Issuu on Google+

Michael |S| Marti

University of South Florida | School of Architecture + Community Design


Content Core Design 1

4-39

Core Design 2

40-95

Line with Three Corners 4-5 Zen Line 6-7 Boundary Edge 8-9 Space and Order 10-15 Space and Place 16-19 Space into Light 20-25 D1 Final Project: Memory + Eden 26-39 Corner 42-49 Floor + Ceiling 50-57 Wall 58-67 Window + Door 69-79 D2 Final Project: A Place for Craft + Music 80-95

Core Design 3

96-123

Boathouse + Natatorium 98-109 D3 Final: Project: Highline 110-123 Design Theory 120-121

Elective Course Work

124-145

Design Devices 126-133 Charatte 2010 134-141 Intro to Tech 142-143 Materials + Methods 144-145 3D Studio Max 79 Intro to Revit 81,90-91,92


D1 Line with Three Corners | 1 Week


5


D1 Zen Line | 7 | 1 Weeks “Zen in it’s essence is the art of seeing into the nature of one’s being...” D.I. Suzuki


D1 Boundary Edge | 8 | 1 Weeks


D1 Space and Order | 11 | 2 Weeks


13

This project creates a spatial composition that relates to the discovery and interpretations of dance movements. The project was bound to a virtual cube that measures 10”x10”10”. The creation of space began as an understanding of three methods of joining: piercing, wedging, and cradling. From these connections the space and implication of the cube were made. The cube required a minimum of 9-12 spaces, which included one major space, a medium space, and supporting smaller spaces. The main form of this project was a swooping gesture signifying movement while creating the major space. Interlocking elements pierce the major gesture and space while creating the smaller supporting spaces and transitional spaces. The cube was meant to be rotated without a base, allowing the spaces change depend on the view and rotation of the cube. The repetition of dance is translated into the supports that pierce through the majority of the project’s spaces, supporting each move of the project, similar to the movements of the supporting dancers.


15


D1 Space and Place | 16 | 2 Weeks


This assignment envisions a design for a new pier/pavilion on the Anclote River, Tapron Springs, FL site. The pavilion serves as the new departure and arrival point for an eco-tour boat service. The design of the pavilion includes a gathering space for approximately 50 people, an outlook area, market and exhibition space, waiting area, and arrival departure areas. The facility was designed to be open air space but provide protection from the elements. The design of the pavilion remains open to facilitate the public circulation from the existing river walk and Athens Street, but constricts to control movement from public to private. The market space is on the intersection of Athens Street and Dodecanese Boulevard and responds to the existing retail context, tailored to the scale of the individual. The river walk flows directly into the gathering space, acting as a destination for the river walk, inviting the public in to experience the project. Above the gathering space, the outlook allows for individuals to experience the essence of the Tarpon Springs, viewing the city center and the water front.


19


D1 Space into Light | 21 | 2 Weeks


23

The goal of this project was to design a place for solitude, where an individual could go on a journey of transformation and hope using light as the generator. In this journey of transformation there are four key spaces: a chamber of solitude, a place of anticipation, journey of transformation, and a hall of hope. The start of the project is the place of anticipation, where the individual waits to go on their journey of transformation. This space anchors the transformational journey and leads the individual into journey of transformation which is signified with an accent upwards, with each step is lit by light from above. This flows into the hall of hope with is indicated by the movement over the water and lit by the reflection of the water. This crossing signals the change of space to the final destination of the journey, the chamber of solitude. The chamber of solitude is generated by the movements of the sun. The individual is separated from the outside world and is focused solely upon the movements of the sun, with strong emphasis on the sunrise and sunset. As the journey of transformation comes to an end, the focus is slowly shifted back towards beginning as the sunset lights each step.


25


D1 Final Project: Memory + Eden | 26 | 3 Weeks


The concept behind this construct was the representation of time and movement. The three bars in the construct represent the past, present, and future each intersecting a book, or a unique moment in time. Each moment contains the knowledge and history of events preceding it. Some of the books are fragmented and left incomplete due those moments not yet occurring or not being written.


29


31

This project creates a place of remembrance and celebration at the Middleton Place site. The program required a place of solitude, study spaces, community gathering, greenhouse, community work area and also to serve as a connector between the historic site and the Middleton Place Inn. Horticulturists develop a new plant each year for an annual celebration while also displaying the past years developments. The design and layout of the project takes inspiration from the construct, referring back to time and the moments it creates. The shift occurs at the point of contact with the existing mill ruin, showing that time has shifted away from a moment characterized by slavery and shows the new progression time has taken. In this way the mill ruin is kept in view as a remembrance of the site’s past. The place of solitude it place at the shifting point, viewing the mill ruin so that the individual may experience the transformation of the site.


33


35


37


39


41


D2 Corner Project | 43 | 2 Weeks


45

This corner project incorporates the discovery of technique and tectonics into one design. This combination of technique and tectonics produces the corner of the southeast social living space of a house. The design unfolds off the main core of support, while the structure supporting the screen spreading out from the core. The screen allows for indirect light to enter the space and to project the view out of the corner. The same elements supporting the screen wrap up and around to support the roof and walls.


47


49


D2 Floor + Ceiling| 50 | 2 Weeks


53

The purpose of this project was to create a garden of light in an existing parking garage on the Tampa campus of the University of South Florida. The design was implemented between the second and fifth floors of the parking garage. Outside of the intervention the parking garage still function as a garage. The garden of light was to incorporate three types of light: direct, diffused, and tinted. These three types of light allowed for three different experiences in the intervention. The intervention links the ground below with the sky above. Screen systems envelope the circulation core of the parking garage with tinted light leading bystanders from the ground level up into the project and throughout the rest of the garage. The main space is shielded by a panel to protect the inside space from the harsh southern sun and provides a glow inside. Above the main space diffused light is filtered into a more private space that cradles the individual.


55


57


D2 Wall | 58 | 2 Weeks


61

The wall is meant to connect the City of Tampa to the water. The wall serves as a threshold, transition ,from the bustle of the city to the calm, serenity of the water. The restrictions of the design kept the wall 100 feet long by 10 feet high and 1 foot thick. The site has a 1:20 downward slope towards the water. The wall spans the length of the beach forcing individuals to respond and follow its path towards the water from any approached direction. It emerges from the sand terminating at the water’s edge. In the center of the wall a wading pool reacts to the changing tides, similar to a tidal pool. It is replenished at high tide and retains the water as the it recedes into low tide. At the pool the wall splits in order for it to be experienced internally. While passing through the wall it opens slightly to give a view of the water. The exterior finish is roughened and weathered by the site conditions while the inside wall is smooth. The smoothness represents the experience of walking through a shell towards the water.


63


65


67


D2 Window + Door | 69 | 2 Weeks


This window and door project repairs the corner of an existing building to distinguish it as a place. The site faces a park and river. The existing building is 20 feet by 20 feet by 20 feet and serves as a small warehouse and gallery to a private art collector. The only space allowed for the intervention was an 8 foot by 8 foot corner of the space. From the previous exploration in writing, the design unfolded. The window faces the park to activate the space and bring life into the project. Sliding panels allow for the window to be completely closed off from the outside world and for the focus to be directed to the artwork inside. The floor wraps around the window to frame it, flowing into the rest of the project. This allows for a raised viewing area of the park. This flows directly into the ground separating the street from the intervention. The door interlocks with the view area to completely seal the interior space from the exterior. Openings in the ceiling allow for light when the intervention is sealed from the outside world.


71


73


75


77


79

3D Studio Max Final Rendering: Prof. Joe Harrington Fall 2010 | 4 Weeks


D2 Final Project: A Place for Craft and Music | 80 | 4 Weeks


Intro to Revit: Prof. David Hugglestone Summer 2010| 4 Weeks


This space was designed to allow for a local artisan to relocate their workshop and gallery to downtown Tampa. This project also allows for the revitalization of the historic downtown area. The site occurs at the grid shift on the streets of Franklin and Harrison. The program includes: a workshop, gallery, café with outdoor dining, apprentice quarters, and testing space. The local artisan’s craft is the development and fabrication of small lightweight sailboats. The design consists of three interesting volumes: the gallery and workshop, living quarters, and circulation. The circulation core acts as a knot and locks the forms together. The workshop and gallery is a large two story volume that can accommodate multiple sailboats. The ground level contains the workshop where the apprentices learn the craft of ship building and fabricate the boats. As the sailboats are finished they are raised to the second level to become part of the gallery exhibit. Through the main entrance the gallery can be viewed. The apprentice quarters are on the third level and overlook the gallery and workshop. On the ground level the café is located underneath the living quarters to provide protection to the outdoor eating space. The café is placed on the corner of Franklin and Harrison allowing downtown commuters to stop on their way to and from the future light rail stop.


83


85


87


89


91


Intro to Revit: Prof. David Hugglestone Summer 2010| 4 Weeks


93


95


97


Skin is a tool that encompasses every person, every day of their life. Skin can be natural or man made. This external covering can be rigid or flexible, transparent, or opaque. I chose skin as my tool because of its protective nature and its reaction with light. I chose my skin to be flowing and transparent so that the light can project through it. I designed this skin to interact with the user. The user can touch and reposition the layers of the skin to any pattern using the grid. This diversity in the tool allows the user to fully interact with the skin and understand it.

D3 Boathouse + Natatorium | 98 | 7 Weeks


D3 Skin Bones Ground Construct | 1 Week


101

The intention of this project was to combine a public boathouse and natatorium into one complex. This complex is located on the Hillsborough River in Tampa Florida. The project is adjacent to the historic Tampa Armature and Water Works. The project is also the termination point of the river walk that extends north from Downtown Tampa. The program includes: two competition pools, one leisure pool, a wading pool, boat facilities, boat storage, shop, and administration space. The complex is centered on edge of the river and on an inlet. The inlet provides calm water for boat launching and allows for more waterfront footage. The boathouse extends the length of the inlet with the boat storage and shop at the water level. The condition space of the boathouse is on the second level to maximize views outwards over the water. The natatorium wraps around the wading pool and inlet to enclose the complex. The competition pools face the water to allow for viewing from the spectator seating. The river walk shifts once it intersects the building. As the river walk progress through the complex it is compressed, ending as it passes over the inlet. The river walk acts as the main circulation for the complex and promotes the use of the space. Inspiration from the construct was taken into the screen of the project. The screen is made of a concrete cladding that is offset to create openings for light and protection.


103


105


107


109


D3 Final Project: Highline | 110 | 6 Weeks


The intention of this project was to design a Museum of Curiosity and the main public access for the Highline in New York City. The museum of curiosity is a midrise that includes: space for galleries, restaurant, meeting space, theater, administration space, and public areas on both the ground and highline level. The project is based around a core that supports the main spaces and contains the auxiliary spaces. The elevator shaft is outside the core so that the viewer can observe the movement upwards into the gallery from street level. The gallery spaces revolve around the core and encourage viewers to view the work in a circular circulation. The restaurant level is raised slightly over the Highline level to focus the view outwards to keep the Highline the main focus. The project reacts to the shift in the Highline by wrapping alongside it. The design also includes a skin system which controls the views and indicates the museum’s gallery space. The meeting space occupies the top floor allowing the space to have expansive views of the Highline and the city. The skin is made of a plastic composite that allows light to illuminate the gallery levels while still controlling the views. It shields the views from the outside when looking down the system, but when looking straight on a view outwards can be seen. During the night, the skin system will be illuminated from the inside to be a beacon for the Highline. Individuals can experience the screen system in all of the outdoor spaces, galleries, and the main access to the Highline which passes directly through the screen. The ground follows the same rules as the screen and creates the main entrance to the museum and the Highline. It can be experienced by walking on or sitting and relaxing. It extends in to the public space on the ground to lead individuals upwards into the project and Highline.


113


115


117


119


Design Theory Assemblage | 4 Weeks


121


123


125


Design Devices | 126 | 4 Weeks Prof. Kuebler Perry Summer 2010


127


129

This project was a test of a combination of tools. The goal of this project is to combine the low-tech method (using charcoal as a removal process) and modern technique (a chisel) to achieve synthesis with these tools clearly seen in the end result. Each step in this process gives the bowl its final character and uniqueness.


131


133


The Osborne Community Station strives to adequately fulfill the needs of the users, integrate itself with the urban landscape, and offer a unique modular system for future expansion. The creative design proposes a modular section “POD.� The modular POP includes prefabricated concrete structural elements with a invert L shape offers stability, reduce cost, easy to transport and assemble fast, sustainable roof design to offer protection and comfort to the users using wood, concrete and trellises, safety considerations in the design of the floors with a change of levels and materials in order to identify function of waiting, and loading areas, modular green wall with trellises act as filters between I-275 contention wall and Osborne Community Station as protection against dust, noise and rain water displaced from the highway, solar panel for timetable illumination during night time to bring comfort and increase safety in and outside of the station, landscape furniture complements the design providing precast wooden-concrete benches, precast concrete planters and steel slat waste container with concrete base, way finding features are dedicated to visible wall panel schedule and street signage, civic Art display with go along the pedestrian corridor under I-275 in order to have a connection between East and West side of Osborne Ave.

Charette Fall 2010 | 135 | 3 Days Honorable Mention Award Team Members: Michael Marti, Rebecca Frye, Andres Moguel, Delia Cabanillas, Daniel Houghton, Sam Kuhn


137


139


141


Intro to Tech | 142 | 2 Weeks Prof. Steve Cooke: Tectonic Table- Fall 2009


Material and Methods: Detail Project | 145 | 2 Weeks Prof. Mike Calvino: D2 Detail Project- Spring 2010



Core Design Portfolio