Page 1

Filformat - vilket ska man välja? Som fotograf fotograferar du i RAW-eller JPEG, eller ibland båda. Efter det använder du ett bildredigeringsprogram. Det finns ett flertal program att välja bland, men jag arbetar i Lightroom eller Adobe Camera Raw. Finjustering av bilden gör jag till sist i Photoshop och då är det viktigt hur jag väljer att spara bilden. Hur gör du? Sparar du bilden som en PSD, TIFF, JPEG, GIF, PNG eller något annat? Det jag skriver här är inte avsett att lösa frågan hur du sparar RAW-filer till format som DNG (digitala negativ). Det är tänkt att fokusera på hur du sparar för att dela bilder på webben och för tryck. Här är några av de vanligaste formaten och varför du ska eller inte ska använda dem:

psd * PSD är utmärkt när du vill spara en bild med de lager du gjort i Photoshop. * PSD kommer att behålla justeringslager, dina masker, figurer, urklippsbanor, lagerstilar, blandningslägen m.m. * PSD blir ofta stora i storlek, speciellt om du arbetar med många lager. * Svårigheten med att spara i PSD är att endast de med Photoshop, Adobe produkter eller vissa andra grafiska program kommer att kunna öppna dem. * Bilder som sparas i PSD kan inte visas på webben.

TIFF * TIFF är av högsta kvalitet och är utmärkt för utskrift eftersom det inte blir någon kvalitetsförlust. * Behåller informationen i lager, beroende på hur du sparar den (kommer till det en annan gång). * Baksidorna är extremt stor filstorlek och att du inte kan visa bilden på webben i detta format.

JPEG * Joint Photographic Experts Group format är den vanligaste bildformatstypen. Alla kan i stort sett öppna bilden och den kan användas för tryck och till webb. * När du sparar som jpeg, du bestämmer vilken kvalitet du önskar (I Photoshop till exempel är nivå 1 den lägsta kvaliteten och 12 är den högsta kvaliteten) * Det största problemet är att JPEG-formatet är förstörande. Varje gång du öppnar och sparar den bild du komprimerat förlorar du en liten mängd information. * En annan nackdel är att bilden är platt, vilket innebär att om du redigerat bilden i Photoshop och har en massa lager med justeringar och effekter, så försvinner dessa när du sparar till Jpeg. De läggs ihop och blir till ett lager. Med andra ord kan du inte gå tillbaka och fortsätta jobba vidare med bilden och de lager du gjort. Ska du fortsätta jobba med bilden får du spara bilden i PSD istället.


PNG * The Portable Network Graphics-format skapar också mindre filstorlek, men utan kvalitetsförlusten som i GIF. * Användbart om du behöver behålla öppenheten. * PNG används ofta för grafik istället för GIF. * Du kan visa dessa filer på webben.

GIF * Graphics Interchange Format är bra för webbgrafik med animation men rekommenderas inte för bilder. * Filstorleken är stor, så filformatet blir stora och tunga bilder för nätet, vilket inte är att rekommendera. * Andra nackdelar är begränsade färger och generellt dålig bildkvalitet av fotografier. Vilket eller vilka bildformat du väljer att spara i är upp till dig. Jag har bara delat med mig av egna tankar och erfarenheter om de olika bildformaten. Det finns inget som är rätt eller fel, bara eget sunt förnuft och till vad jag ska använda min bild/bilder. Till sist det här med Jpeg: det finns en komprimering och förlust av information i redigering av JPEG-bilder, men skillnaden är så liten att om du inte öppnar och sparar din Jpeg-bild en mängd gånger så kommer du inte att märka av någonting. Jag som arbetar mycket med bilder väljer att spara det jag håller på med om jag vet att jag måste komma tillbaka till bilden för att ändra inställningar, lager, masker, eller opacitet m.m. När jag är helt klar med redigeringen (man kan faktiskt bli det), sparar jag mina bilder som högupplöst JPEG. Om jag jobbar på något för en hemsida använder jag mig av PNG istället för GIF.

KOM IHÅG OM PSD/JPEG PSD - bilden sparas med de lager och inställningar som du gjort i arbetet med bilden. Du måste ha ett program från Adobe för att kunna öppna filen. JPEG - bildkvaliteten försämras för varje gång som du öppnar och sparar om bilden. Alla kan i stort sett öppna bilden och formatet passar både för tryck och till webb.

Fototips bildformat  
Fototips bildformat  

Fototips om olika bildformat.

Advertisement