Page 1

MICHAEL SAND

LYNHURTIG SKYGGEJAGT

ANNONCER I ARTIKLER UDLÅNT AF JAGTBOGEN

EUROPA RUNDT


Europa rundt – med jagtriffel og kamara

Copyright © Forlaget Michael Sand Copyright © fotos Michael Sand Redaktion Michael Sand Billedredaktør og grafiske tilrettelæggelse Michael Sand Korrekturlæsning Birgit Grønborg Tryk Clemenstrykkeriet Printed in Lithuania efteråret 2018 ISBN 87-91368-82-0 Europa Rundt Udgiver: Forlaget Michael Sand Michael-Sand.dk

FORLAG


Artikel fra jagtbogen

Europa rundt – med jagtriffel og kamara

I samarbejde med Netnatur.dk


4

Lynhurtig skyggejagt


Lynhurtig skyggejagt Skygger i natten så store som en lille pony: Drømmen om et kæmpe vildsvin havde levet længe

5

Underligt Fire tavse og bevæbnede mænd i en lille bil ved midnatstid: Der var en underlig udefinerbar stemning over dette setup, og jeg følte mig ærlig talt i et skummelt ærinde, da vi trillede ned ad bjerg­ skråningen med slukkede billygter. Det hjalp lidt, da en af skyggerne fra bagsædet gav sig til kende. Det var Ersin, oversætteren, som havde fulgt mig under hele op- og nedturen i bjergene. For at bryde den lidt tryggende tavshed bad jeg ham forklare lidt om den kommende jagt, hvilket han absolut ikke havde noget imod. - Ses der bort fra drivjagterne, vil vildsvinejagt i Tyrkiet oftest foregå ved steder, hvor der udlægges foder. Især op til en kommende jagt vil guiderne holde pladserne med majs under opsyn samt gøre sig tanker om, hvilke dyr der besøger de forskellige pladser. - Bedst er det at opsøge de områder, hvor der kun er spor af enlige, tunge dyr. Da tyder alt på, at stedet hjemsøges af en keiler, som er det, langt de fleste udenlandske jægere går efter. - Tyrkiske jægere jagter sjældent vildsvin, da det almindeligvis regnes for et urent dyr. Blandt den muslimske del af befolkningen finder vildsvinekød kun meget sjældent vej til spisebordet. Det

Lynhurtig skyggejagt

Jagten efter den smukke bezoar ibex havde taget meget længere tid end beregnet, og vi var først klar til nattens vildsvinejagt tæt på midnat. - Vi er nok for sent på den. Vi skulle have været ude for længe siden, lød det fra min tyrkiske guide Yunus Kartac, som ikke virkede særlig optimistisk, da han hentede mig i den lille bjerghytte i Akseki bjergene i Antalya provinsen. - Det er okay, svarede jeg. - Jeg vil bare gerne se, hvordan jagten foregår og er glad for, at vi, dårlige odds eller ej, trods alt kan bruge nogle timer - Jamen så lad os se, hvad der sker, smilede Yunus og bad mig stige ind i en lille personbil af ukendt mærke. Jeg forstod godt guiden. Det havde været en lang og anstrengende dag i bjergene, men alligevel følte jeg mig frisk og opstemt over udsigten til den kommende nattejagt. Bilens interiørbelysning virkede ikke, men på bagsædet kunne jeg ane to tavse skygger iklædt hat og partisantørklæde. - Kan du sidde med riflen, spurgte Yunus og satte en 7 mm Remington ind i bilen, før han fik mit svar. Men naturligvis kunne jeg det. Få sekunder senere startede han bilen og lagde det sparsomme gadelys i den lille by bag sig.


Akseki bjergene i Tyrkiet gemmer på meget store vildsvin, men når det bliver mørkt søger de ned fra bjergene.

6 Lynhurtig skyggejagt

er et skadedyr og behandles som sådan derefter, forklarede Ersin, mens vi med lav hastighed og slukkede billygter trillede af sted. Det gjaldt om at vænne øjet til det svage månelys.

En drøm Jeg forklarede, at jeg i flere år havde drømt om et møde med en rigtig stor keiler. En keiler med tænder på 23 centimeter eller derover. Det ville være en drøm, men mindre ville også være tilfredsstillende. Normalt betragter jeg ikke mig selv som trofæjæger, og jeg ville være tilfreds med et voksent dyr næsten uanset størrelsen på dyrets krop og tænder. Og skulle jeg vælge, ville jeg hellere nedlægge en stor keiler med små tænder end en lille keiler med ditto store. Det var mødet med en kæmpemæssig, mørk og langhåret skygge i svagt måneskin, som jeg drømte om. Yunus, der havde holdt sig tavs under den lille lektion i tyrkisk vildsvinejagt, brød ind i samtalen: - Vildsvinene i området her ved Akseki bliver på op til cirka 140 kilo. Livet i bjergene er barsk, og

derfor når de ikke helt samme kropsstørrelse, som de vildsvin, der har adgang til dyrkede marker. Ved Sortehavet i det nordlige Tyrkiet kan man finde keilere på op til 200 kilo eller mere. - Hvad tænderne angår, kan en 8-9 år gammel keiler have tænder på op til 26-27 cm.

Klar Efter et lille kvarters kørsel blev tændingsnøglen drejet, og uden motorstøj trillede den lille bil det sidste stykke ned ad vejen, indtil den holdt stille i rabatten. Selv om der ikke blev sagt noget, forstod jeg, at vi skulle efterse den første foderplads for aktivitet. Imens vi steg ud af bilen, listede den tavse guide Mustafa Karasu af sted. - Her. Tag dem her på. Dine støvler duer ikke, hviskede Yunus og stak mig et par gummisandaler med blød bund, mens han trippede utålmodigt. Han var allerede klar til afgang. Vi skulle pyrsche på grusvejene, og mine vandrestøvler ville virke alt for støjende. Noget jeg rent faktisk var bekendt med, men mine medbragte overtrækssko med filtbund – de såkaldte bjørne-


7

Skynd dig I det samme som jeg tog riflen over skulderen, kom Mustafa os i møde. Han virkede temmelig ophidset, og hvad det skyldtes, kunne jeg kun gisne om. - Skynd jer, skynd jer signalerede han med tavse, hurtige håndbevægelser. Jeg ved ikke, hvad jeg havde forestillet mig, men da jeg kort tid efter lagde øjet til den meget lysstærke riffelkikkert, blev jeg temmelig overrasket. I synsfeltet åbenbaredes et drømmesyn: en stor, mørk skygge med karakteristisk omrids som en keiler. - Skyd, skyd, hviskede begge guider i munden på hinanden.

Vildsvin i øst og vest Tyrkiet opfattes traditionelt som landet, der forbinder vesten og østen, da grænsen mellem Europa og Asien deler landet på hver sin side af kontinent-grænsen. Blandt de fleste jægere er Tyrkiet især kendt for sine store vildsvin, der som oftest omtales som anatolien boar. Altså vildsvin, der er opkaldt efter den del af Tyrkiet, som ligger i den asiatiske del af landet. Tyrkiet har dog meget mere at byde den rejsende jæger og kan ud over arter som anatolian råvildt, kronvildt og gemse tilbyde jagt på bezoar ibez, anatolian gazelle og anatolian konya sheep. Det er dog store vildsvin, der trækker de fleste rejsende jægere til Tyrkiet, hvor man af og til ser omtale af vildsvin med kropsvægt på helt op til 300 kilo. De fleste vildsvinejagter afvikles som pyr­ schjagt tidlig morgen og sen aften, men først og fremmest om natten, hvor dyrene er mest aktive.

Lynhurtig skyggejagt

sko – havde jeg glemt i den lille bjerglogde, hvor vi boede. - Lad mig lige prøve aftrækket på riflen, hviskede jeg og rakte ud efter riflen, som vi indskød tidligere på dagen. Et par klik og jeg følte mig dus med situationen. Næsten lydløst og uden brug af lys pressede Yunus tre patroner i magasinet og en i kammeret. Så var vi klar.


8

Kudujagt i Sydafrika


9

Kudujagt i Sydafrika


Ægte vildsvin og ægte vildgeder i form af Når et eventyr slutter, starter et nyt og når Bezoar Ibez sammenmed ”hybrid-ibex” solenergår ned over Tyrkiets bezoar ibex, en del afstarter det tyrkiske jagtprogram. jagten på landets store vildsvin.

10 Lynhurtig skyggejagt


11

Lynhurtig skyggejagt


Ægte vildsvin og ægte vildgeder i form af Bezoar Ibez er sammenmed ”hybrid-ibex” en del af det tyrkiske jagtprogram.

12 Lynhurtigi skyggejagt Kudujagt Sydafrika


13

Lynhurtigi skyggejagt Kudujagt Sydafrika


Ægte vildsvin og ægte vildgeder i form af Bezoar Ibez er sammenmed ”hybrid-ibex” en del af det tyrkiske jagtprogram.

14 Lynhurtigi skyggejagt Kudujagt Sydafrika


15

Lynhurtigi skyggejagt Kudujagt Sydafrika


Ægte vildsvin og ægte vildgeder i form af bezoar ibex er sammen med ”hybrid-ibex” en del af det tyrkiske jagtprogram.

16 Lynhurtig skyggejagt


17

Lynhurtig skyggejagt


Ægte vildsvin og ægte vildgeder i form af Når et eventyr slutter, starter et nyt og når Bezoar Ibez sammenmed ”hybrid-ibex” solenergår ned over Tyrkiets bezoar ibex, en del afstarter det tyrkiske jagtprogram. jagten på landets store vildsvin.

18 Lynhurtigi skyggejagt Kudujagt Sydafrika


19

Lynhurtigi skyggejagt Kudujagt Sydafrika


- Er du sikker på, det er en keiler, spurgte jeg forsigtigt – og mente jeg selv – så stille, at det næsten ikke kunne høres. - Shyyy! svarede Yunus, mens han gentog: - Skyd, skyd!

Sprang op

20 Lynhurtig skyggejagt

Situationen greb mig, og før jeg egentlig vidste af det, klemte jeg til og sendte kuglen af sted. Den mørke klump sank sammen som ramt af lynet. - Til lykke, til lykke, udbrød både Mustafa og Yunus, mens de klappede mig på ryggen. - Jeg holdt stadig kikkerten til øjet, men trods nærmest blændet af riffelskuddets mundingsflamme, kunne jeg alligevel tydeligt se den store vildsvinekrop sitre på sidste vers. I hvert fald var det, hvad jeg troede, den gjorde. Pludselig sprang den op, og med ét var den på vej tilbage mod fyrreskovskrattet. Den mørke klump forsvandt i en grøft, men den var svækket: Opstigningen fra grøften virkede anstrengt, og det gav mig akkurat tid nok til at finde den i kikkertsigtet og sende endnu et skud af sted mod den mørke klump. Keileren reagerede meget voldsomt på skuddet: Stejlede og faldt bagover. Denne gang blev den liggende.

En drøm indfriet Vi var alle overrasket over vildsvineornens uventede træk. I første skud reagerede den akkurat, som var den forendt. Besluttet på ikke at tage noget for givet, holdt vi vildsvinet under observation i nogle minutter. Klar til at skyde, hvis den så meget som vippede med et øre. Noget der dog ville blive vanskeligt at se, eftersom dyret lå gemt i bunden af grøften. Kun nogle lange hår kunne vi ane stikke over grøftekanten. - Jeg tror ikke, den flytter sig mere, sagde Yunus og tog riflen fra skulderen. - Lad os gå op og se til den. Keilerens opvågning fra de døde havde åbenbart gjort indtryk på min tyrkiske guide, og denne gang tog han ikke noget for givet. Med riflen i anslag nærmede han sig forsigtigt keileren i grøften. Men det var forbi. Keileren havde forladt denne verden. Guidernes lommelygter dansede over det mørke skind og begge standsede ved trynen og et par gule og slebne hjørnetænder. Synet fik de spontane udbrud frem hos de tyrkiske guider, og først da forstod jeg, at en drøm var indfriet.


Antallet at naturligve fjender regnes som ubetydelige og jagttrykket som beskedent, og det medfører gamle vildsvin.

21 Lynhurtig skyggejagt


22

Kudujagt i Sydafrika


23

Kudujagt i Sydafrika


24

Kudujagt i Sydafrika


25

Kudujagt i Sydafrika


26

Kudujagt i Sydafrika


27

Kudujagt i Sydafrika


23 centimeter

28 Lynhurtig skyggejagt

- 23 centimeter sagde Mustafa, da han åbnede munden på ornen og placerede en stor sten i svælget. Dermed så trofæet mere imponerende ud. - Hvor stor er kroppen. Jeg mener, hvor tung er den, spurgte jeg, mens jeg strøg hånden over de stride hår. Yunus så vurderende på dyret. - Cirka 140-150 kilo, mente han og understregede, at den i sommerhalvåret måske ville veje lidt mere. Men uden væsentlig adgang til løvskov eller dyrkede marker bliver de som omtalt ikke nær så tunge, som i den nordlige del af Tyrkiet. Jeg var naturligvis yderst tilfreds med jagtens udfald. Men lidt malurt dryppede der alligevel i bægeret, da jagten var forbi, næsten inden den startede. Vi jagtede i et dyrt og såkaldt specielt område, og mit budget var kun til en enkelt keiler. Derfor var jeg naturligvis ekstra lykkelig over, at det blev et fuldvoksent eksemplar af slagsen. Min oplevelse med den tyrkiske vildsvinejagt var dog ikke helt forbi. Hasun Kuscu, den arbejdsomme bestyrer af bjerglodgen, som jeg boede i, havde overraskende efterfølgende arrangeret en middag med min vildsvineorne på menuen. Og mens jeg satte tænderne i det urene, men yderst velsmagende kød, havde vi en lang og meget udbytterig snak om jagt, familier og livet i almindelighed. I Tyrkiet er det ikke kun vildsvinene, der er ekstra stærke. Kulturen og de stærke familiebånd gjorde indtryk, og dermed blev min korte vild­ svinejagt alligevel en minderig totaloplevelse med stof til mange timers eftertanke.


29 Lynhurtig skyggejagt

Man kan diskutere om Tyrkiet er europæisk eller asiatisk, men dette vildsvin er skudt øst for kontinentgrænsen.


30

Kudujagt i Sydafrika


31

Kudujagt i Sydafrika


32

Kudujagt i Sydafrika


33

Kudujagt i Sydafrika


Rusa Deer, Mauritius


Den perfekte jagtferie Mauritius er unik, da øen tilbyder den ideelle kombination af jagt på de sjældne Rusa deers og Big game fiskeri samt luksuriøs indkvartering på hotel ved stranden.

Mauritius er et ideelt ferie-, jagt- og fiskeparadis på 1.900 km2

Verdensklasses indkvarte­ ring på det berømte Sugar Beach Resort

En stor del af de nedlagte Ruse Deers opnår SCI-guldmedalje

Kontakt: Ivan Charoux, Director of Vacances Aventures Ltd vacancesaventures.ilemaurice@gmail.com Tel. + 230 5734 7760 www.vacancesaventures.comVerden skal ikke opleves i sort og hvid NYHEDER DEBAT MARKED

NETNATUR Frit og uafhængt Over 2 millioner årlige besøg

NETNATUR.DK * FACEBOOK * TWITTER * INSTAGRAM * APP