Issuu on Google+

MICHELE LIM CHUI YEE

UNDERGRADUATE PORTFOLIO

2010-2012

m i c h e l e l i m c y @ g m a i l .c o m + 6 0 1 46 3 1 1 3 7 1


CURRIC ULUM VITA E E DU C ATIO N:

WOR K E X P E R IE N C E :

CO M P U T ER S KI LLS :

Taylor’s University, Malaysia / 2010-2012 Bachelors in Science (Hons) Architecture CGPA: 3.68 (First Class Honors)

Clement Wong Architecture / Dec 2011-Feb 2012 Intern

Autodesk AutoCAD Autodesk Ecotect Analysis 2011 3Ds Max Google Sketchup V-Ray and Mental Ray Rendering Software Adobe Photoshop Adobe Illustrator Microsoft Office [Word, Excel, Powerpoint, Publisher]

Taylor’s University College, Malaysia / 2008-2009 Cambridge International Examinations A-Levels Results: 3A 1B SMK Bandar Utama Damansara (4), Malaysia / 2003-2007 Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Results: 9[A1] 1[A2]

Dr Veronica Ng Foong Peng / Dec 2011-April 2012 Part-Time Research Assistant

C UR R IC UL A R A C TIV ITIE S : Taylor’s Graduate Exhibition / 2013 ARCASIA Student Jamboree 2012, Bali, Indonesia / 2012

AW A R DS A ND DI ST I N CT I ON S:

2nd International Conference on Sustainable Technology Development for a Better Future in Udayana University, Denpasar, Bali, Indonesia / 2012

Recipient of Taylor’s Best Student Award / 2013 Recipient of Book Prize Award / 2013

24th PAM Architectural Workshop / 2012

Recipient of Dean’s List Award for Semester 6 / 2012 Recipient of Dean’s List Award for Semester 5 / 2012 Recipient of Dean’s List Award for Semester 4 / 2011 Recipient of Dean’s List Award for Semester 3 / 2011 Awarded the Tertiary Merit Scholarship / 2010 Awarded the Tan Sri Dato’ Dr Loy Hean Heong Merit Scholarship for academic excellence in / 2008 Awarded the Certificate of Distinction for results achieved in the New South Wales English Examination / 2007 Awarded the Certificate of Distinction for results achieved in the New South Wales English Examination / 2006

LA NG U A G E S KI LLS : English Language (Spoken & Written – Fluent) Malay Language (Spoken & Written – Fluent) Mandarin Language (Spoken – Basic) Cantonese Language (Spoken – Basic)


P RO J E CT S 0 1 . B U K I T C I N A VI S I TO R ’ S I NTE RP RE TIV E C E NTRE year 2 design pr o jec t

0 2 . FAB R I C AT I O N FAC I L I T Y @ MONFORT BOY’S TOWN year 2 design pr o jec t

0 3 . R E AC T I VAT I N G D O R M AN T SITE year 3 design pr o jec t

0 4 . AR C H I T E C T U R E W I T H A SOC IA L IMPA C T bac helo r ’s final design pr o jec t

0 5 . H E AL I N G S AN C T U ARY R E SORT DE V E LOP ME NT w o r k in plac em ent pr o jec t


01.BUKIT C IN A VIS ITO R ’ S I NTER PR E T IV E C E N T R E SECOND YEAR STUDIO | EXPLORATION ON SPACIAL POETICS BUKIT CINA | MELAKA Lo c a t e d i n Me l a k a , B u k it C in a (Ch in e s e H ill) is the larg e st C h i n e se c e me te ry o u ts id e o f ma in land C hina . Bu k i t C i n a i s a b o u t 2 0 0 y e a rs o ld a n d h as ma ny la ye rs of h i st o r y a n d d ev elp o me n t. T h e V IC in te nds to edu c a t e t h e C h i n e s e c o mmu n ity o n C h in es e buria l, focu si n g o n c o ff in s , to mb s to n e s a n d b u ria l s ite s e le c tio n . Usi n g B u k it C in a as a p re c e d en ce , th e V IC w ill resp o n d t o t h e C h in e s e co mmu n ity aro u n d th e a re a , a s w e l l a s t o u r i st s o f S am P o h Te n g te mp le, w ho a re mo st l y f r o m m a in la n d C h in a, Taiw an an d H o ng K ong. Th e d e si g n , i n sp ire d fro m v ern ac u lar c a v e d we llings , cut s a p o r t i o n o f th e g ro u n d fo r in s e rtio n o f s pa c e s . Th e g r o u n d t h a t h a s b ee n cu t o ff w ill b e re pla c e d a s roo f . Fr o m f a r, t h e b u ild in g is s o me w h a t o b s c ure , a nd use r s o f Ja l a n P u te ri H an g L i P o h w ill se e only inc i si o n s o f g l a s s o n th e h ill.


B

A 2

5

1 A

4

3

6 7

FLOOR PLAN

B

6 5 3

2

MALE

FEMALE

1 -DROP OFF POINT 2 -RECEPTION 3 -CAFE 4 -GALLERY 1: TOMBS 5 -GALLERY 2: SITE SELECTION 6 -EXISTING LARGE TOMBSTONE 7 -EXISTING BUS STOP

SECTION B-B

6 5

4

1

SECTION A-A


LINEAR TYPOLOGY

CENTRIC TYPOLOGY

FLOW OF SPACES


02 .FABRI C ATI ON FAC I LI TY FOR C HALET I N M ON FORT BOY’S TOW N SECOND YEAR STUDIO | INDUSTRIAL TYPOLOGY AND PREFABRICATION MONFORT BOY'S TOWN | SHAH ALAM The given site for this project is in Monfort Boy’s Town which is a charitable institution to help poor and underprivileged children in need of training for a better future in life. Students of the school undergo industrial skill training to prepare them for gainful employment and good citizenship. The purpose of this development is to provide job opportunities for graduates from Monfort Boy’s Town. Hence the design promote a sense of ‘inclusiveness’ with the manufacturing of the chalet to promote the values practiced in Monfort Boy’s Town. To complement the needs of the students, the a new social space is proposed as part of the development.

AXONOMETRIC OF DESIGNED CHALET TO BE FABRICATED


S HO PS

i ntera c t N O DE

NO D E

vi s i tors

S HO PS TYP ICA L STREET

STR E E T

MONF ORT STREET FAC TO RY DI S PLAY

a s s em bl e

CLO CKTO W ER

m ontfort

s ta f f

m ove a bou t

O FFI C E

s tr e e t social space

CONCEPTUAL PLANNING

i n te g r a t i o n w i t h c l o c k to we r

CHALET DISPLAY UNIT LOADING BAY

B

A

B

A

STORAGE CONTROL UNIT A

GROUND FLOOR PLAN

A

PRODUCTION

ADMIN

MEETING

SHOWERS

EET

CAFETERIA

WASTE

STR

RECEPTION & DISCUSSION

B

B

FIRST FLOOR PLAN


VIEWS OUT

VIEWS IN

landscape

storage

factory control rm admin

west (street)

factory control room cafeteria

clocktower

stair landing

south

staircase

east

montfort

storage

south

auditorium

toilet showers

east

auditorium boys dorm

disposal

loading bay

storage

north


EAST ELEVATION

ADMIN

CONTROL UNIT [STREET] STORAGE

PRODUCTION

DISCUSSION

SECTION A-A

CONTROL UNIT

SHOWERS

STORAGE

SECTION B-B


0 3 . REAC TI VATI N G D ORM AN T SI TE: A RTS C OLLEC TI VE C EN TRE THIRD YEAR STUDIO | LIVE WORK PROTOTYPE JALAN TUANKU ABDUL RAHMAN | KUALA LUMPUR A centre for a group of artists to work together, towards shared aims. The aims of an artist collective can include almost anything that is relevant to the needs of the artist, through to following shared ideologies, aesthetic and political views or living and working together as an extended family. The centre is a cross-combination of multiple creative minds and disciplines, adding to the social richness and networking of Jalan TAR. The program chosen for this project is an artist’s cultural center with particular focus on performing arts and visual arts. Jalan TAR is publicly renowned for these forms of art brought on by its neighboring street, Jalan Chow Kit to the west of Chow Kit Monorail Station. Despite its fame for art, there is a lack of space for artists of Jalan TAR to conduct their activities, causing artists to privatize streets, columns, walls and alleys.


LYNCH 5 ELEMENTS OF LEGIBILITY

DESIGN NARRATIVES

CONCEPTUAL PLANNING

GROUND FLOOR PLAN LEGEND Landmark Node Edge Paths One-Way Main Path Two-Way Main Path Sub-Path Pedestrian Districts Small building (1-3sty) Medium building (4-7sty) Mixed sized building Dormant Site


GROUND MEZZANINE PLAN

FIRST FLOOR PLAN

FIRST MEZZANINE PLAN

SECOND FLOOR PLAN

SECOND MEZZANINE PLAN

THIRD FLOOR PLAN

The creation of overlapped spaces allow for an unpredictable mixture of informal, commercial and cultural activities where continuous interaction takes place. In addition to that, sectional overlap allows for a mixture of single and double volume spaces and creation of distinctively overlapped spaces which may be multifunctional spaces or open/terrace spaces to meet the flexibility and visibility needs of tomorrow.

SECTION A-A


SECTION B-B


FACADE DEVELOPMENT


PUBLIC Ground floor pedestrian and retail entrances and pedestrian level display windows

SEMI PUBLIC 1m width operable openings with vertical elements to reinforce existing facade rhythm. ‘Bands’ to emphasize overlap spaces and draw eye upwards to reduce development contrast of the overall facade

PRIVATE 600mm width operable openings for natural ventilation

CHANGING FACADE The facade intends to reflect the changing environments of Jalan TAR whereby it is relatively somber during the day and livelier in the evenings. The ramdon perforations mimics the visualisation of musical composition. The randomness of the facade responds to the random mixture of old and new building in Jalan TAR.

FRONT ELEVATION


04 . ARC H IT E C T U R E W I TH A SOCIAL IMPA C T: COMMU N IT Y O U T R E A CH CEN TR E THIRD YEAR STUDIO | PUBLIC BUILDING PETALING STREET AKA CHINATOWN| KUALA LUMPUR The exploration on this project will focus on the creation of a building that functions as part of a theater for the audience. The architecture will represent, not just a functional building but also a symbol of development for the people of Petaling Street in hopes of serving, connecting and uniting the community of Petaling Street in collaborative effort to promote a life-long sustainable community and positive social change. The proposed program is a Community Outreach Centre, with providence of workshops and social service needs to assist in improving the quality of life for the people, especially the business owners, local and foreign alike, and those living in poverty in Petaling Street, Kuala Lumpur. A public open space on ground level will function as a festival park which facilitates the various celebrations that takes place in Petaling Street. The design proposes to manipulate building forms by rotating the floor levels of the building to create an architecture which engages the public, not just on a horizontal level, but on a vertical plane as well. The design will create open space on every level that overlooks the festival park which allows audience to utilize during events. The project reveals through reviews on works of literatures and experiments with series of diagrams and study models to investigate the possibilities in the attempt to connect people vertically and horizontally.


FRAMING AND CONTEXT

SITE

1.

2.

3.

4.

5.

- Change of lifestyle due to globalization - Loss of businesses for locals due to increasing number of shopping malls - Place for piracy goods instead of local products

- Lack of support and initiatives causes shophouses to age and be dilapidated and subsequently abandoned

- Locals still try to maintain sense of place by hosting cultural events however there is a lack of proper gathering spaces in the area - Petaling Street no longer seen as ‘Chinatown’ due to vanishing Chinese oriented trades

- Construction of new train lines causes heritage shophouses to be demolished

- Younger generation leaving the society, hence local trades are dying off - Social rift between immigrants and locals

ECONOMY

CONSERVATION

CULTURAL

GOVERNMENT

SOCIAL

6.

HEALTH AND SECURITY

-Lack of proper dump site -Lack of proper healthcare facilities within 5km radius of the site -Lacks pedestrian consciousness


DESIGN NARRATIVES

1

2

3

4

5

6

7

8

9


FIRST FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN

THIRD FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

FRONT ELEVATION

RIGHT ELEVATION


DETAILED SECTIONAL PERSPECTIVE


C L E M E NT W O NG AR C H I T E C T U R AL F I R M [ D E C 2 0 1 1 - F E B 2 0 1 2 ]

05.HEALI N G SAN C TUARY RESORT D EVELOPM EN T LOCATION AND CLIENT: UNDISCLOSED INVOLVEMENT: SCHEMATIC DESIGN OF CLUBHOUSE AND FOREST TERRACE PROJECT BUDGET: RM80MIL [EXCLUDE LAND] The project aims to unlock the value of the site’s existing primary forest biodiversity with a sustainable development that focuses on the “Green Economy”, sustainable building, eco-tourism and organic farming. (i) Sustainable Planning – a Master Layout that strives to “touch the forest lightly” with all its man-made structure and infrastructure being environmental friendly. The design principle is based on the idea of protecting the existing matured trees and preserving natural contour and waterways as much as possible. (ii) Integrated Agriculture – introducing sustainable and high value farming within the existing forest. To ensure that such activities do not harm the existing eco-system, environmental friendly agriculture practices. (iii) Healing Centre – consisting building types that hold programmatic function such as interpretation centre, accommodations, recreation and F&B facilities. The building shall be built under the principle of “green building” design. (iv) Biodiversity Centre (together with botanical gardens) – consist of interpretation facilities that promote education and public awareness toward sustainable living.


SKETCH DEVELOPMENT OF CLUBHOUSE


ARAS BUMBUNG TERATAS (PL647) ARAS BUMBUNG (PL645.5)

4200

1500

SKETCH DEVELOPMENT OF FOREST TERRACE

3000

ARAS BAWAH TANAH 1 (PL635) ARAS BAWAH TANAH 2 (PL632)

3000

3000

(PL641.3)

TINGKAT BAWAH (PL638)

ARAS BAWAH TANAH 3 (PL629)

3000

21000

3300

ARAS BUMBUNG

ARAS BAWAH TANAH 4 (PL626)

ROAD LEVEL (PL618)

1a

2a

3a

4a

5a

6a

8a

7a

10a

9a

11a

12a

96870 10400

10070

6930

8750

9190

8300

9000

6230

ARAS BAWAH TANAH 4 (PL626)

FOREST TERRACE FOREST TERRACE

3000

FOREST TERRACE SERVICE LIFT

ARAS BUMBUNG TERATAS (PL647) ARAS BUMBUNG (PL645.5)

PL638 (PL641.3) PL635 PL632 ARAS BAWAH TANAH 1 (PL635) PL629 ARAS BAWAH TANAH 2 (PL632)

ARAS BUMBUNG 3300

FOREST TERRACE 21000

BOH

4200

9000

SPA

INFINITY POOL

ARAS BAWAH TANAH 1 (PL635) ARAS BAWAH TANAH 3 (PL629)

CAFE

3000

RESTAURANT

TINGKAT BAWAH (PL638) ARAS BAWAH TANAH 2 (PL632)

1500

MULTI-PURPOSE HALL KITCHEN

TINGKAT BAWAH (PL638)

3000

(PL641.3)

ARAS BAWAH TANAH 3 (PL629)

3000

3000 3000 3000

21000

3300

ARAS BUMBUNG

3000

13500

9050

ARAS BUMBUNG TERATAS (PL647) ARAS BUMBUNG (PL645.5)

4200

1500

5450

ARAS BAWAH TANAH 4 (PL626)

PL621

ROAD LEVEL (PL618) ROAD LEVEL (EL614)

LONGITUDINAL SECTION


1a

2a

3a

4a

5a

6a

8a

7a

10a

9a

11a

12a

96870 5450

13500

9050

10070

10400

6930

8750

9190

8300

9000

6230

MULTI-PURPOSE HALL KITCHEN

RESTAURANT

CAFE

PL638 PL635 PL632 PL629

SPA

INFINITY POOL BOH

FOREST TERRACE FOREST TERRACE

SERVICE LIFT

FOREST TERRACE FOREST TERRACE

PL621

SECTION Y-Y scale 1:500

A1

A2

A4

A3

A5

A7

A6

A8

A10

A9

A11

A12

A13

188080 18680

10020

8000

10000

13050

15850

18900

17200

22120

21400

12180

20670

MULTI-PURPOSE HALL GYM

CHANGING ROOM INFINITY POOL

FOREST TERRACE FOREST TERRACE FOREST TERRACE

TRANSVERSE SECTION

RESTAURANT

15850

KITCHEN PRE-FUNCTION

RECEIPTION WAITING LOUNGE DROP OFF


A1

A2

A4

A3

A5

A7

A6

A8

A10

A9

A11

A12

A13

188080

4200 3000

ARAS BAWAH TANAH 2 (PL632)

3000

3000

8000

10000

13050

15850

18900

17200

22120

21400

12180

20670

MULTI-PURPOSE HALL

(PL641.3) TINGKAT BAWAH (PL638) ARAS BAWAH TANAH 1 (PL635) ARAS BAWAH TANAH 3 (PL629)

3000

21000

10020

ARAS BUMBUNG TERATAS (PL647) ARAS BUMBUNG (PL645.5) ARAS BUMBUNG

3300

9000

1500

18680

ARAS BAWAH TANAH 4 (PL626)

GYM

CHANGING ROOM

RESTAURANT

15850

KITCHEN PRE-FUNCTION

RECEIPTION WAITING LOUNGE

INFINITY POOL

DROP OFF

FOREST TERRACE FOREST TERRACE FOREST TERRACE

ROAD LEVEL (EL614)

SECTION X-X scale 1:500


M ICHELE LIM CHUI YEE m ichelelim cy@gm ail.com +60146311371


Michele Lim Undergraduate Architecture Portfolio