Page 1

M i h a i I o n u t Blahuianu Portfolio | Selected Works 2016|2019


MIHAI IONUT BLAHUIANU I was born in Romania, and I moved to Italy when I was 9 years old. The Romanian and Italian culture allow me to have a broader view of what surrounds me. Since I was a child I had a passion for construction, a passion that I developed thanks to higher education and university studies, which allowed me to develop new knowledge and create new curiosities for me. all this has allowed me to develop a critical and personal sense for what concerns architecture. I am looking for new challenges that allow me to measure my actual skills and improve it in other realities and with others responsibilities.


INFORMATION

nationality: Romanian date|place of birth: 25 May 1993 Adjud(VN) Romania adress: viale Rimembranze 49|A, 33082 Azzano Decimo(Pn) Italy contact: micheleblahuianu@yahoo.it

EDUCATION

University IUAV of Venezia Advanced Degree Of Architecture Final mark:110/110 University degli Studi di Udine Bachelor’s degree Final Mark 102/110 Itg. S.Pertini Surveyor High School Final Mark 72/100

LANGUAGES

Italian: native languages Romanian: native languages English: B1

SOFTWARE COMPETENCES

Adobe Adobe Adobe Adobe Adobe

WORK EXPERIENCE

from 2016 to present_working collaboration at Tesolin & Associati, Pordenone (Italia) This period of collaboration allowed me to face the most varied realities at various scales. in the studio they tackled various design issues such as: - planning of new private buildings - planning of recovery of existing buildings - interior design - architectural visualization

Ps Ai Id Pr Lr

Autocad Revit Rhino Cinema 4D Vray

2012_Intership at Tesolin & Associati, Azzano Decimo (Italy) On-site inspections in the construction site. Topographic survey,Design a semidetached house through the use of Revit 2011_Intership at Town Office, Pordenone (Italy)

OTHER SKILLS

Hall

Technical

Photography | Model making Graphic | Teamwork

michele_blahuianu_


-01Pordenone: the urban recovery of the former Public Baths Thesis/2019/PA.Val-P.Faccio Team: Individual project The area located south east of the center of Pordenone. It is characterized by a series of institutional buildings such as the civil and criminal court, various lawyers offices, and commercial areas. The public baths overlook Viale Martelli, a road created by Napoleon’s dominion which was completed during the Austrian dominion. The public baths were built around 1910 with the aim of preventing the creation of outbreaks of infections and diseases due to the poor personal hygiene of the citizens of Pordenone. They remained in operation until the 70’s of the 20th Century s they were closed and left in a state of abandonment. In 1993 they were sold to a real estate company that had to do some restoration and structural consolidation works in 1997 because there was a collapse of the roof. Today, the former public baths remain in a state of neglect. The project sets the goal, the architectural restoration of the building and the urban regeneration of the area in front. A particularly careful study of urban and architectural evolution shows the urban relationship and the public role that the baths had. The direct relationship with the court and the greater need for spaces for the administration of justice, it was decided to build a square and the new headquarters to be allocated to civil mediators. The project is divided into 4 parts: - The public space is rethought by creating a square of justice divided into 3 parts: the water square which takes up the position of the canal in 1910 and which incorporates water as an element that has always characterized the city of Pordenone, a square paved and a small urban forest. - The new extension on the front is built to replace a demolished bathroom annex, which will house a co-working area for lawyers and a refreshment area with a viable terrace. - The main body of the former bathrooms is restored and adapted to accommodate the new offices for mediators. The offices are separated from the existing structures to ensure structural and architectural independence. - The space behind is reorganized with the creation of an archive with a glazed viewing room that overlooks a courtyard defined by a covered perimeter and marked by vertical elements that give rhythm to a hypostyle space.


PORDENONE ITALY 47°57’25”N 12°39’51”E


Roof plan


Ground floor and front section view


First floor plan and side elevation


Aonometric exploded view


2

3

1

4

0

 

 

 

 

-

-

- Pavimentazione s=1 cm - Massetto contenente l’impianto di riscaldamento e raffrescamento s= 7 cm - Isolante termico 3 cm - Cappa C.A s= 4 cm - Lamiera Grecata - Struttura in acciaio con travi HEA - Struttura in per il controssofitto - Isolante termico in Eps 3cm. - Pannello radiante in cartongesso s=1,5 cm

- Pavimentazione s=1 cm - Massetto contenente l’impianto di riscaldamento e raffrescamento s= 4 cm - Isolante termico EPS s= 10 cm - Sottofondo alleggerito s=10 - Sottofondo armato con rete elettrosaldata s=10 cm - Ghiaione di sottofondo s=40cm - Magrone s=15 cm

Pannello Radiante in cartongesso s=1,5cm Intercapedine s=10 cm Setto murario in Cemento armato s=25 cm Membrana impermeabilizzante Giunto dilatazione s=10cm Edificio preesistente

Zavorra in ghiaia s= 10 cm Doppio strato impermeabilizzante Cappa in Cls alleggerito s=10 cm Isolante termico EPS s= 10 cm Cappa in C.a s=4 cm Lamiera Grecata Struttura in acciaio con travi HEA Struttura in per il controssofitto Isolante termico in Eps 3 cm Pannello radiante in cartongesso s=1,5 cm

1m

   The construction system adopted in the construction of new bodies is a mixed system of steel and reinforced concrete. The facades are characterized by vertical and horizontal elements and mark the extension made on the front. The stone used is a smooth natural stone with a warm tone.

Architectonic detail


Urban view


-02Performing and Visual Arts Center in Fischerinsel Academic Work/2017/S.Maffioletti Team: G. Admir/A. Bonetto

The project area located in the heart of the city of Berlin overlooks the Spree. The river following its direct relationship with the interested area is a characterizing point of the project, as it is also the main river that crosses the city. The project area is characterized by very high pre-existing towers mainly intended to house homes. Since these elements cannot be directly involved with interventions from our project, they are involved through a reorganization study of the public space, characterized by pedestrian paths and squares. The particular difficulty of the area, we first proceed to an analysis of the Berlin urban fabric and its urban structure. The project involves the construction of two buildings in line, which interact through a similar geometry, with the aim of ensuring order to the block which is messy. The facade treatment marked by vertical and horizontal elements defines a rhythm and preserves a flat faรงade, devoid of three-dimensional details and protrusions: the large glass surface allows a glimpse of the modular geometric partition that completely draws the front. A landmark is created on the tip of the block overlooking the Spree. The project is divided into 3 main uses: the first linear building is located at the entrance to the area, aligned with the road axis, it is used for commercial spaces, administrative offices for the first two floors, temporary housing for co -housing composed of apartments in various conformations for the further two floors, while the top floor is used as a gym and training grounds; The second linear building is oriented so that the tip frames the Cathedral. It is intended for activities related to dance workshops, music, photography, ...the floors are joined by vertical connections such as stairs and elevators, but also by ramps, which constitute an interesting architectural element. A sinuous path passes through the building trying to tie the whole project operation guaranteeing the unity of the intervention. The Auditorium located on the tip of the island defines a landmark, composed of a large central volume surrounded by a large ramp that intersects and wraps it. The interior accommodates several spaces, transforming the auditorium into a multi-purpose building with spaces for bookshops, theater halls, rehearsal rooms, costume halls, exhibition area, bar. The large external ramp leads visitors to a higher altitude that allows them to admire the city.


N

VI

VI

VI

Par

Par

ro

kh

au

s

s

IV IV

V

V

V V V

IV IV

VII

IV

VII

IV

II

IV

VII VII

IV VIII

BERLIN GERMANY 52°30’48”N 13°24’30”E

IV


Roof plan


Significant plan of the building

Commercial space

Office/directional spaces Co-housing Gym outdoor training spaces

Standard

plan accommodation

Horizontal distribution Vertical distribution

Prospect of the Building n.1

Building n°1_Commercial, Administrative, Co-Housign


Significant plan of the building Commercial space

Technical spaces/Warehouse

Art workshops: painting, sculpture and photography Music workshops Dance workshop

Theater room and scenography spaces panoramic restaurant Horizontal distribution

Vertical distribution

+ 21.00 m

+ 15.25 m

+ 9.50 m

+ 5.50 m

+ 0.00 m

Significant section of the building

General section of the whole project

Building n°2_Workshops’s building


Significant plan of the building

+ 23.00 m

+ 23.00 m + 15.50 m

+ 10.00 m + 15.50 m

+ 5.00 m + 10.00 m

± 0.00 m - 1.00 + 5.00m m

± 0.00 m - 1.00 m

Significant section of the building

+ 23.00 m

+ 23.00 m + 15.50 m

+ 10.00 m + 15.50 m

+ 5.00 m + 10.00 m

± 0.00 m + 5.00 m

Prospect of the auditorium, from the Spree

Building n°3_Auditorium

± 0.00 m


-03-

The canal of gardens:

element of connection and regeneration of the landscape Academic Work/2018/S. A. Lenoci & C.Mistura Team: F. Bonomo/N. Salvador/A. Zanotti

The Venetian metropolitan area, characterized by important settlement dispersal processes throughout the territory. there isn’t a clear distinction between urban territory and countryside. The road structure, the houses and warehouses, results obtained following the uncontrolled economic growth that invested most of the territory of the North East of Italy after the 1960s, consuming important territorial and environmental resources. The entire territory is subdivided and jagged by anthropic works that are imposed on the natural landscape. A territorial revolution is underway, born of the need to preserve and where possible restore the natural landscape. Today the protection of the landscape and its natural components become fundamental. The protection of water resources, the containment of agricultural soil erosion and limitation of the continuous overbuilding of virgin territory become the main objective for the protection of the natural territory. The system of small lanes and canals that cross the territory are mainly flanked by tree-lined rows and hedges that constitute the ecological systema. The project aims to consolidate, integrate and redesign hedges, park areas along the paths, roads and canals, which are nothing more than a dense system of ecological corridors, which together preserve biodiversity. internal ecosystem, connecting distinct points within the territory. The partial recovery of an ecosystem, the promotion of the countryside, its products and its natural cycles. Creating spaces for local agricultural trade, vegetable gardens to be rented to citizens in order to bring people closer to the pleasure of growing their own vegetables, in exchange for a lease to give to farmers. The access to the ridge is guaranteed by multiple points thus allowing a great permeability, favoring access to various types of users such as runners, cyclists, walkers, and nature lovers.


VENEZIA MESTRE ITALY 45°31’50”N 12°12’21”E


The design backbone

The hydraulic system

The field hedges system

The agricultural plot

The cycle track system

The main road and rail system

Conformation territory

Layering of Natural and Anthropic system

of

man-made


The connecting ridge wants to create an ecological corridor in order to connect the two Dese rivers to the north with the Marzenego to the south. This corridor would allow the generation of a new micro-ecosystem that allows a limited regeneration of a landscape that is now as jagged as the Venetian one. The path is defined by the desire to connect the farms to create a local fruit and vegetable market

Orchard

Wood

Seeding Vegetable garden fields

onformation of the agricultural structure is composed of small lots cultivated with different crops. This peculiarity is an ecological quality as it is a wealth of biodiversity composed of a heterogeneity of cultivated species. The axis has multiple functions, among which is the connection of local farms, through a single axis passable by any users, favoring local agriculture

The agricultural area is also composed of natural and artificial irrigation channels defined by rows of trees that act as ecological containers, a water filter and a natural barrier to the wind. Implementation of a network, which connects urban centers to farms and also a link between ecosystems.

Project concepts


1

2

3

The route starts and ends at two water mills. The journey crosses the Venetian countryside touching farms and spaces dedicated to the promotion of the countryside and its products.

Masterplan


1- Create itineraries for bike rides through the vegetable gardens, horse riding, to enjoy the particular conformation of the territory.

2- The ridge also passes through the rented gardens by the inhabitants of the city of Mestre and Venice. These gardens are equipped with small buildings for the storage of tools.

3- The ridge also passes through spaces dedicated to the peasant agricultural market. The market aims to promote the direct relationship between farmers and users, but also to promote seasonal products.

Zoom of some parts of the projectc


-04-

New research center for agriculture of tomorrow Academic Work/2018/A. Dal Fabbro Team: N. Salvador/A. Zanotti

The city of Palmanova was born as a fortress city, outpost of the defenses of the Venetian Republic to defend the Friulian lands from the Turkish invasions. Its military function remains until the ‘90s of the 20th Century. On 9th of July 2017, the fortress of Palmanova has become part of the UNESCO world heritage. The peculiarity of the city is integrated with hypothetical interventions within the defensive walls to increase its artistic and architectural value. The Ederle barracks located to the north of the city occupied exactly 1/6 of the city, closed and abandoned, it was decided to intervene on this site to give the inhabitants a place that had always belonged to them as a public. The poor architectural value of the original buildings of the barracks decided to demolish some buildings and conserve others in order to preserve the memory of what was the military Barracks Ederle. the analysis of urban transformations within the city over the years shows that the original urban design was no longer respected. The organizational structure of the city was as follows: 3 access gates to the city, with three axes leading directly to the large hexagonal square, 3 axes leading to the 3 Napoleonic barracks, the space between the axes was the sestieri. Each sestiere had a large square square of L = 60m. The project starts from the desire to give the city a new sestiere square and to re-propose the urban axes of the initial project. The square will be the new heart of the new research center in the field of biology and agriculture. In fact, the project aims to propose a new use with various functions that will activate synergies with all the territories close to Palmanova. The buildings in line are recovered by allocating them to a covered market, a theater, research and experimentation laboratories, classrooms. In the square a new building is built with the aim of having landamark that takes up the size of the original square. The building is detached from the ground and bounded with embankments taking up the shape of the city and its defensive works.


PALMANOVA ITALY 45°54’27”N 13°18’32”E


Masterplan


Transformation Of the Urban Layout

I

II

III

VI

VI VI

Regeneration of the sestiere

I I

II II

V

IV III III

1593_The reign of the Venetian Republic foundend Palmanova. The VV IVfortress, city is a military is IV divided into 6 “sestieri� with a big square of 60m side. At the center of the city there is a large hexagonal square.

2017_The project area is the former military barracks of Ederle. After the closure of the military barracks the buildings inside were abandoned.

2017_Today the city has lost the design of urban space. The central hexagonal square is the only evidence of the urban design of the original city

2018_The project aims to restore the sestiere square. Starting from the shape of the square, we are going to model a new building through the uses of extrusion and emptying.

2018_The project aims to give the city a new sestiere square with new urban axes.

2018_The new project involves the construction of a new building with a large public square. The project involves the recovery and re-use of buildings north of the project area

Concept


Ground floor


The construction system of the elevated zone is made of metallic carpentry. The main structure consists of two large reticular rings made with hea profiles. The reticular structure unloads the loads to the ground through 4 reinforced concrete cores

The building houses temporary cohousing apartments, to be used by students, professors and researchers in the research center.

The square is composed of a slightly apogeal public space with respect to the ground level. There are commercial functions such as bar, restaurant, shop, in order to guarantee greater liveliness to the square

The basement houses garages and storage areas for the overlying commercial activities. The reinforced concrete structural cores vertically connect the garages with the square above and the apartments

Axonometric exploded view of the sestiere square


Detail of the Costruction system


View of the architectonic maquette


Thanks micheleblahuianu@yahoo.it

Profile for Mihai I.Blahuianu

Architecture Portfolio  

Architecture Portfolio of some of my Academic Works at the university

Architecture Portfolio  

Architecture Portfolio of some of my Academic Works at the university

Advertisement