Page 1


MICHAEL MEER architectural works


As a young student of architecture I thrive in difficult situations and hold myself to a high standard. Architecture is a never ending maze of change, adjusting to knowledge of the future and priorities of the present. Unlike any other profession, architects are given the opportunity to not only create beautiful places, but also improve the very lives of people. Through the creation of beautiful spaces, environmentally conscious designs and humanity focused buildings, architects can truly make the world a better place. My passion for architecture is fueled by this vision. I believe design is about helping. Its about improving the life of people and our surrounding world. A good architect doesn’t design for themselves. They use their knowledge and experience to create for others.

MICHAEL MEER 135 E 19th Ave Eugene, OR 97401 C: (414)702-2320 E: mmeer@uoregon.edu

education

work experience

To create for others, we must work with others. Collaboration is key in design. Truly beautiful and functional design must be successful from various perspectives. Whether it is collaboration between colleagues, between clients, or between users, it all leads to better architecture and life. As I once was told in my first year in architecture school, “architects must know a little bit, about everything.� We are tasked with not only designing entire buildings, full of endless systems, but also coordinating people. We work alongside others, who may know more about certain measures, but we must have a greater vision. We must have a knowledge base to apply in every situation. The best architects know there is always room to grow and as the world changes, so must we. As a student, I take advantage of any learning opportunity. No matter from who, good or bad, there is always something new to learn.

other experience / awards

skills


University of Oregon Master’s in Architecture September 2015- Present

University of Minnesota- Twin Cities Bachelor of Science in Architecture September 2011- May 2014

UNIVERSITY OF OREGON ARCHITECTURE & ALLIED ARTS Graduate Teaching Fellow Eugene, OR

Dec. 2016 - Present

BOULDER ASSOCIATES ARCHITECTS Summer Fellow Boulder, CO

June 2016 - Sept. 2016

PERKINS+WILL INC. Architectural Intern

Minneapolis, MN

July 2014 - Sept. 2015

FREELANCE Architecture Consultant

St. Paul, MN

May 2014 - Sept. 2015

CAMP KESEM MINNESOTA Executive Board, Counselor

Minneapolis, MN

Sept. 2012 - Aug. 2014

MEER IMPROVEMENTS INC Carpenter’s Assistant

Mequon, WI

May 2006-Aug. 2013

TIMBER IN THE CITY COMPETITION Hybrid Domains Second Place

Spring 2016

BOULDER ASSOCIATES SUMMER FELLOWSHIP Summer Fellowship Internship,Scholarship

Summer 2016

TOFFELSON SCHOLARSHIP AWARD Travel Scholarship Greenbuilds Conference

Fall 2016

OREGON PUBLIC BROADCAST Think Out Loud

Summer 2016

Revit AutoCAD Photoshop InDesign Illustrator Sketchup Rhino Maxwell Render

Competition Win Interview 0

10


CONTENTS HYBRID DOMAINS new york, ny

EUGENE MARKET HALL eugene. or

WAR LETTERS MUSEUM portland, or

BLOCK toronto, on

LAKE PARK PAVILION denver, co

BOULDER HEALTH SPORT MEDICINE eugene. or

ADDITIONAL WORKS


2

nd place

TIMBER IN THE CITY COMPETITION

HYBRID DOMAINS new york, ny The essence of Hybrid Domains, much like that of New York, is of various singular pieces which in their own right are special, but when merged into one, becomes something truly unique and beautiful. It is a collage of culture, history, and life. Hybrid Domains looks to exemplify the possibilities of this collaging, through site context, unique programmatic opportunity, and engineered wood structural systems. Through the integration of housing, a market, and an Andy Warhol Museum, the design expresses innovation in timber structure. The various structural systems intersect, just as the program does, putting capabilities of mass timber on display. In collaboration with Greg Stacy, Alex Kendle, and Ben Wright


Manh

attan

MU

SE

UM

+

A

ra

nt

W LI

NE

MU

HO

US

IN

G

+

M

ty

N

LO

Ce

Ci

ET

l

K

ET

A

RK

AR

et

lP a

M

ab

rk

S T. M A R K E T

ph

EX ESS

Broo

klyn

SOHO

SEUM + HOUSING

AM

W

OR

LIVE K +

Ch

ina

n To w

RES I

DE

NT

IA

L PM


Just as each programmatic element has its own qualities, each architectural design exposes character through structure and organization. These systems of Post and Beam with Cross Laminated Timber, Laminated Veneer Lumber and Gluelam Truss exemplify the capabilities of engineered lumber.

essex st. market transit future lowline plaza

Located on the Lower East Side of Manhattan, strong site influences inspire and shape the design.

market housing museum

As one example, the future Lowline park, expected to reuse an old trolley station under Delancey St, creates opportunity for below ground activity and connection at the northeast corner of the site.

modular truss post + beam


The museum exemplifies the Andy Warhol Factory, with a massive glulam truss system, creating open, flexible gallery space. A massive two story truss, not only supports a 56 ft cantilever, but also suspends floors from below, allowing for a larger theater space at the Lowline level beneath.

84’ 224’

56’


Steel plate connections celebrate the beauty of the truss structure, as a series of members coming together becoming one.

Post-Beam Housing Building D

CLT Floor

Glulam Secondary Framing

Glulam Trusses

Double Skin Facade

CLT Cores


Post-Beam Housing Bldg A

CLT Sheer Walls

Glass and Wood Roof System Glulam Secondary Framing

LVL Panel System

Curtain Wall with Cedar Slats CLT + Glulam Mezzanine CLT Cores

As an expansion of the existing Essex St. Market, a two story structure provides flexible space for market vendors and neighborhood shoppers alike. A housing structure extends above a portion of the market, integrated with the LVL panel structure of the market.


9� modular lvl panels 1/4� steel plate connection 5 ply clt mezzanine

The Market is constructed of modular Laminated Veneer Lumber panels. These panels, attached to a steel plate within, create tree like column and roof supports. Each of these columns connects to form a series of three pinned moment frames.

glulam concrete footing


Eugene Market Hall eugene, or The market is a place of character where goods and people reflect life in the community. As a new Market Hall for Eugene, the design reflects its surroundings while materials and spacial organization accommodate and enhance the market experience. Careful study of pedestrian, vehicular, and bike circulation are translated into site entry and circulation. The original park block design is reflected and enhanced through major design moves, reflected in both the building and landscape. The new Market Hall will be a hub of activity and gathering at the center of the Eugene community.


Derived from site influences, such as the surrounding park blocks, the building form and plaza enhances a historic center of Eugene. Circulation influence from bikes, pedestrians, and vehicles speak to an organization of entries and spaces.


In order to maintain site activity on all days of the week, integration of restaurant, cafe, and office programs will attract visitors throughout the week.

Program Restaurant Office Entry Cafe Vertical Circulation


entry

tranparency

height

The cut through the site not only frames a view into the park blocks, but also creates a drawing view into the site, from the south.


A 16’ square grid organizes the heavy timber structure. This cubic grid breaks away as site and program elements call for open and larger spaces. Dynamic interior and exterior market spaces will allow for program flexibility across the seasons, without restricting building uses.


BLOCK toronto, on Block revives the conversation between man and nature. Historically, humanity disrupts the earth’s natural processes in pursuit of our own comfort. We design, build and develop as if nature can be stopped; as if we will discover a sublime material or system that thwarts the natural process of degradation. Woodbine beach demonstrates this battlefield, with sand, waves, and jetties as remnants of enemies fighting. The standard ice blocks are placed in the form of a monolithic tower facing the city, yet it is ruined on the opposing face of the waterfront. Block ignites visitor interaction by providing a malleable environment for people to leave their imprint. As the ice melts away, Block disappears, leaving behind nothing but the remnants of the tower structure, the lifeguard stand.    In collaboration with Alex Collins


28/2

8/3

20/3

The standard block forms create opportunity for social interaction, allowing beach goers to build structures, much like sand in the summer. The lifeguard stand is the centerpiece of two faces, a ruined structure toward the water and a perfectly refined tower toward the city.


Ice as a building material allows for enhanced human interaction. It forms to a warm hands touch and it can stack just as a rock of a jetty. As the ice melts with the temperature swings of the climate, it slowly melds back into nature. Once entirely melted, the structure becomes one with the beach, leaving nothing behind.

28/3


WAR LETTERS MUSEUM portland, or The War Letter Museum of Portland will provide an evocative and moving piece of civic architecture. Letters written during war time are about the individual stories and experiences of war. These letters depict events from death to happiness and everything in between. As we continue to lose veterans of these wars to time, letters are one of the most direct way to communicate these prominent historical events. The Museum project is not only an opportunity to present letters from war, but it is also a chance to place a monument in one of the most iconic settings of Portland, the North Park Blocks. With the fast growing Pearl District and future plans of the city, the site is located at the current terminus of the park blocks, yet this location may eventually be the connection to future development of the Post Office site.


As a museum built around the personal experiences of a letter, the design calls for an architecture which would not take away from the focus on a letter, but also is assertive enough to enhance the experience. As a pavilion in the park, the building design interacts with the surrounding park/plaza space, to both attract visitors to the museum, and become one with the city.


Level D E

D E

Letter Archive

Level C D E

C

Level E

F

Level A Level F B F

A

Level B

A

B

Just as each letter tells a story, the visitors experience is a precession of events. Each level is a new experience, guiding through the stages of war. From the first day in battle, to the last day on the journey home. The architecture is used to direct visitors as they learn the hardships of war.

C

A


After following the precession of the museum visitors are directed down a stair from Level D to Level E. This exterior room is a space of reflection. It is a contemplation space of past and present. Focus is on a a center reflecting pool, while city surroundings peer in through the vines.


LAKE PARK PAVILION denver, co Inspired by the layers and their interactions at Sloan’s Lake Park, the pavilion melds into the flat landscape through emerging roof planes, overlapping materials, and interweaving of building and site programs. The site’s often subtle layers, and their interactions become not only a way to connect site and building activity, but also a way to enhance sustainable thinking. The multi-use pavilion brings acitivty to the site, with minimal intervention on existing park qualities, only enhancing them.


Not only does the building minimize its disruption of the park, but landscaping elements such as local plantings, tree distribution and various pathways help the design meld into the park harmoniously. Colorado flagstone decking and reclaimed wood slats also help contribute to a lower carbon footprint, while a bike workshop and integrated bike path help to enhance infrastructure for this less harmful form of transportation


A dock and equipment rental space provide lakeside connection and accommodation. An adjacent cafe allows for activity and gathering looking out over the water. A bike workshop borders the path, giving an easy pull off for repairs and tune-ups. Hugging the design is a flexible gathering and event space for community use.

As layers are formulated from the site, programmatic spaces find their way into each layer of the design. These spaces are extruded from the ground, creating a flowing form, with transparent views from north and south.


GATHERING AND EVENT SPACE passive heating and cooling redesign

As a later redesign, the main community gathering space was redesigned to utilize passive heating and cooling strategies, such as cross ventilation and heating of thermal mass.

Community bike workshop Green roof as a park extension Wood panels reduce glass Local planting green roof Bike path cuts through site


Direct gain for solar heating was called for a redesign of the roof overhangs. A wider south overhang was added to prevent the summer sun from penetrating the interior, while still allowing for winter solar heating. The solar mass area to south window area ratio is 2x the recommended ratio for passive heating.

Original Design

Redesign

Cross ventilation is utilized across the interior, allowing for passive cooling during hot summer months. The sensible heat exchange from cross ventilation is nearly 2x the buildings heat gain

Redesign South Elevation


B

oulder

ASSOCIATES FELLOWSHIP

Boulder Health Sports Medicine boulder, co Boulder is known for its beautiful natural landscapes, proximity to the majestic Rocky Mountains, and active Downtown core. Disconnected from its surroundings, East Boulder fails to display these unique qualities. As a community owned organization, Boulder Community Health focuses on improving life in Boulder through health services and more. The sports medicine and surrounding site emulate this philosophy of connection to the community through active public space, amenities and innovative facilities.


Wood slat walls & ceiling wrap interior Copper paneling wraps exterior of each stacked piece

Existing site influences help to shape the site organization. These include the existing Boulder Health buildings, surrounding public paths, public transit, parking and more. The MOB and parking garage emulate the green ring which surrounds the city of Boulder. As these hug the east side of the site, the sports medicine facility emerges opposite, resembling the famous Flatirons.


Elevated green space and amphitheater above new MOB and Garage


Inspired by the Flatirons and their unique rock shard appearance, the building is formed through the stacking of rock shaped objects. These rocks help to shape spaces within and around the building, creating experiences of unique beauty. The new facility not only connects to the surrounding site design, but to the entire health conscious community by providing group workout spaces, public paths and workout park, and a workout pool open to the public.


First Floor

Second Floor

Third Floor

CLINIC

IMAGING

THERAPY POOL

ATRIUM PT/ REHAB

ATRIUM

GROUP WORKOUT

ASC- 4 ORS+1 PROCEDURE

RESTAURANT


ADDITIONAL WORKS As a spacial study, the collage (right) is an exploration of space for a visitor emerging from below ground. This study, for the Hybrid Domains Project, is about the layering of levels and their interaction with human experience. Below is a collage interpretation of the imaginary city of Despina. Taken from Invisible Cities, by Italo Calvino, it is described as a city of two faces. One experienced by a sailor approaching from the sea, as a land oasis, emulating that of a camel. While the opposing of a desert explorer, invisioning a port city, with resemblance of a ship about to sail off to sea.


Drawing is one of the most under utilized ways of observing architectural forms and their experiential qualities. Qualities of material, light, space, shape and endless others are what make architecture beautiful. When transferring these experiential qualities onto a 2D surface, they somehow become more real. Analyzing and interpreting experience is the best way for one to truly learn about a time, place and space. To the right are site sketches of the Colosseum and St. Peter’s Basilica in Rome. Below are sketches of the main atrium stair in Rapson Hall, University of Minnesota


Architectural Works 12.1.2016  

This is a culmination of my works over the past seven years of architectural study.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you