Issuu on Google+

A Project By Michael Signorile


This project is the result of investigating strategies that utilize material properties and capacities as a catalyst for innovative design. The project integrates cultural events in Venice, blooming patterns and growth of vegetation and the localized site conditions.Multiple pavilions are located to link the Biennale site to Saint Marks . The pavilions help to display temporary displace of Canaletto’s Art. in a way that lets the visitor recieve a mixture of art, urban environment, and landscape .


TABLE OF CONTENTS

1

CULTURAL CONTEXT - SITE ANALYSIS

2-5

SITE STRATEGY - PATCHWORKING - A NEW GREEN TYPOLOGY

6-7

CONCEPTUAL “FRAMEWORKS” IN THE CITY

8-9

A NETWORKED SYSTEM ALONG THE FUNDAMENTA

10 - 11

SITE PLAN - PRE/POST CANALETTO ART GALLERIES

12 - 17

LOCAL CONDITIONS ON THE FUNDAMENTA

18 - 33

THE CUBE-THE WETLAND-THE STAGE-THE RESTAURANT SCENARIOS

SPATIAL SEQUENCE ALONG THE FUNDAMENTS

34 - 35

CONSIDERATIONS FOR DESIGN

36 - 37

CONSTRUCTION PROCESS

38 - 39

WALL SECTION - EXPLODED AXON - 3D WALL SECTION

40 - 41

OPERABLE GREEN SCREEN WALL SYSTEM

42 - 43

PHYSICAL MODEL - MODEL PROCESS IMAGES

44 - 48 [

1]


The initial project and site analysis began with looking at the cultural - historical - natural events that take place in the city over the year in Venice. The initial design rationale was that the museums pre and post 2 years wanted to have a direct effect or correlation to the city over time. Highlighted events in the city were chosen, by the direct correlation they could have with smaller localized conditions in the city. By picking 12 events, one for each month, there could be 12 pavillions (15 of the 180 paintings in each pavillion) which have a “pop-up� quality over the first year of the Biennale. By the second year all of the art pavillions would be there available for viewing. This creates a dynamic way to view the art, city and landscape are viewed by the visitors.

CULTURE IN THE CITY

[

2]


LOCAL EVENTS The twelve events that were chosen are events that have a cultural impact on the urban fabric throughout the year. By choosing these events it adds tothe significance of these events to the local population as well as the visitors who may not know about cultural events that take place in the city. As each new pop up pavillion would be established, they would have a significant correlation with the localized condition in the urban fabric of the city.

[

3]


VENICE,ITALY

BLOOMING PATTERNS

The blooming patterns of vegetation indigenous to Venice were analysed as well. By understanding the blooming patterns and color variation over time, I was able to apply a variation over time to the pavillions that were being created. By using the vegetation I was able to start understanding the way landscape was used along the fundamenta and what the implcations of adding a new landscape typology along the fundamenta could be.

[

4]


PLANTS FOR PLAY

[

5]


PATCHWORKINGS

A NEW GREEN LINKAGE TO SAINT MARKS SQ. Patchworks of vegetation link St. Marks to the Marina past the Biennale site. This creates a dynamic use of the waterfront where new programs such as viewing towers, cafes, and biennale stages add another layer of activity to the fundamenta. [

6]


LINKING THE CITY CREATING A LINKAGE FROM ST MARKS TO THE BIENNALE SITE ALLOWS FOR PEOPLE TO CIRCULATE FROM THE SQUARE ALL THE WAY DOWN TO THE BIENNALE WHO WOULD NOT NORMALLY VISIT THAT SITE. IT IS A WAY FOR A VISITOR TO INTERACT WITH URBAN FABRICS THEY WOULD NOT VISIT AND HELP TIE THE FUNDAMENTA TOGETHER

LANDSCAPE ANALYSING THE LANDSCAPE ALONG THE FUNDAMENTA LED TO THE CONCEPTUAL FRAMEWORK OF CREATING A LANDSCAPE FEATURE THAT INTERACTS WITH THE CITY OVER TIME.

POST TWO YEAR PROGRAMMED SPACES RESTAURANT - GRASSLANDS - CONCERTO - ART STAGES

THE POST TWO YEAR SCENARIOS ARE SCENARIOS BASED ON LOCAL CONDITIONS ALONG THE FUNDAMENTA. FOR EXAMPLE, AREAS CLOSER TO ST MARKS WOULD BE USED AS LOCATIONS FOR CAFES, WHILE THE BIENNALE SITES WOULD HAVE A LARGE AMOUNT OF STAGES, AND THE MORE LANDSCAPED AREAS PAST THE BIENNALE SITE WOULD HAVE HAVE UNDERWATER GRASSLANDS AS A WAY TO CONTINUE GROWTH TO THE ENDANGERED AND DEPLETING SEABED IN THE CITY.

NETWORKS LINKED BACK TO ST. MARKS EACH PAVILLIONS RESPONDS TO A LOCAL CONDITION ALONG THE FUNDAMENTA

[

7]


TEMPORARY VS PERMANENT “THE ART CUBE”

LOCALIZED CONDITIONS NETWORKS ON FUNDAMENTA

FUNDAMENTA CONNECTION

NETWORKED SYSTEM THE PAVILLIONS ARE LINKED TOGETHER BY THE FUNDAMENTA AND CREATE AWARENESS IN A TRANSITION FROM URBAN TO A MORE PARK ENVIRONMENT

THE PAVILLIONS HELP REINFORCE THE LOCALIZED CONDITIONS POST 2 YEARS OF ART BY PROVIDING THE NECESSARY SECOND LIFE PROGRAM

THE TEMPORARY ART CUBES ARE A PREFABRICATED BOX WHICH WOULD BE SHIPPED IN AND TAKEN AWAY AFTER THE TWO YEARS. THE CUBES WOULD BE MADE OUT OF SIP PANELS FOR THEIR SUSTAINABILITY AS WELL AS INSULATING VALUES.

[

8]


TEMPORARY VS PERMANENT “CUBE LEAVES VENICE” LANDSCAPE - A NEW GREEN TYPOLOGY

THE PLATFORMS WOULD BE LEFT AS THE RESIDUAL SPACE FROM THE CUBES. THE PLANAR LEVEL OF THE PLATFORM WOULD CHANGE BASED ON THE LOCALIZED CONDITION. EITHER GROUND PLANE NEAR THE URBAN(ST MARKS), ELEVATED NEAR THE BIENNALE, OR BELOW WATER NEAR THE MARINA

THE NEW GREEN TYPOLOGY WOULD CONSIST OF OPERABLE GREEN SCREEN PANELS WHICH WOULD BE DYNAMIC BASED ON VIEWS AND EVENTS. THE CENTER SPACE OF EACH PAVILLION CREATES A COUPLED SPACE, SURROUNDED BY LANDSCAPE WITH A DIRECT VIEW BACK TO THE CITY

[

9]


A NETWORKED SYSTEM ALONG THE FUNDAMENTA Patchworks of vegetation link St. Marks to the Marina past the Biennale site. This creates a dynamic use of the waterfront where new programs such as viewing towers, cafes, and biennale stages add another layer of activity to the fundamenta.

10 ]

[


11 ]

[


LOCATION PLAN AND SITE MODEL MODEL EACH PAVILLIONS RESP RESPONDS SPONDS TO A LOCAL CONDITION ALONG THE FUNDAMENTA. POP-UP P AVIL AV ILLI LION O NUMBERS PAVILLION CORRELAT ATE E TO T HE INITIAL EVE VENTS CHOSEN FOR EACH CORRELATE THE EVENTS MON NTH MONTH

12 ]

[


13 ]

[


FRAMEWORKS DAY TO NIGHT ACTIVITY

14 ]

[


15 ]

[


PRE CANALETTO MUSEUM REMOVAL 16 ]

[


POST CANALETTO MUSEUM REMOVAL 17 ]

[


THE ART MUSEUM THE ART MUSEUM IS A POP UP STRUCTURALLY INSULATED PANEL SYSTEM(SIP) COUPLED BY VEGETATION. THE CUBE IS INITIALLY ALIEN TO THE SITE AND ITS SURROUNDING FRAMEWORK AFTER THE CUBE LEAVES THE RESIDUAL SPACE BECOMES APPARENT AND CORRELATES TO THE LOCAL FABRIC FOR EACH SCENARIO AND THE FRAMEWORK IT IS DESIGNED FROM

18 ]

[


19 ]

[


THE ART MUSEUM - SECTIONS THE ART MUSEUM IS 3% LIT BY NATURAL DAYLIGHT AND IS NESTLED IN A SIP PANEL ENVELOPE. THE SERVICES AND MAINTENANCE ROOM ARE LOCATED IN THE SHEAR WALL CAVITY SPACE WHICH IS ALSO USED AS THE RESTAURANT IN THE SECOND LIFE. THE ROOF CONSISTS OF SPIDER GLASS AND HAS A SECONDARY HUNG TRANSLUCENT GLASS SYSTEM, WHICH IS HOW LIGHT IS DIFFUSED. THE MUSEUM HAS TWO MEANS OF EGRESS AND TWO VESTIBULE SPACES IN ORDER TO CREATE A CONTINUOUS CIRCULATION UP THE RAMP, IN AND OUT OF THE BUILDING, AND THEN BACK DOWN THE RAMP.

20 ]

[


21 ]

[


SCENARIO ONE - THE GRASSLAND SCENARIO LOCATION/MONTHS

5,6,8,11

[

22 ]


23 ]

[


SCENARIO ONE - THE WETLAND FRAMEWORKS THE WETLAND FRAMEWORKS ARE LOCATED SOUTH OF THE BIENNALE SITE. THESE FRAMEWORKS ARE USED TO BENEFIT AND ENCOURAGE GRASSLAND GROWTH AND HELP AID THE SEABED ,WHICH IS DEPLETING IN VENICE. THE GREEN SCREEN RESTS ON THE BOTTOM OF THE SEABED AND IS STRUCTURALLY MOUNTED TO THE CONCRETE PIERS UNDERWATER. THE ELEVATED PLATFORM BECOMES A SINGLE RAMP WHICH CASTS VIEWS LOOKING BACK TOWARD SAINT MARKS.

24 ]

[


[

25]


SCENARIO TWO - THE STAGE SCENARIO LOCATION/MONTHS

3,4,7,12

[

2 26 6]


[

27 ]


SCENARIO TWO - THE BIENNALE STAGES THE BIENNALE STAGES ARE LOCATED NEAR THE BIENNALE SITE. BY KEEPING CONSTANT ACTIVITY ON THE GROUND PLANE PEOPLE ARE ABLE TO INHABIT THESE SMALL SUB POCKETS OF SPACE OFF THE FUNDAMENTA. THE SPACE IS USED FOR MUSICAL EVENTS/ CONCERTOS AS WELL AS TO HOUSE SCULPTURES. THE UPPER LEVEL IS USED AS A VIEWING DECK, EITHER DOWN INTO THE SPACE OR OUT TOWARD SAINT MARKS

[

28 ]


[

29 ]


SCENARIO THREE - THE CAFE SCENARIO LOCATION/MONTHS

1,2,9,10

30 ]

[


31 ]

[


SCENARIO THREE - CAFE AND RESTAURANTS THE CAFE AND RESTAURANT PAVILLIONS ARE LOCATED AT THE TOP OF THE BIENNALE AND NORTH TOWARD SAINT MARKS. THESE PAVILLIONS LEAVE THE SHEAR WALL BEHIND FROM THE ART PAVILLIONS AS WELL AS THE PLATFORM THAT THE CUBE RESTED ON. THE PLATFORM HOLDS THE HVAC UNIT WHICH CREATES EITHER A WARMING HUT IN THE WINTER OR A COOLING STATION IN THE SUMMER. THE RESTAURANT BAR CONTAINS THE CAFE, TWO BATHROOMS (1 ADA) AND A MAINTENANCE ROOM. THE PLATFORM HOLDS TABLES AND PROVIDES VIEW TO THE LOCALIZED CONDITIONS IN THE AREAS.

32 ]

[


[

33]


SPATIAL SEQUENCE 34 ]

[


[

35 ]


QUESTIONS FOR

CONSIDERATION

[

36 ]


[

37 ]


THE CONSTRUCTION SEQUENCE

[

38 ]


[

39 ]


DETAIL WALL SECTION [

40 ]


3D AXONOMETRIC / EXPLODED WALL SECTION [

41 ]


OPERABLE GREEN SCREEN WALL SYSTEM 42 ]

[


[

43 ]


[

44 ]


PROCESS MODELS

45 ]

[


FINAL MODEL

(1 OF 4)

46 ]

[


FINAL MODEL

(2-3 OF 4)

[

47]


FINAL MODEL

(4 OF 4)

MODEL VARIATIONS

[

48]


FINAL MODEL

(4 OF 4)

[

49 ]


A Garden City - Comprehensive Studio One