vrijwilliger in één van de armste landen van Afrika is er genoeg te doen. Of je nou wilt werken aan voorlichting over HIV en AIDS, programma’s wilt opzetten voor jongeren of kinderen les wilt geven, bij onze projecten in Malawi kun je van alles doen. We werken hier vooral samen met community-projecten: kleine organisaties die zich in hun eigen gemeenschap inzetten. Voor onderwijs, jongeren, kinderopvang, thuiszorg, voorlichting, landbouw, inkomens genereren en meer. Vaak werken ze met lokale vrijwilligers, die zich met hart en ziel inzetten. Als vrijwilliger werk je met hen samen en draag je zo je steentje bij aan je project.

Enkele van onze projecten in Malawi

Elkaar helpen Prachtig is te zien hoe mensen met bijna niets de mensen met helemaal niets helpen. Prachtig om dit goedlachse, vriendelijke, immer behulpzame Malawinese volk te mogen ontmoeten en een tijdje bij ze te wonen. Lisenka Hubers - Chayof

YODEP De afkorting YODEP staat voor Youth for Development and Productivity. Dit project richt zich voornamelijk op de ontwikkeling van jongeren, voorlichting geven over hiv/aids en het verzorgen van onderwijs om de kwaliteit van het leven in de community te verbeteren. Chayof Een veelzijdig project dat dagopvang biedt voor de allerkleinsten, voor jongeren allerlei programma’s organiseert gericht op hun verdere ontwikkeling, en dat ouderen ondersteunt met het Home Based Care project. Mawa Otisamala Een breed project dat zich inzet om het leven in de community te verbeteren door het geven van onderwijs, de zorg voor zieken, ouderen en (gehandicapte) kinderen op zich te nemen, en projecten op te zetten waarmee jongeren zichzelf van een inkomen kunnen voorzien. Al onze projecten in Malawi vind je terug op www.be-more.nl/malawi

Kosten Programma’s in Malawi variëren in kosten tussen ongeveer € 500 en € 600 voor vier weken. Opvolgende periodes van vier weken zijn nog goedkoper: tussen € 250 en € 350 voor elke vier weken extra verblijf!

Be More inspiratiebrochure | 12

travel

Malawi regio: Zomba

‘‘

Travel in Malawi

There is a very big change if we compare the beginning of this year and where it is now. We have seen YODEP moving ten steps ahead especially on core programme activity implementation. Many things have happened, as an organization we have learned more with the coming of the international volunteers, we are full time in the field, a thing which was not there at the beginning of this year. We have seen the work of YODEP being displayed on the weblog to tell world community what we do. We have registered a very big difference since it started receiving volunteers from Be More. Mark Mc Blessings Buda - YODEP

‘‘

Vrijwilligerswerk Malawi

To the world you may be one person, but to one person you may be the world

Zomba Thuisbasis van Be More in Malawi is Zomba, de oude hoofdstad van het land. Door haar geschiedenis is de stad bezaaid met mooie historische gebouwen, overheidsinstanties en een levendig studentenleven. Het vlakbij gelegen Zomba Plateau bied je een prachtig uitzicht op de stad en de verre omtrek.

Travel is het fair tourism programma van Be More. Met Travel ondersteunen we lokale, eerlijke initiatieven, leiden we jonge tourguides op en maken we met onze vrijwilligers een nog groter verschil. Bijzondere plekken, direct contact met de lokale bevolking en een eerlijke prijs – voor jou en voor hen. Met Travel in Malawi bezoek je in de weekenden de mooiste plekken van het land. Zo ontspan je een paar dagen in Cape Maclear aan Lake Malawi. We slapen in een backpackers aan het strand, met uitzicht over het heldere water. Vanuit hier worden verschillende community projecten ondersteund. Of je gaat de uitdaging aan en beklimt de Mulanje Mountain, waar een lokale gids je naar de top op 2.000 meter leidt. En natuurlijk is een bezoek aan Malawi niet compleet zonder wilde dieren: in Liwonde National Park sta je oog in oog met olifanten, neushoorns en nijlpaarden. Je slaapt in een eco-lodge in het park. Meer over Travel vind je op www.be-more.nl/travel

Be More inspiratiebrochure | 13


Vrijwilligerswerk in Uganda

Enkele van onze projecten in Uganda Pelido Deze organisatie vecht tegen armoede onder de bevolking van Kikenene met programma’s op het gebied van hiv/aids, outreach, sanitatie, landbouw en nog veel meer. Midden in de afgelegen communities rondom dit stadje ga je met enthousiaste lokale vrijwilligers aan de slag.

Vrijwilligerswerk Uganda

Bijna elke vrijwilliger die naar Uganda gaat, wordt er verliefd. Op het land, op de mensen, op het leven daar. Al bij de eerste kilometers vanaf het vliegveld weet je het: dit is een bijzonder land. Een lappendeken van honderden kleuren groen, onderbroken door wegen van rood zand, waar mensen in kleurrijke kleding langslopen. Welkom in Uganda.

FOHO Met de jeugd de jeugd helpen, dat doet Foundation of Hope (FOHO) op allerlei manieren in de omgeving van Nyendo, een voorstad van Masaka. Met praatgroepen over criminaliteit, hiv/aids en puberteit bijvoorbeeld. Ook help je met schoonmaakacties in de sloppenwijken en ondersteun je de ouderen in de community.

Net als in Malawi werken we ook hier veel in de communities. Afgelegen plekken, waar vaak geen electriciteit of stromend water is. Ver van de hoofdwegen af, verscholen tussen de bananenbomen liggen hier talloze dorpjes en gemeenschappen. Hier werken onze projecten aan voedselzekerheid, onderwijs, inkomens genereren, thuiszorg voor zieken en ouderen, voorlichting over hiv/aids, opvang voor straatkinderen en medische zorg.

Rakai Deze kliniek voor de bevolking rondom Kyotera biedt behandeling, opname, advies, vaccinatieprogramma’s, sanitatie en ondersteuning voor kwetsbare kinderen. Ook gaan ze regelmatig op ‘outreach’ om mensen te bereiken die niet of nauwelijks toegang hebben tot medische zorg.

Als vrijwilliger maak je intensief kennis met het Ugandese leven en de gastvrijheid van de bevolking. Alle projecten in Uganda, weblogs van vrijwilligers, de actuele informatie en beschikbaarheid vind je op:

www.be-more.nl/uganda

Programma’s in Uganda variëren in kosten tussen ongeveer € 600 en € 750 voor vier weken. Opvolgende periodes van vier weken zijn nog goedkoper: tussen € 400 en € 550 voor elke vier weken extra verblijf!

‘‘

The volunteers from Be More have been so instrumental in all the activities. They have fully participated in all the activities. Volunteers have equipped us with knowledge and skills about different things. They have taught us how to work harder and to go an extra mile, we have learned that you don’t need to have a lot of material things to help those in need, we have learned that volunteers are also human beings that have their own strengths and weaknesses, we have improved our planning and organizational planning. Anthony Jjuuko - Lwengo

Travel in Uganda Vogels

Masaka Thuisbasis van Be More in Uganda is Masaka, een stadje op ongeveer drie uur rijden van de hoofdstad Kampala. Masaka ligt in het arme zuidwesten van het land en is omgeven door rurale gemeenschappen.

Jeroen Een periode vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika, een pilot in Uganda en Jeroen had zijn beslissing gemaakt: hij wilde naar Uganda verhuizen om daar aan de slag te gaan als Be More Regio Coördinator. Vanaf juni 2009 is Jeroen’s thuisstad Masaka.

Be More inspiratiebrochure | 14

Met hart & ziel Mooi is om te merken dat de missie van Lwengo volledig aansluit bij Be More; met hart en ziel zorgen voor de mensen in de gemeenschap. Belangrijk hierbij is de volledige betrokkenheid en inzet van de dorpsbewoners bij de uitvoering hiervan, Uganda zodat het hun eigen missie wordt!

Regio: Masaka

Juliette Mourits - Lwengo

In Uganda komen meer dan 1000 soorten vogels voor, waarvan meerdere uniek zijn in de wereld. De kraanvogel staat zelfs als symbool op de Ugandese vlag. Uganda of Oeganda? Hoewel in het Nederlands vaak Oeganda wordt geschreven, kiezen wij voor het internationaal gebruikte Uganda. Zo schrijven mensen in het land het zelf immers ook.

‘‘

Kosten

travel

Travel is het fair tourism programma van Be Mo re. Met Travel ondersteunen we lokale , eerlijke initiatieven, leid en we jonge tourguides op en maken we met onze vrijwillige rs een nog groter verschil. Bijzond ere plekken, direct con tact met de lokale bevolking en een eerlijke prijs – voor jou en voor hen. Met Travel in Uganda kun je Entebbe per fiet s ontdekken en in de hoo leren over het leven in fstad Kampala meer dit land, onder leiding van een lokale gids. He tijd, dan kun je naar het b je een heel weekend magisch mooie Lake Bu de nyonyi in het zuid-west kun je het meer en de en van het land. Hier tientallen eilanden in een uitgeholde boomstam ontdekken. Of je bezoekt Murchiso n Falls, de indrukwekke nde watervallen in een ook op safari gaan en National Park, waar we leeuwen, olifanten en andere wilde dieren zie n. Bijzonder voor Travel Uganda zijn tot slot de lessen Luganda – de kooklessen waar je de lokale taal – en de geheimen van de lokale keuken leert kennen. om van de cultuur te pro Een mooie manier even! Meer over Travel vind je op www.be-more.nl/travel

Be More inspiratiebrochure | 15


Boekentip: Helden van Zuid-Afrika ‘Een erg meeslepend verhaal dat me meerdere keren ‘s nachts heeft wakker gehouden omdat ik niet kon ophouden met lezen. Zeker een aanrader, voor iedereen!’

Vrijwilligerswerk Zuid-Afrika

Jetske van der Schaar stond aan de start van Be More en richtte later de organisatie Worldmapping op (lees meer hierover op pagina 19). Jetske bezocht meerdere projecten in Afrika en ging er zelf aan de slag als vrijwilliger. Over haar ervaringen in Zuid-Afrika schreef ze het indrukwekkende, ontroerende boek Helden van Zuid-Afrika. De opbrengst er van komt ten goede aan het werk van Be More.

Een mooi besef De kids geven je zoveel energie, met hun enorme levenslust en positiviteit! Alles wat voor ons normaal is, ga je met andere ogen bekijken. Je gaat terug naar de dingen die echt belangrijk in het leven zijn: liefde, gezondheid, warmte en respect.

Marthe

‘Een must voor iedere student of vrijwilliger die naar Afrika gaat!’

‘Iets van de wereld zien was mijn doel, maar ik wilde het niet alleen bij kijken houden.’ vertelt ze. ‘Ik had me voorbereid op het ergste. Maar binnen drie maanden stelde ik mijn wereldbeeld bij. Afrika is niet zielig en vrijwilligerswerk is leuk. Ik werd geconfronteerd met ellende, armoede, ziekte, cultuurverschillen en taalbarrières, maar dat was niet het moeilijkste. Ik had de mensen leren kennen en was van hen gaan houden. Het lukte me niet om hen bij het verlaten van dit continent de rug toe te keren.’

AfrikaNieuws

Christa Verhoek

Alle projecten in Zuid-Afrika, weblogs van vrijwilligers, de actuele informatie en beschikbaarheid vind je op:

Meer lezen of het boek direct bestellen kan via de website:

www.be-more.nl/zuid-afrika

www.heldenvanzuidafrika.nl

Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika In Zuid-Afrika werkt Be More in Durban aan de oostkust en Port Elizabeth in het zuiden. Het zijn heel verschillende plekken: Durban is groen en heuvelachtig, Port Elizabeth is uitgestrekt en vlak. Het is mogelijk om in beide regio’s een project te doen en tussen beide steden te vliegen; dit duurt maar een uurtje.

In Zuid-Afrika werken veel van onze projecten met kinderen. De opvang van kinderen die door de grootschalige aids-pandemie wees zijn geworden bijvoorbeeld. Crisisopvang van seksueel misbruikte kinderen of werken met straatkinderen. Aan de slag in de townships die rondom veel grote steden liggen en waar veel mensen in armoede leven. Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een fascinerend land, dat je pas na een tijd echt leert kennen.

Loes Zuid-Afrika

Travel in Zuid-Afrika

regio: Durban

Travel is het fair tourism programma van Be More. Met Travel ondersteunen we lokale, eerlijke initiatieven, leiden we jonge tourguides op en maken we met onze vrijwilligers een nog groter verschil. Bijzondere plekken, direct contact met de lokale bevolking en een eerlijke prijs – voor jou en voor hen. Natuurlijk is er tijd om op safari te gaan en The Big Five (olifant, leeuw, buffel, luipaard en neushoorn) te zien. Om een paar dagen te wandelen in de wereldberoemde Drakensbergen. Of een weekend te ontspannen in Kaapstad, waar een Cape Towner je de stad laat zien. Maar je kan ook Durban verkennen onder leiding van straatkinderen, en een heel andere kant van deze wereldstad zien. Of een weekend doorbrengen op een Zuid-Afrikaanse farm en ontdekken hoe het leven van een farmer er hier uitziet. Meer over Travel vind je op www.be-more.nl/travel

Be More inspiratiebrochure | 16

travel

regio: Port Elizabeth

Kosten Programma’s in Zuid-Afrika variëren in kosten tussen ongeveer € 800 en € 1.000 voor vier weken. Opvolgende periodes van vier weken zijn nog goedkoper: tussen € 600 en € 800 voor elke vier weken extra verblijf!

Al lange tijd wilde Loes naar het buitenland verhuizen. Toen de vacature van Regio Coördinator vrijkwam, greep ze haar kans om via Be More naar Zuid-Afrika te gaan. Vanaf juni 2010 woont Loes in Durban en coördineert ze de projecten, de vrijwilligers, stagiaires en reizigers die ‘haar’ regio bezoeken.

Laura Jaren geleden ging Laura zelf voor een paar maanden als vrijwilliger naar Zuid-Afrika en werd gegrepen door het land. Ondertussen woont ze al enkele jaren in Port Elizabeth, aan de zuidkust van Zuid-Afrika. Vanaf juli 2010 is Laura vol passie aan de slag als Be More Regio Coördinator in Port Elizabeth.

Enkele van onze projecten in Zuid-Afrika Bobbi Bear Een project dat zich inzet voor seksueel misbruikte kinderen. De opvang van kinderen, het verwerken van het trauma met de speciaal ontwikkelde Bobbi Bear en het zorgen voor een nieuw veilig thuis. Een bijzonder en zeer intensief project in de buurt van Durban. Human Dignity Centre Organisatie die werkt in Walmer Township, Port Elizabeth en zorgt voor ‘the poorest of the poor’. In een omgeving van krotten en kleine huisjes biedt dit project opvang voor daklozen, supportgroups voor vrouwen, een creche en naschoolse opvang, thuisbezoeken en nog veel meer. Palm Tree Een opvanghuis in de buurt van Durban voor kinderen die geen thuis meer hebben. Hier krijgen ze liefde en aandacht, een dak boven hun hoofd, onderwijs en een goede voorbereiding op hun toekomst.

‘‘

Al onze projecten in Zuid-Afrika vind je op www.be-more.nl/zuid-afrika

‘‘

Durban & Port Elizabeth

Vrijwilligers die op weg gaan naar the Rainbow Nation leren een bijzonder land kennen. Een land van uitersten, tussen armoede en rijkdom, tussen schoonheid en ellende. Het is het meest ontwikkelde land van het continent, maar dit gaat aan veel mensen in Zuid-Afrika helemaal voorbij.

Having Be More volunteers with us has enhanced our project not only with their knowledge that they have brought with them but their willingness to participate in anything that needs to be done at the project. They also fill the gaps of what the children need, going to the park, going to the beach, helping with the homework, reading with the children and playing with the children, helping them to understand that adults can also have fun, which they will in turn pass onto their own families in the future. Glynnis Dauth - Isiaiah54

Be More inspiratiebrochure | 17


Een écht leerzame stage Wij bieden je unieke en uitdagende stageplaatsen aan in Malawi, Uganda en Zuid-Afrika. We richten ons op sociale bedrijven en organisaties die écht een verschil maken, die een verandering teweegbrengen in de samenleving. Zo kun je aan de slag bij een van de vrijwilligersprojecten waar Be More actief is, of brengen we je in contact met andere organisaties uit ons netwerk.

Wil jij je studiet ijd op een bijzond ere manier invull een stage in een en met ontwikkelingsland ? Ook dat kan Be More: we he via bben vacatures ma ar we kunnen oo stage op maat re k een gelen voor vele studies!

Een stage in het buitenland is een unieke kans om te leren in - en van een nieuwe omgeving. Dat geldt in het bijzonder voor een stage in Afrika, waar de mogelijkheden voor nieuwe initiatieven en verdere ontwikkeling oneindig zijn. Op veel gebieden in de samenleving is er ruimte voor verbetering, iets waar je jouw studieachtergrond voor kunt inzetten. De stage draagt zo niet alleen bij aan je eigen ontwikkeling, maar ook aan die van een ander.

Stages

Wil je je grenzen verleggen en je wereld vergroten ? Uitdagende jongerenexpedities naar ontwikkelingslanden Worldmapping neemt jongeren mee op expeditie naar Afrika. Deze uitdagende reizen zijn een combinatie van vrijwilligerswerk, cultuur en avontuurlijke activiteiten. Worldmappers organiseren een spelletjesmiddag voor weeskinderen, gaan op safari in een wildpark, overnachten bij een gastgezin in een hutje zonder elektriciteit en nog veel meer. Een Worldmapping expeditie is de meest leuke en leerzame investering in de toekomst van jezelf en anderen. We gaan op bezoek bij kleine ontwikkelingsprojecten. Lokale organisaties die zich inzetten voor bijvoorbeeld weeskinderen, straatkinderen of gehandicapte kinderen. Die proberen leefomstandigheden in hun gemeenschap te verbeteren door aids-voorlichting of activiteiten om inkomen te genereren. Uit eerste hand horen we over hun moeilijkheden, maar we zien ook met eigen ogen hun veerkracht en passie. We zetten ons met z’n allen in, om een bijdrage te leveren aan hun inspirerende werk. Niet kijken maar doen! Zo maken we een verschil.

Check onze vacatures! Op onze website vind je alle actuele vacatures. Daarnaast kunnen we op basis van je studie en wensen op zoek gaan naar een geschikte opdracht op maat.

Wat is een expeditie?

‘Er zijn denk ik veel jongeren die kennis met ontwikkelingsprojecten willen maken, maar de kans daar niet voor krijgen tot ze 18 zijn. Deze verkorte, minder intensieve reis is perfect voor jongeren zoals ik. ‘

Een expeditie is een uitdagende reis naar een ontwikkelingsland, speciaal voor jongeren van 14-18 jaar. Je kunt kiezen uit de bestemmingen Uganda en Zuid-Afrika. Per expeditie is er plek voor 15-20 deelnemers. De reizen duren 2-3 weken en vinden elk jaar plaats in de zomervakantie.

www.be-more.nl/stage www.be-more.nl/stage

Kim Luijken (16), deelneemster aan een expeditie

Waarom op expeditie met Worldmapping Een Worldmapping expeditie is meer dan een vakantie.

c Alles goed geregeld Net als bij vrijwilligerswerk regelen we ook bij een stage van alles voor je. Zo kun je altijd een afspraak maken om je te oriënteren of te kijken welke opdracht het best bij je past. Voordat je gaat krijg je een training van ons, en brengen we je in contact met oud-stagiairs. Tijdens je stage word je vanuit Be More begeleid door een HBO-opgeleide, Nederlandse begeleider. Ook is er een lokale stagementor bij je organisatie. We zorgen verder dat je makkelijk in contact komt met mede-studenten, bijvoorbeeld voor intervisie-bijeenkomsten. En uiteraard kun je in je vrije tijd gebruik maken van onze Travel-weekenden!

Be More inspiratiebrochure | 18

een expeditie komt in aanmerking als Maatschappelijke Stage . Daarnaast organiseert Worldmapping het hele jaar door samen met scholen reizen op maat .

. . . . . . . .

Kleine groepen met intensieve begeleiding voor, tijdens en na de reis Getrainde expeditieleiders met veel ervaring Maximale avonturen met minimale risico’s Jarenlange ervaring en een uitgebreid veiligheidsbeleid Een expeditie vergroot verantwoordelijkheidsgevoel en solidariteit Deelnemers versterken hun zelfvertrouwen en communicatievaardigheden Worldmapping is een leerzame ervaring en prima aanvulling op een cv Een expeditie is een onvergetelijke reis en een investering voor de rest van je leven

www .worldmapping . nl Be More & Worldmapping Worldmapping is ontstaan vanuit Be More, maar opgericht als aparte organisatie. We werken intensief samen aan onze gemeenschappelijke doelen.

Worldmapping Postbus 1300, 6501 BH Nijmegen 024-360 48 49 info@worldmapping.nl www.worldmapping.nl www.facebook.com/worldmapping worldmapping.hyves.nl @worldmapping (twitter)

Be More inspiratiebrochure | 19

Worldmapping

Buiten de competenties van je studie leer je tijdens een stage in Afrika nog veel meer. Je leert hoe het is om te leven in een ander land, met een andere cultuur en een andere leefstijl. Je bent bezig met opdrachten die écht een verschil maken. Je leert zelfstandig te zijn, eigen initiatieven te ontplooien en jouw kennis in te zetten voor anderen. Kortom, een unieke ervaring die je blik op de wereld blijvend zal veranderen!

a

Ben je nog geen 18, maar wil je wel weg?


discover

Ontdekkingsreizen

Be More Discover Be More Discover biedt je een unieke vakantie: naar een ontwikkelingsland, intensief contact met de lokale bevolking, met veel aandacht voor hun verhaal. De mooiste plekken van Malawi, Uganda en Zuid-Afrika zien, maar ook meekijken bij verschillende kleinschalige projecten. Elkaar leren kennen, ervaringen uitwisselen en zo meer over een andere manier van leven ontdekken.

De volgende dag weer op tijd op pad, nu naar Pelido, een project in een hele arme wijk buiten Masaka waar de bewoners zelf een project zijn begonnen, om varkens en kippen te verspreiden in de community, zodat mensen geld hebben om schoolgeld te betalen en dus meer kinderen naar school kunnen. Verder hebben zij alle weeskinderen teruggehaald uit alle scholen in de regio, omdat zij daar gepest werden en hebben ze lokaaltjes ingericht om hen nu zelf les te kunnen geven. Ze zijn goed bezig daar! Birgitte van den Broek - www.birgittevandenbroek.be-more.nl/

www.be-more.nl/discover Kosten

Meer informatie

Een Discover-reis van twee weken is er al vanaf € 990 exclusief ticket, dat we graag voor je regelen. Wil je extra lang wegblijven of heb je speciale wensen, dan stellen we graag een programma voor je samen. Kijk voor alle details op de website!

Op onze informatiedagen ben je ook voor Be More Discover van harte welkom! Kijk op de laatste bladzijde van deze brochure voor meer informatie of ga naar de website voor de data en locaties. Daarnaast brengen we je graag in contact met ervaren Discover-reizigers.

Een unieke reis Op een andere manier Afrika ontdekken. Een land leren kennen door de ogen van de lokale bevolking. Ontwikkelingssamenwerking van de andere kant. Een Discover-reis heeft een programma van ongeveer twee weken. Bijzonder is dat je zelf bepaalt met wie je gaat. Al vanaf 2 personen stellen we een reis voor je samen. Je bepaalt wanneer je wil gaan, en Be More zorgt dat de reis geregeld wordt. Zoals ook vrijwilligers van ons gewend zijn is alles geregeld; we hebben een Nederlands sprekende coördinator ter plaatse. We werken met lokale gidsen die dankzij jouw vakantie een inkomen hebben. We zoeken bijzondere plekken op om te verblijven en te bezoeken. Niet alleen de bekende highlights, maar ook de projecten en mensen waar Be More mee werkt. En uiteraard betalen we overal een eerlijke prijs.

-Ontmoet een van onze tour guides Steven is een toegewijde jongeman die eens voor Uganda uitkwam in het Nationale voetbalteam. Deze passie kon hij niet voortzetten, maar opgegroeid in armoede en gewend hard voor zijn idealen te werken, kon hij een aantal jaar geleden wel zijn droom realiseren: met toeristen werken. Sinds zijn samenwerking met Be More voor onder andere de Discover-reizen in Uganda, heeft zijn eigen reisbureau veel meer werk en kan Steven ook andere lokale gidsen begeleiden.

Be More inspiratiebrochure | 20

Onvergetelijk Wat een onuitwisbare indruk heeft deze reis op ons gemaakt. De reis zat vol verrassingen, de ene dag was nog meer bijzonder dan de andere; vooral de combinatie van het vrijwilligerswerk en het ontdekken van het land was uniek.

Waarom met Discover op reis?

. . . . . . .

Eerlijke prijs voor de lokale bevolking én de reizigers De opbrengst van Discover komt volledig ten goede aan het werk en de partners van Be More Zelf bepalen met wie je reist en wanneer je gaat Een authentiek beeld door de ogen van de lokale bevolking Deskundige en enthousiaste begeleiding van een Nederlander die ter plekke woont en werkt met de projecten van Be More Unieke, duurzame en grensverleggende reiservaring

Onze landen Discover-reizen zijn op dit moment mogelijk in de landen waar Be More werkzaam is: Malawi, Uganda en Zuid-Afrika. Discover Malawi Acclimatiseren aan de witte stranden van Lake Malawi. Slapen tussen de Baobab-bomen in een park waar olifanten en nijlpaarden rondstruinen. Een nacht verblijven midden in een Malawiaanse gemeenschap waar je gastvrijheid in haar puurste vorm ervaart. Meelopen in een community-project. Het zijn maar enkele dagen uit deze reis naar het prachtige Malawi. Discover Uganda Over het paradijselijke Lake Bunyonyi peddelen in een uitgeholde

boomstam of de Ugandese openheid ervaren tijdens een nacht in de community. Een lokale gids die je wegwijs maakt in het bruisende Kampala, waar het leven nooit stil staat, of zelf leren koken en handcrafts maken. Verken Uganda door de mensen en laat je veroveren door haar schoonheid! Discover Zuid-Afrika De welbekende gastvrijheid ervaren in een community van Port Elizabeth en de ‘Big Five’ spotten in een wildpark. Of in Durban rondgeleid worden door staffmembers van het project Umthombo en met een lokale gids een hike in de Drakensberg maken. Allemaal hoogtepunten in de kleurenpracht van de Rainbow Nation! In het zuidelijkste land van Afrika, kun je kiezen uit 2 reizen.

Harry Hartemink www.gerryenharryhartemink.be-more.nl Ervaringen van reizigers horen? Uiteraard brengen we je graag in contact met mensen die al een Discover-reis hebben gemaakt. Kijk ook eens naar de weblogs die je op de website kunt vinden, of stel je vragen op het speciale Discover forum op de Be More Community. Of je er nu over aan het denken bent om met je gezin naar Zuid-Afrika te gaan, je huwelijksreis in het paradijselijke Uganda door wil brengen of met vrienden op écht avontuur wilt in Malawi, deze reis zal onvergetelijk worden en daar helpen we je graag bij!

Be More inspiratiebrochure | 21


UZ – Ontmoet jouw betere wereld Terug in Nederland willen onze vrijwilligers, stagiaires en reizigers bijna allemaal actief blijven. Bij Be More, een ander goed doel of voor iets waar hun hart ligt. En zij zijn niet de enigen: wij denken dat overal mensen zijn die best iets zouden willen doen, maar niet altijd precies weten wat. Samen met 1%CLUB en Frivista organiseert Be More daarom regelmatig UZ: hét open-space event voor mensen en organisaties die bezig zijn met een betere wereld. Je kan terecht bij UZ als je iets wilt doen, maar niet precies weet wat. Als je een idee hebt en daar graag met anderen over brainstormt. Als je als organisatie vrijwilligers zoekt. Als je je kennis of ervaring voor een uurtje, een middag of vaker wilt aanbieden.

Be More Community

‘, have a dream, If you don’t you go nowhere

De Be More Community is dé online ontmoetingsplek voor iedereen die bezig is met het werk van Be More en onze projecten. Ben je eenmaal aangemeld als vrijwilliger, stagiare of reiziger, dan is de Community de plek waar je je mede-reizigers ontmoet, informatie kunt vinden om je voor te bereiden op je reis en hulpmiddelen krijgt voor als je wil gaan fondsenwerven. Neem eens een kijkje op www.community.be-more.nl!

- Kof i Annan

Meer weten? Kijk op www.jijbent.uz !

Weblogs

UZ

Geen folder of website kan op tegen de ervaringen van onze vrijwilligers of reizigers. Je kan onze projecten bijna van dag tot dag volgen door de weblogs die erover worden geschreven. Niet zeker van welk project je wil doen, of naar welk land je wilt? Lees de weblogs en je weet precies hoe het er aan toe gaat, hoe een dag eruit ziet en wat je allemaal kan verwachten. Je vindt de weblogs via onze Community of bij elk project op onze website.

Piepklein en kapot Michel Groenenstijn, mede-oprichter van Be More, ontmoette tijdens een werkbezoek een meisje dat gered werd door Bobbi Bear, een project dat zich inzet voor seksueel misbruikte kinderen. Hij was diep onder de indruk en schreef er het volgende verhaal over. “Ik kijk naar haar, het meisje van 5 dat voor 21 euro en een geit te koop werd aangeboden. Haar vorige eigenaar was een oude man die haar jarenlang twee keer per dag misbruikte. Pas bij de derde transactie werd ze door Bobbi Bear opgepikt. En hoewel ik haar hand heb geschud, haar heb opgepakt en geknuffeld en het enorme litteken op haar hoofd heb gezien waar haar schedel met een ijzeren pijp is ingeslagen, dringt het verhaal geenszins tot me door. Ook als ik op de achtergrond hoor vertellen dat ze, toen ze hier kwam, niet eens kon lopen door de wonden, voel ik alleen een afstandelijk soort mededelijden. Hoe kun je zoiets in godsnaam bevatten? Ik sta met dit piepkleine, kapot-gemaakte wezentje op mijn arm, en het enige dat ik kan bedenken is waar ik die vijfduizend euro vandaan ga halen om hier de boel af te maken, om de fractie van 50 van zulke wezentjes die ze hier elke maand opvangen te kunnen voortzetten. Wat een rotgevoel. Elk moment van twijfel, frustratie en zouteloze woede over de zinloosheid van wat we doen, is de afgelopen weken teniet gedaan. Nu besef ik weer dat ik totaal geen keus heb, dat ik me op geen enkele manier kan voorstellen hier niets aan te doen. Is het niet het verhaal dat tot me doordringt, dan is het wel de wil om door te gaan, om niet te zeuren en elk kind dat ik of iemand anders hier vast kan houden als een succes te zien.” De ontvoerders van het slachtoffertje zijn inmiddels opgepakt en in afwachting van hun proces achter tralies gezet. Het kleine meisje realiseert zich dat de mensen van Bobbi Bear haar beschermen. Langzaam maar zeker heelt haar schedel, begint ze te eten en slaapt ze ‘s nachts weer - zonder nachtmerries. Voor de mensen van Bobbi Bear is het onbetaalbaar het meisje nu weer te zien lachen.”

Be More inspiratiebrochure | 22

Meet Be More op onze informatiedagen Regelmatig organiseren wij informatiedagen door het hele land en daarbuiten. Hier kun je ons ontmoeten, meer horen over wat wij doen, en praten met oudvrijwilligers, -stagiaires en –reizigers. Informatiedagen zijn een goede manier om een goede indruk te vormen van wat je zou willen doen. Kijk voor de data en geef je meteen op via www.informatiedag.be-more.nl!

Afspraak maken Wil je liever een persoonlijk gesprek om te kijken welk land of project het best bij je past? Je kan altijd een afspraak maken met iemand van Be More. Neem daarvoor even contact op!

Telefoon 4 +31 (0) 24 - 3604849 Website 4 www.be-more.nl Email 4 info@be-more.nl Facebook 4 www.facebook.com/bemore.nl Twitter 4 @bemore_nl

En nu? Je wilt als vrijwilliger, stagiair of reiziger met Be More op pad – hoe nu verder?

1

Wil je als vrijwilliger of stagiair aan de slag, meld je dan aan via www.be-more.nl/aanmelden. Wil je een Discover-reis maken, ga dan naar www.be-more.nl/discover/aanmelden.

2

Je krijgt zo snel mogelijk van ons de aanmeldformulieren per e-mail toegestuurd. Hierin vragen we – afhankelijk van wat je gaat doen – naar je achtergrond, motivatie en/of ervaring.

3

Stuur je formulieren terug naar ons; afhankelijk van het project dat je kiest, als vrijwilliger of stagiaire, kan het zijn dat we je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek.Wil je een reis maken dan nemen we zo snel mogelijk contact op om je wensen te bespreken.

4

Als alles in orde is, krijg je van ons een bevestiging. Hierbij vind je ook je reispakket en allerlei andere hulpmiddelen, zodat je voorbereid wordt op alles dat je moet weten en regelen voor je vertrekt.

5

Ongeveer drie maanden voor vertrek krijgen vrijwilligers en stagiaires van ons een (verplichte) voorbereidingsdag. Je maakt kennis met je medevrijwilligers of –stagiaires, leert over cultuurverschillen, verwachtingen, wat je wel en niet kan doen en nog veel meer.

6

… en dan ben je helemaal klaar voor vertrek!

Wanneer kan ik weg? Het aanmeldtraject kan snel gaan. Toch is het voor jezelf prettig om de tijd te hebben en je ruim van te voren aan te melden. Maar mocht je echt heel binnenkort weg willen – in het uiterste geval kunnen we alles binnen een week of twee regelen!

altijd Op onze website vind je wste nieu de ws, het laatste nieu nu aan die s iger will vrij de en, project s die ger eizi r-r ove de slag zijn, Disc r. mee l vee nog en zijn eg onderw

www.be-more. nl

Be More inspiratiebrochure | 23

Meer informatie

UZ is open – de aanwezigen maken dus samen het programma in de open space. Zo is elke UZ precies wat de bezoekers er willen zien of doen.


Gooi deze brochure niet weg, maar geef ‘m door aan anderen!

in op allerlei manieren Be More zet zich or do eld rbe voo Bij reld. voor een betere we te FSC papier zo veel mogelijk op ducten te kopen, pro de Tra r drukken, Fai ken en zo veel rui groene stroom te geb zen. nbaar vervoer te rei mogelijk met het ope

Met speciale dank aan: Alle vrijwilligers die belangenloos hun schitterende foto’s en verhalen ter beschikking stelden en alle anderen die bij hebben gedragen aan het tot stand komen van deze inspiratiebrochure .

Colofon: Tekst: Be More - Michel Groenenstijn Ontwerp & vormgeving: Be More - Debbie de Munnik Fotografie: Be More, Folkert Rinkema, Miriam Bleeker, Paul van der Klei, Tamara van Oort & vrijwilligers

© 2011 Be More

be more Postbus 1300 | 6501 BH Nijmegen | +31 (0) 24 - 360 48 49 rek. 12.17.74.228

|

@ bemore_nl

|

info@be-more.nl

www.be-more.nl

Be More inspiratiebrochure 2011  

Inspiratiebrochure van Be More, 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you