__MAIN_TEXT__

Page 1

NETNATUR Magasin af

NETNATUR.dk

Jagtrejser

Valg af jagtrejseudbyder Lån eller lån ikke jagtvåben på jagtrejsen Oplevelse med urfugle i Sverige Hjemsendelse af jagttrofæer Familien med på jagtrejsen? Muflon i Tjekkiet Fair chase

Jagtrejsen - tipds og gode råd


EN VERDEN AF MULIGHEDER

NETNATUR.DK JAGTREJSER Mange ting er bestemmende for en god jagtrejse, og i denne jagtrejseudgave af NETNATUR MAGASIN ses der nærmere på rejsens mange faldgrubber.


NETNATUR.DK


NETNATUR.DK

JAGTREJSER Et magasin for jægere, der rejser

4

Hvordan får man mest mulig ud af sine jagtrejser? Det ses der nærmere på i Netnatur - Jagtrejsemagasin, der også bringer enkelte reportager fra jagt i udlandet.

Hunters Travel

RÅD OM JAGT OG JAGTREJSER

REPORTAGE OG OPLEVLESE


5

Hunters Travel

NETNATUR.DK


6 Hunters Travel

CASIO PRO TREK PRG-600YB-3ER

Et yderst stilfuldt kvalitets-ur til globetrotteren – fra Casio’s serie af ProTrek adventure-ure Uret er forsynet med en hel stribe nyttige funktioner velegnede til adventure-livet som digitalt kompas, superilluminator, barometer, Størrelse: Uret har en 52 mm bred urkasse


7

Hunters Travel


Indhold Lån eller lån ikke Brug af lånevåben bliver efter meget at dømme mere og mere almindeligt, men hvornår bør man låne? Jagtrejsens tredje ben Ofte overses en af de mest afgørende ting ved en jagtrejse, nemlig hjemsendelse af trofæerne. Er tredje gang lykkens gang Oplevelser med en af Europas smukkeste fuglevildtarter sætter jægeren på prøve Last minyt Muflon Tjekkisk muflonjagt må være ”A walk in the park” tænkte forfatteren inden afrejse, men hovmod står for fald Familen på jagt Skal familien med på den næste jagtrejse? Se fordele og ulemper ved at kombinere jagt og familierejsen Valg af jagtguide Udbuddet af rejsebureauer har aldrig været større. Men hvordan navigerer man i det store udbud af rejsetilbud? Fair chase Hvad skal der til, før man kan hævde, at man driver jagt defineret som Fair chase


Jagtrejser - RÃ¥d om jagtrejser

NETNATUR.DKK


Velkommen til:

NETNATUR jagtrejser

10 Forord

Uanset om rejsen går til Polen, Sverige eller Afrika etc. står jægeren over for en række spørgsmål. Hvem skal man rejse med, hvad med hjemsendelse af jagttrofæer og hvem skal udstoppe de nedagte trofæer? Det er en kendt sag, at klogskab ikke skal kendes på ens svar, men på ens spørgsmål. Og så længe man ved, hvad man skal spørge om, går det næppe helt galt. Da er der stor sandsynlighed for, at man får en rejse, der lever op til de forventninger, som man gik med inden afrejsen. Langt værre er det, hvis man ikke er klar over, hvad man skal spørge om. Måske fordi man ikke er vant til at rejse, eller fordi man ikke er bekendt med de forhold, der hersker i det land eller på det kontinent, som man rejser til. I denne udgave NETNATUR magasinet, rejser vi spørgsmålene. Vi forsøger også at bringe svarene, indhentet fra personer, virksomheder eller organisationer med erfaring i netop de forhold, der kan påvirke en jagtrejse fra a til z. Bedste hilsner Michael Sand


NY JAGTBOG FRA MICHAEL SAND

11

”Fremragende formidling af jagt- og naturoplevelser - i både billeder og ord. Det er en bog, der kan nydes bredt også af ikke-jægere, for alle jagt- og naturinteresserede samt naturfotografer vil finde fornøjelse og inspiration i bogens historier og fotos.” Per Drustrup, Bibliotekar og boganmelder


12

Hunters Travel


13

Hunters Travel


TROFÆJAGT OG FORVALTNING

GLEM NÆSTEN ALT OM TROFÆET ” I dag er interessen for store trofæer så stor, at nogle - men endnu få - hiver målebåndet frem og begynder at opmåle trofæet kort tid efter at dyret er nedlagt”

14

JAGT OG DEBAT

JAGT OG TROFÆJAGT

Hunters Travel

AF Michael Sand Fint, der er kommet mere fokus på størrelsen af jagttrofæer. Store trofæer er ofte identisk med ældre handyr og i en hver administreret bestand tilstræbes det, at der er et vist antal gamle handyr. Dyr som gennem tid har vist, at de er i stand til at undgå både rovdyr, jægere og trafik. Og som dertil ved, hvor, hvornår og hvordan de skal søge føde. Alt sammen kvaliteter, der efterstræbes og som gives videre til næste generation. Både som erfaring og som videreførelse af de bedst egnede gener.

For lidt og for meget Men for lidt og for meget fordærver alt. Hvis der ikke er interesse nok for store jagtrofæer, kan det betyde, at dyrene skydes over en kant. Der skånes kun ganske få og alle dyr er i princippet lige gode, hvilket kan betyde, at der kommer til at mangle gamle dyr i bestanden.


15

Hunters Travel

NETNATUR.DK


Dette er i udpræget grad et problem i områder, hvor jagtrykket på handyr er

særlig højt. Evt. i områder hvor der er særlig lang jagttid på handyrene. Men … omvendt kan interessen for store trofæer også blive for stor. Det kan de fleste jagtudbydere om ikke andet skrive under på. Mange jægere går i dag målrettet efter medalje-trofæer. En evt. medalje er ikke en ekstra bonus under jagten. Det virker af og til som om det er selve formålet. Af og til er interessen for store jagtrofæer så stor, at jægerne medbringer målebånd

16 Hunters Travel

JAGT OG TROFÆJAGT under jagten. Dermed kan de allerede og mens dyret endnu er varmt få en ide om hvor trofæet placerer sig i forhold til medaljekravet for den specifikke art. Er det en bronze, sølv eller måske ligefrem en guldmedalje?

Nyd efterjagten Fænomenet er mest udbredt i områder, hvor de nedlagte dyr i almindelig vurderes ud fra det amerikanske SCI-systemet. Et system, som betyder, at man kan måle trofæet allerede inden dyret er skinnet og kraniet evt. kogt af.

Vægt indgår nemlig ikke i vurderingen og da der heller ikke inddrages subjektive vurderinger – som det gøres i det europæiske CIC-system, betyder det, at man allerede inden de sidste krampetrækninger har forladt det nedlagte dyr kan få en ret præcis vurdering af dyrets trofæ. Hvis det altså er det som man vil. Og er det det?

Målebånd og point Skal trofæopmålingen virkelig være en del af jagten? Det er det jo allerede inden skudafgivelsen, kan man hævde, da man i reglen går efter dyr, der på afstand ser ud til at leve op til de kvaliteter som man tilstræber med hensyn til alder og trofæ. I modsat fald havde man næppe bøjet pegefingeren. Men … når først dyret er nedlagt, er der ikke så meget man kan gøre. Ud over at glæde sig over en vellykket jagt og ære dyret inden det forvandles til kød, skind og horn til hjemmet. Dette gøres næppe med målebånd og snak om point og medaljer.

Hver ting til sin tid Jagtoplevelsen står og falder næppe med opgørelsen i et regneark. Så derfor: Hver ting til sin tid, selv om enhver naturligvis er i sin gode ret til at gøre, hvad denne finder mest rigtig og passende. i situationen. Men set herfra bør der være en tid til jagt, en tid til at ære det nedlagte dyr og og en tid til evt. at vurdere trofæets størrelse i forhold til hvad andre jægere gennem tiden har nedlagt. Derfor – og ikke mindst for ens egen oplevelse af jagten – bør man undgå at blande tingene sammen. Hold målebåndet hjemme og nyd den stemningsfulde efterjagt uden snik snak om trofæer, point og medaljer.


17

Hunters Travel

NETNATUR.DK


18

Hunters Travel


19

Hunters Travel


20

Hunters Travel


21

Hunters Travel


22 Hunters Travel

Hugo Boss The Scent er den perfekte forførelse og en ny uimodståelig duft

Minipresso GR er dit bedste valg til at nyde alle sorter af malet kaffe og nyde en autentisk espresso, uanset hvor du er. Kompakt, let og robust.

Et yderst stilfuldt kvalitets-ur til globetrotteren – fra Casio’s serie af ProTrek adventure-ure Uret er forsynet med en hel stribe nyttige funktioner

En kogebog – kun med Råvildt Endelig en kogebog, hvor alle opskrifter kun er råvildt, og alt handler om råvildt.


Bernhard Oxford Shirt – er ikke mindre end udviklingen af den ultimative Oxford skjorte. Skjorten er vævet af det fineste egyptiske bomuld i enkelttråd.

23

Denne eksklusive rom er lavet som en hyldest til en af de mest signifikante og nytænkende Danskere; Farmaceut og byrådsmedlem A.H. Riise. A.H. Riise levede og arbejdede på de Dansk Vestindiske øer i perioden 1838-1878.

Kørehandsker af vildsvineskind i absolut topkvalitet. Randers kørehandsker hører til de absolut bedste kørehandsker på markedet og er produceret af verdens nok ældste handskefabrik.

Hunters Travel

Fantastiske historie, skrevet af medlemmerne af Eventyrerenes Klub og redigeret af Cavlingpris-modtager og TV-producent Alex Frank Larsen.


RÅD OM DEN NÆSTE JAGTREJSE

Guide til valg af jagtrejseudbyder Udbuddet af rejsebureauer og outfitters har aldrig været større. Men hvordan navigerer man i det store udbud af fristende rejsetilbud? På jagt efter jagtoplevelser

24 Hunters Travel

Af Redaktionen Hvor går turen hen næste gang? Skal den gå til Polen, Ungarn eller Sydafrika eller et helt andet sted? Mulighederne er mangfoldige. Uanset hvad man drømmer om, kan det være vanskeligt at finde den udbyder, der på bedste vis kan indfri ens forventninger. Og når det kommer til jagtrejser, er den gode jagtrejse den rejse, som indfrier det som man drømte om, da man bestilte rejsen. Det vanskelige ved køb og salg af jagtrejser er da også afstemning af forventninger. Denne guide kan måske gøre det nemmere at rejse de mest nødvendige spørgsmål, som må rejses forud for den næste jagtrejse – uanset hvor den går til.

Godt, men ikke godt nok Drømte man om at skyde en guldbuk, kan man risikere at blive en smule skuf-

fet, hvis bukken man vender hjem med ”kun” blev målt op til en sølvmedalje. Drømte om at skyde vildsvin på en østeuropæisk drivjagt, kan man tilsvarende blive misfornøjet, hvis det viste sig, at man kun fik chance for at nedlægge kronvildt og råvildt. Vildtarter som man måske allerede har rig mulighed for at jage på egne længe- og breddegrader.

Ikke alt som skinner Heldigvis kan de fleste udbydere i jagtrejsebranchen levere tilfredsstillende resultater uanset hvad jægerne drømmer om. Hverken outfitters eller rejsebureauer kan overleve på den lange bane, hvis de gang på gang oversælger deres ydelser. Denne antagelse er ikke blevet mindre rigtig i takt med at de sociale medier er blevet mere udbredte. Det er dog vigtigt, at man ikke alene bestiller sin rejse ud fra farvestrålende salgsprospekter. Det er faktisk en rigtig god ide at gøre sit hjemmearbejde så godt som muligt


25

Hunters Travel

NETNATUR.DK


26 Hunters Travel

NETNATUR.DK inden man booker sin næste rejse. Hverken penge eller feriedage hænger på træerne og et godt forarbejde kan komme mange gange tilbage.

Altid et budget Første step er at finde en rejse, der passer til det budget, der er afsat. Start evt. på nettet ved at se på de hjemmesider, som tilbyder det som søges. Søgemaskinen Google er naturligvis det mest oplagte sted at starte, men de bed-

ste tilbud findes ikke nødvendigvis på de første sider, der dukker op. Fordi man er en dygtig outfitter eller et velrenommeret jagtrejsebureau, er det ikke sikkert man også er dygtig til at optimere sin hjemmeside, så den rangeres blandt de første, når der f.eks. søges på drivjagt, bukkejagt eller jagt i Afrika. Antallet af hjemmesider – uanset hvilket jagtrelateret søgeord, som man indtaster på Google, er dog overvældende. Derfor handler det om at give sig tid, når man starter sin indledende research. Især hvis man har et bredt og åbent


udgangspunkt og endnu ikke har taget stilling til om man skal jage guldbukke i Sverige eller antiloper i Sydafrika etc. Budget og antal rejsedage vil for langt de fleste dog være kraftig medbestemmende for hvor rejsen skal gå hen og efter en tid indses det, at mulighederne naturligvis strammer sig ind.

Pris og kvalitet

GUIDE TIL VALG AF JAGTGUIDE Hvordan vælger man den rigtige guide eller det rigtige rejsebureau?

Hænger pris og kvalitet altid sammen?

Gode jagtoplevelser og gode trofæer kan følges af

Jagt er jagt og garantier kan man sjældent forvente

27 Hunters Travel

Når man har besluttet sig for destination og vildtarter, som man ønsker at jage, kan man begynde at sammenligne pris og kvalitet hos de udbydere, som man har fundet. De fleste vil indledningsvis starte med at se på de seneste fotos på hjemmesiden. Selv om de udlagte billeder naturligvis præsenterer jagtområdet fra den absolut bedste side, giver billederne dog et nyttigt førstehåndsindtryk. Især hvis der er mange nye billeder af forskellige jægere med det vildt, som man ønsker at nedlægge. Virker galleri-billederne og hjemmesidens generelle præsentation appetitlig og inspirerede, bør man se på logi og priser og eventulle billeder optaget med trail cams.


28

Hunters Travel

NETNATUR.DK


GUIDE TIL VALG AF GUIDE Hjemmesider

Taknemmelige billeder Billeder er taknemlige og der er ikke nødvendigvis sammenhæng mellem det man ser og det man får. Også rejseudbyder kan ind mellem bruge lidt for meget makeup. De mange jagt-arrangementer, som afholdes rundt omkring i landet, kan derfor også være et væsentlig supplement til ens research. Især hvis man gerne vil se den aktuelle outfitter i øjnene og der

igennem danne sig et personligt indtryk, inden man siger endeligt “ja” til tilbuddet.

Den gode samtale Når man har fundet en udbyder, man evt. via korrespondance har fået tillid til, er det tid til at stille et par spørgsmål på mails, telefon eller ved at man møder op på en af de arrangementer, som rejseudbyderen evt. deltager i. De danske jægere udgør dog en forholdsvist lille målgruppe, selv om danskernes rejselyst faktisk er relativ stor sammenholdt med de fleste andre lande. Men når jægere, som rejser på jagt i Polen og Sverige filtres fra, er den danske målgruppe alligevel forholdsvis begrænset. Derfor er det ikke sikkert, at man kan mødes personligt med den kommende outfitter inden bookningen med mindre man vil rejse til nogle af de større udenlandske shows. Uanset om korrespondancen foregår face to face, på telefon eller på mail er her en liste over nogle af de mere gængse spørgsmål, som man bør rejse overfor udbyderen af den jagtrejse, som man agter at gennemføre.

29 Hunters Travel

Flotte hjemmesider og kataloger er dog ikke det eneste, man bør søge efter. Der findes dygtige rejse-udbydere, som ikke prioriterer deres hjemmesider særlig højt og som alligevel har overlevet på beskeden markedsføring og mund til mund omtale. Dit og dine venners personligt netværk kan også være en indgang til din næste rejse. Måske har de gode erfaringer med en udbyder, som ikke er synlig på nettet og diverse messer. En beskeden udbyder kan også være garant for gode og stabile jagtoplevelser. Også det der ikke skinner kan være det rene guld og en professionel opsat hjemmeside kan af og til love mere end den er i stand til at holde.

GUIDE TIL VALG AF GUIDE


GUIDE TIL VALG AF GUIDE

GUIDE TIL VALG AF GUIDE

Sæson og område 30 Hunters Travel

Hvad er top-sæsonen og hvilke datoer forslås og hvilke argumenter anvendes for denne periode? Jages der på offentlig eller privat ejet jord? Hvor stort et areal ejer eller kontrolles er der eksklusivitet på jagtrettighederne? Jages der i hegn og i givet fald hvor stort er hegnet eller hegnene, som der jages i? Er der særlige attraktioner i området, som man tage højde for inden man vælger periode. (supplerende jagt- og fiskemuligheder og sæsonbetonede turistattraktioner etc.)

Jagtmetoder Vil jagten foregå fra jagtstiger/tårne eller er der tale om pyrch (Spot and stalk) ? Praktiseres der jagt fra eller i nærheden af bil ? Hvad er den gennemsnitlige skudafstand ? Hvad er den reelle succesrate? Hvor mange års erfaring har udbyderen og dennes guider?


31

Hunters Travel

NETNATUR.DK


32

Hunters Travel

NETNATUR.DK


DE VIGTIGE SPØRGSMÅL De fleste spørgsmål får man svar på via hjemmesiden, men uanset er det væsentlig,at få svar på følgende

Som man spørger, får man svar

Mange ting er bestemmende for en god jagtrejse

Går man efter bukke af en bestemt størrelse eller ? 33

Det praktiske

Hvad koster licens og tag? Og er der særlige tags, som man bør overveje at indløse forud for jagten – udover de rettigheder man allerede har indløst til det vildt, som man har på den primære ønskeliste? Er måltider og drikkevarer inkluderet? Hvad skal der betales i depositum og hvad er refusions- eller annulleringspolitikken? Hvad er politikken ved anskydninger, såfremt dette skulle opstå? Hvilket budget er der for drikkepenge og hvordan afvikles dette? Er deres eventuelle skjulte omkostninger, trofæafgifter eller ekstra betaling ved nedlæggelse af trofæer til f.eks. RW, SCI eller CIC medajler? Hvordan er politikken, hvis det nedlagte vildt alligevel ikke lever op til det som guiden oplyste omkring alder og trofækvalitet forud for selve skudøjeblikket?

Særlige fysiske krav til jagten? Særlige krav til udstyr herunder våben og tilladelser til disse? Hvad er den gennemsnitlige temperatur og de forventede vejrforhold? Og hvilken påklædning anbefales. Er der særlig forhold mht. sol, insekter og vaccinationer inden afrejsen, som man skal tage forbehold for? Skal man kalkulere med en eller flere dage til akklimatisering – f.eks. af hensyn til jetlag eller højder? Er der strøm tilgængelig til opladning af batterier af kamera? Er der mobil dækning og er der særlig forhold omkring dette, som man bør tage forhold for? Hvordan er indkvarteringen? Skal der kalkuleres med overnatning i telt eller lignende (Flycamp)? Skal der medbringes eget sengetøj/sovepose og liggeunderlag? Hvor er den nærmeste lufthavn?

Hunters Travel

Det med prisen


Skal der lejes bil eller er der pickup-service fra lufthavnen?

Supplerede spørgsmål

34 Hunters Travel

Kan der fremsendes liste over referencer. Både over dem, som har og dem som ikke har nedlagt det vildt, som de gik efter? Anvendes der vildkameraer og kan man se nye trailcam billeder? Kan der tilføjes ekstra dage til jagten, hvis nødvendigt? Er behandling af skind og trofæ inkluderet i prisen? Er der så tætte relationer mellem rejseudbydere og speditører samt konservatorvirksomhed at anvendelse af egen udvalgte trofæspeditør og egen fortrukne konservatorvirksomhed kan blive et problem? Er udbyderen, hvis dette er en formidler af jagt-pakke-rejser, medlem af Rejsegarantifonden? Læs mere hos: Rejsegarantifonden Hvem står for indhentning af de nødvendige tilladelser til jagt og våben og evt. visum? Hvad gør outfitteren anderledes end alle de andre outfitters?

GUIDE TIL VALG AF GUIDE

GUIDE TIL VALG AF GUIDE


35

Hunters Travel

NETNATUR.DK


36

Hunters Travel


37

Hunters Travel


38

Hunters Travel


Rejsepung tidsløs og til alt du behøver “Verden er som en bog, men dem som ikke rejser, læser kun en enkelt side”

39 Hunters Travel


JAGT OG FOTOSAFARI

JAGTDRØMME Flere og flere jægere bruger flitigt deres kamera under en jagtrejse og billedernes værdi stiger med tiden og kommer til at virke som evige minder Billeder fra Michael Sand arkiv

40 Hunters Travel


41

Hunters Travel

NETNATUR.DK


42

Hunters Travel

NETNATUR.DK


Husk at tage lidt billder under og efter jagten . TrofĂŚfotografering er en deciplin i sig selv

43 Hunters Travel


44

Hunters Travel


45

Ikke mindst når turen går til Afrika, er der alid spændende motiver af dyrelivet indenfor synsvidde

Hunters Travel

NETNATUR.DK


DIT ULTIMATIVE JAGTTROFÆ Designede stole produceret af skind fra vildt, som du selv har nedlagt: Elg, kronvildt, dåvildt, sikavildt, råvildt eller vildsvin etc. Skind fra flere af eksotiske vildtarter fra f.eks. Afrika, kan vi også anvendes, hvis vi skal designe og producere din helt egen stol.

46 Hunters Travel

NETNATURSHOP.DK NETNATURSHOP.DK


Vi laver en stol ud af dit eget vildtskind

47 Hunters Travel

Fra nedlagt vildt til færidg stol. Tøv ikke med at sende mail, hvis der er spørgsmål til processen nils@naturemeetsart.com

www.cuerodesign.com


SKANDINAVISK URFUGLEJAGT

ER TREDJE GANG LYKKENS GANG? Henrik Larsens jagtkammerat havde ikke just heldet med sig, de første gange han fik chnace til en af Skandinaviens mest feterede jagtfugle.

48 Hunters Travel

URFUGL MED RIFFEL

TOPJAGT I SVERIGE


”Ret sigtet mod toppen af den store gran og gør dig klar, nu kommer de snart” hviskede jeg”

49 Hunters Travel


”En gammel blåsort urkok med svungne halefjer sad som forstenet i toppen af den store gran”

50 Hunters Travel

Af Henrik Larsen Dennis havde længe ønsket sig en urfugl. Nu sad der endelig en blåskinnende urkok et riffelskud borte. Fuglen var lovlig, men en 7 mm Rem Mag med blødnæset elgammunition ville smadre fuglen totalt, så skuddet udeblev. Næste år ønskede Dennis sig stadig en urfugl. Jagten blev målrettet og han satte lokkefugle ud i myren. Inden længe havde lokkerne selskab af en fin urkok. Dennis placerede trådkorset på kokken og afsikrede fugleriflen. Endelig var urfuglen

inden for rækkevidde. I næste nu flyttede urkokken et par hundrede meter længere ud. Dennis holdt sigtet lidt (for) højt, og ønskede sig stadig en urfugl. Nogle år senere mødtes vi på mit svenske jagtområde. Riflen var indskudt og vejret perfekt, da vi stillede lokkerne på spillepladsen og krøb i skjul i skovkanten. Tredje gang er lykkens gang, nu kunne det ikke gå galt. Men, netop denne morgen skete der intet. Hviskende forklarede jeg Dennis, at spillepladsen aldrig plejede at svigte.


51 Hunters Travel

Han svarede et eller andet, som jeg ikke kunne høre. Dennis gentog og jeg brægede atter: "Hvad?" Næste melding gik rent ind: "Hold kæft! De er der allerede" Jeg lod blikket glide over myren, og opdagede urkokkene mellem lokkerne. Riflen lå i et perfekt anlæg. Dennis fik styr på sit heftige åndedræt og skød ikke før der var ro på nerver, riffel og fugle. Et kraftigt drøn flængede den frostklare morgen. I næste sekund var samtlige fugle på vingerne. Dennis´s hoved sank ned mellem frosne blåbærris til et knust: "Nej, nej, nej." Forbieren til den perfekte chance var en realitet, men svær at forklare. Riflen var kontrolskudt, anlægget stabilt, urfuglen sad på 80 meter og trådkorset var ikke skredet i skuddet. Men ... montagen var løs! Dennis troede ikke meget på projektet da vi næste morgen placerede lokkefuglene i små forkrøblede fyrretræer og skjulte os under en busk. Himlen farvedes rød og snart ramte de første solstråler lokkerne. "Ret sigtet mod toppen af den store gran og gør dig klar, nu kommer de snart" hviskede jeg. Minutter senere brusede luften af bremsende vinger. En gammel

blåsort urkok med svungne halefjer sad som forstenet i toppen af den store gran. Montagen var fæstnet og riflen indskudt på ny. Dennis fik ro på åndedrættet, afsikrede og lod skuddet gå. Løse småfjer blev hængende i luften, da kokken tumlede ned.

KORT OM URFUGL Urfuglen er især kendt for hannernes ”spil” i yngletiden

En fuldvoksen urfuglekok er en ægte trofæfugl og den vejer typisk mellem 1 og 1,5 kg.

Urfuglens føde består af blade, bær og insekter samt knopper af både løv- og nåletræer.

Urfugle er almindelig i Norge, Sverige og Finland, men er erklæret uddød i Danmark


Randers Handsker Handsker produceret af bl.a. skind fra vildsvin og hjortevildt Randers Handsker har produceret handsker til kvalitetskrævende mænd og kvinder i mere end 200 år

“Randers Handsker er garant for høj produktkvalitet, det være sig i valg af råvarer som i alle led i produktionen.”


MONT BLANC

EXPLORER Mont Blanc Explorer er en duft fremhævet af en bouquet af duftende grønne, moskus og træagtige nuancer.

53 Hunters Travel

KLIK her og gå til Netnaturshop.dk, hvor du kan bestille Mont Blanck Explore


54 Hunters Travel

NETNATUR.DK

PAKKEREJSE: Hvordan er du dækket Hvad dækker rejsegarantifonden, hvis din rejseudbyder går konkurs? Hvem betaler for hjemtransport og bliver flybilletter erstattet, hvis udbyder af din pakkerejse går konkurs inden udrejse?

Af Rejsegarantifonden Hvis du har købt en pakkerejse, som er omfattet af Rejsegarantifondens dækning, vil du få den bedste dækning og være berettiget til følgende dækning: Er du ude at rejse på konkurstidspunktet, sørger vi for hjemtransport. Er du ikke kommet afsted, vil du få erstattet det, du har indbetalt for din rejse. Det gælder dog ikke eventuelle forsikringer.

Krav til din pakkerejse for at den er omfattet af Rejsegarantifondens dækning: Din rejseudbyder skal være registreret i fonden (find ud af her om din rejsearrangør er registreret) Din rejse er en pakkerejse (se definition af en pakkerejse hér) Du kan dokumentere, at du har købt en pakkerejse, og at du har betalt for den


Virksomheden, du har indgået aftalen om køb af pakkerejse med, skal være gået konkurs. Du er automatisk omfattet af fondens dækning, hvis ovenstående krav er opfyldt. Du skal ikke gøre noget aktivt for at tilvælge dækningen, ligesom det heller ikke behøver at være påført din billet/ faktura, at du er omfattet. Har du købt en flybillet, som er omfattet af fondens dækning, så vil du være berettiget til følgende dækning:

Betal med et internationalt betalingskort For at være sikret bedst muligt, råder vi derfor kunder, som kun køber flybilletter, til at betale med et internationalt betalingskort. På den måde kan der være mulighed for at gøre indsigelse mod betalingen i tilfælde af konkurs. Kontakt evt. din bank for mere information.

55 Hunters Travel

Er du ude at rejse på konkurstidspunktet, sørger vi for hjemtransport. Er du ikke kommet af sted, er det ikke sikkert, at du kan få dine penge tilbage. I disse tilfælde gælder følgende: Der vil være en selvrisiko på kr. 1.000 pr. person. Der udbetales forholdsmæssig dækning af restbeløbet efter fradrag af selvrisikoen, hvis der ikke er tilstrækkelige midler i fonden, når der er betalt for hjemtransport af strandede kunder.


SMOKEPINS - koldrøgning af kød og fisk

56 Hunters Travel

Til rejsen, haven og den kortere jagt- og fisketur


Ole Daugaard, kendt fra TV-programmet Løvens Hule

57 Hunters Travel

” Verdens nemmeste koldrøgningsmetode. Ingen ovn, afbrændingskasse, afkølingsrør eller termometer er nødvendigt.”


Autoriseret konservator 58

Telefon

Hunters Travel

+45 22 96 03 26 Adresse

Nordjysk TrofĂŚmontering

Bransagervej 18, 9490 Pandrup Email info@nordjysktrofaemontering.dk

Erling Mørchs eftr. Bransagervej 18, 9490 Pandrup info@nordjysktrofaemontering.dk

+45 22 96 03 26


Riffeljagt i Irland Kronvildt Sikavildt Vildged 59 Hunters Travel

River and Field Advertures

Netnaturshop.dk

www.riverandfield-hunting.com


TRANSPORT AF JAGTTROFÆER

JAGTREJSENS TREDJE BEN Mange ting er bestemmende for en god jagtrejse, men mange går lidt tilfældingt til en af de mere afgørende, nemlig hjemsendelse af skind og trofæer. Hvordan kommer trofæerne hjem - og hvad er prisen ?

60 Hunters Travel

” En jagtrejse består af flere ting, og en af de væsentlige er hjemsendelse af skind og jagttrofæer


Af Redaktionen

61 Hunters Travel

” Mange ting er bestemmende for en god jagtrejse, men mange går lidt tilfældingt til en af de mere afgørende, nemlig hjemsendelse af skind og trofæer.”

Rejsebuerauet og outfitteren er to afgørende ben i en velorganiseret jagtrejse. Men der er et tredje og ofte overset ben nemlig forsendelsen af trofæerne. For hvem har egentlig ansvaret, hvis noget går galt under forsendelsen af de nedlagte trofæer? Er det jægeren selv, bureauet der organiserede rejsen, eller er det outfitteren og det tilknyttede konservator-firma, som skal klandres. Fejlen kan ligge mange steder, og derfor er det en god ide, at den rejsende selv gør sit forarbejde og spørger ind til dette helt afgørende ben i en velorganiseret jagtrejse allerede inden rejsen bestilles. Det er afgørende, at jægeren allerede fra starten selv tager teten. Såfremt man ikke gør sig denne del af rejsen bevidst, risikerer man at havne i en slags dødvande, hvor ingen vil tage ansvar, og hvor alle skubber ansvaret rundt. Jægeren vil ofte starte med at beklage sin nød til rejsebureauet, hvis forsendelsen er forsinket eller de modtagne trofæer er i dårlig forfatning. Men ofte er bureauet uforskyldt i problemet, da dette ikke var en del af den pakkeaftale, som kunden bestilte. Man henviste blot til samarbejdspartnere. Et egentligt ansvar for trofæerne påtager bureauerne sig sjældent, ligesom den pågældende outfitter i reglen vil hævde, at denne ikke påtager sig ansvar for hjemsendelsen, selv om denne henviste til konservatorer og dennes valg af speditør. Bedst undgår man at havne i denne ulykkelige situation, hvis man allerede inden afrejsen tager kontakt til en speditør, der kender dokument behandlingen af truede dyrearter samt transport af fødevarer defineret af de veterinære myndigheder. Vilkårene herunder ikke mindst prisen for hjemsendelsen bør også være afklaret, inden man indgår en transportaftale.


” Jagtrejsen slutter først når jagttrofæet hænger i hjemmet.”

62 Hunters Travel

NETNATUR.DK


Råd ved hjemsendelse af jagttrofæer Udarbejd i samarbejde med speditøren en forsendelses-instruktion Få fragtpris og vilkår præcist defineret inden afrejse Vælg ikke den første, bedste konservator, der anbefales. Spørg efter referencer og se ved selvsyn det arbejde, der udføres. Stå fast på retten til selv at bstemme, hvem der skal behandle og forsende trofæerne.

Medbring vandfaste adressemærker til hvert enkelt trofæ så forbytninger undgås . Er trofæerne forsinket, er det vigtigt, at man selv presser på. I modsat fald risikerer man at processen går i stå. . Afsender (det vil sige enten konservator, outfitter eller speditør) der sender dip & pack skal være godkendt i traces i EU. Hvis ikke risikerer man slet ikke at få sine trofæer hjem. Tal med dit bureau eller outfitter herom, så spørgsmålet er afklaret og løst, inden jagten starter.

Hunters Travel

” Mange ting er bestemmende for en god jagtrejse, men mange går lidt tilfældingt til en af de mere afgørende, nemlig hjemsendelse af skind og trofæer.”

Overvej at tegne forsikring på trofæer. Helst dør til dør forsikring, som dækker udgifter til trofæafgift, konservatorarbejde og forsendelse.

63


Ultimativ Oxfordskjorte Den perfekte skjorte til møder, fritid, rejser og afterhunting 64 Hunters Travel

”Egyptisk bomuld”


Indhold

65

Hunters Travel


JAGT OG ETIK

Lån eller lån ikke Brug af lånevåben bliver efter meget at dømme mere og mere almindeligt under en række forskellige jagtrejser, men hvornår skal man insi-stere på at medbringe sit eget våben, og hvornår bør man i stedet foretrække at låne? Kan og bør man skyde med våben, som ikke er enes egne

66 Hunters Travel

Af Per Kauffmann

Mange jægere, der tager på rejse i udlandet, er aldrig i tvivl om, hvor-vidt der skal medbringes egne våben eller ej. For naturligvis skal der det. Uanset hvor besværligt det end måt-te være og uanset hvilke omkostnin-ger, der er forbundet dermed. Anvendelse af eget jagtvåben er en vigtig del af selve jagtoplevelsen. Jagten er ikke nogen fornøjelse, hvis den gennemføres med lånte våben. For andre er våben et redskab, der gør en jagtoplevelse mulig. Frigjort fra følelsesmæssige bånd til deres våben, overvejes det gang til gang, hvilken løsning der er den mest fornuftige: skal eget våben medbringes eller skal der lånes våben på stedet? Enkelte jægere rejser mere eller mindre konsekvent uden våben for der-med at komme de problemer i møde, der kan opstå, når man rejser med jagtvåben. Det er navnlig stigende problemer med flyselskaber, lufthavne, transit-lande og

bureaukrati, som betyder, at der er flere og flere i den sidste kategori. Beslutningen falder oftere og oftere ud til lånte våbens fordel, da nævnte problemer vejer for tungt, selv om langt de fleste naturligvis al-tid vil foretrække at skyde med egne våben.


67

Hunters Travel

NETNATUR.DK


Jagtrejsearrangørs 10 råd om leje af våben Vi bringer en liste over nogle vigtige overvejelser, før der træffes en beslutning, næste gang en rejse arrangeres.

68

1 Transportform

Hunters Travel

På en rejse i egen bil er det oftest ikke det store besvær at medbringe våben. Med fly stiller det sig helt anderledes. Flere flyselskaber nægter at tage jagtvåben med om bord, og hos andre kan det koste mellem 1.000 og 2.500 kroner at medbringe våben, især hvis der er en eller flere mellemlandinger undervejs. 2 Transit/mellemlanding Flere og flere lande ønsker ikke våben i transit, for eksempel kan man ikke mellemlande i England med våben, hvis man er på vej til en række afrikanske, østeuropæiske og asiatiske rejsemål. Mellemlanding i Holland er for nylig blevet stærkt besværliggjort og helt umuligt for buejægere. 3.Landets restriktioner Hvad er mulighederne for overhovedet at indføre våben i det pågældende land? Nogle steder er det slet ikke muligt at indføre våben, andre steder er det meget besværligt (eksempelvis Australien). Til

gengæld er der også en lang række rejsemål, hvor det er helt problemfrit at indføre våben. 4 Rejsens længde T urens længde er af stor betydning for overvejelsen. Jo kortere tur, jo mere skal man overveje at låne et våben. En tre ugers turne, hvor der skal jages på flere lokaliteter, kalder på ens eget våben. En kortere tur med jagt på kun en enkelt lokalitet måske i mindre grad. 5.Tidsspilde og stress Der er talrige eksempler på timevis af spildte timer og forhøjet stressniveau i lufthavnene, når man rejser med våben, og det hænder, at man ikke når det planlagte fly. Herudover er der eksempler på, at våben kommer stærkt forsinket, beskadi-get eller ødelagt frem. 6.Forventet antal skud Er der tale om forventeligt ganske få skud, trækker det i retning af at spare


KORT OM LÅN AF VÅBEN Urfuglen er især kendt for hannernes ”spil” i yngletiden

Er de jagtvåben, som man kan låne i god stand?

Kan man nå at blive dus med de lejede våben inden jagten?

Undgår man ventetid og besvær ved at leje våben?

vildt. I andre sammenhænge anses vi for at være ”overgunned”.

7.Skud og sværhedsgrad

I en del lande kan man ikke forvente at kunne låne en kvalitetsriffel med en tilsvarende optik. Til gengæld ligger det også fast, at andre destinationer kan levere både talrige og velfungerende våben af enhver tænkelig art. Undersøg mulighederne for lån af kvalitetsvåben og især muligheden for at vælge mellem flere forskellige våben, inden beslutning træffes.

Er der tale om lange skud, hurtige skud (som ved drivjagt) eller vanskelige skud i dårligt lys eller bjergrigt terræn, vil man som regel stå sig ved at bruge sit eget våben. Når situationen er presset, går det som regel bedre med den vante riffel, hvor håndteringen sidder i rygraden. Er der tale om jagt med haglgevær, hvor skuddet normalt er mere instinktivt, kan det være vanskeligere at låne et haglgevær, der passer lige så godt som ens eget. 8.Kalibervalg Har man ikke riffel i ”den perfekte” kaliber til f.eks. storvildtjagt og derfor overvejer at anskaffe sig ny riffel, er der i høj grad grund til at tænke på at leje i stedet. Mange af de kalibre, vi normalt anvender herhjemme, anses for at være i underkanten til jagt på større og skudstærkt

9Våbentraditioner

10.Prisen for at leje våben Det er som regel ikke dyrt at leje våben som en del af jagtarrangementet. Mange steder er det helt gratis, andre steder koster det mellem 100 og 200 kroner pr. jagtdag. Der er dog steder, hvor udleje af våben er sat i system og hvor en kvalitetsriffel med tilsvarende optik koster op til 600 kroner pr. jagtdag. Det er dog et af de punkter, der normalt kan være fornuftig at forhandle på plads med arrangøren inden afrejsen.

69 Hunters Travel

besværet med at medbringe våben. Regner man med at skulle afgive mange skud, trækker det na-turligvis i den modsatte retning.


NOMAD Airpod Rugged Case Horween Leather since 1905 70

From one of America’s oldest tanneries, Horween

Hunters Travel

leather is known for its premium quality and unique character in developing a rich patina through time.


71

Hunters Travel


72

Hunters Travel

NETNATUR.DK


JAGT- OG FAMILIEREJSE

MED FAMILIEN PÅ JAGT Det er blevet populært at tage den øvrige del af familien med på jagtrejse. Men der er ting, som man skal overveje, hvis turen skal blive en succes for hele familien. Kan en jagtrejse være en god oplevelse for dem i familien som ikke går på jagt i

73

For mange familier kan det være en

udfordring at få dagligdagen til at gå op i en højere enhed. Især da aktivitetsniveauet i de fleste børnefamilier er temmelig højt. Sport og fritid i kombination med hjemmearbejde for både børn og vokse betyder, at ferieugerne vægtes højere end nogensinde tidligere. Familie eller jagt Det er, når vi holder ferie, at familien har mulighed for at indhente det forsømte nærvær og opleve hinanden i et nyt og mindre stressende lys. Men ferieugerne er også jægerens bedste og ofte eneste mulighed for at opleve jagten under ” Enandre jagtrejse består afferiebudgettet himmelstrøg. Og da flere og en afhverken de ikketing, er ubegrænset, økonomisk eller tidsmæssigt, vil mange føle sig lidt væsentlige er hjemsendelsplittet. Hvad skal man vælge: En jagtse af skind og jagttrofæer rejse for sig selv eller en rejse med familien? Løsningen på denne indbyggede konflikt mellem det egoistiske behov for jagtop-

levelser og det familiære behov for sammenhold syntes lige for: Man kombinerer jagtrejsen med familierejsen. Men er det nu også så simpelt, som det virker til? Hunters Travel har sendt spørgsmålet videre til Carsten Ottesen fra Matswani Safaris, som hvert år sender adskillige danske og norske familier på sydafrikansk jagteventyr. Hvilke erfaringer har

Hunters Travel

Af Redaktionen


74

Hunters Travel

NETNATUR.DK


han gjort sig om jagtrejser for hele familien. Prøvet det før

”Det er vigtigt, at børnene er mindst 10 år, hvilket gør dem gamle nok til at fordøje de mange oplevelser, som de får”

75 Hunters Travel

”Det er meget vigtigt, at alle i familien har været med på jagt tidligere indleder rejselederen. ”Det kan f. eks. være en voldsom oplevelse at se et stort dyr forende, og derfor er det afgørende, at alle i familien ved, hvad de går ind til. Desuden er det vigtigt, at børnene er mindst 10 år, hvilket gør dem gamle nok til at fordøje de mange oplevelser, som de får. Også de lidt mere barske af slagsen, hvis uheldet er ude, og der bliver afgivet et ikke øjeblikkeligt dræbende skud til stykke vildt. Det er desuden afgørende for den gode oplevelse, at jægeren tænker hele familien ind i rejsen og indstiller sig på,

at det netop er en rejse for hele familien. Ikke kun for de jagtinteresserede medlemmer. Gør man sig det klart, kan en kombiner et jagt- og familierejse være et særdeles godt alternativ til den traditionelle familierejse. Vores erfaringer med kombinerede jagtog familierejser er særdeles positive, og gennem tiden har jeg været vidne til, at mange familier er vokset sammen som familie under de mange indtryk, som de har modtaget undervejs. Og når alt kommer til alt, er det jo netop styrkelsen af det familiære sammenhold, som skal vægtes højst, når den jagtglade familie rejser ud sammen”, slutter Carsten Ottesen, som har mange andre erfaringer, som han gerne vil dele med den rejseglade jagtfamilie. Råd som vi her har samlet i 10 overordnede punkter


”Ikke mindst Sydafrika er blevet populær blandt familier, der vil forene en jagtrejse med en rejse for hele familen “

76 Hunters Travel


Jagtrejsearrangørens 10 råd til familien 1. Alle i familien skal bakke op om en kombineret jagt- og familietur. 2. Alle børnene bør være 10 år eller derover. 3.Brug tid på at researche. ikke alt, der skinner, er guld. 4. Spørg efter referencer. Jagt-fa milier, som har været det pågældende sted, kan give afgørende informationer.

6. Tag højst to ledsagere med på jagt pr. outtings. 7. Sørg for, at der er noget at foretage sig i eller omkring jagtcampen for de familie-medlemmer, som ikke er med på jagt. 8.Jægeren skal acceptere, at der kan smutte en skud-chance eller to, da fire-fem personer pyrscher dårligere end to eller tre. 9. Arrangementet skal være gennemtestet og føles sik-kert fra start til slut. 10.Helbredsmæssige forhold og risici skal vurderes, inden rejsen bookes.

NETNATUR.DK

77 Hunters Travel

5 Lav ikke for mange turist-planer hjemmefra. der skal være plads til at ændre pro-grammet.


Slidstærk allroundskjorte Frontlomme med lynlås og læg i ryggen

Afrika, Danmark eller resten af verden

78 Hunters Travel


NN

79 Forord Travel Hunters

FØLG NETNATUR OG UNDGÅ

MANIPULATION

NETNATUR

DAN DIN EGEN MENING FØLG NETNATUR

NETNATUR.DK * FACEBOOK * APP * TWITTER * INSTAGRAM


80 Hunters Travel

”Det er afgørende, at alle i familien ved, hvad de går ind til.

NETNATUR.DK


JAGT OG ETIK

FAIR CHASE ”Nordamerinsk jagtorganisation har defineret begrebet Fair Chase”, der virker som en slags international udgave af de danske jagtetiske regler. Af Redaktionen

” En jagtrejse består af ”Nordamerinsk jagtorganisation har defineret begrebet flere ting, og en af de Fair Chase”, der virker som en slags international væsentlige er hjemsendeludgave af de danske jagtetiske regler. se af skind og jagttrofæer

Hunters Travel

Fair chase er et begreb, som jægere bruger til at definere etisk forsvarlig storvildtjagt. Men kan man overhovedet tale om en gængs opfattelse af begrebet Fair chase? Er dette ikke i høj grad et individuelt anliggende? Og bør det ikke være op til den enkelte jæger at definere de etiske rammer for fair udført jagt? Om ikke andet så ud fra devisen om skik følge eller land fly. Svarer er både ja og nej! Begrebet Fair chase er efterhånden så indarbejdet, at det er blevet et veldefineret begreb, som mange jægere bakker op om. Lidt ligesom de jagtetiske regler i Danmark.

81


82

Hunters Travel

NETNATUR.DK


Nordamerikas ældste jagt- og dyrebeskyttelsesorganisation, Boone og Crockett Club, definerer en “fair chase hunter” som en jæger der: • Kender og retter sig efter loven og insisterer på, at andre også gør det • Forstår, at det ikke kun handler om, hvad der er lovligt, men også hvad der er hæderligt og etisk • Ikke udnytter “urimelige fordele”, som når vildtet ikke har en rimelig chance for flugt • Respekter alt dyreliv og de økosystemer, som de er afhængige af og udnytter de dyr, der nedlægges

• Respekterer at der ikke er nogen garanti for nedlæggelse af vildt ved jagt • Bruger teknologi på en måde, der ikke mindsker vigtigheden af, at jægeren udvikle sine færdigheder og ikke bare reducerer jagt til kun at skyde • Kender sine begrænsninger og forsøger at forlænge pyrchen og ikke skuddet • Tager ansvar for de beslutninger, som man selv træffer under jagt og tager det fulde ansvar for sine handlinger Canned shoots eller canned hunting”, også kendt som” dåsejagt “, kan være lovligt i nogle lande, men jagtformen er ikke repræsentativ for Fair chase. Canned hunting involverer “jagten” på et stort dyr, der holdes i fangeskab eller frigives fra fangenskab, for umiddelbart derefter at blive skudt i en kunstig jagtsituation, hvor udfaldet af jagten næsten er givet på forhånd.

Hunters Travel

• Ikke måler succes ved jagten på det vildt, der nedlægges, men på kvaliteten af selve jagten

83


84

Hunters Travel

NETNATUR.DK


Et varemærke Boone og Crockett Clubs overordnede definition på begrebet “fair chase” apellerer i høj grad til jægerens vurdering af de enkelte jagtformer, selv om man på klubbens hjemmeside kan læse en række mere specificerende artikler om holdningen til jagt på f.eks. manipulerede vildtarter.

Kendetegnet ved jagt drevet efter principperne beskrevet af Bone and man kender sine begrænsninger og forsøger at forlænge pyrchen og ikke skuddet ”.

Vildtets bevægelsesmønstre må ikke være hæmmet af kunstige barrierer, som f.eks. hegn og desuden skal de dyr, som jages, være født og opvokset i naturen. Begrebet Fair chase er udviklet i Nordamerika, men ses også anvendt i relation til udbud af jagtrejser på vores breddegrader, hvor ”Fair chase” anvendes som en slags varemærke i lighed med så mange andre varemærker, som vi styrer vores indkøb og adfærd efter. Hvorvidt de udbudte jagter, man ser markedsført under “Fair chase” også på alle områder lever op til begrebet skal være usagt, og vil i høj grad også afhænge af hvordan jægeren selv agerer under jagten. De etiske regler, som jægerne definerer for deres jagtudøvelse, virker stærkt kontrollerende på jagtudøvelsen, da jægerne i høj kontrollerer sig selv og sikre, at jagt ikke alene

” Principperne i Fair Chace tilstræber, at jægeren udvikler sine færdigheder og ikke bare reducerer jagt til kun at skyde”

85 Hunters Travel

Crocket for fair jagt er at

Begrebet Fair chase har dog efterhånden fået en vidtrækkende og ret konkret definition og på Wikipedia kan man bl.a. om begrebet læse, at storvildt som jages under definitionen Fair chace, skal leve vildt og frit.


udøves lovligt men også under forhold, der giver vildtet en fair chance og hvor det vildt, som der skydes til, i reglen dør hurtigt og smertefrit. Når det gælder anvendelse af motordrevet køretøj under jagt er der i reglerne for Fair chase en del forudsætninger, som skal være opfyldt, hvis biler skal anvendes som transportmiddel under jagt.

Hurtigt og smertefrit Det at jagten foregår på fritlevende og selvproducerende vildtbestande er ikke i sig selv nok til, at jagtformen kan kaldes Fair chase.

86 Hunters Travel

Jagtformen skal også være lovlig. Det siger måske sig selv. Desuden er jagt og naturbevarelse blevet to sider af samme sag så uanset hvor sportsligt udført jagten er, skal den være lovlig gennemført, hvis jagtens skal kaldes Fair chase. Men omvendt er det ikke sikkert, at en lovlig gennemført jagt alene er tilstrækkelig til at leve op til begrebet. Chanceskydning til vildt, der befinder sig på meget lange afstande, er der ikke lovgivning imod. Men de ekstremt lange skud kan medføre alt for stor risiko for anskydning i forhold til ønsket om, at dyret, der skydes til, skal dø hurtigt og smertefrit. Det samme kan være tilfældet med vildt, der er i bevægelse. Også her kan det betyde, at risikoen for dårlige skud stiger og dermed føre til, at jagten ikke kan betragtes som Fair chase.

” Man kan ikke udøve Fair chase ved brug af motordrevet køretøj eller motordrevet båd, der har til formål at samle eller drive vildtet”.

Kendetegnet ved jagt drevet efter principperne beskrevet af Bone and Crocket for fair jagt er at man kender sine begrænsninger og forsøger at forlænge pyrchen og ikke skuddet ”.


87

Hunters Travel

NETNATUR.DK


Fair chase kort fortalt Bemærkes skal det endnu engang, at begreberne formuleret under Fair chase er udviklet under nordamerikanske forhold, og her gælder i følge Wikipedia og flere andre sider på internettet følgende retningslinjer for begrebet: Man kan ikke udøve Fair chase, når vildtet er fanget i en fælde, i dyb sne eller befinder sig svømmende eller på is. Man kan ikke udøve Fair chase fra motordrevet køretøj og motordrevet båd Man kan ikke udøve Fair chase ved brug af kunstigt lys 88 Hunters Travel

Man kan ikke udøve Fair chase, ved brug af beroligende midler eller giftstoffer Man kan ikke udøve Fair chase, når vildtet befinder sig i flugt-sikrede indhegninger. Man kan ikke udøve Fair chase ved brug af motordrevet køretøj eller motordrevet båd, der har til formål at samle eller drive vildtet Man kan ikke udøve Fair chase, når man anvender fly, der sætter jægeren af i nærheden af spottet vildt eller når flyet anvendes til at lede jægeren på jorden frem til vildtet. Man kan ikke udøve Fair chase, når man på afstand og via sin computer styrer et våben placeret i naturen. (computerjagt for især stærkt handicappede ” De etiske regler, som jægerne definerer for deres jagtudøvelse, virker stærkt kontrollerende på jagtudøvelsen, da jægerne i høj kontrollerer sig selv”


Kendetegnet ved jagt drevet efter principperne beskrevet af Bone and Crocket for fair jagt er at man kender sine begrænsninger og forsøger at forlænge pyrchen og ikke skuddet

NETNATUR.DK

Hunters Travel

”.

89


90 Hunters Travel

Rusa Deer, Mauritius


Den perfekte jagtferie Mauritius er unik, da øen tilbyder den ideelle kombination af jagt på de sjældne Rusa deers og Big game fiskeri samt luksuriøs indkvartering på hotel ved stranden. 91 Hunters Travel

Mauritius er et ideelt ferie-, jagt- og fiskeparadis på 1.900 km2

Verdensklasses indkvarte­ ring på det berømte Sugar Beach Resort

En stor del af de nedlagte Ruse Deers opnår SCI-guldmedalje

Kontakt: Ivan Charoux, Director of Vacances Aventures Ltd vacancesaventures.ilemaurice@gmail.com Tel. + 230 5734 7760 www.vacancesaventures.com


netnatur ... også som App GRATIS

Jagt til fingerspidserne

DAN DIN EGEN MENING FØLG NETNATUR

NETNATUR APP er med dig over alt


NORDISK Gin

Sarek

Naturens uovertrufne skønhed genskabt i Nordisk Gin fra Nordisk Brænderi. KLIK her og se video, hvor udvikler og eventyrer fortæller om Nordisk Gin Sarek

93 Hunters Travel


94

Last minutes muflon


Last minutes muflon Tjekkisk muflonjagt må være ”A walk in the park” tænkte jeg inden afrejse, men hovmod står for fald, og først i jagtens absolut sidste minut, fik jeg hvad jeg kom efter. 95

Med lykken på tur Det var min første dag i Tjekkiet, og allerede i gryet havde vi spottet en muflon. Et får, der i tæt skov trak forbi os i den hochsitz, hvor vi afventede muflonernes retræte fra de mange mindre enge og marker, der brød landskabsbilledet ved Rozmberg, der domineres af skovklædte bjerg­ skråninger. Selv om mufloner har ry for at være sociale dyr, var fåret alene, og da solen begyndte at sende lys ind mellem stammerne, kravlede vi ned for i stedet at opsøge lykken til fods. Og lykken var med os, for vi stødte på både råvildt og en forskrækket ung keiler, der pludselig passerede os på 8-10 meters afstand. Men det var muflon, der stod på programmet, og sidst på morgenen var der som nævnt igen muflon i kikkerten. Denne gang ikke kun får. For selv om afstanden til de vilde får var stor, fornægtede maskuliniteten sig ikke i den lille gruppe, der blev større og større, eftersom

flere dyr sivede ind på engen fra et lavtliggende moseområde.

Uden for kategori Det tog mig ikke mange sekunder at afgøre, at den store vædder var uden for mit budget. Jeg havde købt en jagtpakke med retten til at nedlægge en muflon på op til 195 CIC-point, hvilket vil sige op til en sølvmedalje. Den forreste muflon i gruppen havde horn, der snoede sig langt forbi kravet til en guldmedalje. Lidt ærgerligt, for den stod så flot i det skarpe modlys med råvildt i forgrunden og en gruppe skræmte vildsvin i baggrunden. Heldigvis fangede jeg sceneriet på billede. Og at skaffe billeder og lidt film var et af de væsentlige argumenter for min beslutning om at støde til rejsen, der længe før jeg kom ind i billedet var tilrettelagt og bestilt af mine to rejsekammerater. Selv om en muflon er en både smuk og spændende vildtart, stod den ikke øverst på min liste over arter, jeg gerne ville nedlægge, men fristet af det gode selskab og den kendsgerning, at en muflonjagt naturligvis før eller siden vil blive aktuel, slog jeg til og bestilte pakken som en slags ”last minute rejse” umiddelbart før afrejse.

Last minutes muflon

- Sandelig en begivenhedsrig morgen, tænkte jeg, da vi på en stor græsslette spottede en gruppe mufloner. Set imod et rimfrossen landskab og et skarpt modlys tegnede sceneriet sig næsten monokromt.


Smukke landskaber og en spændende historie kendetegner jagtområdet i Bøhmen, der var rammen om en sidste minuts rejse.

96 Last minutes muflon

Guld og atter guld - Er det her et indhegnet område, spurgte jeg Richard, da jeg kunne se et gammelt hegn mellem os og gruppen med de stærke væddere. Men det spørgsmål fik jeg ikke rigtig svar på. Richard kunne gøre sig forståeligt på engelsk, men desværre kom ordforrådet hurtigt til kort, når vi bevægede os væk fra de mest aktuelle sætninger. Richard var mere velbevandret i tysk, men her virkede mine færdigheder begrænsende for en meningsfuld dialog. Jeg konkluderede dog, at der var tale om et hegnet område, men at det var hegnet for større dyr end råvildt, muflon og vildsvin. På reviret havde kvæg- og skovbrugsfirmaet Agrowald nemlig opdræt af den europæiske bison, og givetvis var hegnet sat op for at kontrollere de næsten tonstunge dyrs gøren og laden. Vi holdt muflongruppen under observation, men selv om endnu en voksen vædder stødte til, var den desværre i samme forgyldte kategori, som de forreste i gruppen. Alle stirrede de i retning af os, selv om vi stod godt gemt og afstanden var stor. Som andre vilde får har muflonerne skarpe sanser, og ikke mindst evnen til at se detaljer på lang

afstand er et faktum, man gør klogt i at forholde sig til.

Hvad guiden gør! Dagen efter, endnu mens solen lå gemt bag iskolde tågebanker, spottede vi atter mufloner. Denne gang to væddere, som kikkerterne afslørede var i den helt rigtige kategori, vurderet i forhold til min jagtpakke. Dyrene græssede på en rimfrossen græsmark langt under os. Heldigvis var terrænet som designet til en effektiv pyrsch, da der mellem os og dyrene var flere muligheder for skjul bag mindre skovområder og levende hegn. Og eftersom dyrene ikke anede uråd, varede det ikke længe, før 800-900 meter var reduceret til godt 100. Det var i hvert fald den afstand, som min guide vurderede, vi havde ud til dyrene, da vi slog den etbenede skydestok i jorden. Den vurdering betvivlede jeg ikke. Faktisk har jeg besluttet at tage det principielle udgangspunkt, at hvad guiden gør, er altid det rigtige. Men sådan har det ikke altid været. Snarere tværtimod. Allerede på min første jagttur for snart 30


97

Hvor langt? - Den til højre er god. Det er den, du skal skyde, forklarede Richard, mens jeg slog fotostativet op og gjorde mig klar. Jeg nåede akkurat at få et par billeder af de to mufloner, inden dyrene forsvandt bag den bevoksning, vi havde mellem os. Desværre kunne jeg ikke finde et hul i bladhanget, og eneste mulighed for at få flere billeder var

Europæisk muflon I lighed med andre vilde får har europæisk muflon et fantastisk syn, hvilket kan gøre den i stand til at lokalisere f.eks. jægere på meget lang afstand. Det kan komme som en overraskelse de første gange, man prøver kræfter med det smukke får, som hører til blandt de klassiske europæiske jagttrofæer. En fuldvoksen muflonvædder, kendetegnet ved de karakteristiske og lyse saddeltasker, kan udvikle horn, der med tiden danner en næsten fuldendt cirkel. Jægernes interesse for det europæiske vildfår har uden tvivl haft betydning for artens udbredelse, da det europæiske vildfårs oprindelige udbredelsesområde er begrænset til nogle få øer i Middelhavet. Muflonen har med jægernes udsætninger og hjælp til opstart formået at tilpasse sig de nye omgivelser, som de er udsat i med stor succes.

Last minutes muflon

år siden brugte jeg forholdsvis megen energi på at irritere mig over guiden, som jeg mente burde gå til venstre, når han gik til højre. Naturligvis var det et udtryk for ungdommelig overvurdering af egne evner samt ikke mindst undervurdering af guidens. I dag ser jeg helt modsat på det og med det udgangspunkt for øje får man en bedre oplevelse ud af de relativt få dage, som man normalt har afsat til en jagtrejse. I mit tilfælde betyder det tillige, at jeg kan frigøre en masse tanker og koncentrere mig om at forevige sceneriet på billeder eller film. Ikke mindst, når der skal opstilles videokamera, er det rart, at guiden sørger for sit, mens jeg sørger for mit.


Første morgen, første minut. Allerede få minutter efter dette billede blev taget, spottede vi turens første muflon.

98 Last minutes muflon


Muflon historie

99 Last minutes muflon

Den europæiske muflon stammer oprindeligt fra middelhavsøerne Korsika og Sardinien, hvorfra de er introduceret til ikke kun Europa, men til en række andre lande uden for kontinentet. Blandt forfattere er der dog delte meninger om muflonens oprindelseshistorie. Nogle mener den skal betragtes som en indfødt og selvstændig art på Sardinien og Korsika, andre at der er tale om et tamfår, der for flere tusinde år siden blev udsat på øerne, hvor de overlevede og med tiden måske udviklede egne karakteristika. Endelig er der dem, som hælder til, at europæisk muflon er en variant af asiatisk muflon, mens andre igen anser den som en art på linje med argalifår. Muflon, der overraskende for mange syntes at foretrække lavereliggende skov- og engområder i stedet for næringsfattige klippeområder, kan blande sig med tamfår og det har visse steder udvasket nogle af de oprindelige karaktertræk hos den europæiske muflon. På Korsika og ikke mindst Sardinien har bestandene over en lang periode været præget af tilbagegang, men er nu atter i fremgang, og i artens oprindelsesland kan europisk muflon atter tælles i tusinde. På Cypern, omkring 50 kilometer fra Tyrkiet optræder der en variant af den europæiske muflon, der ses omtalt som ” cyprus mouflon” Også når det gælder den lysere og mere nøddebrune cypriotis muflon, der er lidt mindre i kropsvægt end den korsikanske, er der delte meninger om artens oprindel­ seshistorie. Hvor nogle mener, den er et forvildet tamfår, er der andre, som mener, der er tale om et ægte vildfår. Også mufloner på Cypern har været igennem en periode med ukontrolleret jagt og andre former for menneskelig aktivitet, men bestanden har tilsyneladende stabiliseret sig på nogle få tusinde.


100 Last minutes muflon

ved at træde ud af bevoksningen og eksponere mig mod en åben baggrund. Det var med andre ord ikke en mulighed, og derfor måtte jeg opgive mit fotoprojekt og skifte kameraet ud med riflen. - Den til højre. Nej, den til venstre, rettede Richard sig selv, idet den bagerste muflon trak forbi sin makker. - Hvor langt er de ude, spurgte jeg igen, da de to dyr fyldte overraskende lidt i kikkertsigtet på den riffel, jeg havde lånt af Richard. - Omkring 100 meter. Skyd! Nemmere sagt end gjort. Jeg kunne slet ikke få hold på den udvalgte muflon, der skiftevis var den til venstre og den til højre. To en halv gange forstørrelse var langt mindre, end jeg var vant til at skyde med. Det indså jeg nu, hvor dyrene slet ikke fyldte noget i kikkertsigtet. Jeg tog en dyb indånding. Koncentrerede mig det bedste, jeg havde lært. Alligevel ville spidsen af den massive stolpe designet til drivjagt ikke stå stille på bladet af den flotte muflon, der nærmest opfordrede til skud. Hele bredsiden var vendt mod mig, og der var ingen stress eller tegn på, at dyrene ville forsvinde de næste minutter.

puste på aftrækkeren for at sende kuglen af sted, var måske det, som kunne gøre en forskel, tænkte jeg og stak snellen, da spidsen af det massive trådkors begyndte at køre i mere og mere snævre cirkler omkring muflonens kontrastrige skind. Men det var ikke nemt. Uret tikkede, og snart stod muflonen kun få skridt fra kanten. Makkeren var allerede forsvundet. Nu var det definitivt sidste chance. En ny kontrolleret vejrtrækning og tilbage på dyret. Nu skulle det være, hvis det skulle være. Men … Når situationen spidser til, er der en tendens til, at man gør tingene, som man plejer at gøre, da der ikke er ressourcer til at tænke på alt for mange nye aspekter. Som f.eks. at jeg allerede havde stukket snellen. Derfor fandt pegefingeren aftrækkeren i det samme, som piben blev rettet mod bladet på dyret. Det plejer jeg jo at gøre. Men jeg plejer ikke at skyde med snelle. Men det gjorde jeg nu, og i det samme gik skuddet til stor overraskelse for mig og de to mufloner, der sprang af sted ude af stand til at lokalisere, hvorfra lyden kom.

Tiden gik

Ubehaget over i den grad at have dummet sig, nåede dog ikke rigtig at få fat i mig, for de to mufloner kom direkte op imod os. Måske ville der opstå en ny chance! Jeg forsøgte at repetere. Men riflen ville ikke smide det tomme hylster ud, uanset hvad jeg gjorde. Ca. 60 meter fra os standsede dyrene op. Desorienterede og stadig ude af stand til at vurdere, hvorfra skuddet kom. Jeg hev og sled i ladegrebet, da Richard tog riflen ud af hænderne på mig. Det var trods alt hans riffel, og jeg formoder, at han kender dens uvaner. Men heller ikke han formåede at få en ny kugle i kammeret. Og mens han skubbede og vred i riflen, stod de to mufloner stadig og kiggede sig omkring. Pludselig gav riflen efter og med lyden af et nyt projektil, der fandt plads i kammeret, var riflen atter klar til kamp. Hvad der herefter skete, kom som lidt af en overraskelse, for uden varsel hev Richard riflen til skulderen og lod endnu et skud gå.

Igen og igen forsøgte jeg at få hold på dyret. Men forstørrelsesgraden var alt for lille, og da jeg kun havde den etbenede skydestok som underlag, formåede jeg ikke at få så meget styr på vibrationerne, at det var forsvarligt at lade skuddet gå. Tiden gik og dyrene gik med. Langsomt nærmede de sig mosekanten. Og når de nåede den, var chancen definitivt forspildt. Det begyndte at ligne sidste chance, hvis denne helt åbenlyse foræring på 100 meters afstand skulle lykkes. Heldigvis var der ikke iblandet jagtfeber i situationen, og jeg konkluderede, at skulle det være, skulle det være meget snart. Jeg havde maks. 30 sekunder tilbage, hvis dyrene fortsatte deres fremrykning mod skoven i samme fart som hidtil. Jeg besluttede at lade kuglen gå, hvis jeg i en sidste kraftanstrengelse alligevel formåede at få hold på dyret. Jeg anvender normalt ikke riffel med snelle-aftræk, men netop det, at jeg nærmest kun skulle

Fjols!


Ingen diskussion

Tilbage igen Men de to mufloner havde ikke opgivet os. Pludselig, hvor mærkeligt det end forekommer, vendte de tilbage. Standsede på et langt, men under normale omstændigheder ikke for langt skudhold og stirrede på de to slukørede jægere. Men et skud kom ikke på tale. Allermest havde jeg lyst til at blæse jagten af og forsøge at fremskaffe en ny riffel. Tilliden var ligesom forsvundet, og jeg bebrejdede mig selv, at jeg ikke havde brugt mere tid på at lære riflen at kende, inden jeg skød med den. Alligevel lod jeg mig rive med, da Richard foreslog, at vi skulle følge efter i håb om, at vi kunne få en ny chance. Særligt skræmte virkede de to mufloner nemlig ikke, og efter en lang spurt havde vi faktisk atter kontakt. Denne gang på passende skudhold – hvilket vil sige omkring 100 meter. Med anlæg på en tyk gren lå spidsen af det massive trådkors også relativt hurtigt stabilt plantet foran de markante sadeltasker. Men muf-

En kombination af anstandsjagt og stille pyrsch var revirets bedste opskrift på at overliste de skarpsindige mufloner.

101 Last minutes muflon

Også denne gang gik skuddet ret forbi, hvilket jeg fornemmede Richard var glad for, da først ophidselsen havde lagt sig. I givet fald havde der rejst sig en diskussion om hvem, der var dyrets banemand. En debat der næppe havde haft mange nuancer, eftersom der i givet fald kun havde været et hul i dyret. Mit skud var en forbier! Jeg følte mig pinligt berørt over skuddet, der gik i utide. Og Richard følte sig sikkert også berørt over hans fejlvurdering af situationen. Ikke alene var det åbenlyst, at afstanden ud til de to dyr ikke var tæt på 100 meter, da mit skud gik. Den var nærmere tæt på 200. Det kunne jeg tydeligt se nu. En antagelse, der blev bekræftet, da jeg studerede den korte filmsekvens, jeg nåede at få af de to dyr. Men at Richard tog situationen i egen hånd, havde vi ikke aftalt. Havde kommunikationen mellem os fungeret mere flydende, havde vi haft basis for en spændende debat og jeg ville gerne vide, hvad Richard tænkte. Nu stod vi bare der i det rimfrosne landskab og kiggede måbende efter de to mufloner, der forsvandt. Stemningne var så kold, som den luft vi indåndede.


lonen gik på en bakketop helt uden kuglefang. Et skud var ikke en mulighed, og da en skræmt keiler i skovkanten pludselig brasede gennem skovbunden, virkede det som alarmklokker, da de to opstemte væddere allerede havde fornemmet ugler i mosen. De trak sig. Vi fulgte efter, og endnu en gang kom vi i forbindelse med muflonerne, men dyrene havde sat det længste ben foran, og vi opgav at reducere afstanden. Turen tilbage til bilen var lang og tung, men et eller andet sted havde jeg fået som fortjent, da jeg havde haft alt for meget fokus på fotoopgaven og alt for lidt på jagtopgaven. Prioriteten skal naturligvis være omvendt.

Pris på trofæet

102 Last minutes muflon

Det er en gylden regel, at man skal få så meget af rejsens pris som overhovedet muligt placeret på trofæet. Har man ikke held med jagten, er der ikke så langt til en ny rejse og en ny chance. Køber man en jagtpakke, hvor prisen er den samme uanset udfaldet, stiger presset efterhånden som dagene går. Og selv om jagtpakken med en muflonvædder og et afskydningsdyr var rimelig, kunne chancen, som jeg netop havde haft, meget vel være min chance. Vi havde allerede afsøgt meget store og meget attraktive områder. Både fra bilen og til fods. Mufloner i den rette størrelse stod ikke i kø.

- Vil du prøve at se efter en muflon i en gammel og kuperet dyrehave, spurgte Richard, som også havde indset, at tiden ebbede ud. Tre dage havde vi sat af til arrangementet. Naturligvis ville jeg helst nedlægge muflonen på fri vildtbane. Det kunne der ikke herske tvivl om. Men på den anden side ville jeg også være ked af at rejse hjem uden muflon. Især når jeg havde betalt for en. Men jeg havde kun tre outtings tilbage. De første tre var anvendt. - Lad os prøve, svarede jeg, da jeg allerede inden afrejse havde kalkuleret med denne mulighed, eftersom det er en del af revirets setup. Man starter på fri vildtbane, og hvis tiden strammer til, kan man flytte jagten ind i nogle af de hegnede områder, som reviret råder over.

Den store port Følelsen af amatør sad stadig i mig, da jeg næste dag pakkede mit jagt- og fotogrej. Heldigvis havde jeg fremskaffet en bedre riffel med en stærkere kikkert. Min fornemmelse blev ikke mindre, da vi åbnede den store port til den gamle dyrehave. - Var jeg for hurtig til at opgive jagten på den fri vildtbane, tænkte jeg. Måske var det lidt for tidligt at gå efter det sikre. Er jagt ikke netop kendetegnet ved det usikre.


Under den korte tjekkiske jagttur nedlagde to danske rejsekammerater bl.a. en stor muflon og en flot kronhjort.

103 Last minutes muflon


Spørgsmålene var mange, og når jeg ikke kunne snakke med Richard, kunne jeg i det mindste diskutere med mig selv. Dyrehaven var stærkt kuperet, og den første halve time, hvor vi rykkede frem langs en stejl klippeside, så vi ikke tegn på vildt. Først da vi fornemmede en mindre lysning foran os, hørte vi et eller andet. Sekunder senere trådte en stor dåhjort ind på stien, som vi fulgte. Hjorten passerede os uden at opdage vores tilstedeværelse og viste sig at være medlem af en mindre rudel, der var på vej tilbage fra morgenfouragering på den lille eng. I engens fjerneste hjørne så vi akkurat skyggen af en muflonvædder, der trak sig. Men om den var jagtbar i forhold til pakkeaftalen var uklart. Vi nåede kun at se bagparten af dyret.

104

Forsvundet

Last minutes muflon

Desværre var muflonen som sunket i jorden, måtte vi konstatere, da vi få minutter senere var i området, hvor vi først spottede dyret. Jeg begyndte at forlige mig med jagten i dyrehaven. Det var slet ikke så nemt, som jeg havde frygtet. Richard mente, det af hensyn til den opfriskende vind var bedst at søge tilbage ad det spor, vi kom fra. Måske var der i mellemtiden kommet dyr ind fra de græsbevoksede lysninger, der delte dyrehaven op i flere sektioner. En beslutning, der viste sig at være ganske fornuftig. I højskovens mørke stødte vi nemlig på en gruppe mufloner, der ganske rigtigt var begyndt at trække ind fra de tilstødende enge.

Overskudsdyr Dyrene havde ikke bemærket os, og det første jeg opdagede, da jeg satte stativet i jorden og stillede skarpt på et af de massive dyr, var en muflonvædder, der virkede massiv og overskudsagtig. Det var, som om den lille tætskårne krop ikke kunne rumme al dens kraft. Derfor forplantede overskuddet sig ud i et gigantisk hornsæt, der vred sig i en kraftfuld, fuldendt cirkel. - Det må blive en anden gang, måske, tænkte jeg og tvang mig selv til at lede efter en muflon, der passede til budgettet.

- Muflonen bag de to får er rigtig god, forklarede Richard. - Det er den, du skal gå efter. Dyrene var gået helt i stå og flyttede sig stort set ikke. Der var derfor ingen grund til stress, og så længe de to får dækkede vædderen, var der tid nok til at få lidt fotoskud i kassen. Jeg stillede ind på den udpegede vædder. Den var ganske imponerende. Og faktisk noget større end det, jeg havde regnet med at kunne nedlægge på min budgetkonto. Dyret vurderede jeg til at være lige så gammel, som den hårdpumpede med de enorme guldmedaljehorn. Men hornene var knap så lange. De yderste centimeter var slidt eller knækket af, men basen var massiv, og jeg så meget gerne det trofæ hænge på min væg en dag. Jeg satte kameraet fra mig og greb riflen. Nu var det bare at vente på, at fårene flyttede sig, og vædderen blottede sig for et skud. Det kunne næppe vare længe. Men de tre dyr var som klistret sammen. De flyttede sig synkront, og da flokken begyndte at bevæge sig, opstod der ikke mulighed for et frit skud. Den næsten stensikre chance gled ud i sandet og ind i den mørke højskov, hvor vi ikke havde mulighed for at følge efter.

Ikke forbi Pludselig vendte den udvalgte muflon omkring og gik tilbage, hvorfra den kom. Nu var chancen der. Afstanden var god. Under 100 meter. Dyret stod med bredsiden til. Trådkorset hvilede allerede på flanken. - Er du nu helt sikker, tænkte jeg. Usikkerheden, der normalt følger efter en dårlig oplevelse, greb mig, og jeg ville dobbelttjekke, at alt var, som det skulle være, inden jeg krummede pegefingeren. I næste sekund drejede muflonen omkring og væk var chancen. Vi så aldrig den gamle vædder med de nedslidte horn igen.Mit jagtheld begyndte at stramme til, og pludselig var det sidste aften. Dagen efter gik flyet fra Prag atter mod Kastrup.

Sidste chance Efter dyrehavejagten satsede vi atter på den fri vildtbane, men på vej hjem fra jagt spottede vi en


Meget stor muflonvĂŚdder med horn, der snor sig langt ind i medaljerĂŚkkerne. NedlĂŚggelse var uden for budget.

105 Last minutes muflon


106 Last minutes muflon

I området omkring Rozmberg finder man en mørk og en lys variant af muflon. Denne muflon tilhører den lyse type.


flok mufloner i stort hegn med hjortevildt. Hvorvidt hegnet kunne holde muflonerne inde, er jeg usikker på. Mine rejsekammerater havde set en gruppe dyr gå under hegnet, og åbenbart kom og gik muflonerne, som det passede dem. - Måske skal det alligevel lykkes, tænkte jeg, da vi efter en hurtig kop kaffe gjorde os klar til turens sidste jagt. Heldigvis var dyrene der stadig, da vi kort tid efter returnerede til det sted, hvor vi sidst så gruppen. På afstand ventede vi længe på, at de skulle rejse sig og trække ned i en slugt, hvor vi fra en hochsitz i givet fald ville få mulighed for en skudchance. Men tiden gik. Muflonerne forblev på den åbne slette, hvor de åbenbart opfattede sig som usårlige, hvad de også var. De var umulige at kravle til i det forholdsvis flade terræn.

I eller udenfor

Last minutes muflon

Richard foreslog, at vi skulle prøve at nærme os muflonerne fra hegnets yderside. Dyrene regnede ikke med forfølgelse fra den side, og måske var der mulighed for at afgive skud ind i hegnet. Den tanke var jeg med på, og få minutter senere listede vi ned langs bevoksningen på hegnets yderside. Vores manøvre lykkedes, og ganske som håbet havde de faktisk flyttet sig i den rigtige retning ind mod yderhegnet. - Måske skal det alligevel lykkes, tænkte jeg, mens jeg funderede over, hvorvidt jeg nu jagede i et hegn eller ej. Ikke så nemt at definere. Jeg befandt mig uden for hegnet, mens dyrene befandt sig på den anden side. Snart tegnede gruppen sig flot og skarpt i den lånte riffels kikkertsigte. En muflon blev udpeget, og et langt, men sikkert skud gik. Det virkede nemt og uproblematisk. Men muflonen, som jeg skød til, reagerede ikke på skuddet, og først da flokken efter en kort, forskrækket spurt stoppede op, kom den ønskede reaktion, da endnu et skud blev sendt af sted. Denne gang var der ikke tvivl om, at muflonen blev ramt. Et voldsomt, fremadrettet spring efterfulgt af en hektisk spurt tydede på, at sidste punktum endelig kunne sættes i denne beretning om en last minute muflonjagt.

107


108 Hunters Travel

Mont Blanc Explorer EDP 100 ml Explorer er en duft fremhævet af en bouquet af duftende grønne, moskus og træ agtige toner, der vil bringe en naturlig, behagelig og sensuel parfumeret fornemmelse

Fieldnotes Black XL Notesbog 2-Pak Original Pitch Black 2-pak i sort fra Fieldnotes.En bestseller i deres sortiment, med den sorte farve sikre du dig en stilet notesbog der går til alt.

Minipresso GR er dit bedste valg til at nyde alle sorter af malet kaffe og nyde en autentisk espresso, uanset hvor du er. Kompakt, let og robust.

Håndklæde til lommen Matador Up Nanofiber Håndklæde Super lækkert, transportabelt og stilrent håndklæde fra Matador Up Et ultralet, super absorberende og hurtigt tørrende håndklæde.


Saddler dobbelt armbånd Æægte læder Total længde: 20,5 cm

Et yderst stilfuldt kvalitets-ur til globetrotteren – fra Casio’s serie af ProTrek adventure-ure Uret er forsynet med en hel stribe nyttige funktioner

109 Hunters Travel

Fantastiske historie, skrevet af medlemmerne af Eventyrerenes Klub og redigeret af Cavlingpris-modtager og TV-producent Alex Frank Larsen.

Scapegrace Gold Gin er en prisvindende Gin fra New Zealand. Fremstillet af 12 ingredienser: appelsinskal, lemonskal, koriander, kardemomme, muskatnød, valnød, enebær, nellike, angelikarod, lakrids-


MATADOR UP Smart og sammenfoldelig rygsĂŚk

110 Hunters Travel


+45 6056 5458

Sikkerhed under jagt Hunters Travel

Stort udvalg af jagtstiger og jagttĂĽrne

Ty s k k v a l i t e t

Sikkerhedsgodkendte jagtstiger og jagttĂĽrne

111


JAGT OG FOTOSAFARI

DRØMME OM AFRIKA Billeder fra Afrika

112 Hunters Travel


113 Hunters Travel

NETNATUR.DK


114 Hunters Travel

NETNATUR.DK


Afrika byder på helt tæt på oplevelser med det rige dyreliv ”.

115 Hunters Travel


116 Hunters Travel

NETNATUR.DK

En jagtrejse er i reglen mere end blot en jagtrejse. Ofte er det ogsü en naturog kulturrejse �.


117 Hunters Travel

Ikke mindst når turen går til Afrika, bør man sætte dage af til at besøge kontinentets nationalparker. ”.


Drakensberg 118

weekender

Hunters Travel


119 Hunters Travel


120

Hunters Travel


121 Hunters Travel


NETNATUR BRINGER NYHEDER TIL DIG – HVER DAG

122 Hunters Travel

NETNATUR.DK

NETNATUR.DK SIDEN 2001


Verden skal ikke opleves i sort og hvid NYHEDER DEBAT MARKED

123 Hunters Travel

NETNATUR Frit og uafhængt Over 2 millioner årlige besøg

NETNATUR.DK * FACEBOOK * TWITTER * INSTAGRAM * APP


Noter til hverdagen - og til eventyr og korte rejser

124 Hunters Travel

Field Notes har produceret notesbøger i mere end 100 år Digital tidsalder eller ej. Den ikoniske notesbog fra Field Notes holder stadig - efter mere end 100 år på markedet


“Skriv ikke for at huske det i morgen - skriv for at huske det nu “ FIELD NOTES 125 Hunters Travel


Netnaturshop.dk

fA -iM

Profile for Michael Sand

Jagtrejser NETNATUR  

Et frit og uafhængigt magasin for jægere, der rejser eller som har tænkt sig at rejse på jagt

Jagtrejser NETNATUR  

Et frit og uafhængigt magasin for jægere, der rejser eller som har tænkt sig at rejse på jagt