Page 1

zuidbaai JAARGANG 1 - NUMMER 1

TIJDSCHRIFT OVER ZUIDBAAI

folklore verhalen uit het dorpje Zuidbaai

Wat is er zo mysterieus aan de heuvel? Wandelen in het Park het Bospad

Interview: Angelique van Voort

Weggedragen worden door de Strong

Wat ligt er verscholen diep onder de grond? - Vijf kinderen in de hoofdrol


Schrijf je vandaag nog in en laat je verrassen door het nieuwe lenen!

Bibliotheek Zuidbaai wacht op jou.


een inleiding van burgemeester Adrianus van Veldhof

Folklore

Wat een eer om jullie op deze, digitale manier te begroeten. Mijn naam is Adrianus van Veldhof en ik ben de trotse burgemeester van Zuidbaai. Wij Zuidbaaiers zijn een uitbundig volk en dat betekent dat we in de loop der jaren een heleboel feesten en andere activiteiten hebben verzameld. Folklore is een verzameling van feesten, rituelen en dansen die door van generatie op generatie worden doorgegeven. Van het Zonnefeest in april, tot de legende van de Hemelrijders. Natuurlijk is het mijn taak om jullie te vertellen waar dit tijdschrift nu voor dient. Op de allereerste plaats voor de informatie over ons dorp en alles wat ermee te maken heeft. Maar ten tweede is het ook bedoeld om ons dorp bekender te maken, om een connectie te bieden met de rest van de wereld. Daarom zul je naast informatie over Zuidbaai, ook verhalen van andere aantreffen. Interessante boeken, columns en interviews! In mijn carriĂŠre als burgemeester van Zuidbaai ben ik een heleboel interessante mensen in dit dorp tegengekomen. Ik kom zelf uit een grote stad en vroeger dacht ik er vaak aan hoe het zou zijn om in een dorp te wonen. Zuidbaai is me zo dierbaar geworden, dat ik dit leven voor geen goud meer wil missen. In een dorp kent iedereen elkaar en toch maak je iedere dag geweldige dingen mee, zelfs met je eigen buren. Mensen zijn enthousiast als ze een feest mogen organiseren. Neem bijvoorbeeld het Zonnefeest, dat in april plaatsvindt. Al enkele maanden van tevoren plannen enkele mensen wat er allemaal moet gaan gebeurenn op die dag. Ze houden een lijst met activiteiten bij en zorgen ervoor dat alles in de juiste banen wordt geleid. Folklore. Een vreemd woord. Toch herken je er het woord volk in. Iedereen werkt samen om een grote verzameling te krijgen, voor mensen in te toekomst. De meeste folklore die we hier in Zuidbaai kennen, keert zelfs ieder jaar terug. Wil je er meer over weten, sla dan snel blz. [BLADZIJDE] open en bewonder ze met je eigen ogen. Ik wens je veel leesplezier.

zuidbaai | 3


Een bijzondere straatnaam I

n iedere editie van ZUIDBAAI behandelen we een ongewone, bijzondere of grappige straatnaam van het dorp. In dit artikel kun je vervolgens alles over die straatnaam lezen. Hoe is hij ontstaan? Wat voor soort mensen wonen er? En, heeft hij een connectie met een legende? Kortom, een bijzondere straat kom je overal in Zuidbaai tegen.

Een gevallen maan:

De Halve Maanstraat, een straat met een apart verleden. Als je door de straat wandelt, valt het je op dat er halverwege een diepe kuil is. Een legende vertelt dat hier vroeger de maan is neergestort. Niet lang daarna kroop de maan terug naar zijn plek aan de hemel, maar verloor daarbij zijn waardevolle wederhelft. Die helft zou nog ergens in de straat verscholen zijn. Wanneer er een volle maan tussen de miljoenen sterren aan de hemel straalt, zou de andere helft een fel licht uit-stralen, op zoek naar de weg terug naar boven.

Het verhaal van een straatbewoner:

Ik heb bij volle maan wel eens de straatstenen zien gloeien. Iedereen weet dat de magische aantrekkingskracht van de maan ervoor zorgt dat

4 | zuidbaai

eb en vloed ontstaan, maar in Zuidbaai is er nog iets geks aan de hand. De straat lijkt soms een stuk hoger te liggen dan normaal, alsof er iets is dat onder de grond omhoog probeert te kruipen. Vroeger, toen ik jonger was, groef ik wel eens gaten in de tuin, op zoek naar de maan. Ik heb hem nooit gevonen. Misschien is hij zelfs zo diep gezonken, dat hij nooit weer terug naar de hemel kan.

Tegenwoordig:

Vandaag de dag zijn de prachtigste huizen in de Halve Maanstraat te vinden. Met hun mooie voorgevels en aparte kleur stenen, vallen ze uitstekend op tussen de ouderwetse huizen eromheen. Een lid van De Bieb-bende, Roy Leyder, woont eveneens in deze straat. Hun huis heeft een typisch wit hek, met een grote achtertuin.


INHOUD

Folklore NUMMER 1 - JAARGANG 1

ACTUEEL

INTERVIEWS 4 Angelique van Voort

CULTUUR 00 Wandelen in park ‘t Bospad 00 Weggedragen worden door de Strong

MYSTERIE 00 Wat is er zo mysterieus aan de heuvel? 00 Wat ligt er verscholen diep onder de grond? 00

BOEKEN 00 De Bieb-bende 2: Duister Carnaval 00 Het Woestijnhotel

00 De in en outs van de bibliotheek 00 Een leerzame app, boordevol spelletjes.

EXTRA

00 Een bijzondere straatnaam 00 Zuidbaaiers willen zeer snel een attractiepark

SPELLETJES

00 00 00 00 00 00 00

De juiste route Verbind de uistpraken Doe de quiz Wat doe jij het liefste? Woordzoeker Kruiswoordpuzzel Zoek de verschillen

zuidbaai | 5


GRATIS

DE BIEB-BENDE APP Heb jij de officiĂŤle app van De Bieb-bende al? Hij is gratis te downloaden in de Play Store voor je Android-telefoon of tablet. Of in de App Store voor de iPhonee, iPod en iPad. In de app dagen de vijf kinderen je uit, leren je dingen en laten je dingen beleven. Luca Littel: Weet jij alle spreekwoorden en gezegdes op te lossen? Met 50 verschillende spreekwoorden en gezegdes is iedere quiz totaal anders. Kleed haar aan in een aankleedspel, of teken erop los en kleur het in! Melanie Wendersteen: Durf jij een inzichtkaart bij Melanie te trekken? Schuif door de verschillende kaartsoorten en kies je favoriet. Roy Leyder: Ga jij de uitdaging aan om alle sportvragen van Roy te beantwoorden? Sander Rijkbroek: Kan Sander jou nog iets interessants vertellen over het mysterieuze verleden van de wereld? Test na de weetjes jouw kennis in de grote geschiedenis quiz! Valerie van Hoven: Durf jij de enge verhalen van Valerie te lezen en te huiveren bij de verschrikkelijke weetjes over enge beesten? Nieuw is de Beesten Radar, waarmee je kunt checken of er enge beestjes bij je in de buurt zijn! Download nu de app en beleef het avontuur van de Bieb-bende. Dit is nog maar het begin. Geregeld wordt de app geĂźpdatet met leuke dingetjes. Bij ieder lid is bovendien een Zomerspel te spelen, waarmee je een sleutel kunt verdienen voor in de Hal van de eeuwige Verhalen.

6 | zuidbaai


DE JU ISTE ROUTE ar zijn Sander weet de weg na welke boek niet meer. Weet jij e is? van de drie routes de juist naar het Trek een lijn van Sander e hij boek en laat hem zien ho moet lopen.

zuidbaai | 7


interviewZUIDBAAI

‘JE NEEMT HET LEVEN ZOALS HET IS, ANDERS BEN JE NIETS WAARD.’

ANGELIQUE VAN VOORT (41)

Bibliothecaresse Angelique van Voort heeft het allemaal voor elkaar. Ze heeft de beste baan die ze kan wensen en contact met bijna iedereen uit Zuidbaai. Ontdek nu een kant van haar die je nog niet gezien hebt. 8 | zuidbaai


...en die keuzes zijn belangrijk. Je kunt niet zonder ze, maar het verandert je hele leven als je besluit ze te volgen.

A

ngelique van Voort is een succesvolle bibliothecaresse in Zuidbaai. Ze heeft het voor elkaar gekregen om de troostloze heuvel in het noordoorsten van het dorp te veranderen in een trekpleister. Jong en oud weet de moderne bibliotheek te vinden. Angelique vertelt wat er achter de schermen gebeurt. Tevens gunt ze een glimp in haar privéleven.

Hoe ben je in deze bijzondere bibliotheek terechtgekomen?

“Ik ben al mijn hele leven verbonden geweest aan Zuidbaai. Al vanaf kinds af aan wist ik dat ik later een succesvolle bibliotheek zou runnen. Ik wilde iets betekenen voor de mensen. Ik keek dus wat de opties waren in Zuidbaai. Mijn oog viel meteen op de prachtige locatie. De heuvel is omgeven door uitgestrekte weilanden. Bovendien is hij makkelijk te bereiken voor iedereen. Er rijdt zelfs een bus naartoe. Het oude, vervallen huis dat er eerst stond, had nooit echt betekenis gehad voor de mensen. Dus na een aantal stevige gesprekken met de burgemeester wist ik mijn plan te verwezenlijken. En sindsdien ben ik niet weg te denken uit het bilbiotheekleven.

Er gaan verhalen de ronde dat het spookt onder de bibliotheek.

Ik kan u vertellen dat daar absoluut niets van waar is. We hebben grondige onderzoeken laten uitvoeren door de hele heuvel. Er zijn inderdaad hele oude gewelven onder de bibliotheek, maar die waren allemaal leeg. Waarschijnlijk geplunderd. Deze zijn tijdens de bouw gevuld met cement, waardoor alles is verdwenen. We hebben een nieuwe start gemaakt en daar ben ik blij mee.

Je leidt zo een druk leven. Heb je nog wel tijd voor jezelf?

(Lacht) Dat is een hele goede opmerking. Ik zou meer tijd moeten vrijmaken, maar helaas vergt het werk heel veel van mij. Als ik ‘s avonds de bibliotheek afsluit, wat ik altijd met een gerust hart kan doen, neem ik werk mee naar huis. Ik zorg ervoor dat de dossiers van de mensen in orde blijven, dat alles uptodate is. Daar heb ik gelukkig de computer voor, maar nog steeds wil ik alles handmatig controleren. Een man in mijn leven zou alleen maar storend zijn. En bovendien heb ik daar nooit echt behoefte aan

gehad. Mijn moeder was ook altijd alleen. Ik vind het niet erg en heb er het beste van kunnen maken.

Wat voor taken heb je allemaal in de bibliotheek?

Ik zorg er voornamelijk voor dat alles zijn juiste plek blijft behouden. Ik krijg iedere dag met tientallen keuzes te maken. En die keuzes zijn belangrijk. Je kunt niet zonder ze, maar het verandert je hele als je besluit ze te volgen. Dan heb ik het natuurlijk niet over ANGELIQUE alledaagse keuzes. Nee, het zijn Leeftijd: 41 jaar keuzes die op je Beroep: Bibliothecaresse pad komen en om Opleiding: Letterkunde en aandacht vragen. Nederlands Gelukkig heb ik alHobby’s: Lezen les goed voor meVorige baan: Kantoorwerk op kaar op mijn kanhet gemeentehuis. toor in de bieb. Ik Favoriete uitspraak: Als je het werk met niemand lef hebt om tegen me te praten, samen, waardoor heb dan ook het lef om te durik altijd alles keuven. rig op tijd af heb Favoriete boek: ”De diepste en de mensen geheimen van Zuidbaai”. Het is goed kan helpen. een boek waarvan alleen ik een

Je leeft een fascinerend leven. Zijn anderen jaloers, denk je?

exemplaar bezit. Ik kan het niet vaak genoeg lezen. Favoriete vakantiebestemming: Ik ga nooit op vakantie, daar heb ik het te druk voor. Idool: Ik leef mijn eigen leven, niet dat van iemand anders.

Mensen zijn altijd al jaloers geweest op mijn leven. Ik heb niet echt een leven geleid zoals de meesten. Mijn vader heb ik nooit gekend. Mijn moeder is gestorven bij mijn geboorte, waardoor ik voornamelijk op mezelf aangewezen was. Ik heb belangrijke dingen in het leven geleerd. Je moet het leven zo nemen als het is. Anders ben je helemaal niets waard. Dat klinkt misschien hard, maar het leven is hard. Als mensen jaloers zijn, betekent dat dat het niet aandurven hun eigen leven serieus te nemen.

zuidbaai | 9


aan. Iedere uitspraak st en ak pr ts ui jf vi je e zi Hieronder e uit-bende. Verbind de juist eb Bi e D n va lid n ee j bi hoort de uitspraak naar het n va n ke ek tr te s je nt lij spraak door personage.

“We hebben een stomme fout gemaakt en nu komt de Man met de Bijl ons allemaal halen.”

Sander

“Ik kan het niet. Ik wil terug naar huis.” Melanie

“Het gaat niet voorbij. Niet zolang we die geesten niet redden.”

Roy

“Dat kan niet. Als ik het nu vertel, is het hele plan van die jongen mislukt.”

Luca

“Dit is echt geweldig. Zoveel geheimen hier. Zal ik het allemaal opschrijven?” Valerie

10 | zuidbaai


Doe de quiz Heb jij deel 1 van De Bieb-bende gelezen? Dan kun jij vast en zeker onderstaande 10 vragen goed beanwoorden. Veel succes.

1. Hoe heet het Afrikaanse jongetje? 2. Wat vond De Bieb-bende verstopt in een nepboek? 3. Wat leeft er heel diep in de ondergrondse hallen? 4. Hoe heet de rivier die door Zuidbaai gaat? 5. Wat is de naam van de eerste Hemelrijder? 6. Welk lid van de Bieb-bende kan in de toekomst kijken? 7. Waar werd Luca naartoe gestuurd door haar ouders? 8. Welke deur moet de Zonnesleutel openen? 9. Wat voor soort dorpje was Zuidbaai vroeger? 10. Hoe heet de leraar van geschiedenis?

zuidbaai | 11


12 | zuidbaai


Wat is er zo mysterieus aan de heuvel?

zuidbaai | 13


Waan je in avontuur vol mysterie Iedereen heeft het erover. De heuvel in het noordoosten van Zuidbaai. Maar wat is er nu werkelijk aan de hand? Wij spraken de oudste bewoners van Zuidbaai, die vertellen dat er geesten ronddwalen.

‘S

Avonds ziet de heuvel er onheilspellend uit. Je zou haast denken dat er een geest ronddwaalt op de top. Kinderen beweren ze zelfs gezien te hebben. Onzin, zeggen anderen. Geesten bestaan alleen in sprookjes. Toch hebben we het verhaal serieus genomen en zijn op onderzoek uitgegaan. We stelden vragen aan verschillende inwoners en zijn tot een verrassende comclusie gekomen: er zijn een heleboel mensen die denken dat de heuvel wel degelijk bezeten is door geesten.

Angstaanjagend

Wanneer mensen over de legende praten, kun je in hun ogen lezen dat ze bang zijn voor de mogelijke gevolgen. Iedereen mijdt de heuvel. Zelfs nu er een bibliotheek staat, huiveren mensen. Ze lopen vol argwaan over de treden van de trap, bang dat er vanuit een struik plotseling een geest opduikt. Dit heeft allemaal een reden. Vroeger 14 | zuidbaai

stond er namelijk een griezelig huisje op de top. Een vervallen, houten krot. In een legende, over de Hemelrijders, wordt verteld over een geheimzinnige man met een bijl. Hij vermoordde de twaalf ruiters en sloot hun zielen op in ruimtes diep in de heuvel. Doordat sommigen van deze geesten wanhopig een weg naar de hemel proberen te vinden, zie je ze soms ontsnappen en over de heuvelrug zwerven. Maar ver komen ze niet. De man met de bijl houdt hen nog steeds gevangen. Nu klinkt het allemaal wel erg fantastisch en gedeeltelijk is het misschien ook waar. George Hill, de man met de bijl, heeft inderdaad bestaan. In documenten hebben we ontdekt dat hij vroeger eigenaar was van een groot kasteel. De resten van dit kasteel zijn helaas nooit gevonden, want het zou precies op dezelfde plek als het oude huisje hebben gestaan.

Mysteries

Tegenwoordig kun je zelf op avontuur gaan. Net ver uit de buurt van de bibliotheek zijn allerlei diepe gangen ontdekt. Ze leiden naar ruimtes in de heuvel, naar vergeten ruimtes die waarschijnlijk zijn afgesloten. Het is nog steeds een groot raadsel wat zich vroeger in die ruimtes heeft afgespeeld. Met geavanceerde meetapparatuur hebben we ontdekt dat de ruimtes allemaal nauw met elkaar in verbinding staan. Jammer genoeg hinderde


de bibliothecaresse ons vaak tijdens het onderzoek. Het was duidelijk dat zij meer te verbergen had. We hebben onze resultaten doorgestuurd naar de burgemeester, maar jammer geneog wilde hij nergens op ingaan. We zullen dus nooit de exacte bedoelingen kunnen achterhalen van die ruimtes. Dat betekent natuurlijk niet dat de heuvel minder interessant is.

Een oude boom

Toch hebben we tijdens onze meetsessies nog iets veel spannenders ontdekt. Vlak aan de voet van de heuvel, aan de rand van het grote parkeerterrein, staat een enorme boom, nauwelijks aangeraakt door de zware machines tijdens de bouw van de bibliotheek. Het lijkt de enige boom te zijn die de verbouwing heeft doorstaan. Tussen de dikke wortels door ontdekten we een smalle gang, die naar een ruimte leidde in de buurt van grote hallen in de heuvel. Jammer genoeg vonden we nergens een opening of luik en we wilden natuurlijk niks beschadigen. Toch nam het onze adem weg. We stonden daar, ‘s avonds in het maanlicht, op een stuk van de stenen trap, te staren naar display dat ons liet zien wat er onder onze voeten lag.

het kasteel van George Hill moesten horen. Dat alleen het kasteel zelf van de aardbodem is verdwenen, maar dat de hallen allemaal bewaard zijn gebleven. Totdat er iets merkwaardigs op ons pad kwam. Onze meetapparaten raakten bijna overstuur. De wijzers in het display sloegen wild naar rechts. Onder ons moest ook iets zijn! Terwijl we langzaam met een kleiner apparaat de buurt verkenden, ontdekten we een enorme hal vlak onder ons. Wat was er toch aan de hand? Het ene mysterie na het andere ontrafelde zich letterlijk voor onze voeten. Helemaal perplex ruimden we de spullen op, onze tijd zat erop. De resulaten namen we mee naar huis, om ze vervolgens verder te onderzoeken. Nu zul je je natuurlijk afvragen wat die resulaten opleverden. Niks. Helemaal niets, omdat we geen enkel resultaat meer bleken te bezitten. Alles wat de apparaten hadden opgeslagen, was verdwenen. Het mag duidelijk zijn dat er vreemde krachten aanwezig zijn rond die heuvel. Wij weten niet zeker of we het geesten kunnen noemen, want we zagen er geen één. We weten wel dat er een heleboel verborgen wordt gehouden.

De stad

Zuidbaai is niet de enige plek die de mystieke krachten van de heuvel voelt. Zelfs mensen vanuit de stad hebben het vaak over de heuvel. De legende van de Hemelrijders is ook daar bekend en kinderen willen maar wat graag op ontdekking. Tijdens gesprekken met de ouders, ontdekten we dezelfde huiverige blik in hun ogen. Zij wisten meer. Zij wisten dingen die ze niet met ons wilden delen. Blijkbaar is de heuvel zo mysterieus, dat iedereen zijn best doet om het ook zo te houden. In de stadsbibliotheek vonden we een complete afdeling over Zuidbaai, maar alle boeken over de heuvel ontbraken hier. Toen we aan de bibliothecaris hiernaar vroegen, ontweek hij onze blik en vertelde een verhaal dat ons niet geheel geloofwaardig in de oren klonk.

Nog meer hallen

Terug naar de heuvel. Op onze laatste dag van het onderzoek verbleven we een tijdje op een weiland achter de heuvel. Het was prachtig weer en we dachten eindelijk een antwoord gevonden te hebben. We wisten bijna zeker dat die hallen eens allemaal bij zuidbaai | 15


Wat doe jij het liefste?

“Ik hou van skaten en ben ook het liefst buiten, in he t park. Ook doe ik graag dingen m et mijn vrienden. Thuis vind het ik he t saai. Mijn ouders zijn vaak af wezig en hebben niet zoveel tijd . Dat boeit mij ook vrij weinig, om dat ik het toch te druk heb.”

Luca: e buiten in de “Ik ben het liefst ingen met vrienopen lucht, om d e ou van spannend den te doen. Ik h er het liefst op avonturen en trek ekken die nog uit om iets te ontd ekt. Ik ga niet td n o ft ee h d an m nie ool.” zo graag naar sch

Sander: “Iedereen weet da t ik van oude culturen en bescha vingen houd. Ik duik in boeken ov er lang vervlogen tijden, op zoek naar mysteries die nog niet zijn op gelost. Met mijn vrienden bele ef ik ook veel avonturen. Ik hoop dat we ooit iets vinden wat no g niemand heeft ontdekt.”

16 | zuidbaai

Roy:

Melanie: “Ik hou van koken, lezen en allerlei ingewikkelde dingen oplossen. We hebben een groot huis, met veel ruimtes om lekker stiekem aan iets te werken. Ik kan goed naar anderen luisteren en help hen het liefst bij het oplossen van hun problemen.”

Jouw foto

Jij:

Valerie: “Ondanks mijn astma, kan ik veel leuke dingen doen. Ik help met mijn moeder in haar bloemenzaak, doe veel met mijn vrienden en ik houd van dieren. Het liefst zou ik dag en nacht met ons katje thuis spelen. Ook vind ik het leuk om met mijn vrienden spelen, al is dat soms wel eens eng.


Woordzoeker Kun jij alle woorden van het lijstje in het grote blok vinden? Met de overgebleven letters kun je een zin vormen.

Vind deze woorden: ACCU AJANI BIEB BIJL KAR LUCA OOR PEEN REK RUIS ROY SANDER SCHOOL SCHUUR TOREN ZUIDBAAI

Schrijf hier de zin van de overgebleven letters:

Mop

“Hoe stop je een koe in de diepvries?” vraagt Luca aan Valerie. Valerie zegt: “Weet ik niet.” Luca: “Diepvries open, koe erin, diepvries dich t.” “Dat is flauw,” zegt Valerie. Luca: “Hoe stop je dan een varken in de diep vries?” “Nou... diepvries open, varken erin en dan de diepvries weer dicht doen,” zegt Valerie. “FOUT!” roept Luca. “Diepvries open, koe erui t, varken erin, diepvries dicht!”

zuidbaai | 17


Wandelen in park ‘t Bospad Eendenvijver

Picknicken

De grote eendenvijver in het centrum van het park is uitermate geschikt om een gezellig middagje even op adem te komen en te genieten van de rust die hier heerst. Geef de eenden een luisterend oor en vergeet je eigen zorgen die je thuis met een gerust hart kunt achterlaten.

Door het hele park verspreid staan tientallen picknicktafels. Hier kun je tijdens een zonnige zondag lekker ontbijten met je hele gezin. Terwijl je van een heerlijk broodje en een kopje thee geniet, hoor je hoe de stille natuur om je heen tot leven komt.

Paden Wil je verdwaald raken in de wonderschone natuur? Geen enkel probleem. Er zijn genoeg paden die je langs plekken brengen waar je niet zo snel meer weg zou willen. Volg simpelweg een pad naar keuze en wijk hier niet meer vanaf. Laat je verrassen door het prachtige eindpunt dat je zult vinden.

Natuur

Rust

Iedereen is het hierover met elkaar eens. De natuur van het park is wonderschoon en adembenemend. Dit komt vooral door de prachtige bloemen die je er vindt, maar ook door de eeuwenoude bomen. Verlies jezelf voor een ogenblik tussen al deze mooie flore. Je zult er geen spijt van krijgen.

Speciaal voor ouderen van Zuidbaai is er in het park een om helemaal tot rust te komen. Hier kunnen ze samen over alledaagse dingen praten, terwijl ze even de wind in hun haren kunnen voelen en terug kunnen denken aan de prachtige tijd die ze in het dorp hebben gehad.

18 | zuidbaai


O

mgeven door drukke verkeerswegen, vind je hier de rust die je werkelijk zoekt in Zuidbaai. Met de prachtige natuur is het één van de prachtigste parken uit de hele omgeving. Maar dat niet alleen, je voelt je even omgeven door de prachtigste dingen die je ooit gezien hebt. Zodra je het park betreedt via de enorm grote, ijzeren poort, dompel je onder in een prachtige natuur. De bomen die naast de paden staan, buigen zich als het ware over je heen.

Plezier

Je zult veel kinderen in het park aantreffen, omdat zij op de verschillende speeltoestellen hun plezier niet opkunnen. Ouders kunnen dan met een gerust hart op één van de vele bankjes gaan zitten en een boek lezen of gesprekken met elkaar voeren waar ze normaal nooit tijd voor hadden. En zelfs de oudere generatie vindt in de speciaal ingerichte picknickplaats het plezier dat ze nergens anders zullen vinden Omgeven door eeuwenoude wilgenbomen, kunnen ze herinneringen met elkaar delen uit lang vervlogen tijden. Wanneer je zelf eens het verleden wilt ervaren, is een gesprek met één van hen zeker een aanrader. Ze zullen je vertellen dat park ‘t Bospad in al die jaren nauwelijks veranderd is.

Toekomst

De toekomst ziet er echter niet rooskleurig uit voor het park. De burgemeester heeft namelijk onlangs bekend gemaakt dat ze plannen hebben om het park te veranderen in een recreatieoor voor verschillende menen die het nodig hebben om hun rust te vinden. Dat betekent dat het park

afgesloten zal worden voor onbevoegden. Hoewel het plan pas in de beginfase verkeert, maken de meesre inwwoners van Zuidbaai zich nu al zorgen . Als hun geliefde park ontoegankelijk wordt gemaakt, hebben ze nergens meer een plek waar ze even ertussenuit kunnen glippen.

Standbeeld

Wie één van de vele paden volgt en goed oplet dat hij niet verdwaald, zal uiteindelijk het standbeeld vinden van een man die bijna niemand in Zuidbaai kent. Slechts ouderen kunnen zich vaag een verhaal over hem herinneren. De naam van dit standbeeld is Ignatius Hantson. In een legende wordt verteld dat hij deel zou uitmaken van een groep van 12 mannen. Deze zijn op mysterieuze wijze verdwenen en nooit meer teruggezien. Sommigen beweren zelfs zijn geest ‘s nachts te zien rondom het standbeeld. Natuurlijk durft bijna niemand zo laat nog in het park rond te dwalen. Geen paniek, de grote eendenvijver is zelfs ‘s nachts verlicht door felle sfeerlampen. Deze plek trekt vooral in de zomer veel bezoekers, die tot diep in de nacht feesten rondom zelf meegebrachte barbeques.

zuidbaai | 19


Luca is haar vrienden in het grote doolhof kwijtgeraakt. Kun jij haar terug bij het clubje brengen?

20 | zuidbaai


Mop: Roy zit in de klas. Hij laat een scheet . Het stinkt heel erg. De juf vraagt: “W ie liet die scheet?” W aarop Roy antwoo rdt: “Ikke!” “Roy?” vr aagt de juf verbaa sd, “zo vies ben je toch niet. Ga jij maar even op de gang st aan.” Roy rent naar de gang. “Eindelijk,” denkt hij. “Dan hoef ik die vi eze lucht niet meer te ruiken.”

! ie th o o sm te la o c o h c w a R

Ingredienten:

1 banaan ies, lekker koud!) vr ep di it (u en ss be e w 2 el blau 1 el raw cacao poeder 1 takje munt munt 1 handje verse spinazie sap van halve limoen lmelk 2 grote glazen amande Alles in de blender en

klaar!

*Recept van Annemarie

Postma

zuidbaai | 21


22 | zuidbaai


Er waren eens tijden dat Zuidbaai er heel anders uitzag en het zeeniveau een stuk lager was dan nu. Door de jaren heen

was alles rondom het centrum te bouwen.

zijn

Vloedgolf

er

geheimen

begraven

die

wanho-

pig een weg naar het oppervlak zoeken. Wie boeken over Zuidbaai leest, is waarschijnlijk nog nooit iets te weten gekomen over het eeuwenoude verleden van het dorp. Vroeger stonden er namelijk gebouwen die een prominente plaats innamen in het centrum. Waar tegenwoordig de Rue de Colline ligt, de winkelstraat, lagen vroeger de belangrijkste handensgebouwen van Zuidbaai, en eveneens het oude archief dat volledig van de aardbodem verdwenen is. Althans, dat beweren de meeste inwoners. Wat het werkelijke verhaal is, weet niemand. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor de heuvel, waar honderden jaren een griezelig huis heeft gestaan. Nu dit verdwenen is, lijkt het laatste gedeelte van het mysterie verdwenen te zijn. Ware het niet dat er boeken zijn opgedoken die wij in ons archief hebben opgeslagen.

Het begin

Vlak nadat Zuidbaai op de kaart was gebracht en een naam had gekregen, begonnen de eerste mensen met de bouw van enkele hoofdgebouwen, onder leiding van de toenmalige burgemeester. Het verliep allemaal zonder al te veel problemen en binnen een jaar waren de grondbeginselen van Zuidbaai een feit. Hoe dit er precies heeft uitgezien, weten zelfs wij niet. Uit de aantekeningen hebben we alleen kunnen opmaken dat het de bedoeling

Honderden jaren later werd Zuidbaai getroffen door een enorme vloedgolf. Hierdoor lag de helft van het dorp onder water en moesten de mensen vluchten. Toen ze eenmaal terugkeerden, bleek dat de golf een enorme hoeveelheden aarde had meegebracht. Het hele dorp had een ander uiterlijk gekregen en lag ineens veel hoger. Hierdoor waren ook de meeste gebouwen verdwenen. Behalve het eenzame gebouw op de heuvel. Het leek haast alsof dit alles nauwlettend in de gaten had gehouden en zichzelf in veiligheid had gebracht.

Archief

Ergens in de huidige winkelstraat ligt de doorgang naar het vroegere archief. Uit een onderzoek is gebleken dat er wel degelijk belangrijke documenten bewaard zijn gebleven. Maar tot vandaag de dag heeft niemand deze gevonden. In die documenten staan waarschijnlijk dingen over het ontstaan van Zuidbaai en de plannen die ze toen hadden met het dorp. Als er ooit iemand in slaagt de doorgang te vinden naar dit archief, staan er een heleboel verrassingen te wachten voor Zuidbaai.

Tempel

Maar als we het nu echt over geheimen onder de grond hebben, dan zal het volgende je adem compleet wegnemen. Er zijn namelijk tekeningen gevonden over een enorm tempelcomplex in het noordoosten van het dorp, precies op de plek waar tegenwoordig de heuvel staat. We weten inmiddels dat er veel meer aan de hand is rondom deze geheimzinnige plek dan we dachten, maar een tempel is wel het laatste wat je zou verwachten.

zuidbaai | 23


Zoek de verschillen Hieronder zie je twee plaatjes die bijna gelijk zijn. Toch zijn er tien verschillen te vinden. Hoeveel kun jij er vinden? Omcirkel de verschillen.

24 | zuidbaai


Weggedragen worden door de Strong Z

onnestralen verwarmen het wilde water van de Strong. Rustig zit je in het gras aan de rand toe te kijken hoe de golven tegen de kade slaan. Voor een ogenblik zie je niet hoe wild en ruw de rivier is. Je hebt het gevoel alsof je zelf door de golven gedragen wordt, alsof het water je leven verder overneemt en je even helemaal niets hoeft te doen. Dan gaat het plotseling regenen. Het oppervlak raakt verstoord en je prachtige beeld is weg.

Ceremonie:

EĂŠn van de bekendste rituelen die in Zuidbaai plaatsvinden, is toch wel het afscheid nemen van een overleden dierbare. Een eeuwnoud ritueel, maar nog steeds in ere gehouden door de inwoners. Voorouders hebben de magische krachten van de rivier lang geleden ervaren en geloven er sindsdien in dat de Strong goed zorg zal dragen voor de overleden Zuidbaaiers. Want alleen een echte Zuidbaaier mag door de golven van de rivier weggedragen worden. Een buitenstaander heeft geen toegang tot de mystieke golven die soms buiten de oevers treden.

zuidbaai | 25


HET GROTE ZUIDBAAI-ONDERZOEK:

ZUIDBAAIERS WI EEN NIEUW ATTR O

m de vijf jaar wordt er in Zuidbaai aandacht geschonken aan de nog in te delen ruimte van het dorp. Hiermee worden voornamelijk bossen bedoeld buiten het centrum. Ook deze maand staat weer in het teken van enkele belangrijke discussies. Een discussie, die al een aantal jaren steeds opnieuw opduikt, gaat over een nieuw attractiepark. Vooral kinderen zijn van mening dat het geen kwaad kan om een park te openen waar iedereen zich kan uitleven.

Mening van ouderen:

In iedere editie van ZUIDBAAI doen wij onderzoek naar een belangrijk probleem. Ook jij kunt stemmen en je oordeel geven over de toekomst van het dorp. Ga hiervoor naar www.debiebbende.nl/poll en breng je stem uit. Bovendien maak je kans op je stem toe te lichten in het volgende nummer en maak jij deel uit van een interview! Let op: De poll sluit een week voordat de nieuwe editie verschijnt. 26 | zuidbaai

In het algemeen belang van Zuidbaai zelf, telt natuurlijk ook de mening van de oudere generatie van het dorp. Zij zagen Zuidbaai voor hun ogen veranderen en daarbij is altijd rekening gehouden met hun mening. Wij vroegen een oudere dame in het dorp. Aanvankelijk keek ze ons met grote ogen aan. Daarna zei ze spontaan: “Maar natuurlijk is een pretpark leuk! Mijn kleinkinderen vragen er steeds naar. In de stad en ver daar buiten is niks te vinden. Wij hebben hier in Zuidbaai genoeg plaats.� Vervolgens vertelde ze ons het interessante verhaal over haar eigen jeugd. En ook andere ouderen waren het met haar eens: een attractiepark is helemaal niet zo een slecht idee. Natuurlijk brengt het ook een hoop problemen met zich mee. Het hele bos in het zuiden van het


LLEN ZEER SNEL ACTIEPARK dorp moet worden gekapt. Het hout kan uiteraard worden gebruikt voor de bouw kleine huisjes in het pretpark. Toch zijn de ouderen nogal bezorgd over het feit dat er vroeger iets heel anders op die plek was, iets dat goed verborgen is gehouden en waarschijnlijk tevoorschijn komt als men met de bouw begint.

Begraafplaats:

We hebben zelf ook navraag gedaan bij de burgemeester, maar hij gaf het niet echt toe. Wel wees hij ons op een stuk grond ten oosten van het bos. Daar zouden graven liggen van onbekende mensen.

In iedere editie van ZUIDBAAI doen wij onderzoek naar een belangrijk probleem. Ook jij kunt stemmen en je oordeel geven over de toekomst van het dorp. Ga hiervoor naar www.debiebbende.nl/poll en breng je stem uit. Bovendien maak je kans op je stem toe te lichten in het volgende nummer en maak jij deel uit van een interview! Let op: De poll sluit een week voordat de nieuwe editie verschijnt.

zuidbaai | 27


Nieuw b0ek nieuw av0ntuur nieuw c0ncept Wordt in 2014 verwacht

Sienna en David West wonen in een groot resort, midden in de woestijn. Onder het Woestijnhotel ligt een reusachtige piramide, omgekeerd in het zand. Honderden kamers met elk hun eigen thema. De tweeling gaat op zoek naar geheimen die al eeuwenlang verborgen worden gehouden. Zal het hen lukken om dit te doen voordat mysterieuze mannen hierin slagen?

www.michaelreefs.nl/woestijnhotel

Zuidbaai  

Een digitaal magazine over het leven in Zuidbaai. Lees alles over het verhaal van De Bieb-bende. Speel spelletjes, lees interviews en andere...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you